michaelllas
    13. srp 2020    Čtené 4080x

    Letní párty a oslavy. Tipy na rychlé a snadné pohoštění.

    Co neodmyslitelně patří k létu kromě dovolených, slunce a koupání?

    Rozhodně   grilovačky, zahradní párty a oslavy. A na takových akcích nesmí nikdy chybět dobré jídlo. Proto jsem si pro vás připravila v rámci  #leto_s_ambasadorkami tipy na rychlé a snadné pohoštění pro děti i dospělé. V článku se s vámi podělím o 12 našich nejoblíbenějších sladkých, slaných, zdravějších i mlsných receptů a nápadů 😉

    DOBROTY Z ČERSTVÉHO OVOCE A ZELENINY

    Melounové nanuky

    Zdravé, rychlé, jednoduché  a u dětí oblíbené. Kousky melounu napíchneme na obyčejné dřevěné tyčky na nanuky.

    Samotný meloun je osvěžující, ale když ho ještě zkombinujete se sýrem a okurkou, vznikne skvělý základ pro letní salát! Můžete vytvořit buďto jednoduché jednohubky - kostka melounu, balkánského sýru/fety a černé olivy,

                                                                       *    

    nebo salát.    Na který budete potřebovat:

    - čerstvý meloun, salátovou okurku, červenou cibulku, sýr Feta nebo balkánský sýr, citrónovou šťávu, med, sůl, pepř, bylinky (máta nebo třeba koriandr...), olivy...

                                                                          *

    Top  salát (nikdy nezbyde ani kousíček) je u nás ovocný se skořicí a ořechy. Postup je také jednoduchý: Nakrajím oblíbené sezoní ovoce na kostičky (meloun, jablka, broskve, meruňky,  hrušky, hrozno, borůvky, ostružiny, maliny, banán, pomeranč..) a připravím zálivku z vody, medu, citrónové šťávy a skořice. Posypu nasekanými ořechy a hotovo. Dochutit můžete i třeba bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou.

                                                                      *

    Obzvlášť velký úspěch u dětí mají na našich oslavách  ovocná a zeleninová zvířátka, kytičky, autíčka, vláčky, ovocné špízy.... K takovému tvoření vám stačí pár špejlí, párátek, oblíbené ovoce a zelenina a chvilka klidu 🙂

    Ježek ze žlutého melounu

    Žlutý meloun rozkrojíme na poloviny. Z jedné poloviny vytvoříme tělo, pouze okrájíme nožem slupku. Z druhé poloviny lžičkou vydlabeme kousky melounu  -hlava, nohy. Bodlinky vyvoříme z ovocných špízů - na špejle napíchneme oblíbené ovoce. Hotovo podáváme.

    S melounem se opravdu dobře pracuje. Kromě zvířátek můžete vyzkoušet třeba melounový vláček a vagónky naplnit různým ovocem. Nejen děti si tak můžou rovnou uzobávat ovoce podle chuti.

    Hříbečci z mozzarelly a rajčat

    Tady nám postačí salátová okurka, cherry rajčátka, mini mozzarella, bílý jogurt, párátka, pažitka/petrželka a zeleninové jednohubky jsou na světě.

    SNACKY A CHIPSY

    Zeleninové chipsy

    Pokud by jste chtěli své přátele pohostit zdravější variantou klasických smažených chipsů a brambůrek vyzkoušejte tyto pečené zeleninové chipsy:

    70 g strouhané čerstvé cukety ( můžete vyzkušet s celerem, červenou řepou, bramborem...)

    50 g čerstvých rajčat na kostičky ( nebo sušená rajčata)

    60 g másla nebo rostlinného oleje

    1 vejce

    50 g dýňové mouky

    150 g celozrnné špaldové mouky případně žitné mouky )( ale pozor dýňová a žitná mouka jsou chuťově hodně specifiké, pokud v domácnosti běžně nepoužíváte doporučuji tyto kombinovat v menším poměru (nemusíte dávat vůbec a nahradíte zcela pšeničnou) s klasickou pšeničnou špaldovou))

    sůl a bylinky dle chuti

    někdy přidávám i strouhaný sýr

    Těsto je řídké a lepivé , můžete jej rozválet pomocí válečku přes pečící papír. Pokuste se rozválet na co nejtenčí plát, chipsy jsou pak parádně křupavé. Ještě než vložím chipsy péct na 180 °C na 10 minut,  nožem  těsto na plechu jemně rozkrájím na požadované tvary (čtverce, troúhelníky..), aby se mi po upečení dobře lámalo.

    Slané košíčky

    Tady můžete popustit uzdu své fantazii a košíčky naplnit čímkoliv máte rádi. Stejné těsto používám i na sladké varianty s tím, že lněnou mouku nahradím mandlovou a nesolím. Naplním třeba jablkem, posypu skořicí a potřu medem. Nebo je také výborná studená nápľň - tvarohová s čerstvým ovocem. Recept na tyto slané košíčky:

    Těsto:

    150 g celozrnné špaldové mouky

    50 g lněné mouky

    120 g másla

    3 vejce

    sůl

    Náplň:

    cibulka, žampiony, šunka, eidam, vejce,smetana.

    S těstem se velmi dobře pracuje. Rozválím těsto válečkem a pak pomocí sklenice vykrájím kolečka, které dám do formy na muffiny. Pěču 10 minut na 180 °C. Poté naplním směsí a peču cca  dalších 10 minut. Z jedné várky mi vyšlo 24 košíčků.

    Pečené nachos

    Tyto chutnají  všem a nejoblíbenější jsou v pikantní variantě:

    1 hrnek kukuřičné krupice (případně jde i z nadrcených kukuřičných lupínků)

    půl hrnku vody

    3 lžíce olivového oleje

    sůl a koření dle chuti (chilli, paprika...)

    špaldová celozrnná mouka ( přidávám toik, aby těsto nelepilo)

    Těsto vyválím na tenký plát a peču na 180 °C asi 10 minut.

    Medvídci

    I pro děti tady mám něco křupavého a originálního:

    100 g mouky z červené čočky

    100 g hladké špaldové mouky

    2 vejce

    50 g másla nebo rostlinného oleje

    50 g přírodního sýru

    Těsto je řídké  a lepivé, takže z něj nejraději tvaruju přímo na pečícím papíře třeba medvídky ( ruky si navlhčím vodou). Pro někoho bude možná snadnější varianta z těsta vyválet tenký plát a pomocí vykrajovátek, nebo tiskátek tvořit různé tvary těsně vedle sebe a pak je hodíme rovnou do trouby na 180 °C  a pečeme dozlatova. Medvídky před upečením zdobím třeba rajčatovou omáčkou, sýrem, olivami, špenátovou směsí...

    Tyčinky

    Vhodné pro děti i dospělé. Pro dospělé většinou akorát osolím a okořením navíc😉 Tady si  opět můžete k základnímu receptu vymyslet cokoliv, těsto je chuťově neutrální.

    100 g mouky z červené očky

    100 g mandlové mouky

    50 g máslo

    50 g přírodní sýr (volím  z toho důvodu, že mají nižší obsah soli)

    2 vejce

    Z těsta tvarujeme tyčinky, které můžete dochutit různými náplněmi, sýrem, nebo jen posypat kořením či semínkama.

    Ovocné tartaletky

    Jednoduché, rychle hotové  a často udělají největší dojem 😀

    čerstvé ovoce

    oblíbené sušenky ( já použila vanilkové od Sunaru)

    krém - bílý jogurt slazený banánem (často dávám jen bílý jogurt)

    máta

    Tady jen jednoduše vrstvíme, sušenky, krém a ovoce...

    Pokud by jste si chtěly maminky ušetřit trochu času a usnadnit práci, můžete také dětem připravit dobroty od Sunaru, jako třeba zdravé křupání  v BIO kvalitě:

    nebo k mlsání

    Kdo mě zná, ví, že se v těchto záležitostech vyžívám a ráda zkouším nové recepty 🙂 Proto služeb cateringu vlastně vůbec na rodinné oslavy nevyužíváme a vše dělám sama ( kromě dortů a zákusků 🙂 ). A jak to máte vy? Připravujete si jídla raději samy, nebo využíváte různých služeb v tomto směru? Budu moc ráda, když  se podělíte o vaše oblíbená jídla na tyto příležitosti, každý tip odměním♥️♥️♥️

    ❗Nezapomeňte, že do dnešní půlnoci soutěžíme o krásné ceny značky Vileda u ambasadorky @ivakalinova ZDE

    Hodně štěstí v soutěži vám přejí

    Míša a #sunar

    Zdroje fotgrafií  označené * : Pinterest, depositphotos,pixabay.com