Jídlo a jeho vůně je v těhotenství problém. Velký problém

dada76
4. únor 2017

Ahoj! 🙂 Jsem těhotná pár týdnů a velmi velmi šťastná. Několik let jsme miminko mít nesměli kvůli mému zdraví. První dítě jsem měla před 20ti lety, tak už si ty stavy moc nepamatuji. 🙂 Co zapomenout nelze, že mi tenkrát velmi chutnalo. Přibrala jsem díky tomu apetitu 25Kilo. Naštěstí jsem je pak zase zhubla. 🙂 Tentokrát je to jinak. Nemohu se na jídlo ani podívat, nemohu na něj vlastně ani pomyslet. Okamžitě se mi zvedne žaludek. Snesu ovoce, syrovou zeleninu. Ale nic tepelně upraveného. Problém je, že nemohu ani vařit manželovi. Vadí mi i ta vůně. Mám dokonce pocit, že se mi lepší čich a vše cítím výrazněji. Což je u některých vůni fajn. A u jiných vůbec ne.
To, že díky tomu zvláštnímu stavu hubnu by mi vůbec nevadilo. Ale mám obavu, aby miminko mělo vše, co potřebuje. Tak se snažím jíst aspon teplou rýži a studené potraviny-ovoce, zeleninu, ořechy. Ale kdybych měla jíst, jak to cítím..nejedla bych asi nic. :(
Určitě půjdu k doktorce. Ale zatím.. máte to některá z vás podobně??
Přeji všem krásné těhotenství a zdravé miminko!!
Dáda

verunka_korunka
4. únor 2017

Nechutenstvi me preslo cca v 15tt. Musela jsem se do jidla nutit. Zvladala jsem zeleninive polevky, rohlik. Vaření byl masakr, krmení dcery prikmen taky. Nekdy mi pomahal varit manzel, nejhorsi byl smrad syrového masa. Jo a zvedala mi zaludek i voda, čaj, pila jsem jen jablecny mošt. U doktora to řekni. Ale nevim jak ti pomůže. A mimi aby mělo aspon něco, tak jím vitamíny pro těhotné.

hraaasek
4. únor 2017

Ahoj! Vůbec se neboj, také jsem to tak měla vlastně celý první trimestr. Teď jsem v šestém měsíci a přešlo to. Dříve jsem nemohla pomalu ani otevřít ledničku, aniž bych si před tím nezacpala nos. Všechno mi neskutečně vadilo, i jen samotná představa jídla. A kolikrát, když už se chuť na něco objevila, tak než jsem to dala na talíř, byla zase ta tam. Brala jsem vitamíny Mamavit a ujišťovala se, že mimčo z nich má vše potřebné. Slyšela jsem od kamarádek, že jsou i případy, kdy má člověk nechutenství a zvracení celé těhotenství. Ale miminko se nakonec narodí v pořádku. Já teď ještě pro jistotu polykám kapsle s rybím tukem a vše se vyvíjí, jak má. Držím pěsti, ať to brzy přejde!

dada76
autor
4. únor 2017

@verunka_korunka Děkuji za reakci! Já zas piju furt vodu s citronem a nakrájenou okurkou. Uplná závislost. 🙂 A též beru naštěstí dost vitamínů. Tak myslíš, že mudr nic neporadí a musí to přejít prostě samo?? Jak se cítíš ted?

dada76
autor
4. únor 2017

@hraaasek Ahojky! Děkuji též za reakci! Tys to měla hoodně podobný, jako já. Přesně, nerada ted lezu do lednice. Vůně čehokoliv / nic zkaženýho v ní nemáme 🙂 / mě zvedne kufr. Včera říkám manželovi, že bychom si mohli udělat zapečený brambory..a za minutu..nebo asi raděj ne. 🙂
Moc doufám, že celý těhotenství to tak nebude. Ale uvidíme.. Moc děkuji a přeji krásné, zdravé miminko a pohodičku!

luj89
4. únor 2017

Ahoj, to co popisujes zaziva vetsina tehulek. Proste to k tomu prvnimu trimu patri. Pokud v sobe udrzis vodu a aspon neco malo jdla, lekari to vetsinou neresi. Ja mela dny, kdy jsem za den vypila tak sklenicku dzusu a snedla pulku rohliku a par piskotu a i dny, kdy jsem neudrzela absolutne nic - ani vodu. Takze zkousej, co ti sedne (me dost pomahaly banany a hrozny) a snaz se pit, to je zaklad.
Jeste k tomu vareni.. z prispevku jsem nepochopila, proc MUSIS varit ty. Ja treba nebyla schopna ani dojit do kuchyne, natoz pak varit..

luciehutt
4. únor 2017

@dada76 Ahoj, první čtyři měsíce nechutenství... a do konce těhotenství mi smrdělo maso (a to maso od mala miluju ☺).. takže když jsem vařila, tak jsem dýchala pusou 😀. Zkus jíst hodně toho co sneseš 🙂. Dr mi řekl, že m bastí ty vitamíny a vydržet 🙂. Vitamíny ( já baštila Femibion ) a snad to bude ok 🙂. Uvidíš co ti poví dr 🙂. Tak přeju co nejdřívější zlepšení 😉..

verunka_korunka
4. únor 2017

@dada76 já to ani neříkala, protože jsem nezvravela, když ženský zvrací tak potom to asi doktor řeší (někdy i třeba nutná hospitalizace), ale jen s nechutenstvím, prostě jsem se přemohla... A na to krmení malé v nouzi největší jsem si namazala pod nos mátový olej. S tím už jsem měla zkušenost dříve když jsem měla nechutenství a vše mi smrdělo a nic jsem nejedla a nedokázala jsem se přinutit jíst. Olej mi vše přehlušil relativně přijemnou vůní a já byla schopná tu hmotu sníst. Jo a to nechutenství jsem měla celý den, žádný jen ráno nebo jen večer, ne, pěkně od vstávání až po usínání.... v minulém těhotenství jsem to měla jen odpoledne a večer a v noci jsem pravidelně cca kolem 1-2 ráno vstávala hlady a vymetla v ledničče jogurt a nebo si dala aspoň banán.
Teď už je mi dobře, občas mě něco ještě pořád natáhne, ale to je málo kdy. Ale spíš teď bojuji s pálením žáhy 😀

dada76
autor
4. únor 2017

@luj89 Banánama a hrozny to řeším také. Já vařit vysloveně nemusím. Je-byla to moje velmi oblíbená činnost, zábava. Potíž je, že manžel vařit neumí a dělá těžkou práci. Tak jsem byla zvyklá mu vařit teplé jídlo do práce, víš. No ted to bude muset zvládnout s něčím z jídelny, nebo se naučí uvařit sám. 🙂

dancamich
4. únor 2017

Miminko si vezme vše potřebné z těla matky, takže jedině na tom můžeš být pak blbě Ty. Já jsem první tři měsíce zase nemohla nic normálního - jedla jsem jen rozpečené toasty se šunkou a sýrem a pila pomerančový džuš + jedla ve velkém pomeranče, které normálně nemusím. 🙂 Co jsem nemohla bylo bazalkové pesto a kebab nebo gyros a to až do konce těhotenství.

dada76
autor
4. únor 2017

@luciehutt Čtyři měsíce a pak už dobrý? To zní nadějně! 🙂 Jím kyselinu listovou, B16, Déčko, zinek a ještě něco. Tak uvidíme. Jsem zvyklá držet očistný půsty jen o vodě.. 🙂 Ale v těhotenství prej máme jíst ryby a maso, atd kvůli bílkovinám. No tak snad i ta naše těla ví, co dělat.. Určitě ví. 🙂 Děkuji! Ať se Ti daří!

dada76
autor
4. únor 2017

@verunka_korunka Ty to máš opravdu hodně podobně. 🙂 Taky to mám od soumraku do úsvitu. 🙂 Plus ještě sem tam závrať. Ale beru to pozitivně. Patří to k tomu krásně jinýmu stavu. Pálí Tě žáha? To se říká, že miminku rostou vlásky.. 🙂

dada76
autor
4. únor 2017

@dancamich Geniální, jak si tělo říká o to, co potřebuje..a Ty na to dostaneš chut, ikdyž to třeba nejíš, vid. 🙂 Já mám ted zas velkou spotřebu salát.okurky, kterou normálně taky nejím. A sušená rajčátka.
Vzhledem k tomu, že nejsem zrovna tyčka..tak miminko si má z čeho brát a asi nestrádá. 🙂

luj89
4. únor 2017

@verunka_korunka ani zvraceni s neresi, pokud v sobe neco udrzis 😉

@dada76 ber to tak, ze ted mas tu nejtezsi ,,praci,, ty, takze se hold bude muset obetovat partner 😉. Ja treba nechapu co to znamena neumet varit, to snad an nejde, ne? Kdyz neznam recept, vezmu si kucharku a jedu 🙂.

dada76
autor
4. únor 2017

@luj89 A to zas on se obětuje rád. Věší prádlo, uklízí, myje nádobí a pomáhá ve všem už od začátku vztahu. Ale vařit prostě neumí. Neumí jídlo ochutit, aby chutilo. 🙂 Když jsem byla v nemocnici, naučil se jedno jídlo. Syn prosil, at už se vrátím domů..že 6 den za sebou už uzený se špenátem nechce. 🙂) Ale tak já zas neumím opravit naše auto, přitlouct poličky, renovovat kuchyn, štukovat, zdít..aj. :D

medved09
5. únor 2017

já to měla u prvního také tak. Jediné, co jsem mohla bylo kakao - vypila jsem ho hektolitry 🙂 pak jsem si kupovala Gravimilk s kakaovou příchutí. A syn (nyní skoro 9) je od mala závislák na mléce a na kakau. U druhého jsem první trimestr přežila na ovoci - ale ve velkém - za den kilo jablek, banány, ananasy - no děs - manžel pořád běhal do obchodu - a mladší? co myslíš, že jí celé dny? no - ovoce 🙂 Děláme si legraci, že si to kluci objednávali už v bříšku. Maso jsem mohla normálně až asi od 4. měs., ale stejně žádná hitparáda.

luj89
5. únor 2017

@dada76 Nemusíš vás obhajovat, jen jsem chtěla poradit 😉. Předpokládám, že tvůj muž by taky neopravoval auto, kdyby byl nemocný nebo měl třeba úraz na ruce. Já normálně nevařím, ale když měl můj manžel pracovní úraz, musela jsem kuchyň aspoň na pár týdnů převzít.
Každopádně ti asi neumím poradit, když píšeš, že nemůžeš ani vařit a v zápětí, že to nechceš nechat na manželovi. Tak jen popřeju, ať je ti brzy líp 😉.

dada76
autor
6. únor 2017

@medved09 To je dobrý! 🙂 Já zas při prvním synovi byla závislá na horalkách. Snědla jsem jich třeba 7 najednou. Teď se nemůžu podívat vůbec na nic. Jím jen, abych nehladověla. Nemůžu se podívat ani na donedávna oblíbené potraviny. Maso vůbec. Ale věřím, že to tak nebude celé těhotenství. 🙂

dada76
autor
6. únor 2017

@luj89 Neobhajuji. Pouze vysvětluji. Aby bylo jasné, že muž udělá vše, co může. Já to na něm budu muset nechat. Nic jinýho vlastně nezbývá. 🙂)) Ledaže se nad námi slituje dospělý syn..a přijde manželovi občas uvařit. 🙂)) Moc děkuji za přání!!

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru