Jsem neustále unavená, máte zkušenost s vitamíny?

naho31
3. led 2016

Ahoj, jsem single maminka 16m chlapečka. Neustále unavená. Krev v pořádku. Ale ráno se nemohu probrat, všechno mi trvá, kafe nezabírá. Spát chodím nejpozději v 10večer. Syn se ještě budí na mlíčko. Chodím cvičit 1týdně, plavat. Ale už to nedávám. Nemáte některá zkušenosti s nějakými vitamíny, doplněk stravy na únavu?

caboonek
3. led 2016

Myslim, ze je to normální, hlavně, když jsi na vše sama. Já sice manžela mám, ale je dost pracovně vytížený a vetsinou jsem ted uz se dvema detma sama. Sama beru Mg s B6, zelezo, ale nejaka zavratna zmena k lepsimu se nekona. Co si jit treba lehnout s malym odpo?

melodygirl
3. led 2016

@naho31 může to být jeden z příznaků deprese - dlouhodobé vyčerpání, nemusí se ti to projevovat negativním myšlením, ale projeví se to dlouhodobou únavou. V tomhle případě může pomoci psycholog, popřípadě psychiatr a medikace

ivca2409
3. led 2016

@naho31 krev v pořádku v jakém směru? Jaký rozbor? Dělali Ti testy na štítnou žlázu? Tohle všechno, co popisuješ, jsem přesně byla já :-/ Po nasazení Euthyroxu jsem teda asi 14 dní jezdila jak motorová myš a dá se říct, že jsem nepotřebovala spát a byla jsem oukej 🙂 až mi to bylo trapné 😀 ... samozřejmě toto nasazení mi nevydrželo pořád, ale už to není taková katastrofa jako byla úplně na začátku...

naho31
autor
4. led 2016

Po obědě spát chodím s prckem, beru magnesium i železo, jsem chudokrevá, štítná žláza v pořádku. Ale testy mám tak půl roku staré. Napadlo mě i To vyčerpání, jen jsem říkala, že by některá mamka mohla mít to samé. Jestli se ta únava dá řešit či to samo nepřejde.. a asi ne.. 🙂

caboonek
4. led 2016

@naho31 bude to lepsi. Ja mam ted skoro dvouletaka a uz je s nim i legrace. Je hodne samostatny. Akorat ted se nam narodil novorozenec, tak maraton na novo... Upppsss

melodygirl
4. led 2016

@naho31 no já mohu mluvit ze své zkušenosti. Já tedy trpím úzkostnou panickou poruchu už 20 let a beru léky. V těhotenství jsem měla na první trimestr vysazené, po zbytek nízkou dávku se kterou se mohlo i kojit. Ale tričtvrte roku po porodu, když jsem dostala menzes jsem dostala extrémní únavu, která se jen a jen prohlubovala. Bylo to dané také tím, že dcera od narození do dvou let špatně spala, budila se i 10 X za noc. Každopádně u mě bylo zřejmé, že musím nasadit vyšší dávku léků, protože samo by to tělo nezvládlo. U tebe těžko říct, ale pokud únava přetrvává už déle je lepší to začít řešit dřív než se to zvrhne ještě více a bude pak delší cesta k nápravě.

prcccek
4. led 2016

No, já se léčím na Crohnovu chorobu a od porodu docházím k psychiatrovi a beru malou dávku antidepresiv, nekojila jsem (nemohla jsem) takže to nevadilo. Únava mě trápí snad od prvních dní. Měla jsem to štěstí, že malý celkem slušně spal v noci a teď celkem taky, pokud jej něco netrápí. Je to ranní ptáče, vstává v 6. Ikdyž chodím spát kolem 10 tak se nemůžu ráno probrat... mám i problém s usínáním. Říkala jsem to u psychiatra, u obvoďačky a i u svého lékaře na Crohna a všichni nadtím mávnou rukou, že to je u malého dítěte normální. Takže nevím na koho se obrátit. Krevní obraz mám v pořádku, ale je pravda, že na štitnou žlázu mi asi nedělali. Je to mazec, protože když jsem unavená, tak cítím, že se synovi moc nevěnuju a jsem snadněji výbušná, ikdyž ne na malého... no prostě nic kladného na tom není....Držím palce aby se včas našlo něco co vám od toho pomůže, mi se to teda ještě nepodařilo. ☹

pulecp
5. led 2016

@prcccek Rád bych Tě pozval do skupiny Emoční terapie ( https://www.modrykonik.cz/group/6695 ). Možná Tě nasměrujeme k tomu, jak pomoci tělu pomocí práce s emocemi.

danysdetem
21. led 2016

Já mám holky rok a půl od sebe a moc dobře si vzpomínám jak jsem padala na ústa únavou také. Bohužel to přešlo až holky povyrostly a já mohla spát celou noc, každou noc. Železo bylo na mě také krátké ☹

pavlapola
24. led 2016
Uživatel pavlapola je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od pavlapola.

@naho31 Máš toho opravdu hodně :( já jsem byla taky hodně unavená a začala jsme používát doplněk stravy s Ginkgo a je to o něco lepší. Můsí to být opravdu náročné.

evulina77
24. led 2016

@naho31 může to být známka deprese, ale taky jiného onemocnění. Zkus si nechat udělat rentgen plic, sono břicha a případně test na cukrovku...

merope
24. led 2016

Co mě zaujalo, je že "kafe nezabírá" - klíčová věc je, že kafe tě krátkodobě nakopne, dlouhodobě si na něj ale tělo zvykne a když ho pořád jen nakopáváš kafem, tak si spíše ještě víc zvykne a pak jsi bez kafe ještě zpomalenější. A tak jako tak nezbyde než řešit tu únavu jako takovou. Není možné se nějak, jakkoli, o péči alespoň na nějakou dobu s někým podělit? Klidně i domluvit se s jinou maminkou a třeba někam vypadnout a být na děti dvě? To, co popisuješ, pokud to je jen únavou, je nejlepší způsob jak onemocnět (stačí chřipka, nachlazení) a vše bude pak jen horší.

naho31
autor
28. led 2016

@merope já kafe piju kvůli nízkému tlaku, také proto, že mám ráda jeho chuť, nic méne bez něj dokážu vydržet. Synek je jednou za 14 dni u tatínka, takže mám jak dotankovat, ale jsou dny kdy to vážně nejde. Depresu bych dokázala identifikovat, jsem vcelku myslím pozitivní bytost. Jen se celé dopoledne sbírám, abych se nakopla..

melodygirl
28. led 2016

@naho31 jen pozor na identifikaci deprese. Jak jsem psala já jsem ji měla pouze jako fyzický projev. Jinak jsem byla v té době velmi pozitivní a veselá 😁

merope
28. led 2016

@naho31 Příznaky únavy mohou být i ten nízký tlak, pak nějaké jaterní onemocnění (je krev v pořádku i tady?), ale spíše to tipuji na fakt dlouhodobou únavu možná i ze stresu.

Jinak co mě pomohlo na psychiku byl Persen Forte (jsou to nějaké kytky na uklidnění) + teda psycholožka (nebylo to kvůli dítěti, ale ono to je asi jedno). K tomu jsem měla tuším ještě třezalku (v tabletkách). Kdyby byly hraniční jaterní testy, tak tam pomáhá vitamin B + C (nedostatek vitaminů = jarní únava, obecně C-čko slušně nakopává).

A ještě možná jedno - někde kolem 18 měsíců bývá možnost dát dítě do nějaké miniškolky. Nevím, zda tuto možnost v okolí máš + za kolik, ale taky to může pomoci si psychicky odpočinout, protože mi přijde, že to nejhorší je právě to, že dítě musíš hlídat v podstatě skoro non-stop, nemůžeš pořádně vypnout.

Taky může pomoci jóga či relaxace (ale to by musela být s hlídáním dětí, představa jak relaxuji, když mi vedle byť i jen spí dítě - neumím si představit, že by to šlo). Plus teda pohyb venku na denním světle, ale toho máš předpokládám až až.

Jo a taky zrušit veškerý perfekcionismus s naklizenou domácností 😀.

A mimochodem - já jsem velmi pozitivní bytost, ve škole (učím) se mě ptají, jak to dělám, že se pořád směju a vypadám v pohodě. Ale mám "úžasnou" schopnost se stresovat z každé blbosti a být ve stresu už jen z obavy, že třeba zítra zapomenu doma knížku, která by se mi hodila (nebo z toho, že zapomenu někde vyplnit studentům známky...). Taky hodně stresuji z jakékoli schůzky, kde nejsem 100% připravená, z úřadů a podobně. Takže mé rady fungují trošku právě na tento typ únavy ze stresu. Vybavuji si dobře, jak jsem se hádala s psycholožkou, že prostě v 8 večer nemůžu vypnout mobil, že co kdyby mě někdo náhodou potřeboval 🙂. Naučila jsem se pár věcí hodit za hlavu a dost se to zlepšilo (i když teda občas mám taky pocit, že je toho prostě šíleně moc, ale tam jsem se naučila si napsat, co je potřeba, vybrat z toho, co se dá racionálně stihnout a na zbytek se vykašlat... no, naučila... spíše se snažím 🙂 ).

Tak třeba to trošku pomůže.