Co na atopický ekzém?

ronikaaaa
8. únor 2016

Holky, které máte zkušenosti u dětí s atopickým ekzémem třeba poradíte. Malý bude mít 8 měsíců a uz cca 3 měsíce trpí na atopický ekzém. Dr nám předepsala Fenistil. Kdyz ho užíval ekzém zmizel tak jsem mu to přestala dávat, ale po nejaké době se ekzém objevil znovu. Dr říkala at mu Fenistil dávám stále, tak mu to zase zmizelo, ale ted i presto ze Fenistil stale užívá tak ekzém se zase objevil. Přemyslela jsem jestli nejedl něco nového z čeho by to mohl mít ale na nic jsem nepřišla. Jak mu od ekzému pomoct? Nebo to časem přejde samo? ☹

tomici
8. únor 2016

@ronikaaaa Byli jste u kožní? Zjišťovali jste, z čeho by AE mohl být?
Náš malý měl asi od 5. - 6. měsíce. Neříkám, že kvůli očkování, ale mělo to časovou souvislost s podáním 2. dávky Hexavakcíny, takže jsme s dr volily schéma 2+1 a taky vyměnit UM na zjištění, zda se nejedná o ABKM. Byl na Sunaru a tak nám napsala Nutrilon allergy care + ty kapičky jak píšeš a doporučila, ať navštívíme i kožní.
Po asi 14ti dnech na Nutrilonu se mu začal ekzem pomaličku zlepšovat - my ho měli jen na obličeji + stehna. Předtím jsem zkoušela ze začátku Kosmetiku Linola, krémy od Biodermy - Atoderm preventive a ABCDerm Ato+ (po Linole mi nepřišlo, že by se to extra lepšilo, po Biodermě to bylo trochu lepší), pak jsem zvolila zinkovou mastičku z lékárny. Na kožním nám potvrdila, že se skutečně jedná o AE, řekla, že zinková mast je dobrá, ale máme zvolit jinou (ta čistá je strašně suchá) a napsala nám zinkový krém od Vittely a napsala ung. antibiotici, což je mastná jakoby vazelína - základ pro míchání mastí s antibiotiky. Byla jsem ráda, že nepsala žádné kortikoidy.
U nás to bylo z důvodu ABKM, jak se zjistilo užíváním toho mlíčka, asi od 9. měsíce jsme začli dávat pomaličku jogurt a snášel ho dobře, na UM jsme zůstali do roku. Teď je nám rok a půl a jsme zpátky na Sunaru, kdy ho má jen večer a mléčné výrobky jí už taky normálně 🙂
Jinak klasika, bavlněné oblečení, koupat v odvaru z ovesných vloček, nekoupat často - stejně je to malé miminko a nikde se ještě tak neušpiní, nám doporučila koupat tak cca 2x za týden, dokud se to trochu nezlepší, větrat, zkusit vyměnit prací prášek za antialergenní (my měli Ecover Zero).