Sportování v těhotenství, jaké ano a jaké ne?

thesun
29. pro 2014

ahoj holky, sice jsem vysloužilá matka, nicméně jak plánujeme / pracujeme na druhém tak mne tak napadlo jaké sporty ano a jaké ne v těho? aktivně běhám a jezdím na koni - koně odjakživa, běhání od jara (už po několikáté 🙂 ) .... při prvním těho jsem to neřešila páč jsem měla rizikáč takže všecky sporty šmitec... jak to je když je těho OK? dají se tyhle sporty provozovat? máte někdo zkušenost? díky 🙂))

adypro
29. pro 2014

Já jsem před otěhotněním nějaký čas běhala, tak 2 - 3 týdně, ale jak jsem věděla, že jsem těhotná, neměla jsem z toho úplně dobrý pocit, u doktorky jsem byla poprvé až na konci 3. měsíce a tak jsem se na to ptala a moc to nedoporučovala, že spíš raději hodně chodit. Toho jsem se držela, ještě v 9. měsíci jsme jeli na krátkou dovču a chodili po kopcích, ale bylo to pro mě dost náročné. Jinak jsem pravidelně chodila plavat asi od poloviny těhot. až do konce a chodila jsem na těhot. dcičení, ale to mě moc nebavilo, bylo to na mě málo akční. Plavání je fajn, že se člověk cítí lehčí. Malá má 14 měsíců a já se pořád odhodlávám, abych opět začala pravidelně běhat, tak snad jak opadnou mrazy a sníh.

jasekd
29. pro 2014

Ja jsem pred tehot. jezdila dost na kole a obcas na bruslich, oboji jsem uplne vynechala. Pokracovala jsem v plavani. Dlouhe prochazky, vylety a nekolikrat jsem si vyjela na kratsi vylet na bezkach, cca tech 10 km, to jsem byla cca v 6. nebo 7. mesici.

lenkavd
29. pro 2014

@thesun za mne všechny sporty, v kterých nejsou otřesy a je ti u toho dobře a dělala jsi je i před těhu a když ne, tak nejsou náročné a odpovídají tvé fyzičce. Jízdu na koni a běhání bych ale jednoznačně vynechala.

emisekkk
29. pro 2014

no zrovna běhání a jízdu na koni bych nedělala, bych měla strach

pomnena
29. pro 2014

já byla zvyklá sportovat (2x-3x týdně alpinning nebo trampolíny nebo pilates, v létě kolo) - zůstala jsem jen u pilates pro těhotné, které cvičím doma. Pohyb mám ráda, tak by mi moc chyběl, jinak procházky. Je ale pravda, že se brzy unavím (hlavně ze začátku těhu), takže o nějakých 10 km si můžu nechat zdát 😉

anetka1701
29. pro 2014

u obou těhotenství jsem jezdila takřka do porodu na koni (dokud se mi pupek vešel před hrušku) a bylo to úplně OK 🙂 Takže za mně pohoda - schválili mi to nezávisle na sobě i dva gyndaři...

mysonek
29. pro 2014

S jízdou na koni nemám zkušenosti, asi hrozí pád, ale jinak nevím. V prvním těhotenství jsem běhala asi do 5 měsíce, pak nordic walking a jezdila na kole (na silničním) do 20 týdne, pak mi začalo překážet břicho a bylo to v pohodě. Teď jsem v 15 týdnu a běhání mi není příjemné (chce se mi u toho pořád močit), takže už neběhám. Ale 2x jsem byla na běžkách a to je dobrý. Jen aby byl sníh. Takže dle mě pokud jsi zvyklá sportovat a bude Ti to příjemné v těhotenství, tak sportuj dál. Znám spoustu holek co běhaly skoro až do porodu a vše bylo v pohodě, takže ty otřesy nebudou tak hrozné. Samozřejmě ideálně běhat po měkkém a tempo přizpůsobit stavu (nejlépe "konverzační tempo") 🙂

frantiska85
30. pro 2014

Jsem v 15. tt a běhám. Jsem zvyklá a doktor na běhu nevidí problém. První těhotenství jsem běhala taky. Kdyby nebyla zima, jezdila bych na kole.

dasenka888
30. pro 2014

Já jsem chodila na jumping a moje doktorka mi ho zakázala... Řekla, že si mám vybrat zda chci miminko a nebo chodit na jumping... 🙂

thesun
autor
30. pro 2014

děkuju za příspěvky... tak snad se povede a nebude to rizikáč :/ a budu se moct hýbat.....

jitavrtule
30. pro 2014

@thesun ahoj thesun, zdravím souputnici z EQCH, jestli se nepletu? 🙂
já jezdila do 12. týdne, doma to procházelo s tím, že první trimestr je beztak všechno nebo nic. Pak už ale budoucí tatínek řval jako tygr,ať se na to vybodnu, že stačí blbě spadnout jednou - a na to nebylo co říct, protože měl samozřejmě pravdu.
O otřesy jako takové při ježdění až tak moc nejde - to si typicky představují lidi, co nejezdí, že tam člověk drncá, div si jazyk nepřekousne 😝 celkově bych to přirovnala k "otřesům" při běžné chůzi. Já jezdila od chvíle kdy jsem zjistila, že jsem těhotná už jen ven, hodně v lehkém sedu a krokovky. Pracovní sed, jízdárenskou práci a skákání jsem dělat přestala. Celkově jsem se v prvním trimestru cítila dost unavená, takže jsem prostě jezdila na pohodu, co jsem zvládla. Blbý je, že když spadneš, je to riziko pro oba zůčastněné (matku i dítě). Pro mě byl takový malý "mind-changer", když jsem lonžovala a kamarádka jezdila "mého" valacha, který si v naprosto kontrolovaném cvalu po jízdárně dokázal u stěnu přišlápnout vlastní nohu a šli oba kotoulem přes hlavu, jeho 600 kilo přes jejích 50. Od tý doby nedržkuju, že nejezdím. Protože tohle se fakt může stát i tomu sebehodnějšímu a sebeklidnějšímu koni.
Běhání jsem utla víceméně ze dne na den úplně - to mi na rozdíl od ježdění fakt dobře nedělalo, najednou jsem se zadýchavala, přehřívala se, bylo mi děsně, vůbec mi to neběhalo. Tělo samo řeklo, že to nepůjde.

Obecně - vynechat by se měly výbušné sporty, u kterých je hodně otřesů a prudké změny směru (např. squash, badmington, akční aerobik), dál aktivity s vysokým rizikem pádu (ježdění na koni, lyžích, bruslích) a optimálně by se neměly příliš zapojovat přímé břišní svaly (TRX, kruhový trénink). Při vhodné úpravě a volbě cviků ale můžeš samozřejmě cvičit - posilovat, jógovat, plavat, jezdit na kole nebo doma na rotopedu.
Tělu nejpřirozenější pohyb je samozřejmě chůze, takže se nabízí šoupnout koně na šňůru a vyrazit do lesa pěšmo. Praktikuju s kobylou už 8 týdnů, k její naprosté spokojenosti 🙂

thesun
autor
30. pro 2014

@jitavrtule :D yes EQCH :D ty jo svět je malej, nečekala bych, že tu odtama někoho potkám :D

jsme zatím ve fázi "pracujeme na tom" 🙂 při prvním těho jsem nic nesměla, bylo rizikové ☹ nicméně pátrám co by šlo když by se to povedlo a nebylo rizikové 🙂

rmajcherova
5. dub 2015

Ahoje mamičky, resp. budúce mamičky. Veľmi Vás prosím o vyplnenie dotazníka, ktorý je súčasťou mojej bakalárskej práce. Týka sa všetkých z Vás, kt. ste cvičili Pilates alebo iné cvičenie počas tehotenstva. Za vyplnenie Vám veľmi pekne ďakujem emoticon))
Link na dotazník:
http://www.survio.com/survey/d/D5L4V9A1Y2V7A9B6J

barubora
18. bře 2020

Ahoj, chtěla bych se vás zeptat, zda je podle vás riziko dělat v těhot. např. kotoul (dopředu, dozadu)? Myslíte, že když se u různých cviků nebudu úplně přemáhat, hlavně když půjde o cviky, při kterých se dost zapojuje břicho, hrozí riziko potratu? Jsem v 1. trim. Děkuji

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru