Výcvik psa. Rady, povzbuzení, zkušenosti

zdina
9. pro 2008

vim, ze je tady na konikovi spoustu pejskaru. Proto zakladam tuhle debatu, abychom si mohly vymenovat zkusenosti s vycvikem, poradit si, povzbudit sem, kdyz se nedari.
Ja v soucasne dobe premyslim jak nase hoholandskeho ovcaka naucit nahanet kravy. Potrebuji dat dokupy "kucharku" povely, provedeni atd.

lucia283
9. pro 2008

jej ty si super tiez som uvazovala,ze nieco take vytvorim🙂

kalu
9. pro 2008

Ahoj holky, tak se hlásí další pejskařka !!!
Zdino,s pasením ale bohužel neporadím, dělala jsem hlavně služební výcvik. Bývala jsem psovodem m.policie (než jsem si rozdrtila kotník a skončila v kanceláři na dopravních nehodách) a mám doma dva vysloužilé služební psy a k nim tříletou kavkazandu.

kitty68
9. pro 2008

https://www.modrykonik.cz/bazar/show_entry.php?...

segra prodava dvd kdyby jste nektera meli zajem 😉

lucia283
9. pro 2008

kalu to ma mrzi co sa stalo??ze si si ho rozdrtila???zavidim ti tvoju pracu ex pracu samozrejme v dobrom...uvazovala som o vyske specialny chov,alebo kynologia...ale inak mohla by si mi pomoct...mama taky problem ,ze nasa fenka to je spekulantka a uz nam usla aj s jej makou ktora sa bohuzial dodnes nenasla 😢 a chcem ju naucit,ze nemoze utekat a nesmie dalej ako je brana,len neviem ako ju to naucit nevies nejako poradit ako ju to naucit???

zdina
autor
9. pro 2008

ahoj holky, tak jsem tady. Delala jsem testa 😝 kalu, ten kotnik neni co zavidet. Jak se ti to stalo? Tvoje exprace je asi pro vsechny pejskare prace snu. O kavkazakovi jsem taky uvazovala, ale pak vyhral holandan.

lucia283
9. pro 2008

jaj mam krizenu maltezacku ocko je neznamy mamka bola krasna a cistokrvna a potom mame "na strazenie"je to maznak a je bojazliva krizenca.jej mamka bola z utulku krizena zl.retriverka a splolu nam usli nasla sa len mlada 😢 a nechcene skor ako usli tak ta z utulku nam porodila 9steniatok...ked usli tam mali4 tyzdne...narodili sa cca7.septembra dnes steniatka nastastie su zivota schopne a zdrave..uz coskoro budu v novom domove v nemecku...

tannawe
10. pro 2008

Ahoj holky, my mame doma zase trimesicni stene ridgebacka takze vycvik je u nas na dennim poradku takze uvitam jakekoliv zkusene rady nebo klidne doporuceni kam chodit cvicit. Kdy vlastne zacit? 😨 trenovat tak nejak vic? Uz umi ke mne, sedni, misto, vezmi...je hodne chapava, ale taky je to vyborna herecka 😀 ,takze je jasne, ze tvrdsi "skola" ji nemine...pekny den!

jezura
10. pro 2008

Ahoj Zdino, koukni na tyhle stránky,jsou speciálně věnované ovčáckým a pracovním psům:
http://www.kpop.cz/cesky.htm
Věnuješ se tomu nějak blíže,máš doma dobytek?

jezura
10. pro 2008

Ještě pak můžeš kouknout na stránky Svazu chovatelů ovcí a koz www.schok.cz , vydali dost dobrou knihu Pasení se psem, dá se tam objednat 🙂

zdina
autor
10. pro 2008

jezuro diky moc, neco takoveho potrebuju. Jeste na to musim kouknout vklidu. Mame statek, kravy na mliko, telata na chov.....

Tanawe vetrech mesicich toho umi dost. S normalnim vycvikem se nedoporucuje zacinat driv jak v pul roce. Dulezite je, aby umela prijit na povel.

tannawe
10. pro 2008

zdina, no me prave prekvapila, ja ji do niceho netlacila, ona to "pochopila" za jeden pamlsek... 😅 a proste ji to hrozne bavi,a vi, ze dostane odmenu takze to mame jako hru, vzdycky dvakrat denne po dvou minutach a pak si hodinu hrajeme, to ji bavi jeste vic 😀 ,ale zajimave je, ze poslechne i kdyz pamlsek maji deti a zavolaji na ni ke mne a sedni tak ona prifrci jak drak a hned si sedne a ceka na dobrotu. Nechci ji pretezovat nebo neco zase zanedbat takze proto jsem se ptala...jsi moc hodna...vy uz jste uplne nekde jinde se svyma milackama...to me teprve ceka... 😉

kalu
10. pro 2008

Holky,právě jsem napsala nechutně dlouhej příspěvek a on se mi neodeslal, bych se z toho..... 🙄
Jak psala Zdina, nedůležitější je spolehlivé přivolání za všech okolností, to se dá cvičit už od malička...moje zkušenost je chválit ,chválit ,chválit a pamlsek (s tím pomalounku přestávám až když štěně odroste a přivolání je opravdu 100 procentní) a NIKDY pejska nehubovat nebo netrestat když nepřijde hned ( ani po půl hodině, když nakonec přijde sám). Pejsek si musí zafixovat, že příchod k páníčkovi rovná se strašně příjemná událost a to vždy!!! Ostatní cviky přidávat postupně a nenásilně formou hry- vždy to musí štěně bavit- ta samá metoda jako u toho přivolání -pochvala,pamlsek. Na cvičiště až tak v půl roce nejdřív a i tam hlavně hry a výcvik jen chviličku (dokud to štěně opravdu baví) a postupně to prodlužovat.

tannawe
10. pro 2008

Holky jeste jednu vec, nepouzivam navijeci voditko /mam kozene kratsi/, ale zda se mi, ze posledni dobou zacala hodne tahat...v nejake "moudre" knize jsem cetla, ze to je nezadouci. Jsem z toho trochu zmatena...je jeste malinka, abych ji nejak "nutila" chodit u nohy a ani nevim jak na to. Co s tim?
- zdina - promin, ze tady tak prispivam, ale jsem fakt rada za kazdou radu... 😉

kalu
10. pro 2008

Tannawe, tahání je opravdu nežádoucí ,zkus když jí máš na vodítku (vodítko máš v pravé ruce,pes jde u levé nohy) , si dát do ruky( levé) pamlsek aby o něm čubinka věděla a ona půjde hezky u levé nohy a měla by sledovat tvou ruku s pamlskem a tudíž netahat. Když takhle ujdete kousek, tak jí pamlsek dej a moc pochval a můžeš k tomu používat i povel "k noze".
Neuč jí to ale v tomto věku moc dlouho,štěně neudrží dlouho pozornost. Spíš jí nechej hodně vyběhat na volno a tohle spíš jako doplněk, když na vodítku jít opravdu musí (u silnice atd.)- jinak co to jde, tak na volno

kalu
10. pro 2008

A ještě pro Zdinu, buď ráda,že sis nakonec vybrala toho holanďana, to je učenlivý pes- kavkazan sice perfektně ohlídá, ale na výcvik to není.. to by na pasení nebylo...

zdina
autor
10. pro 2008

tannawe, klidne se rozepis. Proto tahle deskuze je. Jsem rada, ze tady mame Kalu. Proste kazda mame nejake zkusensti a kdyz to dame vsechno dohromady..... 😵
Nas Jack neni cistokrevnej, babicka byla asi akita. Ale ja ho nemam na zadne zkousky atd. Proste pracovni pes na statku. Vybirala jsem podle toho, aby byl k detem a ke zviratum. Takze sitem mi vypadl vlastne jenon.

lucia283
10. pro 2008

kalu a ako to je s naucenim aby neutekala nam???a inak na to tahanie som pocula ,ze je dobra psia ohlavka...co ty na to???nasa fenocka chery ma 9mesiacou myslis ze nebude problem ju nieco naucit????nieje neskoro aj an zakladne povely??chcem teraz ked budem doma tak skusit ju toho co najviac naucit aj ked je toho casu velmi malinko...a moj sen je mat afgana,alebo vkodavku:DDD

kalu
10. pro 2008

Nase Tajga taky možná není čistokrevná, je to nalezenec, ale je to prostě kavkazan, i povahově......ta si prostě dělá co chce...s tou nějaký výcvik poslušnosti absolutně nehrozí..... 😀

lucia283
10. pro 2008

u nas je taky kazdy,ale ta co je na dvore tak tej treba...nechceme aby sa nam zase stratila ☹

kalu
10. pro 2008

Lucko, a ona vám utíká z pozemku ve vaší nepřítomnosti nebo když jste u toho ? Vprvním případě neporadím nic jiného než důkladně zabezpečit pozemek,aby se z něj pes prostě nemohl dostat.
Pokud jste u toho,tak je to zase o tom přivolání,co jsem popisovala výše.
A pokud utíká venku,když jí pustíte z vodítka,tak přivolání výše uvedeným způsobem učte nejdříve na oploceném pozemku nebo na dlouhé (10m) stopovací šňůře ( při povelu "ke mně" můžete,pokud pes nereaguje, šňůrou trhnout,aby se vyrušil z nežádoucí činnosti a pokračovat klasicky)
Nejdůležitější je důslednost! Když už psovi povel dám,tak musím vždy trvat na jeho splnění. Ne jednou tak a podruhé jinak. Aby pes přesně věděl,co má dělat a neměl v hlavě zmatek.
Dokud Lucko nebude to přivolání opravdu spolehlivé,tak bych psa z vodítka (popř. z té stopovačky) na volném prostranství nepouštěla.

tannawe
10. pro 2008

kalu...my prave vodime "malou" zatim jen na voditku, protoze bydlime primo u vypadovky a neni tady ani moc prostoru na volne pusteni /to jedeme autem kilometr k rece.../, ale zatim jsem ji tady v Praze pustenou nemela, jen v Bohnicich na obrovske louce u lesa /ale chodi tam hodne psu/...jak se potom presvedcim, ze to privolani zvlada?? 😒 Doma poslechne bez problemu, ale preci jen venku je spousta pachu, vzruchu, psi...nerada bych ji pak nekde honila! Zkousela jsem to u nasich na zahrade, prisla uplne bez problemu...chvalila jsem, odmena atd.
Pak jsme byli u tchyne, kde neni oploceny pozemek, pustila jsem ji, jen jsem se otocila a uz si to smejdila pryc ze zahrady! Jsem se uplne vydesila, tak jsem na ni zacala volat, no pomalu jsem ztracela nervy, ale porad jsem tak nejak statecne volala az se pripinozila...ale krve by se ve me nedorezal! Takze se bojim ji tady ve meste pustit a nejsem si jista jak poznam, ze uz je zrala na to probehnuti??? 😕 😕

zdina
autor
10. pro 2008

tanne porid si to dlouhe voditko. To pes prestane vnimat a chova se jako byl na volno. Potom prave treba v tech Bohnicich,kde je hodne psu atd. budes ji mit na dlouho, chvili nechas a privolat. Pak budes videt.Pokud prijde pochvalit, pokud ne, trhnout voditkem tak jak to popisovala kalu

lucia283
10. pro 2008

kalu
dakujem..ono to je tak,ze ked bola mala a niekam sme isli tak ona sa pomedzi skarky pretiahla a vysla an ulicu a isla za autom kusok a potom sedela a pozerala za anmi...plot sa zabespecil,ale ona a jej maka boli stale na volno nikdy sme ich neviazali a ani volieru nemame a tak mamka ked vykladala veci z auta a vo chvyli ked mala plne ruky presmylki sa obe pomedzi nohy a uz ich nebolo...oni nikdy nikam nesli iba ku autu a dnu no vtedy nechapeme preco isli do lesa...zrejme jej amka zacitila nejaku zver,lebo ona stale chcela lovit a aj zajaca nam raz ulovila:(a chery ta je tak hlupucka a vsade za mamkou isla takze obe boli prec a teraz chcery je priviazana,lebo odkedy ju amme doma tak naucila si otvarat dvere a spolu aj so steniatkami chodili spat mame do postela.ale ja chcem aby aj nadalej mohla byt na volno tak chcem ju nejako naucit kde smie a kam uz nie....tak tiez ze dalej ako za plot,alebo branu nesmie a ze plot sa netrha..

kalu
11. pro 2008

Ahoj holky,malá usnula,tak mám chvíli čas...
Lucko : já jsem velký odpůrce dlouhodobého úvazování psů, to už je lepší ten kotec(voliéra)-tam se alespoň pes může hýbat aniž by se zamotal - ale také ne dlouhodobě.Být vámi tak bych fenku uvazovala jen krátkodobě např.po dobu vynášení nákupu,zajíždění na pozemek atd.Aby Vám neotvírala dveře dovnitř se dá taky vyřešit jinak (řetízek na dveře,zamykat..). Zdá se mi,že vaší fence se stýská po dalším pejskovi,byla na něj zvyklá a teď je sama. Takže já bych jí možná pořídila psího kamaráda, dále bych se jí snažila více utahat venku na procházkách nebo aportováním, aby se nenudila a nevymýšlela lumpárny a taky stále cvičit to přivolání- tím se taky mimo jiné zabaví a velmi to posiluje citový vztah mezi psem a pánem.

kalu
11. pro 2008

Tannawe, s tou Prahou nevím,nevím (já jsem z vesnice a tady je to o něčem jiném). Ideálně bych to viděla tak,že vyjdu s pejskem z baráku na vodítku a dojdu na nějaké místo bezpečné pro jeho volný pohyb . (nevím teda,jak to máte daleko).Myslím,že v Praze existují i spec.louky určené pro volný pohyb psů.Až bude starší,tak výborným místem je i cvičiště,těch je v Praze několik, nebo i popř.dojet k té řece ,jak si psala. Každopádně dospělý ridgebyck je velmi aktivní pes a potřebuje pořádně vylítat na volno min. 2 krát denně.
K přivolání: vždycky to trénuji alespoň zezačátku na pejskův nejoblíbenější pamlsek a vždycky mi psi chodili spolehlivě a hlavně hrozně rádi (pejsek samozřejmě nesmí být najezený). Zkoušej to často a moc chval a hlavně v různých situacích.Pokud ti pejsek spolehlivě (to je vždy) přichází i když si hraje s jiným pejskem, tak to je pro mě signál,že bych se ho už nebála pustit.

tannawe
11. pro 2008

kalu...jsem hrozne rada za tvoje rady! S tou jeho aktivnosti pocitame, tak trochu jsme si ho i kvuli tomu porizovali... 😉 . Jeste jsem se te chtela zeptat na nacvik nechavani stenatka samotneho doma...klec tedy nemame, i kdyz jsem uvazovala o ohradce /ale ona je opravdu velke "telatko", takze by ta klec musela byt hodne velka a jsme v najmu takze mista moc nemame /az postavime domek, tak budeme mit konecne i zahradu 😵 /,takze jak si pocinat? Hloda opravdu festovne, ma svoje hracky, ale jak se otocim tak je jak batole, sup tuhle vyhrabnout kvetinac, pohryzat si sedacku, ohlodat zidli atd. Mam ji uz ted ucit, ze na tech pet minut odejdu z bytu i s detma /obejdeme dvakrat blok/, nechat ji vyvencenou, nazranou, dat ji nejakou kosticku na hlodani? Nebo co by jsi mi poradila, prosim? 🙂
Jsi zlata... 😵

zdina
autor
11. pro 2008

Kalu, ja taky potrebuji radu. Jak naucit dospeleho (dvouleteho) psa stekat na povel? Diky

kalu
11. pro 2008

Tannawe, nevím jestli ti s tímhle poradím správně-já své psy v bytě nemám, ale myslím,že určitě bych pejska zvykala postupně jak píšeš a postupně bych ten čas prodlužovala. Asi bych ho nechala v předem určené místnosti a tu místnost tomu trochu přizpůsobila (aby tam nebylo nic co by mohl strhnout,nic drahého nebo křehkého co by mohl zničit) a pejskovi bych nechala něco na kousání (aby se mohl na něčem vybít legálně). Výborné na kousání jsou takové ty kosti z bůvolí kůže- pejska zabaví docela na dlouhoa ani moc nesmrdí , ouška naši mají taky rádi,ale mají to jak jednohubky .Samozřejmě je ale asi nutno počítat s tím, že přece jenom nějaké "ztráty" budou.
Zdino, já své psy učila štěkat tak (a byl to snad první povel,který jako malá štěňátka uměli), že jsem taky vzala pamlsek a pejska si posadila k noze a pamlsek jsem mu ukázala a držela mu ho nad čumákem tak,aby na něj nemohl dosáhnout a pejsek jak se na něj snaží dosáhnout a nemůže,tak většinou zaštěká. Když to udělá ,tak moc pochválit: "to je hodný pejsek, to je ŠTĚKEJ a pamlsek mu dát. Myslím,že by to šlo i s oblíbenou hračkou. Tento postup se radí i v metodice výcviku a mě se osvědčil . Navíc ještě (to už se nikde neradí) jsem pokaždé,když pes na cokoliv zaštěkal, říkala "to je štěkej ,ano". A pejsek pochopí rychle.
Já mam teda psy docela ublafaný,takže to problém nebyl (jsou plemena,která štěkají nerada a tam je to asi těžší).

kalu
11. pro 2008

Jo, a taky jsem holky chtěla napsat, že se nepovažuju za slovo vzatýho odborníka na psy-k tomu mám ještě hodně daleko. Pejsky (služební) jsem vycvičila dva (něm.ovčák a velký knírač) a už jsem navíc nějaký ten rok mimo. Takže ty rady neberte jako tutovku ale spíš jako radu kámošky.
Ono třeba služební plemena se cvičí jinak než ty ostatní (většinou lépe,protože jsou k tomu vyšlechtěni ) a naučit něco něm.ovčáka je určitě jednodušší než to samé naučit ridgebacka.
A především jsme cvičili obranu psovoda,vyhledávání v objektech,v terénu ,noční avizaci.....tady jsem víc doma než v klasické poslušnosti....takže mě berte trošku s rezervou 😀

zdina
autor
11. pro 2008

Kalu ale zakladni povely potrebuje kazdy pes bez ohledu na to k cemu ho budes pouzivat. Potom uz je to samozrejme o necem jinem u zachranarskeho psa, hlidace,stopare....