Zánět středního ucha bez rýmy

billi
11. pro 2016

Pěkný den,
jdu se zeptat na vaše zkušenosti. V pátek jsme byli na pohotovosti se synem, protože ho bolelo ucho. Celý den byl v pohodě, po obědě šel spát, probudil se za hodinu s pláčem a plakal a plakal až do 17:30, kdy mu lékařka píchla ucho. Doktorka byla překvapená, protože syn bez rýmy, bez teploty a stěžoval si jen ty 3,5 hodiny a to už muselo být hodně zlé, protože celou dobu se za ouško držel.
Při odchodu mi řekla, že mám čekat, že se mu rýma spustí, je neděle a nic.
Jedná se o synův 5. zánět, ostatní 4 byly klasicky z rýmy.
Dá se tomu nějak předcházet? Na orl mi doktorka řekla smrkat a stříkat Vincentku + Nasivin, ale to je univerzální rada na rýmu, ale co když je bez rýmy?
Děkuji za rady a zkušenosti.

kackakastanka
11. pro 2016

jako prevenci pouzivam kapicky audiron, cetla jsem na ne dobre recenze, tak jsem je poridila, zatim funguji skvele 🙂

billi
autor
11. pro 2016

@kackakastanka a kdy se dávají? Když začíná ucho bolet?

trolik
11. pro 2016

Ahoj,také teď měl poprvé 14měs.zánět středního ucha a právě mi taky vůbec nepřišlo.žeby měl rýmu...sem tam kýchnul,tak sem nos odsála ale bylo tam fakt jen malinko myslím že to byl spíš ten stérimar,co mu tam stříknu pro zvlhčení.Ouško mu píchli a říkali ten nasivin pro uvolnění rýmy ale je to 14dní a rýma nikde,

billi
autor
11. pro 2016

@trolik on právě ani nekýchá, nehuhňá, volně dýchá. Doktorka koukala do nosu a taky nic neviděla (vždycky odhalí aspoň zadní).

kackakastanka
11. pro 2016

@billi to klidne taky, ale ja je davam vzdy, kdyz se objevi ryma, a v tvem pripade bych je klido cas od casu kapla i bez rymy, uplne pidi mnozstvi do kazdeho ouska, treba jednou tydne, jsou to bylinky, takze zadny strach

billi
autor
11. pro 2016

@kackakastanka děkuju, zkusím je sehnat.

trolik
11. pro 2016

a od jakého věku se můžou kapičky audiron používat?

kackakastanka
11. pro 2016

to se priznam, ze nevim, ale ja je davala od pul roku, kdyz se poprve objevila ryma, myslim, ze jsou velmi bezpecne, neni to zadna chemie, a na ten nasivin pozor, ten davat jen pri velke ryme na spani, aby se mu ulevilo, jinak je to navykove pro sliznici a muze ji to i poskodit, ze se potom sama hure regeneruje, takze na splasknuti plneho nosu na noc, a jen tri max pet dni

soyevita
11. pro 2016

@billi A kolik malému je ?

deelfinek
11. pro 2016

My jsme měli pokaždé bez virozy, bez rýmy, jenom stačil fouknout vítr mi přišlo nebo ho otřepala zima.

billi
autor
11. pro 2016

@soyevita 2,5 roku.

leki
11. pro 2016

Ja te asi nepotesim. Myvala jsem chronicky zanet st. ucha asi do svych 19 let (ted uz 10 let dobry). S rymou to nemelo zadnou souvislost, vetsinou. Nekdy stacilo, kdyz mi do ucha 'nafoukalo' jindy ani nevim, cim to bylo

soyevita
11. pro 2016

@billi Dcera na to trpěla hrozně od 18.měsíců 20x píchnuté ucho.Pomohl až vytr

soyevita
11. pro 2016

Pomohlo až vytržení nosních mandlí a Prevenar.Máme záněty středouší rodové.

pele
12. pro 2016

Moj mal taketo zapaly ucha asi 5x a potom som si niekde precitala, ze necistit usi, utriet len zvonka a uz 6 mes mame pokoj. Samozrejme nie som si ista, ci to bolo prave tym, ale nic ine sme nezmenili.

stanislava10
12. pro 2016

Ten moj ked mal pichanie uši poměrně často za sebou mal až problem so sluchom koli tomu ze sa mu v uších udržiavala tekutina hrozili mu nějaké trubičky do uši .... Este som to teda nevidela. Ako náhle sme odporovali mandle bolo po problemoch a do teraz je vsetko ok..... Je to teda par rokov asi 3 a bol chory mozno 2x velka zmena musím povedat

anlek
12. pro 2016

U mladšího také nebývá typický průběh. On je navíc astmatik a trpí na laryngitidy. Běžně to vypadá takhle: přes den párkrát dráždivě zakašle, v noci laryngitida, další den bolest ucha (různě dopadajicí: píchané, prasklé, rozkapané), spustí se rýma, přidá se kašel, někdy astmatické potíže. Nakonec jako nejvíc funkční. Nasadit antihistaminika, i když nepozoruju projevy alergie, zřejmě může natéct eustachova trubice a to způsobí tlak v uchu a bolest. Nakapat otobacid, ten by vám měli předepsat na ORL, dá se očekávat, že ouško se zopakuje. A dát nurofen i bez teploty - třeba my s ním šetříme u horeček, ale u ouška, zánětu v kyčli ho dáváme i v řádu dnů v max dávce.
A podle bolesti se nedá určit, zda ouško je na píchnutí nebo ne. Po letmé zmínce, že bolí ouško, tak už kluci oba dva měli puška prasklé a když brečeli bolestí, tak nás z pohotovosti vrátili, že netřeba píchat. Poslední zkušenost, s věkem se to lepší.

anlek
12. pro 2016

Mandle jim zůstaly, chronickou i akutní rýmu řešíme pomocí konvičky. Píšu z mobilu, tak odkaz nedám.

stanislava10
12. pro 2016

Je to hrozny ty uši. Můj ma uz 7 let stejně mi pride ze sa v ňom ta rýma drží ale naštěstí uši dobry.

stanislava10
12. pro 2016

@anlek co je konvička, ešte som sa s tym nestretla

billi
autor
12. pro 2016

@anlek on už měl zánět 5x. Na laryngitidy taky trpí. Letos od září měl už 4. Tentokrát to ale bylo bez ostatních doprovodů, což naprosto nechápu. Vypadal jako naprosto zdravé dítě, jen měl zánět středního ucha.
Taky s Nurofenem u horeček šetřím, ale i tak ho má víc, než se mi líbí. Trpí na horečky přes 40°. Proto mě celkem překvapilo, že tentokrát neměl ani lehce zvýšenou.
Syn hodně inhaluje, snad to pomáhá...
Taky doufám, že věkem se to bude lepšit, ale to je ještě běh na dlouhou trať.

@stanislava10 právě rýmu u toho syn nemá.

anlek
12. pro 2016

@stanislava10 rhino horn konvička, naučili nás v léčebně. A nedám na ni dopustit. 👍 značně snížila množství léků, co kluci berou.

billi
autor
12. pro 2016

@soyevita a zkoumalo se, jestli to je od Pneumokoků? Syn měl některé podle výše crp virové...

@pele uši nečistím od narození. Jen utírám, co vyteče a teda kapeme na radu z orl olej, protože se mu dělají tvrdé suché špunty.

@anlek v jaké léčebně jste byli?

anlek
12. pro 2016

Křetín 2x a pak Cvikov 2x.

billi
autor
12. pro 2016

@anlek a kde to bylo z tvého pohledu lepší?

soyevita
12. pro 2016

@billi On už měl prcek letos 4x zánět hrtanu??Nebo jsem to blbě pochopila?

betelgeuzz
12. pro 2016

Také používáme při rýmě konvičku http://www.pilulka.cz/rhino-horn-konvicka-na-vy... ,ale dá se použít i láhev se sportovním uzávěrem, nebo stříkačka. vyplachuji slanou vodou. U dětí se mi víc osvědčila stříkačka, protože když děti uhly, nestihla jsem konvičku narovnat a voda mi vystříkla. U stříkačky můžu přestat. pro sebe používám radši konvičku.

Mně se u mladší nejvíc osvědčila bezmléčná dieta. Kolem roku měla 4x zánět ucha, 2x prasklé (ani si na bolest nestěžovala), 1x píchané. Když jsme nasadily bezmléčnou dietu, už se zánět neopakoval, ani když měla silnou rýmu. asi po půl roce jsem mléko postupně zase zavedla a měla jen jednou zánět, který se v počátku rozehnal kapkama.

billi
autor
12. pro 2016

@soyevita od září měl 4x laryngitidu. Asi ji měl i dřív, ale on ji má netypickou (kašle od 13:00 a nesípe, kdybychom nejeli z jiných důvodů na pohotovost, tak to dodnes nevím, naši doktorku to ani nenapadlo, i když jsem jí to popisovala). Tentokrát se to obešlo bez ní.

@betelgeuzz bezmléčnou dietu jsme to taky zkoušeli a efekt nula.

soyevita
12. pro 2016

Holky,můžete prosím popsat,jak se má konvička používat?Díky moc🙂

billi
autor
12. pro 2016

@soyevita to by mě taky zajímalo, ale co jsem načetla, tak se tím vyplavuje nos. Náš asi čeká léčebná, tak tam se to určitě naučíme.