Počkat po vysazení HA nebo se snažit hned?

lilinkova
6. čer 2017

Ahoj holky, už nějaký čas pročítám koníka, ale až nyní jsem se zaregistrovala a hned mám dotaz. Pokud pár plánuje otěhotnění, ale plánuje jej až za cca 4-5 měsíců ( kvůli svatbě ) je lepší vysadit nyní a těch pár měsíců "si dávat pozor," resp. řešit jinou formou chránění, nebo je lepší brát prášky až do osudného dne, kdy se jde na věc a začít se snažit ihned po vysazení? Jde mi o to, že jsem prášky vysadila ale mimi jsme právě kvůli svatbě odložili, ale už nestíhám v 7mi denní pauze dojít na gynekologii pro další plato takže bych se v braní dalších prášku stejně opozdila. A teď co je lepší pro plodnost, někdo tvrdí že nej je začít hned první dva cykly kdy je tělo hodně plodné, někdo že počkat půl roku kdy se rovná cyklus. Co by jste mi ze svých zkušeností radili 🙂) Abych třeba nepropásla plodné dva měsíce po vysazení a pak to rok nešlo :-/ ( vím, že tělo je individuál, ale zkušenosti velice ocením )

Moc děkuji za přečtění a případné rady

no_title
6. čer 2017

pokud jsi měla před nasazením HA pravidelnou MS, tak je pravděpodobnost otěhotnění po vysazení vyšší a pak je lepší si pro platíčko ještě zajít. Pokud tam ale nějaký byť drobný problém byl, třeba nepravidelná MS, pravděpodobně se po vysazení projeví a obvykle i silněji než předtím (např. ženy, co měly 40 denní cykly je leckdy po vysazení HA mají ještě rozházenější než předtím)
Já jsem taky vysazovala s tím, že se budeme nějakou dobu chránit jinak, ale nakonec jsem to neudělala a jsem ráda, protože díky tomu jsem se o mnoho měsíců dřív dověděla, že jsem téměř neplodná a dalo se to řešit dřív.

luj89
6. čer 2017

@lilinkova ahoj, ja vysadila od ledna a snazit jsme se zacali od zari. Dopredu ti nikdo nerekne, jak tve telo bude reagovat, ale je tu spousta diskusi o tom, jak holkam nenajel cyklus apod. Ja mela cykly kolem 55 dni, ke konci se ustalovaly na tech cca 45. Zadarilo se na druhy pokus 🙂.

zaludova
6. čer 2017

Ja bych brala prasky az do svatby. Nemuzes vedet, zda se ti extremne nezhorsi plet atd. A to na svatbu asi nechces. Navic dodt holek otehotnelo hned tesne po vysazeni.

luu_ca
6. čer 2017

Ahoj, já vysadila na konci března a před týdnem jsem objevila dvě čárky, tedy za dařilo se druhý cyklus...

ladyhacek
6. čer 2017

Já brala do posledního - když jsem se začali snažit tak jsem vysadila a druhý měsíc otěhotněla. I můj DR říkal, že pauza není potřeba

no_title
6. čer 2017

@zaludova jo, to s tou pletí je pravda. Mě navíc začaly naprosto šíleně padat vlasy, přišla jsem asi o třetinu, to před svatbou taky není ideální.

lilinkova
autor
6. čer 2017

Co se pravidelnosti MS týče, moc si to nepamatuju beru od 15ti let ( je mi 26 ) vím jen, že jsem měla příšerně silnou a bolestivou což s práškama zmizelo. S pletí jsem nikdy problémy ani před HA neměla.

junkka
6. čer 2017

@lilinkova ja treba vysadila a dva mesice nemela vubec menstruaci ani ovulaci, otehotnela jsem pak celkove az po 6 mesicich od vysazeni. Ted po porodu jsem otehotnela hned, co jsme si davali pozor a trochu se nam to vymklo z rukou 😂
Fakt zalezi na kazdym. Ja bych byt tebou jeste brala a vysadila cca mesic pred svatbou ;)

lenik93
6. čer 2017

Moje zkušenost
Před první HA, sem mela bolestivou MS a nepravidelnou.. brala sem různé druhy HA, od normalni po extremne nizkohormonalni.. po vysazení, sem mela pul roku na jednom vaječníků pravidelně cystu - vždy do 5cm s MS odešla.. Takže nebyla žádná ovulace.. po zalečeni a vyčkávání až se tělo srovná, se podařilo hned první měsíc co nebyla cysta 🙂 Takže asi vážně co žena, to zkušenost 🙂 Nebo zkuste aspon zavolat vaši lekarce a poraďte se 🙂 Vysazeni HA určitě způsobí urcity rozvrat v hormonech, akorat nikdy nikdo.nevi jaky.. jestli "pohnojeny, plodny", anebo bohužel anovulacni a časem ok 🙂
Držím palce 🍀

luj89
6. čer 2017

To je pravda, kvuli pleti bych asi taky pockala az do svatby. Kamaradka na akne nikdy netrpela a asi 5 mesicu po vysazeni se ji zacaly tvorit pupinky hlavne na cele...