Screening v I. trimestru. Objednat se nebo ne?

anka.
10. srp 2011

Co si myslíte o screeningu v I. trimestru - je dobré se na něj objednat? Byly jste?

misugle
10. srp 2011

hojda... no já byla dnes na krvi a za 14 dní jdu na ten ultrazvuk. Ani jsem se s manžou moc dlouho nerozhodovali a šli prostě do toho.

mmiirrkkaa
10. srp 2011

@anka. Já ho odmítla - přišlo mi to zbytečné vyhazování peněz. Řekla jsem si, že jsme mladý, zdraví, mimčo se povedlo hned, tak co by mělo být za problém... Jenže pak přišly triple testy a vyšlo mi tam riziko na Edwardsův syndrom. Na kontrolní utz k Apolináři, kde jsou schopní případné chyby najít, jsem pak čekala 3 týdny a byly to hrozný nervy. Pořád jsem břečela.. no děs. Naštěstí se to nepotvrdilo, ale pro přístě jsem poučená a radši bych si tenhle screening zaplatila. Má totiž lepší vypovídací hodnotu než ty přiblblý triple testy (které jsou často falešně pozitivní) a ten klid za to určo stojí!!!

anka.
autor
10. srp 2011

já jsem si nejdřív říkala, že bysme šli, ale na druhou stranu i v případě nějakých nejasností bych nepodstoupila odběr plodové vody nebo klků, tak nevím...
řeším, jestli mě to uklidní nebo eventuelně spíš rozhodí... uf

anka.
autor
10. srp 2011

@mmiirrkkaa a Tobě ho dr. doporučila? Mě řekla, že je to na mě... a u prvního mi (jiná dr.) ani nedala vědět, že něco takového existuje a já se to dozvěděla pozdě)

mmiirrkkaa
10. srp 2011

@anka. Mně ho jen nabídla, že tu ta možnost je, ale že bych si to musela zaplatit sama (nějak okolo 1300Kč myslím).

anka.
autor
10. srp 2011

@mmiirrkkaa ano, přesně - u mě to bylo taky tak. No, právěže vím, že triple testy vycházejí často falešně...tak jsem myslela, že bychom šli, ale nadruhou stranu si říkám, proč vlastně.

mmiirrkkaa
10. srp 2011

@anka. Já si taky říkala, že mě blbej triple nerozhodí, že je to celé divné.. ALe pak když to přislo, tak to byl fakt mazec. Navíc jsem si říkala, že kdyby se na to přišlo v 1.trim., tak by šel potrat, takhle v tom 18 týdnu už je to dost masakr. Navíc děti s tímhle syndromem umíraji velmi brzy po porodu.. takže žádné příjemné vyhlídky..

anka.
autor
10. srp 2011

@mmiirrkkaa muselo to bejt hrozný, nechápu, proč se tady ty triple testy ještě vůbec dělají

mmiirrkkaa
10. srp 2011

@anka. Taky nechápu, ale po téhle zkušenosti vím, že radši zbytečně vypláznu 1300 než znovu prožívat tohle. Takže pokud ve tvém rozhodování nehrají roli peníze, radši běž. Za ten klid to rozhodně stojí!!!

hojda
10. srp 2011

@anka. nám na genetice řekli, že triple bývají falešné na DS, ale třeba na rozštěpy jsou hodně přesné. Jinak já doporučují jít na ně, tenhle test fakt vychází celkem přesně, tak by to neměl být zbytečný stres. Taky se může zjistit vada neslučitelná se životem a rodit pak takové dítě je fakt mazec. nejpřesnější výsledky má test integrovaný t. kombinovaný test a tripple hodnoceno dohromady, tam je to až 94%. mrkni ještě ke zdravotní pojištovně, mě to třeba ZPMV proplatí do výše 1000,- stálo mě to v Gennetu v Praze 1100,-

aemmi
10. srp 2011

Nebyla, tady to ještě není běžné, Dr. posílá na triple test v 16 tt. Já žádné problémy neměla, takže jsem to neřešila, ale příště bych na něj ráda šla, když tak si ho vyžádám a klidně i zaplatím. A na triple pak nepůjdu.

smardik
10. srp 2011

u prvního jsem nebyla, u druhého ano. Plánujeme třetí-časem a nepůjdu. Důvod: první syn celé těhotenství v pořádku, porod taky, tripple testy a ted čekáme zda u něj bude potvrzena mentální retardace, zatím je teda jen vývojově opožděný. Mladší syn těhotenství v pořádku, NT i tripply taky v pořádku a ve 3měsících se přišlo na to ž má vrozenou srdeční vadu, už je po operaci a je v pořádku. takže já už nepůjdu

hojda
10. srp 2011

@smardik Já myslím, že zrovna na takovéto vady ty testy nejsou nastaveny. Vadné srdíčko lze zjistit na ultrazvuku, ale nevím jestli tam uvidí všechno, nás posílali ke specialistovi, který je přes srdíčka, tak to byl spešl placený ultrazvuk jen na srdce.

anka.
autor
10. srp 2011

@hojda doporučuješ jít na co? (triple nebo ten screening v I. trim)

anka.
autor
10. srp 2011

@aemmi kde "tady"?

smardik
10. srp 2011

@hojda tak je tam i UTZ tak by to odhalit měl ne, já už nepůjdu na níc není pro mě osobně důvod. Nějaká vada neslučitelná ze životme by se měla poznat i na UTZ, i s testama i bez se budu stejně nervovat jestli se po porodu něco neobjeví. podle Dr. z Motola to ale měli odhalit už v těhotenství to srdíčko

hojda
10. srp 2011

@anka. Pokud bych si měla vybrat jen jeden test, tak rozhodně ten v I. trimestru) půjdu,ale i na tripple i když to budou asi nervy, proto abych měla výsledky pro ten integrovaný test.

Pěkné informace k tomu jsou zde:
http://www.forumzdravi.cz/clanek-123-screening-...

anka.
autor
10. srp 2011

@hojda aha, díky za info. Já měla za to, že ten screening je krev+UZ a to je ten integrovaný test (a triple, že je něco zas úplně jiného)

hojda
10. srp 2011

@smardik Já nevím, jak velká to byla vada srdce, myslím, že to můžou vidět až na tom ultrazvuku až tak ve 20 týdnu, dřiv rozhodně ne, nás na ten srdeční taky poslali až ve 20 týdnu. Nemyslím, si že všechny vady neslučitelné se životem se poznají na ultrazvuku, to rozhodně ne.

smardik
10. srp 2011

@hojda já jen píšu proč už nepůjdu nikde já, pro mě není důvod jistotu mi to stejné nedá

navi
10. srp 2011

Mě v prvním těhu nevyšel triple test na rozštěpy a na ultrazvuk nás objednali až za 14 dní, to čekání bylo hrozný 😒 Naštěstí bylo všechno v pořádku 🙂 Tentokrát jsem byla na NT testu v prvním trimestru a vyšel negativní. Triple test pak zase pozitivní, ale zrovna ho už porovnávali s tím NT testem a konečný závěr byl negativní. Takže jsem za ten první test byla ráda, byla jsem o moc klidnější 🙂

hojda
10. srp 2011

@anka. Jsou tři druhy testů:
kombinovaný (NT, krev a přítomnost nosní kůstky) úspěšnost 85%
tripple (výsledky z krve) úspěšnost 69%
integrovaný test (vyhodnocení kombinovaného a tripple) úspěšnost 94%

Podstatou integrovaného testu je to, že se výsledky prvotrimestrálního screeningu - tedy UZ markery a hodnoty proteinu PAPP A a volné beta-podjednotky hCG - spojí s výsledky triple testu (AFP, hCG, uE3). Tak je ve druhém trimestru stanoveno riziko Downova syndromu, Edwardsova syndromu, Patauova syndromu, Smith Lemli Opitzova syndromu a poruch uzávěru nervové trubice.

hojda
10. srp 2011

@navi Přesně jen samotné tripple jsou fakt na nic, to jsou zbytečný nervy. Mě třeba vyšly tripple negativní, ale výsledek byl na hranici a pak se rozhoduj jestli půjdeš na amnio, nebo ne. Proto jsem byla ráda, že jsem měla ten první screening.

hojda
10. srp 2011

@smardik To je samozřejmě tvoje rozhodnutí. Ale já mít třeba u prvního dítěte srdeční vadu, tak bych si u druhého tedy hodně pohlídala, aby mi udělali všechny vyšetření, tak jak mají. Některé srdeční vady se přece operují ještě v bříšku u maminky, takže mi přijde zbytečné o tuto šanci třeba přijít.

blanka.k
10. srp 2011

Já jsem na NT+ šla a šla bych kdykoliv znovu
- myslím, že nejsme s manželem dost "silní" vychovávat těžce postižené dítě nebo donosit dítě, o kterém bych věděla, že například do několika dnů/mesíců zemře a asi bych v tom 12-13tt volila potrat (u Triplů jsou výsledky leckdy až kolem 20tt ,to čekání musí být děs)
- Tripply vychází falešně pozitivně (my se rozhodli, že ať vyjdou jakkoliv, budeme věřit NT+ a další vyšetření odmítneme (pokud by to nebylo něco "speciálního" co se třeba vyvinulo až v době od NT+)
- v 13.tt nám na NT+ řekli, co na 95% čekáme :D Moje gyn.to rozpoznala až v půlce těhu
- ve 20tt nám na stejném parcovišti jako NT+ zjistili vývojovou vadu ledvin, kterou třeba moje gyn. na svém UZ pořádně viděla asi 1x, jinak nikdy se jí to moc nedařilo zkouknout a musela jsem chodit do spec.centra na kontroly, myslím, že zrovna ona sama by na tuto vadu možná ani nemusela přijít, malej byl furt špatně otočený atd.... Tak věřím, že ne vše se dá zjistit jen UZ. 😉

dasty79
10. srp 2011

@anka - já jsem ráda,že jsme screening v 1.trimestru podstoupili!Hned jsem byla klidnější.
🙂 Často se totiž stává,že tripply vyjdou špatně a tak se pak přihlíží k těmto -ty vychází líp!!!
Tripply často falešně pozitivně a pak většina holek musí na plodovku a to je další stres....

smardik
10. srp 2011

@hojda druhý syn má srdeční vadu, u třetího bude trvat jen na pořádném vyšetření srdíčka na kardiologii kde chodím se synem, jinak NT, tripply ne

aemmi
10. srp 2011

@anka. My jsme na Šumavě a zdá se mi, že to sem ještě nedorazilo, jinak snad většinu holek v naší termínové diskuzi na to Dr. poslal automaticky 😅

hojda
10. srp 2011

@smardik Tak já jsem z toho předtím pochopila, že ani to srdíčko vyšetrovat nechceš nechat.

smardik
10. srp 2011

@hojda nene nechci NT ani tripply, jen UTZ srdíčka a to přimo do fakultní nemocnice v Ostravě kde chodím s malým na kardiologii

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru