Pozitivní screening, máte zkušenost?

evuli123
7. srp 2014

Ahoj holky, byla jsem na screeningovém vyšetření v 13+2 týdnu a testy mi vyšli pozitivně na dawnům syndrom 1/278. Nevím jak moc je to zlé. Teď se rozhoduju jestli jít na plodovou vodu. Máte některá podobné zkušenosti?

anina32
7. srp 2014

@evuli123 Ahoj, já měla riziko 1:60, byla jsem na plodovce, po který se mi udělal hematom a málem jsem kvůli tomu potratila. Nicméně výsledky dopadly dobře, malýmu budou tenhle měsíc 2 roky. Na plodovku bych už znovu nešla, někde dělají i integrované testy, tam spojí výsledky z toho 1.trimestru s výsledky triple testů a vyjdou přesnější výsledky. Já jsem v tomhle integrovaném testu měla riziko už jenom v řádu desetitisíců, ale to jsem se dozvěděla až po odběru plodovky. A taky jsme byli na podrobném genetickém ultrazvuku u profesora Eliáše. Držím pěsti ať všecno dobře dopadne a dočkáš se zdravého miminka, hlavně se kvůli tomu nenervuj, to riziko nemáš zase tak veliké, určitě to bude dobrý.

zuzka_b2
7. srp 2014

No představ si 278 žen, to je třeba jedna celá škola. A to číslo říká, že jen jedna z těch žen bude mít dítě s Downem. Takže riziko je fakt malý. On je screening negativni od 1:300 myslím, takže to máš fakt těsný. Já to měla podobný, na plodovku sem šla a bylo to bez komplikací. Držím palce, ale s největší pravděpodobností to bude v pořádku, ať už na plodovku půjdeš nebo ne.

wendy_
8. srp 2014

Ja mela 1:290 a na odber jsem sla. Asi hodinu po te, co mi rekli vysledky, jsem to mela za sebou. Takze jsem nemela moc casu o tom premyslet, za coz jsem rada. Riziko potratu tam je, coz ja tenkrat tolik neresila, hlavne jsem chtela vedet, jestli bude mimco zdrave. A bylo, ted mu je uz 4,5 roku.

bajana
8. srp 2014

@evuli123 tieto vysledky su len vysledky podla krvi a veku? alebo ti robili aj sijove prejasnenie, teda UTZ NT+? mne to prve cislo vyslo vdaka veku podobne, ale vobec som to neriesila, lebo kombinaciou s vysledkami UTZ vyslo riziko 1:4500, tak som uz triple testy odmietla...na tvojom mieste by som na triple testy isla, to je o par tyzdnov a potom by som to riesila, ale aj tak je to riziko dost male...riziko komplikacii po amnio je ovela vacsie...ak na to mas, skus radsej ten geneticky test krvi alebo coho ... Prenascan sa to tusim vola? Info najdes aj tu na wiki

bajana
8. srp 2014

@evuli123 a este nieco - amniocenteze by malo predchadzat geneticke vysetrenie...
ja to celkom nechapem, uvazovanie lekarov, ktori bud svoju pacientku poslu rovno na taketo invazivne vysetrenie alebo jej nevysvetlia ziadne riziko a nechaju ju, nech sa v rozhodovani placa sama...ako to tu citam, je to same amnio, samy kyret po MA...hrozne 😠

vanilkacka
8. srp 2014

Ahojky, já měla prvotrimestrální screaning negativní, riziko DS 1:18200 (na další vady 1:50000), ale naopak u triple testů jsem měla pozitivní výsledek 1:276 na Edwardsův syndrom. Byla mi provedena ultrazvuková kontrola, vše se zdálo v pořádku, ale i tak mi pro mou jistotu a klid byla nabídnuta amniocentéza, kterou jsem ještě ten den podstoupila. Vše proběhlo velmi rychle a bezbolestně.Rychlovýsledky mi telefonovali 2. den a dle očekávání nebyly zjištěny žádné vady. Už je to 16 dní od zákroku. Dodržovala jsem důsledně klidový režim, brala magnezium (bolelo mě břicho) a byla jsem i na testech, zda nemám nějaký zánět a vše je naprosto v pořádku. Riziko potratu u amniocentézy samozřejmě je, ale já chtěla mít jistotu a ne každý den pochybovat a těhotenství si ani pořádně neužít. Doufám, že vše budete mít v pořádku.

amabilis
8. srp 2014

@evuli123 A to je ten celkový výsledek nebo jen ten částečný (většinou jsou uváděny jednotlivé výsledky na DS a TS a pak je celkový výsledek braný už i s věkem)? Pokud je to ten celkový, tak bych asi koukala na další věci. On totiž věk to číslo docela snižuje, takže i když jsou všechny parametry v pořádku, celkový výsledek není úplně OK. Já třeba měla riziko 1:260, ale je mi 36 let, jednotlivé výsledky jsem měla dobré a sám gynekolog (Mudr.Hynek v Gennetu) říkal, že si myslí, že v mém případě rizika při odběru plodové vody převažují nad rizikem toho, že budu mít postižené dítě. A mám zcela zdravou holčičku. Na odběr plodové vody jsem nešla, ale já bych asi nešla ani tak.

evuli123
autor
9. srp 2014

Dělali mi ultrazvuk a našli mírně zvýšené projasnění šíje 2 mm, krev byla taky mírně zvýšená a je mi 30 tak se k tomu přidal asi i ten věk. Pořád ještě váhám. Ale je pravda,že riziko potratu je vyšší než pravděpodobnost narození nemocného mimča. Příští týden jsem objednaná k doktorce která by mi to měla lépe vysvětlit a poradit se se mnou co dál. Doufám že se rozhodnu správně. Jinak moc děkuju za všechny rady a podporu dost mi to pomohlo 🙂

vanilkacka
9. srp 2014

@evuli123 Je pravda,ze vek ma take vliv. Kdyz jsem blize zkoumala tabulku u mych spatnych triple testu,tak kdybych stejne vysledky mela v 35,tak jeste spadam do normalu.V 29 letech ma byt riziko dle tabulek hold nizsi. Jestli se bojite amniocentezy,tak je jeste moznost udelat krevni testy,ale vysledky mate cca za 3 tydny a cena je 15 tis.Kc.Ja jsem byla moc rada,ze jsem mela predbezne vysledky z AMC uz 2.den a hrozne se mi ulevilo.Urcite to i u Vas bude vsechno dobre.

zuza01
9. srp 2014

Ty tabulky jsou děsivé... Mě vyšlo riziko v tripplech 1:2, dr. mi řekla, že to vypadá na těžký rozštěp. A dítě mám v pořádku. Tak přeju, ať je to taky jen tabulkový nesmysl.

evuli123
autor
13. srp 2014

Tak jsem dnes byla u doktorky na genetice a rozhodla jsem se aspoň prozatím na odběr plodovky nejít. Vzhledem k tomu,že jsme měli oba s přítelem v rodině jedno úmrtí těsně po porodu tak nám odebrali krev na karyotyp a půjdu na triple testy v 16 tt. Ach jo ted mi nezbývá nic jiného než čekat. Asi se docela bojím aby bylo srdíčko zdravé.

hally01
8. říj 2014

já sem ve stavu kdy už jim nevěřim ani slovo...dělají to převážně ze statistiky...a jaký? místního ústavu, republiky, evropy...nikod nic neřekne, na plodovou vodu posílaj ve velkým-ač je tam riziko pojišťovna hradí úkon a pak vám profík nabídne zcela bezpečnou metodu-pojišťovna nehradí...prostě za 12500Kč se dostanete do dalšího kola masírky strachu...když to tak čtu..u víc jak poloviny z těch ženskejch se sekli v prognoze..tak o čem to celé je?

hally01
8. říj 2014

Já byla včera tak vyřízená po návštěvě v tom Gennetu....že sem normálně měla zimnici...půlk noci jsem googlovala výsledky toho testu-ten sreen. vyšel negativně..ale stejně mě ženou dál a strašej...bejt trochu citlivěhší, tak sem zhroiucená tejden...při odchodu vám sdělí lékař"tak do druhýho kola postupujete s odřnejma ušima"-celý mi to docvaklo až večer...co si vůbec dovoluje mluvit se mnou jako s inkubátorem?a tak se cítm na těch jejich prohlídkách na vady....inkubátor...celej ten hroznej kolotoč mě naprosto zdecimoval a co se mě týká, hodlám pkračovat v klidu...bez jejich odborných zásahů...doktorku mám fajn...a s ní to nějak doklepu...tak sem se jen chtěla vypsat někde, kde sme momentálně na jedný lodi...

0lujana0
10. lis 2021

Ahoj holky,
Dneska jsem byla na screeningu a vyšel mi pozitivní. Jsem 13+1
Dále prý že mám placentu dole a nízko.
Plodova voda primerena
Nevíte co to znamená mám strašný strach.
Děkuji za odpověď

rebe
10. lis 2021

Kde jsi byla na testu? Mně říkali, že pod 1:100 je pozitivní, mezi 1:100-1:200 takzvaná šedá zóna, což je negativní test se zvýšeným rizikem, a nad 1:200 je test negativní. Někde že mají šedou zónu až do 1:500, ale rozhodně nemáš pozitivní test. amniocentéza je invazivní vyšetření s rizikem potratu. Nenabídli ti neinvazivní test z krve? Pokud tvůj test považují za pozitivní, pak máš indikaci a test zaplatí pojišťovna.
Jinak, jak už tu padlo, výsledek 1:278 znamená, že z 278 žen se stejnými výsledky bude mít 1 žena dítě s Downovým syndromem (různě závažným, může se projevit klidně jen tvarem obličeje a nižším vzrůstem, nemusí to hned znamenat dítě neschopné samostatného života), ale 277 žen bude mít naprosto zdravé dítě. Takže hlavně nepanikař, nemáš důvod 🙂

rebe
10. lis 2021

@0lujana0 Placenta dole a nízko znamená, že možná překryje plodové cesty a budeš muset rodit císařem. Pozitivní výsledek znamená různé věci, jde o ten poměr, který máš ve zprávě. Jistotu postižení znamená až výsladek 1:1, ae za pozitivní test se považuje už 1:100, což je riziko 1 %. Ale strach, ten už budeš mít napořád, to je normální 🙂

0lujana0
11. lis 2021

@rebe moc dekuju

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru