Jak se dopravit do porodnice?

mariti
7. led 2018

Prosím hlavně maminky z Brna o sdílení zkušeností. V únoru mě čeká porod a nevím, zda bude manžel doma (v republice), aby mě mohl odvézt, takže chci mít záložní varianty. Dědeček bude zřejmě hlídat starší děti, tak taky nemůže. Ideálně bych chtěla do Vyškova, už jsem tam byla dvakrát, ale počítám s tím, že budu muset do Brna, v tom případě bych asi volila Milosrdných bratří. Zbývá tedy sanitka a taxík. Sanitka by mě ale odvezla do nejbližší (volné), což jsou Bohunice. Slyšela jsem i o nějaké možnosti, že by mě sanitka za rozumnou úplatu odvezla do mnou vybrané porodnice. Jednalo se o jiný typ sanitky, nikoli o klasickou rychlou. Víte někdo něco o této možnosti? Anebo si sehnat dulu s autem ochotnou mě odvézt. Budu ráda, když se podělíte o vaše zkušenosti, děkuji. A prosím, abyste se zdržely komentářů, že si to má manžel zařídit, situace je poměrně komplikovaná a nemám chuť ani potřebu to zde veřejně rozebírat, zaměřte se prosím na řešení situace anebo se zdržte komentářů, děkuji za ohleduplnost a takt.

dc2015
7. led 2018

Přátelé? Klidně za úplatu.

jujatko
7. led 2018

Nemám zkušenost s Brnem, ale v Plzni to funguje také tak, že sanitka odveze do nejbližší porodnice, ale na předporodním kurzu nám dali kontakt přímo k nim, na jejich sanitky. Není taková možnost i ve Vyškově, že by vyslali svoji sanitku?

mariti
autor
7. led 2018

@jujatko Díky za tip. Ještě to ověřím, ale velmi pochybuji. Předpokládám, že mi řeknou, že to není jejich starost. Je to přece jen přes 50 km, což je už dost. Ale třeba se pletu.

mariti
autor
7. led 2018

@dc2015 Ano, také zvažuji tuto možnost. Jde o to, že většinou mají buď malé děti nebo nemají auto. Do toho únor (ledovka), zácpy na silnicích a jiné možné komplikace. Anebo možná ještě širší rodina od manžela, vztahy máme dobré, bydlí tady kousek a mohou si to - z hlediska času - dovolit.

karakalka
7. led 2018

@mariti Klidně širší rodinu od manžela bych zapojila. U nás to bude tak - manžel nemůže řídit - takže přijede tchýně a můj tatínek - budou na telefonu, táta to má 15 km - zaveze nás on do porodnice , tchýně to má 40km - jak dojede pohlídá děti a táta nás odveze. Případně taxi. Kdyby byl v práci zrovna, tak se počká na tchýni a my jedeme taxikem - je to asi 3km do porodnice. 🙂

jujatko
7. led 2018

@mariti Já to měla 25 km, ale pro ně porod = peníze. Zkuste se informovat. Vím, že odvozy, převozy nabízí i Červený kříž. Švagrová to pro ně dělá. Ale to jsou plánované převozy třeba dlouhodobě nemocných pacientů atd. Nevím, jak toto, když nevíte dne a hodiny. Ale třeba Praha - Ostrava (10 tis. Kč - je to tedy včetně zdravotní sestry). A dědeček by nemohl odvézt a pak by se postaral o děti. Tak to dělá plno lidí.

mariti
autor
7. led 2018

@jujatko Právě - kdyby to šlo naplánovat...... 😉 Ale třeba se mi povede s miminkem domluvit, je fakt, že první i druhé dítko celkem spolupracovali a čekali poslušně do chvíle, než jsem si v duchu řekla: "Tak teď by to šlo." Ale spolehnout se na to nelze. Jinak co se týká dědečka (tchán) - mám ho moc ráda a vážím si ho, ale asi by mi bylo trapné mu řvát v autě bolestí. To bych radši nějakou blízkou ženu anebo naopak někoho úplně cizího. Ještě jsem uvažovala o mamce, ale ona je hrozný stresař a navíc moc neřídí, má problém s očima, navíc tady kde to nezná, a v zimě.

drakenn
8. led 2018

Já bych volila taxika. Je to po ruce, bývají ochotní a hlavně jsou to profici - viz. vaše zmiňovaná ledovka, silniční zácpa. Určitě znají různé trasy, aby vás dovezli do nemocnice rychle.
Zavoláte, oni přijedou. A nemusíte se stresovat, zda to dotyční oslovení v rodině stihnou a odpadají tisíce kombinací kdy kdo a jak.

jujatko
8. led 2018

@mariti Tak to bych pak volila taxi. Myslím, že nebudete první ani poslední a určitě s tímto mají bohaté zkušenosti 😉

lucie_91
8. led 2018

Tišnov - sanitka mě odveze kam si řeknu (Brno), měla jsem na výběr všechny tři porodnice, hodili by mě kamkoli. U taxíka pozor, někteří jezdí jako hovada.

drakenn
8. led 2018

Někteří řidiči sanitek jezdí taky jako hovada.. osobní zkušenost

blahova_andrea
8. led 2018

@lucie_91 njn, ale z tišnova je to tak nějak jedno, ne? z tama jezdí do brna téměř všichni a rozdíl ve vzdálenostech porodnic taky není tak velký jako když bydlíš přes kopec od jedné a chceš odvézt 50km jinam 😉

blahova_andrea
8. led 2018

@mariti mrzí mě, co musíš řešit. takové starosti kolem porodu... ☹

bayt
8. led 2018

Tak ja pocitam s manzelem, ale kdyby jo nestihal a bylo to akutni, tak prece taxik, ne? Sanita prevozova se musi asi objednavat nejak dopredu, a nechtelo by se mi sanitou. A rychla je jen pro akutni pripady typu "jsem na dalnici a mam hlavicku mezi nohama":D

eldrag
8. led 2018

přátelé, taxi, ... nic víc asi nejde.

zaludova
8. led 2018

@mariti no tak at hlida mamka a jed s tchanem...zas tak rvat nebudes ne 🙂 aby z toho mel baky trauma

ammmi
8. led 2018

Zkoušela jsem psát mail na soukromou sanitu (chtěla jsem z Prahy do Neratovic) a slušně mě poslali někam, že porod je riziková záležitost a pokud bude v běhu, mám si volat 155.
Takže byl v plánu taxík, ale nakonec jsem stejně tu rychlou volala, rodila jsem dřív. Miminko si to stejně naplánuje podle sebe a nějak to dopadne, tak bych si připravila peníze na taxi a doufala 🙂

bayt
8. led 2018

@ammmi Soukromá sanita může vzít taky, ale dost často se člověk nedovolá. Je jich víc.

v_erunka
8. led 2018

Taxík tě vzít nemusí. Nechtějí si vzít na triko, ze jim porodíš tam nebo ze se něco podělá.. řešila jsem podobnou situaci (manžel nemá řidičák), ze ja sanitou a on taxíkem za námi, ale naštěstí ve večer D byla ještě doma tchyně 🙂

ammmi
8. led 2018

@bayt Může, ale když napsali to, co napsali.. Tak jsem to víc neřešila.

bayt
8. led 2018

@v_erunka Já si teda nedovedu představit, že bych nenašla taxík, co by mě odvezl. Možná na malým městě nějaký soukromník, ale v Brně nebo Praze určitě vozej 🙂

v_erunka
8. led 2018

@bayt jsem z Hradce králové, takže žádný malý město. A nevezmou tě

mariti
autor
8. led 2018

@v_erunka tak tos mě nepotěšila.

mariti
autor
8. led 2018

@bayt hm, tak jsem právě kontaktovala dvě soukromé brněnské sanitky a v obou mi řekli, že s tím nechtějí mít nic společného. První hlavně proto, že má malý vozový park a mají plánované převozy, nikoli akutní. Druhá proto, že jsou porody rizikové, tak všechno stejně předávají klasické rychlé. Na můj argument, že je pro mě důležité, aby mě dovezli do "mé" porodnice řekl, že se můžu přece s nimi dohodnout. Takže jsem tam, kde jsem byla... ☹ Budu se modlit, aby byl manžel doma.

hankaros
8. led 2018

A co dula? V Brne je jich hodne a pokud maji volno (co se tyce poctu klientek), pujde jen o domluvu a penize.

bayt
8. led 2018

@mariti Jo jo, já mám tedy se soukromými sanitkami podobné, spíš negativní zkušenosti. Ale věř mi, tři z mých kamarádek jely všechny do porodnice taxíkem, ta jedna sice manžela s autem měla, jenže rodila předčasně a on byl i s autem mimo město.

mariti
autor
8. led 2018

@bayt Jasně, díky za info. Ono jde i o to, že jsem se vždycky snažila strávit v porodnici co nejmíň času a dojet tam až na poslední chvíli. Doma je prostě doma. A do taxíku s naplno rozjetým porodem to asi není nejvhodnější, to by se fakt vylekali. Zřejmě budu muset trochu slevit ze svých představ, resp. přpravit se (prakticky i psychicky) na různé varianty.

jipe
8. led 2018

@mariti ano, existují převozové sanitky - zkus googlit nebo se zeptat v porodnici, podrobnosti nevím, pak samozřejmě taxi, klasická RZ, přátelé a příbuzní,...

ajinkafo
8. led 2018

Mamča jezdí na rychlé, řešila jsem podobnou situaci, chtěla jsem rodit v jiné porodnici než ve spádové, tak mi zjišťovala info. Prý bych akorát doplatila kilometry navíc, co sanitka najela. Takže do spádové jsem to měla 30 km, do mé 35km, tak bych jim těch 5km zaplatila. Jinak já té možnosti nakonec nevyužila..

jipe
8. led 2018

@ajinkafo a to fakt nikdo neřeší, že "blokuješ" rychlou delší čas, než je nezbytně nutné, když zaplatíš. Jasně 30 a 35 km je otázka minut, ale 5 a 50 km už bude podstatnější rozdíl a může někdo akutní na RZ zbytečně čekat....

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru