xsyrt
27. čer 2017
265 

Vysvědčení na základní škole se vší vážností. Je to skutečně nutné?

Jak moc berete vážně vysvědčení? A je třeba přikládat mu takový důraz? 

Děti více volají na Linku bezpečí

Na konci školního roku zaznamenává pravidelně Linka bezpečí vyšší počet hovorů od dětí, které se bojí domů přinést vysvědčení. Děti se obávají z nepřiměřené reakce rodičů na známky ve škole a svěřují se s těmito obavami operátorovi. Jeho úkolem je děti uklidnit. Linka bezpečí zaregistruje na konci měsíce června v průměru šest hovorů za den na téma špatné známky. Více se reakce rodičů obávají dívky.

Některé děti přepadne strach natolik, že se bojí vrátit domů. Je taková obava skutečně opodstatněná?

Za špatné známky nemohou vždy jen děti

V některých případech se stane, že děti přinesou na vysvědčení špatnou známku, ale jejich výsledky během celého školního roku známce neodpovídají. Co v takových případech dělat? Dítě za špatnou známku netrestat.

Rodiče by se měli pokusit vyřešit celou záležitost s vyučujícím ještě před koncem školního roku, případně do školy aktivněji docházet a zajímat se o to, proč má dítě špatné známky i přesto, že se látku učí a zná ji. Některým známkám vyučující přikládají větší význam, proto nemusí výsledná známka na vysvědčení odpovídat aritmetickému průměru v žákovské knížce. Rodiče mohou do školy zajít a informovat se.

Rodiče by se měli o známky zajímat po celý rok

Děti si známky zapisují do žákovské knížky a rodiče by se měli po celý rok zajímat o to, jak ve škole prospívají a jaké vysvědčení domů přinesou.

Jednou z možností je navštívit třídní schůzky. Rodiče mohou kontrolovat denně žákovkou knížku nebo elektronické studijní výsledky, pokud je má škola zavedeny. Jestliže má dítě s některým předmětem výrazně velký problém, mohou se rodiče domluvit s vyučujícím na častější konzultaci. 

Své zkušenosti s neadekvátním ohodnocením dítěte má i https://www.modrykonik.cz/forum/skolak/neodpovi...: „Mám devítiletou dceru, která je ve třetí třídě. Celkem dobře se učí. Učitelka mi na třídní schůzce povídala, že bude mít na vysvědčení samé jedničky, jen prý matematika je mezi 2-3 a že jí prý tu trojku asi dá. Tak jsem na ní koukala. Přitom podle známek v žákovské knížce má průměr 1,85. Tak přece nemůže dostat trojku, ne? A hlavně, když bude mít samé jedničky. Nedovolím, aby jí zkazila vysvědčení. Kdyby jí skutečně ta trojka vycházela oprávněně, tak neřeknu půl slova.“

Co dělat, když se dítě bojí?

Za známky děti netrestejte a spíše se snažte řešit špatné výsledky během celého roku. Zkuste děti motivovat, učit se s nimi, pomáhat jim. 

Dítě můžete motivovat za dobré známky pohádkou v televizi nad rámec povoleného sledování, čokoládou, zmrzlinou, návštěvou kina. Někteří rodiče motivují dítě penězi.

Známky vypovídají o tom, jak se dítě látku naučilo nebo spíše o tom, zda odpovědělo učiteli správně na položené otázky. Nereflektují možné uplatnění dětí po skončení základní nebo střední školy. Pouze známky nevypovídají o inteligenci a budoucnosti dítěte. V některých případech může být problém s hodnocením na straně vyučujícího, který nemá žáka rád, v jiném případě dítě předmět nebaví a učit se jej nechce. To ale neznamená, že kdyby se předmětu věnovalo, nemohlo by z něj mít dobrou známku.

Jak dítě za vysvědčení odměnit?

Většina rodičů si spíše klade otázku, co dítě za vysvědčení dostane, než to, jak mu vyčiní.

Uživatelka Modrého koníka @cimlik: „My budeme kupovat našemu druháčkovi knížku Bob a Bobek, králíci z kloubouku.“ @janula34 píše: "No moja, ak donesie ciste jednotky, dostane co si vyberie v Draciku. Samozrejme za rozumnu cenu !!!" @martina26 se připojuje: "Nás dneska čeká první výzo. Koupila jsem PC hru a půjdeme na večeři."

Mezi vhodné dárky patří:

  • Knížka
  • Návštěva restaurace
  • Drobná hračka

Mezi nevhodné dárky patří:

  • finanční odměna v řádu tisíců
  • drahé dárky

Co dáváte dětem za vysvědčení, a mají vaše děti z vysvědčení strach? Podělte se se svými zkušenostmi v diskuzním fóru. Více o dětském strachu si můžete přečíst ve Wiki.

Foto: https://pixabay.com

#vychova_vzdelani

Proč jsou nevhodné drahé dárky?

27. čer 2017

@evaamy Mně zase připadají nevhodné úplně všechny... (Případně doufám, že když už, tak nějaké dražší dárky dostávají ty děti, které moc dobré známky neměly - za to, jak se na ně většina učitelů i rodičů dívá a jaké příkoří kvůli tomu zažívají ;)) Myslím, že to je dost o úhlu pohledu (a z mého pohledu je článek ne moc dobrý, když to napíšu hodně jemně).

30. čer 2017

Začni psát komentář...

Odešli