Opakování testu OGTT. Jakou máte zkušenost Vy?

janule1940
14. srp 2019

Dobré odpoledne, dnes jsem byla na testu ogtt. Hned na lačno glykémie 5,26 mol, takže test nepokračoval z důvodu zvýšené hodnoty. Dali mi výsledky, že mě můj gynekolog odešle do diabetologické poradny. Chci se ale zeptat, zda někdo nevíte odpovědi na tyto otázky nebo připomínky:
1. někdy kolem roku 2015 byla tato hodnota ok a pokračovalo se v testu, ke snížení referenční meze na max. 5,1 došlo až kolem tohoto roku - proč? To jako v roce 2015 jsem cukrovku neměla a teď ji mám?
2. četla jsem, že ke zpracování krve musí dojí do maximálně 1 hodiny od odběru, jinak může docházet k výrazným zkreslením výsledků. Mi brali krev v 6.15, výsledky prvního odběru byly AŽ v 7.50!! Sestřička tam brala krev cca 15 pacientům (i nětěhotným), než vše nesla do výtahu, kterým krev jela do laborky. Nevíte, jakým způsobem může takový průtah glukózu ovlivnit? je to i směrem k vyšším hodnotám?
3. paní, která tam se mnou byla, mi řekla, že měla podobně zkreslený výsledek, když si večer dala málo výživné jídlo, že někomu to může vystřelit glukózu nahoru. Já měla včera blbý den a večer jsem stihla jen salát s trochou šunky - může toto ovlivnit opravdu stav glukózy v krvi?
4. celkově jsem měla včera hektický den, dcerka už 2 noci blbě spí, takže jsem na 2 noci naspala tak 7 hodin v celku, a ten včerejšek jsem špatně jedla i pila - málo vody (cca 1,5 litru, normálě vypiju i 3 litry), na oběd restaurace, pak odpoledne jen zákusek (příbuzná měla narozeniny a donesla ho, normálně sladké moc nejím) a večer ten salát. Může taková strava a nedostatek tekutin tak rozhodit glukózu?
5. před odběrem se nemají brát žádné léky - platí to i o vitamínech? beru hořčík a rybí tuk.
6. podle většiny stránek o těhotenské cukrovce jsem se dočetla, že v případě vysoké hodnoty na lačno se má test druhý den opakovat, že teprve 2 zvýšené hodnoty na lačno mohou být považovány za projev těhotenské cukrovky. Mě ale na druhý odběr nepozvali a hned mě cpou do diabetologické poradny - jakou máte zkušenost vy?
Už jsem psala svému gynekologovi, že bych test podstoupila ještě jednou, klidně jako samoplátce. Jde mi o to, mít opravdu průkazný výsledek. Nemám potíž s úpravou stravy, spíše chci mít jistotu, protože chci rodit ambulantně a těhotenská cukrovka by mi to mohla lehce zkomplikovat.
Díky za dočtení románu a případné reakce😉

klea81
14. srp 2019

Ano, hodnoty se stále snižují, aby přibývalo pacientů 😉Spánek i jídlo předtím výsledky ovlivňují. Udělej si test jako samoplatce a nemůžeš nic zkazit 😇

malytlustyhroch
14. srp 2019

Myslim, ze hranice se snizovala proto, aby to bylo super bezpecne, a testem se diky prisnejsimu vstupnimu kriteriu zatizilo co nejmensi mnozstvi maminek, ktere cukrovku maji. Nove hodnoty pak maji odrazet vysledky novych vyzkumu, viz https://www.tehotenskacukrovka.cz/jak-se-zjistu...

pipi_puncocha
14. srp 2019

Určitě se domluv s gynekologem. Správný postup je takový, že když nesplníš kritéria tak tě pozvou ještě jednou a až při druhé zvýšené glykemii nalačno se posílá na dia poradnu. Jinak delším stáním vzorku hladina klesá, takže to není tvůj případ.

maurrie
14. srp 2019

Neodpovim na vse, ale v nejakem tom 13tydnu kdy me brali krev, jsem mela cukr 5,47. Po 14 dnech pak cukr v pohode. Pak jsem sla na oggt, predtim jsem mela narocnej den a mela jsem nak 5,2 tak me vyhodili. Nasledne muj dr udelal znovu test na cukr. Vysel v pohode. Tak znovu na oggt, ladna hodnota 4,97 takze me ho konecne udelali. Takze to byl muj postup.

michaelasv14
14. srp 2019

Já měla při oGTT hodnotu 5,3 čekala jsem ze mě pošlou do dia, ale gynekolozka mě vystavila papír ze mám jit znovu další hodnota byla 5,2 jsem šílený stresař na odběry do toho jsem spatne spala, výsledky byly vždy tak po hodině a půl. Dostala jsem zadanku do dia s tím ze mám držet dietu (nedrzim celý život jsem z cukru proste žila jinak jsem měla nízké hodnoty a bylo mi zle) a teď mám na lacno 4,6-4,8 proste mi to 5 ani nepřesáhne a hodinu po jídlech mám mít do 7,8 a nepřesáhne mi to ani těch 7 vždycky mám tak 5,9-6,7 nikdy více i když snim sladký a to se cpu ovocem. V dia tvrdím ze dietu držím protože si myslím ze by mě tak akorát někam hnali. 🤷‍♀️

martt
14. srp 2019

@janule1940 Já jsem měla první test vyšší, kde mne vyhodili a řekli mi že si mám zavolat gynekologovi, ten mi řekl, že si mam dojít ještě jednou, ale doporučil mi jiné pracoviště, a lepší by bylo až po týdnu. Po týdnu jsem tam šla. Kde jsem měla výsledky takové že jsem první hodnotu měla na hranici takže 5,1 a ostatní 2 hodnoty v normálu. Jenže už doktorovi přišlo, že mám jít do diabetologicky poradny. Tak mne tam doktor poslal, s tím že když si snížili hranice že tam mám jít, že mne pravděpodobně vyřadí.
Když jsem si tam volala, abych se teda objednala, tak mi sestra rekla, že k nim nepatřím že cukrovku nemám, jenže doktor na tom trval tak mne na konec objednali. Poslali mne znovu na krev pak ještě na Ogtt test kde už všechno bylo v pořádku. (dietu jsem nedržela, jen jsem se začala vyhýbat sladkému). Jenže doktorka si prostě usmyslela, že si musím ten cukr hlídat i když ty hodnoty byly dobré a ze mi půjčí glukometr a v lékárně ať si koupím papírky a merim si cukr. To jsem odmítla a už jsem tam nešla. Jinak bych si vybrala pracoviště na odběr, takové kde mají vyhraněné místo pro ženy na tento test, kde si třeba můžeš i lehnout a kde to rovnou posilaji do laboratoře (pokud máš tu možnost). Den před testem se snaž nejíst moc tučné, ryži a hlavně nic sladkyho. To může hodně ovlivnit test. A pokud můžeš tak ten hořčík a rybí tuk bych si pak vzala až po testu to může také zkreslovat.

klea81
14. srp 2019

@martt sladké se naopak před testem vynechavat nemá, v informacích je myslím minimum 150 sacharidů

martt
14. srp 2019

@klea81 Sacharidy máte téměř ve všem. Nejde jen o sladké. Před testem by se mělo jist normálně. První co vám řeknou v poradně nejezte žádné cukry. A pak si musíte hlídat příjem sacharidů. A kdyz si za celý den spočítate sacharidy co třeba sníte normálně bez sladkého tak vám to dá určitě víc jak 150.

werumka
14. srp 2019

@janule1940
1. Limity se měnily na základě mezinárodní studie, která do té doby provedená nebyla, tudíž staré limity vycházely z diagnostiky diabetu 2. typu. Na základě této studie se snížil limit na lačno a naopak se uvolnily limity po zátěži.
2. Pokud nebyla krev odebraná do speciálních zkumavek, tak pak může dojít k falešnému snížení glykémie.
3. Ano, pokud jsi zvyklá jíst víc, tak pak může snížení sacharidů na večer nebo příliš dlouhé lačnění způsobit vyšší glykémii na lačno. Je dobré si pohlídat, abys nebyla bez jídla déle než 10 hodin a poslední jídlo sacharidy obsahovalo.
4. Nedostatek spánku (časté buzení) může u někoho glykémii zvýšit. Pokud se tak ale stane, je pravděpodobné, že se to bude stávat i nadále a pak je lepší glykémii hlídat.
5. Hořčík a rybí tuk na glykémii vliv nemají.
6. Ano, test je nutné opakovat. Není možné diagnostikovat cukrovku z jedné zvýšené lačné hodnoty.

katherine177
15. srp 2019

Nesměla jsem od večera 18h.jíst, pít jen vodu a v den testu také na lačno pouze pít vodu,měla jsem být v 7:00 v laboratoři, na lačno byla krev v pořádku, zvýšená byla po hodině a druhé hodině po vypití toho roztoku..mám těhotenskou cukrovku na dietě a obden se musím pichat do prstu po snídani, po obědě a po večeři a zapisovat hodnoty krve ,už se tak píchám měsíc.

janule1940
autor
15. srp 2019

@katherine177 no mě pravé kvůli te první hodnotě nepustili dal a myslim si,ze pokud to nebude na lacno vyšší aspoň 2x,mel by se u mě test opakovat.pokud by u mě proběhl cely test a byly blbě výsledky po glukóze,brala bych to jistě jako prokázánou cukrovku.

klea81
15. srp 2019

@martt tak někdo třeba drží paleo dietu, LC apod, ne všichni snidaji rohlíky s grankem 😇

sonisek
15. srp 2019

Já na prvním odběru měla 5,3 a poslali mě domů s tím,že si mě sami objednali za týden znova. Snažila jsem se už 2 dny předtím jíst zdraveji a nepít sladký pití,hodnota na podruhé 5,16 a v testu mě nenechali pokračovat,takže pak mě můj gyndar poslal do dia. Držela jsem jen "dietu",zezacatku jsme se fakt snažila a hodnoty doma jsem měla naprosto ukázkový,ani se neblizily k těm daným...pak jsem se na to vyprdla a hodnoty pořád stejný...a pak jsem porodila a ok

katherine177
15. srp 2019

@sonisek taky zjišťuji, že když držím nebo nedržím dietu a beru si tu krev jak po mě chtějí, tak se držím v normě, vyskočilo to jen po vypití toho roztoku při tom testu

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru