Příspěvky pro registrované uživatele se ti nezobrazují.
    sobist
    8. bře 2020    Čtené 883x

    Máma vs. domácnost: Seventh Generation

    Jen těžko se dnes vyhýbá diskuzím o ekologii, bio potravinách nebo praktikování zero waste. Chtě nechtě tahle vlna zasáhla i mě a se mnou i celou domácnost.  Když se ohlédnu zpět, vidím, kolik chemikálií jsem bez rozmyslu používala – a nebudu lhát, stále používám. Troufám si ale říct, že dnes tak činím už s větší rozvahou a hlavně odhodláním lecco změnit.

    Úplně nejlepším řešením by bylo přejít na sodu, sůl a ocet, a na praní nejspíš mýdlové vločky, ale přiznám se, že pro mě je to také řešení velmi extrémní. Nedokážu to. Potřebuji mezikroky a tak se testování značky Seventh Generation zdálo jako vhodná příležitost zase něco málo změnit. 

    Jak to dopadlo? Rozhodně nad očekávání.

    Od testování jsem si mnoho neslibovala. Na trhu je mnoho druhů více či méně ekologické drogerie a vybrat si je obtížné, neboť co vyhovuje jednomu, nemusí sedět druhému. Už na začátku testování mi ale bylo jasné, že přišlo nakopnutí správným směrem.

    Jako první tady máme:

    Přípravek na mytí nádobí Fresh Citrus & Ginger Scent

    Nádobí obstaráváme hezky po staru ručně, takže mít na dosah pěnivého pomocníka je základ.  S přípravkem byla jsem byla spokojená, mytí nádobí probíhalo takřka standardně, jen silnější nánosy mastnoty (miska od oleje, talíř od kostí z polévky) jsem musela mýt na dvakrát. Se vším ostatním si poradil dobře  a v tomto ohledu bych asi nepoznala, že používám nový produkt.

    Co se konzistence týče, prostředek na nádobí je tekutější, ale ne vodový, na houbičce hezky pění. Na první přičichnutí mi jeho vůně přišla silná a nezvyklá, nelíbila se mi, ale následně jsem byla velmi mile překvapena (a pobavena) jak příjemně mi po dřině u dřezu voní ruce. V rámci očichávání takřka bonbónového odéru mě ale zarazilo, jak suché ruce najednou mám.

    Jako druhý je:

    Prací gel Free & Clear 

    Největší překvapení byl určitě prací gel, a bylo to překvapení velmi příjemné. Vzala jsem to poctivě, bez aviváže a jakýchkoliv jiných produktů na skvrny. Ručníky, utěrky, dětské prádlo, naše běžné oblečení - to byly první čtyři vzorky. Prádlo se mi rozhodně zdá měkčí, skvrny zmizely a to dokonce i takové, u kterých jsem předpokládala, že s nimi bude problém, ale nejvíc mě zarazilo jedno: syn má asi dvoje tepláky, které když uschnou (a je jedno jestli na vzduchu nebo rychleji na topení) tak kolem horní gumičky stejně smrdí zatuchlinou. Už jsem se s tím smířila, je to drobnost, ale najednou byl zápach pryč. Takže jsou dvě možnosti –  je to náhoda :o) a nebo je v mém dosavadním pracím prostředku/aviváži něco, co se dostatečně nevypláchne.

    Gel sám o sobě velmi slabě voní „čistotou“, z prádla není cítit vůbec nic. Dávkování je pohodlné a jediný problém, který s přípravkem mám, je jeho vyšší cena, ale o tom níž. 

    Do třetice:

    Sprej na koupelnu Free & Clear 

    Ohohó, tak tady se něco nepovedlo. Vůně by měla být podle označení „Free & Clear“ stejná, jako u pracího gelu, ale můj nos říká něco jiného. Už při první aplikaci mě ten smrad zarazil a vůbec se mi do čištění koupelny nechtělo, ale přesvědčila jsem sama sebe o tom, že na první čichnutí mi z produktů Seventh Generation nevonělo nic a určitě se to poddá. Při druhém úklidu mi došlo, že mi vůně spreje připomíná doby, kdy jsem si barvila vlasy.  A já nechci strávit, i kdyby deset minut, v prostoru, který páchne jako barva na vlasy, byť ne tak agresivně.

    Plusové body za příjemný tvar lahve, střička je taky super – do dálky se produkt hezky rozptýlí, z blízka jej díky poměrně velkému tlaku lze nastříkat/směrovat i do obtížněji dostupných míst. Čistí dobře. Zkrátka a dobře v oblasti funkčnosti nemám co vytknout.

    A poslední:

    WC čistič Pine & Sage 

    Zní to vtipně, ale záchod myju fakt ráda. Jak jsem už psala v krátkém příspěvku, je to pro mě hodně radosti za málo vynaložené snahy. S výrobkem jsem byla velmi spokojená. Umyje co má a k tomu překvapivě dlouho z mísy voní. Ani tuhle vůni jsem si ale na první přičichnutí neoblíbila, vlastně ani na druhé. Nezvyklá kombinace vonných složek mi dala zabrat (cítím cosi mezi bylinkami a lékárnou), jenže se mi opravdu líbil „vonný výkon“ po mytí, takže jsem vytrvala a dnes je ze mě spokojená toaletářka. :o)

    Je jasné, že produkty jsou dražší – rozhodně jsou tedy cenově jinde, než jsem zvyklá ze své domácnosti. Zatímco prášek mě na jedno praní vyjde na 4,12Kč, tento testovaný pak na 7,95Kč (ceny jsou samozřejmě přibližné: záleží za jakou cenu je produkt koupen). A podobně je to i u ostatních produktů. V rámci šetřivosti totiž nakupuju v akcích, takže se u pracího gelu, WC čističe i prostředku na nádobí dostávám na poloviční rozdíl ceny za lahev. Levnější ovšem v mém případě rozhodně neznamená ekologičtější.

    Upřímně, nedělám si produktech Seventh Generation iluze. Stačí nakouknout k ostatním testerkám, některé z nich vypichují ze složení látky, které se nezdají tak docela nevinné a přátelské. Jsem ale přesvědčena, že jde o lepší volbu, než jsou klasické mycí a prací prostředky.

    Produkty Seventh Generation bych tedy doporučila těm, kteří chtějí být víc ekologičtí, ale zároveň chtějí vidět výsledky a nestrávit úklidem víc času, než je nutné. Sama minimálně na nějaký čas zůstanu u pracího gelu, u ostatních výrobků se rozhodnu, až dojdou. Odhadem: WC gel ano, prostředek na nádobí spíš ne. Čistič koupelen s díky vynechám, v tom mám jasno už teď. :o)

    #test_seventhgeneration #recenze #zkusenosti_seventhgeneration

    sobist
    4. únor 2020    Čtené 274x

    Dermedic - posledních pár slov

    Tak, je to tady. Jak jsem psala v původním článku, chtěla jsem se vyjádřit k testovaným výrobkům značky Dermedic po delší době – tedy po takové době, kdy je považuji za skutečně vyzkoušené.

    Zklidňující a hydratační krém pro suchou až atopickou pleť

    Vůni už neřeším, co mě ale pořád štve je tekutá konzistence krému.  Pro někoho malichernost, pro mě často důvod, proč sáhnu po jiném krému. A co na to pleť? Problematická zarudlá suchá místa neumí zmírnit ani po tak dlouhé době, zlepšení nevidím a je jedno, jestli se mažu jednou nebo třikrát denně. Prostě nic. Na co krém ale používám ráda je krk a dekolt.

    Tělové mléko 

    Používala jsem moc ráda, ale neporadil si ani se suššími místy na loktech, ani na kolenou. Na zvláčnění pokožky nohou po holení byl super, tyhle chvíle jsem měla asi nejraději.  A jak jsem předpokládala, balení jsem vypotřebovala poměrně rychle.

    Regenerační krém na ruce 

    Funguje, je příjemný, nemastí, vstřebá se. Víc jsem na krému nedokázala vypozorovat vzhledem k tomu, že mazání rukou se ještě stále nestalo alfou a omegou mého života. 🙂

    Mýdlo na ruce pro ochranu lipidové bariéry 

    Mýdlo podstoupilo po porodu asi největší zátěžovou zkoušku, jelikož jsem si myla ruce několikrát za hodinu. Myslím, že kolikrát to bylo i zbytečné, jenže jsem potřebovala mít pocit, že na čerstvě narozenou holčičku nesahám špinavýma rukama. Každopádně i tak jsem měla ruce suché. Velmi suché. A teď babo raď – bylo to extrémně častým mytím nebo prostě tím, že je to „jen“ mýdlo? Jenže po takové době je to jediný ze čtyř testovaných produktů, kdy reálně uvažuji o jeho koupi (oproti původním předpokladům). Jakmile se totiž uklidnila moje mycí mánie, je to v pořádku a ruce už suché nemám. Navíc mám pocit, že myje dobře, hezky se oplachuje a stačí ho málo.

    #recenze #test_dermedic #zkusenosti_dermedic_linum

    sobist
    13. říj 2019    Čtené 346x

    Testování kosmetiky Dermedic

    Linum Emolient

    Kompletní řada péče o pleť s lněným olejem Linum Emolient je určena pro velmi suchou, atopickou, alergickou pleť, také s příznaky ekzému.     

    Do testování jsem se přihlásila, protože ráda zkouším nové věci – a ne jen tak pro nic za nic, ale s tím, že trpím na růžovku. Vystřídala jsem několik lékařů, ale výsledky nenaplnily má očekávání a vzhledem k tomu, že jsem nejdříve brala HA a po jejím vysazení prakticky ihned otěhotněla (a posléze kojila, odpočinula si a otěhotněla znovu) jsem se nedostala k nějakému „lepšímu“ řešení, než jsou krémy určené na tento problém a volně dostupné v lékárnách a nebo sice na předpis, ale v rámci nějakých mezí (svého času právě kvůli braní HA a zátěži na tělo).

    Na mateřské pochopitelně nemám peněz nazbyt, takže mi testování připadalo jako skvělá možnost vyzkoušet nové produkty  a přitom neutratit ani korunu. Navíc, co si budeme, pravděpodobně bych kosmetiku Dermedic úplně minula a zaměřila se na jiné, známější a také dražší značky. Jenže cena vždy nemusí hrát roli, a stejně tak nechci, aby v mé konečné recenzi hrálo roli to, že jsem kosmetiku dostala. Testuji, ale chci být upřímná.

    Jak tedy hodnotím?

    Zklidňující a hydratační krém pro suchou až atopickou pleť

        Nelíbí se mi vůně. Výrobek by dle mého měl mít nějakou vůni, nebo vůbec žádnou. U tohoto krému mám problém s tím, že trošku voní, ale ne moc výrazně, ale ani moc hezky.

        Kladně nehodnotím ani konzistenci, ta je ale spíš o zvyku. Nečekám hustý nebo mastný krém, ale když se mi z tuby krém potřetí vylil tak, že skončil na ruce i mém těhotenském břichu, bylo to opravdu o nervy. Konzistence tedy spíš, něž jakýkoliv krém, který jsem kdy měla, připomíná tělové mléko.

        Očekávané mínus – rozhodně to není krém pro lidi s růžovkou. Nepomůže, neochrání, tak nějak si sedí na postižených místech a k ničemu to není. Mně tedy kolem nosu vyskákaly tlustější vrstvy suché kůže, což se mi stává u většiny běžně dostupných krémů z drogerie.

        Na pleti je krém příjemný, snadno se roztírá, rychle se vstřebá, na postižených místech nepálí ani neštípe, což je za mě velké plus. Hydratuje, z dlouhodobého hlediska žádný zázrak. Pokožka sice zůstane „vláčnější“, ale během krátké doby používání nevidím na postižených místech žádný rozdíl. Na místech, kde problém nemám, je krém moc prima. Za ty peníze bych do něj určitě šla raději, než do krémů běžně dostupných v lékárnách. Co mě překvapilo, protože jsem z něj měla na začátku takový „maskový“ pocit, tak na pleti jen tak nesedí, takže ho člověk za dvě hodiny nesmyje vodou a není zase jako sušenka.

        Krém se dá vrstvit, ale k ničemu to není. I tak se ale chová jako po jedné vrstvě, což je za mě osobně taky plus.

        Celkově mám z krému rozporuplné pocity. Mít jinou diagnózu, hodnotila bych určitě kladněji, takhle jsem ani nic nového a zajímavého neobjevila. To mě upřímně mrzí. Na druhou stranu ale zase nemůžu říct, že by byl špatný.

    Tělové mléko

        Super! Krásně voní, má příjemnou konzistenci (zajímavou i na pohled, protože je taková poloprůhledná, lehce třpytivá?), dobře se roztírá, rychle se vstřebá, hydratuje, na pokožce drží. Dlouhodobý efekt tady určitě je. Používání tohoto mléka jsem si užívala a klidně bych si ho koupila. Jenže - mám odzkoušeny i kousky levnější, které bych hodnotila podobně. I tak ale uvažuji, že do mléka (na samotném výrobku je označován jako balzám) investuji.

        Jako mínus snad uvedu jedině to, že se jím mažu hodně a připadá mi, že i rychle ubývá.

    Regenerační krém na ruce

        Opět jsme u toho, že krásně voní. Konzistence je klasická, ničím výjimečná od jiných produktů na ruce. Po prvním i druhém, a dokonce i třetím, použití jsem se nemohla zbavit dojmu, že to bude takový ten smývací krém – namažeš se, krém funguje, cítíš ho, a jakmile si je umyješ je pryč a ruce jsou jako dřív. To se naštěstí nepotvrdilo. 

        Krém se opět rychle vstřebá a na rukách zanechá slabý pocit, že jsou něčím natřené. Ovšem vůbec se nesmývá a opravdu něco dělá, i když ne v takové míře, abych z toho byla na větvi. Ruce mám od doby, co ho používám, určitě v lepším stavu, jenže – dřív jsem se nemazala dost sporadicky a značky střídala jako na běžícím páse a krémy posílala dál. Je tedy otázkou, jak by se pokožka rukou chovala s pravidelným používáním jiného krému.

        Co ale chci vypíchnout je fakt, že mě tento krém  naučil, že i aplikace krému na ruce může být příjemná a můžu jít v klidu spát, aniž bych měla neustále pocit ulepených nebo prostě krémem zatížených rukou. Z tohoto úhlu pohledu je to pro mě velmi cenná zkušenost a výhoda do budoucna, protože své ruce nešetřím a jak se zdá, konečně jsem se naučila se o ně trochu starat.

        Nepálí, neštípe.

    Mýdlo na ruce pro ochranu lipidové bariéry

        Hodnotit mýdlo mi přišlo asi jako nejtěžší. Co na tom chce člověk hodnotit? Některá mýdla vysušují, jiná ne, ale co dál? Špínu určitě smyje, to kolikrát zvládne i obyčejná voda.

        Krásně voní. Umývá. Rozhodně nevysušuje, ale nemám ani pocit, že by oproti jiným mýdlům, která používám, hydratovalo.

        Nepálí, neštípe, a to ani v rankách nebo suché kůži. Aplikace snadná a příjemná.

        Ve spojení s krémem na ruce určitě super kombinace, snad i vhodný dárek pro někoho, kdo má s kůží na rukách nějaký ten problém a vy mu chcete udělat nejen radost, ale taky mu trochu pomoci. Věřím, že by to mohlo fungovat.

    Pleťový krém - Tělové mléko - Krém na ruce

        Tolik k mým postřehům, které jsem nastřádala během testovacích dní. Určitě jsem spokojená, i když ne vysloveně nadšená, a všechny výrobky dopotřebuju. Jestli si některé pořídím, to si ještě nechám projít, ale adepti tady určitě jsou.

        Jestli bych tuto kosmetiku doporučila? Ano. Ovšem s přihlédnutím k tomu, jaký je váš problém, jaké výrobky vám osobně vyhovují. Nečekejte zázraky, protože se pravděpodobně nestanou. Pokud se ale jen rády/i rozmazlujete, pak směle do toho! Nemyslím si, že by v takovém případě někdo mohl být zklamaný.

        Důležité je však říci ještě jednu věc, za kterou si stojím – testování u určeném časovém úseku je krátké. Člověk určitě leccos pozná už v prvním týdnu, ale rozhodně je lepší dát krémům delší čas, až potom hodnotit. Pokud mi to tedy čas dovolí, ráda bych se k tomuto testování vyjádřila ještě jednou později, až budu mít pocit, že jsem výrobky nejen dopotřebovala, ale taky pořádně poznala.

        A možná ještě maličkost – kosmetiku testuji ve finální fázi těhotenství. Hormony se bouří, stres z blížícího se porodu je mým denním chlebem.. Myslím, že i taková věc dokáže výsledky testování trochu zkreslit. Zároveň si ale říkám, že je nejen zkreslí, ale také otestují, a v tom případě Dermedic obstál na výbornou.

        Celkově bych se ještě vyjádřila ke značce jako takové. Ve chvíli, kdy jsem se dočetla, že jde o polskou značku kosmetiky, byla jsem z toho dost na vážnách. S jistou polskou značkou nemám dobré zkušenosti – jejich výrobky absolutně nic nedělají, kromě toho, že opravdu hezky voní; pokud tedy nejsou extrémně mastné – ale Dermedic je určitě jiný. Rozhodně lepší.

        Takto mile překvapená děkuji Modrému Koníku za možnost tyto výrobky testovat.

    sobist
    23. dub 2018    Čtené 517x

    Testování Nestlé BEBA OptiPro Comfort 2

    Nuže, i já přicházím se svou recenzí. Za testování Beby jsem ráda – jak jsem psala v soutěžním příspěvku, od začátku jsem dokrmovala UM a to konkurenční značkou s označením HA – a to na doporučení lékařky. Měnit mléko jsem neměla potřebu hlavně proto, že jsem chtěla zůstat u jednoho tak dlouho, jak to půjde – tedy do cca půl roku. Alex už začal jíst příkrmy a tak bylo zbytečné v HA mléku pokračovat (měli jsme ho preventivně, ne protože by měl problémy), takže jsem uvažovala, jestli zůstaneme u stejné značky, nebo zkusíme něco jiného.

    A najednou tu bylo testování Beby.

    Kladně rozhodně hodnotím plechovku. Plechovky jsou vždycky fajn. Beba má při otevření dvojí jištění – plastové víčko s odtržitelnou pojistkou a pak klasickou hliníkovou „zátku“, kterou je třeba odtrhnout. Na rozdíl od mléka, které jsem měla, má vnitřní okraj plechovky – o ten se dá zarovnat plechovka, nebo se na okraje dá položit odměrka. Super vychytávka, ale pro mě naprosto neintuitivní, tudíž jsem tohle zažala používat až v průběhu používání a to ještě nijak extra.

    Co mě nadchlo je odměrka samotná. Je větší, než jsem byla zvyklá, a hrozně dobře se drží a odsypává do lahvičky, aniž bych mléčný prášek sypala kolem.

    Plechovka velmi dobře těsní. Samotné průhledné víčko jsem absolutně nevyužívala - průhledná část mi připadá zbytečná, protože množství mléka kontroluji průběžně při připravování. Navíc není úplně průhledná, protože střed je jakoby zakalený. Design plechovky je líbivý, zaujme i v obchodě.

    Co se týče mléka samotného, jsem trochu na rozpacích. Občas se prášek rozpustí okamžitě a bez problému, jindy hrudkuje a při pití ucpe savičku, což hlavně v noci rozhodně nechcete. Dobře se rozpouští ve studené vodě, v teplé mi připadá, že víc hrudkuje.

    Chuť mléka není špatná. Po tom, co jsem vyzkoušela několik druhů UM díky jedno dávkám podávaných v krizových situacích, bych chuť hodnotila jako velmi příjemnou. Ne tak sladkou, jak jsem čekala. S mlékem se dá bez problému připravit kaše.

    Co se složení týče, porovnávali jsme hodně. Bohužel, jako naprostí laici nemůžeme hodnotit, které mléko je lepší a které horší – to nejlepší je vždycky to, které vyhovuje dítěti. Beba má některé složky, které nemají jiná mléka, něco jí zase (asi) chybí, nebo je to ve složení popsané jinak. Porovnávat bez hlubších znalostí asi nemá smysl, jedině podle nutriční tabulky, ale myslím, že tam jsou hodny celkem zanedbatelné – ale vždycky bude záležet na tom, jaké mléko budete porovnávat.

    A co na to všechno malý strávník?

    Bebu 2 jsme začali používat ještě před ukončeným 6. měsícem a nemyslím si, že by to byl problém. Co byl celkově trochu problém, byla celková situace, protože jsem kojit přestala díky tomu, že syn začal prso ze dne na den zcela odmítat. Začali jsme tedy plně dokrmovat jinou značkou, pak přešli na Bebu 2 – tři dny bylo vše v pořádku, ale pak přestal jíst úplně. Další tři dny trvalo, než se trochu srovnal, řešila jsem to i s lékařkou. Možná to bylo koncem kojení, možná to byly zuby, kdo ví. Od té doby se leccos změnilo, situace je lepší, ale podle mě ne úplně ideální – a to už máme jiné mléko. Rozhodně si nemyslím, že by to bylo způsobeno Bebou, ale vyloučit to nemůžu.

    Co je třeba říct, že syn při používání tohoto mléka přestal zvracet. Jenže nezvrací ani když už používáme jiné mléko. Pomohlo? Nastartovalo procesy, které teď fungují lépe? Kdo ví. Dva týdny je dost málo na to, aby se takto dalo mléko hodnotit.

    Co v našem případě považuji za nevýhodu, je cena. Chtě nechtě se v současnosti pohybuje o cca 100Kč na balení výš, než konkurenční značka, která nám dle mého vyhovuje lépe.

    Závěr?

    Pokud tápete, nevíte, hledáte - určitě BEBA OptiPro Comfort 2 zkuste. Rozhodně to není špatné mléko, ale nás bohužel nenadchlo tak, jak jsem očekávala. Být levnější, asi bychom v jeho podávání pokračovali. Syn rozhodně nepije víc, nepřibíral víc (ale ani nestrádal), neupřednostňoval Bebu před jinými mléky (a naopak).

    V první řadě mějte na paměti vždy vaše dítě. Vybírejte to, co sedí jemu (a tím málem, čím to jde, i vám), určitě se poraďte s lékařem, pročtěte diskuse, nedejte jen na reklamní výkřiky. 🙂