Hodnota NTL, co naměřili vám?

luciferek9
26. dub 2018

jsem ve 13.tém týdnu a dnes mi řekli, že moje hodnota NTL která je 2,3mm je hraniční. tak mě zajímají Vaše názory a zkušenosti co naměřili vám. Zítra jdu na kontrolu do nemocnice na první screening tak snad budu vědět víc.

kachna001
26. dub 2018

hraniční hodnota to je, víc se ale dovíš až z NT screeningu, to šíjové projasnění je jen jeden z indikátorů nějaké vývojové vady, musí se udělat komplexní test, tzn. rozbor krve a podrobný ultrazvuk, ze kterého ti pak vyjde riziko jednoho ze tří syndromů a pokud by vyšel až ten pozitivní, tak se to pak řeší....samotná hodnota NT nic neznamená, buď v klidu 😉

luciferek9
autor
26. dub 2018

@kachna001 doufám že to bude v pohodě 🙂

kachna001
26. dub 2018

@luciferek9 budu držet palečky 🙏

vhozmanova
26. dub 2018

Nám na 1.screeningu naměřili Šíjové projasnění 3,6 mm a říkali, že hraniční je 3 mm (každá klinika to prý má jinak nastavené). Rozbor krve vyšel negativní, takže jsme jen chodili na častější kontrolu na genetiku a při další návštěvě v 15.tt byl otok už pryč. V 20.týdnů nám potvrdili zdravého chlapečka (poslali nás kvůli tomu projasnění ještě na kardio vyšetření, protože prý může někdy vyšší projasnění indikovat nějakou srdeční vadu), ale i tam bylo vše v pořádku. Samozřejmě nám doporučovali další vyšetření v podobě odběru klků nebo plodové vody, ale odmítli jsme.....

luciferek9
autor
26. dub 2018

no tak snad to budu mít v pořádku, připadá mi že všechny těhotný jen stresují. Dnes jsem byla u jiného doktora z důvodu onemocnění mé doktorky.

vhozmanova
26. dub 2018

@luciferek9 Já mám stejný pocit, od toho 1.screeningu mám vždy z každé kontroly děsné trauma. Do té doby jsem měla téměř bezstarostné těhotenství a od té doby už jsem se o drobečka jen bála. Teď jsem 28+4tt a cítím, že je maličkej v pořádku a všechny kontroly jsou už v pořádku, takže se na něj moc těšíme 🙂 a já si snažím těhotenství užívat.

alikoaliko
26. dub 2018

Mela jsem NT 5,1mm, takze hned odber klku, 3x utz srdce, castejsi kontroly. Genetika v poradku, v 17tt uz i NT normalni, srdce taky, porod super a mala ma 14m a je uplne normalni 🙂))

luciferek9
autor
28. dub 2018

tak po včerejší kontrole v nemocnici zjistili že jsem už ve 14+1 týdnu takže mi nemohli udělat odběr kvůli zkreslení výsledku. Každopádně mě doktorka ubezpečila že 2,3mm je norma a ona mi naměřila 1,3mm miminko vypadá v pořádku takže nevím co straší, ale ted nastává další otázka, doporučení na triplteskt kvůli tomu že tenhle mi neudělali, co jsem slyšela většině dopadá pozitivně a tím pádem je vláčí na odběr plodové vody a to se mi moc nechce, myslím že počkám do dalšího sreeningu.

lussinka88
28. dub 2018

@luciferek9 ja bych do triple testu sla, sice je to zastaraly, ale pokud jsi nemela kombinovany screening, tak at jsi v klidu. Me ten druhy screening delali az na konci 22tt, to uz jsem citila pohyby. Navic jediny triple test odhali driv pripadny rozstep patere driv jak na tom 2. Screeningu.
Jinak me doporucili na zaklade druhyho screeningu odber plodove vody, dcera mela cysty na mozku. Odmitla jsem a nechala jsem si to vysetrit z odberu krve ;). Je zdrava.

oveckaluky
28. dub 2018

@lussinka88 případný rozštěp páteře odhalí už první screening, druhý odhalí rozštěp patra nebo rtu. A triple testy jsou obecně k ničemu, jsou hodně nepřesný, proto od nich čim dál více doktorů upouští.

lussinka88
28. dub 2018

@oveckaluky to teda slyším poprvé! pracuju na genetice a minulý rok to odhalovali až kolem 20tt (někdy dřív, ale nejdřív kolem 17tt).Ano je nepřesný (kolem 70%), ale je to kvuli tomu, ze vychazi ze statistickych dat a cim min lidi na nej chodi tim bude nepresnejsi - posunou se hranice... ale spousta zkusených doktoru dokaze rict jestli vysledek odpovida nalezu.

oveckaluky
28. dub 2018

@lussinka88 Já jsem si to taky myslela, že až ve 20.tt, ale nedávno jsme to tu řešily a hledaly na netu a našla jsem právě tohle . I doktor na screeningu mi říkal, že jsou prckové v pořádku, že žádný rozštěp nenašel, ani jejich náznak, jen kdyby byl patra nebo rtu, tak se pozná až později. Každý říká něco jiného, tak kdo se v tom má pak vyznat? 😉

lussinka88
3. kvě 2018

@oveckaluky tak jsem se na to ptala a opravdu se to odhaluje az pozdeji. Pri prvnim jsou videt jen nektere defekty. S nekteryma rozstepama se da i zit - kamaradka ma syna s rostepem v bederni oblasti a na to se prislo az po narozeni

oveckaluky
3. kvě 2018

@lussinka88 toho se děsím...a já se tak radovala, když mi řekl, že rozštěpy nevidí, tudíž by prckům neměli hrozit...komu pak teda věřit? Tak jen doufám, že to bude dobrý...Děkuji 🙂

lussinka88
4. kvě 2018

@oveckaluky urcite bude... 😉

oveckaluky
4. kvě 2018

@lussinka88 Doufám 🙂 Když do jednadvacátého je ještě tak daleko...

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru