denikzaslouzilemamy
    5. říj 2024    Čtené 510x

    Skořicovojablečné rolky

    Tak konečně přidávám slíbený recept na jablečno-skořicové rolky. Snad se Vám povedou a budou chutnat 🙂

    K podzimu patří u nás hlavně pečení a všechno co voní po skořici, dýni a vanilce. A tak jsem letos oprášila klasický recept na skořicové rolky a doplnila je vanilkou a jablíčky. Snad víc podzimní kombinace už ani být nemůže! A pokud se i Vy do receptu pustíte, zaručuji Vám, že to u Vás doma bude vonět jako v té nejkouzelnější kavárně.

    Dovolím si doplnit, že pokud se na klasické těsto necítíte, ale přesto skořicové rolky milujete, můžete použít hotové těsto. Já nejčastěji kupuji v Lidlu to jejich kynuté a vždycky se krásně povedou. I naposledy jsem po něm sáhla, když jsme byly všechny nemocné a nebyla síla na celý recept. Jen dejte méně náplně. Vůbec se za to nestyďte, těsto je krásně vláčné a nadýchané a rolky byly báječné i tak!

    SUROVINY NA TĚSTO:

    • 250 ml teplého mléka
    • 2.5 lžíce aktivního droždí nebo 0.5 kostky
    • 60g  cukru
    • 80 g změklého másla
    • 2 velká  vejce
    • 400-440 g hladké mouky(můžete použít přímo na kynutá těsta-např. Babiččina volba)
    • 0.5 lžičky soli

    NÁPLŇ:

    • 2 jablka nakrájená na drobné kostičky-ideální jsou kyselejší Granny smith, ale použít můžete jakákoliv;
    • 110 g třtinového cukru
    • 40 g obyč cukru
    • 1 lžíce skořice
    • 5 lžic rozpuštěného másla
    • 1 lžičku vanilkové esence

    POLEVA:

    • 100 g rozpuštěného másla
    • 200 g krémového sýru typu Philadelphia nebo mascarpone
    • 50 ml javorového sirupu
    • 150 g moučkového cukru
    • 2 lžičky vanilkového extraktu

    A jdeme na to! 🙂

    * Pokud nemáte mixér, který těsto uhněte, nebojte se. Vyhrňte si rukávy a zvládnete to hravě i rukama.

    1. V míse stojanového mixéru vybaveného hákem na těsto smíchejte mléko, droždí a hnědý cukr. Necháme 5-10 minut uležet, dokud navrchu nevzniknou bublinky. Přidejte máslo, vejce, sůl a začínáme přidávat postupně mouku a zapracovávat. Nejprve zhruba polovinu a přidáváme dokud těsto přestane lepit a není řídké. Pomocí háku na těsto míchejte, dokud se mouka zcela nezapracuje, asi 4–5 minut. Pokud se těsto stále lepí, přidejte další trochu mouky.

    2. Mísu zakryjte fólií nebo utěrkou a nechte při pokojové teplotě 1 hodinu nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.

    3. Jablíčka oloupejte a pokrájejte na kousky. Můžete je vložit do sítka, aby z nich odkapala šťáva.

    4. Dále smícháme náplň. V misce smíchejte hnědý cukr, máslo, obyč cukr, vanilku a skořici. Zapékací mísu o rozměrech 30x20 cm  vymažte máslem.

    5. Těsto promáčkněte a vyválejte na lehce pomoučněnou plochu, abyste vytvořili velký obdélník o rozměrech asi 30 x 45 cm. Na těsto rovnoměrně rozetřeme směs másla, cukru, skořice a vanilky. Nasypeme na jablka. A teď budeme zavinovat.

    - Začněte dlouhým okrajem a těsto zaviňte pevně na špalek. Ostrým nožem nebo nití nakrájíme cca na 12 rolek. Rolky vložte do připraveného pekáčku. Zakryjte fólií nebo utěrkou a nechte 20-30 minut kynout.

    6. Předehřejte troubu na 180° C. Rolky pečte 25 až 30 minut nebo do zlatohnědé barvy.

    7. Mezitím si udělejte polevu. Rozpuštěné máslo přidejte do mísy se smetanovým sýrem zašlehejte s cukrem, javorovým sirupem, vanilkou a špetkou soli. Rolky potřete polevou dokud jsou ještě teplé, poleva se do nich vsákne a jsou naprosto božské! 

    POZNÁMKY:

    PŘIPRAVTE SI ŠNEKY DOPŘEDU:

    Připravte rolky podle kroku 5. Nenechte ale rolky kynout při pokojové teplotě. Rolky přikryjte fólií a dejte do lednice (přes noc). Až budete připraveni k pečení, vyjměte rolky z lednice 30 minut před pečením a pečte podle pokynů.

    PŘÍPRAVA A ZMRAZENÍ: Srolujte rolky a zmrazte až na 3 měsíce. Rolky rozmrazujte přes noc v lednici nebo venku po dobu několika hodin. Po rozmrazení pečte podle návodu. 

    PEČENÍ A ZMRAZENÍ: Rolky upečte podle návodu a nechte úplně vychladnout. Přendejte do dózy vhodné do mrazáku a zmrazte až na 3 měsíce. Před podáváním rozmrazte při pokojové teplotě a zahřejte před podáváním. 

    Chtela bych si vic veci delat doma a protoze se blizi novy rok, rikala jsem si, ze si to dam jako novorocni predsevzeti. A pak jsem si rekla: "Sarko, ty blbko! Precetla jsi tolik motivacnich knih. Ctyri dohidy mas jako ebook v telefonu a premyslis tu nad predsevzetim jednou?" A tak vam predstavuji svoji prvni vlastovku. Kvasit bude tyden v teple, pak 21 dni potme a nakonci by mely byt tri litry jablecneho octa. Kdybyste jako ja, meli doma premiru jablicek, ktery uz trosku starnou a strudl se vam zajida, tady do toho jich uplatnite kilo, a ted zbistri lini, davaji se tam CELE, vcetne slupky a jadrincu.
    Tak mi drzte palce.
    .
    Taky jsem si zadelala na kminku. Jednoduse proto, ze mam rada Finfarum 🙈.
    .
    A zacinam sbirat slupky na octovo-citrusovy domaci univerzalni cistic. Alespon je upotrebim, nez poleti do kose (ano, citrusove slupky nepatri do kompostu)
    Recept na ocet: 1 kilo nastrouhanych celych jablek, 3 litry vody. Jablka zalejt vodou, nadobu zavrit. Tyden nechat stat v teple, 2x denne michat drevem! Pak precedit, vymackat jablka a nechat dalsich 21 dni v suchu a temnu a pak by to melo byt epes grades.
    .
    Kminka: 3 lzice kminu, 125g cukru, 200ml vodky, 1 litr vody h lzice cukru: kmin, 125g cukru a vodku dame do sklenice na 10 dni. Kazdy den tim zakvrdlame. Pak svarime cukr s vodou nechame vychladnout, kminovy vylih precedime do vody, zamichame a ulozime do lednice.
    .
    Stamprdlicku pred jidlem a bude v brisku jako v pokojicku 😉.
    .
    #domaci #housewiferocks #delamesitosami #doma #udelane #kminka #jablecnyocet #ocet #jablka #kmin #recept ig:@sarka_ma_deti