Barefoot nebo certifikovaná obuv pro roční dceru?

monicka90
30. led 2017

Zdravím, jsem v koncích a popravdě nevím co vybrat a co je správné 😀 Mám 12 měsíční dceru, teprv se začala pouštět nábytku a dělá svoje první krůčky a tak jsem začala řešit první botičky, které jí pořídím.
Zatím mám objednáné capáčky na doma, ale co koupit na ven, až začne pořádně chodit? Popravdě jsem si něco načetla o barefoot i o certifikované obuvi a u všeho mi přijde, že mají v něčem pravdu :D A teď babo raď co vybrat, abych dceři nějak nevhodnou obuví neublížila? Barefoot mě na první dojem zaujal, ale teď nevím jestli to není jen nějaký reklamní trik, který je zrovna teď v módě...... a popravdě ty ceny jsou zarážející. Prosím jestli je někdo fundovaný, který o tom ví víc, ráda se nechám poučit, třeba i názory vašich lékařů ,fyzio. a pod..... mockrát děkuji

zaji
30. led 2017

řídím se názorem fyzioterapeutky - do trávy, na zahradu barefoot nebo bosky a do města na chodníky, asfalt měkké ale pevnější botičky např. Superfit, D.D.Step 015

kituska20
30. led 2017

Dáváme na naší fyzio🙂 Barefoot všude🙂

kituska20
30. led 2017

Jinak ze začátku stačí ty capáčky pokud bude chladno tak třeba dcerka začínala v Pedioed originals nebo Jack&Lilly my mocs 🙂

bruckner
30. led 2017

@monicka90 ahoj, jsem z toho mimo stejně jako ty. Začínáme chodit a nevím co malé obout. Jeden říká to a druhý tamto😞. Každopádně na barefoot asi kašlu, viz. článek: http://pegres.cz/bose-obouvani-ano-ci-ne-lekari... Je to podle mě zase jen reklamní tah a lidi to kupují za nehorázné peníze😞

kajalka
30. led 2017

Jsem fyzio a můj názor je ten, že nejlepší je respektovat vývoj nohy tak, jak to naplánovala příroda. Ještě jsem neviděla školní dítě, které bylo obouváno klasicky, aby mělo zcela zdravou nohu. My přes teplou sezónu chodíme co nejvíc bosí, s dětmi cvičíme, sbíráme nohama klacíky, kamínky, šišky, házíme je po sobě, atd. Propagované značky bf bot nekupuji, hledám v normoš obchodech měkké, lehké, široké boty, dá se sehnat. Ještě jsem za boty nezaplatila víc, jak 800 Kč. Popř. objednávám z aliexpresu, tam vyjdou na cca 350.

kajalka
30. led 2017

@bruckner Ten článek je slušný kec, ztrácí na prodeji, tak špiní konkurenci. Samozřejmě - dospělí jsou navyklí špatnému stylu chůze - přes patu, k čemuž je klasická obuv vede. U bosého chození je mechanismus jiný, musí se cíleně učit. Jenže děti tak chodí automaticky, správný styl chůze máme zakódovaný. To až obuv jim stereotyp mění.

betelgeuzz
30. led 2017

@bruckner a myslíš, že pegres na svých stránkách bude propagovat barefoot?

Vzhledem k tomu, že názory jsou velmi protichůdné, musí se člověk rozhodnout sám a nejlíp vyzkoušet. Já začala chodit v barefoot botech a cítím se v nich skvěle, tak postupně vyměňuji botník. Nepotrpím si na značky, bohužel v běžné obuvi málokdy narazím na boty, které by nebyly příliš úzké a nemačkaly mi prsty. Po tom, co jsem si zvykla na BF, už nemůžu úzké boty obout. A proto se snažím kupovat BF, nebo podobné boty i holkám.

muhehehe
30. led 2017

Na doma bych nedávala nic, není důvod. A na ven- úplně nutně bych se neřídila nějakým označením bot, jestli jsou barefoot nebo mají jeden certifikát či druhý... Co se týče certifikátu (možná myslíš třeba žirafku), ten je obvykle na materiály, že jsou nezávadné... to ještě neznamená, že je daná bota pro konkrétní dítě ortopedicky příznivá. Já bych se řídila u začínajícího chodce tímto: bota musí být lehoučká s velmi měkkou podrážkou, kterou snadno jednou rukou ohneš. Ne tvrdé kopýtko. A musí dobře sedět dítěti na noze. Prohmatáš nožičku v botičce, jestli třeba palec není vepředu úplně na botu naražený, nebo jestli bota naopak není moc volná,... pustíš dítě ať se po obchodě projde.. To fakt poznáš, neboj. Pokud budou pro dítko boty ok, nebude řešit, že je má, a při chůzi v obchodě se v nich nepřerazí, když to zjednoduším. Nic nezkazíš když se třeba v nějaké barefoot prodejně s dítětem ukážeš, něco zkusíte, trošku tě ještě zinstruují.. kupovat přece hned nutně nic nemusíš, můžeš si udělat pak ještě další průzkum co kde mají. Když na to přijde, dobré botky se dají koupit třeba i v CCC (ale je potřeba fakt vybírat pečlivě) ;) Fakt nemusí nutně stát dva litry.. Jinak my jsme první boty koupili Tikki. Cena taky nebyla taková že by z ní člověk šílel radostí (asi 1100), ale prostě dítěti seděly nejlépe, tak jsem je vzala. Ušetřit se pak dá třeba na oblečcích, tam je fuk, jestli má na sobě dítě něco fungl nového, nebo bodýčko za desetikačku po dvou dětech. Ale tu poznámku o ceně chápu, i já jsem měla nějaký strop, kde moje ochota dát peníze končila, to je normální.

ajinka0991
30. led 2017

Myslím, že botičky pro mimi se dají vybrat v každém specializovanějším obchodě, kde vám poradí i vyškolený personál. Můžeš jich vyzkoušet i více značek, uvidíš v čem bude miminko nejspokojenější : )

kituska20
30. led 2017

@bruckner reklamní tah a článek uveřejní výrobce kopyt Pegres? To je trochu na hlavu ne?:D

dokument
30. led 2017

@kajalka jen se chci zeptat, jak se tedy sprave naslapuje, kdyz ne pres patu. Manzel mi tvrdi, ze naslapuje na spicku, ale on ma ploche nohy a vyvalene brisko, nohy do O, bezne boty nemuze mit, boli ho z nich noha, asi kvuli te ploche noze, coz uplne chapu. Kdyz jsem jako dite v MS chodila nejake tanecky, tak mi uca nadavala, ze jdu hrozne pres patu, tak by me zajimalo, jak to ma byt spravne. Dekuji moc.

kajalka
30. led 2017

@dokument Dopad těsně před patu a pak se valí celá noha spíše po malíkové hraně, poslední se odlepuje palec. Pata jen "políbí" zem, její funkce je hl. stabilizační.
Můj můž také míval ploché nohy, nejplošší, co snad existují, otisk měl plný jak medvěd. Po pár letech bosonožení má otisk mnohem lepší, klenba je už jakžtakž znát. I to břicho se mu zapojilo (to ale už i cíleně cvičí), míval takový ten "špek" pod pupkem.

dokument
30. led 2017

@kajalka kdyz sleduju syna (3 r), i teda v normalnich botach (bezne koupenych myslim), tak taky jakoby pred patu slapne, ze jsi psala, ze deti to maji prirozene, jeste na nej kouknu

jitavrtule
30. led 2017

Certifikát typu žirafky je pouze na materiály, to už tu někdo psal. My jedeme barefoot obě, já i dcera (20 měsíců). Popravdě po tom, co jsem si sama obula "bosé" boty, už bych dítěti klasickou obuv nekoupila. V čem vidím největší přínos?
1. zásadní a nejdůležitejší - respetuje tvar lidské nohy. Tj. palcová strana je rovná, nestáčí se směrem k ostatním prstům a neutiskuje tak palec, poskytuje dostatečnou šířku, aby se noha nemačkala a špička není "špičatá). Noha se muze pri dopadu roztahnout prsty do stran, zapruzit si, prispiva to ke stabilite.
2.To je základní předpoklad k tomu, aby noha mohla správně fungovat a pružit si sama svojí klenbou. Takže není potřeba žádná tvarovaná stélka s podporou klenby, a už vůbec ne vyvýšená pata. Je to jako když se staví zeď - klenba drží sama, není potřeba ji podpírat.
Navíc noha, která je trvale podepřená nemá důvod zapojovat své svaly, šlachy, vazy - klenba mizí, ochabuje.
3. bez zbytečně vysokého a pevného opatku - to je ta část za patou, u kotníku. opět - noha, která je trvale podepřená nemá důvod zapojovat své svaly, šlachy, vazy - ochabuje. Takže nevidím kotníkovou obuv jako primární řešení valgoznich kotniku u batolat. Nic proti opatku jako takovemu (brani noze aby odesla z podesve a smajdala do stran), ale ne až ke kotniku a co nejmene omezujici.
4. ohebná podrážka, přiměřeně tenká - umožňuje noze dobrý kontakt s povrchem, děti nechodí jako malí roboti, lépe zvládají nerovnosti. Na tenkosti osobně až tolik nelpím, obzlášť u zimních bot přecejen silnější podešev lépe izoluje.
5. dostatečný nadmerek. boty se nekupuji presne na nohu, je potreba noze doprat prostor, ve kterem muze pracovat - tj minimalne pul cetimetru, u deti se jako idealni nadmerek vetsinou uvadi 12mm, kde je i prostor pro rust. Cim vetsi noha a zdatnejsi chodec, tim vetsi nadmerek vetsinou snese, az po tech cca 1.5 cm.

Ve spojeni s barefoot obuci se casto sklonuje taky slovo kompromis. Kompromis je vetsinou levnejsi alternativa, ale je dulezite si uvedomit, ze co se tvaru a prostoru tyce, bota nesmi omezovat nohu - touhle cestou zadne kompromisy nevedou. Kompromis muze mit pevnejsi opatek nebo min ohebnou ci silnejsi podrazku a deti to vetsinou zvladnou - napr. boty od dd step, nektere pediped, nektere little blue lamb, ba dokonce i fare ma kompormisni radu s hvezdickou, ktera ma pekny tvar i primerene ohebnou podrazku a vyndavaci vlozku ze ktere se da odloupnout podpora klenby.

Na 99% nozicek jsou boty typu superfit, essi, pegres, fare, geox atd prilis uzke a hlavne maji naprosto nevhodny tvar spicky - stlaci prsty k sobe.
Pokud se člověk trošku hlídá a nedusá tvrdě přes paty (což v bf botach neni prijemne), pak se da chodit celorocne uplne po vsech povrsich - rikam coby majitel paru zdravych nohou s luxusni klenbou a coby matka pul roku pochodujicich nozicek, take s klenbou a bez valgoznich kotnicku...

Jsem se rozvasnila 😀
Ke kokternimu dotazu - pokud je malicke 12 měsicu a dela prvni krucky, nechala bych ji bosou doma, na ven bych resila jen nejake teple navleky do kocarku, v tech muze pripadne i udelat tech par krucku kolem kocarku kdyby byla velka potreba. Predpoladam, ze samostatnou chuzi venku si nejspis necha az na jaro a pak bych poresila co nejmekci, tvarove neomezujici boticky podle velikosti nohy (to pak zmer a kdyztak se znovu zeptej, co by ostatni doporucili). Moje mala zacla chodit v lete, tak byla vetsinou bosa, ve meste mela obyc kozene capacky a pak sandalky od tikki s 2mm gumovou podrazkou. Na podzim mela celokozene Tikki, ty opravdu neomezuji, daji se pekne utahnout suchacem kolem kotniku a deti v nich chodi dobre.

nafuka
30. led 2017

@kituska20 Zvažuju pro dceru Jack a Lili.Kde jste sehnala?Vim o nich na netu, ale daji se sehnat i v obchodě?

kituska20
30. led 2017

@nafuka kupovala jsem od jedné super paní co má eshop🙂 ochotně poradila a pokud neseděli zadarmo mi je vyměnila za jiný typ🙂
Vpavucine.cz

bruckner
30. led 2017

@kituska20 vůbec nevím co Pegres vyrábí, jen jsem si náhodou našla článek o barefoot na jeho stránkách a ten mě odradil. Myslela jsem reklamní tah od výrobců barefoot bot - tak je tu něco nového, tak to všichni kupujme a pose... se z toho. Já nevím, jak jsem psala, dcera začíná teprve chodit, takže se po botách poohlížíme, nevím, které jsou dobré, proto hledám informace a narazila jsem na ten článek

petrasipkova1
30. led 2017

@jitavrtule zaujal me tvuj velmi prinosny prispevek, muzu se zeptat jake botky ma dcerka ted na zimu ? Tikki pisi ze ne do snehu,deste, ja koupila dcerce klasicke zimni boty a vidim, ze v tom chodi spatne, zkousela jsem ji Jack&lily a byl to des, vubec ji nesedely, nelibilo se mi jak jsou site, vadil ji tam nejaky sev. Poradila bys mi prosim jake boty treba poridit na konec zimy, jaro ?

majkoz
31. led 2017

Není tu některá maminka- zastánkyně barefoot- které dítě by hrálo např. fotbal v barefoot kopačkách, volejbal v barefoot sálovkách, nebo třeba basket v barefoot kotníkových keckách? ???
Tak třeba palubovka je, stejně jako třeba asfaltová cesta, nepřítelem kloubů, to se snad ví.
Zeptejte se sportovců, zda je lepší kondiční běh po asfaltce, nebo polňačce -z dlouhodobého hlediska...
Kdyby se raději matky snažily dětem zajistit dostatek volného a přirozeného pohybu, v teplých dnech bosky- venku! V zimních dnech a na nepřirozenému povrchu botky pevnější. Ano, plovoučka a dlažba je dle mne nepřirozený povrch.... Ať si říká, kdo chce, co chce, logika, selský rozum a mateřský instinkt musí zvítězit nad vyhraněnými podsouvači jediného správného názoru ať už z jakékoli strany😉

netopejr
31. led 2017

Nestiham cist vse, takže možná opakuju, co už padlo. Vynecham teorii, to uz holky napsaly a najdes, lridam spis nase zkusenlosti: Ve 12 mes bych nedavala nic. Rozdíl v tom, jan dítě chodi bosky a jak dítě chodi byt v ponozce, je zavratny. Moje deti vytáčí malíček o 99 stupňů k ose chodidla, mají takovou kotvičku, na balanc, nepadají,chodí stabilne, ve 3/4 roce zvládají schody nahoru dolu bezpečne. Prsteníček maji taky trochu do strany. Nejvíc ke to vidět, kdy se snaží někam osahnout a tavi se co nejvíc na špičky. V okamžiku,kdy maji ponožky,i s protiskluzem, nefunguje ten malíček. Krom toho, ze stejne trochu kloužou i na linu i na koberci, natoz na dlatbe, tak jak v te ponozce nemůžou používat plne ty prsty, tak i ponpulroce chozeni chodi tak nejiste, hur drzi balanc, schody vnímám jako nebezpečné a i tak to proste obcas nekde nevyberou. Navíc teda od ca roka lezou na ty rostoucí zidle (typu Jitro), tahaji si je k lince nebi kam chtějí dosáhnout, jedno na ni s oblibou postava u jídla nebo jen tak.... V ponožkách nebo capaccich je to na zabiti, bosky v klidu.
Preferuju zdrave dítě nez uraz. Takže bosiy. Podlahy máme studene, nemocné opravdu nejsou. Oni na te podlaze totiž nestoji jako my, ale porad se pohybuji, takže se jednak lip prokrvi ty nohy, oni se hazrejou celi, a taky nemá tu nozku s chladnou podlahou ve styku non-stop, takže se neochlazuje. Navíc teda moje děti sinod toho 3/4 roka urputné vyzouvají vše z chodidla - po koupani v zine ap., ni nemají je jna mlze dlouho.
Osobně jsem si taky zmrzlik na nohy, ale to je pravé kvůli onu, ze jsou zničené a neprokrvuji se. A protože mam vetší rozdíl mezi chodidly na délku a vždy jsem musela vilit kompromis,mam tu vetsi noho vuc zdeformovanou. Takže napr na te mensi už umím roztáhnout prsty, na té vetší to vůbec nedokážu, vůbec. Je to frustrující. Chci říct, ze ten rozdíl důsledku noseni malých bot vnímám realne, a kde byla noha vic utlacovana, je to o dost horší. Cely život ma.problem se zvětšenou bederní lordózou,coz souvisí s haluxem. Máme tak všichni,kromě sestry, která ma abnormalne úzkou nohu a nems halux a chodi normálně, nemá lordózu a nehrbi se v hrudní kyfoze.
Ja si BF koupila na zkoušku. Protože me většina bot tlacila. A protože jsem chtěla zkusit, co na tom je, co obouvám dítěti a jak je to s tim marketingem.
Takže: Vždycky mi byla zima na nohy. Milovala jsem opravdu těžké masivni pohorky. Tlust vlněné ponožky. Prisahala bych, ze zimami v nich není.... Není. Po 2-3 hodinách venku mam ale studenyho pul chodidla - cely nárt, prsty. Není mi zima. Jen ty nohy vůbec necitim. A tu vetsi, tu v přední polovině necitom dodnes piradne, ta je fakt zcasti odumřela asi už. Dnes? V aktuální počasí chodím v kozenych polobotkách se tensi vlnenou položkou. Nohy mam po příchodu domu teple. Hyblu se, prokrvujou se.

Další vec kje ts, ze jsem v tech pohorkách odchodila šílený treky, s plnou polni. Rozhodně me netlačily. Jasne, po par dnech je člověk rad nechá vyvětrat a obul by si nachvili něco jiného, ale v zimě to ani nejde. No, po chvíli bf chození jsem v nich nemohla vydruet ani sedící va ute, když jsem sibje povolila, co to šlo. Tlačí. Z boku. Hrůza. Nesnesu to. Je to jako když nemůžu dýchat. Podobne kozácky. Mam jedny s malým podpatkem, tak centimetr, no ja bych se uz zabila, kacim se, nemam balanc. V jedny bych vydržela, netlqci me na ty mensi noze, v ty vetsi ne, táhne me ores nárt, tlačí shora, z biju, je tqm sev, nepovolí to. Půjdou.Dela se mi z toho fyzicky spatně proste. Ta filosofie , ze se noha ma přizpůsobit bote, je spatna. Ano, tohle mi chvili trvalo přehodit v hlavě. Ano, my jsme si neměli cl jinýho obout. Ale nase deti můžou.

První moje dítě melo zpočátku ještě normální boty. Krasny suoerfity. No, nechtělo jo nosit. Ale vůbec. Nechápala jsem. Sirsi boty proste nejsou, takze na co rwsit sirku, ze. Pochopila jsem o dva roky později: Jestliže ma dítě nohu širokou 8 cm, těžko bude chtot setrvávat v botě, která ma 4,5 cm. To je brutus.
Tohle dítě,když dostalo Vivobarefoot Ultra sandalky, tak je zjara obulo, a v listopadu jsem ho musela přesvědčovat, te uz je fakt zima, venku mokro a tak. Odpověď zněla: Tak ja si vezmu ponožky,jo? To mi zima nebude! (kol 3 let)
Nesunda je z nohy a jiný nechce.

Druhy dítě mam bf ještě lip: To jezdilo od 2 let bosý i na odrazedle, na drsnym chodníku s kaminkama, i s kopce, to maly odrazedlo nemá žádnou brzdu.

Jakmile nase deti nemají bf obuv, zakopavaji, tahaji nohy a vůbec, chodi proste divně. Deti do 2 let chodi dost divne ve všem, jak kdyby to ještě neuměly. Všimni si v lete na hřišti, jak se pohybuji deti vyzute, deti s ohebnýma botkama a deti s podrazkama jak prkýnko. No to nejde jit dobre po klade ani když je Ti osm. A batolata se vůbec prenadherne zalamujou v pase a neohebne boty vyvazuji celým tělem, no hrozne to je. A jsou to všechno deti zvykle na tu tuhou podrazku.

Kalhoty si taky nekupujem, aby nas slrtily v pase, az je nam špatně a budnu tak, ze se do ni skoro nevejdem a "ono se to nějak vmackne, nechceme kabát s kratkyma rukavama a pas jinde nez ho máme my.

Co se tyka zdravotního dopadu: Masajove chodi bosky a chodi rovně, přitom jsou výšku, nehrbi se. Jasne, ze máme i jine vlivy, sedavý způsob života atp., ale u deti dl 3 nebo 6 let je ten rozdíl menši. Lide, kteří chodí cely život bosky maji úplně jiny tvar nohy a nemají problémy se zádama. Můžou mit jine, ne ze ne. Ja se taky raději obuju na rozpálený chodník, do mesta, kde jsou střepy, do.mrazu, do mokrého chladu. Ne ze ne. Ale uz si odmítám mrzačit nohy v malých botách. Kožený rukavice si taky nikdo nekoupí,když ho táhnou, jsou mu uzly nebo v nich nenatáhne prsty, svírají ruku. A to nenesou celou zátěž tela. Ale je to nepohodlný, bolí to a stejne je sunda.
Staci se podívat na chodidla kterýchkoli deti a lidi, kteří chodi bosky, nebo oroste nikdy neměli pevnou obuv. Opravdu se mlha bez podpory klenby, ortopedické vložky a pevné boty nevyvine správně? Jal je teda možné, ze všechny tyhle deti mají chodidla s klenbou a chodi normálně, zatímco ty děti v levnych botech platfusky (rozuměno ve venu, kdy už je klenba vyvinutá), hrbi se, tahaji nohy za sebou? Z logiky tohoto pozorování plyne závěr ohledne toho, jestli maji pravdu výrobci s certifikáty nebi barefoot.
Další věc je ta, ze zastánce pevných bot bude tvrdit, ze "nožka se do te boty vmackne, bota je širší nez vlozka a noha se rozkydne do strany... Och jak pohodlné, tvrdit když šířka nohy je skoro dvojnásobna.
Dámské lodičky, och, to je mučicí nastroj.

A pri nákupu pozor, ne kazdy bf výrobce ma bf boty. Vivobarefoot změnilo kopyta a ma je uzle, u vnitřní strany zahle do oblouku, podporuje to vznik haluxu. Některé podrážky maji tlusté a nepodajne. Jsou mi úzké i panské modely. Maji moc zalomeny oblouk po vnější straně boty, nedám tam prsty. Chce to peclive vybírat model. V tech sandalech zas zatím dobry, dětských teda. Prodejcu i vyrobcu je dnes vic. Zajdi e odivat, osahej, oak poznáš i v normálním obchode, co je pouzitelne.
Ja třeba koupila online doporučovanou radu od DDstep, ta její bf rada, s ohebnejsi podrážkou. Zas tak uzasne ohebna není,a hlavně, nejen špička zvedlá o cenťak na sile podrazkky, ale i pata! Centimetr u maleho děcka? To je jako když my si veznen 5 cm podpatek! Co to udělá s kolenem, zádama, drzenim tela, možností pohybu chodidla. Ty jsem teda vracela, presto je spousta vyrobcu prodava jako bf. To radeji ohebnou stejne silnou podrazku po cely plose boty. DDStep taky ma, akorát v ne bf řadě. Chce to osahat.

Za me se vyplatí investovat dl bot, ve kterých je dítě hodně a dlouho, u nas jsou to ty letni sandaly od jata do podzimu. Holinky se dají koupit dobre i za 300, polobotky za tuhle dobu obuji moje děti vyjimecne, takže nepotrebuju investovat do super bot. Na zimu pro ty naše uz nesezenu - male děti,ale uz velka cisla a hlavně hodne siroke, zas kolik hodin denne v ton jsou? Na prezuti do školky maji ty široké ultra, na rozdíl od capacku se jim v tom nepaří noha, nekloužou a jsou dobre umyvatelny, u vevnitř.

Jsem se nejal rozepsala, snad neva a aspoň něco se bude hodit..

calabasa
31. led 2017

BF mi zlepšily klenbu bolabou po 2.těhotenství. nosim přes 2 roky, Já i me dvě dcery. Kompromis nekupuji, mi přijde, že se dela hlavně ve tvaru špičky a tam Já mám problém si vybrat i v BF. Třeba Vivo mi vetsimou přijde málo do vejirku.

netopejr
31. led 2017

Ještě k tomu měření: Je známá věc, ze děti krčí pri zkoušení prsty. Starý dobry trik dst dítěti za patu prst je k ničemu,dítě instinktivně uhne. Zkoušení, aby se přišlo, neodhalí mnohdy nic: Moje děti chodí divně, jinak, nezvykle v naprosto všech nových botách nf nebf. Holínka padá, polobotka je moc lehka nebo tezsi nebo podrážka tuzsi nez se rozhýbe, botka trochu širší nebo užší nez ta předtím. A moje jiz bf dítě chodilo po obchode úplně krasne v tuhych neohebných zimních botách, které jsme ze zoufalství zkoušeli kvůli sirce, když jsem je pak změřila,mály byly asi o 2 cm na délku, dítě by je chtelo a "opravdu netlačí".

Takže ja moc doporučuju tuhle mallu investici
http://www.detske-boticky.cz/meridlo-plus-12.htm
A to především ke zjisteni realne vnitřní délky boty. Důležitá je ta zvedla špička - ani prsty se nenacpou do boty úplne dopředu jako vlozka, mají totiž nějakou vysku.
Centimetr taky zajede moc dalkeko, vložky často nejdou vytáhnout a stejne viz výše.
Centimetrem měřím sirku a na vlozce taky porovnavam sirku nohy, délku jen orientačně.
Všechny boty premeruju pri zkoušení.
Nadmerek u nekt.bot letních muze byt i min nez 12 mm aby nepadaly, dítě v nich navíc chodi obv.bosky u zimnich, kde je potřeba silnější ponožka klidne 15 mm.
Ale je to nejresnejsi způsob jak změřit botu
Na mereni délky chodidla je to taky fajn, ja i obkresluju. - kvůli sirce, tak si tu delku porvnavam taky a odpovídá to. Nožka by mozna i jinak, ale ty boty už ne.

betelgeuzz
31. led 2017

@netopejr a jaké jiné BF značky pro dospělé doporučíš? já jsem zatím spokojená s vivo, mám úzkou nohu, takže mně i sedí, ale ráda se podívám i jiné. Ale potřebuji něco do práce, ne sportovní, což moc značek nedělá.

jitavrtule
31. led 2017

@petrasipkova1 ted na zimu ma prave kompromisni dd step radu 029 s vlnenym koziskem. tahle rada neni tak mekka a ohebna jako rada 015, ale zas ma pekne sirokou spicku,slusny tvar. a u zimnich bot ja osobne na te tenkosti proste tolik nelpim,sama mam fakt tenkou podrazku na svych botach a pokud se nehybu, je to znat, i s vlnenou chlupatou vlozkou to odspodu zebe. mala chodi pul roku a venku rozhodne porad nebeha, dost casto postava a neco zkouma nebo ji nesu. do snehu ma teda cisty bf, stonz toddler snehule. ale chodi dobre v obojim, pokud spadne, tak se ve snehu v kombineze nezvedne ani v jednech. ty stonzy jsou hodne teple.

j.a.n.i
31. led 2017

@jitavrtule Já v bare nejedu (kdo ví, třeba k tomu dojdu), ale můžu poprosit o čísla těch DD stepů, které jsou OK šířkově a tvarem špičky?

petrasipkova1
31. led 2017

@jitavrtule díky moc za odpověd, já právě jako první opravdové botky na podzim koupila dceři http://www.vjobuv.cz/detska-celorocni-obuv-DD-S... tyto, u nás se nic nesežene a první boty na netu jsem teda nechtěla riskovat. Pak na zimu jsem to proměřila, z netu objednala ty JackaLily a děs, tak jsem šla do obuvi a koupila http://www.100boticek.cz/PONTE-20-fialove-vel-2..., jsou hezky široké, teplé, ale i když podrážku alespon na délku ohnu, tak pro tu dětskou nohu jsou to prostě lyžáky v kterých chodí jako robot a ujde max 200metrů, ačkoliv doma lítá neustále. Také hlavně venku popochází, stojí, sama se nezvedne v botech, to je stejné. Doma je teda v ponožkách, na plovoučce, maximálně si sama vezme capiki. Myslíš, že na jaro léto budou dobré tedy ty Tikki ? Musím je objednat na netu.a líbí se mi jejich dobrá cena, hezky popsané rozměry, takové Filii už je na mě prostě moc peněz, at se mi líbí hodně 😀 Děkuji moc za rady, cením si jich.

nafuka
31. led 2017

@petrasipkova1 v čem byly blbé jack a lilli?

kituska20
31. led 2017

@petrasipkova1
@nafuka evidentne jim nesedeli. U bf obuvi se dvá nejen na délku ale i šířku nohy, výšku nártu atd

petrasipkova1
31. led 2017

@nafuka jojo, prostě neseděli, byl vevnitř takový blbý šev, malá z nich šílela, měla je i dost úzké a když v nich šla, ta si je jakoby sešlapovala. Naštěstí to jde vyzkoušet a vrátit, takže není problém, ale to bych si takhle mohla objednat 10 botiček, které bych ráda dceři vyzkoušela 🙂 , škoda že blízko není nějaký obchod s pěknou bf nabídkou. Ale známá je má pro syna a spokojenost, jen si myslím, že má drobnější nožičku.
@kituska20

jitavrtule
31. led 2017

@j.a.n.i rada 015 a 029, ta prvni je ohebnejsi, ale uzsi, druha stale ohebna primerene, ale s lepsim tvarem spicky a sirsi. bohuzel obe tyhle rady jsou jen do nakych 15.5cm stelky, ty navazujici rady uz pak dost trpi na blby tvar spicky, jsou uzsi a vetsina tuzsi pod patou.