Adopce, osvojení. Jak to probíhá v případě osvojení mého synovce?

popelkaa23
25. únor 2022

Ahojky holky, Chtěla bych se zeptat mám bratra a má dvě děti. Ocitl se v nelehké situaci ohledně bydlení děti mu vzali do dětského domova. Jedno dítě si vzala rodina švagroviAle synovec zůstal v dětském domově. Chtěla bych si ho vzít na sebe osvojit či adoptovat. Nemáme mnoho financí abychom doprali dvou dětem co by chtěli ,mam ještě holčičku jsem sni na mateřské . Kluka bychom si chtěli osvojit či adoptovat stim ze bychom na nej brali pěstounské a vše co by jsme na nej brali by patřilo jen klukovy . Vše bych mu zařídila pokojíček atd co by potřeboval . Klukovy je 10mesicu . Ale nevím jak to vše funguje a jak dlouho by to trvalo vše. ? Ještě jsme to neřešili přes socialku či soud první se schceme informovat . Nevíte jak to vše funguje když kluk je muj synovec ? Asi jsem to napsala vše nějak nesrozumitelně ale jsme z toho v šoku . Je to na rYchlo . Prosím jaká koliv rada pomůže děkuji ♥️

lencaa11
25. únor 2022

@popelkaa23 vše se řeší přes ospod zkoumají vaše bydlení ,finance ,dluhy ,výpis trestu nez se dítě dá do pestousnstvi musí pěstouni navštívit i psychologicky kurz a hlavně souhlas rodičů osvojení tam též musí bejt souhlas rodičů jinak to vše trvá x měsíců i rok

popelkaa23
autor
25. únor 2022

@lencaa11 takže kdybychom měli ten souhlas rodičů tak by to netrvalo tak dlouho ?

lencaa11
25. únor 2022

@popelkaa23 i tak to trvá několik měsíců nez vše prověří a hlavně i záleží jaký posudek napíše ospod

lencaa11
25. únor 2022

@popelkaa23 Pokud jste se rozhodli stát pěstouny, začněte tím, že podáte Žádost o zařazení do evidence žadatelů vhodných stát se pěstouny, kterou si můžete stáhnout přímo na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí České republiky. Získat ji ale můžete také přímo na úřadu obce s rozšířenou působností v místě vašeho trvalého pobytu, anebo v místě trvalého pobytu jednoho z manželů, jedná-li se o společné pěstounství.

Obecní úřad následně provede sociální šetření, a to přímo v místě vašeho faktického bydliště. Když nashromáždí potřebnou dokumentaci (zprávu o zdravotním stavu, majetkových poměrech…), jež je součástí žádosti, postoupí žádost k příslušnému krajskému úřadu. Ještě předtím však obecní úřad k žádosti připojí své stanovisko.

Následuje posuzování krajským úřadem, který zajistí vaše psychologické vyšetření (psychotesty) i posouzení vaší žádosti posudkovým lékařem. Zařadí vás rovněž do přípravných kurzů na přijetí dítěte do pěstounské péče. Během odborného posuzování se bude hledět převážně na charakteristiku vaší osobnosti a váš psychický a zdravotní stav s ohledem na předpoklad k výchově dítěte. Úřad bude rovněž zajímat vaše motivace k pěstounství, kvalita vašich vztahů a stabilita rodinného prostředí. Zjišťuje se také postoj ostatních členů rodiny.

Na základě poznatků pak úřad vydá rozhodnutí o vašem zařazení či nezařazení do evidence mezi uchazeče. Pokud vaši žádost zamítne, máte možnost se odvolat

popelkaa23
autor
25. únor 2022

@lencaa11 dekuju moc

j.a.n.i
25. únor 2022

@popelkaa23 A nebylo by spíš lepší pomoct bratrovi s bydlením, aby se mohl o své děti postarat on?

vitezove
25. únor 2022

@popelkaa23 hlavně běžte na ten ospod hned. Každý den kdy je chlapeček mimo rodinu mu ubližuje. Běžte a uvidíte. teď se bohužel změnil systém odměn pro nezprostředkované pěstounství - což by jste. Ale dostanete nějaké přídavky pro dítě a pro sebe atp. Oni vám to vše řeknou, jen nečekejte dlouho. Osvojení zatím neřešte, to není tak jednoduché. Ale do pěstounství vám ho dají hned! Třeba zítra na základě předběžka. Hlavně aby byl u vás a ne v děcáku. Pak se bude řešit co bude dál, jestli ho bratr chce zpět, jestli to dokáže atp. Oni mu uloží nějaké kroky co musí splnit, aby mohl děti dostat zpět. Není v pořádku ho osvojovat, pokud má brácha jen špatné období a bude se snažit. Ale pokud se snažit nebude, tak oni za pár měsíců ho mohou zbavit rodičovských práv a skutečně se může řešit adopce. Ale to bude trvat měsíce nebo roky.

vitezove
25. únor 2022

@lencaa11 NESMYSL!!! Oni si chtějí vzít synovce. Takhle to nefunguje. To je proces na rok. Oni musí běžet na ospod a podat předběžko. Když je dítě v kojeňáku nebo děcáku, rozhodne soud do 24 hodin. A mohou si ho vzít domů. Nejhůř do týdne. Je to dítě v nouzi a příbuzný. Ten proces je úplně jiný.

marimanta
25. únor 2022

Jdi na OSPOD, adopce tady patrně nebude možná, ale pěstounská péče ano.

marimanta
25. únor 2022

@vitezove a nebo rovnou na předběžko, ale s ním podat rovnou i návrh na pěstounskou péči. Jen teda to rychlé 24h předběžko může podat jen OSPOD, u běžného člověka je předběžko na 7 dní (mám dvě děti na PO).

marimanta
25. únor 2022

@lencaa11 pleteš dvě věci 😉 jak píše @vitezove, tenhle proces je pro žadatele o zprostředkovanou pěstounskou péči - cizí dítě. U rodiny je to jiné. 😉

vitezove
25. únor 2022

@marimanta jj, ale lepší je určitě podat předběžko s tím ospodem. Ať je to rychle a správně - oni přeci jen vědí, co tam napsat a tak. Paní evidentně v tom sběhlá není, když jí napadá adopce. Tak bude lepší když jí pomůže někdo, kdo tomu dobře rozumí.

marimanta
25. únor 2022

@j.a.n.i to může i tak, ale každý den v ústavu dítěti ubližuje. On ten proces návratu není že dne na den, ostatně ani k odebrání nedojde jen tak. Bratr je dospělý, dítě za nic nemůže. Za mě je na místě prvé pomoci dítěti. Nota bene, když sourozenec je v rodině! Co to s dítětem udělá, že je rozdělili, a navíc tenhle klučina je v ústavu. Vlastně je to hrozný, děti přišly o rodiče, domov, i o sebe navzájem. Btw. Tím bych argumentovala, nicméně rodinná péče má mít vždy přednost před ústavní.

marimanta
25. únor 2022

@vitezove to každopádně, hlavně je důležité mít OSPOD na své straně.
Když došlo k odebrání sourozence našeho pěstouněte, kraj nám ho moc nechtěl dát. Ale OSPOD nás podpořil a na předběžko jsme dítě dostali. Jen tedy mělo štěstí, že těch pár dní bylo v přechodné PP a ne v ústavu.

vitezove
25. únor 2022

@marimanta tady bych se nebála. Je to opravdu příbuzný, synovec. Budou nadšeni, že si ho někdo chce vzít z rodiny.

marimanta
25. únor 2022

@vitezove spíš mi je divný, že je neoslovili před umístěním...

tez83
25. únor 2022

@popelkaa23 v dnešní době se pěstounská a s tím spojené výhody v podobě přídavku v rodině nepodporuje.Rodina si má pomoci z loajality.Takze ano,do péče ho dostat můžete,ale pravděpodobně to bude péče třetí osoby.

marimanta
25. únor 2022

@tez83 nedostane klasickou odměnu pěstouna, ale jakožto teta by byla nezprostředkovaný pěstoun a brala by příspěvek při pěstounské péči, neco kolem 8-9 tisíc. Ale neodvádí se z něj daně ani jiné odvody a nezapočítávají se roky na důchod. Plus dítě by mělo nárok na úhradu potřeb dítěte, v jeho věku je to 4950 myslím.

marimanta
Autor odpověď smazal
Zobraz
marimanta
25. únor 2022
vitezove
25. únor 2022

@marimanta oni mají úrady na všechno dost času. Nejdřív umístí dítě a pak osloví babičky, pak čekají jestli se nevyjádří, pak teprve osloví další.... no prostě na všechno je dost času, protože dítě je přece v pohodě.

marimanta
25. únor 2022

@vitezove vím, mám dítě, pro které jsme byli v jeho roce a půl čtvrté místo. Rok bylo v přechodce a za ten rok nedokázali najít dlouhodobé pěstouny. A to to bylo, krásné, zdravé, blonďaté, modrooké, majoritní děťátko. U toho druhého, odebrané bylo ještě před koncem šestinedělí, byli na krajin ochotni se bavit za dva měsíce, s tím, že ať nespoleháme, že když máme sourozence, půjde k nám...

vitezove
25. únor 2022

@marimanta některé kraje to tak mají. Nechápu. Přitom prostě příbuzný má primární nárok. A vy jste pak zástupci příbuzného... ale kamarádce se stalo to samé. Dokonce kraj je odmítl a oni je obešli a podali žádost o předběžko sami a soud to schválil.

marimanta
25. únor 2022

@vitezove jj, my taky šli rovnou na soud. Kraj nám to důrazně nedoporučil... A i když bylo miminko u PPPD a nic mu neohrozilo, soudkyně ho schválila 😊 Bohužel omílaná fáze "v nejlepším zájmu dítěte" je často jen fáze...

beruskapolni
25. bře 2022

@popelkaa23 přímou adopci by to určitě šlo,napište mi vím nějaké podrobnosti.

marimanta
26. bře 2022

@beruskapolni jakou přímou adopci!? To dítě má rodiče!

vitezove
26. bře 2022

@beruskapolni museli by s tím souhlasit rodiče. Nejde jen tak někomu vzít dítě a nechat ho adoptovat někoho dalšího.

beruskapolni
26. bře 2022

@marimanta četla jste pořádně co tam paní psala?Jedno dítě si vzali příbuzní od švagrové.Tudiz už muselo proběhnout řízení a předání dítěte a tím pádem rodiče museli souhlasit,jinak by dítě byla stále v dětském domově .Dále paní píše že by osvojili či adoptovali synovce, který v domově zustal,i tady by samozřejmě museli souhlasit rodiče dítěte.Pokud souhlasili,přímou adopci to jde.

marimanta
26. bře 2022

@beruskapolni četla, to dítě je patrně v pěstounské péči. Na tu není potřeba ničí souhlas, jen rozhodnutí soudu. Myslím, že paní netuší, jaké přesně má možnosti. Ale zbavit rodiče práv není jen tak.