Heterozygot, Leidenská mutace. Jiná ochrana než kondom?

tereza8888
17. zář 2017

Už ve třinácti mi našli leidskou mutaci. V té době jsem to ještě moc neřešila, ale momentálně je mi 17 a mám přítele a začali jsme spolu spát, zatím jen s kondomem, ale chtěla jsem se zeptat jestli někdo s touto nemocí má zkušenosti s jinou ochranou než li kondom? vím že nemohu hormonální antikoncepci, ale nevím čím by se to dalo nahradit.

kaca_27
18. zář 2017

Ahoj, jsem také heterozygotní Leiden a je možn užívat jednohormonovu antikoncepci, tzv. minipilulku, případně i některá nitroděložní tělíska, nejlepší je poradit se přímo s gynekologem.

joyride
19. zář 2017

Ja jsem na tento problem u sebe prisla po tom, co jsem prodelala symptomy jako u mrtvice...nakonec se ukazalo, ze se jednalo komplikovanou migrenu s aurou - byla jsem na neuru, delali mi ruzne testy. Mam jeste na jednom genu mutaci. Hormonalni antikoncepci mi neurolog i gynekolog vylozene zakazal, protoze se zvysuje riziko krevnich srazenin. Takze my jsme pouzivali jenom kondomy, tehotenstvi prislo az planovane. Behem tehotenstvi jsem si musela pichat injekce na redeni krve. Leidenska mutace neni nic hroznyho, ma ho hodne lidi, jenom se na ni musi delat geneticky testy a to podstupuje malokdo. Pokud nekouris, neberes antikoncepci, nejsi tehotna, nebo nejdes na nejakou operaci o nic vlastne nejde. Chce to zbytecne nezvysovat si riziko.

lnika2
21. zář 2017

Ja brala jednohormonalni antikoncepci 🙂 porad se s gynekologem 🙂