ivakalinova
    19. srp 2019    Čtené 1060x

    Vyhodnocení dovolenkové soutěže - Vileda!

    Dobrý podvečer vám všem,

    dnes přicházím s vyhodnocením dovolenkové soutěže od Viledy! Moc děkuji za krásných 300 komentářů. Opravdu mě to moc těší, protože vidím, že Vileda tady má pořád své místo a je stále oblíbená (a možná i já trošku s ní).

    Můj plán byl trošku jiný. Chtěla jsem zveřejnit příspěvek, že ve 21:00 hod. sem napíši číslo, které vybral náhodný generátor. A vy sami si spočítáte, kdo je vítězem soutěže. Ten, kdo by napsal první správnou odpověď, získal by balíček od Viledy. 

    Říkala jsem si, že s počtem 300 odpovědí, by to mohlo být zajímavé, protože generátor losuje čísla typu 186 atd. a to je pak počítání hodně zajímavé. Jenže, kdo mohl tušit, že generátor vybere číslo 4. Tudíž ten můj plán nemá moc smysl, ale určitě ho někdy použiji.

    Takže gratuluji odpovědi číslo 4 a tou je @zebruska - získává set ULTRAMAT TURBO XL

    Budou další soutěže, budeme soutěžit o větší i menší ceny, pořád mám cen ještě mnoho.

    Krásný večer vám všem, Iva s Viledou

    ivakalinova
    19. srp 2019    Čtené 2571x

    A co takhle staré dobré Chorvatsko?

    Dobro jutro lijepa (krásné dobré ráno),

    v rámci Dnů s ambasadorkami jsme se mohli podívat na Island, do Španělska, na Gibraltar, do Spojených Arabských Emirátů, do Izraele, do Slovenských Tater a na Kanárské ostrovy. 

    Dlouho jsem zvažovala jakou destinaci si pro svůj výlet vyberu já. A rozhodla jsem se pro své nejmilovananější a tím je Chorvatsko (možná je to i tím, že jsem tam v roce 2013 byla požádána o ruku). Snažila jsem se spočítat, kolikrát jsem tam za svůj život byla a myslím, že číslo 25 je hodně reálné. Je to možná destinace, kde většina z nás byla úplně poprvé u moře (pravda, nejspíš Chorvatsko a Itálie). Jeden by řekl, že Chorvatsko je takové obyčejné, ale pro mě je to země neobyčejná. Miluji jejich kulturu, chorvaty, jejich náturu. Ale o tom více v článku. 

    Pojďme si nejprve něco říct o Chorvatsku oběcně.

    Chorvatsko, (úředním názvem Chorvatská republika, starším názvem Charvátsko, Charvátská republika, chorvatsky Hrvatska, Republika Hrvatska) je evropský stát, který se geograficky nachází na pomezí střední a jižní Evropy, jde o jeden z nástupnických států bývalé Jugoslávie. Jeho sousedy jsou Slovinsko, Maďarsko, Srbsko, Bosna a Hercegovina a Černá Hora. Hlavním městem je Záhřeb, který je i jedním z 21 tamních krajů. Moderní Chorvatsko je parlamentní republikou.

    Jedná se o 18. nejpopulárnější turistickou destinaci na světě. Turismus je i jedním z nejdůležitějších zdrojů příjmu státu, podílí se 20 % na HDP. Vzdělání pro své občany Chorvatsko poskytuje zdarma, včetně státních vysokých škol. Jeho nejdůležitějšími obchodními partnery jsou Itálie, Slovinsko a Německo.

    V roce 2011 byl roční příjem z turistiky odhadován na 6,61 miliardy eur. V roce 2015 do země přijelo přes 13 milionů zahraničních turistů, nejvíce Němců, Slovinců a Rakušanů. Na čtvrtém místě jsou Češi, kterých přijelo přes 739 000. Po Slovensku je tak Chorvatsko nejnavštěvovanější evropskou zemí českými turisty. V letním období proto česká média poskytují informační servis o cestách do Chorvatska, v samotném Chorvatsku je možné poslouchat stanici Českého rozhlasu Radiožurnál a chorvatské policii přijíždí pomáhat i čeští policisté.

    Mezi první hojně navštěvovaná turistická místa patří od poloviny 19. století Opatija, která byla v roce 1890 jedním z nejvýznamnějších evropských lázeňských středisek. Další střediska postupně vyrostla po celé délce pobřeží. V současné době turisté navštěvují především členité pobřeží Jaderského moře s mnoha ostrovy a historickými městy, jako Dubrovník, Split, Zadar, Šibenik nebo Rijeka.

    Zajímavé je například město Pula nacházející se v jižním cípu poloostrova Istrie. Nachází se zde totiž jeden z nejznámějších a nejvyhlášenějších antických amfiteátrů. Další navštěvované město je Trogir, malebné městečko nedaleko Splitu je zařazené mezi světové kulturní dědictví UNESCO. K vidění jsou zde zbytky antických památek, na jejichž pozůstatcích vyrostly středověké budovy. Je zde pevnost s obrannou věží ze 14. století, katedrála svatého Vavřince ze 13. století, knížecí palác nebo renesanční radnice.  

    Z vnitrozemí je nejnavštěvovanější národní park Plitvická jezera, zapsaný mezi přírodní památky světového dědictví UNESCO, a hlavní město Záhřeb. V zemi je 8 národních parků a 7 památek světového dědictví.

    Pro někoho je nejlepší dovolená letecky, all inclusive, připadně hotely. My to tak s manželem úplně nemáme. Rádi jezdíme autem, bez zajištěného jídla a bydlíme v apartmánech. Je to pro nás svoboda a pohoda. Ptáte se proč? Proč si neužít pohodlí, že nám někdo uvaří, někdo nás tam ozdveze a my se nemusíme o nic starat? Tak dívejte!

    Jak vypadá taková dovolená v Chorvatsku podle našeho? Neboli  dobrodosli (vítejte)!

    Samozřejmě nejdůležitější je vybrat si lokalitu. Já osobně doporučuji začít Zadarem a vybírat dál směrem dolů. Čím níž jedete, tím se vám možná bude víc líbit (my to tak máme). Ale samozřejmě s dětmi zažijete nádhernou dovolenou i nahoře v Pule, Rijece. 

    Pokaždé vybíráme apartmán u moře, vždy s výhledem na něj. Nikdy nevybíráme veliká města, spíš menší vesničky, ale určitě s nějakým vyžitím. Upřednostňujeme raději klid a malinké soukromé pláže před apartmánem. 

    Chorvatsko vstoupilo do letošní turistické sezóny s celkovým počtem téměř 950 tisíc lůžek ve všech typech ubytování. Na hotely z tohoto počtu připadá cca 115 tisíc lůžek, na turistické komplexy cca 52 tisíc, na kempy 213 tisíc, na ubytování v soukromí 420 tisíc lůžek a na jachtařské přístavy - mariny asi 62 tisíc lůžek.

    Pozor! Ať je návštěvník Jadranu ubytován v jakémkoli ubytovacím zařízení, musí platit ubytovací taxu.

    Obecně k cenám ubytování v soukromí. Ve vrcholné sezóně (1.7. - 31.8.) zaplatíte za dvoulůžkový pokoj 20 - 70 EUR denně, za čtyřlůžkový apartmán 50 - 100 EUR denně, za šestilůžkový apartmán 80 - 150 EUR denně.

    Víte co mám úplně nejraději? Když druhý den ráno vstáváme. Vím, že celou dovolenou máme před sebou. Otevřu okno, cítím slaný vzduch, koukám na moře. V tu chvíli mi vlastně k životu vůbec nic nechybí. To mám asi na celé dovolené nejraději. 

    Možná se ptáte, jak to máme s jídlem? Ráno vstaneme, Kája dojde do pekara (ano, do pekárny), já uvařím kafe a ještě v noční košilce posnídáme na balkoně. Buď si dáme něco sladkého (kolači) nebo kruh (chleba). Ticho, klid, moře, snídáme, kdy chceme. Obědy buď ovoce, nebo zavařená jídla, které vezu z domova (to se mi osvědčilo nejvíc). Večer pak na jídlo vždy chodíme.

    Máme rádi dovolené, kdy jsme hodně u moře, na pláži, zmrzliny (mimochodem, v Chorvatsku mají opravdu výborné zmrzliny), kávy, drinky, ovoce (mňam, to jejich ovoce, to je luxusní) - broskve, nektarinky, hroznové víno, meloun. Naše dovolené nejsou aktivní, moc nás neužije na veliké cestování. Raději na pláži čteme, povídáme nebo prostě jen koukáme a kocháme se. 

    Na většině pláží v letoviscích jsou bezplatně k dispozici sprchy a jednoduché kabiny na převlékání, ale za půjčení lehátka či slunečníku se už musí platit. Běžné jsou i možnosti občerstvení přímo na plážích - plážové bary a restaurace. Stále se rozšiřuje nabídka sportu a zábavy na plážích či na moři, od těch levnějších (různá šlapadla, klouzačky, nafukovací atrakce na vodě, tobogány, trampolíny apod.), až po ty dražší (např. jízda na banánu, na vodním skútru, na vodních lyžích, parasailing aj.). Často se lze setkat s vybíráním parkovacích poplatků u pláže, na které má právo majitel okolních pozemků.

    Když je náhodou škaredě nebo máme chuť, jedeme na výlet. Opět výhoda, že máme auto s sebou. V Chorvatsku najdete krásné památky, nádherná města, výborné restaurace, kavárny, přenádherné a veliké přístavy (to je doslova pastva pro oči). Často na naměstích bývají různé trhy. Chorvati jsou velmi milý a sympatičtí lidé, pozdraví vás, zastaví se s vámi, poradí, usmějí se, popovídají. V restauracích a kavárnách se dorozumíte perfektně česky. Sladoled (ano, zmrzliny) jsou obrovské, dětem nabírají ještě větší. Jejich kava s mlijekom je opravdu výborná. 

    Rozšíření možností zábavy se zejména v posledních letech věnuje velká pozornost. Je všeobecně známo, že současnému návštěvníku pobřeží už zdaleka nestačí pouze ležet na pláži, opalovat se, občas se vykoupat, případně jednou nebo dvakrát vyjet hromadně na nějaký organizovaný obvyklý výlet (ano, až na nás). Dnes se chce bavit a je pro něj samozřejmá návštěva diskoték, účast na různých společenských hrách a zábavních show, na volbách nejrůznějších Miss, karnevalech a na dalších akcích. Rád se účastní i nejrůznějších sportovních soutěží, i za účasti zástupců různých národů, rád se jde podívat na místní tradiční hry, na vystoupení pěveckých souborů, na ukázky lidových tanců. Zábavou je pro něj i návštěva různých trhů, poutí, lidových slavností a festivalů. Není sebezapadlejší místo na pobřeží či na ostrovech, aby neuspořádalo v průběhu léta alespoň několik zajímavých akcí, od maškarních průvodů přes poutě k místním svatým, aby tu nehrála hudba k tanci, nekonaly se lidové veselice pojící se k místní tradici.

    Večery pak obvykle chodíme na jídlo. Za zmíňku určitě stojí výborné víno, ryby, masa, ale i pizzy. 

    Kuchyně chorvatského pobřeží je zvláštní a pestrá, nabízí jídla ovlivněná gastronomií italskou a mnohdy i rakouskou a maďarskou. Zanechala zde své stopy i doba tureckého panství, takže tu jsou domovem i různé zeleninové závitky s masovou náplní (např. tzv. arambašići) a hlavně čevabčiče (ćevapi) a ražniče (ražnjići). Některá jídla převzala tato kuchyně i z chorvatského vnitrozemí.

    Ryby se připravují na tři způsoby. První způsob - na roštu (na gradelama či na žaru) je pro české návštěvníky asi nejchutnější způsob úpravy. Další je úprava na brudet či brodetto, tj. dušení ryby s rajčaty, cibulí, různým kořením a bylinnými přísadami, tedy jakýsi guláš. Mezi českými turisty asi najde nejméně příznivců třetí způsob, ryba vařená - na lešo (vaří se ve vodě ochucené česnekem, petrželkou, kořením, s přidáním oleje a s dalšími přísadami).

    Káva (kava) je nezbytná stejně jako u nás. Podává se téměř výlučně espreso, v maličkých šálcích, velmi silné. Často je lépe objednat si hned dvojité espreso (dupli espreso) nebo tzv. dugi či duži espreso (tedy dlouhé nebo delší), což znamená s větším množstvím tekutiny, ale se stejným množstvím kávy.

    A pokud pořád váháte, tak co tohle? Večer sedíme na balkoně, pijeme vínečko, koukáme na moře, povídáme si, sledujeme příjíždějící lodě do přístavu (to je romantika neskutečná).

    Možná je pro někoho Chorvatsko moc obyčejné, pro mě je to opak, vždycky to bude srdeční záležitost a pokud bych mohla, doporučím ho s klidným svědomím úplně všem. 

    Za ty roky jsem byla například: Zadar, Omiš, Baška Voda, ostrov Pag (hlavní město Pag), Novalja, Split, Šibenik, Trogir, Poreč, ostrov Rab, Pakoštane, Petrčane, Bioagrad na Moru, Sukošan, Podstrana, Vodice, Makarská....atd.

    Třeba vás tento článek zaujme a rozhodnote se příští rok právě pro Chorvatsko. Nebo též jezdíte a máte ho rádi? Budu moc ráda za komentáře a doporučení ubytování, lokalit atd. Pojďme si vzájemně poradit, kde je to moc fajn 🙂

    A teď už jen dovidjenja (nashledanou) 

    Iva a Kája

    ivakalinova
    18. srp 2019    Čtené 2280x

    Dovolenková soutěž s Viledou!

    Krásné dobré ráno vám všem,

    už jste si zajisté všimli, že tento týden je věnován soutěžím, dovoleným, vzpomínkám, moři, létu, pohodě a klidu. Ano správně, jsou tady Dny s ambasadorkami. Samozřejmě se zapojila i Vileda a já s ní.

    Abyste při čtení krásných článků, o různých dovolenkových destinací, mohli i něco vyhrát, zapojte se dnes do soutěže s Viledou.

    Soutěžíme o novinku roku 2019 a tím není nikdo jiný než úžasný, skvělý, baječný mop ULTRAMAT TURBO XL (set plochého XL mopu a kbelíku se šlapacím pedálem, o 20 procent delší hlavice ve srovnání s produkty ze standardní řady).

    K získání tohoto úžasného mopu vede jen jedna cesta:

    1) dát lajk tomuto článku 👍

    2) dát lajk dnešnímu dovolenkovému článku ambasadorky Sunaru @michaelllas 👍

    3) odpovědět v komentáři pod tímto článkem na soutěžní otázku: 

    KAM BYSTE JELI NA DOVOLENOU V RÁMCI ČESKÉ REPUBLIKY? JAKÁ JE VAŠE OBLÍBENÁ DESTINACE V NAŠÍ ZEMI? 

    4) zapojit do soutěže se můžete do dnešní půlnoci (18.srpna 2019)

    5) o výherci ceny rozhodne generátor náhodných čísel 

    Moc se těším na vaše odpovědi, přeji všem hodně štěstí, ať generátor vybere právě vaši odpověď. Krásnou neděli vám všem 🙂

    Iva a Vileda

    mummy88
    17. srp 2019    Čtené 845x

    Dovolená s ambasadorkami- výsledky soutěže s Joie!

    Tak! Konečně jsem vybalila tašky, uspala děti, zahnala hlad a hned jsem se vrhla na vyhodnocení naší soutěže o krásnou funkční deku Mazlík z Outlastu! 

    Předem bych chtěla poděkovat všem, které se zapojily do soutěže! Stojí nás to nemálo sil soutěže připravovat, a tak si vážíme toho, když se jich účastníte a také se podělíte o vaše zážitky- ať už ze školy, s maminkami, z Vánoc, a nebo tentokrát týkajících se dovolených! ❤

    No a vítězkou se stává komentář s číslem 6, který patří mamince @hannn ! Moc gratuluju, napiš mi prosím do IP, kam zaslat výhru! 🙂 

    Ostatním ještě jednou děkuji! Dnes můžete zkusit štěstí u Míši ze Sunaru  a zase zítra se těšte na další soutěž u další z ambasadorek!

    Marcela  a Joie 🙂

    mummy88
    17. srp 2019    Čtené 2178x

    Kanárské ostrovy - Tenerife, ostrov večného jara!

    Ačkoliv jsme s mužem spolu už od 16ti, zase tak moc jsme toho spolu neprocestovali. Peníze z brigád nám to moc neumožňovaly a celkem brzy jsme spolu začali žít v podnájmu a následně si koupili vlastní byt a auto, takže jsme finance směřovali jinam.

    Každopádně po pár letech neúspěšného snažení se o miminko jsme si řekli, že si vyhodíme z kopýtka a dopřejeme si nějakou pořádnou dovolenou! Kanárské ostrovy jsem považovala za nóbl dovolenou, i když jsme pak zjistili, že je úplně v pohodě dostupná za slušné peníze, když chytnete letenky a že je to ideální teplá destinace na zimu.

    V té době jsem byla celkem posedlá vyhledáváním levných letenek, takže jsem jednoho dne v depce z příchozí menstruace volala manželovi, že mají v akci letenky na Kanárské ostrovy na Silvestrovský termín a jestli nepoletíme. No a řekl, že jo, tak jsme letěli. 🙂

    Bylo to super spontánní a představa, že strávíme Nový rok na Kanárech .. Wow! Brali jsme to jako takové příjemné bolestné za to, že se nedaří a obětovali část úspor, i když v závěru to zase tak drahá dovolená nebyla, když nejedete vyloženě s cestovkou. 

    Jelikož jsme odlétali brzy ráno z Krakowa s nízkonákladovkou, protáhli jsme si o den dovolenou v tomto krásném městě a užili si tady povánoční atmosféru. Let trval 5 hodin, což není úplně nejkratší doba, ale pokud chytnete nějaký fajn odletový čas, myslím že to děti v pohodě zvládnou a mladší určitě i část letu prospí. Letěla s námi asi roční holčička a vůbec jsme o ní nevěděli, ale záleží samozřejmě na dítěti.

    Auto jsme si pronajali přes portál cicar.com, který nám byl doporučen přáteli a opět můžeme doporučit dále. Měli jsme půjčeno auto ve výborném stavu a s nulovou spoluúčastí, což mě dost uklidnilo, jelikož jsme měla řídit já a zkušenost jsem do té doby měla jen se Škodovkou 120 a staršími auty. 😀

    Hned na letišti jsme si vyzvedli auto, takže na ubytování jsme se dovezli už sami. Půjčení auta se vůbec nemusíte bát, v zahraničí je to naprosto běžné a většinou bezproblémové.

    Pokud bych s sebou měla děti, zvážila bych ale každopádně jestli nevzít autosedačku do letadla jako další zavazadlo. Pro malé děti to bývá zdarma. Půjčit autosedačku si totiž samozřejmě můžete, ale úplně bych nespoléhala na její kvalitu a bezpečnost. Ale přímou zkušenost s tím nemám, třeba jsem zbytečně skeptická.

    Ubytování jsme si našli poblíž letiště ve vesnici El Medáno přes portál Airbnb, na který se často při hledání ubytování obracíme. Jsou to většinou pokoje, byty a domy, které pronajímají soukromé osoby a máme tam jen tu nejlepší zkušenost!

    Rozmanitost Tenerife se odráží zejména na jeho podnebí. Zatímco v jižní části ostrova je půda kamenitá a vyprahlá, severní se těší vlhkému podnebí a je tím pádem i úrodnější. Tenerife je relativně malé, objedete ho za pár hodin. Během toho týdne jsme většinu dní procestovali a asi dva dny věnovali válení se u moře. Přesto, že je Tenerife malým ostrovem, je zde dost míst, která rozhodně stojí za to navštívit! I když ostrov je sám o sobě jednou velkou atrakcí.. někde hustý prales, jinde vyprahlá půda nebo černá pláž..

    První destinací, kam jsme zavítali, bylo pohoří Anaga na severu ostrova.

    Jelikož jsem s autem nebyla ještě tak sehraná a poprvé jsem řídila v zahraničí, byla pro nás cesta dost šílená. Jih a Sever ostrova spojuje čtyřproudová dálnice, takže se dostanete na druhý konec celkem rychle, i když nájezdy na dálnici byly vždy oříšek. Přímo do pralesa pak už vede klikatá uzounká silnička, takže se jen modlíte, abyste nepotkali v protisměru auto.

    Prales je nádherný, ale také plný ještěrek, které běhají okolo, kolem vašich nohou.. no musím přiznat, že jsem se tím v průběhu cesty dost vystresovala a přála si, aby pro mě přiletěla helikoptéra 😀.

    Procházkou můžete dojít až k majáku Faro de Anaga, můžete ve vesnici Chamorga vyzkoušet místní kuchyni (pokud se domluvíte španělsky nebo rukama a nohama), můžete se kochat výhledem a pozorovat divoké kozy. Nebo postě jen zírat na nekonečný oceán, protože ten se jen tak neokouká!

    Mezi další výlety zařadili nečinnou sopku Pico de Teide, která je třetí největší sopkou na světě!

    Doporučuji vyjet hned brzo ráno, protože fronty na lanovku jsou potom šílené. Lanovka vás doveze pod sopku, odkud můžete pár set metrů vyjít pěšky až ke kráteru. Musíte si však předem na internetu zažádat o povolení, které je zdarma, ale vydává se jich pouze 200ks na den, takže raději zavčas. My to bohužel neudělali, tak jsme měli smůlu. No a samozřejmě záleží i na počasí. Při silném větru lanovka nejede. Vydat se nahoru ale můžete i pěšky, pokud jste hodně zdatní turisti.

    Nám počasí v prosinci vyšlo krásně (27 stupňů ve stínu), ani sopka zamrzlá nebyla, ale může vás zastihnout i sněhová vánice, tak to dobře zvažte, pokud byste sem také jeli v zimě.

    Jinak pár kilometrů od sopky ve vedlejší vesnici Vilaflor je skvělá restaurace a jmenuje se Casa Pana, je hned u náměstí. Vaří tam výborně, tak ji určitě nezapomeňte navštívit!

    Dalším místem, které je turisticky velmi oblíbené je vesnice Masca a soutěska, která vede až na pláž, kde dříve kotvili piráti. I sem vede luxusní super úzká silnička horskými serpentinami, takže o zážitek máte postaráno už jen při cestě tam. My tento výlet po předchozím cestování do Chamorgy vynechali, ale prý opravdu stojí za to!

    Máme rádi aquaparky a Zoologické zahrady, takže další naše výlety směřovaly do Loro parku ve městě Puerto de la Cruz a Siam parku v Adeje. To jsme si teda užili maximálně! Delfíni, kosatky, tuleni, gorily a potom spousta vodních atrakcí, jako například skleněná skluzavka, která vede nádrží se žraloky! Už se těšíme, až budeme v aquaparcích řádit s klukama! 🙂 

    No a z dalších výletů například výšlap na Montaña Roja, koupání na nádherné pláži La Tejita, nebo pláži s černým pískem na pobřeží Costa Adeje, … určitě jsme nevyčerpali všechny možnosti a výletů je na Tenerife nespočet.

    Celý ostrov spolu s horou Teide je třetím největším vulkánem na světě (větší jsou Mauna Loa a Mauna Kea na Havaji), protože od základny na dně oceánu měří 7500 metrů a je to rozhodně úplně odlišný pohled a zážitek, než na který je člověk zvyklý z běžných turistických destinací. Každá vesnice v podstatě je něčím zajímavá. Některá má Dračí strom, jiná šílené kolmé silnice, další krásné náměstí a palačinkárnu…

    Tenerife je tak zajímavé a jedinečné, že určitě stojí za to ho navštívit! Jediná nevýhoda je, že když letíte v zimě, může se vám stát že se z ráno koupete na pláži v příjemných 30ti stupních a večer mrzete v na cestě domů v mínus 15!! 

    Tak snad jsem třeba někoho inspirovala k další cestě, nebo k tipu, jak strávit letošní Nový rok! 🙂

    Marcela

    vanea
    16. srp 2019    Čtené 2021x
    Image title

    Cesta za dobrodružstvím - putování po Islandu

    Krásné dobré letní ráno!! 🌞 🌹

    Tak už i na moji maličkost připadla příležitost napsat vám něco málo o letní cestovatelské výpravě, která mě zatím uchvátila nejvíce. Abych vám řekla pravdu, vůbec nemám chuť sem psát přesné údaje, počty obyvatel, rozlohy, názvy měst a harmonogram, který jsme si pro tuto příležitost přichystali. Zato bych vám ráda popsala vnímání tohoto "výletu" mýma očima... Cestování na Island mi připomělo, jak krásná je Země, jaké máme štěstí, že po ní můžeme chodit a objevovat tato místa. Drsná příroda v kontrastu s barvami, tichem a křehkým uvědoměním si, že bychom se měli více starat o krásy přírody.

    Jako jednu z prvních věcí byste o mě měli vědět, že jsem děsivě rozpolcená osobnost. Někdy si užívám plánování a potřebuji znát každý detail cesty, jindy mě to vůbec nezajímá a ráda plánuju za pochodu. (manžel z toho roste:D) Tehdy, při plánování výpravy na Island, jsem byla ve druhém módu. Vybrala jsem jen hlavní body a místa, která bych ráda viděla, manžel naplánoval vše okolo (kempy, cesty, auto..) a přidal pár dalších míst, která chtěl vidět i on a mě tolik nezaujala.

    Někdy v roce 2015, kdy jsme se rozhodli odjet na 14dní, se ještě nelítalo za tak supr ceny, takže nás jen letenky a celkově pronájem starého, rezavého auta přišel na poměrně hodně peněz, tudíž byla volba cestování se stanem naprosto jasná. Připravení jsme byli na náročné počasí a zimu, což se hezky vyplnilo. Ještě než začnu psát o tom, jak jsem po příletu prskala, ráda bych podotkla, že Island byl mým snem, manželovým také ... a předčil všechna naše očekávání=) Důvodem naší cesty tedy bylo poznat syrovou přírodu a její zázraky, užít si společný čas jen sami dva, bez povrchních vymožeností a péče hotelových komplexů.

    Ihned po příletu na letiště v Keflavíku jsme ochutnali to pravé Islanské počasí. Uvítal nás déšť a hlavně strašný vítr, který zabodával kapky do tváří jako jehličky. Nebylo místo, kam by vám ten studený syčák nevlezl. Stupňů bylo asi 8, ale s tím větrem to bylo jako -10. Dalo mi hodně práce se usmívat a zabalit se tak, aby mi nečouhal ani milimetr kůže navíc:D V tu chvíli jsem si uvědomila, že opravdu budeme spát ve stanu a není žádné teplé zákoutí, kam bychom se uchýlili. Naštěstí brzy vysvitlo sluníčko...to mi dalo jistou naději. Naše první putování směřovalo pro auto a odtamtud do prvního kempu v Rejkjavíku.

    Přijeli jsme poměrně pozdě odpoledne, takže po obhlídnutí prostoru a zapsání do kempu (který byl moc hezký, měl dobré vybavení a zázemí), jsme se vydali dál do města, očíhnout okolí, nakoupit něco k jídlu a postavit stan. Což teda v tom větru opravdu nebylo jednoduché. Většina lidí okolo měla stany s pevnou kontrukcí, aby jim vítr nedal co proto. Náš stan nic takového neměl, takže když už se nám podařilo jej konečně postavit, celou noc mi vnitřní tyčka mlátila do hlavy za lomozu větru. Ondra spal jak miminko ve svém fusaku do -5 stupňů, já se klepala zimou v tom do -20. Ano, nebyla jsem nadšená a začala jsem mít oprávněný strach, jak to zvládnu. Zvládla:D

    První ráno bylo ovšem krušné. Vstávala jsem před 5 hodinou, muž spal. Byla jsem celá rozlámaná a otrávená. V průběhu noci jsem se 4x složitě přioblíkala, protože mi prostě byla strašná zima. Stan sebou mával ze strany na stranu, pršelo a i v noci bylo šero, namísto tmy. Zatímco jsem kousala zmrzlý loupák a odhodlávala jsem se k cestě do hromadné koupelny, vrčela jsem a nadávala. To se ale mělo velice rychle změnit. A jak? Stačil k tomu první výjezd naším rozvrzaným autíčkem, do kterého táhlo a které moc netopilo.

    Naplánovaný jsme měli výlet za krásným vodopádem Glymur. Už cesta tam mě naprosto uchvátila. Divocí koně, barevné hory, rozbouřené moře a hlavně totální liduprázdno. Byla jsem jako ve snu, barvy okolo mi vůbec nedávaly smysl. Na nebi se hnal jeden mrak za druhým a sluníčko jen občas vystrčilo zubatý drápek, aby ho zase rychle schovalo. Vítr foukal tak, že jsme se nemohli dostat z auta (beze srandy, dveře se nedaly otevřít) a pán na kole, jedoucí z poměrně strmého kopce, musel šlapat z plných sil. Strašně jsme se smáli:D A já se zamilovala. Nádherná příroda v kontrastu s drsným počasím byla úžasná. Od té doby jsem už byla jen nadšená - a náročnější podmínky stanování jsem začala brát jako velké dobrodružství=) (Zde ještě přidám tip: téměř v každém větším městě, či zajímavém místě, jsou horké lázně, případně se dají najít i přírodní prameny - tam ale pozor na teplotu, my tedy ochutnali jen lázně, prameny jsme se hledat nevydali. Od chvíle, kdy nás to "napadlo", se stalo stanování a celkově večerní pobyt venku po náročném dni o mnoho příjemnější!)

    Paráda, co?🙂 No...Ač mě to láká, nebudu vám tady opisovat den po dni, kdo mě zná tak ví, že by to bylo na knihu, ne na článek na koníka :D Nějak neumím psát krátce. Takže po tomto úvodním sezámení s Islandem, to celé shrnu do pár podstatných bodů a míst. 

    - Příroda je něco neskutečně nádherného, nikdy jsem nic takového neviděla. Za opravdovým zážitkem se vyplatí obětovat trochu té fyzičky a někam si "vyšplhat". Taky si myslím, že od roku 2015 už se lecos změnilo a turistů bude na Islandu více. Pak neváhejte si přivstat a vyrazit opravdu brzy! (On to takový problém nebude, ve 4 ráno bylo skoro světlo, takže jsme takhle taky občas vyráželi:D)

    - Kempy na Islandu jsou téměř všechny krásné, nebo minimálně velmi slušné. Ve většině je zázemí pro vaření (ať už je to venkovní přístřešek, nebo vybavená kuchyň), záchody, sprchy a recepce, kde je možné si vzít mapy, zaplatit (když tam nikdo není, obvykle se objeví později a "zaťuká" na stan). Na záchodě je supr schovka, na některých je totiž topení!! (o bože, ano:D!). Pokud něco potřebujete, v kempech pracují velice nápomocní a ochotní lidé, takže se nebojte na ně obrátit. Nesetkali jsme se s odmítnutím, nebo protivností. Nejnáročnější je najít vhodné místo pro stan, abyste se vyspali, nemlátil do vás vítr a tak vůbec... A taky místo na vaření, pokud náhodou není žádné "zákoutí", nebo vám do připraveného zákoutí fouká. Udržet oheň a uvařit je pak poměrně sranda (hlavně s hladovým chlapem, že:D). Vezměte si nástavec na plynovou bombu na vařič s takovou tou "blbostí" proti větru. Bude se hodit. Termosky nutnost.

    - Lehká komplikace může nastat ve chvíli, kdy se ráno rozhodnete jít si něco koupit do obchodu. Ty otevíraly nejdříve v 10 hodin ráno, což pro nás, vstávající okolo té 5 hodiny nejpozději, bylo prostě pozdě. Ale dá se na to zvyknout, takže jsme s tím neměli problém, prostě jsme nakupovali zásoby, které dokázaly přežít v autě. Do restaurací a barů jsme nechodili, jednak jsme na to neměli ani chuť, užívali jsme si přírodu a taky byly tyto záležitosti hodně drahé. Vařit si tak bylo nejrozumnější.

    - Ubytování na Islandu, které jsme využili na pár posledních dní, kdy Ondrovi křuplo v zádech a nemohl moc chodit (stan byl tedy nepříliš dobrá vyhlídka:D), je nejlepší v síti ubytování Hostel Hi. Jsou téměř v každém větším městě, poměr cena/kvalita je moc fajn, všude bylo čisto, ač bylo vše základní. Je nutno podotknout, že tehdy jsme možná měli ty nároky na ubytko jiné, ale věřím, že i s Adámkem bychom to zvládli poměrně v pohodě🙂 

    Tak! A teď už pár míst, která nás okouzlila nejvíce🙂 Na Islandu bylo strašně moc vodopádů (prvních pár dní jsme "áchali" a "óchali" při každém, pak už nás nějaký vodopád nevytrhnul, bylo jich opravdu strašně MOC). Ale tyto... Ty nevynechávejte.

    Gullfoss & Seljalandsfoss & Gljúfrabúi & Skogafoss & Svartifoss & Haifoss

    Rozmanitá krajina, chvilku horké peklo smrdící sírou, chvilku led, chvilku gejzír, chvilku sopka, zatuhlá láva a kouř . To všechno je Island🙂 Tohle místo, Seltún (Krýsuvík), je jako z katalogu, spousta barev, vůní.. Vařící se bahno a královské ticho, rušené jen poryvy větru. 

    .....a nějaké ty rybičky po cestě🙂 Vůně převeliká:D Slabší povahy zůstanou v autě.

    Ledové království Jökulsárlón nás ohromilo, byli jsme jako v jiném světě. Tento zážitek doporučuju rozhodně všema deseti, i kdybyste nejeli nikam jinam, tak sem určitě!🙂 Jízda na obojživelníkovi, ledová jeskyně, ledovec....a samozřejmě trošku kosa. 

    Kdo by mohl zapomenout na nádherný Gejzír🙂 Nikdo... Trávili jsme tam neskutečně mnoho času. I okolí, kde se zdá, že snad není žádná další velká turistická "pecka" je moc krásné. Příroda je sice malinko placka, ale Island je plný překvapení;) 

    Reynisfjara. Nádherná černá pláž, tisíce papuchalků a hodně lidí🙂 Nicméně se vyplatí na toto místo zajet. Ve Víku se nám celkově líbilo hodně, užívali jsme si horké lázně, kemp byl pěkný a černý "písek" nám nedával spát. Krása!!

    A kam ještě určitě zajet a nevynechat ani kousíček? Rozhodně Þingvellir!! Je to naprosto kouzelné místo. (...kde se mimo spoustu přírodních zajímavostí natáčelo pár záběrů z GoT;) )

    Tak. Ještě bych sem mohla přidat spousty a spousty dalších fotek a míst, nicméně bych asi vyčerpala úplně všechny:D  Jako poslední vám tedy doporučím Blue Lagoon a jejich bílé bahno. Úžasné místo, pokud se chcete trošku odměnit🙂 Naše fotky nic moc, ale zkuste si to najít na googlu, je to opravdu krása.

    Co bych tak závěrem dodala? Asi jste pochopili, že Island nám opravdu učaroval. Procestovali jsme hlavně jeho jižní půlku, takže ta severní na nás stále čeká. A rozhodně se plánujeme vrátit, jen si počkáme, až bude Adámek větší, protože tohle určitě nechci, aby zapomněl. Pokud budete dobrodruzi ve stanu a rozhodnete se to zkusit, nepodceňte přípravu! Třeba jako dvojice, kterou jsme potkali na posledním místě u majáku, před odjezdem. Počasí nebylo tak hrozné, ale neměli čepice, rukavice, věci na přípravu ohně venku...jen výhodné letenky, lehoučký stan.... a šok přes celý obličej :D Nemohli jsme udělat nic jiného, než jim věnovat naše vybavení. Nutno podotknout, že měli ohromnou radost:D K počasí bych ještě dodala, že hodně záleží, v jakém období na Island jedete, a jaké máte štěstí. My jeli na přelomu léta a podzimu, takže už se ozývala větší zima, silnější vítr a méně sluníčka. V létě je možné, že bude opravdu hezky - ale taky více lidí🙂 Osobně bych obětovala trošku pohodlí a počkala si, ta krása se líp vstřebává, když vás neruší davy turistů. První půlka září ještě může být moc krásná! (ale jak jsem už psala...nikdy nevíte, je to tam trochu nepředvídatelné)

    A málem bych zapomněla! Jistě vás bude zajímat, jestli jsme vyhlíželi onu "auroru", neboli polární zář. Vyhlíželi...skoro každou noc. Ale bohužel bylo stále pod mrakem, takže jsme ji neviděli. A víte co? Nám to vůbec nevadí🙂 Snad někdy příště!

    A co vy, líbila by se vám taková výprava? Kdyby vás cokoliv zajímalo, chtěli jste se podělit o zážitek - napište do komentářů!🙂 A teď už se mějte krásně a užívejte si další dny a soutěžení s ambasadorkami:-* 

    Irča & Baby Dove

    Všechny použité fotky jsou naše

    monny3
    16. srp 2019    Čtené 789x

    🥁Kdo si doma bude notovat s Fisher Price 🎶

    Krásné dopoledne🌷🌷🌷 Díky za zapojení do včerejší soutěže, některé vaše vzpomínky na nejlepší dovolenkové drinky a jídla úplně vyvolávají chutě 🥗🍹🤤 každopádně vyhrát mohl jen jeden příspěvek a určitě vás zajímá, kdo to je 😯

    Soutěžních komentářů bylo 191 a generátor náhodných čísel z nich vybral číslo 64, což je komentář uživatelky @horseska19 🍀 možná je losování poslední dobou nějak ovlivněné vašimi myšlenkami, nebo mými, já fakt nevím 🙈 ale já s ní a jejím malým Domčou jdu v pondělí na kafe ☕ Tak vám to takhle rovnou provalím, ať mě potom někdo nenařkne z nestrannosti, ale byla to fakt náhoda 🤷‍♀️💣🍀

    Takže Kačce a hlavně tedy jejímu Domčovi moc gratuluji k výhře 🎁🎁🎁 A ostatní tímto vůbec nenabádám k tomu, aby mě kvůli zajištění výhry v dalších soutěžích zvaly na kafe 😂😂😂

    Krásný den a ať vás taky potká nějaká aspoň malá milá náhoda 😘

    hanica83
    16. srp 2019    Čtené 1218x

    Dovolená s ambasadorkami: Vyhodnocení soutěže s Femibion

    Krásný letní den 🙂

    V prvé řadě bych ještě jednou chtěla všem moc poděkovat za účast v soutěži 😊 Vyhodnocení je tu!

    Poté, co jsem prošla komentáře bych řekla, že na otázku, zda upřednostňujete dovolenou v pohodlí hotelu, nebo raději volíte dobrodružství pod stanem či v karavanu, na první pohled jednoznačně vítězí pohodlí hotelu ( čárky jsem si ale nedělala 🙂 )

    A teď už to nejdůležitější - náš mladý pán, který mimochodem losování hrozně miluje a bere ho velmi vážně a zodpovědně (viz foto 🙂 ) vylosoval ze všech, co splnily podmínky soutěže, tři výherkyně.

    Jako první vylosoval a hlavní cenu - hodnotný balíček Femibion tak získává @andyl1 😊

    Druhý a třetí papírek, který vylosoval, měl na sobě nicky @dasinaa a @mval 😊

    Tyto maminky získavají Femibion dle svého výběru na jeden měsíc.Moc gratuluji a brzy vám napíšu zprávu.

    Srdíčka všem, co se do soutěže zapojily, jsem už rozeslala, tak pokud někomu nedorazilo, určitě mi napište a napravím to.

    A nezapomeňte, dnes se soutěží u Marcelly @mummy88 a Joie 🙂

    Všem přeju krásný a pohodový zbytek léta!

    Vaše Hanka a #femibion

    mummy88
    16. srp 2019    Čtené 1270x

    Dovolená s ambasadorkami- dnes soutěžíme s Joie!

    Dobré ráno! 🙂

    Tak dnes tu pro vás mám jednu soutěž já a pravidla jsou stejná jako vlastně pokaždé 🙂

    Pro zařazení do slosování je potřeba splnit 3 jednoduché podmínky:

    1. Pod tento článek odpovědět na soutěžní otázku - soutěžní příspěvky můžete přidávat pouze do dnešní půlnoci.

    2. Dát lajk tomuto článku

    3. Dát lajk dnešnímu článku u Irči @vanea 

    https://www.modrykonik.cz/blog/vanea/article/leto-s-ambasadorkami-kouzelny-island-j1oidn/

    No a pak už stačí jen mít štěstí při losování. Výherce bude vylosován pomocí generátoru náhodných čísel v sobotu večer a výsledky budou u mě na blogu.

    A co můžete dnes vyhrát? 🙂

    Soutěžit budeme o tuto parádní funkční deku Mazlík s motivem srdce  v hodnotě 699 kč!

     Je to universální oboustranná deka, která disponuje termo izolačními vlastnostmi díky speciální vrstvě Outlast®. Lze ji použít do kočárků i korbiček. Je vyrobena z flísového materiálu s vrstvou Outlast®. Rozměr 70 x 100 cm.

    Materiál Outlast®

    Outlast ® je speciální textilní funkční materiál vázaný na bavlnu. Byl vyvinutý v NASA a původně se přidával do rukavic a obleků kosmonautů. Vyniká především výbornými termoregulačními vlastnostmi. Umí regulovat a vyrovnávat teplotu těla. Outlast® také redukuje vznik potu a omezuje tak pocení až o 40%!

    A jaká je tedy soutěžní otázka?

    Jsem zvědavá, na vaše příběhy! 🙂️ ️❤

    Marcela a Joie!

    vanea
    15. srp 2019    Čtené 1252x
    Image title

    Dovolená s ambasadorkami - Výsledky soutěže!

    Sláva nazdar výletu 🌹 !

    mám vylosováno! Zúčastnilo se vás velké množství, což mi udělalo ohromnou radost🙂 Vaše tipy na zajímavá místa jsem si procházela dlouho do noci a přemýšlela, kam že bych se to jednou chtěla podívat, co bych si mohla přidat na seznam. A že toho bylo;) Každopádně vyhrát mohla jen jedna z vás a generátor byl nekompromisní. 

    Číslo, které bylo vylosováno:

    Tadáá! Moc gratulujuu! Brzy přiletí zpráva :-* Všem ostatním co nejdříve rozpošlu pár srdíček, jako díky za krásné příspěvky a zapojení se🙂

    Ještě jednou vám moc děkuju za účast, za přízeň i za sledování... a moc držím palce, pokud zkoušíte štěstí i u ostatních holek v rámci akce #dovolena_s_ambasadorkami !

    Dneska se soutěží u @monny3

    Mějte se krásně a zase někdy příště 🙂

    Irča & Baby Dove

    monny3
    15. srp 2019    Čtené 1256x

    🍹Dovolenková soutěž s Fisher Price🍹

    Ahoj ahoj, máme tady další den probíhajících Dnů s ambasadorkami, v srpnu stylově na téma dovolených, ale to už jste určitě zaregistrovaly 🍉🍓🍹😎🏖️ Aby pro vás čtení našich článků bylo ještě zajímavější, můžete i dnes vyhrát krásnou cenu a protože dnešní značkou je Fisher Price, tak je to samozřejmě parádní hračka pro děti 🎁🎀🎈

    Soutěžíme o super hudební piáno, má 4 hrací režimy (2 z nich jsou fakt srandovní - bučení krav a kvákání kachen) a hraje samo i melodii, na kterou prcek může třeba trsat 😎 Nemusíte se ale bát, pokud má vaše dítko hudební talent, je zde i režim klasický, takže váš malý virtuos může na 8 barevných klávesách vymýšlet svá vlastní hudební dílka 🎶🎵📯

    K získání téhle skvělé ceny vede jednoduchá cesta:

    1) dát lajk tomuto článku 👍

    2) dát lajk dnešnímu dovolenkovému článku ambasadorky Pepco @tratatundra 👍

    3) odpovědět v komentáři pod tímto článkem na soutěžní otázku:  co bylo to nejlepší jídlo nebo drink, které jste na dovolené ochutnali a kde to bylo (a je jedno, jestli to byl trdelník v Českém Krumlově, pizza v Neapoli, mohito na Kubě nebo cokoliv jiného) 🥧🍕🍹 

    4) zapojit do soutěže se můžete do dnešní půlnoci (15.srpna 2019)

    5) o výherci ceny rozhodne generátor náhodných čísel 🍀

    Těším se na vaše odpovědi, užijte si soutěž, určitě si přečtěte článek od Katy, protože ta holka byla ve Španělsku fakt dlouho, tak nám třeba prozradí i něco, co člověk na běžné dovolené ani nezjistí 🤩

    Krásný den a držím vám palce v soutěži, Monika a #fisherprice 🌷🌷🌷

    tratatundra
    15. srp 2019    Čtené 2047x

    Můj kousek ráje - Costa de Almería

    Kdybych se měla znovu narodit a mohla bych si vybrat místo, kde by to bylo, určitě bych se narodila u moře. Písek, sluníčko, šumění moře, ryby, mořské živočichy ke snídani, k obědu i k večeři, olivy, paella, gazpacho. Asi už tušíte, která země je moji srdcovou záležitostí.

    Španělsko. Domov flamenca, Gaudího, Dona Quijota a Realu Madrid. Země nádherná a turisty oblíbená. Nicméně, i zde lze zažít dovolenou snů na místech, které ani náznakem nepřipomínají přelidněné pláže pobřeží Costa Brava, jak je známe z typických dovolenkových fotografí. Já vás dnes pozvu na místo, které má charisma a přesto je masovým turismem téměř nepolíbené.

    Costa de Almería.

    Na začátek malinko geografie. Hlavním městem provincie Almería je stejnojmenné město vzdálené asi 2500km od Prahy. Její břehy omývá alboránské moře a nad ní se tyčí pohoří Gádor a Alhamilla. Město Almería je malým, kdysi námořnickým městem, které se nechlubí velkým množstvím monumentálních památek, naopak, okouzlí svojí atmosférou, přívětivostí, úžasným klimatem a v neposlední řadě i, pro toto město tak typickými tapas bary, ve kterých bych já klidně zestárla. 

    Tohle místo se stalo na několik měsíců mým domovem. Strávila jsem zde semestr mého studia na Univesidad de Almería a pro mě to byl splněný sen. Vysněné Španělsko. Na Almeríí jsem milovala její komornost. Malé město se 170000 obyvately, kde se člověk nebál, že bude udupán v davu, když navštíví centrum. Právě naopak. Nekonečné procházky po plážích jsem ráda vyměnila za večerní ulice malebného městečka, které dýchají úžasnou atmosférou a mísí se v nich arabská a španělská kultura. 

    Nicméně, i tady bylo důležité přesně vědět, kam nechodit, kde to není bezpečné. 🙂

    Evropská i neevropská kultura

    Wikipedie o Almeríí říká: “Název byl převzat z arabštiny: المرية (al-Maríjja) se odvozuje od مرأى (mara'à), což znamená vyhlídku čí stráž, neboť prvotní funkcí místa bylo střežení místní zátoky. Město vzniklo roku 955, kdy osadu nechal opevnit córdobský chalífa Abd ar-Rahmán III.Definitivně ji na Arabech dobyli teprve Katoličtí králové roku 1489.”

    Není proto divu, že arabská kultura dýchá nejen z místní architektury, ale arabské obyvatelství zde pořád tvoří menšinový podíl v obyvatelství. V podstatě obývá staré město a nová Almería je více-méně čistě křesťanká. A muslimský duch tady dýchá ze všech koutů i díky všude přítomnému výhledu na majestátní muslimskou pevnost La Alcazaba týčící se nad městem. 

    Pozůstatky muslimské okupace španělského území ve staré Almeríi kontrastují se současnou moderni architekturou i památkami z poarabského období. 

    Jelikož jsem ve městě žila, nikdy jsem cíleně nechodila “po památkách” a byly v podstatě součástí mých každodenných cest do školy, za zábavou, do obchodu, spousta fotek, takových těch typicky dovolenkových, mi ve sbírce chybí. Tady ale nabízím pohled na ty nejtipičtější almerijské památky. Katedrála, maják Cabo Inglés, Plaza de toros de Almería, kde dnes už neprobíhají býčí zápasy, a další turisticky zajímavé monumenty. 

    K vínu mls

    Hned na začátku svého povídání jsem zmínila tapas. Pro Španělsko jsou tapas- jednohubky, drobné pochutiny, které většinou dostanete v restauraci či baru k vínu “zdarma”, typické.
    Tradičně by měla mít tato “svačinka” formu jednohubek, o které by se měl  být člověk schopen podělit s ostatními spolustolovníkmi a měly by mít formu, která je umožňuje jíst rukama. Ne všude se dnes tato pravidla dodržují a tak v spoustě tapas barů, třeba v naši milované Cabaña de Tío Tom, dostanete v podstatě k vínu večeři.

    Nedá mi nenapsat, co to vlastně tapas byly původně, jelikož mě tenhle příběh vždy hrozně fascinoval. Název tapas je odvozen od španělského tapar, což znamená zakrýt. Kdysi si totiž vynalézaví Španělé večer vysedávající u skleničky, sklínky zakrývali kusem chleba nebo šunky, aby jim do pití nepadal hmyz a ve své vynalézavosti postupně zaměnili chleba za taliřek s drobným občerstvením a dnes je z téhle ochrany před hmyzáky hit a místní organizují tzv. Rutas de tapas (něco jako tour de bar), kde máte možnost zkusit různé tapas bary a jejich speciality.

    Índalo

    Kdybyste cestovali napříč provincí, na spoustě míst narazíte na “panáčka”, takzvaného Índalo. Je pro tuto oblast velice typický a je zobrazený na pohledech, suvenirech a sochy, které ho symbolizují naleznete i v samotném městě Almería na každém rohu. Kdysi byl Índalo považován za ochránce obyvatelstva, který chránil dům a jeho obyvatele před zhroucením a nařknutím. Sama do dnešního dne nosím malý odznáček na kabelce kamkoli jdu. 

    Národní park Cabo de Gata

    Asi 15km od města Almería se nachází přírodní rezervace Cabo de Gata- největší přírodní poklad provincie. V roce 1987 byla zařazena do seznamu UNESCO. A je nádherná. Pěší tůra po rezervaci vás zavede podél pobřeží do města Las Salinas s unikátním kostelem přímo na pláži, k ornitologickému observatoriu, k překrásným lagunám a vyprahlým územim pouštního charakteru. 

    Zpátky v čase

    Jelikož jsme tady většinou maminky s dětmi, nemohu vynechat tip na výlet. Kdybyste se vydali do Provincie Almería, určitě se oplatí nevynechat westernové městečko Mini Hollywood v poušti Las Tabernas. Nádherná dobová architektura uprostřed španělské vyprahlé přírody, která posloužila jako kulisa pro natáčení nejednoho westernu spojená s nejkrásnější ZOOlogickou zahradou, kterou jsem kdy navštívila.



    Španělsko na dosah

    Přestože je Almería relativně malé městečko, nachází se zde mezinárodní letiště, ze kterého máte Španělsko na dosah ruky, a tak se do hodiny můžete ze sluncem zalité Almeríe přepravit třeba za památkami do Madridu anebo kouknout se, jak pokročila rekonstrukce katedrála Sagrada Familia v Barceloně, či si rozšířit obzory a prozkoumat Sevillu, Málagu, Granadu či Mallorcu. Za svůj pobyt jsem si takhle odskočila hned 3x. Do Málagy, Madridu a Barcelony a bylo to boží! Žádný vydýchaný vzduch v autobusu, který stál za každým rohem a přitom jsem si udělala jen dvoudenní výlet do města vzdáleného stovky kilometrů. Ideální pro ty, co se po pár dnech na dovolené začínají nudit. Takže taková přidaná hodnota a navíc, vnitrostátní letenky jsou (s dostatečným předstihem) většinou “za pusu”.

    Jelikož bych o Almeríí a o tom, jak mě okouzlila, mohla vypracovat hotový elaborát (ale kdo by to četl, že jo?), myslím, že je čas tento článek ukončit záplavou fotek z mého vysněného pobytu v španělském ráji.

    Nezapomeňte dnes soutěžit s @monny3 a udělit mému článku lajk, což je podmínkou její soutěže a mějte hezký zbytek prázdnin.

    vanea
    14. srp 2019    Čtené 1856x
    Image title

    Dovolená s ambasadorkami - Baby Dove SOUTĚŽ!

    Krásné dobré ráno všem!

    Jak jsem slibovala, je to tady!;) I dnes, v rámci letní akce s ostatníma holkama, budete mít krásnou příležitost zasoutěžit si - tentokrát o balíček #dove a #babydove pro vás a vaše nejmenší! Těšíte se? Doufám, že jo!

    Namíchala jsem pro jednu z vás směs oblíbených výrobků, tak snad se bude líbit. Obsahem bude tentokrát vše, co vidíte na obrázku níže. Jedná se konkrétně o Matcha kolekci Dove Nourishing Secrets - tělové mléko a antiperspirant bez alkoholu, navozující příjemný pocit svěžesti i díky krásně jemné vůni sakury🙂 Tohle duo ocení jedna z vás, maminek. A pro vaše drobečky je nachystána cestovní verze sprchového gelu Sensitive, mycí tableta, šampon a vlhčené ubrousky z řady Rich, specifické svojí jemnou vůní i konzistencí. Vše vhodné i pro ta nejmenší miminka. 🌹

    Tak! Pokud jsem vás trošku nalákala, vrhneme se do podmínek soutěže! Vše, co musíte pro zařazení do slosování udělat, je odpovědět na jednu jednoduchou otázku (a splnit nějaké ty další body, viz. níže). A jelikož se tento týden věnujeme cestování a všemu okolo něj, zajímalo by mně, jaké bylo podle vás

    NEJZAJÍMAVĚJŠÍ MÍSTO, KTERÉ JSTE NAVŠTÍVILI?
    - AŤ UŽ V ČR, ČI MIMO

    - Komentář s libovolně dlouhou odpovědí přidejte zde pod článek

    - Dejte like tomuto článku a článku od @kristinandbaby Týnky

    - Zapojit se můžete do půlnoci 23:59 14.8.2019

    Výherkyni vybere generátor náhodných čísel během následujícího dne, tj.15.8.2019🙂

    Tak šup!

    Držím palce a moc se těším na tipy k cestování!🙂

    Irča & Baby Dove & Dove

    hanica83
    13. srp 2019    Čtené 1726x

    Dovolená s ambasadorkami: Soutěž s Femibion

    SOUTĚŽ UKONČENA 

    Krásný den.

    Je to tady! Už dnes si v rámci týdne s ambasadorkami můžete zasoutěžit se mnou a Femibionem.

    Jako výhru jsem dostala přislíbený hodnotný balíček, který bude obsahovat Femibion dle vlastního výběru na tři měsíce, Stérimar Nosní hygiena + Stérimar Na ucpaný nos a ještě nějakou drobnost jako překvapení 🙂

    A jako bonus jsem pro další dvě z vás zařídila ještě po jednom balení Femibionu (můžete si vybrat, jestli Femibion 1 nebo 2). Takže celkem bude náš malý notář losovat tři výherkyně! A to už stojí za pokus, co říkáte?

    Po delším přemýšlení jsem pro Vás vymyslela soutěžní otázku, která je trošku k zamyšlení a zní:

    Upřednostňujete dovolenou v pohodlí hotelu, nebo raději zvolíte dobrodružství pod stanem/v karavanu?

    Já jsem totiž jako malá strávila pod stanem nespočet dovolených a naprosto jsem to milovala. Posezení u táboráku, písničky, vaření nad ohněm, stavění domečků v kořenech stromů z mechu a větviček, večerní „koupání“ v potoce…Dodnes na to strašně ráda vzpomínám a musím chtě nechtě přiznat, že jsou to ty nej vzpomínky. Pravda, dnes už dávám přednost hotelu a pod stan bych se moc nehrnula, ale! Aby to žůžo dobrodrůžo mohli zažít i moje děti, budu to muset ještě přehodnotit 🙂 Ale co bych pro ně neudělala. Třeba se mi to nakonec zase zalíbí! (I když je pravda, že ty podmínky pro stanování a kempování jsou dnes hodně jiné než před třiceti, pětatřiceti lety – už je to všechno zmodernizované, už to není jen postavit stan na louce a trošku to tomu asi ubírá kouzlo).

    A když už dnes soutěžíme s Femibionem, budu ráda, když mi napíšete, která z vás si z dovolené, ať už jakékoliv, dovezla dáreček v podobě dvou čárek na těhotenském testu 🙂 Odpověď na tuto podotázku ale není podmínkou soutěže! Je to čistě jen má zvědavost🙂

    Jaké musíte splnit podmínky, abyste byly do soutěže s Femibionem zařazeny?

    Je to velmi jednoduché:

    • Dát like tomuto článku
    • Odpovědět do komentáře na soutěžní otázku, která zní: Upřednostňujete dovolenou v pohodlí hotelu, nebo raději zvolíte dobrodružství pod stanem/v karavanu?
    • Dát like dnešnímu článku o další velmi zajímavé destinaci k navštívení, kterou najdete u Mony @monny3

    Zapojit se můžete do dnešní půlnoci a já pak nejpozději do čtvrtka nachystám losovací box se všemi, kdo splní podmínky soutěže, našemu malému panu notáři a vyhlásím výsledky. Všichni soutěžící pak obdrží srdíčko jako poděkování za účast.

    Přeju příjemný let, šťastnou cestu a hodně štěstí. A moc se těším na vaše příspěvky! Klidně se rozepište, ráda si počtu🙂

    Vaše Hanka a #femibion

    tratatundra
    13. srp 2019    Čtené 1155x

    VYHLÁŠENÍ - Dovolenkování s PEPCO

    Nový Zéland, severské země, Maledivy, Bali, Kuba, nebo i sousedné Slovensko či moje oblíbené Španělsko. Na všechna tato místa jste mě včera zavedly. Malinko jsme si spolu zasnily a teď už zpátky do reality.

    Letenky do vaši vysněné destinace pro žádnou z vás sice nemám, ale zpříjemnit den jedné "pětistovkou" na nákup v PEPCO taky není špatný plán.

    A generátor náhodných čísel rozhodl, že se z něho bude těšit komentář s pořadovým číslem 109.

    GRATULUJI uživatelce @pavlk

    Ostatním přeji krásný zbytek léta! 

    Katka a PEPCO

    monny3
    13. srp 2019    Čtené 1299x

    ☀️Naše cesta do Svaté země a nahlédnutí do poněkud nesvatého konfliktu☀️

    Jednou z dovolených, na které s manželem rádi vzpomínáme, byla určitě dovolená v Izraeli a Palestině. A rozhodně to byla dovolená, která v nás rezonovala nejdéle ze všech našich cest, následně ovlivnila "novinové" (internetové) články, které jsme si četli, osoby a reportéry, které jsme sledovali na sociálních sítích, filmy, na které jsme se společně dívali... Proč to všechno? Protože je to území, kde už desetiletí (a střídavě vlastně už po dlouhá staletí) panuje dramatická atmosféra plná problémů, nenávisti, utlačování, osočování a bojů. Takhle to zní jako místo, kam by člověk rozhodně jet nechtěl, ale na druhou stranu je to i místo, které vás může silně oslovit, ta staletí lidských osudů a vývoje událostí na každém kroku vnímáte, historické budovy zdůrazňující svůj náboženský původ a důvod existence vás nabádají k zamyšlení a při vykročení z města i v nehostinné krajině najdete zajímavá historická místa a artefakty, ke kterým se váží neuvěřitelné příběhy. A proč jsme se na tuhle cestu vydali my? Dost možná vám ten důvod bude připadat úplně pitomý, ale my to takhle prostě máme 😀 Jednou večer jsme se dívali s mým pubertálním synovcem na film Světová válka Z, kde Brad Pitt zachraňuje svět před zombí apokalypsou a sice byl ten film úplná katastrofa, ale byly v něm úžasné záběry z krásného historického města (když jsem si tedy odmyslela ty zombie 😉 ), a tak jsme zjistili, že to město je Jeruzalém a ještě než film skončil, vygooglili jsme si, že letenky stojí pár tisíc a měli jsme rozhodnuto o naší příští dovolené 🙂 

    Stěžejní pro nás tedy byla cesta do Izraele a přímo Jeruzaléma, ale nakonec nás velmi oslovilo také území Palestiny. Popisovat takovou cestu slovy je na dlouho a proto vám to doplním i mnoha obrázky, tak snad jste na wifi a nevyplýtváte si na moje fotky všechna data 😀 

    To hlavní, proč jsme se na cestu vydali, tedy bylo město Jeruzalém. Město je opravdu zajímavé a stejně jako my, jej většina turistů vyhledává zejména kvůli tzv. Starému městu, kde vedle sebe stojí významné budovy hned 3 světových náboženství a to křesťanské, židovské a muslimské. My s manželem nejsme věřící, takže jsme se zajímali o místa všech náboženství (do Jeruzaléma ale jezdí celé zájezdy i z Česka zaměřené výhradně na křesťanskou historii v Izraeli a na místa různě spjatá zejména s Ježíšem Kristem). 

    Staré město je rozděleno na části podle náboženství a vede do něj také několik bran, které jsou kvůli častým problémům a útokům hlídány ozbrojenými hlídkami. Ostatně ozbrojené hlídky jsou v celém Jeruzalémě a to opravdu na každém kroku. Mnoho lidí nám říkalo, že by to v nich vzbuzovalo strach, ale na nás to působilo spíš obráceně, že je všechno tak hlídané, že se není čeho bát. Ke všemu vražedné útoky, ke kterým zde dochází (ano, to je realita, která vás prostě ovlivní a nás navedla k většímu zájmu o izrelsko -palestinský konflikt), nejsou zaměřeny na turisty, ale jsou vedeny mezi Palestinci a Izraelci. 

    Většinu turistů určitě zajímá židovská Zeď nářků, ta zde samozřejmě je a Židé se u ní opravdu modlí a čtou svaté texty. Co jsem dříve nevěděla je, že zeď, respektive prostor u ní, je rozdělen na mužskou a ženskou část, takže k ní jít můžete, ale pouze do odpovídající části (mužská část je mnohem větší než ženská).

    Hned nad Zdí nářků je muslimská část - Chrámová hora, kde se nachází mešita al-Aksá pro tisíce muslimských věřících a také asi na pohled nejvýraznějsí budova Jeruzaléma - islámská svatyně s ikonickou pozlacenou kopulí Skalní dóm.

    Kam se ve Starém městě a jeho okolí pohnete, tam narazíte také na místa spojená s Ježíšem Kristem, je tu křížová cesta, plno míst, spojených s jeho životem, smrtí, z mrtvýchvstání atd. Upřímně si všechna tato místa ani nepamatuji a nebyla pro nás extra důležitá, ale potkávali jsme veliké skupiny Křesťanů z celého světa, pro které byla návštěva těchto míst velikým zážitkem (africké výpravy u toho i krásně a nahlas zpívaly). Jedním z takových míst byla i Olivová hora, kde je největší židovský hřbitov na světě a kam podle evangelií chodíval Ježíš Kristus a kde byl před svým ukřižováním zajat. Upřímně, pěšky byl v tom vedru fakt výkon vyjít až nahoru, ale opět to bylo velmi silné místo a byl z něj také krásný výhled na Staré město.

    No a ať vidíte od každého ze 3 zmíněných náboženství něco, tak tady ještě Chrám Božího Hrobu, tedy údajně Golgota, kde byl Ježíš ukřižován. A k tomu pár obrázků z uliček Starého města a můj muž - nadšený z čerstvého džusu z granátových jablek 😉

    Mimo Jeruzalém se většina turistů asi podívá do Betléma, kde se měl Ježíš Kristus narodit a kde na tomto místě stojí Chrám Narození Páně. Betlém leží v centrální oblasti Palestiny, vstup do něj je však přísně kontrolován Izraelci a okolo města stojí obrovská (8 metrů vysoká) betonová zeď. Pro obyvatele Betléma je poměrně obtížné dostat propustku na vycestování z Betléma (nebo jen na dojíždění do práce mimo Betlém), takže sociální a ekonomická situace obyvatel je opravdu tristní. Jsou zde také 2 uprchlické tábory (do kterých byli vysídleni Palestinci z okolí Jeruzaléma po vyhlášení státu Izrael v roce 1948), které jsem si mylně představovala jako "stanová města", jenže ty tábory jsou tam už tak dlouho, že jsou to v podstatě chudinské čtvrti zděných starých domů, ve kterých žije mnoho lidí ve špatných podmínkách, ze kterých potom někteří frustrovaní mladí lidé nevidí jiné východisko, než ozbrojený útok na Izraelce, kterým na tuto situaci za cenu vlastního života chtějí alespoň upozornit nebo možná ty Izraelce prostě jen "naštvat". Což má většinou za následek okamžitou smrt těchto mladých lidí, jejichž jména jsou následně psána na zdi v uprchlických táborech... Na zdech Betléma jsou ostatně i výtvory celosvětově známé a to graffiti umělce Banksyho, který na přítomné lidské utrpení a nevyrovnanost mnoha aspektů tohoto konfliktu upozorňuje právě svými výtvory.

    Zajímavým zážitkem, i když ne úplně příjemným, byla i návštěva ultra ortodoxní jeruzalémské židovské čtvrti. Tamní obyvatelé působí nepřátelsky, naštvaně a já se upřímně bála vytahovat foťák, protože není výjimkou, že se to někoho z místních natolik dotkne, že po turistovi s foťákem začne házet kameny. 

    Když už ale opustím líčení o poznávání měst, tak příroda, ač neuvěřitelně pustá a vyschlá, v nás zanechala krásné vzpomínky a její mrtvá rozlehlost v sobě měla vlastně veliký majestát.  A některá osamocená díla člověka, jako chrám uprostřed ničeho vytesaný do skály, člověka nutí k zamyšlení, jak důležitá tato místa pro věřící musela a musí být, když kvůli nim vynaložili tolik práce a stále vedou takové boje. Na fotkách můžete vidět i Mrtvé moře, ke kterému jsme si také zajeli a jehož hladina se rok od roku stále snižuje.

    Tak to bylo to hlavní, co jsme si z naší cesty odnesli, tentokrát prostě nejen vlastní dovolenkové zážitky, ale na dlouho také opravdový zájem o to, co se v dané zemi děje. Tuhle cestu jsme si neuvěřitelně užili, přestože jsme na ní vůbec neodpočívali, jídlo bylo drahé, do místního podniku jsme si šli za celou dobu sednout jen jednou a každý den jsme kontrolovali Twitter, jestli někde blízko nás zrovna neprobíhá nějaký útok... 

    Pokud jste dočetli až sem, tak vám moc děkuji a zajímalo by mě, jestli také máte nějakou dovolenou nebo destinaci, která váš život nějak ovlivnila i po návratu? A samozřejmě pokud se chcete na něco z naší cesty zeptat, ráda odpovím 😉

    Poznámka: nerada bych tímto článkem rozpoutala politickou či náboženskou diskuzi, přesto se ale nešlo tomuto tématu a mému pohledu na tuto problematiku při líčení naší cesty ubránit. Berte prosím mnou uvedené informace za sice pravdivé (co se faktů týká), ale subjektivně zabarvené na základě toho, jaké osoby jsem na naší cestě potkala, co jsem kde zažila, co jsem si přečetla a jak na mě politický vývoj týkající se tohoto problému působí. Jak jsem již uvedla, nejsem věřící,  proto se prosím zdržte případných nenávistných komentářů vůči jakékoliv zmíněné náboženské skupině. Stejně tak se nezastávám jakéhokoliv násilí a nevěřím v to, že v použití síly a násilí spočívá řešení problémů. Věřím, že tato poznámka je zbytečná, pro korektnost celého článku ji však považuji za nezbytnou. Děkuji vám.

    tratatundra
    13. srp 2019    Čtené 2955x

    Dovolenkování s PEPCO- SOUTĚŽ

    SOUŤEŽ BYLA UKONČENA.

    Jako malá jsem měla jeden velký cestovatelský sen. Vidět zblízka pyramidy. Vlastně jsem byla docela okouzlena všemi antickými civilizacemi a vidět jakoukoli ze starověkých památek by bylo tenkrát pro mě zážitkem. 

    Postupně se ale moje zamilovaní v antice začalo vytrácet. Moje cestovatelské sny se měnily a postupně se stávají reálnější, splnitelnější. Vlastně mě návštěva Egypta už vůbec neláká. 😂 

    Nedávno jsem si na fotkách zamilovala místo v Itálii, na které se určitě bezpodmínečně musím jet podívat. Nebo, lépe řečeno, jet se vykoupat. Je ním Grotta della poesia. Přírodní koupaliště v Roca Vecchia. Konkrétně tady:

    Na tohle místo se prostě MUSÍM dostat. A čím dříve, tím lépe! Já myslím, že to je docela reální sen, žádná nesplnitelná fantazie,proto věřím, že se mi jednou splní.

    Jasně, navštívit Island, Nový Zéland, Moskvu a Havanu by se mi líbilo taky, ale to jsou zatím přání více-méně nesplnitelná z různých důvodů. 

    No a dnes jsem se rozhodla, že nebudu snít o cestách dalekých sama, ale jsem zvědavá i na vaše cestovatelské sny a proto se vás dnes ptám :

    A co můžete vyhrát?

    Jedna z vás se bude těšit z nákupu v jakékoli prodejně PEPCO v hodnotě 500,- .

    Jak se do soutěže zapojit?

    Úplně jednoduše - pokud chcete vyhrát, musíte splnit jen 3 jednoduché podmínky:

    1. Pod tento článek odpovědět na soutěžní otázku "Jaká je vaše vysněná dovolenková destinace?" - soutěžní příspěvky můžete přidávat pouze do dnešní půlnoci.

    2. Dát lajk tomuto soutěžnímu článku

    3. Dát lajk dnešnímu článku u Hanky @hanica83. 

    Soutěž trvá do dnešní půlnoci 12.8

    2019.

    Generátor náhodných čísel vybere jednu vítězku, která dostane poukázku na nákup v PEPCO. 

    Přeji hodně štěstí a šťastné přistání! ✈ 

    Katka & PEPCO

    hanica83
    12. srp 2019    Čtené 2733x

    Slovenské Tatry, aneb za krásou nemusíme jezdit daleko

    Krásný den,

    dnes jsem si pro Vás v rámci týdne s Ambasadorkami připravila článek o naší zamilované destinaci na dovolenou, která není nijak daleko – slovenských Tatrách.

    Tyto kouzelné hory jsme navštívili už třikrát a letos jsme je chtěli poprvé navštívit ve třech, ale osud to rozhodl trošku jinak a navštívíme je nakonec až ve čtyřech🙂

    Mám to obrovské štěstí, že s manželem máme asi tak na 95% věcí stejný názor a shodneme se tak v pohodě i na dovolené. Oba se moc rádi klidně proválíme 10dní u moře, ale stejně tak rádi vezmeme batohy a strávíme několik dní chozením po horách. Naše úplně první turistické kroky jsme podnikali v Krkonoších a bylo to v roce 2010.

    Hory, nádherná příroda, dechberoucí výhledy, čerstvý vzduch a nakonec i ty děsně bolavé nohy druhý den ráno (které se vždy po snídani nějak zázračně rozchodily 🙂 ) nám učarovaly tak, že u nás už máme prochozené snad všechny hory a tak jsme se vrhly na vyšší level – Tatry. A řeknu Vám, to je taková krása, že se tam chcete vracet pořád a pořád.

    K ubytování jsem vždy volila nějaký pěkný hotel přes Slevomat a vždycky jsme byli moc spokojení. Za velmi důležitou pavažuju při výběru ubytování snídani. Bez snídaně nebrat! Teda alespoň za nás 🙂 Jednak miluju ty úžasné hotelové snídaně a jednak se luxusně najíme a můžeme se vydat v klidu na cestu, aniž bychom hned za hodinu zběsile hledali obchod nebo restauraci. Párkrát jsme měli i polopenzi, což je taky fajn – přijít utahanej, osprchovat se a pěkně zasednout k nachystané večeři. Jako jediné mínus u polopenze vnímám akorát malé omezení časem (někdy jsme se vraceli dost pozdě, tak to pak člověk musí zohlednit už při plánování). Jo a při takových výšlapových dovolených docela upřednostňuji ubytování s možností wellness, ač jinak ho zas až tak nevyhledávám. Ale ty namožené nožky naložit večer do vířivky, to je prostě blaho🙂

    Máme v nohách několik tůr z Nízkých Tater, Vysokých Tater, Belianských Tater a jednu i ze Slevenského ráje. Dnes bych Vám tu ale ráda přiblížila alespoň pár těch, co nám učarovaly nejvíce.

    Nízké Tatry – tady za nás můžu vřele doporučit wellness hotel Bystrá – pěkné a čisté pokoje, super polopenze a krásné wellness.

    Druhý nejvyšší vrchol Nízkých tater Chopok jsme kvůli počasí „zdolali“ potupně lanovkou – jeli jsme z Jasné nejprve sedačkovou, pak zubačkou a nakonec ze stanice Priehyba krásnou moderní kabinovou (celkem za dost nekřesťanský peníze 😀)

    Nahoře nás obklopily mraky a začala slušná bouřka, takže jsme vyděli prd a málem nás nechtěli ani pustit dolů, ale i tak to byl zážitek a určitě si tam někdy vyšlápnem po svých.

    Výšlap, který můžu vřele doporučit je na Štefánikovu chatu pod Ďumbierom. Není to klasická horská tůra, ale výšlap nádherným údolím. Navíc pokud nemusíte davy lidí na „profláklejších“ místech, tady jsme šli v podstatě celodenní tůru úplně sami.

    Pravda je, že i když jsme byli v červnu, moc nám nepřálo počasí a bylo buď zataženo, nebo poprchávalo. Překonali jsme převýšení z nějakých 1100m.n.m. na 1740 m.n.m ve kterých se Štefánikova chata pod Ďumbierom nachází a manžel u toho ještě asi z poloviny cesty nesl velký kus dřeva – viz foto 🙂

    Chtěli jsme ještě pokračovat na nejvyšší vrchol Ďumbier, který už byl jen 1,5h cesty, ale protože ani poté, co jsme si dali nejvýše čepované pivo na Slovensku a úžasnou gulášovku u krbu v útulné  chatě, se počasí nelepšilo, spíš naopak, vydali jsme se raději na zpáteční cestu.

    Vysoké Tatry – tip na ubytování výjimečně bez Slevomatu, ale i tak za slušné peníze: Penzion 2004 ve Staré Lesné.

    Musím se přiznat, že co se týká ubytování, jsem docela dost „rozežraná“, takže tenhle penzionek ve mně zpočátku vyvolával rozporuplné pocity. Konečný dojem ale zanechal skvělý! Není to žádný luxus nebo nadstandard, ale pokoje jsou pěkné, čisté a hlavně – paní majitelka je naprosto úžasná (poradila nám kam vyrazit, odhadla na co stačíme a na co už asi ne, vždy se ptala kam jdeme – což je mimochodem jedna z důležitých podmínek pobytu v horách – někdo by měl vždy vědět, kam daný den vyrážíte!), atmosféra skvělá, snídaně skromnější, ale bohatě stačí… Navíc je z penzionu nádherný výhled na Vysoké Tatry!

    Pokud míříme do Vysokých Tater, vždy se stavíme na Štrbském plese.

    Odtud se můžete vydat spoustou různě náročných cest. Za nás je třeba pěkná nenáročná tůra na Popradské pleso, odkud určitě doporučuju zajít na Symbolický cintorín – člověk si tam uvědomí, že hory jsou krásné, ale vždy je potřeba myslet na to, že umí být velmi nebezpečné.

    Další krásná, ale už trošku náročnější tůra je na vodopád Skok.

    Nejkrásnější tůra, kterou jsme ve Vysokých Tatrách absolvovali byla na chatu při Zelenom Plese. Cesta je to nenáročná, ale nádherná s krásnými výhledy. Posezení u Zeleného Plesa je pak balzám na duši a musí uchvátit snad každého.

    Při tomto výšlapu nám počasí opravdu přálo a tak jsme se rozhodli nevracet se zpět stejnou cestou, ale zkusit udělat okruh a zvládnout u toho náročnější výšlap.

    Ze Zeleného Plesa jsme se vydali na Veľkou Svišťovku, Skalnaté Pleso a dolů do Tatranské Lomnice, kde jsme měli zaparkované auto. Při výstupu na Veľkou Svišťovku jsem se na nestabilní úzké kamenné cestičce poprvé opravdu bála, ale pak jsme překonali pár řetězů a na vrcholku si vychutnali ten krásný opojný pocit, že jsme se zase překonali 🙂 Žádní horolezci z nás nebudou, ale i tyhle výhledy (Veľká Svišťovka je v nadmořské výšce 2038m – takže jsme zdolali převýšení cca 1200m) jsou nádherné tak, že se až tají dech.

    Vřele doporučuju, ale jen za pěkného počasí a je to opravdu na celý den. Jó a děti bych tam fakt nebrala…(ale na chatu při Zelenom Plese naopak určitě).

    Belianské Tatry – tady jsme měli ubytování opět přes Slevomat - Winter & Summer Resort v malebné obci Ždiar.

    Vše víc než luxusní - jak pokoje, tak jídlo. Měli jsme polopenzi – snídaně super, ale jednodužší (přece jen jde o malý resort o 32 lůžkách) a večeře servírované – polévka, hlavní jídlo (na výběr den předem) a zákusek! K dispozici je za příplatek i malé soukromé wellness.

    V Belianských tatrách není přístupno tolik tras a vrcholů jako ve Vysokých Tatrách, ale rozhodně stojí za to je navštívit. Pohledy na vrcholky jak Belianských, tak Vysokých Tater z hřebenové tůry jsou úchvatné.

    Navíc jsou Belianské Tatry tak trochu unikátní - místo žulových štítů se tu tyčí bělostné vápencové skály a zaoblenější hřebeny pokrývají krásně zelené louky – v červenci navíc plné krásných květů.

    My jsme zde zvolili celodenní tůru – auto jsme si ráno zavezli na bezplatné parkoviště do Tatranské Kotliny – kde měl náš výšlap dle plánu končit a abychom ušetřili nohám, vrátili se těch pár kilometrů do Ždiaru autobusem. Odtud jsme se vydali Monkovou dolinou, kde je stoupání z počátku nenáročné, ale brzy začne nabírat správné grády.

    Při pohledu zpět zjistíte, jak strmě stoupáte nahoru a můžete se pokochat výhledem na Ždiar, hřebeny Spišské Magury a za nimi při dobré viditelnosti i Pieniny.

    Výstup do Širokého sedla (1825 m.n.m.) nám dal slušně zabrat (manžel byl úplně durchum durch a musel se nahoře převléct do mé náhradní bundy 😀 ), ale ten výhled který se vám odtud naskytne je prostě úchvatný – přímo před vámi se otevře překrásný pohled na celou východní část Vysokých Tater (nám se všek schovaly v mlze ☹ ), po pravé ruce se pak tyčí impozantní vrcholy Belianských Tater - Ždiarská vidla a Havran.

    Poštěstilo se nám vidět i kamzíky a poté jsme po hřebenovce došli do Vyšného Kopského sedla (1934 m.n.m. – nejvyšší bod výšlapu).

    Odtud jsme pokračovali k Veľkému Bielemu plesu a přes dolinou Siedmich prameňov, kolem Chaty Plesnivec (jediná horská chata v Belianských Tatrách – dá se zde posilnit nebo přespat)  jsme sešli až do Tatranské Kotliny, kde nás čekalo naše auto.

    Trasa nám trvala kolem osmi hodin a má kolem 1100 m převýšení. Pro milovníky horských tůr ale na holej pupek slibuju úžasný zážitek.

    Pokud chcete v Belianských Tatrách podniknout něco pohodovějšího, nebo něco vhodného i pro děti, zkuste navštívit Belianskou jeskyni (největší a jedinou zpřístupněnou vysokohorskou krápníkovou jeskyni v Tatrách).

    Nebo si zajeďte cca 50km a navštivte nejstarší evropskou přírodní rezervaci – Pieniny. A když už tam budete, určitě si nenechte ujít úžasný zážitek – plavení po Dunajci na pltích (vorech). Pltníci, oděni do krojů a mluvící gorolským nářečím dokreslují úžasnou atmosféru úžasným vyprávěním.

    Zpět se můžete vydat pěšky, půjčit si kolo, nebo třeba nasednout do kočáru taženého koňmi. My jsme si neodpustili ani výšlap na nejvyšší a nejzajímavější vrchol Pienin (na polské straně) – Tri Koruny (982 m.n.m)

    Co říci na závěr? Oba s manželem milujeme hory a horskou turistiku a budu moc ráda, když si ji oblíbí i naše děti. Na druhou stranu, horolezce z nich mít nepotřebuju, stačí když budou jen tak v pohodě a bezpečně pochodovat s náma 🙂 Tatry jsou úchvatné a dokáží člověka nabít na dlouhou dobu dopředu. Je však důležité myslet na to, že umí být i nebezpečné. Pokud jste dočetli až sem, klobouk dolů!

    A určitě vyražte, Tatry stojí za to.

    Co Vy a Tatry - byli jste? Chystáte se? Máte rádi hory? A které byste doporučili?

    Ráda si přečtu Vaše zážitky a nápady!

    Vaše Hanka a #femibion

    hanica83
    11. srp 2019    Čtené 1082x

    Dovolená s ambasadorkami

    Dámy a pánové,

    vítejte na palubě BlueHorse Airlines.

    Dovolenková sezóna je v plném proudu a my se v následujících dnech společně vydáme do zajímavých destinací, kdy rozhodně nemineme Island, Gibraltar nebo třeba Izrael.

    Po celou dobu letu se o vás budeme starat my, letušky – Irča, Míša, Ivča, Mony, Hanka, Týnka, Katka a Marcela. V případě potřeby se na nás neváhejte obrátit. Postupně vám ukážeme zajímavá místa a přineseme vám i možnost zúčastnit se soutěží o zajímavé ceny.

    V rámci tohoto letu, prosím, lajkujte a živě debatujte nad navštívenými destinacemi. Sdílení zkušeností je žádoucí a nemine se odměnou. Pravidla našeho zajímavého letu kolem světa jsou jednoduchá a znáte je z akcí minulých. Opakování je ale matka moudrosti, proto prosím věnujte pozornost následující demonstraci nouzových a záchranných prostředků:

    • Každý den vyjde článek jedné z letušek, který vás provede zajímavým dovolenkovým místem.
    • Každý den také vyjde soutěž jedné z letušek, díky které můžete vyhrát atraktivní ceny.
    • Pro zařazení do soutěže je potřeba obojí lajkovat (článek i soutěž) a zároveň odpovědět na soutěžní otázku.
    • V případě poklesu tlaku v kabině se nad vašimi hlavami objeví kyslíkové masky. Masku přitáhněte k sobě, nasaďte si ji přes nos a ústa a klidně dýchejte. Vždy nasazujte masku nejprve sobě, a až poté pomáhejte svým dětem!
    • V případě ztráty wifi signálu či přerušení dodávek elektřiny, se neprodleně přemístěte na místo náhradní, kde výše zmíněné funguje.

    Dámy a pánové, děkujeme za vaši pozornost, připoutejte se prosím, pohodlně se usaďte a užijte si let!

    Vaše Hanka a #femibion

    vanea
    11. srp 2019    Čtené 1109x
    Image title

    Dovolená s ambasadorkami začíná!

    Dámy a pánové,

    vítejte na palubě BlueHorse Airlines.

    Dovolenková sezóna je v plném proudu a my se v následujících dnech společně vydáme do zajímavých destinací, kdy rozhodně nemineme Island, Gibraltar nebo třeba Izrael.

    Po celou dobu letu se o vás budeme starat my, letušky – Irča, Míša, Ivča, Mony, Hanka, Marci, Týnka a Katka. V případě potřeby se na nás neváhejte obrátit. Postupně vám ukážeme zajímavá místa a přineseme vám i možnost zúčastnit se soutěží o zajímavé ceny.

    V rámci tohoto letu, prosím, lajkujte a živě debatujte nad navštívenými destinacemi. Sdílení zkušeností je žádoucí a nemine se odměnou.

    Pravidla našeho zajímavého letu kolem světa jsou jednoduchá a znáte je z akcí minulých. Opakování je ale matka moudrosti, proto prosím věnujte pozornost následující demonstraci nouzových a záchranných prostředků:

    • Každý den vyjde článek jedné z letušek, který vás provede zajímavým dovolenkovým místem.
    • Každý den také vyjde soutěž jedné z letušek, díky které můžete vyhrát atraktivní ceny.
    • Pro zařazení do soutěže je potřeba obojí lajkovat (článek i soutěž) a zároveň odpovědět na soutěžní otázku.
    • V případě poklesu tlaku v kabině se nad vašimi hlavami objeví kyslíkové masky. Masku přitáhněte k sobě, nasaďte si ji přes nos a ústa a klidně dýchejte. Vždy nasazujte masku nejprve sobě, a až poté pomáhejte svým dětem!
    • V případě ztráty wifi signálu či přerušení dodávek elektřiny, se neprodleně přemístěte na místo náhradní, kde výše zmíněné funguje.

    Dámy a pánové, děkujeme za vaši pozornost, připoutejte se prosím, pohodlně se usaďte a užijte si let!

    Irča & Baby Dove

    mummy88
    11. srp 2019    Čtené 675x

    Dovolená s ambasadorkami!

    Dámy a pánové,

    vítejte na palubě BlueHorse Airlines!

    Dovolenková sezóna je v plném proudu a my se v následujících dnech společně vydáme do zajímavých destinací, kdy rozhodně nemineme Island, Gibraltar nebo třeba Izrael.

    Po celou dobu letu se o vás budeme starat my, letušky – Irča, Míša, Ivča, Mony, Marsi, Hanka, Týnka a Katka. V případě potřeby se na nás neváhejte obrátit. Postupně vám ukážeme zajímavá místa a přineseme vám i možnost zúčastnit se soutěží o zajímavé ceny.

    V rámci tohoto letu, prosím, lajkujte a živě debatujte nad navštívenými destinacemi. Sdílení zkušeností je žádoucí a nemine se odměnou. Pravidla našeho zajímavého letu kolem světa jsou jednoduchá a znáte je z akcí minulých. Opakování je ale matka moudrosti, proto prosím věnujte pozornost následující demonstraci nouzových a záchranných prostředků:

      Dámy a pánové, děkujeme za vaši pozornost, připoutejte se prosím, pohodlně se usaďte a užijte si let!

      Marcela a Joie 🙂

      monny3
      11. srp 2019    Čtené 617x

      🍦Dovolená s ambasadorkami🍦

      Dámy a pánové, 

      vítejte na palubě BlueHorse Airlines 🦄🦄🦄

      Dovolenková sezóna je v plném proudu a my se v následujících dnech společně vydáme do zajímavých destinací, kdy rozhodně nemineme Island, Gibraltar nebo třeba Izrael 🏞️🏕️🏜️🏝️🏔️

      Po celou dobu letu se o vás budeme starat my, letušky – Irča, Míša, Ivča, Marci, Mony, Hanka, Týnka a Katka 😘 V případě potřeby se na nás neváhejte obrátit. Postupně vám ukážeme zajímavá místa a přineseme vám i možnost zúčastnit se soutěží o zajímavé ceny 🎁🎁🎁

      V rámci tohoto letu, prosím, lajkujte a živě debatujte nad navštívenými destinacemi 👍 Sdílení zkušeností je žádoucí a nemine se odměnou 😉 Pravidla našeho zajímavého letu kolem světa jsou jednoduchá a znáte je z akcí minulých. Opakování je ale matka moudrosti, proto prosím věnujte pozornost následující demonstraci nouzových a záchranných prostředků:

      Každý den vyjde článek jedné z letušek, který vás provede zajímavým dovolenkovým místem 😎 Každý den také vyjde soutěž jedné z letušek, díky které můžete vyhrát atraktivní ceny 🎁

      Pro zařazení do soutěže je potřeba obojí lajkovat (článek i soutěž) a zároveň odpovědět na soutěžní otázku 👍👍💬

      V případě poklesu tlaku v kabině se nad vašimi hlavami objeví kyslíkové masky. Masku přitáhněte k sobě, nasaďte si ji přes nos a ústa a klidně dýchejte. Vždy nasazujte masku nejprve sobě, a až poté pomáhejte svým dětem👶👶👶

      V případě ztráty wifi signálu či přerušení dodávek elektřiny, se neprodleně přemístěte na místo náhradní, kde výše zmíněné funguje 😱

      Dámy a pánové, děkujeme za vaši pozornost, připoutejte se prosím, pohodlně se usaďte a užijte si let!

      Vaše Monika 😘😘😘

      tratatundra
      11. srp 2019    Čtené 951x

      Dovolená s ambasadorkami

      Dámy a pánové, 

      vítejte na palubě BlueHorse Airlines. 

      Dovolenková sezóna je v plném proudu a my se v následujících dnech společně vydáme do zajímavých destinací, kdy rozhodně nemineme Island, Gibraltar nebo třeba Izrael. 

      Po celou dobu letu se o vás budeme starat my, letušky – Irča, Míša, Ivča, Mony, Hanka, Marci, Týnka a Katka. V případě potřeby se na nás neváhejte obrátit. Postupně vám ukážeme zajímavá místa a přineseme vám i možnost zúčastnit se soutěží o zajímavé ceny. 

      V rámci tohoto letu, prosím, lajkujte a živě debatujte nad navštívenými destinacemi. Sdílení zkušeností je žádoucí a nemine se odměnou. Pravidla našeho zajímavého letu kolem světa jsou jednoduchá a znáte je z akcí minulých. Opakování je ale matka moudrosti, proto prosím věnujte pozornost následující demonstraci nouzových a záchranných prostředků:

      1. Každý den vyjde článek jedné z letušek, který vás provede zajímavým dovolenkovým místem.
      2. Každý den také vyjde soutěž jedné z letušek, díky které můžete vyhrát atraktivní ceny. 
      3. Pro zařazení do soutěže je potřeba obojí lajkovat (článek i soutěž) a zároveň odpovědět na soutěžní otázku. 
      4. V případě poklesu tlaku v kabině se nad vašimi hlavami objeví kyslíkové masky. Masku přitáhněte k sobě, nasaďte si ji přes nos a ústa a klidně dýchejte. Vždy nasazujte masku nejprve sobě, a až poté pomáhejte svým dětem!
      5. V případě ztráty wifi signálu či přerušení dodávek elektřiny, se neprodleně přemístěte na místo náhradní, kde výše zmíněné funguje. 

      Dámy a pánové, děkujeme za vaši pozornost, připoutejte se prosím, pohodlně se usaďte a užijte si let!

      Vaše Katka a PEPCO

      ivakalinova
      11. srp 2019    Čtené 951x

      Dovolená s ambasadorkami

      Dámy a pánové,

      vítejte na palubě BlueHorse Airlines.

      Dovolenková sezóna je v plném proudu a my se v následujících dnech společně vydáme do zajímavých destinací, kdy rozhodně nemineme Island, Gibraltar nebo třeba Izrael.

      Po celou dobu letu se o vás budeme starat my, letušky – Irča, Míša, Ivča, Mony, Hanka, Týnka, Marcelka a Katka. V případě potřeby se na nás neváhejte obrátit. Postupně vám ukážeme zajímavá místa a přineseme vám i možnost zúčastnit se soutěží o zajímavé ceny.

      V rámci tohoto letu, prosím, lajkujte a živě debatujte nad navštívenými destinacemi. Sdílení zkušeností je žádoucí a nemine se odměnou. Pravidla našeho zajímavého letu kolem světa jsou jednoduchá a znáte je z akcí minulých. Opakování je ale matka moudrosti, proto prosím věnujte pozornost následující demonstraci nouzových a záchranných prostředků:

      • Každý den vyjde článek jedné z letušek, který vás provede zajímavým dovolenkovým místem.
      • Každý den také vyjde soutěž jedné z letušek, díky které můžete vyhrát atraktivní ceny.
      • Pro zařazení do soutěže je potřeba obojí lajkovat (článek i soutěž) a zároveň odpovědět na soutěžní otázku.
      • V případě poklesu tlaku v kabině se nad vašimi hlavami objeví kyslíkové masky. Masku přitáhněte k sobě, nasaďte si ji přes nos a ústa a klidně dýchejte. Vždy nasazujte masku nejprve sobě, a až poté pomáhejte svým dětem!
      • V případě ztráty wifi signálu či přerušení dodávek elektřiny, se neprodleně přemístěte na místo náhradní, kde výše zmíněné funguje.

      Dámy a pánové, děkujeme za vaši pozornost, připoutejte se prosím, pohodlně se usaďte a užijte si let!

      Vaše Iva a Vileda