Jak moc vám manžel pomáhá s dítětem?

nikoleta281
27. črc 2016

Ahoj holky, uz nevím jestli ja toho po manželovi chci tolik nebo ne tak proto se vás chci zeptat. Máme jedno roční dite a manžel pracuje na tři směny, pracuje ve fabrice ale praci náročnou moc nemá. Pokud máte taky jedno dite a manžela pracujícího na tři směny a k tomu máte domeček jako my kolem kterého je třeba taky někdy něco udelat, jak moc vám pak manžel pomáhá s dítětem? Jak často se mu věnuje nebo jestli ho i koupe sám atd. Me totiž přijde že jsem vecne na všechno sama a když si manželovi stěžuji řekne že on chodi do prace ☹

yelowangel
27. črc 2016

Hele bydlíme v bytě, partner pracuje na 2 směny ale taky to pořád slyším. Ne že by nepomohl ale 19 z 20 pracovních dní v měsíci má přesčasy, pořád jsem s malým sama, máme velkýho psa kolem kterýho se taky lítá ( teď se řeší že mu hnisá jizva a kdo všechny vyšetření absolvuje s magorem a la rychle sundat chlapa z kola je za 10 bodů a s kočárem? No já samozřejmě. A přitom si ho pořídil 3 roky před tím než jsme se poznali) a vůbec je to náročný pro oba. Občas k němu vstane ráno aby ho nakrmil, chodí k němu většinou v noci a když je doma malýho vykoupá, sem tam nakrmí nebo přebalí ale taky žádná sláva. Spíš si s ním hraje. Pokud tvůj muž dělá tak jak dělá a ještě má lítání kolem domu tak se moc nediv. Partner taky nemá náročnou práci - naoko. Sedí za počítačem a řídí provoz v callcentru nebo sám volá. Ale protože jsme se tam poznali sama vím jak moc náročná ta práce je na psychiku. Je to zákaznická linka takže lidi sprostý jak hovada a ty nemůžeš říct ani popel. Takže těžko říct jak to s tou náročností vlastně je. Navíc když máš rozházenej režim, jednou spíš dopoledne, jednou v noci, pak si zas zdřímneš odpoledne protože máš před noční...

olusik87
27. črc 2016

je to od chlapa . manžel pracoval v nemocnici , a kto mu mal ďalší práci ,ale keď bol doma a aj unavený venoval - venuje sa deťom .

milius
27. črc 2016

Podle mých zkušeností nejde ani tak o to, na jaké směny manžel pracuje a jestli dělá na baráku, ale spíš o to, jaký má přístup k rodině, k dětem. Švagr teda nepracuje na směny,ale každý den dojíždí do práce hodinu půl, pak přijede a staví barák a když se v 8 večer vrací k rodině (bydlí u tchýně), věnuje se dětem - hraje si s nimi, koupe je a pak se se ženou střídají v uspávání - každý jedno. Taky by mohl přijet, natáhnout se na gauč a říct, že se celej den nezastavil. Ale neudělá to, prostě chce být s dětma. V noci k nim vstává taky on. Můj manžel podobně. Tím nechci říct, že je tvůj muž špatný otec, jen má jiný přístup..

somalicats
27. črc 2016

@nikoleta281 Já mám děti 3, před čtvrt rokem jsme koupili domek, do té doby jsme bydleli v bytě. Můj muž si dává většinou odpolední, takže domů chodí až pozdě večer, ráno si rád pospí (i když teď s dětmi vstává dřív než v jeho oblíbených 10 😀 ). Dětem se snaží věnovat aspoň formou hry, když je doma, tak i vykoupe, ale jinak se starám já, včetně nákupů a všeho okolo domu a k tomu řídím z domu naši firmu plus mám svoji práci (tam si ale dělám časový rozvrh sama podle dětí). A dokud jsem víc času doma než on, tak beru za normální, že on kmitá v práci a já doma. Pokud bych chodila standardně do práce, tak bych po něm vyžadovala té pomoci o něco víc, takhle ale ne - on taky nosí domů momentálně víc peněz než já.

micaella23
27. črc 2016

Pritel ma 3prace, ma to rozhazene ruzne na cely mesic, jednou lita po centru mesta, jindy sedi v aute cely den, hodinove jednou brzo rano, jindy skoro v noci, a je fakt rad ze to dospi, pokud sam nechce se starat o dite, fakt ho nenutim, s ditetem blbne, hrajou si, jdou i pred obedem na vzduch, ale abych po nem chtela praci na baraku a do toho nejaky koupani a prebalovani, krmeni, to ne, to mi neprijde fer. Ja delala na smeny ranni /nocni a stacilo mi, 2dny jsem se z ty nocni srovnavala, asi bych mela pochopeni a raci mu upekla babovku at ma taky z toho zivota radost🙂

vendy87
27. črc 2016

My mame jedno dite a dva psy. Bydlime v byte a musim rict ze muj muz co dela jen ranni a to dela u pocitace tak se k malymu ma jen minimalne. Nepohlida ho a na prochazku taky s nim nejde. Jedina vyhoda je ze chodi se psama ale o se mu taky nekdy nechce a nejde tak musim ja. No ale zas vytre a vysaje. Sice ne podle mych predstav ale udela to.

misha80
27. črc 2016

Já si hlavně myslím, že roční dítě je ještě poměrně malé, resp. to období do roku dítěte je přece jenom více na matce. My jsme koupávali spolu, ale jinak vše ostatní bylo na mě a ani jsem nevěděla, co bych po muži měla chtít (kojení, přebalování, praní?). Podotýkám, že bydlíme v bytě, takže práce kolem domu nemáme. S úklidem občas pomohl. Teď, když má malý dva roky, je to úplně něco jiného - jdou spolu ven, koupe skoro každý den, dá mu jídlo. Jestliže manžel chodí do práce a maká i kolem baráku, moc bych neřešila, že se do péče o dítě nezapojuje. Uvidíš později, jaký k tomu zaujme postoj.

babanci
27. črc 2016

Já se starala o děti výhradně sama. Můj muž to nikdy moc neuměl,ale vydělával. Domů chodil večer. Cestou ale nakoupil a uvařil.

alboo
27. črc 2016

Mame velký dum v rekonstrukci, zahradu, psy, kočky. Jezdi domu po 17.hod. prvni rok jsme pozastavili rekonstrukcí. Aby mohl byt více s dcerou, chodim na cast uvazku do prace of miminka. Byl a je schopen se o ni kompletne postarat. Ale po tom co se začalo opet dělat na domě ma to s casem horsi ale i tak se ji věnuje. Je schopen uvařit, uklidít,nakoupit... ale to ja taky 🙂 nejak se prostridame.domluvime
Jak si to kdo nastavi,takových to ma. Jasne zacatky byly horsi.ale pak sem holt sla na celou noc nebo den do prace a proste musel

nonnni
28. črc 2016

vsechy tri dcery treba koupe a uspava (mimo kojeni, pochopitele) vyhradne on. Pracuje 7 dni v tydnu (dela na sebe) s tim, ze 5-6 dni jede zhruna 9 hodin a 1-2 dny jede na volnejsi rezim a dela tak 2-5 hodin. Kazdopadne, pokud chlap chce, tak se o dite postara i pres pracovni vytizeni. Pokud nechce, tak ... no tak bude hledat vymluvy. Pohrat si s ditetem, prebalit, utisit, nakrmit (dat najist), oblect a uspat beru za absolutni minimum angazovanosti otce.

Jasne, ze jeste dela veci v domacnosti a ted nam pribil jeste barak.

A ne, neni dokonaly, ale vazi si toho, ze s nimi muze byt, kdyz jsou jeste (relativne) male a maji o jeho pritomnost zajem. Ono to take nebude trvat vecne.

Ja take delam veci, ktere by mohly byt brane, jako "muzske". Napriklad ridim veskere rekonstrukce a veci kolem auta. Manzel nemluvi cesky.

lucka662006
28. črc 2016

Ahoj, nektere prispevky vyse ber s rezervou. Je to o pristupu a zdravem selskem rozumu. Staci, kdyz si s detmi hraje, kdyz je doma a Ty as chvili volneji ( i kdyz treba uklizis). My mame dum a dve deti 2 a 4 roky. Manzel se vraci v 16 hod. a pak si s detmi hraje a/nebo dela okolo domu. Nikdy nevari a sam nekoupe. Z uklidu jen obcas myje nadobi a po detech hracky. Nakupujeme vetsinou vsichni spolu.

jujatko
28. črc 2016

Mame dum, psa, dvouletou dcerku. Manžel je v práci většinou i o víkendech. Pokud není, dělá často na baráku. Na baráku dělá i přes týden, když přijde z práce (chodí kolem 17,00 a do cca 20,00 je venku). Neříkám, že pořád - zajdeme si i na kolo atd. Dcerku si vezme k sobě ven, ale rozhodně to není, že by si s ní hrál, lítal kolem ní. Prostě si dělá svoje a dcerka taky 🙂. Ale to začal až nedávno. Když bylo malé rok, tak by s manželem nešla ani před práh domu 🙂. A i nyní moc neexistuje, že by ji vzal třeba na procházku, za chvíli začne kříčet: "mama, mama". Nakupuji já, vařím já, uklízím já. Cca jednou týdně vykoupe dcerku manžel (to ale začal až nyní). Když si manžel vezme dcerku ven, tak to rozhodně není proto, abych si lehla a relaxovala, ale abych si aspoň v klidu třeba vytřela 🙂.
Jinak dle mého názoru, nejde zase o to, kdo se jak věnuje, ale co dělá, když se nevěnuje... Jestliže by manžel přišel z práce, sednul k počítači nebo k televizi, tak by mne to štvalo, ale pokud chlap přijde a dělá zase něco doma, co je třeba, tak to mi přijde zcela normální ...

nonnni
28. črc 2016

@lucka662006 a tohle je prave ten problem...pises "Staci, kdyz si s detmi hraje, kdyz je doma a Ty as chvili volneji ( i kdyz treba uklizis)"... dle meho nazoru to tedy nestaci. Samy si pod sebou podrezavame vetev, kdyz nasadime latku takhle nizko a jeste se spokojime s tim, ze ji casto chlap podleze. Pak se nemame divit, jak to v rodinach vypada, kdyz zenam prijde normalni, ze se chlap o peci o deti podili z rychliku a o domacnosti ani nemluve.

A tak tu mame frustrovane zenske, ktere najednou prijdou s novinkama (kdy uz psychicky, nebo fyzicky padaji na usta) a snazi se vztah zmenit a chlapy, kteri najednou nechapou, o co jim vlastne jde. A krize se nejlepe resi neverou (nejednou obousrannou) a rozchodem.

Pokud se zena spokoji s malem, tak fajn. Ale @nikoleta281 to malo evidetne nestaci a proto je potreba to resit, nez to preroste pres hlavu a krachne na tom vztah.

Materstvi neni loveni bobriku, kdy nekdo oceni, kdyz se zenska obetuje rodine. Neni nic chvalyhodneho a obdivuhodneho na tom, ze zena standartne opecovava celou domacnost + deti a chlap se veze s tim, ze on prece chodi do prace a obcas si pohraje s potomky. A nejvetsi prusvih je, ze presne tyto vzorce se predavaji dlasi, generacim.

michaela_2
28. črc 2016

@nonnni Promiň, ale zakladatelka píše, že manžel pracuje na 3 směny + k tomu se stará o domeček a věci s ním související. Mají jedno roční dítě.
Já tedy nejsem zastáncem toho, aby ženská byla otrokem domácnosti a rodiny, ale..............přeci jen, mi nároky některých dnešních žen, přijdou přemrštěné 🙂.
Jedno roční dítě, nemuset pracovat, studovat ani zařizovat věci okolo bydlení apod. a stěžovat si, že manžel který pracuje celé dny, je večer unavený na to, aby malé vykoupal.............Roční dítě je ještě opravdu malé na to, aby s tatínkem podnikalo kdoví co. Ano, pokud si ho vůbec nevšimne, je to špatně, ale obstarání jednoho prcka, by pro ženu, která je pouze v domácnosti opravdu neměl být takový problém 🙂.

Máme děti 4 roky a 2,5. Jsou tedy necelé dva roky od sebe. Během rodičáku, jsem při nich doma dostudovala VŠ a zařizovala X věcí ke stavbě domečku. Manžel stráví 15h denně ve své firmě.
Teď už chodím na zkrácený úvazek do práce a věřte tomu nebo ne - na ty odpoledne a večery s dětmi se těším! Starání se o ně, se najednou z práce přeměnilo na radost 🙂. Jasně, že chci aby děti měly také z tatínka víc než jen večerní pusu na dobrou noc, takže se snaží, věnovat se jim, jak to jen jde, ale jak říkám, postarat se o ně, je na mě.

Jsme ženy, tím pádem stvoření věčně nespokojená 🙂 a je normální, že nejraději bychom chtěly všechno - manžela, který nosí domů hooodně peněz, ale má i hooodně volného času a pomůže doma úplně se vším.......

Jak tady už někdo psal, pokud chlap přijde z práce odpoledne domů a práskne sebou na gauč, případně každý den vyráží za svými koníčky, to by se mi také nelíbilo!! Ale to, že v období rodičovské, tatínek pracuje, aby rodinu zabezpečil a pak dělá ještě věci na domě a maminka se věnuje dítěti, to mi tedy nestandardní nepřipadá 🙂.

nonnni
28. črc 2016

@michaela_2 naopak, chteji po chlapech prilis malo. Tady nejde o to, aby zena dokazala vsechno doma obstarat, protoze to casto opravdu neni fyzicky uplne nerealne, ale o tom, aby se zena na rodicaku necitila psychicky vycucla, odstrcena, urcena pouze k tomu, aby obhospodarovala, kdyz tedy ten manzel vlastne vydelava.

Mam tri deti, porodila jsem nejmladsi behem studia a bez preruseni dokoncila, k tomu pracuji, zrekonstruovala jsem dve nemovitosti a delam akademicky vyzkum...no a co? Jsem jako lepsi nez nekdo, kdo "je jen doma a nemusi do prace"? Jasne, ze ne...

To, ze se o vsechno postarat zvladnu jeste neznamena, ze to tak mam delat a je to dobre pro rodinou konstalaci a hlavne pro ty deti.

la_amanita
28. črc 2016

@nonnni
Pokud by žena pak měla nárok na úlevy jako muž, když nastoupí po rodičáku do práce. Ale zatím jsem neslyšela, že by k tomu došlo, naopak k domácím a výchovným povinnostem ženě přibude ještě pracovní vytížení, zatímco muži nepřibude nic. Proto jsem všema deseti pro, ať se i muži co nejvíce podílejí na chodu domácnosti již před narozením dětí, a pak ať klidně přebalují, koupou, perou a kočárkujou, případně i krmí z lahvičky do aleluja.

la_amanita
28. črc 2016

@michaela_2
Já si třeba myslím, že péče o novorezence prohloubí vztah mezi ním a otcem. Proč by se měl muž zapojovat, až budou děti schopné jezdit na kole, tzn. že si s nima bude pak jen hrát a ty nepříjemnosti zase budou jen na matce? To není o tom, že chlap neví, co s miminem dělat, ale že se mu nechce. Vsadím se, že i matce se kolikrát už nechce mimčo po padesáté za den přebalovat.

michaela_2
28. črc 2016

@nonnni To není o tom - kdo je lepší! 😀 ale o tom, že já prostě fakt nedokážu pochopit, že někdo se cítí být vycuclý tím, že se stará o JEDNO roční dítě a má manželovi za zlé, že pracuje jak mourovatý, dělá i věci doma, ale malého v jeho roce nevykoupe............V dnešní době, kdy se ze všech stran valí hesla jako : rovnoprávnost na obou stranách! apod. mi zkrátka připadá, že to leckteré ženy chápou špatně. Ony by také koukaly, kdyby jim manžel řekl - ok, budu půlden koupat a starat se o dítě, ale ty jdi v tom případě na tu dobu do mé práce!
Teď tedy mluvím primárně o tom starání se o roční dítě, samozřejmě to, když po sobě chlap doma neumyje ani hrnek, neuvaří si čaj nebo není schopen poklidit, to je věc jiná....

michaela_2
28. črc 2016

@la_amanita pokud jde na mateřskou tatínek, nevidím v tom problém 🙂, ale stejně jako můj manžel zvedl za den více jak 100 telefonů, já jsem hold xkrát za den přebalovala naše děti...

la_amanita
28. črc 2016

@michaela_2
No a právě proto bys měla mít i ty nárok na odpočinek, to je logické 😉

michaela_2
28. črc 2016

@la_amanita ještě tam chybí přání, aby muži mohli být těhotní a kojit! 😉

Nic ve zlém, hádat se tady nebudu, názor mám poněkud odlišný, než některé z Vás. Já nevidím ráda ani jeden extrém, maminka by neměla být servaná a psychicky na dně, zatímco tatínek s ničím nepomůže. Na druhou stranu by ani neměla chtít po manželovi - úplně vše, zatímco má vlastně relativní klídek, s jedním prďolkou a může si vše zařizovat podle sebe a malého.

Každý jsme jiný a každý očekává něco jiného...........

la_amanita
28. črc 2016

@michaela_2
No a právě protože jsme každý jiný, nemůžeš tvrdit, že když tys to zvládla levou zadní, musí to tak mít i zakladatelka. Třeba má náročné dítě či sama potřebuje delší čas na regeneraci.

Navíc argument, že "chodí do práce" moc nesvědčí pro to, že by mu záleželo na pohodě ženy.

michaela_2
28. črc 2016

@la_amanita náročné dítě.......nebudu se tady rozepisovat o našem mladším skřítkovi 🙂. Tady jde o to, že má jedno dítě a také o to, že děti by neměly být brané za tu povinnost, kterou si musím odbýt. Jako, nedovedu si představit, se před nimi dohadovat o tom, že JÁ koupala včera, tak ať laskavě dnes vykoupe tatínek - TOHLE se na nich podepsat nemá? 🙂

Ten jeho argument sice zní hodně sobecky, nicméně záleží také na tom, co mu předcházelo, ono se asi nikomu moc dobře nechodí domů tehdy, pokud tam na něj čekává pravidelně naštvaná druhá polovička 🙂.

Ale je pravda, že každému zkrátka vyhovuje něco jiného, zaráží mě ale, kolik lidí, si to v dnešní době nevyjasní předem - nebo pak mění názory později? My jsme o tomhle s manželem mluvili hodně, jak to bude...

pajita
28. črc 2016

@nonnni ja pises, nam pres Vanoce a pak do brezna upadal vztah kdy dceri byli ty 4-6 mesicu, ale tam hrala role i v tom ze bydli v cizine a my v CR, dojizdel kazdy vikend... Hadali jsme se ze jsem na malou sama (bydlim u svych rodicu, ale ty chodi do prace) a delam vsechno a kdyz prijedeme za nim tak musm dat dohromady cely byt (potoze on neuklizi) a on je treba od 7-9 do 6 v praci (zalezi jestli potrebuje neco dodelat, tak chodi brzo) a defacto jsem s dcerou cely den doma sama, uzije si ji max hodku vecer a dcera jde spat... U nas to malem uplne vsechno krachlo, ale vse se vyresilo a svatbu planujeme na pristi rok, tam jde o to ze si o tom musite promluvit, my se jen hadali, ale bylo to i vzdalenosti od sebe...

astyna
28. črc 2016

Jéééžiš, jak já bych chtěla chodit do práce, přijít domů a vyhodit kopýtka 😀 Práce o prtě je nonstop a ten "stockholmský syndrom" je fakt prča. Přítel tedy pracuje na jednu směnu, barák nemáme, jen byt, psa taky ne, jen hlemýždě, ale musí se taky starat. Chci totiž, aby měl k tomu dítěti taky nějaký vztah. Aby ho to dítě znalo, abych se nemusela bát, že když budu na rizikáči, tak malý umře hlady a přítel nenajde plenku.

Občas má taky průpovídky, že já jsem hlavně matka, tak mu řeknu, OK, já jdu do práce, budeš doma ty. Jednou to vydržel 2 dny.

michaela_2
28. črc 2016

@astyna jo, jenže jak píšeš - práce na jednu směnu a byt, takže tam je docela logický, že tatínek ten čas na starání se o mrňouse má 🙂. Nepracuje od 7-20h a po příchodu domů, asi v bytě také nemusí furt něco kutit...........To bych asi taky neskákala nadšením, kdyby si přišel domů a jen tak bivakoval 🙂.
Ale to je prostě ono, každý to má v rodině zavedené jinak a musí se posuzovat individuálně a ne zobecnit na : tatínek po příchodu domů, ze své práce, vyfasuje drobka, ať se stará a taky by k tomu mohl vyžehlit a vyluxovat a já si jdu odpočinout...

astyna
28. črc 2016

@michaela_2

Nemám ráda názor, že o dítě se má starat jen žena. Dítě si pořídili přece oba. A pokud to žena nezvládá, je to o domluvě. My si vše vyjasnili předem. Plánujeme svatbu, příští rok se stěhujeme do domečku se zahrádkou, já nastupuju do práce a přítel už ví, co bude muset zastat. Je to ale muž, jak tady někdo psal, že, ikdyž padá na hubu, pro dítě si čas vždy najde.

michaela_2
28. črc 2016

@astyna Jak píšeš - my si vše vyjasnili předem, tak to je super! Opravdu. My taky. A je mi líto, kolik je případů, kdy to tak evidentně nebylo a po narození dítěte/dětí, vznikají konflikty o tom, kdo co bude dělat ..........

astyna
28. črc 2016

@michaela_2

Tohle ne // tatínek po příchodu domů, ze své práce, vyfasuje drobka, ať se stará a taky by k tomu mohl vyžehlit a vyluxovat a já si jdu odpočinout... // to by u nás nefungovalo. To by mi hrdost nedovolila, ale zase vím, co zvládnu.

Nicméně, každá to třeba nevydí stejně.

verusky
28. črc 2016

tedy nechci byt extremista, ale radsi at nepomaha, nez by mu bylo dite blizsi nez Ty, chtel s nim spavat na hrudi a pletl se Ti do vychovy a vedel vsechno nejlepe... to mam prave za sebou a soudime se o deti (6 a 22 mesicu).
myslim take, ze manzel je vytizen a pak- nekterym muzum malicke ditko neni tak blizke, musi si k nemu najit cestu postupem casu... treba za rok, za dva je neodtrhnes (v peknem) 🙂