michaelllas
    8. pro 2020    Čtené 2949x

    Vánoční inspirace: Adventní kalendáře, které si snadno vyrobíte sami doma

    Možná jste si mysleli stejně jako já, že tradiční adventní kalendáře existují po celá staletí. Avšak odpočítávání dnů do Vánoc v papírové podobě, nebo dokonce jinými způsoby  - pomocí věnců, svíček a budov - je ve skutečnosti záležitost relativně nová. V dnešním článku v rámci akce #vanoce_s_ambasadorkami vám nápíši pár zajímavosti o  adventních kalendářích, ale hlavně vám sem hodím tipy, jak si snadno můžete vyrobit adventní kalendáře doma 😉

     Nejstarší adventní kalendáře měly podobu uměleckých děl. První známý ručně vyrobený adventní kalendář vznikl v roce 1851, letos by tedy oslavil 165. narozeniny. První tištěný kalendář s malými barevnými obrázky přilepenými na lepence vznikl mnohem později. V roce 1908 jej vyrobil mnichovský tiskař Gerhard Lang z Maulbronnu. Svůj vystřihovací kalendář nazval „V zemi Ježíškově“. Tento „Mnichovský vánoční kalendář” neměl ještě otevírací okénka, ale na počátku 20. století už Lang vydal první adventní kalendář s malými otevíracími dvířky.

    Některá města  pojímají tuto tradici opravdu velkolepě a zajímavě.  Fasády  domů, nejčastěji radnic se promění do velkých adventních kalendářů. Proslulá je například vídeňská radnice, před kterou probíhají vánoční trhy.

    V Dánsku, Finsku, na Islandu, v Norsku a ve Švédsku existuje tradice tzv. Julekalender. Je to kalendář v podobě televizního nebo rozhlasového pořadu, který začíná 1. prosince a končí na Štědrý den. Poprvé se adventní rozhlasová přehlídka vysílala v roce 1957 v podobě švédského rozhlasového seriálu Barnens Adventskalender.

    Jak si snadno vyrobit adventní kalendář doma?

    Co takhle na příští Vánoce zkusit vyrobit nápadité adventní kalendáře, které obdarovaným udělají radost, ale zároveň budou i pěknou sváteční dekorací?  Pokud si netroufáte na práci s nůžkami, papírem a lepidlem nebo látkou a šicím strojem, můžete využít to, co vám domácnost běžně nabízí. Třeba roličky od toaletního papíru, papírové pytlíky, prázdné plechovky či plastové kelímky. Pak už stačí vzít jen do ruky fixu, provázek a nějaké drobné vánoční ozdoby a do hodiny je kalendář hotový.

    Na výrobu tohoto kalendáře si vystačíte jen s papírovými sáčky, provázkem, kolíčky a vánočními samolepkami 😉

    V jednoduchosti je krása a tady vám stačí jen na větvičku pomocí provázku zavěsit papírové pytlíčky. Můžete koupit již nazdobené, nebo si sami pomalovat, či polepit...

    Vůbec špatně nevypadají kalendáře z ruliček od toaletního papíru.  Na tento kalendář si vystačíte  jen s provázkem,balícím papírem a fixem. Případně můžete vylepšit vánočními ozdobami...Ruličku s nějakou dobrotou/ dárečkem zabalíte do balícího papíru jako bonbónek a ovážete provázkem. Ruličky pak můžete k sobě přilepit a pověsit, nebo nechat jen tak...

    Máte doma malé milovníky zvířátek?

    Moc pěkně také vypadají ozdobné krabičky z ruliček, které jsou už sice trošku pracnější, ale zvládli jsme je i s dětmi 🙂

    Hodně oblíbené jsou také adventní kalendáře  alá papírový domeček. Nasvícené vypadají opravdu moc krásně. I když vypadají možná složitě, stačí jen vystřihnout šablony a slepit. Spoustu krásných šablon na papírové domečky najdete třeba tady https://cz.pinterest.com/pin/563864815842940273/ 

    Já se letos hecla a  zkusila jsem adventní kalendář vyrobit. U nás v rodině je to tradice a já bych v ní chtěla pokračovat 🙂 Ušila jsem jen z plátna a potištěného popelínu. Kalendář jsem pak vystužila oboustranným vlizelínem, aby hezky  držel tvar, i když bude naplněný.  Je to můj druhý největší šicí počin ( po čepici 😀 ), takže má stromeček hodně nedostatků 😀 Ale drží a vykouzlil úsměv na tváři, tím beru úkol za splněný 😉

    Já si myslím, že adventní kalendář k předvánočnímu období prostě patří. Jeho účelem je zpříjemnit především dětem (ale samozřejmě i dospělým) čekání na dárky tím, že si každý den pod okénkem najdou nějakou sladkost, nebo třeba zábavné úkoly. My jako děti měly kalendář s drobnostmi vyrobený od mámy a ,,klasický,, čokoládový od babičky. A vzpomínám si, že hned po Ježíškovi, to byl pro nás nejlepší vánoční zážitek 🙂

    Kterému adventnímu kalendáři dáváte přednost vy? Kupujete, nebo patříte mezi nadšence, kteří si rádi vyrobí kalendář sami?

    Dnes si můžete zasoutěžit u  Irči @vanea ,kde můžete vyhrát moc pěknou cenu od Dove.

    https://www.historyextra.com/instagram/advent-calendar-christmas-history-facts/

    https://doinghistoryinpublic.org/1-advent-calendars/

    https://www.saxoprint.co.uk/blog/history-advent-calendar

    www.pinterest.com

    michaelllas
    13. srp 2020    Čtené 4079x

    Letní párty a oslavy. Tipy na rychlé a snadné pohoštění.

    Co neodmyslitelně patří k létu kromě dovolených, slunce a koupání?

    Rozhodně   grilovačky, zahradní párty a oslavy. A na takových akcích nesmí nikdy chybět dobré jídlo. Proto jsem si pro vás připravila v rámci  #leto_s_ambasadorkami tipy na rychlé a snadné pohoštění pro děti i dospělé. V článku se s vámi podělím o 12 našich nejoblíbenějších sladkých, slaných, zdravějších i mlsných receptů a nápadů 😉

    DOBROTY Z ČERSTVÉHO OVOCE A ZELENINY

    Melounové nanuky

    Zdravé, rychlé, jednoduché  a u dětí oblíbené. Kousky melounu napíchneme na obyčejné dřevěné tyčky na nanuky.

    Samotný meloun je osvěžující, ale když ho ještě zkombinujete se sýrem a okurkou, vznikne skvělý základ pro letní salát! Můžete vytvořit buďto jednoduché jednohubky - kostka melounu, balkánského sýru/fety a černé olivy,

                                                                       *    

    nebo salát.    Na který budete potřebovat:

    - čerstvý meloun, salátovou okurku, červenou cibulku, sýr Feta nebo balkánský sýr, citrónovou šťávu, med, sůl, pepř, bylinky (máta nebo třeba koriandr...), olivy...

                                                                          *

    Top  salát (nikdy nezbyde ani kousíček) je u nás ovocný se skořicí a ořechy. Postup je také jednoduchý: Nakrajím oblíbené sezoní ovoce na kostičky (meloun, jablka, broskve, meruňky,  hrušky, hrozno, borůvky, ostružiny, maliny, banán, pomeranč..) a připravím zálivku z vody, medu, citrónové šťávy a skořice. Posypu nasekanými ořechy a hotovo. Dochutit můžete i třeba bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou.

                                                                      *

    Obzvlášť velký úspěch u dětí mají na našich oslavách  ovocná a zeleninová zvířátka, kytičky, autíčka, vláčky, ovocné špízy.... K takovému tvoření vám stačí pár špejlí, párátek, oblíbené ovoce a zelenina a chvilka klidu 🙂

    Ježek ze žlutého melounu

    Žlutý meloun rozkrojíme na poloviny. Z jedné poloviny vytvoříme tělo, pouze okrájíme nožem slupku. Z druhé poloviny lžičkou vydlabeme kousky melounu  -hlava, nohy. Bodlinky vyvoříme z ovocných špízů - na špejle napíchneme oblíbené ovoce. Hotovo podáváme.

    S melounem se opravdu dobře pracuje. Kromě zvířátek můžete vyzkoušet třeba melounový vláček a vagónky naplnit různým ovocem. Nejen děti si tak můžou rovnou uzobávat ovoce podle chuti.

    Hříbečci z mozzarelly a rajčat

    Tady nám postačí salátová okurka, cherry rajčátka, mini mozzarella, bílý jogurt, párátka, pažitka/petrželka a zeleninové jednohubky jsou na světě.

    SNACKY A CHIPSY

    Zeleninové chipsy

    Pokud by jste chtěli své přátele pohostit zdravější variantou klasických smažených chipsů a brambůrek vyzkoušejte tyto pečené zeleninové chipsy:

    70 g strouhané čerstvé cukety ( můžete vyzkušet s celerem, červenou řepou, bramborem...)

    50 g čerstvých rajčat na kostičky ( nebo sušená rajčata)

    60 g másla nebo rostlinného oleje

    1 vejce

    50 g dýňové mouky

    150 g celozrnné špaldové mouky případně žitné mouky )( ale pozor dýňová a žitná mouka jsou chuťově hodně specifiké, pokud v domácnosti běžně nepoužíváte doporučuji tyto kombinovat v menším poměru (nemusíte dávat vůbec a nahradíte zcela pšeničnou) s klasickou pšeničnou špaldovou))

    sůl a bylinky dle chuti

    někdy přidávám i strouhaný sýr

    Těsto je řídké a lepivé , můžete jej rozválet pomocí válečku přes pečící papír. Pokuste se rozválet na co nejtenčí plát, chipsy jsou pak parádně křupavé. Ještě než vložím chipsy péct na 180 °C na 10 minut,  nožem  těsto na plechu jemně rozkrájím na požadované tvary (čtverce, troúhelníky..), aby se mi po upečení dobře lámalo.

    Slané košíčky

    Tady můžete popustit uzdu své fantazii a košíčky naplnit čímkoliv máte rádi. Stejné těsto používám i na sladké varianty s tím, že lněnou mouku nahradím mandlovou a nesolím. Naplním třeba jablkem, posypu skořicí a potřu medem. Nebo je také výborná studená nápľň - tvarohová s čerstvým ovocem. Recept na tyto slané košíčky:

    Těsto:

    150 g celozrnné špaldové mouky

    50 g lněné mouky

    120 g másla

    3 vejce

    sůl

    Náplň:

    cibulka, žampiony, šunka, eidam, vejce,smetana.

    S těstem se velmi dobře pracuje. Rozválím těsto válečkem a pak pomocí sklenice vykrájím kolečka, které dám do formy na muffiny. Pěču 10 minut na 180 °C. Poté naplním směsí a peču cca  dalších 10 minut. Z jedné várky mi vyšlo 24 košíčků.

    Pečené nachos

    Tyto chutnají  všem a nejoblíbenější jsou v pikantní variantě:

    1 hrnek kukuřičné krupice (případně jde i z nadrcených kukuřičných lupínků)

    půl hrnku vody

    3 lžíce olivového oleje

    sůl a koření dle chuti (chilli, paprika...)

    špaldová celozrnná mouka ( přidávám toik, aby těsto nelepilo)

    Těsto vyválím na tenký plát a peču na 180 °C asi 10 minut.

    Medvídci

    I pro děti tady mám něco křupavého a originálního:

    100 g mouky z červené čočky

    100 g hladké špaldové mouky

    2 vejce

    50 g másla nebo rostlinného oleje

    50 g přírodního sýru

    Těsto je řídké  a lepivé, takže z něj nejraději tvaruju přímo na pečícím papíře třeba medvídky ( ruky si navlhčím vodou). Pro někoho bude možná snadnější varianta z těsta vyválet tenký plát a pomocí vykrajovátek, nebo tiskátek tvořit různé tvary těsně vedle sebe a pak je hodíme rovnou do trouby na 180 °C  a pečeme dozlatova. Medvídky před upečením zdobím třeba rajčatovou omáčkou, sýrem, olivami, špenátovou směsí...

    Tyčinky

    Vhodné pro děti i dospělé. Pro dospělé většinou akorát osolím a okořením navíc😉 Tady si  opět můžete k základnímu receptu vymyslet cokoliv, těsto je chuťově neutrální.

    100 g mouky z červené očky

    100 g mandlové mouky

    50 g máslo

    50 g přírodní sýr (volím  z toho důvodu, že mají nižší obsah soli)

    2 vejce

    Z těsta tvarujeme tyčinky, které můžete dochutit různými náplněmi, sýrem, nebo jen posypat kořením či semínkama.

    Ovocné tartaletky

    Jednoduché, rychle hotové  a často udělají největší dojem 😀

    čerstvé ovoce

    oblíbené sušenky ( já použila vanilkové od Sunaru)

    krém - bílý jogurt slazený banánem (často dávám jen bílý jogurt)

    máta

    Tady jen jednoduše vrstvíme, sušenky, krém a ovoce...

    Pokud by jste si chtěly maminky ušetřit trochu času a usnadnit práci, můžete také dětem připravit dobroty od Sunaru, jako třeba zdravé křupání  v BIO kvalitě:

    nebo k mlsání

    Kdo mě zná, ví, že se v těchto záležitostech vyžívám a ráda zkouším nové recepty 🙂 Proto služeb cateringu vlastně vůbec na rodinné oslavy nevyužíváme a vše dělám sama ( kromě dortů a zákusků 🙂 ). A jak to máte vy? Připravujete si jídla raději samy, nebo využíváte různých služeb v tomto směru? Budu moc ráda, když  se podělíte o vaše oblíbená jídla na tyto příležitosti, každý tip odměním♥️♥️♥️

    ❗Nezapomeňte, že do dnešní půlnoci soutěžíme o krásné ceny značky Vileda u ambasadorky @ivakalinova ZDE

    Hodně štěstí v soutěži vám přejí

    Míša a #sunar

    Zdroje fotgrafií  označené * : Pinterest, depositphotos,pixabay.com