Utrogestan - užívání v II. trimestru, problémy. Měla jste některá podobně a jak jste to řešily?

mija80
29. srp 2019

Ahoj, prosím o radu, týkající se užívání Utrogestanu v těhotenství. Jsem v 2. trimestru (15+3), po IVF, respektive po KETu. Od samého začátku užívám Utrogestan, a mám ho doporučený dokonce až do 30tt ! Aktuálně beru 1-0-1.. Nicméně, začala jsem mít potíže tohoto druhu- tlaky, nepříjmené pocit v podbříšku a kolem močové trubice. Pocity odpovídaly příznakům počínajícího zánětu moč.měchýře. Naběhla jsem tedy hned ke svému gyn. a ten neshledal nikde problém (zánět, infekce, i sedimentace moči ok), takže zánět vyloučen. Byla jsem pak v lékárně si něco vyzvednou a obklikou jsem se s lékárnicí dostala na toto téma a říkala mi, že měla to samé z Utrogestanu. Doporučila mi probiotika. Každopádně jsem zkusila Utrogestan na 2 dny vynechat a hle, problémy pryč. Budu to určitě řešit s lékařkou z kliniky, kde jsem byla na IVF, ale přesto by mě zajímalo, zda některá máte/měla jste obdobné problémy a jak jste řešily. Moc děkuji za Vaše zkušenosti.

jituli84
29. srp 2019

Já užívala utrogestan první trimestr, v dubnu jsem totiž měla samovolný, nevim jestli to bylo těhu nebo tím utrogestanem, ale bylo mi z něj zle, a vy máte nějaké problémy, že vám ho předepsala?

mija80
autor
29. srp 2019

@jituli84 Po embryotransferu se dává automaticky, většinou na první trimestr. No a teď si myslím, že pokračování je spíše preventivní. Ve zpávě mám, že doporučuje užívat do 30tt, pokud lékař (můj gyn) neurčí jinak. A mému gyn to je nějak jedno a řídí se tím, co určili na klinice. Žádné potíže zatím nemám /kromě těch, co popisuji), veškerá vyšetření zatím dopadla, díkybohu, dobře. Jsem už "postarší model", teď mi bude 39.

lery92
29. srp 2019

@mija80 vysazení utrogestanu po KETu a ve Vašem věku (neber to zle) má za následek do určitého tt samovolný potrat, od určitého stupně těhotenství abrupci placenty .Rozhodně nevysazovat!Mohlo by ale dojít ke snížení dávky , eventuelne k jiné cestě užívání .Pokud čípky zavadite , může to být vedlejší účinek , který se u per os( pusou) užívání eliminuje .Konzultujte to s lékařem.

mija80
autor
31. srp 2019

@lery92 Děkuji. Už jsem zkusila "model", kdy na den zavadim a na noc polykám a zatím vše ok🙂 Vysazovat určitě nebudu.

jituli84
31. srp 2019

@mija80 aha vím, že kamarádka to asi měla podobně jako vy a utrogestan brama jen na začátku, já byla v dubnu po samovolnem a ted jsem ho brala celý první trimestr

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru