Letní bolístky aneb jaké prázdninové úrazy hrozí dětem? Víte, jak je správně ošetřit?
Léto je období, kdy většinu času trávíme venku a tak nějak navyklí z dětských let si ho chceme pořádně užít. Vysoké teploty, slunce, větší pohyb a sportování včetně vodního však přináší i riziko úrazů.
I když se hodně snažíme, často nějakému pádu či jinému letnímu bonusu nezabráníme.
Jak zranění ošetřovat a jak si poradit s běžnými letními potížemi u našich maličkých, shrnuji v následujícím článku.
Pády na rovině, terénu, z kola či z výšky a následné odřeniny jsou alespoň u nás poměrně běžný denní chléb.
Odřeninu je dobré omýt, případně vydezinfikovat, osušit a následně je možné ji hojit pomocí nějakého preparátu dle zvyklosti rodiny - od bepanthenu po domácí hojivé mastičky z konopí nebo třeba propolysu. Koupit se dají i gely a spreje na rychlejší hojení takových ran.
Problém s odřeninami nastává hlavně ve spojení s koupáním- děti rány pálí a často se rozmáčí, mokvají a špatně se hojí. Zvláště v cizích vodách je dobré ránu čistit a udržovat, na druhou stranu ale odřeninám nesvědčí přílišné sucho, které strupy láme i s novou kůží a jizva se opakuje stále dokola.
Pokud svítí přímé slunce, je dobré děti mazat vysokým faktorem a dávat jim pokrývku hlavy. Čím dřív se dítě naučí klobouček nosit, tím lépe. Děti, které si nezvyknou, je třeba udržovat ve stínu více, do kočárku jim pořídit třeba paraplíčko. Samozřejmostí je vyhýbání se přímému slunci přes poledne.
Nejvíce vitamínu D, který nám dává slunce, se vstřebává kromě kůže i skrze oči.
Je dobré chránit si zrak před UV zářením, u malých dětí je však třeba dát pozor na to, abychom jim nasazováním tmavých brýlí nevypěstovali světloplachost a zbytečně neomezovali příjem déčka.
Lékaři se obvykle shodují, že pravidelné nošení slunečních brýlí je vhodné pro děti od tří let věku, vyjma extrémních situací jako je horské slunce nebo pobyt u moře.
Spáleniny od slunce lze léčit vrstvou bílého jogurtu, aloe vera nebo bepanthenem a chladit. I pro malinké děti koupíte v lékarně osvědčený Panthenol.
Pokud je dítě přehřáté - horké, rudé, často bývá nervozní, plačtivé, uleví mu příchod domů, kde je chladněji. Pokud zvrací a tělesná teplota neklesá, jedná se pravděpodobně o úžeh či úpal. Ve všech případech přehřátí dítě chlaďte, hydratujte. U velmi malých dětí a vážnějších stavů, které se nezlepší, vyhledejte lékaře.
Dětem, které mají pleny nebo se opotí v nevhodném oblečení, se často tvoří potničky - puchýřky na zadečku, pažích. Omýváním heřmánkem či zásypem se miminku uleví. Opruzeniny z horka či na plenkovou dermatitidu preventivně mažte krémem na zadeček, na jaký jste zvyklí, více než obvykle. Pokud už nějaký problém vznikne, vytaste silnější kalibr - na opruzeniny se nám osvědčila konopná mast, na dermatitidu, což jsou drobné červené pupínky, zinková mast.
Pitný režim je třeba dodržovat hlavně pokud jsou vysoké teploty. Pokud vaše dítě nechce pít, udělejte mu pití zajímavější než běžně - přidejte mu do vody šťávu z ovoce, do čaje trochu cukru nebo změňte hrníček, abyste ho nalákaly. Pozor na teplotu nápoje, aby snaha dítě ochladit studeným nápojem nevyvolala bolest v krku.
Na hydrataci je dobré také letní ovoce a zelenina: melouny, okurky, rajčata. Dodají dětem nejen tekutiny ale také minerály, které v teplu ztrácí.
Na dodávání tekutin u výhradně kojených dětí jsou názory různé, obvykle převládá ten, že mateřské mléko jako zdroj tekutiny stačí a není třeba podávat vodu nebo čaj.
U letních ohníčků, grilování a venkovního vaření se děti mohou poranit od horkých předmětů či přímého ohně.
Takové zranění je extrémně bolestivé a popálená kůže je velmi citlivá k infekcím.
První bezprostřední pomocí při takovém úrazu je chlazení studenou tekoucí vodu, které musí trvat ne sekundy, ale minuty - popálenina se šíří vrstvami kůže a jedině důsledným a dlouhým chlazením dokážete předejít hlubšímu poranění.
Pokud je popálenina větší než velikost dětské dlaně, vždy vyhledejte lékaře.
U menších a povrchových popálenin dávejte pozor hlavně na infekce. Nikdy nestrhávejte puchýř, je to přímá brána pro bakterie. Všechny větší rány či popáleniny s většími puchýři či popáleniny v obličeji vždy řešte s lékařem.
Pro mne osobně je hmyz ten nejhorší letní bonus - hmyz mne miluje. Dcera zatím naštěstí asi není tak přitažlivá jako já, alespoň co se týče chalupářských komárů.
Bodnutí od komárů a podobné letní havěti můžete léčit například Alpou, skvělá je ta ve spreji nebo v gelu. Pokud místa hodně svědí, je super tekutý pudr, trochu brzdí touhu si místo rozdrápat.
Pro hodně poštípané děti, které nemohou kvůůi svědění spát, je možné zkusit nějaká antihistaminika tlumící alergickou reakci.
Horší je bodnutí včelou nebo vosou, které je velmi bolestivé a alergická reakce bývá téměř vždy větší. Pokud je dítě bodnuté poprvé, sledujte ho pozorněji, zda nemá nějakou horší reakci, ovšem i dítě, které už dříve „pigáro“ dostalo, může reagovat jinak- hůř.
Pokud zůstane v místě bodnutí žihadlo, nikdy místo nemačkejte, ale opatrně vyndejte pinzetou. Bodnuté místo ledujte, mažte ulevujícími gely, nenamáhejte.
Zvláště pokud se jedná o místo okolo obličeje, dejte pozor na větší otoky a i v případě teploty, malátnosti vyhledejte lékaře.
Klíšťata jsou největší hmyzí hrozbou v přírodě a je třeba více než kde jinde dbát hlavně na prevenci, protože jejich výskyt je na většině míst extrémní a při pohybu v přírodě není moc šancí, jak se kontaktu s nimi vyhnout.
Jako ochranu je dobré používat repelentní prostředky ve spreji, často se prodávají náramky, které jsou vhodné i pro děti. Pokud neholdujete drogistickému průmyslu, nám se moc osvědčil repelent z bylinek – svaření rozmarýnu, hřebíčku a pro zakonzervování ocet. Fungoval na polétavý hmyz a i přes trávení celých dnů v přírodě jsme nikdo neměl klíště.
Při návratu domů se vždy navzájem důkladně prohlédněte.
Pokud se vám klíště přisaje, opatrně ho pinzetou či versatilkou vyndejte. Na vyndavání klíšťat jsou různé názory a zaručené recepty- ať kroutíte jakýmkoli směrem, nikdy klíště nemačkejte a nepřetrhněte, to je hlavní zásada, tak můžete omezit přesun jedu na minimum.
Místo kousnutí dezinfikujte a s vyndaným klíštětem preventivně zacházejte jako s toxickým materiálem, ideálně ho spalte v kousku papíru. Sledujte místo kousnutí, v případě, že se objeví flek s bílým středem či se vám místo jakkoli nezdá, navštivte lékaře.
Pro větší děti a dospělé je možnost se očkovat proti následkům možného přenosu nemoci.
Užívejte si léto v pohodě a klidu. Dbejte na prevenci, buďte opatrní, ale nechte děti si hrát a zkoumat, co všechno svět nabízí.
Samozřejmě platí, že nad všechny „babské rady“ a domácí léčení je názor lékaře.
Přeji vám, ať se vám zranění vyhýbají a přinesete si domů jen hezké vzpomínky!
Zdroje: hojeni-ran.cz; kliste-prevence.cz;
https://www.paleohacks.com/vitamin-d/vitamin-d-and-sunglasses-438;
https://www.newswithviews.com/Howenstine/james4.htm
Fotky: pixabay.com, maxphoto.com
Jak oblékat děti v létě? Nemusí to být žádná věda
Letní krásné a slunečné dny nás doslova lákají k tomu, abychom šli s dětmi ven. Kdo by také chtěl být zavřený doma mezi rozpálenými zdmi, když je venku tak krásně. Procházka v parku, výlet do lesa, běhání na louce, válení se u rybníka nebo výlety někam za kulturou. Zažít se toho dá hodně. Možná však tápete nad tím, jak děti v létě obléknout.
Prvním problém začíná už při odjezdu z porodnice, kdy řada maminek tápe, co tomu malému drobečkovi obléknout. Dobře to vyřešila maminka klararas: „Pokud nás přepadnou tropický tepla, tak stačí body s dlouhým rukávkem, dupajdy, ponožtičky nebo bačkůrky a čepička. A pokud bude kolem těch 26 a míň tak přibalte slabší svetřík, popř. dečku přes autosedačku.“
A do čeho oblékat malá miminka ve velkém horku? Mnoho maminek dělá základní a zároveň i velkou chybu v tom, že dítě oblékají až příliš. Dobré je řídit se tím, co máte na sobě vy sama. A přesně tolik dejte i dítě a k tomu můžete maximálně jednu vrstvu navíc. Stejně tak to má i maminka kalo: „Já zastávám zásadu oblékat dítě podle toho, co si beru sama + 1 vrstva na těle navíc (+ samozřejmě přikrývka v kočárku).“ Tím se řiďte a budete mít spokojené dítě bez potniček a jiných potíží. Super jsou třeba bavlněné kraťásky, tílko, body bez nohaviček. Vzdušné a vyrobené z přírodních materiálů.
Oblečení, když je venku víc jak dvacet stupňů určitě vyřešíte snadno, často se ale zapomíná na to, že je důležité především malé miminko chránit před UV paprsky vhodným opalovacím krémem. S miminkem byste měli být na slunci nebo spíše ve stínu jen dopoledne asi do 10. hodin ráno a pak až od 16. hodin odpoledne. Opatrní buďte zejména s miminkem v kočárku, kde se klidně může teplota vyšplhat až na 50 °C.
Miminku můžete zajistit v kočárku chládek speciální odvětrávací matrací v kočárku, která má speciální kanálky, které z matrace odvádějí vlhkost. Některé kočárky mají i velmi zajímavý systém odvětrávaní korby. O tom se informujte u prodejce. V létě nezapomínejte ani na síťku proti hmyzu, protože vosa nebo včela by mohla být pro kojence velmi nebezpečná.
Malé miminko vyndávejte z kočárku pravidelně a osvěžujte omytím zátylku, nožiček a ručiček. Předejdete vzniku nepříjemných potniček. Vhodné je i bavlněné oblečení. Miminko můžete také položit na deku nebo podložku do stínu, uvidíte, že bude mnohem šťastnější než v kočárku. Nejšťastnější bude, když ho navíc úplně vysvlečete. Tak se bude i mnohem lépe otáčet, pohybovat a zkrátka celkově bude veselejší. Večer doma
nezapomeňte dítko dobře prohlédnout kvůli klíštěti.
Pokud kojíte, nemusíte v podstatě nic řešit. U miminek na příkrmech a umělé stravě musíte na pravidelné doplňování tekutin velmi dbát. U miminek a malých dětí dochází velmi rychle k dehydrataci. Proto je pití opravdu důležité. Jakmile se vám bude zdát dítě bledé a neklidné, ihned ho ochlaďte vlhkou plenkou a dodejte tekutiny. Pokud by byly reakce příliš velké (zvracení, průjem, šok), okamžitě vyhledejte lékaře.
Je sice známo, že u malých dětí uniká teplo rychleji než u dospělých, přesto není nutné je zbytečně oblékat. Oblékejte přiměřeně, jak v létě, tak i v zimě. Řiďte se zdravým selským rozumem. Jistě nebudete dítěti v tropických dnech dávat čepičku, rukavičky a kabát. Když vy půjdete v šortkách a tílku, může jít v tomtéž i dítě. U batolat je výhoda, že už nejsou tak náchylná ke změnám teplot a zároveň si i dokáží říct, zda je jim teplo nebo zima. Méně oblékat můžete dítě i v noci, klidně do trička a kraťásků nebo overálků s krátkým rukávem i nohavicemi. Dobře to dělá i maminka jjaanca: „Bodyčko s krátkým rukávem a bez přikrývky. Občas v noci zkontroluju, jestli nemá studené nožičky a nemá.“
Ostatní pravidla jsou stejná, jako u miminek. Chraňte pokožku dětí opalovacím krémem, odpoledne mezi desátou a šestnáctou hodinou se vyhýbejte slunci, dávejte dítěti vhodnou pokrývku hlavy a sluneční brýle a nezapomeňte na pitný režim.
Zdroj obrázků: www.pixabay.com
Melounová sezóna je tady a s ní ty nejlepší letní recepty
S nadcházejícími horkými dny člověk touží po pořádném osvěžení, a tak si užívá osvěžující radovánky, které léto nabízí. Koupání, zmrzlinu, domácí limonády a melouny - to vše patří k létu. Pokud byste se zeptali svých známých, čeho v horkých dnech zkonzumují nejvíce, vsadím se, že většina z nich vám odpoví, že je to právě meloun.
Meloun je mylně považován většinou lidí za ovoce - jenže chyba lávky, meloun je totiž ZELENINA. Překvapilo vás to? Tak vězte, že následující informace vás překvapí možná ještě víc. Meloun patří do čeledi tykvovitých. Kromě toho, že je jeho chuť prostě božská, má meloun spoustu jiných výhod. Jelikož obsahuje kolem 90 % vody, je skvělý při hubnutí a detoxikačních kúrách. Kromě toho také obsahuje spoustu vitamínu C, vitamíny skupiny B či kyseliny listové. A když k tomu připočítáme to, jak skvěle chutná, uznejte, že se vyplatí dopřát si ho v pořádném množství.
A nyní už se se mnou pojďte podívat na ty nejlepší melounové recepty, které frčí u nás doma.
Jeden z nejoblíbenějších receptů je pro nás stoprocentně melounové mojito. Je možné ho připravit tradičně v alkoholové verzi či ve virgin podobě, kterou si mohou užít děti, těhotné či kojící maminky nebo prostě jen ti, kteří nemají na alkohol z jakéhokoliv důvodu chuť.
Potřebujeme:
1 kus limetky
několik lístků čersvé máty
4 lžičky třtinového cukru
led
400 gramů melounu
rum
voda nebo soda na dolití
1. Nejprve je potřeba vypeckovat meloun (samozřejmě si můžete zakoupit rovnou bezpeckovou variantu, ale ta často není k dostání a mimo to je také výrazně dražší). Meloun nakrájejte na kostky a ty zbavte semínek. Nakrájený a vypeckovaný meloun vložte s trochou vody do mixéru.
2. Meloun rozmixujte a mezitím si pokrájejte na drobno lístky máty.
3. Rozmixovaný meloun přelijte do připravené nádoby, přidejte pokrájenou mátu, 4 lžičky třtinového cukru (dle svých chutí můžete klidně přisladit méně či více) a několik koleček limetky.
4. Pokud chcete mít alkoholovou verzi, přilijte požadované množství alkoholu - jelikož doma používáme hodně kvalitní a silný rum, dávám na celý džbánek jen 1 panáka rumu.
5. A máme hotovo. Džbán můžeme ozdobit kouskem melounu a limetky. Dáme chladit do lednice a poté můžeme podávat. Do sklenice pak ještě těsně před konzumací doporučuji vhodit několik kostek ledu.
Nanuky milují skoro všichni ,a pokud si jej vyrobíte doma, je skvělé, že víte, co přesně obsahují. Tato varianta je určitě mnohem zdravější než ty zakoupené v obchodu. A mimoto také mnohem chutnější.
Potřebujeme:
50 ml cukrového sirupu
250 gramů vypeckovaného melounu
3 lístky čertvé bazalky
1 limetka
Postup:
Nejprve si z 200 ml vody a 90 gramů cukru vyrobíme cukrový sirup - do hrnce dáme cukr s vodou a přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme cca 4 minuty, poté přikryjeme pokličkou a necháme zcela vychladnout. Dáme do sklenice a skladujeme v lednici.
Meloun zbavíme pecek a rozmixujeme s cukrovým sirupem, pokrájenými lístky bazalky a trochou strouhané limetkové kůry. Můžeme přidat dle chuti i trochu čerstvě vymačkané limetkové šťávy.
Připravený mix rozlijeme do formiček na nanunky a dáme zmrznout do mrazáku. Před podáváním je potřeba formičky na malou chvíli namočit do teplé vody, aby šly nanuky dobře vyndat.
Potřebujeme:
červený meloun
žlutý meloun
špejle
dle chuti jakékoliv další ovoce - často se doporučují jahody či hroznové víno
Postup:
Ovoce nakrájíme na menší kousky a dáváme na střídačku na špejli. Podáváme chlazené.
Potřebujeme:
balkánský sýr
meloun
párátka
Postup:
Meloun nakrájíme na malé trojúhelníčky a balkánský sýr na kostičky. Vezmeme si párátko a přpíchneme k sobě vždy jede kousek melounu a kousek sýra. Podáváme vychlazené.
A co vy - máte nějaký osvědčený melounový recept. Podělte se s námi do komenáře.
Zdroj fotek:
vlastní archiv
Zdroj informací:
Osvěžující tipy, co vařit v horkých letních dnech
Máme za sebou první tropické dny. Když se teploty přehoupnou přes třicítku, na knedlo zelo vepřo nebo smetanovou omáčku má chuť jen málokdo. Přinášíme vám doporučení, čemu se vyvarovat, na co si dát pozor a po čem naopak sáhnout všemi deseti. Takže vychlazené smoothie do ruky, začínáme.
Znáte to, v létě by většina z nás mohla být živa klidně jenom z melounů, okurek a jahod. A není divu. Právě tyto potraviny mají svoji sezónu, v obchodech je seženete za pár korun a hlavně: obsahují značné množství vody a tím skvěle ochlazují organismus. Naše tělo je chytré a instinktivně ví, po čem máte sáhnout. Jednoduše proto přidejte do košíku potraviny, které kromě toho, že osvěží a jsou téměř bez kalorií obsahují právě značné množství vody.
Rekordmanem je salátová okurka, u které voda tvoří až 96%. Jen o procento méně má ledový salát, cuketa a ředkvičky. Sympatickými 94% vody se mohou pochlubit zelené papriky či květák. Oblíbený vodní meloun ji obsahuje až 91% a brokolice, jahody či grep se dostaly na kulatých 90% . Za nimi pak stojí například rajčata, lilky, veškeré bobulovité ovoce, meruňky, broskve či nektarinky.
Kromě potravin s vysokým obsahem vody doplňujte pitný režim o čisté nebo lehce minerální vody bez příchuti, chlazené ovocné čaje, ředěné džusy nebo domácí limonády s bylinkami. Konkrétní čísla říkají toto:
Dospělý: by měl přijmout 1,5 litru tekutiny pitím a pak 800 až 900 ml v rámci stravy.
Senioři:1300 ml tekutiny pitím, 700 až 800 ml v rámci stravy.
Děti ve věku 1 až 3 let: v tekutinách 800 ml a v rámci stravy kolem 300 ml.
Děti předškolního věku: 900 ml v tekutinách a v rámci jídla kolem půl litru tekutin.
Pokud přeci jenom v parných dnech stojíte u sporáku a připravujete pro rodinu teplý oběd, buďte ve střehu. Nejen před horkou párou linoucí se zpoza hrnců, ale především na kvalitu potravin. I přes veškerou pečlivost, se kterou v obchodě vybíráte potraviny, si domů můžete přivézt salmonelu. Zvláště v těhotenství byste měla být opravdu opatrná, protože může ohrozit i ještě nenarozené dítě.
Mezi hlavní a nejpatrnější příznak patří akutní průjem, doprovázený křečemi a horečkou. Salmonelou se můžete nakazit nejen z nevhodně skladovaného (např. převoz nákupu z obchodu domů během tropických dní) a upraveného masa, ale také vajec a vaječných výrobků(včetně zmrzlin, majonézových salátů a krémů), měkkých salámů a paštik.
Nakazit se můžete přímo z jídla, ale také ze špatně umytého nádobí nebo špinavých rukou. Proto dbejte na zvýšenou pozornost i hygieně. Umyla jste si ruce, než jste krájela maso a zeleninu? Právě maso představuje hlavní zdroj nákazy. Během převozu z obchodu ho uložte do chladící tašky, krájejte ho na samostatném prkénku, používejte čisté nože a hlavně si opravdu pečlivě myjte ruce.
Při kuchyňské úpravě si dejte pozor na důkladné propečení (zvláště u kuřecího masa nebo mas s kostí), zvláště u grilování, kde se mnohdy maso prudkým žárem sežehne, ale uvnitř zůstane syrové.
První pomoc spočívá v doplňování ztracených tekutin. Průjem totiž ještě zvyšuje míru dehydratace v těle. Pokud nejsou ztracené tekutiny doplněny včas a v dostatečné míře, mohou začít selhávat ledviny. Bojem s nemocí tělo ztrácí i ionty, které snadno doplníte minerálními vodami – pozor, bez příchutě! Pokud se stav nezlepšuje, je nutné zajistit lékařskou péči. Maminka Maifa z diskuzního fóra Salmonela, jak dlouho jste ji léčili? Jaký měla průběh? o tom ví své: Dieta mi byla od dr nařízena jaterní - nemastit, nesolit, hoďte si do vyhledávače. Určitě neublíží černé uhlí, s tím mám nejlepší zkušenost. Později zavést nějaká probiotika, a dost pít. Jinak ani v nemocnici nám nic nedávali.
Jak už bylo řečeno v úvodu, jen málokdo má v létě chuť na svíčkovou se šesti. To ale neznamená, že se budete šidit. Právě v období tropických dní máte jedinečnou šanci naučit rodinu jíst lehká a zdravá jídla. Nemusí jít o drastickou změnu, začněte polehounku a nenápadně. Při přípravě bramboráků jsem brambory nahradila jemnější cuketou a málokdo to poznal. Mimochodem cuketa, to je letní princezna. Využijte ji, dokud chutná nejlépe. Plňte ji mletým masem, zapékejte s další zeleninou a sýry nebo si z ní připravte jednoduchý a extra šťavnatý perník:
2 hrnky nahrubo nastrouhané cukety, 1, 5 hrnku špaldové a 1,5 hrnku polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce sody, 1 vanilkový cukr, 1 a 1/2 hrnku cukru krupice, 4 vejce, 1 hrnek oleje, lžička skořice
V míse ušlehejte vajíčka s oběma cukry a postupně přilévejte také olej. V další míse smíchejte obě mouky, prášek do pečiva, sodu a mletou skořici. K vaječné směsi přidejte nastrouhanou cuketu, promíchejte a na závěr po částech vmíchejte i moučnou směs. Těsto nalijte na vymazaný plech vysypaný kokosem a vložte do předehřáté trouby na 180°C. Pečte asi 30 minut, dokud do zapíchnutí do středu plechu nevytáhnete suchou špejli. My ji ještě vylepšujeme čokoládovou polevou a kokosovou posypkou.
Při jakékoli přípravě letních pokrmů uberte soli a tuku. Naše tělo má už tak co dělat s návalem horka, tak mu v tomto směru pomozte i vy. Místo toho ochucujte bylinkami a různými druhy pest (bazalkové, rajčatové, lilkové či z medvědího česneku). Z přebytků zahrad připravte lečo (pro masožravce s kousek párku nebo klobásy) a klidně ho nazvěte ratatouille. V podstatě budete mít pravdu a děti vylíží talíř, když budou mít pocit, že jí stejný pokrm, jako vařil myšák ve stejnojmenné pohádce. A pak tu máme oblíbené grilování, což je doména spíše mužů. Ti rádi volí hovězí steaky, ale ani takový losos nebo pstuh na grilu není špatný. Rozumným kompromisem pak je špíz z masa a zeleniny.
Poraďte se s ostatními maminkami o možných rizikách grilování ve fóru Grilované maso v těhotenství
A které pokrmy jsou v tropických dnech nejlepší?
Polévka
Asi to bude vypadat jako rada postavená na hlavu, ale je to tak: ideální letní pokrm představují polévky. Jednak dodají tělu soli, minerály a živiny, které z jste z těla vypotili, a hlavně jsou lehce stravitelné. Základ tvoří silný a kvalitní vývar. Je jedno, jestli bude masový, zeleninový nebo jejich kombinace. Na chuť přidejte kuličky nového koření, celého pepře, bobkový list nebo stroužek česneku pro větší sílu. Výborný je i babičkovský trik s cibulí. Tu nezbavujte slupek, jen ji opláchněte a přidejte do vývaru. Získá tak neuvěřitelně zlatou barvu. Kromě ní polévku oživte i kořenovou zeleninou a zavářkou typu červené čočky (nemusí se dlouho vařit), bulguru nebo nudlí. Výborné jsou i studené polévky typu Gaspacho z rajčat a okurky nebo vychlazený Tarator s okurkou, jogurtem a osvěžujícím koprem.
Pomazánky
Na pomazánkách je báječné, že nevyžadují tolik surovin ani času na přípravu. Máte v lednici tvaroh? Zjemněte ho dvěmi lžícemi smetany a dozdobte, co máte po ruce. Najemno nakrájenou paprikou, jarní cibulkou, vajíčkem natvrdo nebo šunkou. Inspiraci a kreativitě se meze nekladou. Na své si přijdou i milovníci masa. Mužská polovina naší domácnosti miluje pomazánku ze zbytků libovolného pečeného masa.
Maso umelte na strojku nebo posekejte najemno. Hmotu spojte majolkou, trochou citronové šťávy, špetky soli a pepře a pro větší požitek přihoďte i hrst posekaných vlašských ořechů. Příjemně v pomazánce křupnou.
Každá rodina má tu svou, na kterou nedá dopustit. Někdo přísahá na pikantní česnekovou a někdo si dá s gustem voňavou rybičkovou. Platí jen jedno omezení: nekombinujte příliš mnoho surovin. V jednoduchosti je krása. Na závěr ještě přidám tip od mé kamarádky Zdeničky na dětskou pomazánku s pečeným banánem.
Do trouby předehřáté na 200°C (uznávám, v létě nereálné, ale když začnete s přípravou ráno, dá se teplo ještě snést) vložte plech, na který položíte 2 podélně rozřízlé banány. V polovině měkké dužiny vytvořte tři zářezy a do každého vložte lístek máty. Posypejte 3 lžícemi cukru a pečte do změknutí asi 10 minut. Nechte zchladnout. Poté banány rozmixujte s vaničkou tvarohu, lžící medu a citrónové šťávy. Podávejte ideálně s makovkou nebo loupákem.
Saláty
Salát nemusí být jen nudná hromada listí. Oživte ji zajímavou zálivkou a dalšími ingrediencemi. Třeba mrkví, ze které pomocí škrabky na brambory vytvoříte luxusní a tenké plátky. Samozřejmostí jsou rajčata, okurka, papriky a olivy. A kdo se nebojí, přidá i uvařené vajíčko, kousek masa, konzervovaného tuňáka, šunky nebo sýru. Zapojte při přípravě i děti. Ty menší mohou omýt zeleninu, donést olej z police nebo prostřít stůl. I zde se podělím o našeho letního favorita. A to o letní melounový salát:
Ve velké míse smíchejte na kousky nakrájený meloun (vodní i ten žlutý, podle chuti), salátovou okurku a sýr Feta (pro děti kuličky mozzarely) a lístky máty. Vychlaďte a podávejte. Vždycky zmizí rychlostí blesku, za to vám ručím.
Pokud plánujete salát jako hlavní chod, jako základ použijte těstoviny, kuskus, bulgur, červenou čočku nebo brambory. Dále postupujte jako u zeleninového salátu. Nebojte se přidat i hrášek, kukuřici nebo hrst fazolí. U těchto obědových salátů stačí dochucení dobrým olejem (záměrně nepíšu olivového, protože třeba v kombinaci s brambory, rukolou a vajíčkem natvrdo se mi nejvíce osvědčil obyčejný slunečnicový olej) solí a pepřem. Ingredience využijte buď z předešlého dne, nebo si je uvařte už ráno, ať se v kuchyni v poledne moc nezpotíte.
Moje rada na závěr: pokud to jde, vyrazte na piknik. Je to báječný relax a změna prostředí. Nezapomeňte na deku a koš plný dobrého jídla. 🙂
Další inspiraci naleznete v diskuzním fóru Poraďte lehká jídla na léto
Zdroj informací byl i rozhovor s odbornicí na výživu Ivou Hrnčiříkovou na téma pitný režim v létě.
Zdrojem fotek: pixabay.com
10 tipů, jak přežít vedra a nezbláznit se
Horko je takřka k nesnesení. Stačí pár tropických dnů a nocí a naše byty, ulice i pracoviště jsou rozpálená takřka do běla. I doma šplhají teploty ke třicítkám a v noci to o moc neklesne. Nedá se tu bydlet, spát a skoro ani dýchat. Bohužel se v poslední době tropické dny a noci opakují poměrně pravidelně. Jak je přežít? Jedině s našimi skvělými tipy. Především musíte být velmi opatrní na děti, protože ty zvládají vedra mnohem hůř.
Pijte, pijte, pijte, jinak hrozí dehydratace nebo úžeh. Oboje se ohlašuje bolestí hlavy. Mějte vždy po ruce láhev s vodou a pravidelně pijte. Rozhodně není dobře, když nepijete pravidelně přes den, a pak to chcete všechno nahnat až večer. Příliš velké množství tekutin najednou zatěžuje ledviny. Do pitného režimu můžete započítat i polévky nebo třeba meloun.
Obědvejte a klidně i večeřte lehké zeleninové saláty. Nezatíží zažívací trakt, jsou osvěžující a chladivé. Navíc nebudete tolik unavení. Vynechejte sladkosti a sladké limonády, protože cukr působí únavu a malátnost.
I když to velmi láká, ledové tříště, ledová káva nebo zmrzlina jsou sice skvělí v tu chvíli, kdy je konzumujete, ale za chvíli váš organismus vyšle signál, že je mu zima a je potřeba ho zahřát. Ideální je konzumace potravin v normální pokojové teplotě.
Buďte opatrní na klimatizaci. Je to sice lákavé, ale náhlé přechody z horka do zimy nejsou pro vaše zdraví vůbec vhodné. Jen si uženete rýmu nebo i angínu. Klimatizaci byste měli mít nastavenou maximálně o pět stupňů méně, než je venku.
Noste světlé barvy, volnější a vzdušné oblečení, savé materiály (len, bavlna). Takové oblečení vám v horku bude velmi příjemné. Rozhodně se vyhněte černé barvě a oblečení, které obepíná tělo. Nezapomeňte ani na nohy a nechte je volně větrat v sandálech nebo pantoflích.
Myslete i na pravidelnou výměnu lůžkovin. V létě se víc potíte. Proto častěji perte a používejte jen lehkou deku či prostěradlo.
Sprchujte se pravidelně vlažnou vodou a mějte u sebe po celý den deodorant, který odrazí nepříjemný zápach. Ocení to i ostatní lidé na ulici.
Nezapomeňte, že na sluníčku se účinky alkoholu násobí. Vynechte alkohol a rozhodně tvrdý alkohol. Jestliže si chcete občas skleničku dát, volte malé pivo či vinný střik.
Otevírejte okna doma i v kanceláři brzy ráno, když je vzduch ještě trochu chladnější. Poté zatáhněte žaluzie nebo závěsy a pusťte klimatizaci, pokud můžete. Dejte si na stůl malý větráček, který vás příjemně ochladí.
Nenechte se v práci předřít. Vysvětlete svému nadřízenému, že když vám povolí kratší přestávky, dokážete podat mnohem lepší výkony.
Sluníčko dokáže být hodně nebezpečné a zejména v případě vaší pokožky. Proto se pravidelně mažte krémem s UV filtrem a klidně i několikrát denně.
A co dělat v případě, kdy se vám ochladit nepodaří? Máme tu pro vás jako bonus ještě několik zaručených možností. Prvním z nich je kryokomora, kde je extrémní teplota až mínus 120 °C. Navíc má léčebné účinky. Stojí cca 350 Kč/hodinu. Jestliže nechcete nic platit, dojděte se ochladit do supermarketu. Stačí se chvilku procházet mezi regály se zmrzlinami a mraženým masem.
Kde ještě hledat útočiště před dotěrným sluncem? Zkuste chladivé stěny vinného sklípku. Jen opatrně s množstvím vína! A na co jsme zapomněli? Samozřejmě na koupání. To milují především děti. Pokud hledáte odpověď na otázku, kam s dítětem v tom šíleném vedru, je to den strávený u vody. Jen nezapomeňte dodržovat naše tipy, abyste domů nepřišli s pořádným bolehlavem a spáleným tělem.
Zdroj obrázků: www.pixabay.com
Jak vyzrát na bradavice?
“Je super, že pomalu přichází léto, aspoň budeme s malým moc chodit na koupalko, ale mám hrozný strach, že chytneme bradavice. Kamarádka na koupalistě proto už nechodí, ale já si to neumím představit. Ach jo.” Svěřila se na koníkovi jedna maminka. Taky se bojíte bradavic? Poradíme vám jak se chránit.
Bradavice jsou nezhoubné novotvary, které se vyskytují obvykle na kůži a méně často na sliznicích. Po akné jsou nejčastějšími kožními problémy. Statistiky uvádějí, že se nakazí každý 10. člověk.
Bradavice lze rozlišit dle výskytu a vzhledu. Přesnou diagnózu však může určit pouze lékař na základě dlouholetých odborných zkušeností. Některé útvary se mohou bradavicím pouze podobat a přitom s nimi nemít vůbec nic společného.
Pravé neboli obecné
Vyskytují se nejčastěji na rukou, kde vypadají nejprve jako hrbolkovité útvary o velikosti špendlíkové hlavičky a dále se zvětšují až se dostanou nad povrch kůže a zrohovatí.
Tento druh bradavic zpravidla nebolí. Ve finální fázi jsou označovány jako ostře ohraničené okrouhlé nebo oválné útvary se zrohovatělým povrchem. Vyskytovat se mohou samostatně i ve skupinách.
Plantární
Plantární bradavice se objevují se na ploskách nohou. Protože je zde velmi ztluštělá kůže, jejich klinický obraz je lehce odlišný. Vlivem tělesné hmotnosti nerostou bradavice na povrch, nýbrž se zanořují do hloubky zrohovatělé kůže. Tyto bradavice pak mohou být při chůzi velmi bolestivé a vzhledem k časté recidivě se jejich léčba označuje za obtížnou a zdlouhavou.
Ploché
Objevují se hlavně u dětí a mladých lidí. Jsou to malé, okolo 3 mm v průměru, lehce vyvýšené útvary. Nejčastěji je pozorujeme na spáncích, bradě nebo tvářích. Nejsou bolestivé na pohmat.
Existují také další typy bradavic, kterým se v tomto článku podrobněji věnovat nebudeme, např. anogenitální (oblast konečníku a pohlavního ústrojí).
Všechny typy bradavic jsou způsobeny lidským papillomavirem (HPV), který je vysoce přenosný. Zvýšeným rizikem mohou být pobyty na bazénech, koupalištích, v saunách a společných sprchách.
Nákaza se přenáší těsným osobním kontaktem nebo nepřímo z drsných vlhkých povrchů (sauny, bazény), mohou se však také rozšířit z jedné části těla na jinou. Virus vniká do kůže zpravidla porušenou kožní bariérou. Inkubační doba je individuální. Pohybuje se od 4 týdnů do 20 měsíců.
Nejčastěji jsou postiženy děti, mladí lidé a lidé s oslabeným imunitním systémem. Bradavicím se daří ve vlhkém a teplém prostředí, proto se s jejich výsevem lze setkat na místě větší tělesné potivosti (plosky nohou, třísla apod.).
Pokud se přeci jen stane, že vás bradavice postihnou je důležité začít ihned s léčbou, protože jinak se infekce může na kůži rozšířit. Pokud se tak stane, budete mít najednou bradavic několika násobně více. V prvé řadě potlačte nutkání si bradavice škrabát, abyste tak zamezili šíření nákazy. Měli byste také ihned vyhledat lékaře.
Léčba medikamenty
Zlatým standardem léčby bradavic zůstává kyselina salicylová ,která se často kombinuje s kyselinou mléčnou, dále se často používá např. 50% kyselina monochloroctová. Tyto látky jsou přítomné v mnoha volně prodejných přípravcích a najdete je v každé lékarně.
Dané látky mají leptavé účinky a působí keratolyticky - změkčují rohovou vrstvu pokožky a dochází ke zničení tkáně bradavice a přítomného viru. Aplikují se ve formě roztoků, past, laků či náplastí vždy pouze na místo s bradavicí. Aby nedošlo k poškození zdravé tkáně, je vhodné ji chránit neutrální mastí či pastou (např. vazelínou). Před samotnou aplikací je dobré bradavici změkčit koupelí v teplé vodě. Léčba může trvat několik týdnů, proto je potřeba postupovat trpělivě a rozhodně nepoužívat hrubé násilí, abyste si nákazu zbytečně nerozšířili.
Fyzikální terapie
Dále je možné bradavice účinně odstranit pomocí zmrazení, tzv. kryoterapie, která se v rozmezí několika týdnů aplikuje až do jejich úplného vymizení.
Kryoterapii můžeme provézt doma pokud si v lékárně zakoupíme přípravky v kombinaci
dimethyletheru s propanem (-57 °C). Jedná se například o Warthner Bradavičník , Urgo kryoterapie, Scholl sprej na odstranění bradavic.
Nebo pomocí tekutého dusíku (- 196 °C) u kožního lékaře.
Nesmí se aplikovat na krvácející bradavice či jiné kožní útvary, u dětí a pacientů s poruchou cirkulace se aplikuje opět s opatrností.
Nevýhodou kryoterapie je, že způsobuje puchýře a změny pigmentace zvláště na tmavé kůži a chůze po její aplikaci bývá bolestivá.
Babské rady
V lidové medicíně je terapeuticky oblíbený česnek, šťáva z cibule, vlaštovičník a někdy také hlíva ústřičná. Více tipů, jak si doma pomoci od bradavic najdete v našem magazínu.
Důležité je ale pamatovat na to, že neodborná manipulace, zvláště vymačkávání, řezání nebo podobné zásahy mohou mít za důsledek jen další roznesení bradavic do ještě nenakažené tkáně. Tak se může celý proces léčby značně prodloužit a znepříjemnit.
zdroj fotek: https://pixabay.com a https://commons.wikimedia.org
zdroj informací: