denikzaslouzilemamy
    6. říj 2024    Čtené 220x

    Dýňové ovesné vločky přes noc

    Snažím se zase začít jíst zdravěji a k tomu mi vždycky nejvíc pomáhá chystat si jídla, která jsou rychlá a chutnají mi. Dneska Vám sdílím recept na ovesné vločky přes noc, ale s přidáním dýňového pyré, protože podzim a chia semínek, protože vláknina 🙂

    Když vynecháte dýňového pyré a jogurt, zůstane Vám klasický recept, který si můžete připravit pokaždé jinak. Přidáním čokolády, ovoce, oříškového másla, atd.

    Suroviny na 2 porce na vločky přes noc:

    • 80 g ovesných vloček(použijte větší, ne minutové, apod.)
    • 1 lžíce chia semínek
    • 1 lžička pumpkin spice koření
    • špetka soli
    • 90 g jogurtu podle Vás
    • 60 g dýňového pyré
    • 2 lžíce javor. sirupu
    • 170 ml mandlového mléka bez cukru
    • 1 lžička vanilkového extraktu(volitelné)

    Postup je jednoduchý:

    smíchejte všechny suroviny ve větší míse, zakryjte a nechte cca 15 minut odstát. Po té znovu promíchejte-chia semínka se usadí na dně-zakryjte a uložte do lednice. Můžete také rovnou rozdělit na dvě porce a nachystat si na ráno snídani do skleničky.

    A co se týče topingů na ovesné vločky přes noc nebo chia puding, je jich tolik! Sepsala jsem Vám svoje favority 🙂

    1. Bílý jogurt (nebo v mém případě kokosový, alpro, apod.);
    2. Koření pumpkin spice nebo skořice;
    3. Oříšky jako pekanové, vlašské;
    4. Konopná semínka
    5. Lněné semínko
    6. Oříškové máslo jako kešu, arašídové, mandlové;
    7. Čokoládové boby a samozřejmě kousky čokolády 🙂
    denikzaslouzilemamy
    5. říj 2024    Čtené 510x

    Skořicovojablečné rolky

    Tak konečně přidávám slíbený recept na jablečno-skořicové rolky. Snad se Vám povedou a budou chutnat 🙂

    K podzimu patří u nás hlavně pečení a všechno co voní po skořici, dýni a vanilce. A tak jsem letos oprášila klasický recept na skořicové rolky a doplnila je vanilkou a jablíčky. Snad víc podzimní kombinace už ani být nemůže! A pokud se i Vy do receptu pustíte, zaručuji Vám, že to u Vás doma bude vonět jako v té nejkouzelnější kavárně.

    Dovolím si doplnit, že pokud se na klasické těsto necítíte, ale přesto skořicové rolky milujete, můžete použít hotové těsto. Já nejčastěji kupuji v Lidlu to jejich kynuté a vždycky se krásně povedou. I naposledy jsem po něm sáhla, když jsme byly všechny nemocné a nebyla síla na celý recept. Jen dejte méně náplně. Vůbec se za to nestyďte, těsto je krásně vláčné a nadýchané a rolky byly báječné i tak!

    SUROVINY NA TĚSTO:

    • 250 ml teplého mléka
    • 2.5 lžíce aktivního droždí nebo 0.5 kostky
    • 60g  cukru
    • 80 g změklého másla
    • 2 velká  vejce
    • 400-440 g hladké mouky(můžete použít přímo na kynutá těsta-např. Babiččina volba)
    • 0.5 lžičky soli

    NÁPLŇ:

    • 2 jablka nakrájená na drobné kostičky-ideální jsou kyselejší Granny smith, ale použít můžete jakákoliv;
    • 110 g třtinového cukru
    • 40 g obyč cukru
    • 1 lžíce skořice
    • 5 lžic rozpuštěného másla
    • 1 lžičku vanilkové esence

    POLEVA:

    • 100 g rozpuštěného másla
    • 200 g krémového sýru typu Philadelphia nebo mascarpone
    • 50 ml javorového sirupu
    • 150 g moučkového cukru
    • 2 lžičky vanilkového extraktu

    A jdeme na to! 🙂

    * Pokud nemáte mixér, který těsto uhněte, nebojte se. Vyhrňte si rukávy a zvládnete to hravě i rukama.

    1. V míse stojanového mixéru vybaveného hákem na těsto smíchejte mléko, droždí a hnědý cukr. Necháme 5-10 minut uležet, dokud navrchu nevzniknou bublinky. Přidejte máslo, vejce, sůl a začínáme přidávat postupně mouku a zapracovávat. Nejprve zhruba polovinu a přidáváme dokud těsto přestane lepit a není řídké. Pomocí háku na těsto míchejte, dokud se mouka zcela nezapracuje, asi 4–5 minut. Pokud se těsto stále lepí, přidejte další trochu mouky.

    2. Mísu zakryjte fólií nebo utěrkou a nechte při pokojové teplotě 1 hodinu nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.

    3. Jablíčka oloupejte a pokrájejte na kousky. Můžete je vložit do sítka, aby z nich odkapala šťáva.

    4. Dále smícháme náplň. V misce smíchejte hnědý cukr, máslo, obyč cukr, vanilku a skořici. Zapékací mísu o rozměrech 30x20 cm  vymažte máslem.

    5. Těsto promáčkněte a vyválejte na lehce pomoučněnou plochu, abyste vytvořili velký obdélník o rozměrech asi 30 x 45 cm. Na těsto rovnoměrně rozetřeme směs másla, cukru, skořice a vanilky. Nasypeme na jablka. A teď budeme zavinovat.

    - Začněte dlouhým okrajem a těsto zaviňte pevně na špalek. Ostrým nožem nebo nití nakrájíme cca na 12 rolek. Rolky vložte do připraveného pekáčku. Zakryjte fólií nebo utěrkou a nechte 20-30 minut kynout.

    6. Předehřejte troubu na 180° C. Rolky pečte 25 až 30 minut nebo do zlatohnědé barvy.

    7. Mezitím si udělejte polevu. Rozpuštěné máslo přidejte do mísy se smetanovým sýrem zašlehejte s cukrem, javorovým sirupem, vanilkou a špetkou soli. Rolky potřete polevou dokud jsou ještě teplé, poleva se do nich vsákne a jsou naprosto božské! 

    POZNÁMKY:

    PŘIPRAVTE SI ŠNEKY DOPŘEDU:

    Připravte rolky podle kroku 5. Nenechte ale rolky kynout při pokojové teplotě. Rolky přikryjte fólií a dejte do lednice (přes noc). Až budete připraveni k pečení, vyjměte rolky z lednice 30 minut před pečením a pečte podle pokynů.

    PŘÍPRAVA A ZMRAZENÍ: Srolujte rolky a zmrazte až na 3 měsíce. Rolky rozmrazujte přes noc v lednici nebo venku po dobu několika hodin. Po rozmrazení pečte podle návodu. 

    PEČENÍ A ZMRAZENÍ: Rolky upečte podle návodu a nechte úplně vychladnout. Přendejte do dózy vhodné do mrazáku a zmrazte až na 3 měsíce. Před podáváním rozmrazte při pokojové teplotě a zahřejte před podáváním. 

    Miluju podzim, i když se mi občas zasteskne po letních večerech, ty podzimní dny u nás mají svoje kouzlo. Tím, že bydlíme u lesa, slyším každé ráno jeleny v říji, pravidelně potkáváme zajíce, kteří hopkají přes náš pozemek a když se opravdu hodně, ale hodně poštěstí, vidíme i stádo srnek, které cupitají kousek od domu.🍂

    A k podzimu kromě sychravých rán a kouzel matky přírody patří pečení. Jablíčka a skořice na sto způsobů. A tak jsem letos začala s recepty dříve a zkusila obměnit naše oblíbené skořicové šneky za jablečno skořicové. No, dopadlo to tak, že jsem mále neměla co odfotit😂

    #skoricovesneky #applecinamonnrolls #jablkaskorice #maminka #dnespecu #podzimnirecepty