UTZ ve 20. tt, platí se?

mola182
10. bře 2018

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, zda se platí za velký ultrazvuk ve 20. tt těhotenství. Doteď mělo být toto vyšetření hrazeno z pojištění, ale od nového roku pojišťovny udělaly nějaké změny, takže nevím, jak to je. Jsem u VZP a jsem z Opavy. Děkuji Monika

maarryjeane
10. bře 2018

Dobry den,ja jsem ze Zlína a na Prediku po me chteli 1400kč,ale to uz mi pojišťovna neproplatila,sestricka mi řekla že kdyz mi proplatili prvni ultrazvuk tak druhy uz neproplati.Taky jsem u VZP.

copinka
10. bře 2018

Jsem z JČ a moje doktorka mě uporornila že tenhle UTZ se od ledna platí 😢

maarryjeane
10. bře 2018

Omlouvám se tedka jsem si vzpomněla ze jsem platila 700kc uprvniho 1400kc.

mola182
autor
10. bře 2018

Tak to je teda super. Já myslela, že to patří mezi povinná vyšetření a že když mám doporučenku od svého gynekologa,tak se neplatí. Ale taky jsem to četla, akorát to nemůžu najít na stránkách vzp a ani nevím, kolik to stojí v Opavě. Každý to má asi jinak. To by mě zajímalo, jestli se bude platit UTZ ve 30. tt?V poslední době se platí asi za vše.

maarryjeane
10. bře 2018

Je to hrozné co se vsechno platí,vsak uvidite tam sestra na Prediku rikala ze VZP to ma id noveho roku nově tech 700kc,a ve 30tt to nevim to pujdu za tri tydny,ale myslim si ze se platit nebude to uz by mel dělat vas gynekolog/gynekolozka ale mozna asi jak kde:(

mirenka_rajchmanka
10. bře 2018

Já jsem byla letos v únoru, měla jsem žádanku a neplatila jsem nic.

maarryjeane
10. bře 2018

Tak to je asi jak kde🙂

wendissek
10. bře 2018

Holky to si účtují lékaři toto už resilo dost lidi na VZP a k žádné změně nedošlo
Toto je odpověď: Dobrý den. V tomto směru k žádným změnám nedošlo, ultrazvuk ve 2. trimestru je hrazen z prostředků zdravotního pojištění. Hrazen není pouze prvotrimestrální screening, proto je na něj poskytován příspěvek. Pěkný den, VZP

wendissek
10. bře 2018

Daniela Valentová není to pravda. V tomto směru k žádným změnám nedošlo.
Kompletní přehled na jaká vyšetření máte v těhotenství nárok uvádíme zde:

Každá žena je ode dne zjištění těhotenství dispenzarizována (tj. aktivně a dlouhodobě sledována) u svého gynekologa. Všechna dispenzární péče je hrazena zdravotní pojišťovnou, ale její rozsah se liší podle zdravotních potřeb a rizik těhotné ženy. O míře rizika rozhoduje ošetřující lékař na základě anamnestických údajů a aktuálního klinického nálezu už při prvním vyšetření v těhotenské poradně. Při každé návštěvě poradny lékař znovu míru rizika zvažuje; vždy provádí vyšetření těhotné (včetně zjištění hmotnosti a krevního tlaku) a chemickou analýzu moči, sleduje známky vitality plodu.

Těhotné s malým rizikem jsou pacientky bez rizikových faktorů v anamnéze, které mají v průběhu těhotenství normální výsledky všech klinických i laboratorních vyšetření. Chodí do poradny do 36. týdne gravidity v intervalu 4–6 týdnů (optimálně 1x měsíčně), od 37. týdne do termínu porodu jedenkrát týdně.

Těhotné se středním rizikem mají anamnézu s rizikovými faktory a výsledky jejich vyšetření jsou sice normální, ale vyžadují opakování. Frekvence návštěv u lékaře je závislá na aktuálním vývoji jejich zdravotního stavu, stejně jako rozsah a frekvence laboratorních či konziliárních vyšetření. Těhotné s vysokým rizikem mívají rizikové faktory v anamnéze a hlavně mají patologické klinické či laboratorní výsledky. Frekvence návštěv i rozsah vyšetření jsou zcela individuální a rozhoduje o nich ošetřující gynekolog podle charakteru a závažnosti klinického stavu těhotné.

Péče o těhotnou začíná komplexním prenatálním vyšetřením, které má žena absolvovat do 14. týdne těhotenství. Jeho součástí je i vystavení těhotenské průkazky s podrobnou informací o dalším průběhu prenatální péče. Lékař má ženě nabídnout screening nejčastějších vrozených vývojových vad plodu a poskytnout informace o jeho metodách i možnostech úhrady. Např. odborníky doporučovaný tzv. prvotrimestrální screening sice není hrazen z prostředků veřejného zdravotního pojištění, ale VZP na něj ženám přispívá v rámci Klubu pevného zdraví.

Do 14. týdne má žena rovněž absolvovat laboratorní vyšetření (hlavně vyšetření krve včetně stanovení krevní skupiny a RhD, screening nepravidelných antierytrocytárních protilátek, stanovení hematokritu a počtu erytrocytů, leukocytů i trombocytů, hladiny hemoglobinu, sérologické vyšetření HIV, HBsAg a protilátek proti syfilis, glykémie na lačno) a ultrazvukové vyšetření, při kterém se zjišťuje počet plodů a jejich vitalita.

Další ultrazvukové vyšetření následuje cca ve 20. a ve 30. týdnu těhotenství. Mezi 24. a 28. týdnem se provádí orální glukózo-toleranční test. Laboratorní vyšetření se stanovením hematokritu a počtu erytrocytů, leukocytů i trombocytů a hladiny hemoglobinu se dělá ve 27. a 32. týdnu. U RhD negativních žen se provádí tzv. RhD aloimunizace, a to ve 27.-28. týdnu. Nejpozději od 40. týdne až do termínu porodu čeká ženu 1x týdně kardiotokografický non-stres test, který zjišťuje srdeční akci plodu a děložní činnost.

Výše uvedená vyšetření jsou stanovena pro dispenzární péči o nerizikové těhotné ženy. Ženy s rizikovým nebo tzv. patologickým těhotenstvím jsou samozřejmě sledovány podrobněji a častěji, přičemž veškerou lékařem indikovanou péči pojišťovna hradí.

Žádná nastávající maminka by také neměla zapomenout na preventivní prohlídky u stomatologa, má na ně nárok dvakrát v průběhu těhotenství. K těmto dvěma "těhotenským" může ve stejném kalendářním roce absolvovat navíc jednu "běžnou" preventivní zubní prohlídku.

neria55
10. bře 2018

Na druhém screeningu jsem byla v listopadu a platila jsem 800,-. Ale myslím, že všichni všude neplatí. Záleží na gynekologii jak to mají vedené...

ilonne
10. bře 2018

@neria55 Jako fakt? A jak si to vyuctovali? To je normalni zlodejna.

linee
10. bře 2018

Pokud jsi u VZP,plati nadale,ze 1.screening proplaci ve vysi 500 kc (zavisi ale kolik si uctuje tvuj dr.) a dalsi dva pojistovna proplaci v plne vysi

neria55
10. bře 2018

@ilonne tak součástí toho 2. screeningu jsem měla i FECHO tak asi proto, nebo teda nevím 🙈. Ale bylo mi to celkem fuk, tím že jsem u CPZP tak jsem měla nárok na příspěvek 1500,-. 1000,- jsem si proplatila 1.screening, a těch 500,- dočerpala na ten druhý 🙂 . Ale jak píšeš, zlodějna...

mola182
autor
10. bře 2018

A to FECHO už vzp neproplácí? Já myslela, že je to taky povinné a četla jsem, že je to hodně důležité vyšetření. Poprvé jsem byla těhotná před sedmi lety a to se nic z toho neplatilo, tak jsem teď zmatená, co vše se platí.

ellis01
10. bře 2018

Já byla u svého doktora v lednu na tomto druhém screeningu a neplatila jsem nic.

oveckaluky
10. bře 2018

Hodně záleží i na zdravotní pojišťovně, u mého gynekologa třeba 1. screening stojí 1200, a moje pojišťovna proplácí právě 1200...ale obecně připlací více a na vícero věcí, než jiné, srovnávat ji s VZP nejde vůbec. Mám ZPŠ,209.

mola182
autor
12. bře 2018

Tak jsem dneska byla na utz ve 20. tt a neplatila jsem.Ale pokud budu chtít jít na fecho, tak se platí 680 kč, protože to není povinné vyšetření.

queenmk
14. pro 2018

Dodávám informace pro ostatní maminky, které řeší stejnou otázku, jak to tedy s tím placením či neplacením je. Neboť dostat se k nějakým informacím je téměř nemožné. Mě např. doktor poslal na specializované pracoviště, kde bych si to platit musela, přitom na pojišťovně mi řekli, že k žádné změně nedošlo a ultrazvuk ve 20. tt je stále hrazený z veřejného zdravotního pojištění. Tak zde výsledky, ke kterým jsem se dopátrala:
1. všichni máme od zdravotní pojišťovny nárok na základní ultrazvuk ve 20.tt, ten se neplatí
2. krom toho existuje ještě kód na specializovaný ultrazvuk, ten pravděpodobně podléhá regulacím od pojišťoven a doktor má možnost na něj odeslat jen určité množství pacientek, jinak by to nedostal proplaceno. Takže se buď vejdete do limitů, nebo si specializované vyšetření můžete sami zaplatit (stojí jak kde, cca 740-1200 Kč).
3. někteří lékaři mají sami tuto specializaci a můžou podrobný ultrazvuk provádět sami, proto v ordinacích svých vlastních lékařů za tento ultrazvuk většinou neplatíte. Ostatní musí odesílat pacientky ke specialistům
4. některá specializovaná pracoviště ještě žádný "standardní" a specializovaný ("nadstandardní") ultrazvuk nerozlišují, takže když máte štěstí, máte vyšetření zdarma na pojišťovnu
5. bohužel ale většina lékařů má smlouvu s určitým konkrétním specializovaným zařízením (a zřejmě z toho mají nemalé finance, jinak by měla pacientka možnost si vybrat zařízení dle svého uvážení a nedělalo by jim problémy napsat žádanku někam jinam), což osobně považuji za hodně nefér. Automaticky nás označují za "samoplátce" a odesílají do specializovaného centra, kde si výkon samy platíme a nedávají nám ani volbu jiné možnosti. Výsledkem toho je, že se původní standardní pojišťovnami placené vyšetření, stává nadstandardem, který si musíme hradit sami. A bohužel k tomu tak přistupuje postupně stále více pracovišť...
6. aby zde byly kompletní informace, ještě se některé ženy zmiňují o možnosti, že jejich pojišťovna hradí plně vyšetření až na vyšetření srdíčka, za které se připlácí. O této možnosti více nevím, protože u mé pojišťovny to takto naplatí, proto to zde jen zmiňuji.
Pokud samozřejmě zjistíte nějaké další informace, dejte vědět, snažím se tu sumarizovat veškeré informace pro ostatní ženy, které toto téma zajímá.

queenmk
14. pro 2018

@queenmk Jeste dodadek: Od roku 2018 nedoslo k zadne zmene vyhlasky, ale u pojistovny 211 a 111 si pojistovny napsaly dodatek uhradove vyhlášky a v té stojí, že bez sankci mohou lekari vysetrit jen 30%registrovaných těhotných (regulace). Co jsem se docetla, byla podana stiznost na ministerstvu za diskrimininacni chovani.

evaefe
21. pro 2018

@queenmk Díky moc za přehledné shrnutí! Jak jsem dneska v 17.tt s údivem zjistila, je v tom slušný hokej a o poplatku nevěděla ani sestřička z gyndy, která mi k UZ v 2. trimestru vyšetření s klidným svědomím doporučila dvě pracoviště, kde by toto vyšetření mělo být v ceně pojištění. Na jednom ve skutečnosti chtějí od všech 1200 - zřejmě, jak píšeš, kvůli vysokému vytížení pracoviště by jim to ZP neproplatily, na druhém je vyšetření srdíčka hrazeno ze ZP. A na třetím zase mají dvojí taxu podle toho, jestli tam jdeš se žádankou, nebo bez ní. Sice už mám jedno těhotenství za sebou, ale měli jsme (úspěšně odoperovanou) vývojovou vadu bříška, takže mimo standardy a podrobný UZ každý měsíc hrazený pojišťovnou + cestovné na speciálku z vlastní kapsy.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru