redakce
    29. led 2019    Čtené 685x

    Má-li děťátko citlivou pokožku, volte vhodný prací prostředek. Recept na domácí prací prášek

    S citlivou pokožkou to není jednoduché, obzvláště u malých dětí. Citlivá pokožka je velmi náchylná a reaguje na každý podnět, to jistě potvrdí nejedna maminka. Pak je vždy na místě, vyhýbat se všemu potencionálně škodlivému počínaje pracími prostředky. Nabízí se tedy otázka, v čem prát oblečení děťátka s citlivou pokožkou?

    Základem je změna pracího prostředku

    Praní je totiž skoro každodenní nutnost, zvláště u dětí, které dokáží během dne vyprodukovat horu špinavého prádla, na jejich věku přitom vůbec nezáleží. Běžné prací prostředky ale přinášejí potencionální riziko a mohou velmi dráždit. Obsahují totiž různá rozpouštědla, konzervační látky, rozjasňovače a vůně. To vše však pro citlivou pokožku vhodné není.

    Jak tedy prát? Vhodným krokem je určitě změna pracího prostředku a vynechání aviváže. Výběr vhodnějšího pracího prostředku ale nemusí být tak jednoduchý, jak se zdá. Možností alternativ máme hned několik.

    Možností je několik

    Jako první většinou sáhneme po jiném pracím prostředku.  Prostředku pro citlivou pokožku nebo speciálnímu určenému na oblečení pro děti. Takové prací prášky obvykle nejsou parfemované, ale stále v menší míře obsahují konzervační látky, rozpouštědla či rozjasňovače, které mohou pokožku zbytečně dráždit.

    Další možností je porozhlédnutí se po ekologičtějších a šetrnějších variantách, které mohou  nést označení EKO nebo BIO v názvu. Ne všechny šetrné prací prostředky ho ale nesou a naopak, ne vždy toto označení znamená, že je přípravek opravdu šetrný. 

    U přípravků s označením EKO, BIO, Sensitive či dětský, nejen tedy u těch, je potřeba kontrolovat složení. Vyhýbáme se konzervantům, rozjasňovačům, rozpoštědlům, fosfátům, fosforu a dalším. 

    Varianty bez potencionálně rizikových přidaných látek

    Kdo se ve složení nevyzná a chce mít jistotu, že nepoužívá zbytečně dráždivé látky, může vyzkoušet mýdlové ořechy, které seženete v drogérii kamenné nebo na internetu v obchodech, které se specializují na přírodní produkty, kosmetiku i drogerii. Nejde o mýdlo v pravém smyslu slova, ale o plody stromu mýdlovníku. Používají se skořápky plodu, které obsahují přírodní látku saponin, ta má podobný účinek jako mýdlo. Jejich použití  je šetrné a jednoduché, stačí je přidat k prádlu(na jedno praní stačí 4 -6 skořápek) a můžete prát.

    Chcete-li prát bez zbytečných přidaných, a potencionálně dráždivých, látek, můžete také ještě vyzkoušet starou dobrou prací sodu a vyrobit si prací prostředek doma. Na internetu koluje mnoho návodů, obvykle si ale vystačíte se smícháním prací sody, mýdlových vloček a případně perkarbonátu na bělení prádla. Všechny suroviny lze sehnat na internetu, v obchodech zaměřených na přírodní produkty či v drogérii. 

    Pro začátek můžete vyzkoušet následující recept na domácí prací prášek na barevné prádlo:

    • 300g marseilského mýdla (nastrouhané vločky)
    • 2 kg prací sody

    Vše pečlivě promíchejte a uchovejte v dobře uzavřené nádobě. Dávkujte v množství přibližně 2 - 3 lžíce přímo do bubnu pračky. Nutno dodat, že množství, respektive podíl, jednotlivých surovin i následné dávkování je třeba zkoušet, účinnost totiž závisí na tvrdosti vody a ta je různá. 

    Místo aviváže můžete přidat obyčejný ocet, cca 2 lžičky přidejte do nádržky na aviváž a dolijte vodou. Nemusíte se bát, prádlo cítit po octu nebude.

    A jaké prací prostředky používáte vy, pokud máte děťátko s citlivou pokožkou? Podělte se o vaše tipy.

    Zdroje informací:

    ekoprani.cz

    proalergiky.cz

    byclaire.cz

    redakce
    17. črc 2018    Čtené 765x

    Neberte svému školákovi jeho svět her a pohádek

    Každá z nás by si nejraději na vždy nechala své malé miminko, ale i náš človíček se postupem času mění, až dojde k důležitému životnímu kroku. Ke vstupu do školy. Z pohledu budoucího prvňáka je to období radosti a možná i mírných obav z toho, co mu nové zážitky přinesou. Abyste mu toto období pomohla snáze překonat, je na vás, jaký nový školní pokojíček mu zařídíte.

    Pokojíček pro předškolní děti má především herní úlohu. Prostor pro volnočasové aktivity je zde dominantní, doplněn je zpravidla o úložné boxy a skříňky, případně stoleček na první kresby. Celou místnost decentně uzavírá odpočinková část s postelí. Nyní se však úloha dětského pokoje zásadně mění. Do pokoje musíme chtě nechtě zapracovat také pracovní část, jež je důležitá pro první zvládání domácích úkolů.

    Příliš změn škodí

    Pokud chcete se zařizováním pokojíčku obstát, neopomeňte, že váš malý prvňáček zažije v následujícím období celou řadu novinek. Než-li se rozhodnete pro variantu, že vyhodíte úplně vše a vezmete to z gruntu v novém, zvažte, zda ho tolik změn najednou spíš nevystresuje. Školní věk není o tom, aby dítě úplně vypadlo ze svého fantastického, pohádkového světa her a zábavy. Jeho oblíbené barvy, hračky a postavičky, které doposud zdobily pokojík, mu dodávají na odvaze a posilují ho. Proto se pokuste nové ladění napasovat do stávajícího vzhledu. Ten se bude postupem let formovat samovolně dle vkusu a vývoje dítěte. Budete-li malovat, pokuste se zanechat v místnosti její původní atmosféru. Teď už jen vyvstává otázka toho, co budete muset skutečně vybrat vhodně a nově.

    Pracovní stůl a židle

    Pohlédněte do místnosti a najděte přirozený zdroj světla - tedy okno. Právě jste našli ideální plochu pro umístění pracovního stolu. Velice populární je rostoucí nábytek. Díky nastavitelnosti je to investice do budoucna. Nábytek tak přizpůsobíte potomkovi po celou dobu studia, aniž by z něj vyrostl. Stůl by měl mít vždy schopnost sklonu pracovní desky. Taktéž na něj umístěte lampičku. Dobrý tipem maminek z fóra je vybírat dle možnosti nastavení sklonu ale také intenzity svícení. Zdroj světla vždy nastavujeme s ohledem na to, zda je dítě levák či pravák.

    TIP: Pokud nechcete, aby nový stůl vzal hned v prvních dnech za své, kupte na něj dětem podložku, která pojme všechna přetáhnutí u malůvek a prvního psaní.

    Kolem stolu umístěte také poličky, jež umožní mít vše důležité na dosah. Umístěte zde knížky, pastelky i další psací potřeby. Nezapomeňte také na nástěnku nebo magnetickou tabuli. Jednak je to ideální místo pro připíchnutí rozvrhu, sepište zde také prvňáčkovi jeho vlastní povinnosti v domácnosti.

    Židle je samostatnou kapitolou. Na trhu najdete nepřeberné množství modelů - dřevěné, polstrované, plastové, rostoucí i na kolečkách. Tady je nejlépe sáhnout do zkušeností maminek - jednoznačným vítězem je v tomto ohledu dřevěná, rostoucí židle. Otočné židle a modely na kolečkách maminky obecně nedoporučují. Většina potomků na nich začne dovádět, jakmile z nich spustíte oči a pozornost je ta tam.

    Nová postel pro sladké sny

    S nástupem do školy nastává otázka pořízení nové dětské postele. Pokud si opět chcete ušetřit starosti na pěkných pár let, zvolte již dospělý model, do nějž bude školáček dorůstat. Krom stability se zaměřte na kvalitní, zdravotní matraci. Postel patří do odpočinkové části pokojíčku. Doplňte ji také o noční stolek s lampičkou. Budete tak dítko motivovat k večerní četbě. Dětskou postel nikdy neumisťujte pod okno, naopak ji vždy dejte ke zdi, která dítěti dodá pocit bezpečí. Velmi oceníte i úložné prostory pod postelí.

    Prostor pro hraní musí být jasně definován

    Oddělení plochy pro volný čas je důležité. Volte jej podle toho, co vám pokoj svou rozlohou nabídne. Pro hračky můžete krom skříněk a úložných krabic využít také truhly, do kterých se věci snadno a rychle uklízejí. Místnost jistě rozzáříte menším běhounem, ovšem pokuste se v dětském pokoji vyhnout plošnému koberci. V tomto koutě také umístěte šatní skříně. Dnes již není potřeba pořizovat ohromné kusy nábytku přes celou zeď, zvolte několik nižších a kompaktnějších modelů.

    A dobré tipy na závěr? Každé dítě miluje svůj koutek. Jedná se o nejrůznější přístřešky, hradby, stany a schovky. Místo, kam si zaleze a bude mít pocit, že má chvilku jen a jen pro sebe. Chcete vašemu prvňáčkovi udělat skutečně velkou radost? Zapracujte tento nápad do jeho nového pokojíčku a užívejte si jeho rozjařené tváře.

    Vybavujete-li dětský pokoj pro dvě ratolesti, myslete na to, že každá musí mít k práci své místo. Pracovní stůl si nechte navrhnout jeden “dlouhý”, přímo na míru. U postelí pak volte patrovou palandu. Plochu tak rozdělíte mnohem efektivněji a vyšetříte i koutek pro hraní.

    Barvy a pestrost - do pokojíčku se nehodí tmavé barvy. Jakmile dítě vstoupí do puberty, už mu ve ztmavování jeho okolí nezabráníte. Volte proto nyní kombinaci světlých barev.

    V neposlední řadě nezapomeňte, že dítě má nárok na svůj názor. Ke změnám ho přizvěte a konzultujte je, budete tak moci vybavit místo podle jeho přání, což by pro každou z nás mělo být prioritní.

    zyzyna
    2. srp 2017    Čtené 573x

    Akademie rodičovských povinností III: Úklid

    Jak si ale málokdo možná uvědomuje, pro ženu na mateřské, případně rodičovské dovolené, jsou kuchyň, obývací pokoj a dětské pokojíčky vlastně "kanceláří", prostředím, ve kterém vykonávají velkou část dne své povolání. Proto si každou konkrétní radu, která by nám úklid zpříjemnil či zjednodušila, zasloužíme!

    Ráda během prázdnin, kdy odpočíváme od spěchu všedních školních a školkových dní, a já osobně také od úklidu, pročítám na nejrůznějších webech články slibující právě rady a tipy pro úklid domácnosti, obzvláště pokud je ta domácnost obohacena o několik potomků. Z většiny článků se však místo konkrétních rad dozvídám, že mám trochu toho nepořádku a nedokonalosti brát jako nepatrnou daň za takové štěstí, jakého se mi v mých potomcích dostalo. Věřím, že o toleranci všudypřítomných drobků, ulepených ploch a kostiček lega nastražených přímo pod našimi bosými ploskami nohou by nejedna z nás mohla psát romány.

    Jak si ale málokdo možná uvědomuje, pro ženu na mateřské, případně rodičovské dovolené, jsou kuchyň, obývací pokoj a dětské pokojíčky vlastně "kanceláří", prostředím, ve kterém vykonávají velkou část dne své povolání. Málokdo by mohl bez újmy na svém psychickém (a možná i fyzickém) zdraví efektivně a tvořivě na svém pracovním místě fungovat, kdyby v něm byl brajgl jak po prohnání tornáda. Proto si každou konkrétní radu, která by nám úklid zpříjemnil či zjednodušila, zasloužíme!

    Ale jak říkám. Jsou prázdniny. Méně se stresujme, méně uklízejme, více relaxujme. Jdu příkladem. Přes den se ovládám, abych se nepředřela a po večerech ovládá naši domácnost Manhattan. Ve sklence i na obrazovce.

    via GIPHY

    Carrie Bradshawová ze Sexu ve městě randí s chlapy, navštěvuje více i méně bizarní společenské akce, každou sobotu snídá se svými třemi kamarádkami a tento zábavný "sběr dat" pak zužitkovává v článcích svého novinového sloupku. Občas jí trochu závidím. Ne to randění a vymetání večírků. Ale ten stále naklizený byt. To, že nemusí vařit (i kdyby musela, našla by jistě způsob, jak to nedělat a neumřít hlady).

    via GIPHY

    Hledá svatý grál v podobě ideálního partnera a tahle jediná položka na seznamu "co mi ještě chybí ke štěstí" jí často zakrývá výhled na to, co všechno má a čeho si může užívat.

    My, které jsme toužily po mužích a dětech a máme jedno nebo druhé (ty šťastnější z nás obojí), jsme často bez domácnosti, která by se dala udržet alespoň půl dne čistá, nešťastné jako Carrie bez chlapa. Smutek po dlouhém vyspávání, udržitelném pořádku a večeřích v restauracích nám může zakrývat pohled na to, z čeho bychom se tak rády radovaly, kdyby na to zbývaly síly.

    Zahrála jsem si na Carrie Bradshawovou. Místo kamarádek jsem několik snídaní trávila na diskuzích ve společnosti jiných maminek a místo randění a účasti na nejroztodivnějších společenských akcí jsem po uložení dětí proplouvala naším neuklizeným bytem a meditovala nad tím, odkud se ty věci berou, co dělají tam, kde nemají být, proč na člověka nepořádek tak mocně působí a co boj s ním znesnadňuje nebo naopak ulehčuje. Tomuto domácímu "průzkumu" jsem věnovala několik dní svého života a snad nikdy jsme doma neměli větší binec.

    Carrie Bradshawová ví hodně o sexu a nebojí se zeptat.

    Zyzyna ví prd o pořádku, ale nebojí se o něm psát.

    Tři, dva, jedna... do boje!

    Boj byl zahájen strategicky - poradou. Pod hromadou hraček a oblečení jsem našla ovladač, pustila dětem pohádku a v kuchyni jsem se usadila s hrnkem kávy nad diskuzemi na téma Dítě, domácnost, studium/práce nebo Dítě, domácnost a brzy další dítě – jak vše zkloubit? Bez povšimnutí jsem nenechala ani téma Jak skloubit péči o dítě a domácnost v prvním roce dítěte, kdy – jak všichni víme – je péče o dítě zvláště záživná a péče o domácnost značně okrajová záležitost. Diskuze Jak přežít mateřskou a nezbláznit se, to už byla jen taková třešnička na dortu.

    Jsou ženy – matky, které nás (věčné neúspěšné bojovnice s nepořádkem v domácnosti) nepotěší. V tomto boji prý lze průběžně stát na straně vítězů. Tak dosvědčuje například uživatelka @drzticka81: "Dvě děti, další na ceste a domácnost zvládám. Vše je o organizaci - každý den udělám jinou věc - neuklízím třeba dvě hodiny v kuse. Jeden den uklidím během pěti minut koupelnu. Když se mi nezdá záchod, během pěti minut uklidím ten. Vysaju, když vidím plno drobků, linku se snažím mít uklizenou pořád. Mám kamarádky - pračku, myčku, sušičku ... nemám skoro žadný nábytek - takže nemusím utírat prach. Hlavně jsem prišla na to, že nejlepší je uklízet při dětech - pomáhají a já nemusím obětovat svůj čas🙂 Děti umí zapnout pračku, sušičku, věšet prádlo, umývat chodbu apod. ... "

    Disciplína

    Zásada číslo jedna vyplývající z úspěchu této ženy je dle mého jednoznačně disciplína. Nevím, zda-li si pamatujete, ale konkrétně tato uživatelka s tak roztomilým nickem byla citována již v článku Akademie rodičovských povinností – vaření: "Vařím polévku na dva dny a k tomu každý den druhé jídlo - to znamená, že hned jak se probudím, než vyjdeme do školky, mám navařeno." Na koníkovských diskuzích se pohybuje více žen, které jsou schopné mít navařeno hodinu od probuzení a pro režim celého dne je to velká výhra. Nemohu se ovšem rozepsat o tom, na jakém principu to funguje, neboť já jsem za hodinu od probuzení schopná s dětmi sotva posnídat. Každopádně krom velkého umu v oblasti vaření vidím hlavní původ v již zmíněné disciplíně. Ve schopnosti načrtnout si večer režim či plán druhého dne, ráno vstát a dodržet ho. Nebo si možná ani nemuset nic plánovat a dodržovat jednotný režim každý den.

    Pátrala jsem, jak bych ze sebe mohla vyždímat alespoň slzu nějaké disciplíny a využít jí k efektivnější tvorbě nebo udržení pořádku. Zkusila jsem tedy po probuzení vstát a ihned alespoň ustlat postel, k čemuž jsem se běžně dostávala až během dne (a někdy vůbec). Nádobí po snídani jsem nedala ledabyle do dřezu, že se umyje, až na to bude chvilka, ale jak jsem ho měla v ruce, tak jsem ho ihned opláchla a začala vést děti k tomu, aby to své nádobí do toho dřezu alespoň dopravily. 

    Oblečení dětí i většinu toho svého po vyprání už léta místo žehlení rovnou skládám. Komínky složeného prádla ale odkládám v obýváku na odkladnou skříňku místo abych ho rovnou odnesla do skříně, kam patří, a přitom je to do vedlejší místnosti několik kroků. Jsem porostě královna nedisciplinovanosti, což doma tvoří nepořádek a mě při jeho likvidaci tyto zdánlivé maličkosti přidělávají práci a ubírají čas. Tedy ubíraly, než jsem přišla na to, že je třeba nelenivět, nepouštět rozdělanou práci z ruky a dokončit ji.

    Zapojit děti

    Je pravda, že se spoustou věcí mohou vypomoci i děti. Roztřídit vyprané spodní prádlo, srolovat ponožky, dát nádobí do myčky... při troše fantazie nebo googlení lze najít spoustu seznamů domácích prací, které děti v určitém věku zvládají nebo by již měly zvládnout. Úspěšně ke spolupráci zve své potomky také @berenika39: "Zapojuji dítě. A to velmi aktivně. S vysvětlením, že čím dřív uděláme, co musíme, tím dřív můžeme dělat to, co chceme. Fungujeme! "

    Nežehlit

    Pokud máte děti malé tak, že sice skoro nikde neudělají nepořádek, ale také s ničím nepomůžou, můžete to vyřešit tak, že nějakou činnost prostě vyškrtnete. Třeba žehlení. Nebo jídlo. Nebo spánek. Jak popisuje @jarkalada: "Já jsem se s dvojčaty už od začátku snažila o vyluxování, utření prachu, koupelny atd. Ještě jsem nekojila, takže věčné odsávání, dělání flašek, navíc cvičení vojtovky...no kolotoč. Samozřejmě jsem to dělala na úkor jídla nebo spánku, takže absolutně vyřízená. Postupně jsem eliminovala žehlení. A to jako fakt. Dětem nežehlím nic, nám jen vyjímečně nějaký "lepší" kus."

    Kdysi dávno jsem četla rozhovor s Petrou Černockou, ve kterém říkala, že dceři oblečení nežehlí. Já z toho byla tenkrát div ne pohoršená, neuměla jsem si to představit. Přes triko, po kterém neprojela horká žehlička, u mě prostě nejel vlak. Aniž bych tedy chápala proč. Bylo to prostě v hlavě. Někde mezi prvním a druhým dítětem, když jsem zjisila, že oblečení už nebereme ze skříní, ale jen z koše na prádlo, a nepozorujeme v tom (až a manželovy košile) žádný rozdíl, rezignovala jsem na žehlení také. A přišla jsem o jedinou oblíbenou domácí práci, na jejímž konci se můžete hmatatelným výsledkem kochat déle než půl hodiny a ještě se v průběhu této práce můžete dívat na televizi. Jaká jiná domácí práce vám toto poskytne!

    Delegovat

    Pokud neplánujete žádnou z domácích prací ani činností, které naplní vaše základní potřeby, škrtat, je nutné delegovat: "Úklid jsme vyřešili tak, že máme myčku, sušičku (nemusím žehlit), robotický vysavač (pouštíme ho každý den v noci), 1x týdně přijde paní na úklid," píše uživatelka @westie. "Vařím denně rychlá a zdravá jídla, nákupy řešíme většinou on-line (včetně ovoce, zeleniny i pečiva). Snažíme se mít ve všem systém, abychom se mohli oba věnovat synovi, práci a širší rodině."

    Přemýšlela jsm o tom, zda by ta paní na úklid nešla občas objednat i k nám. Kolik práce by mi asi ušetřila a kolik času. Pak jsem se rozhlédla po našem bytečku "nula plus nula" a došlo mi, že za dvacet minut by tu neměla co dělat. Všudypřítomné oblečení, papíry a věci odložené jinde než na svém místě, které u nás dělají nejvíce nepořádku a jejichž přesuny při úklidu zabírají nejvíce času, si stejně musím zařídit sama. 

    Vytřídit a uložit

    "Základ pro úklid, to jsou správně vyřešené úložné prostory, aby každá věc měla své místo, dobře přístupné. A zbavit se zbytečností." Uživatelka @maii se velice přesně trefila do citlivého místa tisíců domácností po celém světě, vzhledem k tomu, že kniha Zázračný úklid japonské koučky přes úklid Marie Kondo stavějící na podobném principu, se stala světovým bestsellerem. Podle rad této knihy se vypořádáme s nepořádkem tím, že si v rámci systematického třídění ponecháme jen věci, které opravdu milujeme, a ty pak náležitě uspořádáme (dáme jim své pevné místo). Proto úklid v našem bytě stále nebere konce. Věcí, se kterými ještě nemám to srdce se rozloučit, je hanebně mnoho. A mé tři děti mají svá srdíčka podobně široká.

    Při propolouvání naším bytem jsem si všimla, že věci, které dělají nejvíce nepořádku jsou ty, které

    • přetékají z místa pro ně určené
    • čekají, až s nimi zrealizuji svůj záměr (třeba nafotím a vystavím k prodeji)
    • čekají, až jim najdu jejich trvalé místo
    • čekají, až se rozhodu, co s nimi - založím? vyhodím?

    Dle jedné recenze knihy Zázračný úklid je jeho autorka přesvědčena o tom, že nepořádek a hromadění věcí je do značné míry "výrazem toho, že se buď moc rýpáme v minulosti nebo se bojíme budoucnosti, případně obojí." Kniha není v knihkupectvích zařazena v sekci "hobby" ani "domácnost" nýbrž v sekci "psychologie", což - stejně jako věci, které hromadím s ohledem na minulost nebo budoucnost, jistě o něčem svědčí. Možná je načase knihu opravdu otevřít.

    Prostě jen přežít

    Brouzdajíce v diskuzích na téma Jak efektivně zvládat domácnost jsem našla i tyto příspěvky užiavtelek @citun a @ustarana:

    "Domácnost v prvních měsících, co to je? Já byla ráda, že jsem se najedla a umyla🙂 Náš malý se neustále dožadoval mojí blízkosti, takže se u nás uklízelo opravdu sporadicky."

    "K tvojej otázke, ako som zvládala domácnosť ti poviem, že nezvládala. Nemohla som kojiť, tak som mlieko odsávala a dávala ho malému z flašky. Takže to bol večný kolotoč - prebaliť, nakrmiť, nechať odgrgnúť, odsať mlieko, občas sa najesť a znova od začiatku. Syn toho veľa nenaspal a vyžadoval pozornosť. Bola som rada, že som stihla umyť riad a tak nejak to udžiavať v poriadku, aby to tu nebolo ako v chlieve... Naviac je manžel tiež toho názoru, že na upratovanie mám ešte celý život, ale dieťa si už takto nikdy neužijem." 

    Příspěvky sice nepřinesly konkrétní rady, zato dodaly útěchu: člověk v tom všem není sám. Jedna ze zakladatelek fóra, ze kterých čerpám, přidala po několika týdnech od založení své diskuze tento příspěvek:

    "Když jsem založila tuto diskuzi, tak -  jak napovídal nadpis  - jsem domácí práce ještě tolik nestíhala. Nyní je vše naopak, jak syn nemá koliky, nerostou mu zrovna zuby, tak vůbec nebrečí, je moc usměvaný, veselý, hraje si i sám na dece, tak musím říct, že stíhám vše, uvařit, uklidit, vyžehlit a to v pohodě! Prostě se nemusí chovat a umí se zabavit na chvíli sám, stačí když jsem ve stejné místnosti a mluvím na něj, zpívám, ale třeba při tom můžu vytírat, vařit. A jak spí už celou noc, tak se vyspím i já."

    Spolu se dvěm předešlými příspěvky mi poslední citovaný otevřel oči v jedné zásadní věci. Jsou rodičovská období, kdy bychom se mohly rozkrájet a na ucho stavět, ale vcelku objektivní příčiny nám nedovolí, abychom naši domácnost zvládly tak, jak bychom si představovaly: novorozené miminko, náročné dítě vyžadující naši neustálou pozornost, nemocné dítě, ale třeba i momentálně náročná osobní situace, fyzická či psychická indispozice nebo dokonce "pouhé" dlouhé zimní období bez dostatku sluníčka – to jsou faktory, které zvládání domácnosti značně ztěžují, ne-li znemožňují.

    Některé události jsou přirozené, některým nelze předejít... dobrou zprávou ovšem je, že (ve většině případech) tato náročná období "odezní" a jde jen o to je bez úhony přečkat. Zdá se vám to samozřejmé? Gratuluji! Bylo období, kdy jsem myslela, že jsem ta nejhroší manželka, matka a hospodyně na světě a že "takto šílené" to u nás doma bude již navždy. A ony ty prdíky jednou přešly, zoubky se vyklubaly, rýmy a kašle izolující nás od ostatních ustaly, zase vyšlo slunce, začalo jaro a najednou jakoby vše šlo od ruky lépe.

    Cíl nebo jen cesta?

    Měla jsem období, kdy se na mne nepořádek valil ze všech stran. Měla jsem špatnou náladu a nevěděla jsem, zda je stav domácnosti příčinou té nálady nebo jejím důsledkem. V domění, že jde o příčinu, jsem se ponořila do "dělání pořádku" a rozhodla se, že si náladu vylepším úklidem. Z dokonale naklizeného bytu se mi stala modla, které jsem obětovala své pohodlí i domácí pohodu. Dokonale naklizený byt je však při třech malých dětech (a nijak zvlášť diciplinované matce) zřejmě chiméra, která má moc člověka spíše zničit, než mu spravit náladu, už proto, že nebylo v mé moci ji "chytit".

    Pak se stala jiná věc. Měla jsem možnost zapojit se do projektu, který mne úplně pohltil. Díky účasti na této tvořivé a pro mne velice obohacující a zábavně aktivitě mi hladina všech možných hormonů štěstí stoupala do závratných výšin. V té době mne běžná i zvýšená hladina nepořádku u nás doma nechávala naprosto klidnou. Když mi už šly chuchvalce prachu naproti, tančila jsem po bytě s vysavačem a prachovkou lehká jako víla. Co jindy trvalo dlouhé hodiny, bylo nyní během chvíle hotovo. Co bylo jindy zdrojem úmorné nudy, se teď stávalo jen nijak zábavnou, ale lehce zvládnutelnou činností.

    Hledala jsem, v čem tkví příčina této změny a zjistila jsem zásadní věc. Úklid, respektivě naklizený byt, mi přestal být cílem. Stal se pouhým prostředkem toho, aby se doma můj muž cítil dobře, abych objevila všechny dobře zaklizené věci, které jsem zrovna potřebovala, a aby děti žily v příjemném, zdravém prostředí.

    Už jsem ovšem nebazírovala na tom, abych měla v jednu chvíli v dokonalém pořádku naprosto všechny části svého bytu současně. Projekt naplňoval mou potřebu seberealizace a já se tak nemusela realizovat bojem s větrnými mlýny. Přestala jsem brát pořádek jako zdroj mé dobré nálady. Získala jsem k úklidu zdravější, vyvážený vztah a bylo mi dobře. Byl to velmi povznášející pocit, který si připomínám pokaždé, když bych chtěla pořádek v bytě opět učinit "smyslem svého žití".

    S radostí

    V současné době se tak zajímavého projektu neúčastním, hormony štěstí poněkud klesly. Bylo fajn uklízet s radostí. Jak si čas, který je potřeba věnovat nezáživnému úklidu, zpestřit?

    • dávat si reálné cíle, večer naplánovat, ve které části bytu je třeba druhý den zasáhnout, ale s plány to nepřehánět
    • večer po ulehnutí dětí připravit byt odklizením nánosů odložených věcí, aby bylo možné pustit se hned ráno do vysávání a vytírání a výsledky úklidu tak byly vidět dříve
    • zpříjemnit si úklid koupí nového prostředku či pomocníka na úklid, sklenkou vína nebo hrnkem dobré kávy či nějakým mlsáním
    • naplánovat si v blízké budoucnosti něco velmi příjemného a celou dobu úklidu se na to těšit
    • pravidelně odpočívat od domácích povinností při nějakém koníčku
    • zažít úspěch v čemkoliv, co na dlouho "nabudí" a dodá energii i na stereotypní činnosti
    • uklízet bez dětí, pokud se toho stihne víc a jde to bez nich lépe od ruky
    • uklízet s dětmi, pokud to jde s nimi rychleji a vyšetřený čas využít třeba pro sebe
    • vědět, čím se po úklidu odměnit, i kdyby to byla jen chvilka u knížky, horká vana nebo další díl oblíbeného seriálu
    • ctít neděli a co se týká úklidu, NIC nedělat

    Méně je více

    Když mám na úklid příliš mnoho času, když mám v jedné ruce mobil a v druhé vysavač, když mám před sebou jen vyhlídku na nezáživné odpoledne plné povinností, úklid nikdy nejde tak dobře od ruky. To už jsem zjistila mnohokrát. Proto – pokud to lze, nejvíce uklízím v den, který mám již nějak časově rozvržený. Pokud vím, že mám na velký úklid pouze hodinku či dvě, stihnu toho leckdy mnohem více, než když je přede mnou celé, k úklidu určené odpoledne, kdy se několik hodin nutím do toho začít a nejefektivnější jsem stejně tu hodinu před tím, než má rodina (nebo třeba návštěva) dorazit. Telefon odložený hodně vysoko, vypnutý počítač a vypnutá televize mi leckdy také zvýší výkon a ušetří spoustu času. Plán na jakoukoliv příjemnou záležitost, ať už s dětmi nebo bez nich, je také příjemným hnacím motorem.

    Svůj recept na zvládní domácnosti shrnula výstižně uživatelka @andulkaavetrelec:

    "Zapojit manžela,
    začít tolerovat bordel,
    nedělat příliš to, co manžel neocení,
    nechtít mít vše dokonalé,
    radovat se ze sebe a oceňovat se za to, co dokážeš."


    Trvalo mi mnoho let, než jsem pro sebe všechny zmíněné položky seznamu také objevila. Více myšlenek se do tohot článku již nevejde. Tak snad jen stručně závěrem...

     "Čistota a klid uvádějí do pořádku všechno pod nebem," řekl čínský filozof Lao-c'.

    Ale jak říká můj muž (inspirovaný humoristou Jiřím R. Pickem) 

    " Mám rád pořádek, čisté prostředí a klid... ale doma je doma."

    fotografie: pixabay.com

    gify: giphy.com

    hardlyknow
    28. čer 2017    Čtené 747x

    Jak naplánovat oslavu prvních narozenin?

    První narozeniny vašeho dítěte jsou velkolepou příležitostí k uspořádání dechberoucí oslavy. Nenechte se však unést. Nezapomeňte se soustředit na své dítě a jeho potřeby. Jak na to? Přečtěte si našeho průvodce!

    Kdy narozeninou oslavu uspořádat?

    Připadají-li narozeniny vašeho dítěte na pracovní den, promyslete, zda nebude nejlepší variantou, pokud večírek uspořádáte o víkendu. Tak se ho budou moci zúčastnit vaši přátelé i rodina, aniž by museli řešit ranní vstávání do práce (menší pravděpodobnost, že by dorazili se špatnou náladou).

    Koho pozvat?

    Pokud chcete menší oslavu v kruhu blízkých rodinných příslušníků, nezapomeňte na prarodiče, tety, strýčky a pár dětských přátel. Máte-li v plánu uspořádat oslavu ve velkém, pozvěte svou rozšířenou rodinu, přátelé či spolupracovníky, kteří mají také děti. Počet hostů závisí pouze na vašich preferencích a rozpočtu - čím více lidí, tím více jídla, nápojů a prostoru budete potřebovat.

    Kde oslavu uspořádat?

    Pokud máte dostatečně velký dům, může být dobrou volbou uskutečnit oslavu i tam. Dítě se bude cítit o mnoho pohodlněji ve známém prostředí. Rezervace restaurace či dětského hřiště může být nákladná, proto pokud se rozhodnete slavit doma, jistě něco ušetříte. Má to však i nevýhody. Úklid po akci bohužel zůstane na vás. 

    (Ten pocit, až vše uklidíte a budete si moci dopřát sklenku dobrého vína je k nezaplacení!)

    Další skvělou a levnou variantou je uspořádání oslavy ve vašem oblíbeném parku. Pokud se zde nachází i dětské hřiště, máte vyhráno. Myslete však na to, aby bylo na místě dost dospělých, kteří budou na děti dávat pozor. Jeden dospělý na 10 dětí opravdu nestačí! Nezapomeňte se pozeptat, zda-li nebudete potřebovat nějaké povolení či rezervaci od správce.

    Jak vybrat téma oslavy?

    Má vaše dítě milovanou hračku, bez které nedá ani ránu? Nebo dává přednost nějaké pohádkové postavě z oblíbené knížky? Můžete se také inspirovat sezonou nebo ročním obdobím… Je tolik možností. Zapojte vaší kreativitu!

    Co podávat k občerstvení?

    Při plánování oslavy  vezměte v úvahu, zda budou na večírku spíše dospělí nebo jestli tam budou i děti (kromě oslavence). Potraviny, které jsou zdravé a mohou se jíst “za chůze” jsou skvělou volbou. Pro malé děti podávejte věci jako mini sendviče, kuřecí prsty nebo krabičky s rozinkami. Pro dospělé vyzkoušejte sendviče či wrapy. Nezapomeňte do pozvánky uvést, zda budete podávat hlavní jídlo nebo jenom občerstvení a narozeninový dort. Hosté tak budou vědet, zda se mají najíst dříve, než půjdou na oslavu. Předem si také zjistěte, zda někdo netrpí nějakým omezením v jídle či potravinovou alergií.

    Věříme, že jsme vám přípravy první narozeninové oslavy vaší ratolesti usnadnili! Máte nějaké další tipy? Podělte se s námi!

    zyzyna
    2. čer 2017    Čtené 492x

    Akademie zvládání rodičovských povinností I.: VAŘENÍ

    Když čekám návštěvu nebo se u nás koná nějaká větší akce, nikdy mě nenapadne začít mísit ingredience na koláč nebo chystat obložené talíře či mazat chlebíčky. Vždycky se chopím hadru a vysavače a za půl dne si říkám, že já jsem někoho nepozvala už mnohem dřív, že my nezveme návštěvy častěji. To bychom doma měli stále krásně čisto. Studená plotna nechává i mě chladnou, bábovka ze supermarketu to jistí.


    Můj muž je pravý opak. Mohl by návštěvu hostit v kůlničce na dříví, ale slušnost by mu nedovolila, abych ta supermarketová bábovka vůbec přišla návštěvě na oči, natož na talíř. Když je času víc, vyvařuje a maže o sto šest, když méně, šoupne do trouby nějakou sladkou rychlovku. Coby hostitelé jsme tedy ideální pár.



    Co se každodenního domácího vaření týká , už to není taková legrace, jako nachystat se na víkendovou návštěvu. Tam si nějaký ten nezdravý hříšek nebo pracnější chystání člověk může dovolit. Dětem ale potřebujeme vařit zdravě a hravě, rychle a efektivně. A hlavně tuto činnost během dne skloubit s tisíci jinými povinnostmi.
    Jak to zařídit, abychom doma měli navařeno, ale netrávili u plotny celé dny?

    Za svítání

    Uživatelka @kaleilah má recept pro ranní ptáčata: "Ráno vstát, udělat dětem snídani a zatím hodit sprchu. Mezitím už mi ale bublá polívka - někdy jediný jídlo, děti nepotřebují polívku a hlavní chod..." Pokud ho ale dospělí vyžadují, ani to není překážkou při brzkém vaření, jak dosvědčuje uživatelka @drzticka81: "Vařím polévku na dva dny a k tomu každý den druhé jídlo - to, znamená, že hned jak se probudím než vyjdeme do školky, mám navařeno - celé dopoledne jsme pryč, teď až bude hezky, budeme venku celé odpo až do večera." A pozor, to není recept jen pro maminky jednoho dítěte, ale autentický návod od maminky tří dětí! Obdivuhodné, já se se třemi dětmi ráno ani nenasnídám.

    Po soumraku

    Uživatelka @zuzik24 je zas noční sova, a má svůj způsob, jak uvařit a ještě si to užít: "Každý den se těším až večer všichni usnou a já si pustím do uší hudbu na plný pecky, tancuju si v kuchyni u přípravy jídla, pak si tady hezky uklidím a užívám si ten pohled na obývák, kuchyň bez toho aniž bych šlapala po panáčcích a legu. Jsem noční pták, takže chodím spát kolem jedné v noci a mám tudíž každý den tak pět hodin jen pro sebe. Pravda, uklízím, vařím, ale v klidu bez řešení problémů typu, že Fíla vzal Verunce růžovou fixu apod."

    Za bílého dne

    Maminky, které nemají po ránu ani v noci tolik času nebo energie, řeší přes den především to, jak při vaření zabavit děti. Svůj tip přidala uživatelka @lenicka07: " Více než hračky se nám osvědčily běžné věci - kelímky, plastové láhve, kolíčky, lžičky, misky, krabičky, míčky atd. S tím si vyhrají oba. Nebo jsem třeba vařila a u toho zpívala, tak to taky vcelku vydrželi, když jsem jim mezi tím ještě přihazovala nové hračky."  Někdo čte dětem od sporáku zpaměti oblíbenou knížku a někdo má pro tento případ speciální "truhlu pokladů" s neokoukanými (nebo zapomenutými) hračkami či předměty určenými pouze pro tuto příležitost, které děti vždy spolehlivě zabaví.

    V sobotu

    Někomu se ovšem nejlépe vaří o víkendu. Třeba proto, že děti na chvíli zabaví tatínek nebo prarodiče. Kdo má o víkendu celkově více času, může navařovat ve velkém a přes týden spotřebovávat, jak stručně uvádí i uživatelka @listopadka1:

    "O víkendu uvařím víc jídel a ty pak zamrazím a přes týden si je rozmražuju k obědu, malý vařím každý den ráno kaši a pak oběd, ale to je chvilka".

    Do zásoby, ve velkém

    Mrazák je vůbec velký pomocník, který nám může rodinné vaření v mnohém usnadnit, jak popisuje uživatelka @jasekd: "Uvařím větší množství a mám to druhý den i k obědu nebo právě zamrazím, dělám tak polévky i druhá jídla, nebo alespoň omáčku na těstoviny, abych pak už vařila jen ty těstoviny. Malý má také obědy navařené v mrazáku a když není čas na čerstvý, dostane to. V kostkách z tvořítek na led mám zamraženou třeba jahodovou, meruňkovou dřeň, mrkvovou šťávu a z toho mu míchám ovocné svačiny, třeba do nastrouhaného jablka. Na trhu koupím vetší množství zeleniny. Dřív jsem to krájela na kostičky, mám to radši, ale teď v rámci úspory času do robota, nasáčkovat, zmrazit, pak odpadne ten největší opruz při vaření polívky, příprava zeleniny, což nesnáším🙂"

    Uživatelka @smallinka přichází se svou "troškou" do mlýna: "Vařím obden nebo i jednou za 3 dny a to pořádný kotel."

    Mimo domov

    Uživatelka @kaleilah, kterou jsme zde již citovali, předešlý tip potvrzuje a přidává svoji další vychytávku: "Polívka může být dva dny stejná, vařit na víc dnů. Máte školu na vesnici se slušnou jídelnou? Já ze začátku spojovala dopolední procházku s tím, že jsme si vzali oběd domů z jídelny, odpadly minimálně dvě hodiny práce s vařením a uklízením, než se všechno znormalizovalo a když jsem nemocná, dělám to stejně."

    Jednoduše, nebo vůbec...

    V některých diskuzích nejsou největší překážkou při zajišťování stravy plačící děti ale partneři. Někteří vyžadují každý den teplou večeři a jiní nesnědí stejné jídlo dva dny za sebou. Jasný náhled na potíže manžela jedné uživatelky s potřebou každodenní teplé večeře vyjádřila uživatelka @kristi: "Vař na dva dny dopředu, jak již bylo řečeno. Chleba je taky jídlo, např. tousty jsou vděčnej teplej kus žvance, občas si něco objednejte a pokud může, tak ať se taky muž snaží!"

    Inspirace a zábava

    Existuje také několik tipů,jak si vaření zpestřit, ať už vaříte ráno, v poledne či večer, s dětmi za zády nebo o víkendu ve velkém a zároveň nasbírat inspiraci na nové recepty. Receptů na zdravé chutné rychlovky, těch není nikdy dost. Kde je stále brát? A jak udělat vaření zábavnějším?

    Skupinově

    Na Modrém koníku existují skupiny, ve kterých můžete sdílet a sbírat tipy na vaření dle svých preferencí - zdravě nebo poctivě česky , podle dietních omezení - bez lepku , bez masa, v Paleo stylu, při kojení, ekonomicky nebo prostě jen společně.

    Na blogu

    Zábavný způsob jak objevit nové recepty a nenudit se u vaření může být jistě inspirace Julií z filmu Julie a Julia. Není nutné si dávat tak vražedné předsevzetí jako je 524 receptů za rok ze základní kuchařky francouzské kuchyně, ale není od věci zapisovat si případné dojmy nebo zážitky z vaření či následného koštování partnerem, staršími dětmi či širší rodinou a třeba se o ně na svém blogu podělit, spolu s těmi nejpovedenějšími recepty. Ve vaší oblíbené skupině o vaření zcela jistě dostanete tip na zajímavou kuchařku, podle které se dá pravidelně vařit.

    Neméně kuchařek v moderní elektronické podobě lze v současné době najít i na internetu ve formě blogů nebo receptářských webů. Především na webech, které jsou pouze souhrnem receptů, se vyplatí stejně jako ingredience a postup číst také případné komentáře, ve kterých uživatelé, kteří už recept zkusili před Vámi, upozorní na případné "chyby" nebo recept svými vyzkoušenými návrhy vylepší.

    Mezigeneračně

    Z nejpovedenějších receptů, ať už je získáte kdekoliv, si můžete dělat poznámky i tehdy, když je nehodláte vystavovat na blogu. Zapisovat oblíbená jídla má své kouzlo i v případě, že tak činíte do papírového sešitu. V tom případě to nemusíte dělat jen pro sebe, ale také pro další generace. Můžete tak dát vznik třeba i vícegenerační rodinné kuchařce. To je poklad k nezaplacení a zcela jistě i zpestření každodenního vaření, když můžeme sledovat, jak nejchutnější a nejoblíbenější recepty v domácí kuchařce přibývají.

    A co vy? Vaříte raději před rozbřeskem nebo až poté, co uložíte děti do postýlek? Máte nějaké tipy, jak zabavit děti, když potřebujete uvařit během dne a jak to zvládnout co nejrychleji? Čerpáte už z mezigenerační kuchařky Vaší maminky či babičky, nebo nějakou samy tvoříte? Podělte se s námi o vaše vychytávky a přidejte své nápady, jak zvládat rodičovské povinnosti radostně a tvořivě.

    A aby bylo z čeho vařit, musí se jít nakoupit. Zda-li jde s dětmi nakupování stejně hravě jako vaření jsme zjišťovali v druhém díle Akademie. 

    fotografie: pixabay.com

    dana91
    30. kvě 2017    Čtené 1128x

    15 tipů, jak v domácnosti zaručeně ušetřit

    Místo obecných rad a nápadů jsme se tentokrát zaměřili na domácnost a rodinný rozpočet. Možná by vás ani nenapadlo, na čem všem se dá ušetřit a že některé náklady můžete eliminovat úplně. Stačí se jen naučit plánovat a spořit na správných místech. 

    Příjmy a výdaje

    Bydlíte s partnerem? Sama? Nebo i s dětmi? V každém případě je vhodné si nastavit rozpočet, přemýšlet alespoň několik měsíců dopředu a šetřit si na mimořádné výdaje nebo na dovolené. Standardně se doporučuje mít v domácnosti rezervu alespoň na 3 měsíce, a to na základní výdaje - jídlo, nájem, doprava. Pokud vám to ale aktuální ekonomická situace dovoluje, odkládejte si raději víc. Pro užitečné rady můžete chodit třeba do této skupiny, užitečné příspěvky najdete i v různých fórech. Často se v nich uživatelky dělí o cenné zkušenosti a praktické rady.

    Elektřina

    Nejprve si zkontrolujte, jestli máte nejlevnějších dodavatele a jeho nejlevnější tarif. Potom můžete začít přemýšlet o úspornějších spotřebičích (notebook místo desktopu, nová lednička apod.) nebo žárovkách. Pokud na elektřině vaříte, případně s ní topíte, myslete na úspory i tam. Nenechávejte spotřebiče zbytečně zapnuté. Nevytápějte byt na 25 stupňů.

    Teplo

    Jak už bylo řečeno, není potřeba přetápět. Nezáleží, jestli topíte elektřinou, plynem, uhlím nebo moderními obnovitelných zdroji. Vždy je možné najít výhodnější variantu právě pro vás. Dále může pomoct i výměna oken nebo efektivnější větrání. I panelové nebo bytové domy si pak v současnosti pořizují vlastní kotel. Zkuste tento nápad na společenství vlastníků prosadit i u vás.

    Voda

    V domku můžete popřemýšlet nad vlastní studnou. V bytě zase nad častější sprchou místo vany. 

    Jídlo

    Samozřejmě je lepší jíst doma než v restauraci. Často ale zapomínáme na drobnosti, které nás měsíčně stojí mnohem víc než občasná večeře mimo domov. Co třeba ta každodenní káva s sebou nebo jedno točené? V součtu jste na tisících korun. Případně není od věci z většiny nahradit balenou vodu tou z kohoutku.

    Vaření

    Navařit si můžete na více dní, ale myslete na to, že celý týden vám jídlo nevydrží, ani vám nebude chutnat. Zkuste se zaměřit na levnější a přitom hodnotné suroviny. Většinou se vyplatí ty sezónní. V létě a na podzim tedy využijte ovoce a zeleninu z lokálních zdrojů. Tip: Pěstovat bylinky a zeleninu můžete i na balkoně ve městě, dnes je to navíc oblíbená volnočasová činnost. Při plení a zalévání si krásně vyčistíte hlavu a určite vám i něco vyroste.

    Nákupy

    Ať už jde o potraviny, nebo jiné společné nakupování, pište si seznam. Nekupujete vše, co je ve slevě, ale jen to potřebné. Pro jídlo navíc nechoďte hladoví. 

    Půjčování

    Spousta věcí se dala půjčovat vždy, třeba knihy nebo auta. Dnes si ale bez problému přes internet půjčíte i kolo nebo nářadí. Je jen na vás spočítat si, jestli danou věc potřebujete tak často, abyste si ji museli kupovat. Když to není každý den, nebojte se požádat o pomoc známé nebo sousedy.

    Doprava

    Auto není levná záležitost. Jestli chcete ušetřit, jezděte MHD. Na delší vzdálenosti se zase můžou vyplatit rodinné vlakové jízdenky.

    Hypotéka

    Levněji než nájemní bydlení rozhodně v dlouhodobém horizontu vyjde hypotéka. Jen je potřeba si propočítat sazby, domluvit se s partnerem apod.

    Zábava

    Většina z nás je stále online, proto si nemusí nic kupovat ani stahovat. On-line můžete sledovat filmy, poslouchat hudbu i hrát hry.

    Oblékání dětí

    Vaše ratolesti ze všeho rychle vyrostou a ti nejmenší asi značky příliš neocení. Raději stáhněte po příjemných materiálech pokud možno přírodního původu, tedy po bavlně, bavlněném úpletu, lnu apod., než po hypermoderních designových kouscích. Skvělou alternativu představují v tomto případě bazary a secondhandy, dnes i ty internetové.

    Mazlíčci

    Váš pes ocení kromě dostatku pozornosti i pamlsky, ty mu občas dopřejte. Pozor ale na přílišné vykrmování, pak by mohl mít zbytečné zdravotní problémy. A vy byste se kromě krmiva nedoplatili ještě za veterinu. Obojky a oblečky taky postačí jen obyčejné. Větší psi pak zimu bez problému vydrží se svou srstí.

    Výhoda hotovosti

    I když dnes existuje nepřeberné množství finančních mobilních aplikací, úbytek fyzicky existujících hotových peněz vás stále bude bolet víc. I podle průzkumů bank lidé zvyklí na hotovost utratí méně, než ti platící kartami.

    hardlyknow
    15. kvě 2017    Čtené 340x

    Feng Shui: Jak na šťastný a harmonický domov

    Těm nezasvěceným připadá Feng Shui tak trochu esotericky. Pokud si však najdete čas a ponoříte se do tohoto čínského učení, zjistíte, že není založené pouze na tom, abyste se ve svém domově cítili dobře. Odhaluje i to, jak můžeme ovlivnit naši náladu i harmonii. Máme pro vás pár malých vylepšení, které jsou téměř nepostřehnutelné, přesto však mají hluboký dopad na váš každodenní život.

    Maximalizujte přirozené světlo pomocí oken a zrcadel

    Nemělo by být žádným překvapením, že přirozené světlo nám může způsobit, že se cítíme šťastnější a pozitivnější. Říká se, že zrcadla ve feng shui jsou jako aspirin. Jsou také skvělými pomocníky, pokud potřebujete rozšířit svůj malý prostor.

    Vyvážení pěti prvků

    Pět prvků - země, dřevo, oheň, voda a kov - mohou být přítomny ve vašem domě buď fyzicky, nebo symbolicky. Můžete například přivést ohňový prvek teplými tóny, například červenými a oranžovými, nebo byste mohli mít skutečný oheň s krbem nebo hořící svíčkou. Myšlenkou je najít rovnováhu mezi všemi prvky. Často jsou lidé přitahováni k prvkům, které buď potřebují více, nebo je to velká příčina nerovnováhy v jejich životě. 

    Neumísťujte zrcadla naproti vchodovým dveřím

    Energie vstupuje přes hlavní portál, kterým jsou vchodové dveře. Největší chybou, kterou můžete udělat je umístění zrcadla naproti vchodovým dveřím. Veškerá energie, která přes portál do domu přijde, je tak okamžitě odražena zpět.

    Udržujte svůj dům čistý

    Všichni hromadíme zbytečnosti, které v domě nemají určitou funkci. Nepořádek je energetická kotva, která brání tomu, aby se v našich životech rozvíjely ty nejlepší věci. Nadměrné množství nepořádku nás zbavuje jasného myšlení a může nás emocionálně vyčerpávat. Ujistěte se, že máte k dispozici správné organizační systémy pro všechno v životě: od placení účtů, přes recyklaci až po vyznačení místa pro vaše klíče. Budete se cítit efektivnější!

    Foto: Unsplash.com

    my3vtom
    7. únor 2017    Čtené 2871x

    Jak mýt nádobí dočista do čista a snížit zátěž na zdraví a rozpočet

    Znáte ten pocit, když si vezmete skleničku přímo z myčky, natočíte do ní vodu, napijete se a ta chuť …  ta chuť je prostě chemická? Napadlo vás někdy, co všechno v tu chvíli s vodou pijete?

    Zkuste si přečíst  složení na etiketě tablet do myčky a leštidla.  To koukáte co? Těch položek tam je a ty názvy!  Co to vlastně je a k čemu je tam tohle všechno potřeba?

    O trochu lépe jsou na tom prostředky na ruční mytí nádobí. Ale jen trochu…. Znáte ten pocit seschlých a svraštělých rukou, když už ten den asi po x-té myjete nádobí? A zkusili jste někdy mýt nádobí bez mycího prostředku? Byl ten pocit stejný?

    Přemýšlím o tom pokaždé, když si vezmu talířek, hrníček, skleničku, příbor. Co vlastně všechno s jídlem jím a jaký můžou mít vliv sice malé, ale pravidelné dávky obsažených chemikálií na mé zdraví?

    Mycí prostředky obsahují koktejl chemie, zejména tenzidy, enzymy, bělící, změkčovací látky (fosfáty), barviva a parfémy. Nic, co byste si chtěli po ránu vypít na ex. I když … někdo možná ano!

    Chemické látky v prostředcích obsažené nejenže ovlivňují naše zdraví přímo (konzumací nebo vstupem přes kůži), ale přecházejí do odpadních vod a z nich do vod povrchových, které tím znečišťují.

    Jaké tedy používat mycí prostředky?

    Vyrobte si doma vlastní!  Prospějete svému zdraví, ale i ušetříte, protože všechny složky jsou levné.  Na internetu najdete spoustu receptů, jak na to:

    • Prášek do myčky – 1 hrnek prací sody, 1 hrnek jedlé sody, 1/2 hrnku hrubé kuchyňské soli, 1/2 hrnku kyseliny citrónové smíchejte dohromady a dejte do dobře uzavíratelné dózy (nesmí vám tam vniknout vlhkost, jinak budete mít jednu velkou tabletu 🙂; na mytí nádobí použijte 1-2 lžičky do dvířek, kam běžně dáváte tabletu.
    • Leštidlo do myčky – do vrchního koše dejte malou nádobku a do ní nalijte půl hrnku octa, uvidíte lesk jako blesk
    • Mycí prostředek na nádobí – 1,5 hrnku horké vody, 1/2 hrnku tekutého olivového mýdla (vyrobíte nastrouháním mýdla a rozpuštěním ve vodě), 1 lžíce octa, 1 lžička sody na praní, pár kapek esenciálního oleje; všechny ingredience smíchejte, zalijte horkou vodou a protřepejte, aby se spojily.

    Alternativou jsou ekologicky šetrné mycí prostředky. Není to ideál,  ale minimálně posun lepším směrem. Na trhu je již k dostání více značek. Používejte ty, které mají označení „Ekologicky šetrný výrobek“nebo podobné certifikáty udělované v ostatních zemích EU.  A vyberte z nich ty, které obsahují co nejmenší počet složek.

    Vyzkoušela jsem domácí prášek a leštidlo do myčky. I když propagátoři tvrdí, že je výsledek stejný jako u bězných tablet, já ten pocit nemám. Výsledek je dobrý, ale na silně znečištěné nádobí je lepší použít eko tablety.

    A jak ještě více snížit zátěž na organismus, rozpočet a životní prostředí?

    • Myčku je třeba správně vytěžovat. Vždy jí zcela zaplňte, nemyjte poloprázdnou. U menších domácností to bude těžší splnit, tak se buď pouští poloprázdná nebo až druhý den, kdy ale odstranění zaschlých nečistot vyžaduje použití většího množství chemie a vyšší teploty.
    • Správně používejte regenerační sůl, chráníte tak myčku a zvyšujete kvalitu mytí.
    • Používáte-li běžně zašpiněné nádobí, volte úsporné (eko) programy s nižší mycí teplotou (úspora energie).
    • Pokud i nadále používáte komerční mycí prostředky, volte ty bez chlóru a bez fosfátů nebo s nižším obsahem fosfátů.
    • Mycí prostředek dávkujte podle návodu, neplýtvejte. Pro málo špinavé nádobí vyzkoušejte mytí bez mycího prostředku. Možná bude stačit pouze působení horké vody a tlaku v myčce.

    Těším se na vaše zkušenosti! 

    Zaujalo vás téma zdravé rodiny? Počkejte si na další článek a přečtěte si také  Jak vyzrát na dobu jedovou a Jak prát a odlehčit sobě, peněžence a životnímu prostředí.

    http://my3vtom.cz

    https://www.facebook.com/my3vtom/

    Zdroj: použity recepty z https://delamesitosami.cz/