tibecinan
12. lis 2020
290 

Pořizujeme mazlíčky - chov akvarijních ryb

V dnešní době je velký trend pořídit dětem nenáročného mazlíčka, u kterého si rodiče myslí, že se díté zvládne postarat samo.

Jako první probereme chov akvarijních ryb, okolo kterých koluje tolik špatných informací, které mnohdy udávají přímo pracovníci zverimexu a pak se šíří dál, mezi nezkušenými maminkami. Akvaristika, ačkoliv se to nezdá, patří mezi nejnáročnější chovatelské koníčky.

Nejednou jsem slyšela ,, ale naše závojnatka žila  5 let spokojeného života, v kulatém akvárku o 5 litrech vody...“ , jenže závojnatky žijí běžně kolem 10 let života.

U bojovnic pestrých, nebo chceme-li betta bojovnic kolují zase mýty o dostačující velikosti tzv. bettárek , čili designově dělaných akvárií. Jenže tato akvária nejsou vubec vhodná, jsou buď prázdná a nebo plné plastových rostlin a kamenu...

Pořízení rybek doporučuji předem dukladně prostudovat. V první řadě bychom se měli sami sebe zeptat, jaké ryby se nám líbí, zda k nim chceme chovat ještě nějáké a také kolik času chceme tomuto náročnému koníčku věnovat. Druhy akvarijních rybek k sobě vždy volíme podle oblasti, ze které pochází a snažíme se jim udělat co nejvíce vhodné prostředí, připomínající jejich puvodní podmínky.

Filtrace je duležitou součástí každého akvária, byť v něm chceme pěstovat jen rostlinky.

Rybky a rostliny kupujeme zásadně od ověřených chovatelu, abychom si s sebou domu nepřinesli nemoce, po kterých muže dojít k uhynu ryb.

Shrneme si pár nejčastěji pořizovaných druhu ryb a jejich nároky:

(PHOTO:Pixabay)

Bojovnice pestrá:

Bojovnice pestré pochází z teplé části Asie, tudíž potřebují v akváriu alespoň 26°C, takže koupě topítka se nevyhnete. Pokud chceme chovat pouze jednu bettu, většinou si volíme pestrobarevného - samce. Samotný sameček by měl mít minimálně 25 L akvárium, které by mělo být plné jemných, živých rostlin, ve kterých se rád ukrývá. Nejraději má rostliny, které plavou na hladině akvária, ukrývá se totiž v jejich kořenech. Plastové rostliny nejsou vubec vhodné pro žádný druh ryb, protože vypouštějí do vody nevhodné látky a také si o ně muže poranit své krásné ploutve. 

Betty se nesnesou s většinou druhu akvarijních ryb!

Neonka červená:

Neonky jsou hejnové ryby, nikdy nepořizujeme neonky samotné, ale počet minimálně 10 ryb. Teplota akvária by měla být mezi 24-27°C . Velikost akvária se odvíjí dle počtu ryb v hejnu, avšak začíná na 80-120 L. Neonky jsou velmi snášenlivé ryby s ostatními druhy ryb.

(PHOTO:Pixabay)

Závojnatka čínská (Goldfish):

Závojnatky snesou i chladnější teploty, většinou mezi 15-26°C . U těchto ryb je nutné si připomenout, že žijí ve vhodných podmínkách kolem 10 let věku. Tyto ryby je vhodné chovat v minimálně 200 litrech a doporučený počet ryb tohoto druhu v jednom akváriu je 2-4 ks. Tyto ryby nepatří do společenského akvária, ale samostatně. Jejich chov je poměrně snadný.

Zrovna ses mi trefila do noty.. Prosím existuje nějaká filtrace, dostatečná pro klasické 60l akvárko, která by vypadala trochu slušně? Zatím máme tu, která byla součástí celého kitu, ale přeci jen ta plastová kostka je tam fakt jak pěst na oko (navíc já ji bohužel slyším). 🤔

27. lis 2020

@kexina všechny filtrace jsou slyšet, můžeš ji skrýt dostatkem kytek 🙂 jakou máš?

28. lis 2020

@tibecinan Tak to je v háji, doufala jsem, že je nějaká, ze které nebudu mít bolehlav. ☹ Tak si holt musím zvyknout. Zakrýt kytkama jsme zkoušeli, ale ony pokaždé odplavou nebo se vyvrátí. Ale díky, aspoň vím, že musíme při hledání upravit požadované parametry.

28. lis 2020

Začni psát komentář...

Odešli