Rakovina děložního čípku ve 29tt, máte zkušenost?

ricarka
12. únor 2016

Ahoj maminky,
dnes mi bylo doktorem na onkologii oznámeno, že má podezření na rozvíjející se rakovinu děložního čípku, odebrali mi vzorky, které byly odeslány na patologii, výsledky budou za týden a pro mě je zítra pozdě. Jsem ve 29 tt a vůbec nevím, co se bude nyní dít. Doktor mlží a nechce asi zbytečně strašit........máte některá z vás podobnou zkušenost a nevíte co se bude dít, pokud potvrdí v tomto stádiu těhotenství rakovinu??? předem moc děkuji za zkušenosti

berninka
12. únor 2016

Zkušenost nemám, ale držím teda moc palce. Přeju sílu a zdraví!! A posílám srdíčko.

ricarka
autor
12. únor 2016

@berninka děkuji moc

kaci11
12. únor 2016

Taky zkusenost nema, preju pevne nervy a vysledek negativni.🙂

ricarka
autor
12. únor 2016

@kaci11 děkuji

lautiruska
12. únor 2016

dufam,ze je vsetko len plany poplach,lebo moc si to nechcem ani predstavovat,co by sa dialo,prinajmensom,podla mna potrat,lebo chemoterapia a tolke lieky,ktore by si musela na seba nacpat a vlastne asi aj operácia,tak to by bola pre mimino hrozne neprijatelne,mohlo by mat asi vady :( v kazdom pripade je priserne,co preziva,az sa mi to zda neuveritelne :(toto si nikto nezasluzi ziadna zena a nie to este tehotna zena !posielam srdiecko a objatie aj ked na dialku.neviem,aasi by som sa ja zblaznila,keby som toto zazivala :(:( prajem vela vela zdravia a sily,budes ju potrebovat :(

berninka
12. únor 2016

Potrat určitě ne, pokud by to vážné, napíchají ti kortikoidy a miminko půjde ven dříve. Asi záleží, zda se to potvrdí, případně v jaké míře. Měla jsi nějaké vážné příznaky, že ses rovnou ocitla na onkologii?

mika251
12. únor 2016

@lautiruska
@ricarka

ty teda vieš ženu vystrašiť 🙂
V 29tt ju určite nikto na potrat nepoženie, prinajhoršom jej dajú na výber, či tehotenstvo ukončiť hneď, alebo ešte pár týždňov počkať. V 29tt už je bábätko natoľko vyvinuté, že ani vývojové vady až tak veľmi nehrozia, i keď je nepochybné, že chemoterapia v tehotenstve neprichádza do úvahy - ale hlavne kvoli záťaži na organizmus ženy.

Konizácia čípku sa v tomto štádiu tehotenstva tiež urobiť, čím sa odstráni najviac postihnuté tkanivo a s liečbou ako takou sa dá počkať až po porode.

Je to hrozná stiuácia, ale treba hlavne veriť, že to dobre dopadne.
Držím palce.

ricarka
autor
12. únor 2016

@berninka HPV viry mi našli hned v ranném stádiu těhu.......vzhledem ke graviditě mne po celou dobu na onkologii sledovali, nyní je už ale nález rozsáhlý a tak udělali odběry zasaženého místa

ricarka
autor
12. únor 2016

@mika251 Děkuji za palce.......jde mi v tuto chvíli jen o to, jestli bude malej v pořádku, když mi udělají císařský řez.....věřím že doktoři a technika pro předčasně narozená dítka je dnes na skvělé úrovni, snad už je dost velký na to aby to zvládnul.......protože z logického hlediska je mi jasný, že pokud budou výsledky pozitivní, tak malej bude muset za námi na svět o hodně dřív, protože rakovina roste moc rychle a napadá orgány kolem sebe a v tom případě by mohla napadnout i jeho ☹

berninka
12. únor 2016

@ricarka No myslím na tebe. Určitě dej vědět, budeme tady jak na trní. O miminko se případně postarají, uvidíš 🙂

ricarka
autor
12. únor 2016

Děkuji, určitě dám vědět jak dopadla biopsie.......snažím se tím nestresovat, to nám totiž nepomůže. 😒

adeden
12. únor 2016

@ricarka moc držím palečky !! Posilam srdíčko a pár andělicků strážničků ....

ricarka
autor
12. únor 2016

@adeden děkuji moc

23363
12. únor 2016

Hodně štěstí!

anonym88
12. únor 2016

@ricarka To je hrozny a tak spatne se to všechno čte! Je to k neuvěření co se může stát i když tohle by se stát nemělo nikdy a nikomu 😟 budu držet všechny palce!!!!!!! Mrzi me to a myslím si,že dnes je to všechno v takovém stadiu ze si s tim dokáží poradit a určíte to dobre dopadne a posílám ❤

ricarka
autor
12. únor 2016

@anonym88 děkuji

zuzanamil
12. únor 2016

Som doktorka. Sice internista, ale podla mojich skusenosti by nasledoval predcasny porod a potom vasa liecba. Snad bude ale všetko v poriadku a nic z toho nebudete musiet podstupit. Na druhej strane je pozitivne, že už ste za 24. tt, takže potrat nehrozí. Držím palce.

mpbk
12. únor 2016

Nejspíš záleží v jakém stavu se nacházíte. Kamarádka v druhé fázi byla pouze rok na pozorování, a tělo se s tím popralo samo. Nyní jí je doporučeno co nejdříve otěhotnět.

ricarka
autor
12. únor 2016

@zuzanamil děkuji.........myslíte že by následovala hned chemoterapie? a popřípadě, jak dlouho taková léčba trvá, to by jste nevěděla?

merope
12. únor 2016

Než dostaneš výsledky z biopsie, budeš ve 30tt a kdyby to fakt byla rakovina, tak ti dají nějaké steroidy pro dozrání plic dítěte a holt půjde na svět dříve. Samozřejmě, že u tebe by mu bylo líp, ale už to není kritické - zachraňují se mnohem mladší děti (už ve 24tt nebo 500g) + když je to "plánované" a stihnou se dát ty steroidy na dozrání plic, je to ještě mnohem mnohem lepší. Někde jsem viděla statistiky dožití, ale tuším už děti rozené ve 26.tt měly 80% na přežití bez vážných tělesných problémů. A samozřejmě se to zlepšuje s každým dnem. Škoda že to je chlapeček, holky jsou ještě jakoby o týden "starší" než kluci - nikdo moc neví proč, ale holky jsou schopné přežít už rozené ve 23tt, každopádně ten tvůj má o dost víc -> mnohem vyšší šance na cokoli.

ricarka
autor
12. únor 2016

@merope tak to ráda slyším...... Čtu........ Taky se ale dost děsím toho, zda bych se o nej mohla starat, když bych byla na chemoterapii ☹

marcicek84
12. únor 2016

Tak je otázkou jak moc ten nález rozsáhlý je a co se třeba hrozí, jestli metastáze, nebo třeba jen, že by ti vzali celý spodek bez vyhlídky na dlaší těhotenství, jak dlouho ještě můžou čekat, osobně si myslím, že tak 4 týdny by se vyplatilo počkat do toho 34 tt (o 6 týdnů se děti už běžně rodí a následky povětšinou nemají).
Spíš bych se připravovala na rozhodnutí třeba jestli ještě donosit dítě co nejdýl a pak už nemít další, ale vědět, že to jedno bude zdravé a v pořádku vs. porodit o dost dříve s otazníkem, ale také je ke zvážení dle rozsahu nálezu, zda riskovat metastáze a svůj život nebo co nejdříve porodit i když s otazníkem, ale 80 % šancí na přežití dítěte bez komplikací...je to těžké rozhodnutí, ale asi by bylo dobré to mít do výsledků trochu v sobě vyřešené...přeji hodně sil a nález takový, aby umožnil dítě donosit bez hrozby metastáz či možnosti mít další dítě...

marcicek84
12. únor 2016

@ricarka - no tak taky zvaž, volbu chemoterapie za cenu mít možnost další dítě, alae neschopnost se postarat o toto nově narozené, s rizikem neúspěchu, nebo podstoupit, bude-li to možné větší operaci nez nutnosti chemoterapie, jak jsem psala výše máš týden na promyšlení všech možností

merope
12. únor 2016

@ricarka Tak jako tak ti ho domů dřív než ve 40tt nedají - tzn. máš minimálně 10 týdnů na to, abys vyřešila operaci a chodila po chemoterapiích. Samozřejmě je hloupé, že jako matka nebudeš s ním, nebudeš mu dávat mateřské mléko a tak, ale pokud si to dobře vyřídíš a dovolí ti to (nevím, jak je to s infekcí a tak), tak budeš naopak na neschopence a většinu času budeš moci trávit na dětském JIPu s ním (myslím, že nedonošené děti jsou všechny na různé podobě JIP, pokud ne, tak mě klidně opravte - ale vím, že nejdřív inkubátor, pak vyhřívaná podložka). A dítě má i tatínka, ten může chodit taky, ne?

Jinak dobré zjistit i u gynekologa či kde jsi sledovaná nějaký ten odhad velikosti a on ti i dokáže říct, jaké jsou prognózy v jakých případech. Léčbu rakoviny bych v případě pozitivního nálezu naopak neodkládala resp. dala na doporučení onkologie. Rozhodně obrovskou výhodou pro dítě je, pokud to matka ví aspoň pár dní předem a stihnou se dát ty steroidy a stihnou se dovyvinout plíce.

Ale pořád držím pěstičky, ať se ukáže, že to je nezhoubné a můžeš ještě dítě nějakou tu chvíli nosit.

werumka
12. únor 2016

@ricarka Ahoj, predpokladam, ze pokud uz jsi delsi dobu sledovana na onkologii, tak by urcite nenechali pripadny karcinom dojit do stadia metastaz. Karcinom delozniho cipku se rozviji pomalu a pokud teprve ted lekar vyjadril podezreni na karcinom a teprve ted pristoupil k biopsii, tak je dost pravdepodobne, ze pripadny karcinom je omezeny jen na delozni hrdlo. Pokud je karcinom do hloubky 3mm, dela se pouze konizace. Pokud by byl rozsireny do delohy a dal, pak se teprve pristupuje k odebrani spodku. A chemo se dava az v pripade metastaz. Ale jak rikam, pripada mi zvlastni, ze by se ta rakovina zachytila az v tomto stadiu, pokud jsi pod kontrolou. Pokud by bylo nutne odebrat spodek, tak by se to asi dalo udelat v ramci cisare. Nebyla bych zatim tak negativni.

merope
12. únor 2016

@werumka Mě trošku přijde, že to možná bere i tak, že teď už je to tak akorát na poměrně spolehlivý předčasný porod (31tt už bývá v pohodě) a přitom případné rychlé a pohodové řešení situace - dosud to bylo velké riziko pro dítě, teď se to výrazně snižuje.

werumka
12. únor 2016

@merope Přesně tak, tohle mi taky tak připadá. Lékař se nechce vyjadřovat a obecně asi nechce tyhle věci moc řešit když je žena těhotná, ale myslím, že někdy by udělali lépe, kdyby nastínili možnosti hned, než jí nechat takhle trápit. Možná přemýšlel spíš v okruhu toho, že asi bude případně nutné porod vyvolat dřív a provést větší zákrok na čípku. Ale těhotná si jako první představí tu nejhorší variantu a chemoterapii.

kittykat22
12. únor 2016

@ricarka Ahoj, bola tu maminka s tym problemom. Nespomeniem si na meno. Rakovina cipku musi byt liecena do najrychlejsie. Potlac na doktorov na co najskori termin porodu - vydup si CS - a hned na to tvoja OP. Viem ze sa to robi tak, ze vsetko robia naraz. V narkoze po porode robia OP aby to mala vsetko hned.

Drzim palce.

maky_s
12. únor 2016

Nemám zkušenost, ale držím palce, aby jste oba byli v pořádku. Pokud porodíš dřív, miminko to určitě zvládne a ty se jistě uzdravíš.. Dej vědět, jak si dopadla. Drž se..💕

martinka24
12. únor 2016

Přeji hodně štěstí a ať je vše v pohodě. 😉

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru