redakce
    22. pro 2023    Čtené 2164x

    Po letech zase probdělá noc. Aneb když vaše dítě sužuje nemoc a spolu s ní horečky a bolest

    Je poměrně klidná, prosincová noc. Hlavou mi probíhají sny jak na běžícím páse, nevím o sobě. Hluboké noční ticho tu a tam zvenčí naruší zvuk projíždějících aut po silnici, kterou máme přímo pod okny. Na to jsem si už za ta léta zvykla, to mě nevzbudí. Najednou ale můj sluch vyruší něco jiného. Moment, vždyť je to dětský pláč. Vzlykot mého syna z vedlejšího pokoje! V mžiku je mi jasné, že tuhle noc už nedospím…

    Dříve to bylo běžné. Byla jsem zvyklá na to, že mi malé plačící miminko nedopřeje víc než dvě hodiny souvislého spánku. Někdy jsem ani nestihla zabrat a už k synovi vstávala znovu. Stávalo se, že mě vyčerpání přemohlo natolik, že jsem si to chtěla zjednodušit a vzala ho k sobě do postele. Moje blízkost ho nakonec vždy poměrně rychle uklidnila a společně jsme usnuli. 

    To už je ale pár let zpátky. Vašíkovi je šest let, chodí do školy. Naše soužití je mnohem snadnější než tenkrát. Bylo to kouzelné období, to ano. Jeho roztomilost a bezbrannost mě dostávaly každodenně do kolen. Teď, když je skoro samostatná jednotka, si to ale užívám daleko víc. Už dokáže přesně vyjádřit své potřeby. Říct si, když má žízeň nebo hlad. Postěžovat si, když mu něco vadí. Nejraději mám naše společné večery, když spolu ležíme v jeho malé posteli, kam se tak tak vlezeme, a před spaním si povídáme. Jeho dětský bezelstný pohled na svět je jako brána do pohádky. 

    I večer, který předcházel této noci, byl takový. Nebyl ani náznak, že by něco mělo být jinak. Leželi jsme k sobě přitulení a povídali si. Vašík má moc rád, když mu vyprávím o svém dětství. Příhody, které jsou již více než dvacet let staré. Asi by mě bývalo nenapadlo, že ho to bude zajímat. Nejraději si nechává vyprávět o tom, jak jsme spolu s bratrem trávili prázdniny u babičky a dědy na chalupě. I dnes si jeden takový příběh vyžádal, a tak jsem jeho přání vyhověla.

    „Dobrou noc, koťátko moje,“ zakončila jsem svůj projev. Sotva Vašík zabral, pohladila jsem ho, v tu chvíli ještě po vlažném čele, zhasla lampičku ve tvaru houby a odebrala se do své, přece jen pohodlnější postele. Čekaly mě necelé čtyři hodiny nerušeného spánku. To bych ještě před několika lety považovala za naprostý luxus. Dnes mě to ale vyvedlo z míry. Nejdřív přišel pláč, pak i prosebné volání: „Mami, maminko!“ Vyrazila jsem z postele jako ze startovací čáry závodu v běhu na sto metrů. Po otevření dveří jeho pokoje a rozsvícení lampy se mi naskytla nepěkný pohled. Vašík se kroutil v postýlce jako žížala. Jeho rudé tváře a čelo naznačovaly, že teplota jeho tělíčka se poměrně významně vychýlila z normy. A teploměr to potvrdil: 39,5 °C. Tak to už tu dlouho nebylo, pomyslela jsem si.

    „Maminko, mně je zima,“ posteskl si Vašík a svoje ruce natahoval po objetí. To při nemoci dělá pokaždé. Potřebuje cítit, že tu pro něj jsem. Obejmu ho. Tělíčko mu hoří. Navzdory tomu, že on se cítí, jako by ho ponořili do kádě s ledem. Učebnicová zimnice. Pak si také stěžuje na bolest v krku. Po pohledu do ústní dutiny pochopím. Mandle má nateklé a osázené hnisavými hrudkami. Chudáček malej. Ráno s ním musím k doktorce. Tohle bude nejspíš na antibiotika. Do té doby mu chci alespoň ulevit od bolestí a horečky. Otevírám proto domácí lékárničku, kde na mne vykoukne oranžovo-modro-bílá krabička s nápisem Inflanor. Málem bych zapomněla! Před pár týdny, když jsem dokupovala zásoby v lékárně – vždy totiž musím být vybavena pro případ nouze – jsem si všimla tohoto sirupu. Ono se mu tedy odborně říká suspenze a podle všeho je to novinka na léčbu horečky a bolesti u dětí. Se sirupy máme dlouhodobě dobré zkušenosti, a tak jsem rozhodla Inflanor koupit. A teď se hodí.

    Snažím se vzpomenout na to, jak se lék užívá. Jak to jen bylo? Určen je od tří měsíců věku do dvanácti let. V hlavě mi taky utkvěla malinová chuť a účinná látka, kterou je ibuprofen. Dál si ale už nic nevybavím, a tak znovu pročítám pokyny na boku krabičky, později pro jistotu také příbalový leták. Aha, musím lahvičku protřepat, neotáčet dnem vzhůru. Beru do ruky přiloženou stříkačku. Nabírám pět mililitrů, Vašík má totiž 22 kilo. „Otevři pusu, broučku,“ prosím ho. Vašík sice neochotně, ale spolupracuje a otvírá ústa. Chápu ho, musí to hodně bolet. Ačkoliv nejsem doktor, tak odhaduji, že ho přepadla angína. Dávku sirupu mu vstříknu nadvakrát do úst. S bolestivou grimasou polkne a stihne ještě pochválit malinovou příchuť. Pak už ale přivře oči a vidím, že usíná. Nic jiného si ani nepřeju, než aby těch pár hodin do rána, kdy ho vezmu k doktorce, mohl nerušeně spát – bez bolestí a horečky.

    Každá máma to zná. Tu bezmoc, když se dívá na nemocné dítě, které sužuje bolest, horečka nebo jiné neduhy. Často se naštěstí nejedná o nic závažného, ale přesto nás to vykolejí. Naší přirozenou snahou je dětem ulevit a každá z nás na to má své osvědčené postupy. Proto vždy sahám po osvědčených lécích. Inflanor se po této mé zkušenosti zařadil mezi výběr léčiv, které – pokud to bude nutné – budu opakovaně používat a ráda jej doporučím dál.

    K dostání je v kamenných i online lékárnách, a to ve dvou provedeních: silnější a slabší variantě. Zatímco slabší varianta obsahuje 20 miligramů účinné látky na jeden mililitr, silnější varianta má na stejný objem dvakrát více, tedy 40 miligramů účinné látky. Což znamená, že jí stačí podat poloviční množství. Tu jsem Vašíkovi podala i já a doufám, že to zas delší dobu nebude potřeba. Ale ani tak se nemusím bát, že by se suspenze nějak „zkazila“. Jak jsem se totiž dočetla v příbalovém letáku, vydrží celý rok od prvního otevření. 

    Tak kéž by i Vašíkovo zdraví!

    Inflanor® je přípravek k vnitřnímu užití. Obsahuje ibuprofen. Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

    zdroj foto: Zentiva

    redakce
    13. pro 2023    Čtené 1297x

    Už žádné zmeškané pohádky: Vánoční filmy na vás počkají!

    Je půlnoc. V rohu pokoje blikají světýlka vánočního stromku. Sedím za kuchyňským stolem, ulepená od bílkové polevy a zdobím perníčky na školní vánoční trhy, které se konají poslední týden před prázdninami. Zase jsem si toho naložila na ramena víc, než dokážu unést. Mám pocit, že takhle se asi cítí horolezec těsně pod vrcholem osmitisícovky. Přemýšlím, jestli jsem neměla raději dodělat fotoknihy, které jsou každoročním dárkem pro prarodiče, aby dorazily do Vánoc nebo zabalit alespoň část dárků pro naši mnohočetnou rodinu. Stres se mi kumuluje ve spáncích a pulzuje do rytmu kostelních zvonů odbíjejících v dálce půlnoc.

    Porozhlédnu se po vánočně vyzdobeném pokoji. Všímám si detailů, které o Vánocích miluji. Světýlka, svíčky, dřevěný adventní kalendář, teplá deka ledabyle přehozená na gauči, k tomu ve vzduchu se vznášející vůně jehličí a v mysli si říkám: „Vydrž! Už jen pár dní.“ V představách vidím, jak ležím na roztaženém gauči v obýváku zachumlaná pod teplou dekou a s dětmi se ve vánočních pyžamkách díváme, jak to Matýsek nestihl v S tebou mě baví svět, jak se z obyčejné dívky stala princezna ve Třech oříšcích a s manželem vzpomínáme na časy minulé s filmem Pelíšky.

    Tyto představy o vánočním klidu mi pomohly zatnout zuby a pokračovat ve vysoce nasazeném tempu příprav. Ale v koutku duše jsem věděla, že realita bude jiná. Jediný klidný večer, kdy si budu moci z chuti vychutnat tyto chvilky pohody, je Štědrý večer. Už druhý den začne kolotoč návštěv. Svou rodinu miluji a uvědomuji si, že to není samozřejmost a že čím budou starší, tím je jejich přítomnost vzácnější a je to ten největší dar. Nicméně, chybí mi ta naše pohoda při pohádce či filmu. Ať už to zní jakkoli povrchně, i tyto chvíle dělají Vánoce Vánocemi.

    V rámci sebetrýznění jsem se rozhodla prohlédnout si televizní program a zjistit, o co letos zase přijdu. Jak jsem tak brázdila po internetu, zjistila jsem, že letos vlastně nemusím přijít o žádný náš oblíbený film či pohádku. „Gamechanger” letošních Vánoc bude internetová televize sledovanitv.cz.

    Výhodou služby sledovanitv.cz je možnost sledovat všechny programy zpětně. V archivním sledování se navíc můžete libovolně pohybovat. Vysílání lze kdykoli pozastavit, přeskočit reklamu, vrátit v čase zpět a přehrávání opakovat. Z nabídky téměř 200 televizních kanálů nejrůznějších žánrů – od základních, přes filmové či dětské, až po sportovní či dokumentární. Internetová televize sledovanitv.cz jednoduše vytváří z běžného televizního vysílání něco jako Netflix, vyberu si, co chci sledovat a kdy chci sledovat.

    A tak, když se vrátíme z návštěvy rodiny, najdu ten oblíbený „kousek“, který nám utekl a pustíme si ho. V klidu, ležící na gauči pod huňatou dekou. S manželem a oběma dcerami v náručí. Jako stará kvočna, s každou pod jedním křídlem.

    Nabídka mě zaujala natolik, že jsem začala spekulovat, že přejdeme na tento způsob televizního vysílání natrvalo a předplatné naší satelitní televize, které zanedlouho skončí, už neprodloužím. Ježíšek přinese našim dětem televizor do dětského pokoje. Ale při představě tahání kabelů ze satelitu přes půl domu mi běhá mráz po zádech. 

    Sledovanitv.cz umožňuje šíření televizního vysílání pomocí internetového připojení s bezvadným obrazem a to bez nutnosti vrtání, sekání a složitého montování různých zařízení.

    Funguje s internetem od libovolného poskytovatele. Není nutné se ani zavázat smlouvou. Jednoduše se zaregistrujete a sledujete. Stačí si vybrat jeden ze tří balíčků – základní, standardní či prémiový, které se liší cenou a samozřejmě rozsahem TV stanic. Součástí prémiového balíčku je navíc i přístup do služby HBO Max. V nabídce jsou také tematické doplňkové balíčky, kterými si můžete podle chuti a preferencí obohatit obsah aktuálního předplaceného programu.

    Internetová televize sledovanitv.cz by měla mít nejširší podporu v rámci platforem v České republice. S menší obavou jsem hledala v našem více než desetiletém televizoru aplikaci této služby a k mému údivu, našla jsem ji. Filmy, seriály, televizní pořady a sport si ale pustíte i na počítačích, tabletech a mobilech s iOS a Androidem.

    SledováníTV funguje tedy doma i na cestách. S jedním balíkem lze sledovat vysílání na dvou smart TV i na dvou jiných zařízeních ze skupiny notebook, tablet, mobil kdekoli v Evropě. Manžel, který tráví většinu roku v zahraničí jako řidič, tak může sledovat televizi také. Je to prostě televize pro celou rodinu, bez ohledu na to, kde jsou její členové roztroušeni. Je to pohodlné, praktické a jednoduché. Sledovat vysílání lze jak na prohlížečích, tak prostřednictvím aplikace. Ať už jste na letní dovolené, zimním lyžování, v čekárně u lékaře nebo stojíte s dětmi v dopravní zácpě… Služba obsahuje i více než 120 rádií a několik videoték, ze kterých si lze vybrat filmy a seriály k okamžitému přehrání.

    Shrnuto, podtrženo, rozhodla jsem se jít do toho. Základní balíček lze vyzkoušet na jeden měsíc za symbolickou 1 korunu. Obsahuje 195 TV kanálů, až 30denní TV archiv a 50 hodin nahrávek. Jako dárek obdržíme Balíček Premium s téměř 200 kanály a videotéku HBO MAX na 1. měsíc. Následující tři měsíce nabízí ještě 50% slevu na základní balíček. Namísto 229 Kč zaplatím pouze 99 Kč. Za čtyři měsíce se dokážu plnohodnotně rozhodnout, zda je tato služba pro naši rodinu správnou volbou.

    Jsem ráda, že jsem na tuto internetovou televizi natrefila. Za 1 korunu nám letos neutečou žádné pohádky. Manžel, který je v těchto předvánočních dnech ještě na cestách, si může pustit kdekoli a kdykoli televizní noviny a neztratit tak přehled o dění doma. A když se letos u prarodičů na první svátek vánoční setká celá rodina, možná pustím dětem nějakou jejich oblíbenou pohádku a dopřeji dospělým chvilku ticha, aby si mohli v klidu popovídat, což je jinak při 7 dětech nemožné.

    A přestože se náš rodinný kolotoč roztočí hned po Štědrém dnu, letos to bude jiné. Po návratu z návštěvy nás ta naše pohádka či film na SledováníTV „počká“. Možná si řeknete, že Vánoce jsou o jiném a lamentovat nad zmeškaným filmem je přehnané. Máte pravdu. Ale mě nemrzí ten zmeškaný film, ale ten zmeškaný pocit. Když jsme všichni spolu zatoulaní v příbězích, které sice známe nazpaměť, ale i tak nás nikdy neomrzí. Když společně odříkáme repliky hlavních hrdinů, které známe zpaměti. Když se spolu smějeme, přitulíme se k sobě a darujeme si ten nejvzácnější dar – společný čas, zasloužený odpočinek a krásné vzpomínky na pohodové Vánoce.

    Tento článek vyšel s podporou sledovanitv.cz

    Zdroj fotografií: Redakce

    redakce
    2. říj 2023    Čtené 3779x

    Když vyčerpaná matka dosáhne svých hranic

    Mezi stažené žaluzie prosvítá světlo pouliční lampy. Neklidně se přetáčím na posteli a snažím se usnout. Po tvářích mi stékají slzy. Zase jednou jsem to nezvládla. Otočím se na bok a dívám se na drobné tělíčko své mladší dcery, která pravidelně odfukuje vedle mě v posteli. Co se vlastně stalo? Proč jsem zase vybuchla? Proč jsem jako máma zase selhala?

    Holky stojí v koupelně na malém schůdku, aby dosáhly na umyvadla. Čistí si zuby. Přitom se smějí, blbnou spolu. Trvá jim to tolik, kolik by mně trvalo umýt autobus. Sleduji je a čekám, až přijde řada na mě, abych jim ty jejich perličky mohla dočistit. Během čekání povleču poslední polštář a spokojeně vdechuji vůni čerstvě převlečeného ložního prádla.

    Očkem zabloudím do kuchyně a povzdechnu si při pohledu na výbuch, který tam zůstal po vaření večeře, která, mimochodem, dětem nechutnala. Smutek se mísil s frustrací a pořád jsem si kladla otázku, co vymýšlíš? I tak ti snědí maximálně maso s rýží nebo špagety s kečupem. Máš co jsi chtěla!

    Oblékání pyžama jim trvá déle než vrstvení sukní dvorní dámy ve středověku. A přitom se stihnou ještě dvakrát pohádat.

    Když konečně leží ve svých postelích, mění se na dehydrované filozofy, kteří nutně potřebují na záchod. A tak si vyslechnu všechny filozofické úvahy, příběhy ze školy a školky, které jim přicházejí na mysl zásadně tehdy, když mají jít spát. Každé přinesu ještě sklenici vody a dohlédnu aby si umyly ruce po návštěvě toalety. Do toho zapípá sušička. 

    Jako každý večer, ještě zatelefonují svému tatínkovi, který je právě v zahraničí. A všechny filozofické úvahy zopakují i jemu. Když konečně zavřu dveře dětského pokoje, pustím se do úklidu kuchyně. Zvuk mačkání kliky mě vyruší z rutinních úkonů nakládání myčky nádobí. Ona je ještě žíznivá. Prodýchám a podám jí sklenici vody. Uložím ji, přikryji, pohladím a při pohledu na hodinky ji káravě upozorním, že už je pozdě. Než poskládám prádlo v sušičce, zvuk mačkání kliky se ozývá znovu. S pěnou na zubech zakřičím, že ať se neopováží z pokoje vyjít. Zůstalo ticho.

    Sedám si k počítači a dodělávám pár věcí do práce, které jsem během dne nestihla. Začínám cítit deficit spánku. Do diáře si zapíšu povinnosti na další den, v mysli se snažím skloubit angličtinu starší, s taneční mladší a jejich společným kroužkem keramiky. Pohledem proběhnu kuchyň, zda je vše uklizeno, okem zabloudím na hodinky a zjišťuji, že je už vlastně zítra. Pro dnešek stačilo.

    Zkontroluji, zda jsou zamčené vchodové dveře a jak každý den, než jdu spát, nakouknu do dětského pokoje. Stáhnu jim ke krku vykasaná pyžama a napravím k nohám zkopané přikrývky. V tom ucítím něco mokrého. Posvítím si mobilem a spatřím mokrý flek táhnoucí se přes celou postel mladší dcery. Ona se počůrala. A tak to začalo. Pověstná poslední kapka. Probudila jsem ji, osprchovala, převlékla do čistého pyžama. Vše za doprovodu patřičného kárání, hřešení a citového vydírání, že jí před spaním už nikdy nedovolím pít, jestli si uvědomuje kolik práce mi přidělala. Kolik času mi zabere vyprat nejen povlečení, ale také přikrývku, polštář či potah z matrace. Ospalé oči malé holčičky zalité slzami se na mě dívaly a snažily se pochopit, na jakého tvora se změnila jejich máma. Uložila jsem ji k sobě do ložnice a trucovitě jsem jí nedala pusu. Neodpustila jsem si poznámku, že jestli je to takový problém, jít se vyčůrat, když potřebuje. Vždyť už jí nejsou dva roky. Podívala se na mě a se smutkem v hlase mi řekla: „Já jsem chtěla, ale řekla si, ať se neopovážím vyjít z pokoje a pak jsem usnula.“ Tehdy mi to všechno docvaklo. Silně jsem ji objala a omluvila se za to, co se vlastně stalo. Přitulila jsem se k ní, dokud mi neusnula v mém objetí. Já se neklidně přetáčím na posteli a snažím se usnout. Po tvářích mi stékají slzy. Zase jednou jsem to nezvládla.

    Každý z nás už zažil stav, kdy se pocity štěstí, radosti a naplnění střídají s nekončícími povinnostmi, stresem, pocity selhání či frustrace. To je rodičovství. V takových situacích si myslíme, že stačí zatnout zuby, vydržet a ještě přidat. Chceme být přece ty nejlepší mámy, a tak na sebe klademe ještě větší nároky. A to je chyba. Snažit se vyhýbat chybám. Nikdo není dokonalý. Ani my rodiče. Batoh povinností, který si naložíme na svá záda, by měl být jen tak těžký, kolik skutečně zvládneme unést. A když se objeví problémy, měli bychom zvolnit tempo a ne šlápnout na plyn. Zda se nám to líbí, nebo ne. Ať si to uvědomujeme, nebo ne. Rodina je jen tak šťastná, jak je šťastná máma. A tak je nejdůležitější hledat rovnováhu. Jinak všechen ten stres, shon a soustavný tlak může vygradovat v celkové psychické vyčerpání, známé také jako syndrom vyhoření. Stav, kdy se cítíme prázdní, fyzicky a emocionálně unavení, nedokážeme najít v ničem smysl.

    Rodičovství je náročná cesta a pod tlakem stresu a povinností často cítíme, jako bychom se na ní ztratili a nedokázali najít ten správný směr. Naše noční událost je jen jedním z mnoha příkladů, kdy vyčerpaná matka dosáhne svých hranic a cítí se na pokraji vyhoření. Vždy jsem chtěla být pohodová máma. Něco jako Lorelai v Gillmore Girls. Místo toho se pod vlivem stresu měním na rozběsněnou tygřici. Uvědomila jsem si, že nic není důležitější, než hledat způsob, jak čelit těmto výzvám rodičovství a překonat je. Nejen pro sebe, ale pro své děti.

    Jak zlepšit své duševní zdraví či duševní pohodu?

    Pokud byste na internetu hledali rady, jak pečovat o své psychické zdraví, tak jako já, pravděpodobně byste tam našli doporučení, jak začít sportovat, věnovat se svým koníčkům, setkávat se s přáteli, sdílet své pocity s blízkými, mít dostatek spánku, jíst vyváženou stravu bohatou na vitamíny a minerály, či v případě potřeby vyhledat pomoc odborníka. Přiznám se, že mou první reakcí bylo:“Kdy si na to mám najít čas? Kdo udělá dětem snídani, když já si půjdu ráno zaběhat? Kdo bude s nimi dělat úkoly, než já si vyběhnu s kámoškami ven? Kdo uklidí dům, až budu večer sedět u knížky?” A takhle by se dalo hledat stále více důvodů, proč to nejde. I v tomto případě platí, že pomalu dál dojdeš. Pokud chceme změnit své návyky, musíme je zařazovat do svých dnů pozvolna, postupně a nenásilně. Nemusíme změnit všechno hned a najednou.

    A tak cvičím, když si děti chvíli hrají s legem. I když nemám celou domácnost jako z katalogu, půjdu dříve spát. Když nemůžu jít já za přítelkyněmi, přijdou ony za mnou. Nedělám nálety na chladničku a nejím jídlo ve stylu, co chladnička dala, ale přemýšlím nad tím, co si položím na talíř už v obchodě. 

    Do svého jídelníčku jsem zařadila potraviny, které obsahují vyšší množství hořčíku jako mandle, dýňová, slunečnicová či lněná semínka, špenát i banány. Je totiž dokázáno, že hořčík hraje při zvládání stresu důležitou roli. Nedostatek hořčíku může vyvolat zvýšenou únavu, vyčerpání, svalové křeče, lehčí poruchy spánku, nervozitu, podrážděnost či mírnou úzkost. Pro dostatečné doplnění hořčíku ještě sáhnu po doplňcích stravy. Kombinace hořčíku s vitamínem B6 přispívá ke snížení míry únavy, k normální činnosti nervové soustavy a k normální psychické činnosti. Při dlouhodobém stresu totiž lidský organismus ve velké míře vylučuje hořčík

    Proto je velmi důležité hořčík doplňovat, především při opakovaných stresových situacích. Vitamín B6 pak zvyšuje vstřebávání hořčíku a sám o sobě přispívá k normální funkci imunitního systému. Mým tipem je proto doplněk stravy Magne B6. Nejedná se o zázračnou pilulku, která okamžitě uleví od stresu. Ovšem během stresu tělo vylučuje hořčík mnohem rychleji, proto je důležité jej pravidelně doplňovat.

    10. října si připomínáme Světový den duševního zdraví. Nedávný průzkum u reprezentativního vzorku populace ve věku 18-65 let v České republice ukázal, že pocit vyhoření u sebe v posledním roce pozoroval každý druhý z celkového počtu 1656 respondentů. Zkuste se proto na chvilku zastavit a popřemýšlet nad tím, jak se o to své duševní zdraví starat, aby pro vás bylo rodičovství opět nejkrásnějším obdobím života, nejen nejtěžší životní zkouškou.

    Tento článek vyšel s podporou Magne B6

    Zdroj fotografií: Redakce

    redakce
    4. zář 2023    Čtené 1033x

    Naše prázdninové cestování díky chutím na jazyku

    Cestování otevírá dveře novým místům, kulturám a zážitkům. Ne vždy nám však okolnosti cestovat dovolí. My jsme si řekli, že tyto prázdniny si uděláme zážitkové. Tak také bylo. A to, aniž bychom museli opustit hranice. Vlastně jsme ani nemuseli překročit práh našich dveří. Jak? Jednoduše! Prostřednictvím jídla. Jídlo je okno do kultur a tradic různých míst. Stačí položit prst na mapu a začít cestovat chutěmi. Jak to? Prozradíme vám. 🙂

    Během prázdnin jsme tímto způsobem stihli procestovat několik zemí. Do Mexika jsme se podívali díky tacos a guacamole. Řecko jsme ochutnali prostřednictvím gyrosu a tzatziki. Maďarský guláš a švédské masové kuličky také nechyběly. Anglické fish and chips měly také úspěch. Japonské sushi a indická tikka masala naopak naše děti až tak neokouzlily. Udělali jsme si zkrátka gurmánskou cestu kolem světa. Na závěr prázdnin jsme si nenechali ujít ani piknik s přáteli a s croissanty, díky kterým jsme ochutnali kus Itálie.

    Zlato z pekařské dílny

    Jako rodina si velmi často a rádi děláváme společně s přáteli piknik. Pokud hledáte chutné a jednoduché jídlo, které doplní příjemné chvilky s přáteli či rodinou, nemusíte hledat daleko. Přihoďte si do piknikového košíku croissanty od značky Bauli, které jsou mimo jiné dokonalým doplňkem každého pikniku.

    Jejich jemný, nadýchaný vnitřek a chutná náplň jsou zárukou toho, že po nich nezůstane ani drobeček. Tak tomu bylo totiž i po společném pikniku s našimi přáteli. A za to může lahodná chuť croissantů a různorodost chutí – zatímco někteří se hned vrhli po čokoládových, jiní si zase raději rychle ukořistili vanilkové nebo meruňkové.

    Součástí nadýchaného croissantu jsou kromě mateřského kvásku i další poctivé suroviny jako podestýlková vejce, který naleznete v náplni. Naopak neobsahují umělá barviva, ztužené tuky či geneticky modifikovaná barviva. A náplň? Čokoládová obsahuje 60 % kakaa, vanilková jemnou vanilku z Madagaskaru a meruňková je svěží a sladká díky džemu z výběrového ovoce. A největší výhoda pro všechny zaneprázdněné matky? Tyto croissanty umožňují zažít chuť čerstvého pečiva, aniž byste musely strávit hodiny v kuchyni. Stačí jen otevřít balení a užít si šťavnatý croissant plný chuti.

    A jak jsem si užila piknik já? Na jedničku! Kromě času s rodinou a přáteli jsem si sladce zavzpomínala na výlet do Říma a typické italské snídaňové kombo cappuccino a cornetto, teda croissant. Tato jednoduchá, ale lahodná dvojice je nedílnou součástí italské kultury a stravování. 

    Tajemství a kouzlo mateřského kvásku

    Pokud jste i vy podlehli kouzlu kvásku, určitě mi dáte za pravdu, že produkty z kvásku jsou zkrátka srdcovkou. My jsme také okusili, jak chutná čerstvé pečivo z kvásku a jiné už prakticky nekonzumujeme. Snažím se co nejvíce pečiva, slaného i sladkého, upéct sama. Ale znáte to, ne vždy je čas, chuť či energie. Kolotoč rodina, domácnost a práce se totiž točí nekompromisně rychle. To ovšem neznamená, že upustíme od nároků na kvalitní výrobky z kvásku. Právě naopak. 

    Croissanty Bauli byly pro nás ještě donedávna velkou neznámou. Jak děti rostly, rostly i jejich požadavky na stravu a touha po nových chutích. Stále jsme však nechtěli odbočit od určitých zásad, a tak jsme hledali produkty s co nejlepším složením. Croissanty Bauli jsou díky tradiční italské receptuře s použitím mateřského kvásku jemné, chutné, voňavé a hlavně snáze stravitelné.

    Lievito madre - tento výraz jste již v poslední době určitě zaregistrovali. V překladu znamená lievito madre právě mateřský kvásek. Jedná se o druh kvásku s kořeny sahajícími až do Itálie, který zdůrazňuje přirozené a pomalé kvašení. To znamená, že výsledný produkt má vyšší nutriční hodnotu a lepší stravitelnost. Lievito madre je nejen o samotné cestě, ale také o tradicích. Pekaři si ho často uchovávají po celé generace a spojují se tak s dědictvím svých předků.

    S láskou k pečení a tradicím

    Co tedy činí croissanty Bauli tak výjimečnými? Je to nejen jejich složení, ale také tradiční přístup a bohaté zkušenosti, které do svých výrobků vkládají. Společnost Bauli, založená v roce 1922, se může pochlubit stoletou historií v oblasti pekařství. Toto se odráží v dokonalém zpracování a nezaměnitelné chuti jejich croissantů. Italská společnost Bauli má rodinnou tradici a recepty si traduje mezi sebou již několik generací. Takže jejich produkty se pyšní vyšperkovanou, ověřenou a domácí recepturou spojenou s moderními technologiemi.

    Na doma, do práce, na cesty i do školy

    My jsme si croissanty užili nejen na pikniku, ale také na cestách za dalšími prázdninovými dobrodružstvími. Jsou perfektní na výlety, jelikož jsou vakuově balené, takže vydrží i drnější podmínky a vždy budou chutnat čerstvě. A velikost? Pro ty menší naprosto ideální, aby je zvládli sníst a abyste uměli regulovat jejich příjem sladkých dobrot. A pro ty větší? Jednoduše si dopřejí dva kousky, pokud by jim jeden nestačil.

    Jelikož zde máme začátek dalšího školního roku, usnadní ranní shony nejednomu z nás a poslouží jako ideální svačina, či její součást, pro malé i větší školáky. A klidně si je přihoďte do kabelky i vy, pokud vás během hektického dne zastihne hlad. Vyhnete se tak návalům vlčího hladu, když přijdete domů a opadne z vás spěch a stres.

    P.S.: Jejich zásobu kdykoli a snadno doplníte v prodejnách Globus, Kaufland, Žabka, JIP, COOP, Terno, Relay, ČS OMV, Shell, Benzina, Mol, Chemis, Euroil a dalších. 

    Tento článek vyšel s podporou Bauli

    redakce
    28. srp 2023    Čtené 1460x

    Školní rok klepe na dveře. Jste připraveni?

    Léto se krátí a ruch jeho posledních dnů postupně přehlušuje v dálce znějící školní zvonění. Děti se brzy vrátí do tříd s batohem plným učebnic a srdíčky plnými zážitků. A my, rodiče, tajně doufáme, že je za týden nebudeme mít opět doma s plným nosem a horečkou.

    Příprava na nový školní rok u nás doma nezačíná nákupem školních pomůcek, ale nasazením vitamínů a doplňků stravy, které by měly pořádně „nadupat“ imunitu mých dětí. Než koupím první vodové barvy, užívají céčko. Než doplníme sešity podle seznamu, mají naordinované déčko. Ještě před tím, než vybereme vhodné přezůvky, mám vybraný nějaký doplněk stravy na podporu imunity.

    Snažím se udělat maximum, abych si potom nevyčítala, že jsem něco podcenila. Pomáhá to? Nevím. No, tonoucí se i stébla chytá. Protože běžné rady, jako je dostatek spánku, pohyb na čerstvém vzduchu, spousta ovoce a zeleniny… mám pocit, že jaksi nestačí.

    Moje děti tráví celé léto venku, vyjedí celou úrodu ovoce a zeleniny ze zahrady a jejich 10hodinový spánek jim můžu jen tiše závidět. A přesto je mám doma dřív, než starší pípne na Bakalářích první známka.

    Začíná to nenápadně. Při psaní úkolů potáhne soplík, během dne sem tam zakašle… a já už vím, že si musím zkontrolovat domácí zásoby léků proti horečce. Protože pak už to mívá rychlý spád. A ty mé dva poklady u většiny nemocí topí jako šamotová kamna. A je úplně jedno, jestli mají chřipku, angínu, nebo střevní virózu. Vlastně není to jedno, když jim potřebuji snížit horečku.

    Zatímco při střevní chřipce by byl čípek zbytečný, mladší mi pilulku nespolkne, starší bych zase musela dát alespoň dvě dávky sirupu, aby dostala potřebné množství léčiva. S každou prožitou nemocí jsem se zkrátka naučila, že předvídat je praktičtější, než se později stresovat. Proto mi doma nesmí chybět PARALEN® ve všech formách. Na základě věku, kilogramů a zdravotního stavu dítěte tak můžu použít produkt, který je v dané situaci nejvhodnější.

    PARALEN® SUS je suspenze s lahodnou jahodovou vůní. Nepohrdne jí ani ten nejmlsnější a nejvybíravější jazýček, a tak máte jistotu, že její podání nebude boj. Aplikaci usnadňuje stříkačka, která je obsahem balení.

    PARALEN® 125 mg jsou tablety určené pro děti od tří let a devíti kilogramů, ale rozhodujícím kritériem je asi spíše schopnost dítěte tabletu spolknout. My jsme to trénovali na gumových medvídcích. A když je dcerka dokázala bez problémů spolknout, bez obav si troufla i na tablety PARALEN® 125 mg.

    Čípky PARALEN® 100 mg jsou asi první forma PARALENu®, který si novopečená maminka pořídí. Jsou vhodné pro děti s hmotností od 7 kilogramů a u nás byly první volbou při prořezávání zoubků. Jednoduchost aplikace u těch nejmenších je k nezaplacení. Jak mé dcerky rostly, postupně jsme přešli na jiné formy PARALENu®. Ale stále mám čípky v zásobě, protože při zvracení je to jediný způsob, jak si můžu být jistá, že dostaly správnou dávku léčiva a že v nich i zůstane, a tak může adekvátně účinkovat.

    Léky značky PARALEN® byly neodmyslitelnou součástí domácí lékárničky, už když jsem sama byla dítě. Dnes, když  jsem mámou, je pro mě jasnou volbou, protože vím, že se na něj můžu spolehnout nejen v boji s vysokou horečkou, ale i proti bolestem kloubů a svalů, které doprovázejí chřipku či nachlazení. Ve štychu mě nenechá, ani ve chvíli, kdy děti bolí hlava nebo zuby.

    Tajně doufám a pevně věřím, že PARALEN® zůstane co nejdéle schovaný v domácí lékárničce a do lékárny budu chodit doplňovat jen zásoby vitamínu C. Tak si držme navzájem palce!

    MAT-CZ-2300842-1.0-08/2023

    PARALEN® 125 mg a PARALEN® SUS jsou volně prodejné léky k vnitřnímu užití. 

    PARALEN® 100 mg čípky jsou volně prodejný lék k použití do konečníku. Obsahují paracetamol. Přečtěte si pozorně příbalovou informaci a poraďte se s lékařem nebo lékárníkem.

    Tento článek vyšel s podporou PARALEN®

    redakce
    23. srp 2023    Čtené 1225x

    Od přebalování k marketingovým strategiím. Aneb jak jsem na mateřské změnila svůj obor

    Vstup do mateřství je jako prudký skok do neznáma. Tvá každodenní rutina, dříve plná pracovních úkolů a společenských setkání, je náhle nahrazena nikdy nekončícím kolotočem plenek, kojení a hledáním ztracených dudlíků. Mozek, který dříve pracoval na složitých úkolech, se nyní místo toho omezí na dvouslabičná slova a paci-paci. Přesto (anebo právě proto) se někdy tajně těšíme na okamžiky, kdy budeme moci znovu vstoupit do pracovního koloběhu. Očekávání, že budeme moci znovu nasadit své pracovní schopnosti, se stává hnacím motorem našeho nadcházejícího návratu do pracovního prostředí.

    Mateřská dovolená přináší mnoho nových výzev a zážitků. Devět měsíců těšení se a příprav se završí příchodem nového života. To znamená začátek nové kapitoly, ve které se tvé priority obrací vzhůru nohama. Spánek se stává vzácným pokladem a tvůj osobní život se proměňuje v nekonečnou péči o to drobné stvoření, které ti s úsměvem a občasnými výbuchy pláče zcela změní život.

    Vítej ve světě matek, kde analytické debaty ustupují místem pro diskuse o jídle a spánku dětí. Najednou zjišťuješ, že tvůj někdejší rychlý a efektivní mozek se občas mění v nesmělé zvuky jako gugu-gaga a první kroky tvého dítěte se stanou důležitějšími než jakýkoliv pracovní úkol.

    A pak přichází okamžik, kdy si uvědomíš, že toužíš po návratu k produktivní činnosti. Nedávno jsem stála před podobným rozhodnutím. Po několika letech na mateřské dovolené jsem začala vnímat potřebu něčeho více. A tak jsem se rozhodla pro radikální změnu - vrátit se do pracovního koloběhu, ale zároveň jsem se odhodlala k velkému kroku. Začít se studiem marketingu.

    Vstoupit do světa marketingu byla výzva. Našla jsem si ale místo, kde jsem tak nějak přirozeně zapadla. Místo, kde přestože jsem k marketingu nikdy dříve nepřičichla, neměla jsem pocit méněcennosti. Místo, kde mě světem marketingu provedli zkušení lektoři a to ve společnosti skvělých dam. Ano, čteš správně. Juniorní akademie jsme se účastnily pouze holky, aby se z nás jednoho dne staly také #holkyzmarketingu. Ne všechny studijní programy jsou ale určeny pouze holkám, markeťáky se zde mohou stát i naše drsnější polovičky.

    Ale zpět k Akademii. Setkáváte se (online) dvakrát týdně a díky hodně interaktivním workshopům a práci v týmech, se z nich stanou v podstatě tvé kamarádky. A to nemluvím o možnosti live networkingu. V podstatě se v průběhu kurzu z nás stala taková přátelská komunita a v rámci spolupráce na našem závěrečném projektu jsme s holkami v mém týmu vytvořily skvělou partu.

    A co mi studium na Akademii dalo? Dokonalý vhled do toho, co všechno je marketing, kde začíná a kde jsou jeho hranice. Naučila jsem se z ničeho udělat hotovou marketingovou strategii. A jak je to možné? Jak mohu říci, že díky kurzu už vím, jak to v marketingu chodí? Snadno! Měla jsem totiž možnost v rámci kurzu pracovat na marketingové strategii skutečného klienta a vše si vyzkoušet v praxi. Ale upřímně, nebylo to vždy jen růžové.

    Bylo to jako balancování na tenké hraně, podobné prvním krokům dítěte, které se učí chodit. S každým novým dnem jsem však nabývala jistoty a sebevědomí. A to hlavně díky naší holčičí komunitě. A člověk se, díky podpoře, najednou cítí jako superhrdina. Objevila jsem svou superschopnost analyzovat trhy, chápat potřeby spotřebitelů a navrhovat strategie, které by mohly změnit hru.

    Proč právě marketing? Představte si to jako skládanku. Máte před sebou různé kousky, které musíte složit dohromady, aby vytvořily úplný obrázek. Stejně tak je marketingem propojeno mnoho prvků - nápady, produkty a komunikace. Vaším úkolem je vytvořit něco úchvatného, něco, co osloví lidi a přesvědčí je, že právě tohle potřebují.

    Moje rozhodnutí studovat marketing bylo správné. Kombinuje vlastně mateřské dovednosti - trpělivost, organizaci a multitasking - s mojí novou vášní pro marketing. I když jsou některé dny stále plné nečekaných výbuchů (tentokrát emocionálních spíše než dětských), cítím, že jsem na správné cestě. Změna pracovního směřování během mateřské dovolené byla pro mě nejen o práci a kariéře. Bylo to o hledání rovnováhy mezi vlastními potřebami a tím, co mohu přinést do světa kolem sebe. A kdo ví, možná právě mateřská dovolená, je prostorem pro změnu - období plné cenných změn a nových začátků, a to ve všech směrech.

    Tento článek vyšel s podporou Holek z Marketingu

    Zdroj fotografií: Redakce

    redakce
    20. čer 2023    Čtené 1355x

    Připraveni na léto?

    Ráno je chladné, ale vykukující slunce slibuje teplý a jasný den. Ptáci zpívají a sluncem rozžhavené zdi domu nestihly úplně vychladnout. Sedím v křesle v zahradě a v duchu se těším na blížící se prázdniny. V hlavě si promítám spoustu plánů na dobrodružství s dětmi, ale i na chvíle zaslouženého odpočinku. 

    Motýlky v břiše však cítím především při představě, že se nám konečně podaří vyskočit z kolotoče školních a školkařských bacilů, který se roztočil se začátkem školního roku.

    Och, ta sladká rodičovská naivita. Ve dnech, kdy prázdniny klepou na dveře, si nepřipouštíme žádné komplikace. Každý z nás touží po klidné dovolené s co nejmenším množstvím trampot, obzvláště těch zdravotních. Věříme, že všechny problémy a nemoci našich dětí budou jen vzdálenou minulostí. Léto je oproti podzimním a zimním měsícům jistě období s nižší pravděpodobností výskytu různých onemocnění. Některé jsou ale typické právě pro toto roční období. A když si přestanu sama sobě idealizovat všechny vzpomínky na naše minulé prázdniny, musím připustit, že je ta paleta letních chorob často ještě pestřejší. Zakusili jsme již tzv. letní chřipku, potrápila nás angína, ale také bolest zubu, ucha či podrážděné oči po dnech strávených v bazénu. Střevní problémy nám zpestřily už nejeden výlet či dovolenou. Únava z výletů, úžeh a dehydratace je také něco, s čím už máme zkušenost.

    S většinou jsme si hravě poradili doma, aniž bychom museli vyrazit do ordinace pediatra. Ostatně péče o dítě, u kterého se začíná projevovat nějaké onemocnění či prožívá nějaký diskomfort, není především o lécích, ale o režimových opatřeních. Dítě potřebuje klidový režim, pitný režim, uklidnění, snížení zátěže a přizpůsobení rodiny nemocnému členu. Teprve potom je třeba vytasit tajné zbraně, které skrýváte v domácí lékárničce.

    Nevím, jak vaše děti, ale ty mé onemocní vždy zásadně v pátek večer po zavření poslední lékárny v okrese. Do rána přežijeme bez léků na kašel nebo nosních kapek. Nikdy mi však nesmí chybět léky ke snížení horečky a to v různých formách. Zákon schválnosti mě naučil, že když mám doma jen sirup, dítě zvrací. Když mám doma pilulky, horečka trápí mladší, která pilulku nedokáže spolknout. Pokud mají děti střevní virózu, čípky příliš nápomocné nebudou.

    Jak se říká, štěstí přeje připraveným, a tak mám vždy doma PARALEN® ve všech formách. Je mou první volbou ke snížení horečky při chřipce, nachlazení a jiných infekčních onemocněních dětského věku. Sahám po něm při bolesti zubů, hlavy, svalů či kloubů.

    PARALEN® SUS ve formě suspenze s vůní lesní jahody obsahuje v balení stříkačku, která umožňuje přesné dávkování a především dcera takovýmto způsobem sirup bez problémů spolkne. Přiznám se, že tuto stříkačku používám k aplikaci všech tekutých léčiv, které potřebuji do dětí dostat.

    PARALEN® 125 mg mám v talonu pro starší dcerku, která potřebuje vyšší dávku paracetamolu, a tak jí místo většího množství suspenze podávám PARALEN® ve formě tablety, kterou už, na rozdíl od mladší dcery, nemá problém spolknout.

    Třetím mušketýrem jsou čípky PARALEN® 100 mg vhodné především, ale nejen pro ty nejmenší. Mají jednoduchou aplikaci a oceníte je tehdy, když má dítě bolesti při polykání, například při angíně, ale hlavně pokud váš malý poklad zvrací.

    Při dávkování jednotlivých forem PARALENU® je třeba se řídit příbalovými letáky a nepřekročit maximální denní dávku po dobu 24 hodin.

    Pokud vás během letních měsíců na výletě, na dovolené, během návštěvy u babičky či doma zastihne horečka, bolest hlavy či jiné bolesti vašich nejmenších, je fajn mít po ruce pomocníky, na které se můžete s jistotou spolehnout. Do cestovní i domácí lékárničky proto doplňte analgetika a antipyretika v jednom, ideálně ve všech možných formách. Čert totiž nespí a štěstí přeje připraveným. PARALEN® je ideálním parťákem a žádné letní virózy a trampoty vás nezastihnou bez přípravy.

    Tento článek vyšel s podporou PARALEN®

    MAT-CZ-2300658-1.0-06/2023

    PARALEN® 125 mg a PARALEN® SUS jsou volně prodejné léky k vnitřnímu užití. PARALEN® 100 mg čípky je volně prodejný lék k použití do konečníku. Obsahují paracetamol. Přečtěte si pozorně příbalovou informaci a poraďte se s lékařem nebo lékárníkem.

    redakce
    14. čer 2023    Čtené 1512x

    Vzhůru do akce

    Jmenuji se Lucie a jsem máma. Na plný úvazek. Když jste máma, znamená to, že máte také dítě. To moje se jmenuje Filip. Je mu rok a půl. Od doby, co chodí a žvatlá, je s ním docela legrace. V podstatě spolu trávíme 24 hodin denně sedm dní v týdnu. Pracovní doba maminky je, chtě-nechtě, od nevidím do nevidím. Ale ta odměna, ta je nejcennější. Dětský úsměv, pohlazení a nekonečná a nepodmíněná láska…

    Mateřství s sebou ale nese kromě radosti, vzrušení a výzev i každodenní úlohy, které se úplně vymykají z denní rutiny „nematek“. A nemluvím pouze o nepřetržitém dohledu nad tím drobátkem. Ale co třeba takové kojení? A co přebalování? To jsou teprve novinky! Nic to nemění na tom, že bez nich se to neobejde. A když maminka získá grif, obě jdou jedna radost, i když občas s vypětím sil (a s obráceným žaludkem). Napadlo vás ale už někdy, že třeba takové přebalování je vlastně daleko víc než jen výměna plenky? Je to intimní čas, který věnujete péči a vzájemné blízkosti, je to prostor pro budování vzájemné důvěry a emocionálního pouta. Maminka se děťátka dotýká, usmívá se, mluví na něj… Přebalování se stává příjemným rituálem, a tak i rutinní záležitost, jakou určitě výměna pleny je, pomáhá posilovat vztah mezi nimi.

    A věřte nebo ne, přebalování, přestože jsem se ho docela děsila, než se stalo součástí mých všedních dní, se stalo jednou z mých oblíbených činností. Klidná atmosféra, tlumené světlo, jemná melodie, vůně kosmetiky pro miminka a nenahraditelné spojení.

    STŘIH! Kapitola druhá – z miminka je malý rošťák. Ano ano, i tyto místy až romantické momenty dosáhnou svého konce. To malé usměvavé miminko má najednou stále víc a víc energie. Už objevilo všechny části svého těla a zjistilo, že nožky lze využít i jinak, než se za nimi jen natahovat na přebalovacím pultíku. Nově po nich lze utíkat. Dokonce docela rychle. A to i v momentech, kdy to vůbec není potřeba. Najednou se přebalování změní na pořádnou honičku, kdy by maminka ocenila pomoc třeba i oblíbené psí jednotky, kterou můj Filípek tak miluje. Stačil by jediný pokyn: „Vzhůru do akce,” a malý rošťák by měl zadeček zase v suchu. Ale co nebylo, je najednou skutečností.

    Seznamte se s novými hrdinskými plenkovými kalhotkami Pampers Pants Paw Patrol, které jsou ozdobené motivy z oblíbené dětské pohádky. Vaše děťátko tak s novými plenkovými kalhotkami bude nejen čisté a chráněné, ale budou mu nablízku i jeho oblíbení chlupatí kamarádi Chase a Skye!

    Nové plenkové kalhotky Pampers Pants Paw Patrol s motivy oblíbených štěňátek jsou vyrobené tak, aby poskytovaly co nejlepší péči, bezpečí a ochranu proti protečení, zatímco si se svým děťátkem můžete užívat zábavu a třeba si vyprávět o dobrodružstvích štěňátek. A když je potřeba plenku vyměnit, stačí jen zavolat a nové plenkové kalhotky Pampers Paw Patrol jsou připravené, aby vám pomohly. Žádná práce není příliš velká, žádná nečistota není příliš malá, záchranářská parta štěňátek je na každou kakamitu vybavená.

    Pampers Paw Patrol jsou vybavené inovativní kapsou Stop & Protect. A není to jen tak ledajaká kapsa. Dokáže totiž zachytit tekutinu a uzamknout ji tak, aby nehrozilo protečení v okolí nožiček či na záda vašeho miminka. Kromě toho se plenkové kalhotky snadno oblékají a sundavají jedním tahem. A když je plenka špinavá, stačí ji na bocích roztrhnout, srolovat a zajistit páskou. Plenkové kalhotky jsou navíc vybavené 360stupňovým střihem, takže se snadno přizpůsobí napapanému bříšku miminka. Proti protečení bojují i zesílené manžetky kolem nožiček.

    Pokud už i z vašeho děťátka vyrostl malý nezbedník, který pomalu ale jistě nesmělými kroky zkoumá svět a opouští maminčinu náruč stále častěji, hrdinové Skye, Chase, Marshall a Rubble mu budou dělat společnost.

    Tento článek vyšel s podporou Pampers

    redakce
    12. čer 2023    Čtené 653x

    Poskytněte svému děťátku hebké pohodlí

    Miminko toho zpočátku moc nepotřebuje. „Jen“ bezbřehou lásku maminky, péči, něhu, pozornost, plné bříško, něžnou náruč maminky a také suchý zadeček. Ne nadarmo se říká „jemný jako dětská prdelka“, pokožka miminek je skutečně hebká a citlivá. Oproti pokožce dospělých je totiž několikanásobně tenčí. To platí právě i pro pokožku na dětském zadečku, která by v teplém, vlhkém a nepropustném prostředí plenky hodně trpěla. Udržet zadeček děťátka v suchu je proto klíčovým úkolem.

    Opruzeniny, neboli tzv. plenková dermatitida, jsou jedním z nejčastějších problémů kojeneckého a batolecího věku. Rodiče se často až na vlastních chybách naučí, jak se o zadeček svého malého pokladu starat tak, aby tomuto dětskému kožnímu onemocnění předešli. Stačí si však osvojit několik režimových opatření:

    Časté přebalování

    Pokud je zadeček děťátka příliš dlouho vystaven působení stolice a moči, zvyšuje se vlhkost v pleně a teplota kůže. Enzymy zodpovědné za rozklad moči a stolice produkují jejich štěpením amoniak, což vede ke zvýšení pH. Výsledkem je vlhká zapařená pokožka, která je náchylnější k poškození a podráždění.

    Důkladné umytí a osušení

    Při přebalování očistěte pokožku pod tekoucí vodou. Pokud vám to situace neumožňuje, můžete použít jemné vlhčené ubrousky, které z 99 % obsahují vodu. Vybírejte takové, co ve složení nemají alkohol ani parfém a jsou vyrobeny z organické bavlny. Po umytí dbejte na důkladné osušení pokožky. Máte-li možnost nechat děťátko chvilku bez plenky, vždy ji využijte.

    Používejte správnou velikost pleny

    S plenkami je to jako s botami. Když vyberete děťátku malou obuv, bude ho tlačit. Pokud koupíte příliš velkou, objeví se bolestivé oděrky, protože nožička bude v botě „plavat“. Plenky by měly děťátku sedět ze všech stran. Nesmějí být těsné, ani nikde odstávat. Při výběru není důležitý ani tak věk, ale hmotnost miminka. Myslete na to, že čím menší děťátko máte, tím rychleji z plenek vyroste. V prvních měsících během dne použijete asi 8–10 kusů, později se jejich počet sníží na 5–6 kusů denně. Proto si nedělejte příliš velké zásoby, ideální je mít doma plenky maximálně na měsíc.

    Chraňte pokožku vhodnou kosmetikou

    Při každém přebalování je dobré používat ochranný krém, který pokožku hydratuje, regeneruje a posiluje.

    Vhodný výběr pleny

    I když se investice do dražšíc plenek může jevit jako vyhozené peníze, opak je pravdou. Vybírejte pleny, které jsou prodyšné, vyrobené z kvalitních materiálů, dobře sají a ještě lépe sedí. Všechna tato kritéria, i pár navíc, splňují plenky Pampers Premium Care, které poskytují to nejhebčí pohodlí od Pampers. Jedinečná vrstva DermaComfort skvěle odvádí vlhkost a nečistoty od pokožky miminek a umožňuje vzduchu volně proudit, čímž plenky udržují citlivou pokožku hebkou a suchou.

    Díky jedinečnému systému zabezpečení ve třech směrech plenky rychle absorbují tekutinu a pomáhají předcházet protečení v pase nebo kolem nožiček. Nadýchané ultra hebké materiály šetrně zabalí pokožku vašeho děťátka do pohodlí a poskytnou jí dokonalou ochranu.

    Speciální je také tvar plenek, protože jsou přizpůsobeny pupíku děťátka, takže jsou pohodlné, netlačí a perfektně padnou. Plenky jsou navíc opatřeny indikátorem vlhkosti, který vás změnou barvy upozorní, že je čas přebalit.

    Pampers Premium Care jsou dermatologicky testované, neobsahují žádný z 26 parfémů klasifikovaných směrnicí EU jako alergeny, a jsou tak osvědčenou jedničkou pro udržení zdravě vypadající a suché pokožky děťátek.

    Osvojit si těchto pár rad pro vás určitě nebude obtížné. Odměnou za důkladnou péči bude spokojené a klidné děťátko, které si zaslouží tu nejjemnější péči.

    Tento článek vyšel s podporou Pampers

    redakce
    9. kvě 2023    Čtené 769x
    BEBELO Milk 2

    Ztracena v bludišti: Jak jsem hledala správné pokračovací mléko pro svého drobečka

    Někdo se mámou narodí, někdo se jí stane. Já jsem si vždy dělala legraci, že když se jí jednou stanu a dítě mi začne plakat, volám 155. Určitě si nebudu vědět rady (chválabohu jsem se mýlila). Ke skutečnému dítěti jsem se v mládí nepřiblížila víc než na 2 km a něco jako chování, přebalování, tišení či kočárkování bylo pro mě tabu. Nepatřila jsem k těm ženám, co se dušují, že děti nechtějí, věděla jsem, že děti chci. Jednou. Ale když jsem potkala na ulici v kočárku miminko a vedle něj malého pejska, sehnula jsem se k pejskovi. Co už... Jak píšu, někdo se mámou musí stát. A tak, když k tomu došlo, snažila jsem se zjistit o rodičovství co nejvíc. Každý týden jsem četla, jak naše miminko roste, co se s ním v bříšku děje. Čím více se blížil konec těhotenství, tím více jsem hltala informace, abych byla připravena.

    Často jsem se setkala s větou: „Už nečti tolik, pak zbytečně všechno řešíš.“ Ale zdá se mi zvláštní přelouskat celý internet, když jdu koupit telefon nebo vybírám dovolenou a nezajímat se o informace o svém dítěti, jeho vývoji a o tom, co mu může pomoci, co uškodit. Neřeším poslední studie amerických vědců, ale léty ověřené poznatky jsou fajn. A tak si z každého vezmu kousek a mám dobrý pocit.

    Stejně zodpovědně jsem přistupovala i k výběru pokračovacího mléka. Věděla jsem, že nejlepší mléko je to mateřské, ale po několikaměsíčních problémech s kojením jsem neměla na výběr a po doporučení pediatra jsem začala hledat vhodné pokračovací mléko. Chtěla jsem pro svého drobečka vybrat dobře a tak jsem cítila velkou zodpovědnost, jestli vyberu to správné. Aby bylo spokojené nejen jeho bříško, ale i mé svědomí, že mu poskytnu takovou výživu, která podpoří jeho zdravý růst a vývoj.

    Vybrat si z široké nabídky mlék může být někdy obtížné a najít to pravé může být někdy jako cesta bludištěm. Někdy jsem už měla pocit, že z něj nenajdu východ. Byla jsem doslova ztracena. Protože ani ty nejlepší popisky od výrobce nemusí zaručit, že si sedne s bříškem děťátka. U nás se to povedlo na třetí pokus. O té úlevě, kdy pláč vystřídalo spokojeně spinkající miminko, mluvit nemusím. Zná to každá máma.

    Tak se u nás doma zabydlela náhradní kojenecká výživa BEBELO 2. Mé děťátko se těšilo lahodné chuti a já komplexnímu a vyváženému složení, které se maximálně podobá mateřskému mléku a zohledňuje specifické nároky kojenců na výživu. Obsahuje bakterie mléčného kvašení Bifidobacterium lactis, které jsou podobné bakteriím přirozeně se vyskytujícím v mateřském mléce a trávicím traktu plně kojených dětí. V mléku je zachován ideální poměr omega 3 a 6 mastných kyselin, obsahuje zdroj železa a nukleotidy – stavební jednotku nukleových kyselin DNA a RNA, které jsou přirozenou součástí mateřského mléka.

    Jedním z dalších argumentů, proč zůstaneme věrni této značce, byl také ideální poměr proteinů, který je důležitý pro dobrou stravitelnost mléka. Věděli jste, že poměr bílkovin kaseinu a syrovátky v mateřském mléce je 35:65? Takové složení je doporučováno i nutričními specialisty, a proto se tímto poměrem inspirovala i mléka BEBELO. Výsledkem je kojenecká výživa, která je co nejpodobnější mateřskému mléku s velmi dobrou stravitelností. Samozřejmostí je, že mléka pokračovací BEBELO jsou bez palmového oleje.

    Náhradní kojenecká výživa BEBELO obsahovala vše, co bylo pro mě důležité – optimální poměr nenasycených mastných kyselin, jako kyselinu alfa-linolenovou pro rozvoj mozku; vápník a vitamin D, pro správný růst a vývoj kostí; železo ve formě mikrokapslí Lipofer® důležité pro tvorbu červených krvinek a hemoglobinu, které přispívá k normální funkci imunitního systému a bakterie mléčného kvašení Bifidobacterium lactis podobná těm, které se přirozeně vyskytují v mateřském mléce a trávicím traktu plně kojených dětí.

    V neposlední řadě mi byla značka jednoduše sympatická. Zakládají si na původu mléka, na procesech výroby, na životním prostředí a úspoře energií. A myslí nejen na potřeby malých dětí, ale i na maminky. Letos začali spolupracovat s Nadací Křižovatka, které věnovali prostředky na nákup 200 ks monitorů dechu Baby Sense. 

    Tyto monitory poputují do regionálních porodnic po celé České republice a kde bude také možnosti půjčit si monitor domů. BEBELO se tak stará nejen o klidný spánek miminek, ale i maminek, které si možná koupi monitoru nemohly v těchto finančně náročných časech dovolit.

    Kojení je nejlepší způsob výživy kojenců. BEBELO Milk 2 je pokračovací kojenecká výživa, BEBELO Milk 3 je potravina pro zvláštní výživu.

    Tento článek vyšel s podporou BEBELO

    redakce
    28. dub 2023    Čtené 1184x

    Jak bojovat s toxickými radami na sociálních sítích? Pomozte dětem na cestě za zdravým sebevědomím

    Každá generace se musela vypořádat se změnami, které přinesla její doba. Strach a obavy z něčeho nového jsou přirozenou součástí života, především pokud se změny týkají našich dětí. Se stejnými rozpaky kdysi přijímali rodiče walkmany na uších, vždy zapnutou televizi v obýváku, nástup internetu či videohry. S postupem času se s těmito výdobytky smířili a našli způsob, jak jejich využívání regulovat do takové míry, aby přinášely užitek a nebyly pro děti nebezpečné. Mladší generace má obecně lépe vyvinuté mechanismy přizpůsobování se novým výzvám a schopnost adaptovat se. Rodiče pak často mají pocit, že jsou proti svým dětem v nevýhodě. Zatímco pro ně jsou některé nové technologie a trendy obtížně pochopitelné, pro mladé jsou neodmyslitelnou součástí každodenního života. Do této kategorie jistě patří i sociální sítě. Proto je důležité, aby se rodiče vzdělávali o bezpečném a zodpovědném používání technologií, drželi s dětmi krok, nebo ještě lépe: byli o krok napřed. Aby dokázali sledovat jejich on-line aktivity a byli schopni si povídat o škodlivém obsahu, se kterým se děti mohou v digitálním prostoru setkat, aniž by si to uvědomily.

    Kdo chce se zlem bojovat, musí ho znát

    Ať už se nám to líbí, nebo ne, sociální sítě jsou neodmyslitelnou součástí života našich dětí, které na nich tráví až 3 hodiny denně¹. Je to místo, kde komunikují, udržují sociální kontakty se svými přáteli, hledají rozptýlení, zábavu i informace.

    Stejně jako jsme svědomitě připravovali své děti na první cestu ze školy bez doprovodu a vysvětlovali jim, jaké nebezpečí na ně může číhat, tak je třeba je připravit i na život v on-line světě. Pokud bychom sami nikdy nepoužívali semafor, neprocházeli přes frekventovanou křižovatku a neznali, jak se používá přechod pro chodce, velmi těžko bychom je mohli připravit na to, co je může na takové obyčejné cestě ze školy potkat.

    A tak je to i se sociálními sítěmi. Pokud netušíte, co je TikTok, reels, tutoriál nebo na jakém principu fungují nejrůznější výzvy na internetu, vaše děti se vám budou stále více vzdalovat a vaše schopnost porozumět nástrahám, které na ně číhají, nebude dostatečná.

    Tato problematika se stále více dostává do povědomí, a tak si mnozí rodiče se svými dětmi povídají o kyberšikaně, zneužití fotek, o choulostivosti sdílení osobních údajů, kontaktu s neznámými lidmi a vysvětlují jim, jak se nestát obětí sexuálního predátora.

    Často se však zapomíná na nepřítele, který se šíří potichu, nenápadně a je pro dospělé lidi s dostatečně vyvinutým kritickým myšlením mnohdy nepostřehnutelný, nebo je jimi dokonce přehlížený. Tímto nebezpečným fenoménem jsou toxické rady, kterým jsou děti dennodenně vystavovány.

    Toxické rady ohrožují nejen sebevědomí, ale i zdraví

    V průběhu roku 2020 se na populární síti TikTok virálně šířilo video, které prezentovalo, jak docílit rovných zubů. Influencerka se statisíci sledujících v něm radí, jak můžete pomocí pilníku na nehty obrousit zuby na stejnou délku. Vy mávnete rukou a řeknete si, že tohle by vyzkoušel jen totální blázen. Jenže jak zareaguje dítě, co se trápí kvůli svým zubům, které je možná pro svůj vzhled šikanováno nebo je vystavováno uměle vytvořeným ideálům krásy, nekontrolovatelně se šířících na sociálních sítích?

    Děti jsou doslova zahlceny obsahem na sociálních sítích a ne vždy jsou schopny vyhodnotit, zda je rada škodlivá. Nejde přitom jen o snížení sebedůvěry, často je ohroženo i jejich samotné zdraví. Je velmi důležité tuto problematiku začít řešit a naučit děti, jak toxické rady filtrovat a jak s nimi zacházet.

    Nenechte v tom své děti samotné

    Sociální sítě navštěvuje denně 94 % českých dětí. Slouží jim z 86 % pro zábavu, z 85 % jako platforma k propojení s přáteli a ze 77 % jako zdroj informací¹. V průměru stráví sledováním sociálních sítí 3 hodiny denně¹. Vědci však upozorňují, že skutečnost, zda sociální sítě ovlivní život mladých lidí pozitivně nebo negativně, nezáleží ani tak na frekvenci, ale na způsobu používání.

    Co můžete jako rodič udělat?

    1.    Začněte otázkou – Zeptejte se svého dítěte, jaké typy obsahu sleduje na sociálních sítích a jak se cítí, když vidí negativní komentáře nebo toxický obsah. Tímto způsobem zjistíte, jaké zkušenosti má a jak se cítí.

    2.    Vysvětlete význam slova „toxický“ – Vysvětlete svému dítěti, co znamená slovo „toxický“ a jak se to projevuje na sociálních sítích. Řekněte mu, že negativní obsah ho může znechutit, nebo dokonce poškodit jeho zdraví.

    3.    Ukažte, jak rozpoznat toxický obsah – Poukažte na příklady toxického obsahu, jak se na něj dívat z různých úhlů pohledu a jak si učinit vlastní názor.

    4.    Mluvte o důsledcích – Vysvětlete svému dítěti, jaké mohou být důsledky sledování toxického obsahu, že je může být obtížné překousnout a že sledování pozitivního obsahu může pomoci udržet psychické zdraví.

    5.    Umožněte dítěti vyjádřit se – Ujistěte se, že vaše dítě má prostor k vyjádření svého názoru a pocitů. Pokud máte pocit, že si prochází něčím těžkým, pomozte mu najít řešení a podpořit jej v jeho rozhodnutích.

    6.    Buďte příkladem – sledujte na sociálních sítích pozitivní a vysoce kvalitní obsah. Ukažte dítěti, že i on-line svět může být pozitivním místem. Někdy mají i dospělí nízké sebevědomí a je možné, že tím, že kritizujete sami sebe, nevědomky učíte špatným návykům i své děti.

    Projekt sebedůvěry Dove

    Mladé dívky dnes musí čelit velkému vlivu sociálních sítí. Všudepřítomný ideál krásy a filtrovaná realita zkresluje jejich pohled na sebe a jejich život. Projekt sebedůvěry Dove se snaží reagovat na tento fakt a pomáhat u dětí a jejich rodičů budovat silné sebevědomí. Zdůrazňuje jejich jedinečnost, pravou a přirozenou krásu. I to je důvod, proč již od roku 2004 do reklamních kampaní obsazuje místo modelek „skutečné ženy” různých tvarů a etnik. Na různorodost a unikátnost vzhledu upozorňuje každý rok novým tématem. Po loňské kampani, která díky své edukační činnosti pomohla více než 80 tisícům dětí v Česku a na Slovensku, přichází Projekt sebedůvěry s cílem upozornit na nebezpečí, která představují toxické rady na sociálních sítích.

    Projekt sebedůvěry Dove svojí edukací necílí jen na mládež, ale také na rodiče a školní pedagogy, kteří by měli být jejich vzorem. Rodiče mohou na webu www.projektsebeduvery.cz najít interaktivní návody, jak komunikovat se svými dětmi o sociálních sítích a posilovat jejich sebedůvěru. Budování sebedůvěry v dětech totiž představuje účinnou prevenci proti nechtěným zásahům do jejich zdraví, ať už fyzického, tak psychického. 

    Tento článek vyšel s podporou Dove

    * Data z průzkumu společnosti AMI Digital o používání sociálních sítích realizovaném v květnu 2022 

    redakce
    6. bře 2023    Čtené 155x

    Jsi těhotná? Pomoz nám vylepšit náš newsletter a získej odměnu!

    Ahoj!

    Jsi těhotná a ráda bys každý týden dostávala ty nejdůležitější informace o svém těhotenství rovnou na e-mail? Ať už o tom, jak se vyvíjí miminko, jaká vyšetření tě čekají, případně na co všechno máš jako těhotná od státu nebo v zaměstnání nárok?

    V tom případě hledáme právě tebe!

    Napiš nám a vyplň krátký formulář, na jehož základě si vybereme přibližně 5 budoucích maminek, kterým budeme náš nový těhotenský newsletter pravidelně posílat. 

    V případě, že si tě vybereme, začneme ti newsletter odesílat na e-mail každý týden podle tvého aktuálního týdne těhotenství (tedy v případě, že jej ještě neodebíráš), a ty nám po minimálně třech e-mailech odpovíš na pár otázek. V odpovědích zhodnotíš, jestli byly pro tebe informace od nás nápomocné, nebo ti naopak připadaly zbytečné a matoucí. Případně, jestli ti něco chybělo...

    A nechceme to zadarmo!

    Jako odměnu od nás získáš produkty Baby Dove (dle preferencí) v hodnotě 500 Kč.

    Pokud tě to zaujalo...

    Vyplň tento krátký formulář TU a my se ti ozveme 😊

    redakce
    20. únor 2023    Čtené 1492x

    Ne všechny bakterie škodí - i pokožka má svůj ekosystém

    Nevím, jak vám, ale mně se narozením prvního dítěte diametrálně změnily položky na nákupním seznamu. Kdykoli jsem si vyběhla do města koupit něco pro sebe, domů jsem přinesla další outfit pro prcka. V oblíbené drogerii jsem se nevydala po lety vyšlapané cestičce k dekorativní kosmetice, ale moje kroky podvědomě vedly do dětského oddělení. Olejíčky, krémy, šampony, masti, tělová mléka... Všechny úlovky se vyjímaly na přebalovacím pultu, místy až kupily a vždy jsem se těšila další novince, která mě v obchodě oslovila. Měla jsem štěstí, že nenáročná a odolná pokožka první dcerky tuto bláznivou jízdu přežila bez újmy.

    Narozením druhého děťátka jsem musela diametrálně změnit své nákupní zvyky. Pokožka mladší dcerky byla tak velmi jemná a citlivá, že jsem se na ni bála byť jen podívat. Situace doma mě přinutila se víc zajímat o to, jaké produkty kupuji. Musela jsem vyměnit prací prášky, pečlivě sledovat, z jaké látky je vyrobeno oblečení, a především s rozvahou vybírat kosmetické produkty.

    Zatímco prvorozená dcera měla doslova hroší kůži, pokožka té mladší neodpouštěla žádné přešlapy. Při starší jsme nemuseli preventivně používat žádné mastičky či krémy v plenkové oblasti, u mladší jsme nesli následky i tehdy, když jsme zadeček natřeli tenčí vrstvou než obvykle. Abych pochopila, co mé dcerce škodí, musela jsem si o dětské pokožce hodně zjistit. Čím víc jsem si začala o dětské pokožce studovat, tím jsem začínala mít na kosmetiku větší nároky.

    Nestačí že neškodí, musí také pomáhat

    Pokožka je největší orgán lidského těla. Na jejím povrchu se nachází doslova celý ekosystém, který ji chrání. Naše pokožka je hostitelem různorodých mikroorganismů, jako jsou houby, bakterie a viry, které spolu vytvářejí kožní mikrobiom. Jeho složení je tak unikátní, jako kresba čar otisku prstu. Děťátko je před narozením téměř „bezmikrobní“. První osidlování pokožky mikroby se děje během porodu a jeho podoba se utváří a stabilizuje přibližně do tří let děťátka.

    Správně vyvážený mikrobiom vytváří na kůži prostředí, které naše tělo chrání před patogeny, proto má udržování rovnováhy mikrobiomu pro zdravou kůži velký význam.

    Tento mikrobiom však neustále narušují různé vnější vlivy jako UV záření, znečištěné ovzduší, nadměrné mytí či změna pH pokožky způsobená například používáním nevhodných výrobků pro péči o pokožku. Nerovnováha či oslabení se v tomto tak důležitém kožním mikrosvětě neodpouští a navenek se projeví jako podráždění, citlivost, vyrážky či dermatitidy.

    Takto to dopadne, vezme-li to máma do svých rukou

    Dokud jsem se danou problematikou nezačala více zabývat, neuvědomila jsem si, jak velké množství škodlivých složek a naopak málo aktivních látek, může běžná dětská kosmetika obsahovat. Zatímco pro běžného rodiče je takové zjištění jen zarážející, pro rodiče s patřičným vzděláním to může být impuls. A tak tomu bylo i v případě českých rodičů, Lukáše a Daniely, kteří chtěli, aby kosmetika pro jejich dítě nejen hezky vypadala, krásně voněla, fungovala, ale byla také naprosto bezpečná a především pomáhala. Bez kompromisů a bez zbytečné chemie. A tak vznikla certifikovaná přírodní kosmetika kii-baa® organic (nejen) pro miminka a děti. Jako jediná cíleně pomáhá udržet správnou funkci kožního mikrobiomu a podporovat tak přirozený vývoj a odolnost zdravé dětské pokožky. Můžete ji bez obav používat již od narození miminka, protože je vyrobena jen ze surovin prvotřídní kvality, dermatologicky testována a je vhodná i pro tu nejcitlivější a nejjemnější pokožku, a to i pro pokožku trpící ekzémy či jinak problematickou.

    Člověk se učí na vlastních chybách

    Dnes už vím, že méně je někdy víc. A tak se naše kosmetická výbava scvrkla na 6 ověřených kousků, na které nedám dopustit. Používám jen přírodní produkty bez parfemace a alkoholu, s pH odpovídající dětské pokožce, které mají šetrné a jemné složení a obsahují pouze suroviny prvotřídní kvality.

    Večerní koupací rituál začínáme s přírodní jemnou mycí emulzí kii-baa®na vlásky používáme extra jemný šampón kii-baa® a ukončíme ho masáží s pečujícím přírodním tělovým mlékem kii-baa®Unikátní obsah probiotik a prebiotik v těchto produktech, spolu s mandlovým proteinem přispívají k posílení přirozené obranyschopnosti pokožky. Obsažené pečující bio oleje lisované za studena vytváří na pokožce lehký ochranný film, zvláčňují a dodávají pokožce potřebné živiny.

    Šetrné složení mycího gelu a šamponu založené na mycích složkách z kokosového oleje pokožku nijak nedráždí ani nevysušuje. Všechny produkty obsahují jen suroviny prvotřídní kvality, jsou bez parfemace a vyrobeny s ohledem na životní prostředí.

    Speciální péči věnuji i plenkové oblasti. Podle potřeby střídám ochranný krém se zinkem a ochranný krém s panthenolem. SUDO–CARE Přírodní ochranný krém se zinkem kii-baa® podrážděnou pokožku zklidňuje, mírní svědění a působí proti množení nežádoucích mikroorganismů i vzniku opruzenin. Osvědčil se nám i jako tajná zbraň při výsevu ekzému a dermatitidách. Ochranný krém B5PA-CARE kii-baa® obsahuje, kromě základu z čistě přírodních surovin, také mandlový protein a 5 % dexpanthenolu (provitamin B5), který má protizánětlivé účinky a přispívá k obnově přirozené ochranné bariéry pokožky. Osvědčil se nám také jako ochrana před větrem a mrazem, či při péči o citlivou a suchou pokožku na obličeji i těle celé rodiny.

    Posledním produktem, na který nedám dopustit, je lanolinová mast kii-baa®. Je mou záchranou při kojení. Díky tomu, že obsahuje jen 100% lanolin nejvyšší kvality, ho nemusím před přisátím miminka mýt. Svým složením se velmi blíží lidskému kožnímu tuku a proto je velice dobře snášen pokožkou. Je mou první pomocí v péči o popraskané rty či paty, na rány a oděrky, ale i jako ochranu před větrem a mrazem. 

    Všechny produkty objednávám přes e-shop výrobce, nebo chybějící kousek dokoupím v dm drogerie markt.

    Dnes už chápu, že proto, aby se citlivá a jemná pokožka malého miminka dokázala přizpůsobit novému prostředí a zůstala zdravá, je potřeba jí poskytnout speciální péči. Po narození je totiž tenčí a propustnější, a nedokáže plnit funkci ochranné bariéry tak jako pokožka dospělých. Správným výběrem kosmetiky můžeme obranyschopnost pokožky ovlivnit v dobrém i ve špatném slova smyslu. Je v naší moci pomoci udržet správnou funkci kožního mikrobiomu a podporovat tak přirozený vývoj a odolnost zdravé dětské pokožky. Za zdravou pokožkou se totiž skrývá mnohem víc, než se může na první pohled zdát. Kožní mikrobiota je součástí imunitního systému, úzce s ním komunikuje, proto je zdravá pokožka důležitou součástí vývinu obranyschopnosti miminka a nastavení imunitního systému.

    Tento článek vyšel s podporou kii-baa® organic.

    redakce
    31. říj 2022    Čtené 1920x

    Mé předsevzetí pro bezstarostný podzim. Přidáte se?

    Nevím jak vy, ale já pod tlakem stresu a povinností častokrát doslova nepoznávám sama sebe. Skáču jako papírový čert z krabičky, jsem uzlíček nervů, který se vybouří na všem živém, co se mihne ve vzdálenosti jednoho kilometru. Vždy jsem chtěla být tou pohodovou mámou, která řeší problémy s úsměvem na rtech. Namísto toho by se s příchodem školního roku dala u nás doma hustá atmosféra doslova krájet. I při té největší snaze často selhávám a z milující matky se během vteřiny stane Godzilla, která se řítí chodbou do dětského pokoje, když slyší už desátou hádku v průběhu posledních 15 minut. Jsem nervózní, podrážděná, vyčerpaná,... 

    Kdo chce bojovat se zlem, musí ho znát

    Stres je naprosto přirozená reakce organismu, kdy se uvolňují „stresové hormony” a naše tělo se připravuje na náročnou situaci. Díky němu dokázalo lidstvo přežít a čelit hrozbám. Ty dnešní jsou sice méně hmatatelné, ale reakce organismu je stejná.

    Krátkodobý stres, v přiměřené míře, nás pohání kupředu a umožňuje nám podávat lepší výkony. Na druhou stranu, nekontrolovaný a opakovaný stres působí na organismus škodlivě a může jej vážně poškodit. Zapomínáme, že i mozek je jen součást lidského těla. A jak vám může vypovědět službu kyčel, stejně tak může „odejít” i „zdravý rozum“. Já jsem se rozhodla, že to už nechci riskovat.

    Pověstná poslední kapka nebo kdy zpozornět

    Každý z nás má jinou míru zvládání stresu. Myslím, že každý z nás zná sám sebe natolik, že je schopen předvídat, kdy se blíží pověstná poslední kapka a zařadit zpátečku dříve, než je pozdě. Opakované vystavování se příliš dlouhé stresové reakci zvyšuje riziko psychosomatických problémů. Varovnými příznaky jsou podrážděnost, pocit přetížení, úzkost, deprese, problémy se spánkem, chronická únava, bolesti hlavy,... Našli jste se v některém z uvedených příznaků? Nebo ve více z nich? Měli byste zpozornět.

    Sedm doporučení, jak zvládat stres

    Říká se, že definice šílenství je, pokud děláte dokola totéž a očekáváte jiný výsledek. A tak, když chci reinkarnovat tu pohodovou mámu, která věřím, že stále ve mně dřímá, musím něco změnit. Ne od zítra, ne od dalšího pondělí, ne až skončí tohle období. Já začínám hned a tady jsou moje nová předsevzetí pro letošní bezstarostný podzim! Přidáte se?

    1. Co nemusíš udělat dnes, nech na zítra

    Krizové situace si žádají krizová řešení. Vypusťte ze svých povinností vše, co nehoří a bez čeho se obejdete.

    2. Požádejte o pomoc

    Možná to nemáte v povaze, ale nestyďte se poprosit o pomoc své blízké. Rodiče, kamarádky, zaplaťte si výpomoc v domácnosti. Každá ruka k dílu se počítá.

    3. V nouzi poznáš přítele

    Pod vlivem stresu se často uzavřeme do sebe a soustředíme se jen na všechny nezbytné povinnosti. Záliby a přátelé jdou stranou. V těžkých dnech bychom však měli dělat opak. Vezměte telefon a při ukládání prádla do skříně si vylijte duši a s chutí si postěžujte kamarádce, mámě či kolegyni. Věřte, uleví se vám.

    4. Spokojená máma, spokojená celá rodina

    Najděte si čas na sebe. Za každou cenu. Sobecky, bez ohledu na okolnosti. Vodovodní baterie v koupelně nemusí být vyleštěné i studená večeře je jídlo a vaše děti nezhloupnou, stráví-li čas u televize, než si dopřejete horkou vanu. Přidejte k tomu trochu cvičení a endorfiny vám zaplaví mozek a zvednou náladu.

    5. Štěstí na talíři

    Obalit si nervy v cukru je přímo ustálené slovní spojení. Často zaháníme negativní pocity sladkostmi. Při nedostatku serotoninu (hormon dobré nálady) si je tělo přímo žádá. Ve stresových situacích jsou však tři kila navíc to poslední, co potřebujeme řešit. Chcete-li dopřát tělu látky, které se podílejí na syntéze serotoninu, naservírujte si na talíř kvalitní bílkoviny (vejce, maso a sýry), lokální i exotické ovoce (švestky, jahody, banány, avokádo,...). V obchodě si do košíku naložte listový salát, špenát či čínské zelí. Do jídelníčku byste měli zařadit i oříšky a semínka.

    6. Nedostatek hořčíku je světovou epidemií

    Příjem potřebných vitamínů a minerálů má velký vliv na naše psychické zdraví, pocit pohody a zvládání stresových situací. Hrdinou v této bitvě je jednoznačně hořčík. Jeho nedostatek má symptomy velmi podobné příznakům dlouhodobého stresu. Pokud vás tedy trápí únava, vyčerpání, svalové křeče, problémy se spánkem, nervozita, podrážděnost či úzkost, příčinou může být snížená hladina hořčíku. Jeho nedostatek je doslova světovou epidemií. Abyste zabránili případnému nedostatku hořčíku v těle, je třeba dbát o jeho pravidelný příjem ve stravě. Přijímat jej v dostatečném množství ve stravě je výzva. Nachází se v celozrnných potravinách, listové zelenině, ale také v mandlích, kešu či banánech. Na jeho vstřebávání a vylučování má ve velkém vliv také náš životní styl.

    7. Povolený doping - Kombinace magnesia a vitaminu B6 pro podporu psychiky

    Podtrženo, sečteno, hořčík je v náročném období „must have“ pro velmi vytížené osoby, pro všechny mámy a další osoby prožívající opakovaně stresové situace. Vhodným doplňkem stravy je například Magne B6® Forte, který přispívá ke snížení únavy a vyčerpání, k normální psychické a nervové činnosti. Podporuje také normální energetický metabolismus, normální činnost svalů a přispívá k udržení normálního stavu kostí a zubů.

    Magne B6® Forte obsahuje kombinaci magnesia a vitaminu B6. Magnesium, neboli hořčík, je minerál, který potřebuje každá buňka v těle. Je pro náš organismus nepostradatelný o to víc, když jsme vystaveni právě stresu. Z těla se v tomto případě vylučuje víc hořčíku, a proto je třeba dbát na jeho dostatečný příjem. Jeho dostatek v organismu je důležitý pro naše fyzické i psychické zdraví. A zde hraje důležitou roli také vitamin B6. Nejenže pomáhá bojovat s únavou a vyčerpáním, podporuje energii a naši psychiku (podobně jako hořčík), ale zároveň napomáhá i k lepší vstřebatelnosti hořčíku a k jeho průniku do nitra buněk. Tím zajišťuje účinné využití hořčíku v organismu. Magne B6® Forte tak pomáhá zvládat povinnosti a každodenní shon v pohodě.

    Pomalu dál zajdeš

    Péče o duševní zdraví je běh na dlouhou trať. Chceme-li mít pěkné vlasy, nestačí si jednou za rok aplikovat masku. Stejně je tomu i s naší psychikou. Je třeba jí věnovat adekvátní péči. Někdy se může jednoduše objevit problém, na který je i magnesium krátké. Proto se nikdy nestyďte požádat o odbornou pomoc.

    Dne 10. října si proto připomínáme Světový den duševního zdraví. A to už od roku 1992, kdy jej na seznam zapsala Světová federace pro duševní zdraví. Každoroční kampaň má za cíl destigmatizovat, jak přemýšlíme o problémech duševního zdraví, a vyzdvihnout jeho důležitost.

    Mým cílem je tento podzim zpomalit a vrátit trošku rutiny do svých dnů. Možná se vám to bude zdát zvláštní. Rutina? Nepřítel matek na mateřské. Nepřítel vztahů. Rival dlouholetého zaměstnance. Rutina je zvyk. Železná košile. Úpadek. Lidé chtějí poznávat, zažívat, obměňovat, prosperovat, získávat, vytěžit maximum, jít naplno. Rutina je běžná a my chceme neobyčejný život. Akce, zážitek, reakce.

    Asi nejsem úplně člověk své doby. Možná jsem jen pohodlná, možná ustrašená a možná mám trochu víc ráda jistoty. Když si opět v neděli uvědomím, že uplynul další týden. Když na jaře zjistím, že Vánoce opět nějak příliš rychle někam utekly. Když si povedu i druhou dceru poprvé do školy a nepřestanu vycházet z údivu, kde mám těch 52 cm a 3780 g živé váhy. V té chvíli si uvědomím, že rutina je to, co dává mému životu zvláštní ráz, punc jistoty a pravidelnosti, něčeho stálého a méně těkavého než jiné okamžiky. Rutinní ranní mazlení se v posteli. Vždy tentýž šálek na kávu. Nedělní sladká snídaně. Jednou za týden ryba k obědu. Lipový čaj jedině s medem. A nově i pravidelná dávka Magne B6 Forte, abych reinkarnovala tu pohodovou mámu v sobě, kterou věřím, že stále někde v sobě mám.

    BEBELO Milk 2 je pokračovací kojenecká výživa. Kojení je nejlepší způsob výživy kojenců

    Tento článek vyšel s podporou Sanofi.

    MAT-CZ-2201101-1.0-10/2022

    Magne B6® Forte je doplněk stravy.

    Hořčík a vitamin B6 přispívají k normální nervové a psychické činnosti, k normálnímu energetickému metabolismu a ke snížení míry únavy a vyčerpání.

      Hořčík přispívá k normální funkci svalů a k udržení normálního stavu kostí a zubů.

    redakce
    15. srp 2022    Čtené 1569x

    5 tipů, na co si při výběru aktovky dávat pozor

    V různých etapách svého života stojíte před výběrem různých věcí. Ať jsou to spotřebiče, dovolená, zařízení do bytu nebo nové auto. Zatímco u všech zmíněných věcí jsem tak podvědomě tušila, co očekávám a na co se mám zaměřit. Taška pro prvňáka, to je vám pěkný oříšek. Na trhu je neskutečné množství produktů. A tak začal můj průzkum hodný diplomové práce.

    Zatímco pro děti existuje jediné a nejdůležitější kritérium, kterým je design, já jako rodič jsem se musela poprat s úplně jinými věcmi. Procházela jsem spoustu webových stránek, odkud na mě z každého okna vyskakovaly produkty s přívlastkem „nejlepší“. Ale jak se rozhodnout správně, aby ta daná věc byla skutečně pro toho mého prvňáčka ta nej?

    Začínám lovit v paměti. Co se mi jako dítěti nelíbilo? Taška byla těžká. Byla neforemná a bolela mě záda. Během teplých dnů jsem měla záda mokrá jako myš. Když jsem si nasadila tašku dřív, než jsem si obula boty a potřebovala jsem se sehnout, tak mě převážila přes bok a šla jsem k zemi i s taškou. A běh ze školy? Ani nedokážu zpětně zhodnotit, jestli jsem běžela já s taškou nebo ona se mnou. Nemluvě o jednom společném prostoru, kde jsem měla mix učebnic, školních pomůcek a svačiny. Nedej Bůh, aby se mi rozlila limonáda. A to otevírání…

    Postupně jsem si díky vzpomínkám a několika informacím z internetu vytvořila svůj vlastní seznam kritérií, která musí ideální taška pro mého syna splňovat: 

    1. Jednoduché otevírání, které zvládne i prvňáček, který ještě s motorikou občas bojuje. Zkrátka, hledala jsem tašku „ideální pro začátečníky“. I když je to na první pohled banalita, je třeba si uvědomit, kolikrát denně vaše děťátko tašku otevře a zavře.

    2. Pečuje o záda dítěte. Nízká hmotnost, ergonomický tvar, prodyšný materiál. Podstata celého příběhu. Hledala jsem tašku, která bude ohleduplná k páteři mého syna. Váha, ideálně do 1 kg. Ergonomický tvar je již samozřejmostí. Laťku jsem však posunula výše a pátrala po tašce, která dítěti podepře záda i ve dnech s vysokou zátěží. Naše ideální taška musí mít vnitřní přihrádku s elastickým páskem na školní pomůcky, který udrží knihy a sešity co nejblíže k tělu a sníží tak zátěž na páteř. Zadní zádový panel musí být polstrovaný a prodyšný.

    3. Přizpůsobení se tělu a rozložení hmotnosti. Dnešní moderní školní tašky mají více popruhů než batoh určený pro vysokohorskou turistiku. Dokud jsem si o tom něco nenastudovala, myslela jsem si, že je to tak trošku přehnaný rozmar. Čím více proužků, tím více značková. Čím více popruhů, tím více ergo? No ono to je, na rozdíl od těch proužků, vážně pravda. 

    Můžete pořídit jakkoli kvalitní tašku, pokud ji správně nenastavíte, záda dítěte budou trpět. A tak dalším kritériem, které jsem do seznamu zařadila, bylo přesné usazení tašky díky individuálním možnostem nastavení ramenních popruhů, bederního pásu, hrudního popruhu a horních zvedacích pásů. 

    Je to nezbytné pro zajištění nejlepšího přizpůsobení se tělu a rozložení hmotnosti. Není nic horšího, než když taška na malých zádech dobře „nesedí“ a „nenajde si své místo“.

    4. Pořádek musí být

    Pro každé dítě je zřejmě trošku šok, když má najednou být zodpovědné za své věci. Mít v nich přehled, vyznat se, kde co má. A tak jsme hledali tašku, která má prostornou hlavní komoru se snadno přístupným otevíráním a stabilní spodní panel. Oddělený prostor na svačinu je také zcela legitimní požadavek. Ideálně, kdyby byl navíc termo.

    5. Ochrana před deštěm i malinovkou

    Vzpomínáte si ještě na vlhké knihy, když vás cestou ze školy chytil déšť? Vyšší liga byly rozmočené sešity, které jste vybírali s opatrností, jako by to byly artefakty z Titanicu a doufali jste, že je ještě bude možné zachránit. A ruku na srdce, kdo si nevylil do tašky alespoň jednou za svou školní docházku láhev s vodou, jakoby ani nechodil do školy. Tak proč tomu nepředcházet? Na trhu je široká nabídka, ze které si můžete vybírat. Takže vnější kapsa na láhev s vodou to jistí. Rozhodnuto.

    Aby to nebyly jen obecné rady, kterých je plný internet, napíšu vám, pro kterou tašku jsme se rozhodli my. Schválně píšu my, protože stejně důležité kritérium je samozřejmě design. Poslední slovo měl pochopitelně můj syn. I kdybych našla tu nejkvalitnější tašku, kdyby neprošla schvalovacím procesem hlavního kritika, mohla bych začít hledat znovu. Znám však jeho vkus a věděla jsem, že motiv LEGO Ninjago dostane i jeho.

    Všechna výše zmíněná kritéria splnila taška LEGO Ninjago Green Optimo Plus. Horní polstrovaná rukojeť, uvnitř potisk jmenovky, odnímatelná šňůrka na klíče a připojitelná kapsa na tělocvik, kterou lze připevnit na horní část vaku ve 3 jednoduchých krocích zacvaknutí, byly už jen příjemným bonusem.

    Tento článek vyšel s podporou SmartLife.

    redakce
    19. črc 2022    Čtené 280x

    Podělte se o své dojmy z videa, které připravujeme, a získejte odměnu v hodnotě 500 Kč

    Jste v 5.–8. týdnu těhotenství a zajímá vás naše nabídka? Pak vyplňte formulář na tomto odkazu a my se vám ozveme. Hledáme asi 6 těhotných uživatelek.

    Prostřednictvím videa s uznávaným odborníkem se snažíme budoucím maminkám (prvorodičkám a vícerodičkám) předat co nejvíce informací o měsíci těhotenství, ve kterém se aktuálně nachází. Moc by nám pomohlo dozvědět se něco více o tom, jaký pocit a dojem z videa máte, co vám pomohlo/nepomohlo atd.

    • Celé to bude trvat asi 45 minut.
    • Podíváte se na 18minutové video.
    • Po jeho zhlédnutí nám napíšete odpovědi na pár otázek k videu.

    Za vaši pomoc a čas vás odměníme:

    • Produkty Dove/Baby Dove (podle preference) v hodnotě 20 € (cca 500 Kč)
    redakce
    15. čer 2022    Čtené 2139x

    Nejen sluncem zkoušená pokožka

    Na fakt, že dětská pokožka je velmi křehká a potřebuje speciální péči, si novopečení rodiče velmi rychle zvyknou. Vyrážka na zadečku, opruzeniny v kožních záhybech či kožní reakce na nový prací prášek nejsou ničím výjimečným. Jak děti rostou, ve většině případů je péče o jejich pokožku stále méně náročná. Anebo ne?

    Myslela jsem si, že z vyrážek, ekzémů či alergických reakcí moje dcera „vyroste”. Později jsem si uvědomila, že je to jen mé zbožné přání. A tak máme doma malou „citlivku“, i když už dře lavici na prvním stupni.

    Na podzim se její sluníčkem namáhaná pokožka začíná pod vlivem přetopených místností, suchého vzduchu a chladného, či větrného počasí, vysušovat. Především její ruce vypadají jako želví krunýř. Zanícená svrchní vrstva kůže velmi svědí a pokud nezasáhneme včas, ta naše mimóza si ruce rozškrábe.

    S příchodem teplejších jarních a prvních letních dnů se jí po delším pobytu na sluníčku objeví kopřivka a svědění. Nenápadné červené flíčky se po pár hodinách změní na pupínky. Alergie na slunce jako vyšitá.

    Časem jsme se naučili s pokožkou naší dcery pracovat. V létě používáme kvalitní opalovací krémy s vysokým faktorem. Na podzim a v zimě ji hydratujeme nejen kvalitní kosmetikou vhodnou pro citlivou pokožku, ale také zevnitř. Dostatečný pitný režim dokáže s pokožkou opravdu zázraky.

    Navzdory vší snaze, kterou v péči o pokožku dcery vynaložíme, sem-tam táhneme s ekzémem, či alergií, takříkajíc, za kratší konec. I zde jsme si však našli svého kamaráda do deště – rostlinný léčivý přípravek určený pro kožní použití Halicar®.

    Účinnou látkou je tinktura připravená z čerstvých nadzemních kvetoucích částí rostliny druhu Cardiospermum halicacabum L. (Srdcovnice nadmutá). Své jméno získala podle bílé skvrny ve tvaru srdce na černých semínkách. Extrakt ze srdcovnice se tradičně používá ke zklidnění podráždění, svědění a alergické reakce pokožky. Má regenerační a protizánětlivý účinek..

    Pokud se u dcery objeví ekzémy alergického původu, kopřivka, spálení kůže po slunění a UV-paprscích, ale i kožní vyrážky po bodnutí hmyzem, saháme vždy po Halicar®, který si s méně závažnou formou kožních problémů dokáže hravě poradit. Mast se nanáší v tenké vrstvě 2x až 3x denně (dle potřeby častěji) na postižená místa na pokožce a lehce se vmasíruje. Těší mě, že tyto drobné kožní potíže zatím zvládáme šetrnou léčbou bez kortikoidů.

    Inzerce

    redakce
    3. čer 2022    Čtené 174x

    Nová poradna pro podnikání

    Chcete začít podnikat? Při mateřské anebo se prostě už nechcete vrátit do svého původního zaměstnání a chcete vydělávat sama na sebe? Máte strach do toho jít po hlavě? Nevíte, kde a jak začít? Říká se, že moudří lidé se učí z chyb ostatních. Těm vlastním se můžete vyhnout, pokud si necháte poradit od odborníka, který už nějaký ten byznys rozběhl a dalších pár úspěšných rozjet pomohl. Jednou z nich je i podnikatelská mentorka Lucie Dědková, která je na Modrém koníku připravena odpovídat na všechny vaše otázky týkající se podnikání, a to v nové Podnikatelské poradně. Poradí vám nejen to, jak začít podnikat, ale zodpoví i otázky týkající se založení živnosti, jak vypracovat podnikatelský záměr, jak rozdělit svůj čas mezi bysnys a rodinu.

    V případě, že máte dotazy týkající se podnikání, neváhejte a ptejte se v Poradně pro podnikání.

    Všechny vaše dotazy jsou samozřejmě anonymní a zdarma, jako v každé poradně na Modrém koníku.

    Tým Modrý koník

    redakce
    2. čer 2022    Čtené 1409x

    Láska se netvoří v prsou, ale v srdci

    I vy jste se na mateřství svědomitě připravovaly? Četly knihy, články, příručky? Poslouchaly jste moudré rady vaší mámy, babičky, kamarádek? Poctivě jste surfovaly po internetu a v diskusích se dozvěděly i to, co jste vůbec nehledaly? Ano, na mateřství se připravit umíte. V té teoretické rovině. No, ale když dojde na praxi, může se stát, že všechny nabyté vědomosti si můžete akorát tak strčit za klobouk. Protože máma míní, mateřství mění ... ;)

    Když teorii vystřídá praxe

    S dítětem se musíte naučit reagovat za pochodu. Nelpět na plánech, které jste si vypracovaly, ale řídit se podle aktuální situace. Kojení? Byla jsem si docela jistá, že to půjde. Vždyť je to přirozená, intuitivní věc. Proč by to právě mně nešlo? Jak moc jsem kojení brala jako samozřejmost. Po narození dcerky jsem však narazila na tvrdou realitu. Velmi tvrdou. Všechno to začalo už v porodnici, kde jsme jaksi nezvládly správné přisátí. Tento zádrhel jsme však úspěšně vyřešily s laktační poradkyní. Tvrdším oříškem, který se nám už rozlousknout nepodařilo, byl nedostatek mléka. Přišel nekonečný kolotoč bylinek, podpůrných přípravků, odsávání, kontaktu kůže na kůži, rad zkušených matek, dokrmování přes cévku, bolesti, pláče ... A nejen pláče mého dítěte, ale i toho mého. Mísily se ve mně emoce. Ty negativní. Hněv, zoufalství, vztek a bezmoc. Že jí nedokážu dát to, co potřebuje. Že mé tělo selhalo. A přitom si zasloužilo chválu a respekt, protože zvládlo donosit a přivést na svět to úžasné malé stvoření.

    Kojíš?

    "A kojíš?" Věta, kterou raději vypusťte ze svého slovníku. Skutečně. Kromě toho, že jde o věc intimní, na kterou se opravdu nemají co ptát babičky, tety ani sousedky, jde o věc extrémně citlivou. Nic mě neumělo vytočit a položit tak, jak tato otázka. Později jsem se obrnila a na tuto otázku jsem odpověděla protiotázkou: "A vy máte pravidelnou stolici?" Reakce byly různé, ale věřím, že dotyčným ukázaly, že opravdu není v pořádku klást novopečené mamince tuto otázku. ;)

    Někdy to kojení totiž nejde. Příčin může být mnoho. Špatné zahájení laktace po porodu, nesprávná technika kojení, krátká uzdička či malý jazyk děťátka, psychika maminky nebo anatomie mléčných žláz. Věděli jste například, že některé ženy skutečně nemají čím kojit? Tak tomu bylo i v mém případě. To, že mám nedostatečně vyvinuté mléčné žlázy, jsem se dozvěděla bohužel díky sonografickému vyšetření až mnohem později. Kdybych to věděla dřív, ušetřila bych si moře slz.

    Když to nejde, tak to nejde

    Bylo to náročné. Období, které mělo být jedním z nejkrásnějších, je protkané hořkými vzpomínkami. Jedna věc byl můj vlastní pocit selhání. Moje prsa zkrátka nefungovala. A nedala se nijak opravit. Druhá věc byl tlak okolí, že jedině kojení je tou správnou cestou. Přesně v tomto radikálním pohledu na mateřství vidím problém. Pamatujte si, že pokud jde o mateřství, neexistuje správné a nesprávné. Není všechno jen černé nebo bílé. Mateřství je totiž plné krásných barev. Neodsuzujte jiné názory, přístupy a výchovné postupy. Protože každá děláme pro své dítě to nejlepší.

    Byla jsem na pokraji sil a pouze kousek od totálního "přetížení". Pocit ze selhání jde ruku v ruce s poporodní depresí, o níž se stále málo mluví. Já jsem naštěstí díky podpoře okolí nespadla na dno, ale rychle se vzchopila a opět se postavila na nohy. Přestala jsem se trápit a začala jsem si užívat ty každodenní okamžiky plné úsměvů a jedinečných chvil. Po marných pokusech, proplakaných nocích, pocitech méněcennosti a zoufalství jsem se rozhodla, že už to dál hrotit nebudu. Protože "umělé" mléko ze mě špatnou mámu neudělá. A tak jsem přešla na pokračující mléko. Víte, co se stalo? Vůbec nic. Vlastně ano - měla jsem doma šťastné, spokojené a prosperující děťátko. A moje dítě mělo doma šťastnou, spokojenou a vyrovnanou mámu.

    Správný výběr je klíčem ke spokojenosti

    Na co si však dát při přechodu na mléčnou kojeneckou výživu pozor? Pokud kojíte, můžete miminku dopřát mateřské mléko na požádání - tedy kdykoliv a v jakémkoliv množství. Mléčná kojenecká výživa je sytější, proto je třeba řídit se dávkováním, mít přehled o množství vypitého mléka a dodržovat režim jídla. Rovněž je třeba sledovat změny ve stolici. Při mateřském mléce je normální, pokud děťátko kaká několikrát denně, ale i to, pokud kaká jednou za 10 dní. Při umělém mléce je třeba při takové délce bez stolice zpozornět. Pozor je třeba dát i na časté střídání mléka, které by mohlo v bříšku nadělat neplechu. Setrvejte při jednom mléce několik dní a sledujte reakci. Zohlednit lze také problémy děťátka jako koliky, alergie či reflux. V případě těchto problémů je vhodné poradit se s lékařem o výběru některého ze speciálních mlék.

    Výběr toho "našeho" mléka jsem nenechala náhodě. Poradila jsem se s kamarádkami, které jsou maminkami, a také s naší pediatričkou. Naštěstí máme v dnešní době k dispozici kojenecká mléka, které se svým složením přibližují k tomu mateřskému, které, jak víme, je to nejlepší, co můžeme našim ratolestem dát. Já jsem se nakonec rozhodla pro pokračovací mléko BEBELO, které svým vyváženým složením zohledňuje výživové potřeby miminek v každém období jejich vývoje. Má ideální poměr omega 6 a omega 3 mastných kyselin. Kromě toho obsahuje mnoho dalších vitamínů a prospěšných látek. Železo, důležité pro správnou tvorbu červených krvinek a hemoglobinu, přispívá k normální funkci imunitního systému a k rozvoji poznávacích funkcí u dětí. Vápník je důležitým prvkem pro růst kostí a zubů. Široká řada vitamínů A, C, D, K, B1, B2, B6 a B7 se v těle postará takřka o vše. Od podpory správné funkce imunity (vitaminy C, D), přes řádný růst kostí (vápník a vitamin D), až k normální činnosti nervové soustavy (vitaminy C, B6, B2). Kromě probiotik, které příznivě doplňují střevní mikroflóru, obsahuje mlíčko i nukleotidy, které jsou přirozenou součástí mateřského mléka. Přidanou hodnotou je i vyvážené množství snadno stravitelné syrovátky a pomaleji stravitelného, ale více zato sytějšího kaseinu. A co diskutabilní palmový olej? Ten není pouze strašákem pro životní prostředí, ale může snižovat vstřebávání vápníku a tuku ze střeva. Právě proto palmový olej v mlécích BEBELO nenajdete. ;) Tato kojenecká a batolecí mléka, která splňují ty nejpřísnější požadavky na kvalitní dětskou výživu, najdete exkluzivně v lékárnách Dr.Max.

    Kojení je to nejlepší pro miminko, o tom není pochyb. Pokud to však z jakéhokoliv důvodu není možné, netrapte se. Užívejte si miminko a nebojte se, že si nevytvoříte stejně pevné a kouzelné pouto. Vytvoříte, věřte mi. Protože láska a pouto nevznikají v prsou, ale ve vašem srdci.

    Pokud jste již nějaké to mléko děťátku podávali, příprava vám je určitě známá. Pokud ne, nebojte se, je to jednoduché a rychlé. Stačí potřebné množství prášku vysypat do poloviny předem převařené a vychlazené vody na cca 40 ° C, zatřepat, dolít zbylou vodu, opět si trošku "zašejkrovať" a voilà, hotovo. Před podáváním ještě ověřte teplotu a můžete podávat na zlatém podnose. Když po jídle uvidíte ten úsměv a spokojená očka, budete vědět, že všechno je přesně tak, jak má být. 🙂

    Jaké máte zkušenosti s "umělým" mlékem vy? Našli jste to pravé, které vašemu drobečkovi vyhovovalo, hned?

    Tento článek vyšel s podporou BEBELO

    redakce
    23. kvě 2022    Čtené 139x

    Právní poradna na Modrém koníku

    Život přináší různé situace. Mnoho z nich není příjemných. Mnohé jsou nečekané a životní události nabírají spád, který bychom ani ve snu nepředpokládali. Často narážíme na okolnosti, ve kterých jsme ztraceni a bezradní, ve kterých potřebujeme nasměrovat či ujasnit si, jak v daném momentě jednat. Na co máme nárok, jaká jsou naše práva či povinnosti. Anebo bychom potřebovali pomoc zkušeného člověka, který by nám pomohl se zorientovat.

    I proto jsme pro vás na Modrém koníku připravili, ve spolupráci s mediátorkou a advokátkou Renátou Králikovou, novou Právní poradnu.

    V ní se můžete radit nejen v oblasti rodinného práva, ale také v dalších oblastech práva, kromě práva exekučního/insolvenčního, práva duševního vlastnictví a finančního (daňového) práva.

    V případě, že máte dotazy týkající se rodinného, obchodního či občanského práva, neváhejte a ptejte se v Právní poradně.

    Všechny vaše dotazy jsou samozřejmě anonymní a zdarma, jako v každé poradně na Modrém koníku.

    Tým Modrý koník

    redakce
    13. kvě 2022    Čtené 2513x

    Jeden z nejčastějších problémů dětského věku

    Stojím na operačním sále a držím ji za ruku. Tou druhou svírá malou plyšovou včeličku a tiskne si ji křečovitě k tělu. Dívá se na mě zkoumavýma očima. Vidím, že se bojí. I já se bojím. Ale snažím se, nejvíc ze všech sil, aby to na mně nebylo znát. Anesteziolog jí přikládá na tvář masku. Její stisk pomalu ochabne, až ruka klesne vedle těla. Nechci ji tam nechat, ale nemám na výběr. Jsem vděčná, že jsem ji tam mohla alespoň odnést a být u ní, než ji uspali.

     Adenotomie, tedy odstranění nosohltanové mandle, je poměrně nenáročný operační výkon. V současnosti se provádí především v narkóze. Existují ale dvě možnosti provedení. Při operaci při vědomí se pacientovi podá tlumící injekce, díky které si nic nepamatuje. Operace je krátká, vyhnete se při ní narkóze, ale nevýhodou je, že se provádí naslepo. Může se stát, že se neodstraní veškerá tkáň a mandle doroste. Při operaci pod narkózou se vše kontroluje zrakem, čili je jistota stoprocentní úspěšnosti. Dcera podstoupila zákrok v narkóze a její zdravotní stav se zlepšil. Pokud bych však našla způsob, jak se operaci vyhnout, byla bych odhodlána zkusit cokoli. 

    Vím, že osud naděluje různé příběhy a ten náš je naštěstí jen o běžném a poměrně často vykonávaném zákroku, o odstranění nosohltanové mandle. Všechny „tenkrát poprvé“ jsou však náročnější, a tak jsem i já s těžkým srdcem nesla narkózu naší, tehdy čtyřleté, dcerky.

    Říká se, že někdo dědí majetek, někdo nemoci. Občas se to tak nakupí, až máte pocit, že ve vaší rodině platí jen to druhé. Z kýchnutí jsou soplíky, ze soplíků kašel, z kašle chycené průdušky. Do toho ten drobeček nespí, hází sebou, pláče, neboť nemůže dýchat a bolí ho ouško. Chrápe tak, že pokud by to byl manžel, tak ho nepřesunete jen do obýváku, ale minimálně do garáže. Zatímco dítěti jen zvlhčujete vzduch, větráte, podkládáte hlavu do vyvýšené polohy a krájíte cibuli k posteli, protože tak to říkají staré moudrosti. Soplíkové příběhy nejsou ničím výjimečné a ve většině případů za nimi není třeba hledat komplikované diagnózy, ale pokud se opakují příliš často a jsou spojeny s jinými příznaky, zvažte návštěvu ORL, může se za tím skrývat zvětšená nosohltanová mandle, jako tomu bylo u nás...

    Nosohltanové mandle jsou shluk lymfatické tkáně, která plní významnou imunitní funkci, chrání tělo před bakteriemi a viry. Největší roli hrají do 3 let dítěte, poté si tělo vytváří i jiné způsoby obrany. S nosními mandlemi se narodíme. Rostou přibližně do 8. roku věku dítěte, kdy se začnou naopak zmenšovat a v pubertě by měly zcela vymizet.

    Jeden z nejčastějších problémů dětského věku

    Ke zvětšení mandle dochází především během akutní infekce horních cest dýchacích. Imunitní aktivita mandle stoupá a lymfatická tkáň se zvětší. Problém nastává, když se po přeléčení dítěte nevrátí mandle do původní velikosti. Každou další nemocí horních cest dýchacích se mandle více a více zvětší.

    Jaké jsou první příznaky?

    Někdy žádné a na tento problém se přijde náhodným vyšetřením. Pokud už se však objeví, odborníci radí ho nepodceňovat. Pediatrička nás nasměrovala do ordinace ORL, protože dcera dýchala hlasitě a převážně ústy, chrápala, trápil ji ucpaný nos a časté zadní rýmy. Její řeč byla „huhňavá". Bývala často unavená, probudit ji ráno do školky byl přímo heroický výkon. Při každé rýmě ji bolela ouška a zdálo se nám, že hůře slyší.

    Dalšími příznaky může být i skřípání zuby, opakované záněty středního ucha nebo noční pomočování, či nechutenství způsobené zatékáním hlenů. Při déle neřešeném problému se u dětí objevuje také tzv. vysoké gotické patro. Dítě dýchá ústy, netlačí jazykem na patro a u neléčených pacientů se objevuje i typický výraz obličeje s otevřenými ústy, pokleslou dolní čelistí a unaveným výrazem.

    Vyndat či nevyndat?

    Každý rodič chce pro své dítě jen to nejlepší. A proto rozhodnutí se pro odstranění není jednoduše volbou. Než přistoupíte k operaci, je vhodné zkusit i jiné možnosti, protože je to přeci jen zásah do dětského organismu. Při první dcerce jsme si příznaky, které nám mohly naznačit, že z nosní mandlí není všechno v pořádku, mohli všimnout dřív. Ale v jejím případě se už operaci vyhnout nedalo.

    S odstupem 3 let, s druhou dcerkou klepu na dveře té samé ambulance, s podobnými problémy. Verdikt stejný. Tentokrát jsem si ovšem chtěla být jistá, že jsem před výběrem nosné mandle vyčerpala všechny dostupné možnosti.

    Rozhodla jsem se vyzkoušet homeopatický lék Lymphomyosot, který se mimo jiných indikací doporučuje užívat i v případě zvětšených nosních i krčních mandlí. Prodává se v lékárnách ve formě kapek a je vhodný pro děti od 2 let. Říká se, že lékař léčí, ale příroda uzdravuje. Homeopatický lék Lymphomyosot obsahuje množství léčivých rostlin, mimo jiné rozrazil lékařský, potočnici lékařskou, přesličku zimní, zemědým lékařský, hořec žlutý a jiné a používá se v homeopatii tradičně ke zmírnění příznaků mírného zadržování tekutin, dále při otocích dolních končetin nebo lymfatických uzlin, mezi které právě nosní mandle patří.

    A tak jsme zahájili bojovou kúru. Děti od 2 do 5 let by měly užívat 5 kapek 3x denně. Ze začátku se při akutních problémech doporučuje podávat 5 kapek každou půl až 1 hodinu, a to až 12x denně. Pro začátek intenzivní kúry jsme využili víkend, kdy jsem jí kapky podávala v malém množství vody přesně podle instrukcí, až 12x za den. Po 3 dnech, kdy se mi vrátila do školky, jsme upravili dávkování na standardní dávku. Po dvou týdnech užívání se Simonce uklidnil spánek, chrápání vystřídalo hlasitější odfukování a pusinka byla konečně během spánku zavřená. Skutečně jsme měli pocit, že se jí ulevilo. Ráno se budila odpočatější a spokojenější. Její hlas nezní tak „huhňavě“ a ustoupily i zadní soplíky.

    V léčbě budeme určitě pokračovat, protože po dlouhé tortuře jsme konečně zpozorovali změnu k lepšímu. Zda se skutečně vyhneme operaci, ukáže až čas. Nebudu vám slibovat nemožné, ani že kapky dokážou zázračně odvrátit nezbytnou operaci, ale určitě vám doporučuji kapky vyzkoušet a dát jim šanci. Možná budete mít stejně pozitivní zkušenost jako my.

    Inzerce

    redakce
    12. kvě 2022    Čtené 58x

    Nová poradna pediatra na Modrém koníku

    Na tom, že není většího štěstí, než je zdraví, se shodneme nejspíš všichni. A mít zdravé a spokojené děti je v životě každého rodiče to nejdůležitější. Čas od času se ale v životě nás všech, děti nevyjímaje, objeví různé lehčí či vážnější zdravotní potíže. Rýma, kašel, horečka, dětské nemoci jako jsou neštovice, pátá a šestá nemoc, virózy, průjmy či alergie potkávají rodiče dokonce častěji, než by si přáli. Když se přidá jakákoli zdravotní komplikace, je vždycky fajn mít na koho se obrátit, poradit se, informovat se.

    Proto jsme na Modrém koníku spustili poradnu pediatra. MUDr. Pavlína Koucká, pediatrička a maminka, vám v ní ochotně poradí a zodpoví otázky týkající se dětského zdraví - akutních i chronických onemocnění nebo například očkování. 

    Vaše otázky z oblasti pediatrie můžete pokládat v nové Poradně dětského lékaře. Stejně jako ve všech ostatních poradnách na Modrém koníku jsou i v této všechny vaše dotazy anonymní a zdarma.

    Mějte krásný den!
    Modrý koník

    redakce
    2. kvě 2022    Čtené 1651x

    Čekejte nečekané a připravte se na nepřipravené

    Změna. Slovo ženského rodu, které skloňujeme podle vzoru žena. Náhoda? Možná ani ne ... V životě každého z nás se dějí neustále změny. Příjemné, plánované, překvapivé, viditelné, ale i ty méně radostné, neviditelné či nežádoucí. Avšak právě v životě ženy nastane ta největší, nejvýznamnější změna, která s sebou mnohdy přináší nečekané. A tou změnou je právě narození dítěte.

    Čekejte nečekané

    Příchodem malého človíčka se váš život změní o 180 stupňů. Kromě těch viditelných změn, které těhotenství a porod zanechají na vašem těle (a které vás mohou překvapit), jsou zde změny, které prožíváte ve vašem nitru. Únava, vyčerpání, tlak okolí, vlastní očekávání, nároky a v neposlední řadě vliv hormonů – celkem slušný mix, který se může postarat o různé stavy mysli i těla. A přesně to se stalo i mně. Vyrovnané, klidné, trpělivé osobě, která uvažovala vždy racionálně a emocionální výkyvy znala pouze z filmů. A bum, najednou to přišlo...

    Pár dní po porodu jsem seděla na nemocniční posteli a plakala. Doslova řvala. Nepoznávala jsem se, nechápala jsem, co se děje, ale zkrátka to nešlo zastavit. Byla jsem jako hysterická hlavní hrdinka z venezuelské či turecké telenovely. A víte proč? Kvůli plenkám. Seriózně. Při přebalování jsem si po pár dnech všimla, že to moje malé, křehké, voňavé drobátko má nepěknou kožní reakci v plenkové oblasti. Při ranní vizitě se na to podívala doktorka, odsekla, že ano, má reakci, je třeba změnit plenky. Okej, ale jaké? Nuže, řekla, že mám zkoušet. Jakmile se zavřely za ranní vizitou dveře, sedla jsem si a přišlo to. Nezastavitelný pláč. Věděla jsem, že pleny nejsou důvodem tohoto mého stavu. Ale byly spouštěčem. Celý ten koktejl již zmiňované únavy, hormonů, nemocničního prostředí, bezmocnosti, chybějící domácí pohody a podpory nejbližších, jakož i nová dimenze lásky a strachu zároveň – zkrátka se to všechno jaksi nahromadilo a mě rozplakala obyčejná kožní reakce.

    Jako prvorodička jsem nečekala nic z toho. Nečekala jsem až takovou směs nálad. Nečekala jsem, že porodem to náročné vlastně nekončí, ale začíná. A nečekala jsem ani to, že se člověk musí zabývat ještě i výběrem plen. Sáhla jsem po nějaké známé značce, kterou jsem znala z doslechu. Nezkoumala jsem, jaké mají složení, zda jsou bez parfemace a vhodné i pro citlivou pokožku. A tak jsem si ten jeden den dobře poplakala. Bez studu a výčitek. Protože jsem věděla, že tak, jak to přišlo, to musí i odejít. Přesně tak i bylo. Když jsem byla dostatečně klidná, otevřela jsem internet a pátrala jsem. Vyhledala jsem různá fóra, poptala se kamarádek, sumarizovala, porovnávala. Řeknu vám, že ani výběru střešní krytiny či podlahy do domu jsem nevěnovala tak rozsáhlou rešerši jako výběru plen. Kdyby mi tohle někdo řekl, asi ho vysměji 🙂 Výběr jsem nakonec zúžila na 3 značky. Z těch jsem si nakonec vybrala ty, které do puntíku splňovaly mé požadavky – složení bez parfemace, dermatologicky testováno, vhodné pro citlivou pokožku, dobrá absorpční schopnost, cenová dostupnost a v neposlední řadě i sympatie.

    Když se z výběru plenek stává jaderná fyzika

    Věděla jsem přesně, co chci – ano, ženy někdy i vědí, co chtějí;) Aby byly prodyšné a nedráždily pokožku. Také to, aby dokázaly rychle a spolehlivě absorbovat tekutiny a zabránit tomu, aby i jen kapka prosákla. Zanedbatelná není ani flexibilita, aby se děťátko cítilo příjemně a pleny mu poskytovaly dostatek volnosti a pohodlí. 

    Plenky BEBELO  splňují vše, co se od dobrých a spolehlivých plen očekává. SeconDry® - říká vám to něco? Ne? Nevadí, už bude. Protože díky tomuto systému, který odvádí vlhkost, bude pokožka zadečku rychle v suchu a pohodlí až po dobu 12 hodin. Díky tomu a také jemným gumičkám kolem nožiček pro maximální ochranu proti přetečení, se nemusíte trápit s nočním přebalováním a riskovat, že miminko se vzbudí a namísto spánku budete mít noční mejdan. Absorpční kanálky se navíc postarají, že vlhkost je odváděna po celé délce plenky. O dokonalý pocit pohodlí se postará nejen extra jemná a hebká povrchová vrstva, ale i elastické upevňovací pásky, které se perfektně přizpůsobí dítěti. Plenka tak netlačí, nepřekáží, neomezuje. Protože jak to řekla ta Marilyn Monroe? "Dejte dítěti správnou plenku a dokáže dobýt svět?" Vlastně ne, bylo to trochu jinak: "Dejte dívce správné boty a dokáže dobýt svět!";)

    Ale zpět k plenkám. BEBELO pleny jsou navíc dermatologicky testovány a bez jakékoliv parfemace, takže jsou vhodné i pro citlivé zadečky či dokonce děti s atopickým ekzémem. A přesně to jsem hledala. Protože v tomto případě nebyl čas ani prostor zkoušet a hledat "to pravé ořechové". Potřebovala jsem jít na jistotu a vědět, že další plenka, po níž sáhnu, sedne a nebude jemné pokožce způsobovat problémy. Třešničkou na dortu je pěkný design, který potěší každé oko, které má rádo hezké věci 🙂 Při velikostech 1 a 2 pro nejmenší miminka je design jemný, čistý, přesně takový, jaký pasuje k těm malým, rozkošným stvořením. Velikosti 3, 4 a 5 jsou zase v jemných, ale zároveň veselých vzorech.

    Výhodou značky BEBELO je i široký sortiment produktů. Od plenek pro novorozence, plenkových kalhotek pro aktivní objevitele, absorpčních podložek až po vlhčené utěrky. Ale protože nic není stoprocentní, jedinou připomínku k plenkám BEBELO má můj manžel, a to pověstný proužek, který dá zabarvením znamení, že je čas plenu vyměnit. 

    Na velikosti záleží

    Že na velikostí nezáleží? Kdepak! Při plenkách je to právě naopak. Dejte si záležet na výběru té správné velikosti, jinak nebude spokojené dítko, ani vy. Řiďte se váhovým doporučením na obalu a v případě, že se nacházíte na rozhraní 2 velikostí, vyberte tu větší. V nabídce BEBELO najdete plenky pro novorozence od 2 kg až po plenkové kalhotky do 20 kg. A jak často plenku měnit? Samozřejmě podle potřeby. No bude to často, na to se připravte, přibližně každé 3 hodiny. Proto je ideální, pokud natrefíte na kvalitní, šetrné a jemné pleny, které vašemu děťátku sednou, ale finančně vás nezruinují.

    Takže, milé maminky, nebojte se plakat, být zoufalé, smutné, bezmocné. Nedivte se, pokud vás rozpláčou banální věci. A určitě se nestyďte požádat o pomoc. Nemusíte být superženy. Natož ne těsně po porodu. Musíte pouze mámy. Spokojené mámy. A zapište si za uši, že v tom nejste samy. Jsme v tom spolu. My, unavené, ale šťastné mámy, které mají občas slabší chvilky. Co je naprosto v pořádku a normální. Ale vždyť víte, jak to je. Za všechno přece mohou ty hormony, my jsme v tom nevinně: P

    Tento článek vyšel s podporou BEBELO

    redakce
    28. dub 2022    Čtené 167x

    Poradna o bylinkách, bylinných čajích a směsích

    Člověk, jako živý tvor, je součástí přírody. Už naše babičky a prababičky věděly, že pokud se k ní chováme s respektem, odvděčí se nám svými plody. Věděly také, že v přírodě najdou pomoc s nejednu svou bolístkou. A to nejen v podobě přikládání jitrocelu na rány. Příroda umí pomoci při bolestech těla i duše. 

    Pokud tedy znáte účinky bylinek a jejich kombinace, často se můžete vyhnout syntetickým lékům z lékárny, nebo léčbu potíží podpořit přírodní formou. A jestliže jsou pro vás bylinky velká neznámá, přesto byste ale jejich blahodarné účinky rádi využili ve svůj prospěch, již měsíc můžete využívat na Modrém koníku Poradnu o bylinkách, bylinných čajích a směsíchV té vám PharmDr. Jan Martin, Ph.D. ochotně odpoví na všechny vaše zvídavé dotazy. 

    Vaše otázky, týkající se řešení problémů pomocí bylinek, můžete pokládat v nové Poradně o bylinkách, bylinných čajích a směsích. Stejně jako ve všech ostatních poradnách na Modrém koníku jsou i v této všechny vaše dotazy anonymní a zdarma.

    Mějte krásný den!
    Modrý koník

    redakce
    31. bře 2022    Čtené 1202x

    Úrazy nechodí po horách, ale po lidech

    V uplynulých dvou letech se téma životního pojištění objevovalo v našich rozhovorech častěji, než tomu bylo dříve. Mohla za to především pandemie koronaviru. Tak nějak víc jsme si začali uvědomovat křehkost našeho zdraví. A přitom na nás nástrahy běžného života číhají denně a prakticky na každém rohu.

    Vemte si třeba obyčejný běžný den. Kolikrát si řekneme: „To jsem měl štěstí!” Nepozornost za volantem nebo na přechodu pro chodce, námraza na chodníku anebo nesprávně vypočítané kroky na schodech. Nehody se stávají. A paradoxně nejvíc se jich pořád děje v domácnosti.

    Kolik drobných poranění si dovedeme způsobit při pouhém vaření. Drobná pořezání či popáleniny jsou na téměř denním pořádku. Ale stačí chvilička nepozornosti, anebo se jednoduše zamyslet nad něčím jiným, než co právě děláme, a neštěstí je na světě. Divili byste se, co dovede způsobit třeba takový tyčový mixér. Stačí ho zapomenout vytáhnout z proudu a zajet prstem k čepeli, abyste ho vyčistili. No a když ho v tom momentě nedopatřením zapnete. No au! Myslíte si, že se to vám stát nemůže? Taky jsem si to myslela.

    Nehody se ale nestávají pouze v kuchyni. Máte doma kutila? Tak to nejspíš znáte. Kéžby byly rány kladivem po ruce to nejhorší, co se může stát. Vždyť například proud při výměně žárovky vypínají pouze amatéři. Stejně tak jsou pro amatéry i návody. 

    U nás doma bychom se mohli předhánět, kdo přišel k bizarnějšímu úrazu právě v prostorech, které známe nejlépe. Třeba mně ke třem stehům na hlavě stačilo otevřené okno nad komodou, od které jsem se prudce zvedla. Anebo můj manžel, když vyřezával halloweenskou dýni chirurgickým skalpelem a špatně odhadl, jak moc je ostrý. Kluci v úrazové nemocnici nás jednu dobu znali jménem. Řeknete si: „Špatné období.”

    S příchodem dětí se ale toto období nějak zvláštně prodloužilo. Dnes už i naše děti vědí, proč se na kolečkových bruslích nejezdí po bytě a už vůbec ne proti skleněným dveřím. A taky se nejedí arašidy přímo z misky tak, že si do ní ponoříte celý obličej. To se pak může stát, že oříšek uvízne ve vašem nosu.  

    Postupně jsme si tak uvědomili, že ačkoli nechodíme na vysokohorskou turistiku a jsme, především poslední dva roky, většinou doma, není špatný nápad, zřídit si životní a úrazové pojištění. A to nejen pro nás dospělé, ale také pro naše ratolesti. Protože, řekněme si upřímně, právě děti jsou na úrazy, nejen doma, nejnáchylnější. Věděli jste třeba, že k nejvíce úrazům dochází u chlapců mezi 15 a 19 lety a u dívek je tato hranice 10-14 let? V Česku se každoročně zraní zhruba 300 tisíc dětí, přičemž trvalé následky si odnáší asi jedno procento z nich.

    Generali Česká pojišťovna myslí na celou rodinu a všechny vás připraví na veškerá nemilá překvapení. Nabízí proto komplexní rodinné životní pojištění a postará se nejen o vás, ale i o děti a seniory. Pojištění Můj život zajistí nejen vyplacení peněz hned po nahlášení pojistné události, ale kryje také doléčování a následnou péči v lázních. Bez příplatku jsou v něm zahrnuty i extrémní sporty a nebezpečné činnosti dětí. Navíc jsme si mohli vybrat mezi čistě rizikovým a investičním pojištěním. Oceňujeme i krytí výpadku příjmu z důvodu pracovní neschopnosti. A přestože nás pojištění před úrazy neochrání, je alespoň jistotou, že pokud se něco nečekaného stane, máme se vždy na koho spolehnout.

    redakce
    22. bře 2022    Čtené 1572x

    Nezvratný osud, aneb jak předvídat nepředvídatelné

    Život s dětmi je jako jízda na kolotoči. Je to opravdu velká zábava, ale čas od času se z toho může zatočit hlava. Někdy si připadám jako ve filmu Nezvratný osud. Děti na bruslích? Vidím zlomenou nohu. Děti na kole, před očima se mi zjeví odřené koleno. Kluzká dlažba u bazénu ve mně evokuje rozbitou hlavu. Dovádění na prolézačkách? Vidím zlomenou ruku nebo vyražený dech. Možná si řeknete: „Ta žena není normální.” Přiznám se, že si to říkám někdy i já. Sem tam mám pocit, že je jen neustále upozorňuji: „Neběhej nebo spadneš, nelez tam, protože si ublížíš”. No je to prostě důsledek života s mými dětmi.

    V momentě, kdy už znal lékař na pohotovosti křestní jméno mé dcery dříve, než jsem mu podala průkaz pojištěnce, věděla jsem, že je ten pravý čas přemýšlet o dobrém pojištění. Poprvé jsme tam byli s naraženou ručičkou, ze které se vyklula prasklá loketní kost. Podruhé se zatlučenými plastovými zoubky z princeznovské korunky v čele. Ano, přesně ty zoubky, které jsou na korunce proto, aby lépe držela ve vláscích, se po nárazu o zeď při náruživém tanci odlomily, a zabily do čela jako hřebíky. Nic vážného, stačilo nařezat, pinzetou vyjmout „hřebíky“ a zašít. Potřetí si slečna přibouchla malíček do dveří auta. Se zlomeným prstem jsme chodili na kontrolu ještě dva měsíce. A tak dále... Znáte to určitě taky.

    A to je jen takový běžný nudný každodenní život. Ta každodenní jízda na kolotoči zvaném rodičovství. Pokaždé, když ze mě opadl prvotní šok, řekla jsem si, že vždyť takto děti rostou. Jednoduše to k dětství patří. Naštěstí, žádné velké tragédie se u nás nekonaly, ani v našem okolí. Až jednou...

    Cesta za posledním sněhem, nebo jak se poučit z chyb druhých

    V našich končinách už bylo jaro, ale výše položené kopce ještě lákaly vytrvalé lyžaře užít si poslední dny na svazích. Pracovní povinnosti mi nedovolili jít, ale manžel si vybavil volno a naši starší, tehdy ještě předškolačku, vzal na otočku na lyžování. Přidal se i kamarád, jehož dcerka byla, shodou okolností, spolužačkou ze školky naší dcerky. Výlet byl super. Užili si ho, hodně smíchu, horká čokoláda v bufetu a den bez mého lamentování: „Dávej si pozor, jinak...“. Celý den mě zásobovali fotkami. Těšila jsem se, že si to jednoduše užívají.

    Zazvonil telefon... Muž vystrašeným hlasem mi říká, přijedeme pozdě, malá Janka spadla, musíme jít do nemocnice. V první sobecké vteřině mi odlehlo, že se nic nestalo mé dceři. Zahanbená jsem však později trnula a čekala na zprávy, jak na tom naše malá kamarádka je. Nedopadlo to dobře. Měla roztříštěnou zlomeninu nohy.

    Úrazem nic nekončí

    Spustil se kolotoč – pobyt v nemocnici, nekonečné návštěvy lékařů a ještě delší maraton rehabilitací. Nekonečné týdny doma zanechaly stopy nejen na pracovním vztahu zaměstnavatele k rodičům, řekněme si upřímně, kdo chce, aby mu zaměstnanec vypadl na tak dlouhou dobu. A odrazilo se to také na finančním rozpočtu rodiny. Tehdy jsem o životním pojištění začala uvažovat opět a tentokrát to dotáhla do konce. Uvědomila jsem si, že ať už jde o vážné zranění nebo nemoc dítěte, léčba často vyžaduje nemalé finanční prostředky. Někomu dokáží s péčí pomoci prarodiče nebo jiná blízká rodina, ale pokud je po ruce nemáme, zůstáváme s dítětem my sami. Příjem rodiny se citelně sníží a vyžaduje-li léčba několik týdnů či měsíců, jsme nuceni sahat na rezervy. Pokud je nemáme, teprve tehdy začíná legrace.

    Jak vám pojištění pomůže, když život nehraje fér?

    Dobré pojištění pomůže s financemi při úrazu. Důležité je, aby pojišťovna nečekala na doléčení a peníze vyplatila ihned po nahlášení a doložení úrazu. Generali Česká pojišťovna v rámci pojištění Můj život, nabízí pomoc s financemi při úrazu, kompenzaci v případě, že je zotavování delší a hradí takové potřebné doléčení v lázních a léčebnách. Peníze nejsou všechno, ale s jejich pomocí se všechno zvládá tak nějak snadněji.

    Článek vyšel s podporou Generali Česká pojišťovna

    redakce
    15. bře 2022    Čtené 1246x

    Jarní outfit: Bebíčka, boláky, modřiny a silniční lišeje

    Jak už tomu bývá zvykem, po šedé a studené zimě nám na dveře a okna pomalu klepe jaro. S přibývajícími slunečními paprsky pořád víc času trávíme venku. Výlety, dlouhé pobyty na hřištích, cyklotúry i túry po horách. A jak se říká, štěstí přeje připraveným. Ať se snažíme sebevíc, nemůžeme mít oči všude a na naše ratolesti číhá mnoho bubáků. Ať už je ten váš drobeček živé stříbro anebo klidný mistr zenu, nehody se stávají. Máte také občas pocit, že právě u vás doma by se mohla zabydlet ambulance urgentního příjmu, protože je těch zranění vážně moc? Jaká zranění jsou u dětí nejčastější?

    Spadla lžička do kafíčka

    Ze zkušenosti vím, že absolutně nejčastějším typem úrazu mých dětí jsou rozhodně „silniční lišeje”. Ano ano, stačí vteřinka nepozornosti (a ne té mojí) a dítě škrábu z asfaltu. A to ani nemusí jet na kole nebo koloběžce. Kolikrát mu na takový pravý držkopád stačí i dvě nožky a třeba kamínek na chodníku. Odřeniny, modřiny a pořádné boláky jsou už snad naším každodenním chlebem. Proto na rychlé ošetření nosím s sebou „kouzelnou vodičku” k dezinfekci a ještě víc kouzelná lepítka. Tato kombinace zaručeně vyléčí každé bebí.

    Naštěstí, žádný z pádů mých dětí neměl výrazně hořkou příchuť. To se ale nedá říci o mně. Byla jsem jen teenagerka, když jsem si po nešťastném pádu do podzemní garáže zlomila pánev. No jo, ne každý pád je nevinný a člověk si může následky nést po celý život.

    Koukej před sebe!

    Kolikrát už jste vyřkli tuto větu? Já snad milionkrát. Děti totiž velice snadno přepínají svojí pozornost na věci nepodstatné. A tak se často stane, že jednoduše naráží do lidí a předmětů, ač se počítá s tím, že budou prostě koukat před sebe. Při chůzi, při běhu, při jízdě na koloběžce, … . Ale oni ne. Jedou, jedou a najednou vlevo pejsek, vpravo motýlek, „Hele, mami, letadlo,” a už jsou ve sloupu veřejného osvětlení. V tom lepším případě. Kolikrát si říkám, že nad nimi stáli všichni andělé a jen zázrakem nevletěli pod jedoucí auto. A stačila by pouze milisekunda mé nepozornosti…

    A tím plynule přichází další častá kategorie zranění a tou jsou střety s motorovým vozidlem. Řeknete si, že vy si dáváte pozor a učíte tomu i své děti. Paradoxem je, že většinou ti, co si dávají největší pozor, zaváhají pouze jednou. Já sama jsem se jako šestiletá holčička stala účastníkem dopravní nehody. A stačila vteřina mé nepozornosti. Aut tenkrát ještě nebylo v ulicích tolik, jako dnes, ale byla. A pod jedno z nich jsem vletěla. Řidič neměl šanci mě vidět, najednou jsem prostě ležela na jeho kapotě. Naštěstí, jel pomalu, chystal se už parkovat, a tak jsem měla na pár vteřin vyražený dech. Měla jsem štěstí. Ne všechny nehody ale končí dobře. Když si na to vzpomenu, dělá se mi šoufl. Kdyby to bylo moje dítě, nejspíš bych ho doma držela až do puberty a ven by mohlo výlučně v mém doprovodu. I když, ani tak bych ho neochránila na 100 %.

    Pozor, je to ostrý!

    Teď, když přemýšlím o různých zraněních, která jsem utržila v dětství já nebo mé děti, musím se smát, protože toho bylo dost na tak malou skupinku lidí. Rezavý hřebík v bradě, prst zaseklý v řetězu kola, střep zapíchlý v dlani. Ano, otevřená zranění a zabodnuté předměty různě po těle mají pomyslnou bramborovoumedaili v žebříčku nejčastějších úrazů. Vzpomínám si, jak v šesté třídě mé spolužáky nenapadlo nic lepšího, než zastrouhat konce štětců do výtvarky a hrát si na šermíře. Tušíte správně, jeden z nich skončil na urgentu se štětcem zaraženým v dolním rtu. Nedovedu si představit, jak se asi cítila jeho máma, když jí ze školy volali, co se stalo.

    A co dalšího?

    Myslím, že těch úrazů dětí bych mohla vyjmenovat snad nekonečně moc. Od blízkých setkání s hmyzími druhy, přes hrášek (nebo jiný předmět) v nosíku, až po spáleniny, které jsou na páté příčce. Ano, většinou se stanou doma - u plotny sporáku, ale ani na jarních a letních grilovačkách a jánských ohních o ně není nouze. A to nemluvě o zubatém jarním sluníčku, které dovede také nadělat pořádné problémy.

    Co můžeme dělat?

    Jak už jsem naznačila výše, prevence proti dětským zraněním neexistuje. Můžeme se snažit sebevíc, jednoduše k nim jednou za čas dojde. Bohužel ale, nejsou to vždycky pouze zranění lehká a bez následků. Jsou nehody, které končí tragicky a také úrazy, které zanechají doživotní stopu.

    Pokud máte doma malého neposedu, určitě přijde vhod úrazové pojištění. Před samotnými úrazy dítě také neochrání, ale když už se něco stane, můžete se spolehnout, že vás vaše pojišťovna v těžkých chvílích podrží. Přestože je zdraví na prvním místě a žádnou bolest nelze penězi vykoupit, v případě vážného úrazu s delší rekonvalescencí, vám určitě přijde vhod, že Generali Česká pojišťovna v rámci pojištění Můj život, nabízí pomoc s financemi při úrazu, kompenzaci v případě, že je zotavování delší a vy chcete být svému dítěti nablízku a pečovat o něj, a hradí také potřebné doléčení v lázních a léčebnách.

    Tak jak doufáme, že vysokou míru bezpečnosti dětské autosedačky nikdy na vlastní kůži nepoznáme, tak je to i s úrazovým pojištěním. Čert ale nikdy nespí, proto je dobré mít vždycky zadní dvířka pootevřená. Financování pojištění rodinný rozpočet nezruinuje a v případě, že se něco stane, je fajn ho mít. Já už ho mám a s pocitem, že mi Generali Česká pojišťovna kryje záda, se mi dýchá o hodně lépe a skotačení dětí si mohu užívat o to víc.

    Článek vyšel s podporou Generali Česká pojišťovna

    redakce
    7. únor 2022    Čtené 202x

    Nová Poradna o nechutenství a poruchách příjmu potravy na Modrém koníku

    Když se řekne „poruchy příjmu potravy", automaticky se nám všem vybaví slova jako anorexie a bulímie, které trápí především adolescenty a mladé dospělé. Věděli jste však, že tento problém se může týkat i daleko mladších věkových kategorií? 

    Nejedna maminka se potýká s problémem s příjmem potravy svého děťátka. Přebírání jídla na talíři, vynucování si krmení, potřeba koukat na pohádky nebo hrát si s tabletem u jídla, ... Taky to znáte? Nespočet dětí si prodlužuje těmito nežádoucími činnostmi čas jídla z pár minut na hodinu, často i víc. Že to je normální stav? Možná vás překvapí, že je docela častý, ne však normální a poruchami přijmu potravy, nechutenstvím, problémy se zpracováním potravy i nevhodným chováním u stolu je nutno se zabývat a řešit je. 

    Pokud taky máte doma malého nejedlíka, obraťte se na naši novou Poradnu o nechutenství a poruchách příjmu potravy, kde vám ergoterapeutka Mgr. Jitka Ludvíčková poradí a odpoví na všechny vaše otázky týkající se dovednosti jíst.

    Vaše otázky, týkající dovednosti jíst a řešení problémů s příjmem potravy můžete pokládat v novéPoradně o nechutenství a poruchách příjmu potravy. Stejně jako ve všech ostatních poradnách na Modrém koníku jsou všechny vaše dotazy anonymní a zdarma.

    Mějte krásný den!
    Modrý koník

    redakce
    24. led 2022    Čtené 556x

    Když imunita potřebuje nakopnout

    Brrr… Za okny je zima jak z Mrazíka, upíjím čaj po doušcích a je mi vlastně docela fajn. Fajn ve srovnání s uplynulými několika lety. A co se změnilo? Vlastně nic a v podstatě všechno. Loňskou zimu jsem totiž strávila celou právě za těmito okny. Ne, nebyli jsme v karanténě, jak by si někdo mohl myslet, ale se zdravím to mělo co dočinění. U nás doma se totiž usídlila školková rýmička!

    Někdo by si řekl: „Ta toho nadělá, vždyť taková rýmička je normální všude.” Nicméně, u nás to už byla taková podzimně-zimní tradice. Od října do března doma. A to doslova, jelikož děti v podstatě celých 6 měsíců v roce trávily mimo školku. Přestože na střídačku. Začalo to nevinně, soplíkem, ten ale neustával, a když konečně zmizel, tak se po dvou-třech dnech ve školce opět vrátil a naše izolace začala znova. A rýmu jsme si předávali v rodině jeden po druhém stále dokola.

    Dokud jsem byla ještě na rodičovské dovolené s mladším dítkem, v podstatě mi to ani tak úplně nevadilo. Školku jsem považovala za prostor, kde se mohla starší dcerka socializovat a nabrat tam dovednosti a vědomosti, které doma jen stěží získá, hlavně s miminem za zády. Problém ale nastal, když už do školky chodili oba a pro mě přišel čas nastoupit do práce. Měla jsem štěstí v neštěstí a loni jsem měla možnost pracovat z domu, a tak mi za časté absence v práci nehrozil „vyhazov” a mohla jsem být s dětmi doma bez výčitek. Jejich asistence sice nebyla úplně žádoucí a moji kolegové dodnes vzpomínají na historky z online porad a hlášky mých dětí. Třeba na z dálky křičícího syna: „Mami, už mám hotovo.” Díky vstřícnosti všech se to dalo přežít. Letos jsem ale už s takovým luxusem nemohla počítat, a tak jsem už koncem letních prázdnin začala přemýšlet, jak dostatečně důrazně proti rýmě zakročit. 

    Všichni víme, že žijeme v době, kdy nás nemoci straší o něco víc než kdykoli předtím. Učitelé i zaměstnavatelé nás posílají domů ze školy, školky i z práce s obyčejnou rýmou. Protože, co kdyby… A tak jsme začali posilovat imunitu a vzali jsme to od podlahy. 

    Pro začátek jsme změnili jídelníček. Já vím, děti by měly jíst hodně zeleniny a ovoce, ale, ruku na srdce, spousta z nás prostě nemá trpělivost se s dětmi dohadovat, ať sní to rajče na sendviči či okurkový salát ke kuřeti. A tak, z pouhé pohodlnosti, těch přírodních vitamínů moc nemáme ani my, ani oni. Ale já jsem prostě udělala změnu - zavedla jsem zeleninu ke každému z hlavních chodů a ovoce ke svačině. První krok k posílení imunity byl tedy splněn.

    Bod číslo dva - pohyb. A tím nešetříme. Denně si i s dětmi dáváme procházky a plníme cíl 8 000 kroků. Nikdy jsme neměli šťastnějšího psa. Popravdě, v jeho devíti letech ani unavenějšího. A maminka je spokojená nadevše, jelikož s úderem osmé večerní děti padají do postele bez zásahu rodičů - pouhou únavou.  A dobře spíme vlastně všichni. Což je taky krok k posílení imunity. Vydatný spánek alespoň sedm hodin denně. A jelikož všechno se vším souvisí, mohu si i zde dát jednu fajfku do seznamu. 

    Navíc, pohyb na čerstvém vzduchu je dalším krokem ke zdravějšímu já nás všech. A přestože jsou děti na otužování ještě malé, snažím se alespoň je nepřehřívat a oblékat jen „tak akorát” a raději nasadit svižnější tempo, abychom se zahřáli.

    Samo o sobě se mi ale všechny tyto kroky zdály málo. A tak jsem sáhla po homeopatickém léku Engystol. A proč právě ten? Odpověď je jednoduchá. Důvěřuji homeopatikům a jejich účinku na organismus v případě dlouhodobého užívání, a tím Engystol je. Je možné používat dlouhodobě, a to od 1. dne věku. Při dlouhodobém užívání působí preventivně. Nicméně, stane se, že přes všechna opatření může bacil napadnout organismus a v takovém případě stačí dávku na chvíli zvýšit a organismus se s nemocí popere o něco lépe. Engystol může nejen zkrátit dobu léčení, ale také zmírnit příznaky virové infekce, ať už je to chřipka, nebo pouhé nachlazení. Jeden přípravek pro celou rodinu, který pomáhá nemoci předcházet, a když už se nějaká vyskytne, tak ani chlapy rýmička nezničí.

    V této době je posilování imunity veledůležité, abychom mohli vést pohodlný život, jako předtím, proto pro ni dělejme, co to jde. Tak na zdraví!

    Článek vyšel s podporou Engystol

    Engystol tablety je homeopatický lék k vnitřnímu užití. Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

    redakce
    11. lis 2021    Čtené 105x

    Nová Sociální poradna na Modrém koníku

    Rodičovství - nekonečný zdroj radostí a štěstí, ale, řekněme si upřímně, i starostí, byrokracie a nekonečných návštěv úřadů. A jedním z nich je, nepochybně, i Úřad práce. 

    Vyřizování rodičovského příspěvku, přídavku na díte, příspěvku na bydlení a dalších dávek je často běh na dlouhou trať a na ní vás mohou potkat různé komplikace. S těmito problémy, se kterými si neumíte dát rady, vám Bc. Adéla Cachová poradí v naší nové Sociální poradně.

    Vaše otázky, týkající se nepojistných sociálních dávek, můžete pokládat v nové Sociální poradně. Stejně jako ve všech ostatních poradnách na Modrém koníku jsou všechny vaše dotazy anonymní a zdarma.

    Mějte krásný den!
    Modrý koník