Proč nehubnu?

ilema
5. bře 2022

Ahoj děvčata, chtěla bych vás poprosit o radu, názor, nápad, nejlépe řešení 😁 Před třemi týdny jsem se rozhodla, že už že sebou musím něco dělat. Mám sice "jen" asi šest kilo nadváhy, ale jsem se sebou nespokojená. Kdybych zhubla více, nezlobila bych se, ale těch pět šest je dostatečných. Vzala jsem to relativně poctivě. Stáhla si kalorické tabulky, zapisuji poctivě, pravda pohybu bych měla mít zřejmě víc. Nicméně cvičím alespoň doma v rámci možností, téměř každý den. Syn mi spí jen v posteli, takže plán, že zas budu lítat s kočárkem moc nevyšel. Navíc kojim, takže mám syna většinou při jeho poledním spánku u sebe. No jo, naučila jsem si ho špatně, na podzim byl každý týden nemocný a já kojila a kojila a teď už se ho nemůžu zbavit 😁 Samozřejmě, že jsem se i změřila. A teď babo rad, nehubnu ani na cm, ani na kg, dneska jsem se po třech týdnech zvážila a jsem opravdu frustrovaná, nečekala jsem zázraky, ale že nebudu mít dole ani kilo... Tak jsem si vzala metr a všechno stejný. Co dělám špatně, nejim sladké, přidala jsem kupu zeleniny, ubrala porce...

veroniquecz
5. bře 2022

U mě je alfa omega pohyb. Je jedno kolik a co jim, ale jak se hýbu. Takže denně minimálně 10 tisíc kroku, čím víc, tím lip a jedno cvičení. Chůze s kočárkem pro mě značka ideál.

shirilka
5. bře 2022

@ilema Měla jsem to podobně, ať jsem poctivě cvičila skoro každý den, denně procházka s kočárkem 8-10 km, upravený jídelníček váha se ani nehla. Jakmile jsem přestala kojit letělo to dolů samo, takže si myslím, že u mne ty kila navíc tělo potřebovalo z důvodu kojení...

lida9
5. bře 2022

rikas ze mas jen par kilo navic - neni to tedy spis tak, ze tyto kila jsou spise opticka a ty misto mene jidla, potrebujes spis zpevnit a vypracovat telo, nez ze bys byla vylozene tlusta? preji at se dari🙂

jjasmina
5. bře 2022

@ilema mě to při kojení nešlo, ale ani jsem při něm nehubla, bála jsem se o mléko, nicméně záleží, co jis, je to vcelku základ. U mě strava a s kočárkem vzhůru do kopců a šlo to

kattyd
5. bře 2022

Taky jsem to tak měla, potřebovala jsem dat po porodu dolu cca 4kg, zdrava strava, pohyb každý den (běh, doma posilování) a nic, ani gram nešel dolů. Pak jsem se naštvala a zkusila přerušovaný půst, po 17h jsem už nejedla, jen pila čaje, nekdy jsem měla večer fakt hlad ale dala jsem to, přes den jsem jedla normálně a pokračovala i ve cvičení a hurá, váha začla klesat. Jak jsem se dostala na cílovou váhu tak už jím normálně i večer a držím si to

camelinka
5. bře 2022

@ilema To ti takhle na dalku nikdo presne nepovi ...mozna jis moc, mozna malo a telo si uklada, mozna jis blbe, treba to mas blbe poskladany...
To samy je s cvicenim,...nekomu zabira kardio, ja hubnu a pevnim jen s hodne silovym treningem, jinak ani prd...🤷

andelka
5. bře 2022

@ilema to znám.3 týdny jsou strašně krátká doba. Navíc při kojení se hubne dost těžko. Tělo prostě nechce pustit ani gram bez boje.
Já jsem začala v říjnu, kojila jsem do února. Dodnes mám dole cca 4,5 kg ( z potřebných asi 10 kg ) a 4 cm v pase. Jde to hrozně moc pomalu ( ale i proto,že necvičim). Pokud nemáš velkou nadváhu, nejedla jsi extra blbě,a kojis, tak to jde podle mě ještě pomaleji. Výsledky můžou být znatelné až třeba po 3 měsících. 3 týdny jsou opravdu nic.

drep
5. bře 2022

1) tři týdny není dlouhá doba 2) kola nejsou směrodatný, důležitější jsou míry a myslím, že cm sem tam se dá i jen proměřit, možná bych zkusila fotodokumentaci. 3) i zdravé jídlo může být kaloricky vydatné 4) u posilovaní obvykle moc nezhubneš, spíš vytvaruješ
Já na hubnutí prostě musím vyřadit jednoduché sacharidy. Když to neudělám, můžu se uběhat k smrti a nedám dolů ani ň

lenatko91
5. bře 2022

Tak nepíšeš nic o jídelníčku. Kalorické tabulky nejsou všechno. Musíš mít vyváženou stravu a lehký kalorický deficit. A u cvičení se zaměř nejprve na posílení středu těla. Až potom se ti můžou ztrácet centimetry, zvlášť když je to jen 6 kg. Mluvím z vlastní zkušenosti.

beruna84
5. bře 2022

Mrkni na Michal Josef Tóth, tam si spočítej svůj bazální metabolismus a i kolik máš přijmout kalorií. Podle toho zapisuj do tabulek. Je možný že jíš málo, pod Bazal a tělo si dělá zásoby. Je potřeba vyvážit makra, nejíst pod Bazal, ale zároveň být v deficitu. Tohle jediný mi pomohlo metabolismus nakopnout a rozjet, naucit se správně jíst..

ilema
autor
5. bře 2022

@lenatko91 Mám stáhnuté tabulky, kde se mi rozepisují zvlášť tuky, sacharidy, bílkoviny v procentech, které prijmu a měla bych přijmout. Je tam fakt většina věci, které člověk může koupit, uvařit, takže poměrně přesné. Nechci se na kojení vymlouvat, pravda je, že s dcerou jsem poslední kila dala dolů až po odstavení, ale chtěla bych a mělo by to snad nějak jít.

novamamina
5. bře 2022

Doporučuji na insta tabulkářku. Vše vysvětlí, doporučí. Má to opravdu super. Sama s KT začínala když kojila.

zizibou
5. bře 2022

Základ je, abys vyřadila všechny jednoduché cukry a hlavně, zvýšila výdej energie. Bez toho to prostě nepůjde. Podle biologických hodin by se mělo jíst naposledy v 18 hodin/19 letní čas. Nepíšeš nic o své stravě ani o tom, kolik pohybu během dne máš.
Já jsem se začala hodně zajímat o stravu před více jak rokem a půl. V té době jsem měla pár týdnů po porodu. Kvůli zdravotním komplikacím dcery jsem zjistila, co jaká potravina s tělem dělá. Když to shrnu, za tu dobu jsem opravdu hodně zhubla. Dnes vážím střídavě 56/57kg při výšce 173 cm. To nebylo cílené, že jsem tolik shodila, ale tělo se prostě vyčistilo od odpadu. Taky jsem v té době začala pravidelně běhat, ale jen krátké trasy, spíš na vyčištění hlavy. Poslední dva měsíce mírně lenoším, takže ten výdej není až takový, ale váha se drží. Jo a stále kojím 😉.

suzanna123
5. bře 2022

@andelka moje tělo teda při kojení pouštělo kila zběsile…
@ilema zkus přerušovaný půst

loylii
5. bře 2022

@suzanna123 já při kojeni hubla extrémně, do toho procházky 6-10km denně a byla jsem jak lunt. Tělo se chtělo všeho co jsem nabrala v tehu zbavit. A to jsem si dopravala i cokoladky a zmrzlinu. Jak jsem přestala kojit začala jsem nabírat, nebyl takový vydej, za to stravovaci návyky zůstaly. Musela jsem přestat ze dne na den. Žádný cukr, bila mouka, zpracované potraviny. Zhubla jsem na svoji predtehu vahu. Teď se musím hlidat, par dní lajdactvi a začnu se zavodnovat😜

andelka
5. bře 2022

@suzanna123 ono to je individualni. Nekdo kojenim hubne, nekdo naopak.

ilema
autor
5. bře 2022

@zizibou to je právě to, vím, nepsala jsem, co jím a tady se právě cítím poněkud bezradná. Všeobecně nejím bílý cukr a sladim minimálně a pokud, tak mám doma kokosový cukr a čekankovy sirup. Bílou mouku jím také minimálně, i chuťově preferuji žitné a celozrnné pečivo a to jim pouze dopoledne. Kde se to "ztratí" používám celozrnnou mouku i pro rodinu. Stejně tak se snažím ovoce jíst jen dopo, když odpoledne tak bobuloviny. Kalkulačka mi ukazuje kolik tuku, sacharidů a bílkovin jsem zkonzumovala, takže bych to teoreticky měla mít pohlídané.

ilema
autor
5. bře 2022

@beruna84 děkuji, tak teď zas nevím, podle jeho tabulek jím málo. Vím, že bych si asi měla někam zajít a vědět to přesně, ale teď to finančně nějak nejde.

zizibou
5. bře 2022

@ilema kokosový cukr působí na tělo úplně stejně jako bílý cukr. Tady si nepomůžeš. Napiš, co jsi dnes během dne snědla a vypila 😉.

beruna84
5. bře 2022

@ilema chápu. zkus třeba dva týdny jet podle těch výsledků, co ti vyšlo u něj na stránkách a uvidíš, jestli se pohne nebo ne. Já jedla taky málo, běhala jsem 3x týdně a váha stála. Bylo to frustrující. Až tohle mi pomohlo. Taky sem jedla strašně málo bílkovin, no prostě všechno špatně 🙂 nedám na to dopustit. Zkus, nic tím neztratíš. Maximálně dva týdny a v lepším případě i ty kila ;)

ilema
autor
5. bře 2022

@zizibou tak ten cukr většinou používám, když dětem něco peču, zase nenutím doma vsem, že máma hubne a tak si nic nedají ani ostatní. Sama sladim výjimečně a to medem nebo tím sirupem. Ráno jsem snidala doma dělanou jahlovou kaši (jáhly vařím v mléce) s banánem. Pak jsem měla
během dopoledne kafe s mlékem, jabko. Oběd byla dušená kapusta, dušené libové vepřové a vařené brambory. Na svačinu jsem měla jogurt na slano s česnekem a zeleninové tyčky (mrkev, okurek, kedlubna) + 2 kousky knackenbrotu a na večeři jsem měla cottage pomazánku (přidávám do něj nastrouhanou mrkev a ředkvičky a vajíčko na tvrdo, trochu hořčice) a krajíc zitnýho chleba. U babičky jsem teda dneska snědla k ovocnemu (nesladim) čaji jeden kousek štrůdlu. Ale aby nedošlo k nějaké mýlce, to si dám takhle navíc fakt tak maximálně jednou za týden někde u babiček na návštěvě. Denně vypiju tak litr a půl čisté vody, to bych mohla víc, ale v zimě tak nepiju jak v létě.

andelka
6. bře 2022

@ilema a v bílkovinách jsi na zeleném kolečku? Já mám problém se tam dostat,naopak na sacharidy si dávám pozor,ty presvihnu jedna dvě jinak. Taky se snažím to dodržovat ale když jsme občas na návštěvě,tak to neřeším. Teď taky ne, jsem nemocná.
Po třech týdnech je prostě brzo na výsledky,natož motivující,a když chceš dát dolů jen pár kg. S tím nastavením si taky nejsem jistá, nevím poměr tuku v těle,jen odhaduju. Každopádně pod bazal nejdu a pohybu fakt moc nemám. Ale drtivá většina hubnutí je ve stravě.

eeevee
6. bře 2022

@ilema mě se teda podle toho, co píšeš zdá, že jíš poměrně málo, ještě vzhledem k tomu, že kojíš. Koukni na https://www.michaljoseftoth.cz/kalkulacka a znovu si vypočítej příjem, nezapomeň zadat, že kojíš, to Ti ten doporučený příjem hned zvýší. Když už budeš na té stránce, tak doporučuji pročíst, má tam spoustu skvělých návodů a rad. Já teda hubnu z šíleně vysoké váhy, nechala jsem si od něj zpracovat jídelníček a za měsíc a půl mám 6 kg dole, takže vřele doporučuji ;)

petaov
6. bře 2022

S tím, co píšeš, že jíš, bych řekla že máš málo bílkovin a vlákniny. Musíš mít zelená kolečka v těch tabulkách, nejlépe 100 % bílkovin a vlákniny. Já jsem měla tuky a sacharidy vždycky v červených číslech, ale zbytek byl zelený a ze začátku jsem hubla kilo za týden. Takže je divné, že za tři týdny nemáš ani deko. Vepřové maso nejez moc často, spíš zařaď krůtí, kuřecí, ryby a čočku a vůbec luštěniny.

barca90
6. bře 2022

Urco jak pise @novamamina take doporucuji na Instagramu tabulkarka, ma tam jasne a detailne popsane jak si tabulky nastavit, na co si ve stravě davat pozor. Vyuziva kalkulator od michala josefa jak pise @eeevee Jedu podle toho cca 2 mesice a mam dole 7 kg, bez nejakyho cviceni, zacinala jsem, kdyz jsem plne kojila dceru, ted kojim rano, vecer pred spanim a v noci, jak se vzbudi a obcas 1x pres den, ale to ne vzdy. Zalezi podle toho, jak ji pres den prikrmy. Je mi jasne, ze pak budu muset zacit cvivit, abych zpevnila popripade dala dolu jeste posledni kg co chci, ale myslim si, ze zacatek je dobrej. Ted mam jeste o 1 kg mene nez pred prvnim tehu.

veronikav31
6. bře 2022

@ilema jak máš nastavené tabulky,jak vypadají po celém dni? Píšeš že jsi ubrala porce? Samozřejmě že je důležité složení,ale i množství. Taky záleží zda nejsi víc zavodněná.me jde váha nahoru před menstruaci,takže to se vůbec nevazim a nemerim,jsem celá oteklá... Taky záleží na původní hmotnosti,ono se hure hubne ze 60kg než z 90.

sasui1
6. bře 2022

Kaloricke tabulky jsou podhodnoceny. Lepsi je se nechat zvazit na tanite ci inbody -otazka par stovek (u nas ve meste 300) a potom si do tabulek nastavit vlastni makra 😉 jinak pokud budes jist malo tak telo nepusti a bude drzet zasoby na horai casy. Obzvlast pokud kojis.

me_druhe_ja
6. bře 2022

Já se přidávám bohužel do toho "smutného" klubu, kterým kojení vůbec k úbytku kil nepomohlo. :(

lenatko91
6. bře 2022

@ilema tak se zaměřit na ten střed těla. Máš i dost spánku a pitný režim? To taky udělá svoje

zizibou
7. bře 2022

@ilema tak z toho, co jsi napsala vidím, že pokud jsi ve fázi hubnutí a nemáš dostatečný výdej energie, máš přes den příliš mnoho sacharidů a k tomu celkem málo a nekvalitních bílkovin. Vůbec nevadí, když jsem dáš někdy pro chuť štrůdl apod. Ale nejdřív je potřeba si uvědomit, že sacharidy není jen sladké jídlo. Díky sacharidům tělo vydavá příliš mnoho inzulínu. Čím víc a velké výkyvy, tím větší tukové zásoby se dělají. Buď se zaměř na kvalitní škroby s pomalým GI nebo raději sniž jejich příjem. A jak to máš s tím pohybem? Chtělo by to zařadit aerobní cvičení.