terezies
1. čer 2018
246 

3, 2, 1...pích aneb naše testování Veroval testů

Stala jsem se součástí testování domácích testů Veroval od firmy Hartmann a moc díky za tuto možnost a zkušenost. Přišel mi balíček 6-ti testů, které jsem mohla vyzkoušet (Borélie z klíštěte, Cholesterol, Zjištění alergie, Nesnášenlivost lepku, Nedostatek železa a Mužská plodnost). Otestovala jsem na sobě 4 z nich (Mužskou plodnost už máme v rodině prokázanou a borélie z klíštěte nám zatím nikomu nehrozí, takže tato krabička zůstane připravena v lékárničce).

Zajímala mě taky cena testů. Na internetu se pohybuje od 191 Kč do 528Kč (ale bývají v akci) a jaké další testy jsou v nabídce (Chlamydie, Prevence žaludečních onemocnění – zjištění Helicobacter pylori, Zánět močových cest, CRP test, Drogy, Prevence střevních onemocnění - zjištění okultního krvácení ze stolice). Myslím, že všechny testy jsou zajímavé a můžou sloužit jako pomoc k odhalení nějakého problému v klidu domácího prostředí, když zrovna nemůžete čekat u doktora a obíhat různé specializované vyšetření.

Popisuju v této recenzi, jak se mi s testy pracovalo a své postřehy k jednotlivým testům. Obecně ale tvrdím, že žádný z testů není tak komplikovaný, aby to člověk nedokázal zvládnout sám (i když pomoc druhé osoby doporučuji). Jeden postřeh platný pro všechny testy, kde je za potřebí vzorek krve - v návodech píšou píchnout se do ukazováčku, přijde mi ale lepší prsteníček, aby ukazováček zůstal použitelný pro úchop dalších potřeb k provedení testu.

Test na zjištění alergie:

Po obou porodech na sobě cítím příznaky nějaké alergie. Už před dvěma lety jsem byla u své doktorky s pálením v krku, pocitem oteklého krku, pálením očí a náhlou únavou. CRP bylo v pořádku, takže to vyhodnotila jako projev alergie. Dál jsme to neřešily. Teď se mi ale tyto příznaky znovu objevují, v podstatě z ničeho nic. Napadlo mě, že by to mohlo být nějakým pylem, proto jsem doufala, že se tímto testem ukáže víc. Neukázalo, ale jsem tak alespoň ráda, že nemám alergii na pyl, roztoče nebo kočičí srst. Jelikož ale alergie tohoto typu, kdy kýcháte, smrkáte a pálí vás oči, může vzniknout kdykoli, je podle mě tento test  opravdu dobrou pomůckou (přece jen to čekání na alergologii atd. je na dlouho) .;)

Provedení tohoto testu bylo nejnáročnější. Lancetou se píchnete do prstu, do pipety naberete krev, kterou pak vytlačíte do určeného políčka. Následně do tohoto políčka vylijete roztok z nádobky, kterou musíte odšroubovat, takže je dobré mít zalepený ten ukazováček, ať není všechno od krve, protože potřebujete obě ruce. Čekáte 15 minut, pak zvednete testovací kazetu, zaklapnete modré šoupátko, test položíte a zase 15 minut čekáte. Pak konečně se dozvíte výsledek.

Mínusy:

  • obsahuje pouze 1ks lancety, kdy musíte prstem přimáčknout hrot (máte jen jeden pokus se dobře bodnout)
  • pipeta je tenoučká jako kousíček igelitu a špatně se mi do ní nabírala krev
  • provedení je složitější než u jiných testů
  • časově náročnější
  • návod ne zcela srozumitelný (na obrázku je prst zobrazený vodorovně nehtem dolů, ale  v popisu je „prst držte nehtem směrem nahoru“ a dále je na fotce prst svisle, pipeta vodorovně a že prý „se naplní automaticky“, což mi se teda nestalo) 

Tento test je opravdu lepší dělat v klidu, když děti spí a vy nejste ještě natolik unavení, abyste mezi provedením a zobrazením výsledku neusnuli ;) A taky doporučuji vzít si na pomoc někoho zručného.

Test na nesnášenlivost lepku:

Nesnášenlivost lepku může v těle způsobovat různé střevní a žaludeční potíže v různých intenzitách. A právě proto mi u tohoto testu vadilo, že není blíže specifikované, co vlastně tímto testem zjistíte. Přijde mi, že pojem „nesnášenlivost lepku“ je moc široký. Sama cítím, že mi lepek nedělá dobře už nějakou dobu, ale test mi problémy s tolerancí lepku nepotvrdil. Já ale vím, že určitou míru nesnášenlivost lepku mám, protože když ho vynechám, cítím se mnohem líp ;)

Provedení testu nebylo náročné a postup mi vyhovoval. Připravíte si nádobku s roztokem, otevřete ji. Kapku krve naberete do skleněné kapiláry (malá trubička), kterou pak jen vložíte do nádobky s roztokem, zavřete, protřepete – krev s roztokem se smíchá, naberete pipetou a kápnete do políčka testovací kazety. Za 10 minut máte výsledek.

Plusy:

  • test obsahuje 2 lancety (máte o pokus navíc, když se poprvé špatně trefíte nebo málo zatlačíte)
  • do skleněné kapiláry se mi vzorek krve nabíral velmi jednoduše
  • rychlé provedení

Test na zjištění nedostatku železa:

Tento test doporučuji všem ženám v těhotenství nebo po porodu. Pokud se cítíte často unavené nebo vás pobolívá hlava, je to dost pravděpodobně způsobené nedostatkem železa. Železo je součást hemoglobinu (krevního barviva) a hraje důležitou roli v zásobování organismu kyslíkem a v energetickém metabolismu.  Po druhém porodu jsem měla hodnoty hemoglobinu v pořádku, ale po 2 měsících byl test pozitivní. Je to pro mě tedy moc dobré upozornění, že musím doplňovat, abych ty dvě malé děti zvládala lépe a necítila se tolik unavená. A upřímně – vůbec by se mi nechtělo speciálně kvůli tomu k doktorce, zásoby jsem měla ještě z těhotenství, takže jsem je jen vytáhla a můžu doplňovat.

Provedení je úplně stejné jako u testu na nesnášenlivost lepku a není nijak náročné.

Mínusy:

  • test neukazuje, jak vážný nedostatek železa máte, což by bylo fajn (ale při jakémkoli nedostatku je na místě návštěva lékaře)

Test na zjištění zvýšené hladiny cholesterolu:

Vysoký cholesterol nechce asi nikdo z nás. Je to takový obecně uznávaný strašák pro naše zdraví a není se čemu divit. Souvisí s onemocněním srdce a to je přece jen citlivé a důležité téma. Test je opravdu jednoduchý, takže ho zvládnou i starší lidé v pohodlí domova.

Provedení je maximálně jednoduché. Lancetou s vystřelovací jehličkou se píchnete do prstu, vytlačíte kapku krve přímo na určené políčko na testovacím kolečku, necháte působit, pak odlepíte vrchní proužek a hledáte co nejpodobnější odstín zelené.

Plusy:

  • velmi jednoduché provedení
  • výsledek vám ukáže bližší rozmezí hodnoty cholesterolu

Tak jednoduché to je a mi se to nepovedlo (myslím, že jsem spěchala a můj vzorek krve byl příliš malý). Výsledná barva na políčku nebyla zřetelná, ale jen se objevil mramorovaný proužek zelené…

Závěr: 

Domácí test Veroval považuji za super pomůcku. Ocenila bych u některých detailnější a přesnější škálů možných výsledků. Taky by mohlo být v příbalových informacích uvedeno více o možných onemocněních, na které můžou právě tyto testy upozornit. 

S testy se mi ale pracovalo dobře a do budoucna, bude-li nějaké podezření na zdravotní komplikace, vyhledám test, který by mi mohl ukázat více ;) #test_veroval #recenze

Začni psát komentář...

Odešli