Látkování u novorozence - jak vyřešit protíkající plenky?

keerka
14. črc 2019

Ahoj všem! Jsem čerstvě máma a měla jsem v plánu od začátku látkovat. Představovala jsem si obyč bílou plenku na novosklad a přes to PUL kalhotky. Případně tu ještě mám haipa daipa froťáky a přes to PUL. Jenže prostě to všechno proteče, malý má slušný výtlak 🙂 Nemáte nějaké tipy, triky apod. jak látkovat s takhle malým miminem? Mamka mi říkala, že nám dávala více plen, ale to si nějak neumím představit, už takhle má malý místo zadku strašnou bouli a přijde mi, že když ho dám na rovno, tak reálně leží hlavou dolů 😀 Za každou zkušenost jsem vděčná! 🙂

martiina_k
14. črc 2019

My dávali AIO novorozenecké... ale občas taky bylo protečeno, neříkám, že ne. Brala jsem to tak, že je to "daň" za zadeček bez chemie...

kristynkal
14. črc 2019

Ahojky, pokud máš FB vřele doporučuji skupinu Poradna pro látkovačky - tvůj dotaz tam určitě už byl, stačí mrknout do lupy 🙂 Jinak já jsem látkovala cca od měsíce a dávala jsem jen novosklad a stačilo, sice jsem přebalovala skoro pořád, ale mě to neva. Občas to proteklo, ale bylo to mojí chybou, nezmenšila jsem svrchní pullky tak jak by měly být. Novorozenecký jsem měla jen jedny a příště určitě koupím víc, je to podstatný rozdíl- teda aspon u nás byl. Jinak jen takový typ na noc- já jsem byla neštastná z větího zadečku a holky mě poradily, dát po mimčo měkkou peřinu nebo měkčí matraci- ono se tam trochu zaboří a jakoby už nemá ty zádička tak vyzvedlé v té plence.

olga_
14. črc 2019

Používala jsem novorozenecké kalhotkové pleny MiniMimi Bamboolik. Nikdy jsem čtvercům nepřišla na chuť. Přijde mi fajn využít moderní střihy a látkovat "novodobě" a štíhleji přes zadeček 😉.

lrock
14. črc 2019

Od zacatku jsem potrebovala dva ctverce, jeden na novosklad a jeden na sestinu. Jelikoz nam bylo nakazano behem sestinedeli balit na siroko, tak to vlastne ani nebylo dost. Tak jsem to prestala videt jako velky balik. I kdyz mame taky podlozenou matraci a snazila jsem se ukladat spis na bok.

Pak jsme dokoupili vkladaci pleny, misto druheho ctverce, a to je mensi, pouzivam to tak pres den.

Co se tyce pretekani, mam jak bylo uvedeno vyse, take nejmensi velikost vicevelikostnich kalhotek a pouzivame doted (2,5 mesice, 6kg). Pretece jenom pokud spatne zabalim a plena couha vepredu spod pulek. Zkousela jsem i jine - vicevrstve pleny, jednovelikostni kalhotky a tam je to s pretekanim castejsi, ale zase spis moje chyba, spatne zabaleno.

Jinak nemyslim, ze prebaluji casto. Rozhodne kvuli tomu dite nebudim a to ted zacalo spat i sedm hodin v kuse a dva ctverce funguji, i kdyz pochopitelne ze spani cura mene. Prebaluji po kazdem kojeni a kdyz se pokadi, eventualne pokud je vzhuru i casteji.

misko5
14. črc 2019

@keerka ahoj, já používala před 11 lety plínky Popolliny One size,,vkládala jsem plenečku a na noc 2 vkládačky, na to svrchní kalhotky...Plína vypadá jak pratelná pamperska, ale asi to znáš.. Měli jsme sucho, nepamatuji si, že by malá protekla..pořiz.cena byla vyšší cca 6000,- a když už jsme nepotřebovali, tak jsem je prodala asi za 1700,-.. Prdelku měla větší, to jo,,ale my to neřešili..Na cesty, nebo když neschlo, tak klasika papírovka..spokojenost velká teda, bylo to velmi jednoduché balení.. Jiné neznám..Super holky, že látkujete. Nikdy nebyla malá opruzená, přebalovala jsem co 3 hoďky a na noc vydržela..Na 18ti měsících už bez plen..Zkus třeba aspoň jednu takovou a uvidíš..pááa užívej miminka..

avital
14. črc 2019

Taky jsem pouzivala 2 ctverce(novosklad+1/6) a bambino mio soft PUL, cipy novoskladu roluju kolem stehynek, svrchnaky, aby nic nikde nekoukalo, kdyz neusne po jidle, tak chvili cekam a prebaluju, na noc spi tvrde, tak klidne prebalim nez jdu spat.

cilkat
15. črc 2019

S obouma klukama jsem latkovala "klasická ctvercovka na šestiny + PUL svrchnaky" ale až zhruba od měsíce - prostě od doby, kdy jim ty svrchní kalhotky už seděly (používala jsem velikost M). Samozřejmě jde koupit svrchní S, ale podle mě se to na ten měsíc nevyplatí a ta latkovka se blbě vejde. Velkej zadeček holt řešíme nakloněnou madraci, nebo položením na bok.

keerka
autor
28. srp 2019

Ahoj holky, všem děkuju za odpovědi. Ono se to nakonec trochu vyřešilo samo - malej začal trpět na prdy a ve všech látkových plenách si kopal nožkama podstatně méně, takže jsme teď jeli eko papírovky. Prdy ho tedy trápí pořád, ale dost poporostl a já jsem pořídila nějaké aio, tak zase začínáme zkoušet. Aio mi tedy vadí takhle na prdí pohled podstatně méně, rozhodně to není takový balík na zadeček 🙂 Tak snad to půjde...