Těhotenství a nástup staršího dítěte do školky. Co byste doporučily?

31. pro 2019

Hezký poslední den roku všem 🙂 Chtěla bych slyšet vaše názory, omlouvám se za anonym, ale vážně potřebuju, aby to zatím nikdo nevěděl, je to čerstvé. Synovi budou za pár dní tři roky a za měsíc má nastoupit do státní školky, do konce školního roku jen na zvykací docházku - cca 2 dopoledne v týdnu. Od září pak bylo v plánu, že bude chodit už více a já nastoupím pravděpodobně do práce. Druhé dítě si strašně moc přejeme, ale po peripetiích, které nás v poslední době potkaly (nešlo to dlouho, pak potrat atd.), jsem netušila, že se opět zadaří a to takhle rychle. Nechci nic zakřiknout, z vlastní zkušenosti vím, že zvlášť v prvním trimestru není vůbec nic jisté, ale přemýšlím, zda je dobrý nápad syna do školky dávat. Na jednu stranu vše je dohodnuto s vedením MŠ, syna už na to dlouho připravujeme a počítá s tím, ale trochu se bojím všech těch nemocí, které bude tahat ze školky (všichni mě tím straší),ať už teď pro mě jako pro těhotnou to není asi ideální, tak pak hlavně pro novorozence.Termín bych měla asi někdy v září, což teda syn měl původně nastupovat po prázdninách na řádnější docházku.. Porod, šestinedělí a školka.. Nevím nevím.. Ale zase synovi v září už bude 3,5, nechci, aby se s námi doma otravoval, ale zase nevím, jak bude školku dávat (je to takový tip, že nejradši je se mnou a s tatínkem, děti nijak zvlášť zatím nepotřebuje, je to spíš stydlín, ale přijde mi, že doma už se často nudí).
Co si o tom myslíte? Dávat/ nedávat? Počkat třeba aspoň do prvního screeningu a oddálit nástup třeba na březen nebo oddálit nástup naopak zas pak v tom září (po šestinedělí) a teď ho tam dát?Zas sotva se syn adaptuje, zase ho tam několik měsícu nedat.. (prázdniny a šestinedělí).. Nebo to vůbec neřešit? Nebo si držet místo a dát ho tam třeba až ve čtyřech letech? Vůbec nevím..
V současné době není s místy v této školce zásadní problém, ale zase to tak nemusí být i za rok a když už máme vše vyřízeno a místo jisté.. Prosím o názor a omlouvám se za slohovku 🙂 Děkuji a krásný nový rok!

areh
31. pro 2019

Já mám termín na konci srpna. Synovi budou 3 roky v říjnu a v září půjde do školky. Doma bych na něj neměla tolik času a ve školce si vyhraje. Jsme na vesnici a některé děti už zná.
U tebe vidím výhodu v tom, že ho teď budeš adapovat. Pokud by to od září nešlo, byl by třeba hodně nemocný, tak ho odhlásit můžeš vždycky 😉

radecka1
31. pro 2019

Začala bych dávat na zvykání, aby to nevyšlo, že se narodil mladší sourozenec a musí do školky. Kolem porodu, když budeš chtít, tak si ho můžeš nechat doma. Jen budeš v té době platit za místo ve školce. Pokud je státní, tak to není moc. Kdyby to náhodou nevyšlo a musela bys do práce, tak je lepší ať už je zvyklý od teď postupně. Hodně štěstí s těhotenstvím a ať se mu ve školce líbí. Tak bych to udělala já.

rnika
31. pro 2019

Porodila jsem v Srpnu, v Září šly děti do školky.... a teda hned po 14dnech přitáhly domů střevní chřipku... chytli jsme to všichni... krom miminka teda. Nemocní byli klci relativně často. Ten první rok to tak prostě je. Připravila bych se na to, že stejně b ude častěji doma než ve školce. Takže já bych ( pokud je možnost) spíš odložila nástup třeba na Leden. A zastávám to, že si spíš užije sourozence a zvyknou si na sebe líp.

pathan
31. pro 2019

Dala bych od toho března. Ono to s tou nemocností není tak horký, navíc dcera tŕeba neštovice chytla mimo školku, nemohla bys s ním ani do herničky nebo za kamaradkama s dětmi... navíc pokud bys ho dala až po šestinedělí, dost těžko se ti bude vysvětlovat, proč musí pryč, když jsi s miminkem doma a budou to dva velké zásahy do života v krátké chvíli - jak narození sourozence, tak školka je pro takové dítě šok i jednotlivě, natož v podstatě zaráz.

ckei
31. pro 2019

Já bych to udelala tak, jak jste plánovali. S těmi nemocemi to není tak horký jak všichni rádi straší. Moje děti třeba nemocní ve školce nikdy nebyly. Pokud je možnost "zvykačky", tak to je úplně ideální. Takže bych to nechala vše tak,jak jste meli v plánu 🙂

autor
31. pro 2019

@areh @radecka1 @rnika @pathan @ckei Holky, hrozne moc vsem dekuju zatim za nazory..Vse procitam, premyslim a snad se nejak v lednu rozhodnu😁Vubec jsem necekala, ze vas tolik tu slohovku procte, dik, moc mi pomahate❤

aneta15
31. pro 2019

já porodila v červenci a dcerka šla v září ve třech letech. Žádný černý scenáře se nekonaly. Nemoci měla běžné, tím, že jsem byla doma a nemusela řešit práci, jsme je podchytili včas. Pro mě to byla úleva v tom, že jí tatínek každé ráno odvezl a já měla dopoledne jen miminko. Chodila jsem pro ní po obědě. Pak tam i sama chtěla spát. Byla tam spokojená. Takže za mě ano.

prezdivka
31. pro 2019

Mám termín teď v březnu, dcera šla do školky v září ve 3,5. Jsem ráda, protože zvykání jí trvalo celý to září, takže teď už si tam s dětma rozumí a chodí tam ráda, když tam teda zrovna chodí (někdy jsme na chalupě, někdy je nějaká choroba ve školce, někdy je nemocná ona) a vím, že až se v březnu druhá dcera narodí, nebude se školkou závažnější problém. Vidím na ní, že když je dýl doma, že se se mnou nudí, ten dětskej kolektiv špatně supluju 🙂 Takže já bych ho do školky dala. V budoucnu se to podle mě spíš vyplatí než nevyplatí 🙂

eithelwing
31. pro 2019

Reagovala bych na potřeby dítěte. Dcera začala chodit do mikrojeslí. Dvakrát týdně, je jí 2,5. Chodi od září a chvíli po té jsem zjistila, že jsem v tom. Rodit budu na konci května.
Zatím necháváme vše podle plánu, jen tedy skolka od září se konat nebude, když nebudu v práci. Dcera je v jeslích spokojená, ale těší se i na mimi, takže ji nechci soupnout do ms. Ani o tom nepadlo slovo zatim.
Takže i ve vasem pripade bych postupovala podle plánu. A pokud to syn nebude davat, můžeš ho v klidu nechat doma.
Nemocí se asi tolik nebojím, ono se to vždy domů může donést.

cilkat
31. pro 2019

Já bych teď provedla zvykacku a uvidíš, jestli se mu tam líbí. Pokud ano, klidně bych i podzim nechala ve volnějším režimu pár dní v týdnu ( bude míň unavený, tudíž míň nemocný). Pokud se mu líbit nebude, nelamala bych to a zkusila tak za rok, až si všechno sedne.
Můj starší měl jít do soukromé školky dva měsíce před třetími narozeninami, ale zrovna chytil takovou závislost na mě, že to nešlo. Do toho jsem otěhotněla, nicméně druhatko je jarní a v těch skoro čtyřech se starší do školky už těšil a mladší v půl roce už rýmu zvládá.

martt
31. pro 2019

Také jsme tohle řešily, když jsem čekala druheho syna. U nás to bylo, ale trochu jiné protože jsem otěhotněla v létě a rodila až v březnu. Takže starší syn chodil do školky od září celotydne jen dopoledne, je pravda, ale ze byl spíše se mnou doma kvůli rýmě či kašli. A kdyz jsem porodila byl semnou doma na radu dětské doktorky celých 6 týdnu, protoze se v té době ve školce rozjeli rotaviry. Po šestinedělí pak chodil normálně zase do školky a po obědě jsem si ho brala domu. A ve školce s tím neměl nikdo problém.

almara2
31. pro 2019

Syn šel do skolky ve 3 letech, doma jsem měla 15 měsíčního a byla jsem v druhém trimestru, byl víc doma než ve školce, druhý syn nastejno. Kdyz bylo nejmenšímu kolem 8 měsíců, nemohli jsme se z nemoci vyhrabat. V horším počasí, v hrozicich epidemii ho nechodili do skolky. Já bych v tvé kůži začala syna zvykat od jara. Jaro a léto ve školce chodí ven, snad bude spokojený.

lida9
31. pro 2019

syn sel do skolky ve 2.5letech ted v zari, naprosto nadseny, spousta akci i zazitku, kamaradi atd... nikdy neplakal. ja jsem tehu a budu mit termin za chvilku, starsi ve skolce a mladsimu mimcu se budu moct venovat... treba budes mit stesti a tvuj syn bude ze skolky nadseny🙂

flowerkacrochet
31. pro 2019

Porodila jsem syna když byli dceři dva roky do školky jsem ji nedala a ani ten příští rok nešla byli spolu doma 🙂 teď už šla ve 4,5 a brácha se těší za ní. Půjde ve 3,5 a v srpnu se narodí mimino. Ale určitě ocenil že tam bude moct být s velkou ségrou na kterou nedá dopustit🙂

veronikav31
31. pro 2019

Dcerka šla do školky ve 2 letech a 8m, syn v té době měl 6 měsíců a super, dcerka se těšila a nástup zvládla bezproblémů, žádný pláč,ba naopak vždy se do školky těšila.Syn půjde do školky ve 2,5 letech,už teď je řev ve školce když odvádíme starší dcercku že tam chce taky, sundává si oblečení a chce mezi děti (v únoru mu budou 2 roky).žádné větší nemoci krom rýmy dcerka domů nedonesla.

olga_
31. pro 2019

Já jsem typ prorodinný, takže náš starší do školky nešel a nepůjde. Když měl 3,5, narodila se dvojčata a je nám spolu dobře.

kajalka
31. pro 2019

Také to máme jinak, naše starší dítko nemělo potřebu školkového kolektivu a bylo s námi doma. Se sourozencem mají opravdu hodně blízký vztah a věřím, že je to i tím, že nebyly odtržené školkou.

puhelin
Autor odpověď smazal
Zobraz
puhelin
31. pro 2019

Kdyz se syn narodil, dcerka mela asi 2,5 roku, v dubnu by ve 3 nastoupit mohla, ale zustane doma. Chci, aby byli s braskou spolu a aby netahala bacily domu a zaroven abych nemusela resit neustalou jeji nemoc. Stejne by byla ze zacatku vic doma, to do skolky prece jit nemusi. Dcera pujde az na posledni predskolni rok, u syna bych chtela to same.

zizibou
31. pro 2019

Ahoj, dcera nastoupila na třídenní docházku v září. Shodou okolností jsem také v září přišla do jiného stavu. Od října je prakticky pořád nemocná, ale není to nic hrozného, jen slabé rýmičky. Spíš mě děsí, že každou chvilku mají na nástěnce vyvěšená nějaká upozornění ohledně daleko závažnějších onemocnění, která zrovna v těhotenství jsou dost riziková. No, snažím se na to nemyslet a věřím, že s příchodem jara se to zklidní a dcerka už si za tu dobu stihla alespoň částečně vybudovat imunitu. Všude se říká, že první rok je nejhorší. Druhátko by se nám mělo narodit v červnu, takže větší část šestinedělí ještě do školky chodit bude. Říkám si, že je to pro ni lepší v tom, aby si pak nepřipadala odstrčená. O prázdninách tam asi taky párkrát půjde, aby si úplně neodvykla a nebyl to pro ní příliš velký stres. Být tebou, do školky (pokud by se mu tam líbilo a nebyl nějaký problém) bych ho určitě dávala, aby pak nezačal všechny nemoci nosit k novorozenci a taky proto, aby už to znal před narozením dalšího člena rodiny a neměl pocit, že na něj najednou nemáte čas.

makronka222
31. pro 2019

Dcera byla od necelych 3 let ve skolce, ja vlastne v te dobe uz s brichem doma. Praci jsem nemela. Ona uz se semnou doma nudila, ikdyz jsme litaly venku a po navstevach. Chodila kazdy den po ,,o”. Nekdy po pul roce jsem ji zkusila dat po ,,spa”. Nevidim na tom nic spatnyho. Sice prvni mesic a pul byl pohoda, pak mesic byla nemocna, ale vse uz se do prosince srovnalo.

veronikav31
31. pro 2019

@kajalka to nemusí být až tak úplně pravda.Starší dcerka chodí do školky od synových 6m, jen na dopoledne, po obědě ji vyzvedáváme a musím říct, že jejich vztak je bezvadný,vypráví co dělali nejen nám,ale i mladšímu bráškovi.učí ho spoustu věcí a těší se až s ním bude chodit do školky,rozdím mezi nimi je 2r a 1měsíc,takže ve školce se potkají.udělala jsem dobře,že šla do školky,bylo to na její popud a bylo to nejlepší rozhodnutí,děti ji táhnou hodně dopředu,neměla problém se školkou,je samostatná od malička,ba naopak umí pomáhat mladším dětem

kikca88
1. led 2020

Mě se v listopadu narodilo dítko, celé mé těhotenství dcera do školky chodila, nosila domů rymy a kašel , nikdy jsem to od ni nechytka ale více nemoci domu nosil muj chlap z prace, nikdo nechodil u nich v práci na nemocenskou... Mám tušení, že dcera to spíš chytla od něj než ze školky.... Jinak po narození ditka byla se mnou doma měsíc kvůli nemocem ale asi to je zbytečně, protože mi sestřičky a můj pediatr pořád říkají, že když kojim, tak ditku davam imunitu, tak by kasel a rymu dostat nemělo, dokonce i neštovice atd co ve školkách teď řadi, je chráněno mnou...

kikca88
1. led 2020

@flowerkacrochet můj manžel šel taky až v 5 letech do školky ( předtím nebylo misto a když někdo mel dítě, tak starší prostě nevzali) ve školce si nenašel žádné kamarády, už měl každý svého parťáka z předešlých let. A bylo blbe že i s tím kolektivem šel i do školy.. do teď nevyhledává kamarady, není moc společenský... Divný není kdyby si někdo myslel😁... Do teď vyčítá mamce, že měl jít dřív , že v 5 je to pozdě....

Vše má 2 strany:/

autor
1. led 2020

@ckei Dekuju❤ Udelame to asi takhle.Rikam si, ze na to vsechno ted prekopat je brzy.Kdyby syn nesl skolku fakt spatne a mezitim se me tehotenstvi zdarne vyvijelo, asi bych ho ze skolky stahla a zkusila to pozdeji, az treba mimco trochu povyroste.Ale do te doby dle planu.

autor
1. led 2020

@kikca88 Take doufam, ze novorozenec je prave chraneny imunitou z kojeni👍

autor
1. led 2020

@veronikav31 Diky!Ja jsem mela v planu syna davat take jen na dopoledne a prijde mi to jako dobry kompromis.

autor
1. led 2020

@zizibou 👍👍👍

autor
1. led 2020

Holky vazne moc vsem dekuju za odpovedi, i kdyz jsem na ne treba konkretne neodpovedela, vse ctu a moc jste mi pomohly svymi zkusenostmi a nazory.Jak to krom manzela zatim nechci resit s nikym jinym, jste vazne zachrana. Prave rozumim i tem, co starsi ditko do skolky nedaly, kdybych byla v soucasne dobe v pokrocilejsim stadiu tehotenstvi, priznam se, ze bych to asi tak resila taky.Ale vzhledem k uplnemu zacatku tehotenstvi (a mym predchozim zkusenostem:'(), zatim radeji pojedeme v tom, jak jsme to meli v planu a dal budu reagovat dle potreb syna a dle celkove situace.Jak tu nekdo psal, stahnout ho muzu vzdy, a nemoc mi taky klidne muze prinest manzel z prace nebo si ji pritahnout z navstevy, z hernicky nebo z obchodu.Zaroven si nemyslim, ze vztah sourozencu je dany tim, zda jsou spolu nonstop nebo ne (to zase vidim u starsich seger a jejich deti).Takze preju si, aby se synkovi ve skolce libilo, cetnost a delku dochazky budu upravovat dle nasich potreb.A hlavne si preju, abych konecne donosila zdraveho sourozence❤ Krasny novy rok vam vsem a vasim detickam😊🎆🎇

rebejsova
1. led 2020

Je to individuální, já bych to zkusila podle původního plánu a viděla... Syn chodil na zvykání od ledna, kdy mu byly skoro tři roky, byla to soukromá miniškolka. Teď od září začal chodit do státní, to jsem já byla ve třetím měsíci. Nemocný je na můj vkus a oproti "předchozímu stavu" dost, ale jsou to díky bohu (ťukám) samé rýmičky a zatím jedna viróza, takže nic, co by miminko ohrožovalo. Termín mám v březnu a doufám, že už to nějak doklepeme. Po narození miminka hodlám improvizovat, přemýšlím, že syna budu dávat do školky např. jen na tři dny v týdnu, abychom mohli být víc spolu a zvykat si na novou situaci. Ale nechávám to naprosto otevřené, uvidíme, jaké to nakonec bude.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru