Jaké jsou zásady správně zvolené první boty?

lennisek1
1. črc 2017

Ahoj holky, můžete mi tu prosím sesumírovat, jaké botky by měly být na první chození? Co jsem zatím dala dohromady, tak by měly být ohebné v první třetině, chtěla bych širší špičku.. a pak se začínají lišit názory.. rovná vložka (ale některé maminky píšou tvarované, zdravotní obuv má také klenbu), opatek ano/ne? Dlouho jsem se rozhodovala mezi normálními botami a bf, rozhodla jsem se pro normální, ale s širší špičkou. Poradíte značky a zkušenosti? Dodám, že jsem byla rozhodnutá pro Ciciban, ale finanční situace se nám dost změnila, takže Cicibany koupíme později, až botky vydrží alespoň tu sezónu.. Děkuji

panickatlamicka
1. črc 2017

Spravne prvni boty jsou ohebne pricne i podelne, bez klenby, nulovy rozdil v podrazce mezi spickou a patou. Mirne zpevneny opatek bych rekla, ze neva. Ja jako prvni opravdove boty davala dd step 015, ale ze stelky jsem vytrhala molitanove casti ktere tvorily klenbicku. Ale ty nejsou urcite vhodne na kazdou nohu, je fakt potreba merit, zkouset. DPokud dite zatim nechodi zcela sebejiste, jsou nejlepsi capaky. Na spicce je potreba se zamerit nejen na to, aby byla kulata, ale spis, aby poskytovala misto pro palec i malicek.

jipe
1. črc 2017

souhlasím s @panickatlamicka. My jsme na léto měli jako první botky kožené capáčky, ted má jonap 051- podporu klenby jsem vytrhala a sandálky nike sunray protect (má hooodně úzkou nohu). U špičky je třeba nejen dostatečná šířka, ale aby respektovala tvar nohy. Pasivní podpora klenby není potřeba, je potřeba posílit svaly a šlachy, aby ta klenba držela sama. Opatek asi neuškodí, drží nohu ve správné pozici, ale zase je nutné dbát na to, aby ta noha měla možnost i pracovat a nebyla sevřená jako v sádře (jak funguje i dospělácká noha po vyndání ze sádry si asi dovedeš představit)

anaema
1. črc 2017

Nejdřív podívat, jaký tvar chodidla je a podle toho vybrat botičky, jestli je nozka úzká nebo široká, jak je to v oblasti nartu, jak jsou prstíky, některé děti mají takový do kulata tvary v prstove části, někdo má nejdelší palec atd. Podle toho bych vybrala první botičky. Poridila bych co nejohebnejsi nebo kompromisní. Stále častěji i výrobci klasických dětských značek dělají i tzv. měkké řady. Jedno z mých dětí mělo český barefoot jonap. Ty mají tu paticku a jinak jsou lehké a ohebne.