Letní párty a oslavy. Tipy na rychlé a snadné pohoštění.
Co neodmyslitelně patří k létu kromě dovolených, slunce a koupání?
Rozhodně grilovačky, zahradní párty a oslavy. A na takových akcích nesmí nikdy chybět dobré jídlo. Proto jsem si pro vás připravila v rámci #leto_s_ambasadorkami tipy na rychlé a snadné pohoštění pro děti i dospělé. V článku se s vámi podělím o 12 našich nejoblíbenějších sladkých, slaných, zdravějších i mlsných receptů a nápadů 😉
DOBROTY Z ČERSTVÉHO OVOCE A ZELENINY
Melounové nanuky
Zdravé, rychlé, jednoduché a u dětí oblíbené. Kousky melounu napíchneme na obyčejné dřevěné tyčky na nanuky.
Samotný meloun je osvěžující, ale když ho ještě zkombinujete se sýrem a okurkou, vznikne skvělý základ pro letní salát! Můžete vytvořit buďto jednoduché jednohubky - kostka melounu, balkánského sýru/fety a černé olivy,
*
nebo salát. Na který budete potřebovat:
- čerstvý meloun, salátovou okurku, červenou cibulku, sýr Feta nebo balkánský sýr, citrónovou šťávu, med, sůl, pepř, bylinky (máta nebo třeba koriandr...), olivy...
*
Top salát (nikdy nezbyde ani kousíček) je u nás ovocný se skořicí a ořechy. Postup je také jednoduchý: Nakrajím oblíbené sezoní ovoce na kostičky (meloun, jablka, broskve, meruňky, hrušky, hrozno, borůvky, ostružiny, maliny, banán, pomeranč..) a připravím zálivku z vody, medu, citrónové šťávy a skořice. Posypu nasekanými ořechy a hotovo. Dochutit můžete i třeba bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou.
*
Obzvlášť velký úspěch u dětí mají na našich oslavách ovocná a zeleninová zvířátka, kytičky, autíčka, vláčky, ovocné špízy.... K takovému tvoření vám stačí pár špejlí, párátek, oblíbené ovoce a zelenina a chvilka klidu 🙂
Ježek ze žlutého melounu
Žlutý meloun rozkrojíme na poloviny. Z jedné poloviny vytvoříme tělo, pouze okrájíme nožem slupku. Z druhé poloviny lžičkou vydlabeme kousky melounu -hlava, nohy. Bodlinky vyvoříme z ovocných špízů - na špejle napíchneme oblíbené ovoce. Hotovo podáváme.
S melounem se opravdu dobře pracuje. Kromě zvířátek můžete vyzkoušet třeba melounový vláček a vagónky naplnit různým ovocem. Nejen děti si tak můžou rovnou uzobávat ovoce podle chuti.
Hříbečci z mozzarelly a rajčat
Tady nám postačí salátová okurka, cherry rajčátka, mini mozzarella, bílý jogurt, párátka, pažitka/petrželka a zeleninové jednohubky jsou na světě.
SNACKY A CHIPSY
Zeleninové chipsy
Pokud by jste chtěli své přátele pohostit zdravější variantou klasických smažených chipsů a brambůrek vyzkoušejte tyto pečené zeleninové chipsy:
70 g strouhané čerstvé cukety ( můžete vyzkušet s celerem, červenou řepou, bramborem...)
50 g čerstvých rajčat na kostičky ( nebo sušená rajčata)
60 g másla nebo rostlinného oleje
1 vejce
50 g dýňové mouky
150 g celozrnné špaldové mouky případně žitné mouky )( ale pozor dýňová a žitná mouka jsou chuťově hodně specifiké, pokud v domácnosti běžně nepoužíváte doporučuji tyto kombinovat v menším poměru (nemusíte dávat vůbec a nahradíte zcela pšeničnou) s klasickou pšeničnou špaldovou))
sůl a bylinky dle chuti
někdy přidávám i strouhaný sýr
Těsto je řídké a lepivé , můžete jej rozválet pomocí válečku přes pečící papír. Pokuste se rozválet na co nejtenčí plát, chipsy jsou pak parádně křupavé. Ještě než vložím chipsy péct na 180 °C na 10 minut, nožem těsto na plechu jemně rozkrájím na požadované tvary (čtverce, troúhelníky..), aby se mi po upečení dobře lámalo.
Slané košíčky
Tady můžete popustit uzdu své fantazii a košíčky naplnit čímkoliv máte rádi. Stejné těsto používám i na sladké varianty s tím, že lněnou mouku nahradím mandlovou a nesolím. Naplním třeba jablkem, posypu skořicí a potřu medem. Nebo je také výborná studená nápľň - tvarohová s čerstvým ovocem. Recept na tyto slané košíčky:
Těsto:
150 g celozrnné špaldové mouky
50 g lněné mouky
120 g másla
3 vejce
sůl
Náplň:
cibulka, žampiony, šunka, eidam, vejce,smetana.
S těstem se velmi dobře pracuje. Rozválím těsto válečkem a pak pomocí sklenice vykrájím kolečka, které dám do formy na muffiny. Pěču 10 minut na 180 °C. Poté naplním směsí a peču cca dalších 10 minut. Z jedné várky mi vyšlo 24 košíčků.
Pečené nachos
Tyto chutnají všem a nejoblíbenější jsou v pikantní variantě:
1 hrnek kukuřičné krupice (případně jde i z nadrcených kukuřičných lupínků)
půl hrnku vody
3 lžíce olivového oleje
sůl a koření dle chuti (chilli, paprika...)
špaldová celozrnná mouka ( přidávám toik, aby těsto nelepilo)
Těsto vyválím na tenký plát a peču na 180 °C asi 10 minut.
Medvídci
I pro děti tady mám něco křupavého a originálního:
100 g mouky z červené čočky
100 g hladké špaldové mouky
2 vejce
50 g másla nebo rostlinného oleje
50 g přírodního sýru
Těsto je řídké a lepivé, takže z něj nejraději tvaruju přímo na pečícím papíře třeba medvídky ( ruky si navlhčím vodou). Pro někoho bude možná snadnější varianta z těsta vyválet tenký plát a pomocí vykrajovátek, nebo tiskátek tvořit různé tvary těsně vedle sebe a pak je hodíme rovnou do trouby na 180 °C a pečeme dozlatova. Medvídky před upečením zdobím třeba rajčatovou omáčkou, sýrem, olivami, špenátovou směsí...
Tyčinky
Vhodné pro děti i dospělé. Pro dospělé většinou akorát osolím a okořením navíc😉 Tady si opět můžete k základnímu receptu vymyslet cokoliv, těsto je chuťově neutrální.
100 g mouky z červené očky
100 g mandlové mouky
50 g máslo
50 g přírodní sýr (volím z toho důvodu, že mají nižší obsah soli)
2 vejce
Z těsta tvarujeme tyčinky, které můžete dochutit různými náplněmi, sýrem, nebo jen posypat kořením či semínkama.
Ovocné tartaletky
Jednoduché, rychle hotové a často udělají největší dojem 😀
čerstvé ovoce
oblíbené sušenky ( já použila vanilkové od Sunaru)
krém - bílý jogurt slazený banánem (často dávám jen bílý jogurt)
máta
Tady jen jednoduše vrstvíme, sušenky, krém a ovoce...
Pokud by jste si chtěly maminky ušetřit trochu času a usnadnit práci, můžete také dětem připravit dobroty od Sunaru, jako třeba zdravé křupání v BIO kvalitě:
nebo k mlsání
Kdo mě zná, ví, že se v těchto záležitostech vyžívám a ráda zkouším nové recepty 🙂 Proto služeb cateringu vlastně vůbec na rodinné oslavy nevyužíváme a vše dělám sama ( kromě dortů a zákusků 🙂 ). A jak to máte vy? Připravujete si jídla raději samy, nebo využíváte různých služeb v tomto směru? Budu moc ráda, když se podělíte o vaše oblíbená jídla na tyto příležitosti, každý tip odměním♥️♥️♥️
❗Nezapomeňte, že do dnešní půlnoci soutěžíme o krásné ceny značky Vileda u ambasadorky @ivakalinova ZDE
Hodně štěstí v soutěži vám přejí
Míša a #sunar
Zdroje fotgrafií označené * : Pinterest, depositphotos,pixabay.com