Jak dlouho je MMR vakcína "živá"?

helionova
28. kvě 2018

Zdravim holky,
Jsem cca 8 tt a kvuli prijeti syna do skolky musime naockovat MMR.
Drive to neslo, jelikoz byl syn nemocny a ted uz nas tlaci cas.
Jenze gynekolog to nedoporcuje a pediatra ma dovcu abych to s ni mohla probrat.
Naskytla se nam moznost naockovani a nasledneho hlidani par dnu moji mamou, jen by me zajimalo jak dlouho bych nemela byt se synem v kontaktu?
Nemate prosim nekdo nahodou zkusenost?
Dekuji

terry1512
28. kvě 2018

Přenos z očko/ na kohokoliv nebyl nikdy prokázán.
Nicméně ono hlídání na pár dní moc neřeší protože NU se mohou objevit 7-21 den po očko. A klidně i později.
Dcera se s NU ( dlouhodobými) potýkala skoro půl roku.
Obecně se nedoporučuje očkovat v prvním trimestru. Pak už stim Dr. Problém nemají.

mia255
28. kvě 2018

Já očkovaná dcerku když jsem byla zhruba v 17 TT a vše v pořádku... Malá se dokonce po týdnu osypala ale na mě nic nepřenesla a to jsem s ní byla 24/7

g_m
28. kvě 2018

@helionova Jsem 24tt, dcera byla očkovaná cca měsíc zpátky, ptala jsem se doktorky a neměl by s tím být žádný problém resp. mi říkala, že mně žádné riziko nehrozí.

priefi
28. kvě 2018

@helionova v prvnim trimestru se ocko nedoporucuje, budes muset pockat min.jeste par tydnu. Navic je problem v tom, ze nektere deti maji slabsi imunitu a muze se stat, ze mmr zpusobi primo danou nemoc a to uz pak dite nakazlive urcite je. Navic tehotne nemusi byt chranene, protoze se vseobecne vi, ze kolem 30 let uz je vakcina neucinna a pokud nemas svoje prirozene protilatky, jsi v nebezpeci i Ty.

priefi
28. kvě 2018

@terry1512 a jake mela nu?

terry1512
28. kvě 2018

@priefi tak začala horečkama,5 dní pod 39°C jsem nebyla schopná srazit. Pak se osypala.
Následovala extrémní únava ( po hodině venku následoval i 5 hodinový spánek, doslova přišla domů a odpadla) dále nechutenství, podrážděnost, noční děsi.
Ve zkratce z energické holčičky,jsem měla doma hadrovou panenku,bez energie,zájmu o cokoliv. A navíc bez potřeby jíst.

priefi
28. kvě 2018

@terry1512 a osypala se, co si pod tim mam predstavit? Ze chytla spalnicky? Anebo alergicka reakce? Nebyla alergicka na vajecny bilek? A pul roku z toho byla takova unavenejsi? Syn bude mit 2 roky a jeste jsme mmr neockovali, ma mastocitozu a prave vyse zminovanou alergii na vajecny bilek (mezi jinymi alergiemi) a je klasifikovan jako vysoky alergen, takze na koznim nam ocko stopli a detska to nemuze rozdychat...

fifina86
28. kvě 2018

@priefi i pres vyrazku,ktera odpovida spalnickam,neni dane dite infekcni.

fifina86
28. kvě 2018

Jinak ockovala jsem v 2.trimestru,po konzultacich s pediatrickou,gynekologem a lekarnici.

terry1512
28. kvě 2018

@priefi ano měla projevy spalniček na kůži. Alergická není naštěstí. To bych očkování vůbec nedovolila. Dcera byla očkovaná ve 3 letech jen kvůli školce.
Unavenějši je slabé slovo. Ona byla doslova jak chodící zombie. Vůbec to nebyla ona.

Zkuste ať vám napíšou kontraindikace,pokud to kožní takto nedoporučuje. Pak nebudete mít problém ani s přijetím do školky.

priefi
28. kvě 2018

@terry1512 ja jsem momentalne tehotna (1.trimestr), takze pripadne na skolku ani tlacit nepotrebuju, ale jinak bych urco vyuzila tu kontraindikaci. Tim, ze ma mastocitozu, tak ma i oslabenou imunitu a pokud je moznost, je lepsi dite do skolky nedavat. Takze uvidim, jak to jeste bude no... z jedne strany chci, aby si utvarel vztahy s detmi, z druhe strany ma spoustu potravinovych alergii a navic tu mastocitozu, u ktere je prave snist alergen nebezpecne.

swetlusska
28. kvě 2018

A ty nemáš protilátky? (spalničky jsi neměla, ani jsi se teď po 30 roku věku nenechala očkovat?) Já třeba protilátky nemám vůbec. Ptala jsem se na přenos vakcinačních virů asi 3 doktorů a jeden říká, že mě to při naočkování dítěte MMR ohrozit může, druhý zas, že je to vyloučeno. Tak nevím, každopádně já se očkovat nemůžu nechat, tak snad to nechytnu.

hanka_12345
Autor odpověď smazal
Zobraz
priefi
28. kvě 2018

@fifina86 tim bych si nebyla tak jista, ze neni infekcni, kdyz prodelava spalnicky. Navic v jine diskuzi maminka psala, ze jeji ditko po mmr melo priusnice a podle vseho infekcni tedy bylo.

jipe
28. kvě 2018

Není evidován žádný přenos nemoci z dítěte po očkování na někoho jiného. Logicky ty viry jsou natolik oslabené, že i když dítě má některé slabší příznaky nemoci, nemají takovou sílu, aby mohlo dojít k přenosu. Někteří pediatři pro jistotu neočkují, protože teoretická možnost přenosu je, mně moje dr. řekla, že to není problém, takže jsem syna nechala očkovat, když jsem byla těhotná

fifina86
28. kvě 2018

@priefi minulý týden jsem se viděla s kamarádkou jejiž dcera právě měla velmi intenzivní reakci na mmr - vysoké horečky,následující vyrážka. Nakonec byly v Motole, kde neonatolog potvrdil, že není infekční. A když jsem to u sebe řešila kvůli těhotenství, to samé mi nezavisle na sobě potvrdili další tři odborníc.

normalnimatka
28. kvě 2018

myslim, že 6 tejdnů se udává...u nás ti spousta doktorů bude tvrdit, že není možnej přenos neoci z očkovanýho, ale výjimečně se to stává. některý zahraniční příbalák od mmr vakcíny tu informaci maj, a někdo, kdo žije v itálii psal o těch 6 tejdnech, myslim si.

fifina86
28. kvě 2018

@normalnimatka hele,tak tady v BE taky rikaji,ze prenos neni mozny.MMR dostane dite v roce spolu s pneumokoky.

barchen
28. kvě 2018

@helionova Moje první dítě dostalo MMR když jsem byla na začátku druhého těhotenství, ještě jsem o tom nevěděla. Naše pediatrička, která je tolerantní k odkladům i posunutí očkování s tím neměla problém, k přenosu prý nedochází, neexistují důkazy. A k tomu všemu dítě nemělo vůbec žádné viditelné nežádoucí účinky, ani spavost, ani teploty, vůbec nic.

barchen
28. kvě 2018

@helionova Ptala jsem se jí na to pro jistotu dodatečně, jelikož v den očkování jsem o tom nevěděla 🙂

no_title
28. kvě 2018

nevím, kolik má syn, ale klidně to můžeš odložit až těsně před nástup školky 🙂

normalnimatka
28. kvě 2018

@fifina86 jojo, taky se v určitjch kruzích tvrdí, že vůbec nevadí dát dvě očkování najednou. - jako vážně necháš svoje dítě klidně napíhat mmr a pneumokokama najednou? když se i v těch posranejch českejch letákách jasně píše, že čím víc injekcí, tím daleko větší rizika?

fifina86
28. kvě 2018

@normalnimatka a kde vidis,ze jsem psala,ze mam tak dite naockovane ;) Jen pisu,jak je to jinde,kde mam zkusenost. A ver,tady to tak funguje a zatim jsem,krome jedne Cesky nepotkala nikoho,kdo by doporuceny ockovaci kalendar nedodrzoval.

jana_toula
28. kvě 2018

@priefi Ahoj, můj syn má také alergii na vaječný bílek. A z alergologie jsme dostali písemný a výslovný zákaz očkovat, že by to mohlo dopadnout fatálně. Upřímně, jsem ráda, protože zrovna z této vakcíny mám fakt vítr. No ale bývalá dětská Mudr to zlehčovala, že to nic není a chtěla mu to píchnout. A to měl do toho v té době ještě velmi ošklivý atopický ekzém. Podepsala jsem odmítnutí a vypsala tam důvody k neockovani. Zároveň jsem ji vynadala, že ve zprávě se uvádí, že mě poučila o možných rizicích a dala příbalový leták. Nic z toho neudělala ani po mém dotazu. V příbalové letáku se píše, že pozor na přímou kontraindikaci v podobě bilku. Teď máme novou dětskou a zcela bez problémů nám do formuláře pro školku napsala, že syn nesmí být ze zdravotních důvodu na mmr očkovaný. Takže je to o lidech. Některá Mudr je normální a jiná je prostě kráva.

priefi
28. kvě 2018

@jana_toula no... ta nase by ockovala hlava nehlava, ale kdyz ji stopuje specialista, tak to je pro ni dostatecny duvod. Problem je, ze na koznim uz pomalu mozna i povolila ockovani a na gastru mi rekla, ze v pohode se muze ockovat. Mozna na gastru ji pozadam, at nam so zpravy napise, ze je lepsi ocko posunout, at to doporuci i kozni s ohledem na mastocitozu (pro ni je smerodstne gastro a stav alergie). A muzu se zeptat, jaka hodnota Vam vysla u toho bilku? Nam myslim poprve v gastru 21 a zarazene jako silny alergen

jana_toula
28. kvě 2018

@priefi tak proti vám jsme žabaři a jen "16". Ale i tak řekla alergoložka, že v žádném případě neockovat. Vtipné je, že syn pravděpodobně už spalničky prodělal, když mu byl 1 rok. Byli jsme na svatební cestě a tam na pohotovosti kontrolovali jen zda se nejedná o meningokoka. V srpnu budeme dělat novou alergologii a rovnou i protilátky na spalničky, ať máme jistotu. A pokud je měl, tak na očkování MMR minimálně do 10 let prdím. Pak už bude přece jen organismus vyvinutý. Tedy aspoň doufám.

petrasipkova1
28. kvě 2018

@priefi dcera má také alergii na vajíčko, očkovaná MMR není, jsou jí skoro 3, alergolog nedoporučuje, očkovací centrum mi napsalo, že je to kontraindikace a v případě nutné potřeby se má očkovat při hospitalizaci.

ptacatko01
28. kvě 2018

Jak se alergie na vajicko projevuje?

priefi
28. kvě 2018

@ptacatko01 je to ruzne, nejvasteji atopicky ekzem, nebo vyrazka, nebo prujem ci zacpa, problemy s dychanim... alergii v roce muzou prokazat krevni testy v gastroenkrynologi ke ambulanci (nektere alergologie taky delaji a dokonce maji k dispozici i kozni testy, nase alergo treba ale toto nedela)

priefi
28. kvě 2018

@jana_toula ale je fakt, ze od minula to trochu kleslo, tak snad to bude mit klesajici tendenci

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru