Klíšťata, jak chráníte své ratolesti?

horsiee
21. kvě 2016

Zdravím, dnes dopoledne jsem našla na synkovi (4.měsíce) lezoucí klíště. Klíšťák byl samozřejmě zlikvidován. Ale otázka zní, jak chráníte své ratolesti? Co používáte? Popřípadě když už se ten neřád stihne přisát tak jak se ho zbavujete?

Děkuji, třeba toto téma poslouží i někomu dalšímu.

dana3262
21. kvě 2016

Používám různé směsi z eterickych olejů. Různé na obléceni i na kůži. Děti prohlížím (jsem typ člověka, který je neuroticky, takže hned vidím jakýkoli pupínek, pihu a hned to zkoumám 🙂) a když už se stane, tak vyndat pinzetou a vydesinfikovat. Dezinfekci i pinzetu nosím stále u sebe v tasticce poslední záchrany 🙂 za poslední 3 letá jsem pár klíšťat vyndala, ale mám pocit, že ani jedno nebylo na mých dětech. Ťuk ťuk ťuk. Uvidíme letos..

slunicko76
22. kvě 2016

Myslim,ze jsem relat klidny clovek,ale jak vidim kliste,tak mne chyta amok. Letos po 1. hrani na zahrade v mš jsem dcerce vytahla z pod vlasu 9 klistat. Musela prolezt nejakym hnizdem. Vyndavam tak,ze kliste postrikam dezinfekci a pinzetou nebo stetickou vykyvu a nasledne opet vydezinfikuji. Kdyz mi dlouho nejde vyndat,tak chytnu nerva a malinko maznu nejakou mastickou,to jde ven rychle,ale pry se to nema,ze pak kliste pousti nejake spatne latky.nevim,ale u nas je vetsinou uz mrtve,tak snad uz to nedela. Jinak si kazde kliste hned zapisu do kalendare-kdy jsem vytahla,kde bylo na tele. No a cca 2 tydny misto po prisati sleduju. A kdyz v tom obdobi jsou nejaky nejasny teploty ci fleky na kuzi kdekoliv na tele,tak radeji navstivim lekare.

karlajasmine
22. kvě 2016

Já budu očkovat proti encefalitidě.. Jinak dobrý je vitamín B, když ho má člověk dostatek, tak na něj klíšťata nelezou.

evcann
22. kvě 2016

@horsiee já mám uplne fobii z klistat, starsiho kluka jsem nechala naockovat a k tomu repelent a naramky a toho mladsiho snad uchranim, jeste je malinky 🙂

horsiee
autor
22. kvě 2016

Děkuji všem za rady, taky budu očkovat, ale vzhledem k tomu, že nás prcek je opravdu ještě prcek tak si na to počkáme ještě pěkně dlouho.😃 Taky jsem četla něco o dětským repelentů, ale na jednu stranu na prcka nechci patlat nějakej sajrajt a na druhou stranu mi chytá amok když klíště vidím.

evcann
22. kvě 2016

@horsiee presne mam to same, nechce se mi na nej nic patlat, ale pak si zase rikam, ze je to urcite lepsi nez, aby mel kliste, koukam taky po nejakym repelentu pro mimca nebo nejaka ta smes oleju, ale nenarazila jsem na nic :(

horsiee
autor
22. kvě 2016

No já jsem dětských repelentů našla dost, ale buď jsou od tří let, nebo to tam nepíšou vůbec. Asi udělám průzkumný nález do lékárny😃

petrasipkova1
22. kvě 2016
horsiee
autor
22. kvě 2016

@petrasipkova1 úžasný moc děkuji😃

marrakech
22. kvě 2016

Z prirodnich moznosti mi byl doporucen tea tree olej. Par kapek namazat na deti, pry klistatum vadi ten pach. Kamaradka to pouziva na deti i sveho psa a pry to vyborn funguje.

konidana
23. kvě 2016

Jako odpuzovač funguje např. levandulový aroma olej, hřebíčková tinktura, B vitamín ve velkých dávkách. Očkování proti encefalitidě se doporučuje až v mladším školním věku (7-10 let) malé děti nemoc snášejí velmi dobře. Stejně je rozšířená borelióza, proti které očkování není a zdaleka ne vždy se zachytí v prvním stádiu - flek na kůži se vůbec nemusí vytvořit, nebo např. ve vlasech není vidět. Jo a boreliózu přenáší mnoho druhů hmyzu nejen klíšťata (např. komáři či nějací zahradní brouci)

horsiee
autor
23. kvě 2016

Všem moc děkuji za příspěvky. A ty různé olejíčky, tinktury a tak to si vyrábíte doma, nebo se to dá někde koupit?

konidana
23. kvě 2016

@horsiee tu hřebíčkovou tinkturu jsme vyráběli - týden nechat louhovat hřebíčky v alkoholu a rozprašovačem aplikuji na oblečení nebo potřít na kůži stejně jako ten kupovaný levandulový olej do aromalampy - nutno vyzkoušet reakce - kůže může reagovat alergicky