Amniocentéza při riziku 1:110 - ano či ne?

d_dee
20. pro 2014

Ahoj všem, v pátek mě zaskočili výsledku testů screeningu. Byla jsem z toho v šoku když jsem četla, že mé dítě nedej bože může mít Downův syndrom a riziko je 1:110. Je mi 21 let. V pondělí mám konzultaci s genetikem... nevím fakt co mám dělat. Moc se bojím, abych děťátku odběrem vody neublížila... Ale na druhou stranu být až do porodu ve stresu z toho, že nevím, co s miminkem je nebo není - to mi přijde taky moc nezdravé pro to mimčo... Co myslíte? Prosím poradte... Četla jsem všelijaké diskuze... Některé ženy měli riziko 1:40 a chvála Bohu se jim dítě narodilo zdravé. Ale nechci se spoléhat na to, že když to vyšlo druhým, vyjde to i mě. Chápete. Děkuji.

petule12
20. pro 2014

@d_dee to mě mrzí, že takový výsledek. Já měla o něco lepší 1:250 ale hlavně kvůli věku teda.
Co zkusit místo odběru plodovky ten testz krve prenascan nebo jak se to jmenuje? Stojí to teda asi 14 tis. Ale asi bych to za to dala.
Držím palce, ať to vše dobře dopadne!

nov777
20. pro 2014

Ahoj, byla jsem ve stejne situaci. Pomer podobny. Na odber jsem sla. Presne jak pises ten stres po cely zbytek tehotenstvi bych asi nezvladla. Dopadlo to dobre. Musis se rozhodnout sama a opravdu je to narocne.

janulkav
20. pro 2014

@d_dee...já sama bych šla ale být vámi tak bych se rozhodovala podle toho zda bych si miminko nechala i přes případné postižení ( pokud ano na odběr bych nešla , pokud ne na odběr bych šla ) At to dopadne dobře

d_dee
autor
20. pro 2014

@petule12 Děkuji za radu, ale tolik peněz nemám šanci sehnat :( 😢

d_dee
autor
20. pro 2014

@janulkav děkuji

jahodnice
20. pro 2014

@d_dee já měla riziko 1:120, hlavně kvůli věku, plodivou jsem odmítla, zaplatila jsem si prenascan za těch 14 tisíc mi to stálo. Malá je zdravá.

onelove
20. pro 2014

Casto vyjde ten screening falesne pozitivni... doufam, ze budete mit vse ok, drzim palce!

kackaaaa
20. pro 2014

Taky jsem si tím prošla - 1:250 tuším. A raději jsem šla na plodovku. Bylo to přes Vánoce, takže svátky naprd, ale pak mi spadl ooooobr kámen, a já měla do konce těhu klid. Takhle by mě pořád hlodalo. Ale to si musíš rozhodnout s partnerem, jaké riziko je pro vás schůdnější 🙂. Každopádně držím palce, ono to je asi vě většině případů falešný poplach...

d_dee
autor
20. pro 2014

moc vám všem děkuju. Ten prenascan se dá běžně koupit v lékárně? .... Někde jsem četla, že někdy vyjdou ty výsledky i kvůli tomu, že je nepravidelná menstruace před otěhotněním. Taky mám chudokrevnost. Je to moc velké riziko 1:110??

d_dee
autor
20. pro 2014

@kackaaaa Kéž by to byl jen falešný poplach. To jsem ráda, že ti to vyšlo dobře. Taky si to moc přeju. No zrovna taky svátky na krku... to je skvělý. 🤐

jahodnice
20. pro 2014

@d_dee prenascan jsou krevní odběry, krev se posílá do Hong Kongu, výsledky jsou cca za 14 dnů

d_dee
autor
20. pro 2014

a je to dost spolehlivé?
@jahodnice

berusinecka
20. pro 2014

@d_dee Ahojky, vím že člověk chce mít jistotu, že je miminko v pořádku, ale musíš si nejdřív rozmyslet, jestli pokud bude mít syndrom, jestli si ho necháš, nebo ho dáš pryč. My jsme měli screening v pořádku, ale měli jsme nepatrně větší projasnění. Genetička nás strašila a pomalu nás nutila, abych souhlasila s plodovou vodou. Já se bála a chtěla jsem vědět, že je v pořádku, ale zároveň jsem věděla, že bych ho ve 20 týdnu rozhodně nedala pryč. Náhodou jsem na pískovišti narazila na maminku a když jsem jí řekla, co mě trápí (asi jsem to potřebovala někomu říct) tak mi řekla že přišla při odběru o miminko. A já bylo rozhodnutá. Držím pěstičky

emisekkk
20. pro 2014

Měla bych strach z toho, že následně můžu přijít o mimi. Zas na druhou stranu - s postiženými dětmi jsempracovala a vím, co to obnáší - což je taky mazec. Těžké rozhodování. Mě genetička nutila k odběru, když jsem rodila v 39 letech a to jen kvůli věku, kdy mi potom vyšel poměr hůř. Nešla jsem - malá je zdravá, naštětsí.

sheeni123
20. pro 2014

Mne vyslo 1:110 hlavne kvuli veku, na odber jsem sla pred vanocemi (ale nikomi jsme to nerekli). Nevydrzela bych to psychicky az do porodu, nejistotu, riziko. Dopadlo to dobre. Zvladla jsem to i s dvouletou dcerkou doma. At ti to dobre dopadne! Tripl test je hooodne casto falesne pozitivni.

andelka
20. pro 2014

Mně by zajímalo co to bylo za screening. Protože na NT je v 17-18tt poněkud pozdě, a hlavně tam se výsledky ví hned po tom podrobném ultrazvuku (a dělá se mezi 12 a 14tt). Pokud šlo o Tripple test, tak tam bych to neviděla tak černě, protože hodně moc často vychází falešně pozitivně. Tj. ukáže to zvýšené riziko, ale pak se ukáže že to byl planý poplach.
Ale chápu dilema..taky bych byla spíš pro vědět než nevědět, tušit a bát se, zda bude ok nebo ne a čekat dalších x týdnů. Ani tak by nešlo o to, zda bych si mimčo nechala nebom v tomto stadiu vývoje už určitě ano. Jen bych chtěla vědět na co se případně připravit.
Napadá mě ještě odběr choriových klků, ale nevím do kterého tt se dělá.
Riziko je 1:110 na downa, ale taky amniocentéza má 1:100 riziko potratu.

martinakl
20. pro 2014

Já bych rozhodně nešla. Ale to je i o tom, že Downíka bych si nechala. Každopádně pokud jsou to výsledky triple testů, tak můžeš být v pohodě, ty bývají hooodně často falešně pozitivní. Jak vyšel NT screening?

sisinka74
20. pro 2014

Já měla 1:140 a nešla jsem na plodovku, ale na Visibilit /odběr krve/, posílá se do USA, stojí taky skoro 14.tisíc. Ale já už mám 40 let a nechtěla jsem odběrem plodovky skutečně nic riskovat. Kdybych byla o deset let mladší, šla bych na plodovku. Opravdu na tom nic není a riziko je prý minimální, zvlášť, v dnešní době.

lu777
20. pro 2014

já bych nešla... triply vycházejí často špatně... mojí kamarádce i 1:1 ! a má zdravého kluka....
okolo mně tak půlce holek vyšly triply špatně...

já proto na triplech nebyla vůbec, šla jsem na NT screening

kofinek
20. pro 2014

mala som triply 1:20 a na amnio som nesla, ani dalsie testy som nepodstupila. Nejako nedopatrenim som isla na triply, som si povedala, ved to je len krv a bude to dobre a bum. U nas to bola zaujimava skuska vztahu, ked manzel prekvapil a povedal, nech sa deje, co sa deje a ze sa postarame.
Dr, ked sa dozvedela, ze nechcem amnio, tak ma poslala na prenatalne echo, oni downici maju na 90% srdecnu vadu. To som mala v poriadku. Nebudem tvrdit, ze som sa nebala, bala som sa na zaciatku tehotenstva, potom som to zazdila a potom sa to vratilo pred porodom. A narodil sa zdravy kloucek a ja hlupa som mu hned po narodeni rozovierala rucicky, aby som videla opiciu ryhu, lebo v tvaricke som mu nic nevidela. 😀 Nemal a bol a je to najsladsi kloucek na svete...
triply bohuzial velky problem, ak nemas pravidelny cyklus, co bol moj pripad a k tomu mne to urobili skor, lebo som isla do zahranicia. Takze zly vypocet a blby datum a bolo to. Nelutujem, ze som nesla na amnio, ja som mala fakt z toho strach... A hlavne, pre nas to nemalo zmysel, tehotenstvo by som neukoncila.
drzim palce, aby si sa dobre rozhodla. a sama. 😉

anina32
20. pro 2014

Já měla 1:60, byla jsem na plodovce a málem po ní potratila, krvácení, hematom a týden v nemocnici, ale dopadlo to dobře, mám zdravého chlapečka, 2 a čtvrt roku. Znovu bych na plodovku nešla. Držím pěsti ať ti taky všechno dobře dopadne.

sisinka74
21. pro 2014

@kofinek
@lu777 jenze ja nemela na mysli triply, ten vychazi skoro vsem pozitivne, ale screening, ktery se dela v 1. trimestru.

@anina32 ano, je tam 1% riziko potratu. Ze to vyslo zrovna na tebe, je mi lito, hlavne, ze je vse ok. Jinak je tady na konovi spousta holek, ktere na tom byly a v pohode.

vanilkacka
21. pro 2014

Já měla po triplech riziko na Edwardsův syndrom 1:276, min. hodnota měla být kolem 1000. Prvotrimestrální screening byl naprosto ok. Na odběr plodovky jsem šla, protože jinak bych se celé těhotenství strachovala, jestli je miminko v pořádku a myslím, že to by mu to moc neprospělo. Amniocentéza dopadla dobře. Prvních pár dní jsem jen ležela, pak jsem dodržovala klidový režim a žádné komplikace jsem neměla. Zákrok bych podstoupila znovu, je i důležité si vybrat pracoviště, kde tento zákrok provádí často. Držím moc palce, ať je všechno v pořádku a jedná se zase o jeden z velkých omylů triplů.

lu777
21. pro 2014

@sisinka74 teď jsem zmatená, diskusi zakládal někdo jiný, ne?
já jsem reagovala na dotaz d_dee

adypro
21. pro 2014

Ty screeningy jsou často nevypovídající, často falešně pozitivní, já jsem tyto testy rovnou odmítla, protože bych si miminko nechala, i kdyby bylo jakkoliv postižené. A na odběr plodové vody bych nešla, je tam dost velké riziko potratu. Ale to je jen můj názor, já v tom mám jasno.

sisinka74
21. pro 2014

@lu777 a já na tebe a na kofinka🙂 😀 Akorát jsem si nepozorně přečetla, že ty tam uvádíš, že ty triply jsou často falešné, kdežto NT screeining je už o něčem jinem, což je pravda.

akmitaf
21. pro 2014

@d_dee ahoj jak píšou holky jestli je to po tripplech tvářila bych se, že nic. Pokud jsi byla na první genetice v cca13 tt a bylo vše OK. Jinak bych minimálně vyčkala na další genetiku cca 21 tt. Mě už tripply vůbec nedělali, právě kvůli jejich nepřesnosti. Je pravda, že plodovka nese veliké riziko potratu. Musíš si to zvážit, ale myslím, že genetik tě bude do plodovky docela nutit, alespoň co jsem tak slyšela - mají za to docela prachy.

lu777
21. pro 2014

@sisinka74 ok 😉 😀
jj, NT screening osobně neznám nikoho kdo by to měl falešně pozitivní nebo negativní

anina32
21. pro 2014

@sisinka74 Ano je to jedno procento, ale to znamená že potratí jedna ze sta, čili je riziko 1:100... Posoudit si musí každý sám jak velké je to riziko....

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru