Dovolená na neschopence a peníze na mateřské

kikmik
7. čer 2016

Zdravím všechny,v žádné diskuzi jsem svůj dotaz nenašla,tak se ptám sólo 🙂
Jsem ve 22tt a za 14 dní jedeme na dovolenou do Alp.S doktorem jsme se domluvili,že jelikož jsem na neschopence,tak nejlepší pro mě bude neschopenku ukončit,odjet na dovču a pak se zase nechat zneschopnit.I v práci s tím nemají problém.Jenže dnes jsem byla v těhotenské poradně a sestra mi říkala dost překvapeně,s údivem ve tváři jako,že co si tohle vůbec dovoluju?!A řekla mi,že kvůli tomu budu mít malou mateřskou.Co myslíe,je to pravda nebo byla jen nepříjemná a strašila mě? ☹ Díky 😉

andreaandrejka
7. čer 2016

Tak nevím co tím sestra myslela, ale pokud máš rizikové, tak bys asi neměla trajdat po Alpách, protože ti asi tedy očividně nic není 🙂 Nic ve zlém.

luj89
7. čer 2016

Ahoj, zaměřila bych se na to, jestli je dobrý nápad jet do Alp, když nejsi v pořádku. Doktor s tím souhlasil?

xpila
7. čer 2016

@kikmik Na mateřskou to mít vliv nebude. Nicméně pokud si jezdíš na dovolenou a očividně ti nic není, tak nemáš být na neschopence. A divím se, že s tím souhlasil doktor i v práci. Ono se ti taky může stát, že to bude podnět pro zvýšenou kontrolu ze sociálky...

blahova_andrea
7. čer 2016

neschopenka pokud vím výši mateřské neovlivňuje. ale jinak souhlasím, že pokud jsi doma na rizikovém, tak máš být doma a ne jezdit na dovolené. divím se, že s tím nemá problém zaměstnavatel 😅 no na penězích rozhodně tratit budeš. protože první dny neschopenky je nula prd a vlastně se "vyplatí" až dlouhodobější. a ty dva týdny, co nebudeš na neschopence, to ti dá zaměstnavatel dovolenou nebo neplacené volno nebo jak to hodláš mít? no pokud tě netrápí extra zdraví ani peníze, tak bych jela a neřešila to, ale pokud je neschopenka lékařky oprávněná, nejela bych. stejně tak, pokud by měla rodina napjatý rozpočet a počítala by korunky...nejela bych. znát to bude, ale ještě před mateřskou 😉

terry1512
7. čer 2016

No hlavně asi sociálka by na to koukala dost divně.Nehledě na to že bys z nové neschopenky opět byla 3 dny bez peněz a pak zaměstnavatel tak docela koukám že by s tím neměl problém.Pokud máš PN tak asi z nějakého důvodu.Jinak prostě klidně okrádáš stát (potažmo všechny plátce daní ) a válíš se doma zbytečně. 😠 😠 co se mateřské týká tam by asi moc velký rozdíl nebyl.
ale toto jednání mě je teda hodně proti srsti a vůbec se pak nedivím že dr. nechcou tu neschopenku napsat ani když ji někdo opravdu potřebuje.

kikmik
autor
7. čer 2016

Na neschopence jsem,protoze mam spatnou praci a nemuzu tam delat.Zezacatku jsem tam byla,ale pristup a prace na oddelenich kam me posilali ode me z pracoviste,byl tehotne prinejmensim nevyhovujici.Nejsem na rizikovem,ale proste jen na neschopence.Vychazky dodrzuju,takze kontrol se pak urcite nebojim.Jde mi jen o to,co mi sestra rekla no..ze budu mit na materske min penez.Prislo mi to jako hloupost,proto se ptam tech co by s tim meli nejake zkusenosti.Samozrejme toho,ze budu mit po navratu z dovolene malo penez jsem si vedoma,ale dovolenou uz mam rok zarezervovanou a je mi navic jasne,ze se delsi dobu jen tak nekam nepodivam,tak chci vyuzit posledni prilezitosti...Ted uz asi vite vse,co jste chtely.
A nakonec i ja,ze by se s materskou nic zmenit nemelo.

terry1512
7. čer 2016

@kikmik no ono je jedno jestli riziková nebo ne,je to prostě neschopenka.A pokud si měla nevyhovující práci měla jsi být doma na Překážkách ze strany zaměstnavatele za plný plat neomezená vycházkama.
Máš Pn vlastně úplně zbytečně a máš taky zbytečně málo peněz.

kikmik
autor
7. čer 2016

@terry1512 Zamestnavatel by mi daval vselijak nejvic nemoznou praci jen abych nemusela byt doma za plny plat...myslim ale,ze tenhle pristup by byl vsude.Proto me Dr dal na neschopenku,protoze bych pri pokracovani v praci mohla ohrozit mimi a to at si kazdy rika kdo chce co chce o okradani statu a o penezich danovych poplatniku(kterym jsem taky!)a podobne,to proste radsi budu doma za trochu min penez.Ale to uz jsme zase jinde 🙂

andreaandrejka
7. čer 2016

@kikmik Jestli jsi těhotná a máš neschopenku, tak rizikové mít musíš, ne? Pokud ti to tedy napsal gynekolog. To je ale jedno, neschopenka jako neschopenka a měla by jsi dodržovat určitý pravidla.
Zkušeností asi nikdo moc mít nebude, protože ne každý kdo má neschopenku trajdá po dovolených.
Jestli ti nic není, tak se nech uschopnit a nezneužívej toho. Pak doktoři nechtěj neschopenky dávat těm, které to opravdu potřebují!

terry1512
7. čer 2016

@kikmik Já to chápu,ne vždy zaměstnavatel respektuje zákoník práce.ale od toho jsou tady zas příslušné úřady.nehledě na to že je to jeho povinnost.
Jen si opravdu nedokážu představit že by s tím přerušením neměli nikde problém.minimálně sociálka by si tě sakra pohlídala.
A o tom že bys měla ohrožovat vědomě dítě se ani bavit nebudem.To je jasné že by to nikdo neudělal.a raděj by šel na PN.
Nicméně na mateřskou to mít vliv nebude takže rozhodnutí je čistě na tobě.A na tom jak se cítíš.

blahova_andrea
7. čer 2016

@terry1512 ono překážky na straně jsou v teorii hezká věc, ale v kolika procentech je to fakt reálné? myslím, že tuto možnost může využít minimum těhotných ☹

terry1512
7. čer 2016

@blahova_andrea To já vím.Je to dosti nereálné.Blbý je že většina o tom ani neví.Takže to ani nezkusí.Prostě zaměstnavatel snima vymete a hotovo.Můj zaměstnavatel není o nic lepší v tomto.

luj89
7. čer 2016

@blahova_andrea Navíc se to dá využít jen v zákoně stanovených případech. Ale např. velmi stresující zaměstnání taky pro mimčo není vůbec dobré... Což jsem zažila v předchozím zaměstnání, kdy těhotná kolegyně vždy po velkém stresovém vypětí krvácela...

aninousek
7. čer 2016

Já nevím ,ale zakladatelka se ptala zda má vliv přerušení nemocenské na peníze a ne zda souhlasíte s jejím rizikovým těhotenství.Pokud vím odpovím takže ne vliv to nemá a dál už o další soudy nikdo nestál 😖 Opravdu jsou horší věci k řešení než budoucí maminka na rizikáči.

eri399
7. čer 2016

Neschopenka na mateřskou vliv nemá, ale co bude po ukončení pn? Vezmete si dovolenou z práce? to se podle mě do mateřské už počítá, to by znamenalo že by jste měla zaplacených 14 dní dovči a pak nic. Tím by se to podle mě sížilo, protože by klesnul průměr. Ale myslím že by to nemělo být o tak moc.

blahova_andrea
8. čer 2016

@terry1512 no já myslím, že o tom většina i ví, ale nedovolí si to vymáhat. ví, jak by dopadli ☹

lopudanka
8. čer 2016

mateřská se přece počítá za posledních 12 měsíců dle vyměřovacího základu na den, nebo jak se to jmenuje. Neschopenka by s tím souviset neměla

xpila
8. čer 2016

@luj89 Tak ono pokud dá doktor posudek, že současné zaměstnání ohrožuje matku/dítě, tak se to dá vztáhnou i na jiné situace než ty, které jsou jasně dané v zákoně.

luj89
8. čer 2016

@xpila Tak to je pro mě pozitivní novinka ;). Na druhou stranu jak lékař může vědět, jestli je současný zaměstnání ohrožující? Musí se tím posudkem pak zaměstnavatel řídit?

xpila
8. čer 2016

@luj89 Tak hlavně podle povahy práce. A zaměstnavatel samozřejmě může poslat ke svému doktoru.

elinkal
8. čer 2016

Ja si tedy dovolim jeste k tomu poznamenat, ze pokud je zena v tehotenstvi na neschopence (nebo byla ) a vycestuje a nedejboze se prihodi nejaka tehotenska zdravotni komplikace, tak pojistovny pak ve vetsine pripadu rozhodne neproplati pripadne osetreni ci zakrok spojeny s tehotenstvim, coz muze byt i docela pekelna suma.

zloba89
15. čer 2016

Ahoj, nezlobte se že vstupuju do diskuze.
Od 1. července nejspíš nastoupím na pn ( po ivf, navíc rizikové pracoviště)...
Máme zaplacenou dovolenou v čr. Jak jednat v tomhle případě? Jde jen o 3 dny- tzv prodloužený víkend..

andreaandrejka
15. čer 2016

@zloba89 Tak pokud budeš mít rizikové, tak bys asi neměla courat po dovolených 🙂 Jinak je to na tobě a na tvém dr.

xpila
15. čer 2016

@zloba89 V ČR lze změnit místo pobytu, ale musí s tím souhlasit doktor. A samozřejmě i v rámci toho musíš dodržovat vycházky...

zloba89
15. čer 2016

@xpila děkuji moc za radu.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru