Po 3 dnech v horečkách jsme K O N E Č N Ě vylezli z jeskyně trošku načerpat vitamin D. Náš malej knihomol si to patřičně užíval a snad už je moribundus zažehnán.
    #pepco #inspirace #knizkypronejmensi #modapronejmensi #piknik #hrackypronejmensi

    tratatundra
    11. srp 2018    Čtené 347x

    Kuk, vidím tě!

     O tom co vidí a co nevidí dítě v prvním roku života a proč raději než na hračby kouká na obraz na zdi.

    Třicet týdnů. To je čas, který potřebuje lidské oko k tomu, aby bylo kompletně vyvinutým orgánem. Za tuto dobu dosáhne svého vrcholu jeho vnitroděložní vývoj. Po narození ale oči novorozeňátka potřebují nějaký čas na to, aby si zvykla na světlo a vnímání světa kolem sebe zrakem. I to je jeden z důvodů, proč novorozeňátka většinu času spí. Prostě se adaptují. Není výjimečný, že miminkům očka "ujíždějí". Může tomu tak být až do půl roku.

    Tma a světlo

    V prvních týdnech rozeznávají miminka pouze světlo a tmu. První tři týdny rozeznávají obrysy předmětů a barvy a tvary jen v náznacích. 

    Později vidí ostře pouze 25cm od kořene svého nosu. Není to ale náhoda. Je to přiblížná vzdálenost matky u chování a kojení. Příroda to prostě vymyslela geniálně!

    Spomínám si, jak naše Káťa milovala moje červené pyžamo. Není divu, když právě v tomhle období mají děti "býčí instinkt" a zaujímá je především červená a oranžová barva. 

    Už vím kdo jsi!

    Je až neuvěřitelné, že už ve třech měsících, po tomhle pomalém rozjezdu, je schopno děťátko rozeznávat známé tváře. A ostře vidí dvakrát tak daleko. Do půl roku vidí člověk pouze plošně a trojrozměrně začíná vnímat až po šestém měsíci. V půl roku už dokonale ovládá své okohybné svaly a prostě VIDÍ! Neuvěřitelný vývoj!

    Jako poslední se vyvíjí kontrastní vnímání. Proto je vhodný dětem kupovat hračky pestrých a veselých barev. Knížky, chrastítka, kolotoče kontrastních barev a s geometrickými tvary jsou ideálním dárkem pro malého průskumníka. Dokonce je stimulace za pomocí obrázků žádoucí, jelikož zrak je funkcí naučenou a trénink dělá mistra. Proto sáhněte po základních barvách, jednosuchých tvarech a úspěch máte zaručený! 

    Od té doby, co jsme se před rokem a půl přestěhovali, se u nás v podstatě pořád něco dělá. Spravuje, dodělává, předělává, vyrábí. Není proto divu, že první oblíbená hračka malého pomocníka je kladivko.
    #pepco #hrackypronejmensi

    (2 fotky)