Syn, 7 rokov, stále klame. Prestávame ho zvládať

foglici
14. říj 2010

ako sa snazim , vsetko je marne. pomaly to zacinam vzdavat.aj ked viem ze to nieje spravne. ale idem rovno k veci.
moj syn - 7 rokov, stale klame. No klame, mozno sa to tak ani neda nazvat, ale hlavne mi ide o to, ze ho prestavam zvladat, zmenil sa na nerozoznanie. nikdy taky nebol. skor naopak. bol ukazkovy, ale co sa deje posledny cca rok tak to je sila. a cim dalej tym viac sa to stupnuje.
nikdy nedodrzi slovo.
pustim ho von s tym kedy ma byt doma. napriklad - dnes.
mamka mozem ist von? ano mozes, ale o 16.00 hod. budes doma. vies ze si bol chory.
prisiel domov o 18.30 hod. ako keby sa nic nestalo. vyhybal sa mi ako najviac mohol.keby som neprisla za nim tak by ma mal na haku.
ked sa ho opytala babka ze kde si bol tak dlho, povedal uplne kludne vonku.
nieje to prvy krat co tak urobil. je to tak stale. skusali sme po dobrom , po zlom a nepomohlo vobec nic.
dokonca sme skusali aj psychologa.
ked si spomeniem cca dva mesiace do zadu, mal prost domov o 17 hod. ked bolo 19 hod a on nebol doma , sli sme ho hladat. ( inac stale ked ide von tak sa dohodneme kde presne bude , aby sme o tom vedeli ) tento krat nebol tam kde slubil ze bude. hladali sme ho vsade. nakoniec sme ho nasli okolo 21.00 hod. pri spodnej skole. kde ma zakaz chodit, je to dost daleko.
a jeho vysvetlenie? skoro ziadne. vysvetlovali sme mu my, ze toto sa nerobi, dostal aj trest, zas nic nepomohlo.
v skole ma znamky vyborne. same jednotky, aj ked uz ma dve skarede razitka. prve je ze vyrusoval , druhe za to ze skakal zo stolicky a kamaratovy hodil do kosa triko.
jeho odovodnenie preco to zrobil? ani sam nevie. slubil ze to viac neurobi.
vcera napr plul s postele.
prestavam ho zvladat. prosim poradte mi to . .nezabera na nho ani otec. co sa mu mam vyhrazat polepsonou alebo ??
prosim napiste mi vase skusenosti, pripadne rady.
prepacte ze je to dlhsie.
vopred vam dakujem

romana29
16. říj 2010

zatím nikdo nepíše...že by nikdo tohle neměl, nebo se jenom stydí to přiznat.
Chápu, jak se cítíš a že tě to vytáčí a vysiluje zároveň. Asi bych zašla k psycholožce.
Nám se teď "pokazil" náš malej - jak začal chodit do školky, chytá tamnější móresy, tak jsem z něho hlavně, když pro něj jdu do školky, někdy zoufalá, pokud se to ale časem nespraví, určitě to budu řešit 🙂

lojzina
16. říj 2010

taky te chapu,malej je od zari ve skolce a me dennodenne vytaci jeho,pro me zcela nepochopitelne, ,,akce" nebo jak to nazvat.je to asi tou zmenou,pak mam doma mimco takze i to mozna prispelo k tomu chovani...zatim s tim nedelam nic...je tam i moje unava takze me tim padem vytoci kde co...ale ja myslim ze nezavaznou navstevou psycholozky nic nepokazis,bud neco najde,a kdyz ne tak jenom dobre.drzim palce.

romana29
16. říj 2010

@lojzina no mě se právě kolikrát zdá, že mi z té školky dali nějaký jiný dítě než to, co jsem tam ráno dovedla 😀 . A dneska tak vyváděl i u našich, že i moje máti, která ho dycky obhajuje,tak i od ní dneska dostal několikrát na zadek - samozřejmě jen preventivně a tudíž bez reakce 🙂. Ale jak píšeš, je to pro něho změna, jak školka, tak i u nás miminko, tak se to určitě brzy spraví a když ne, tak se s tím něco bude muset dělat.

honzulka
16. říj 2010

@foglici já mám tedy děti malé,ale pravda i Jeník je jiný od doby,kdy chodí do školky... 😉 Ale v 7 letech si myslím,že mohou být příčiny různé...Nepíšeš,zda u Vás v rodině nastala třeba právě nějaká změna jako je sourozenec,těhotenství,stěhování apod.Jaká je situace doma,jaké má kamarády...Píšeš i to,že jste byli u psychologa-nic Vám neřekl?Přijde mi to takový vzdor,ale myslím,že jediné,co Vám pomůže je nějaké rodiné poradenství,kde se snad odkryje,co se děje..Vůbec bych se nebála vyhledat odbornou pomoc dřív než bude třeba pozdě.. 😒 Nejsem žádný odborník,jen jsem pracovala 8 let na dětské psyciatrii v Praze Motole a pak 3 roky s drogově závislými,tak proto bych radila řešit co nejdříve..😉

lojzina
16. říj 2010

@romana29 tak v necem ta skolka prinesla i pozitiva,to jo,ale myslim ze hodne dela i kolektiv a dalsi okolnosti...kamoska ted resila podob.problem,ale klukovi je 11 a je z toho-po navsteve pedag.psych.poradny-ADHD jak vysita---.... 😒

foglici
autor
16. říj 2010

u psychologa sme boli a ten hovoril akurat to ze ziadne tresty - ale podla mna sa tomu vyhnut neda .
ze mame prist pre nho a kamaratsky sa s nim porozpravat. skusali sme to x krat a nic nepomohlo.
teraz som mu dala trest tyzden ze vonku nepojde. a nech sa ani nepyta , lebo ho nepustime . je mi to luto ale inac to nejde.
pokial porusi aj to ze pridem potom neskor , bude mat trest dva tyzdne. a potom si premysli ci sa mu to meskanie naozaj oplati. hodinky pozna, ma ich na ruke tak nech si dozrie. mozno je to krute, ale inac to nejde.
uvidime ci to zaberie. drzte palce .

honzulka
17. říj 2010

@foglici to mi přijde dost málo od odborníka,když Vám řekne žádné tresty... 😕 A mluvil se synem?

kakaja
17. říj 2010

já mám taky 7-letého syna a upřímně, neumím si představit, že bych ho pustila samotného ven s tím, že v určitou hodinu přijde. Jsou to ještě "telátka" velice snadno se zaberou do hry a pojem o čase zkrátka nemají. Syn se nám taky změnil, je tvrdohlavý, odmlouvá a uráží se.....chodí na fotbal a mohu potvrdit, že kluci v jeho věku se chovají prostě stejně....taková velice brzká puberta. Asi bych malého netrestala, jen bych mu prostě určila místo kde si bude hrát a po určitém čase bych pro něj došla, pokud by tam nebyl, to bych teda potrestala zákazem činnosti kterou má rád, šílela bych totiž strachy - viz, aktuální případ ztracené Aničky...... ☹ ☹ ☹

foglici
autor
17. říj 2010

ano ohvoril zo synom. hovoril s nim osamote.

kirkee
17. říj 2010

Foglici, ja mam synovecka sedmileteho, chodi do druhe tridy, a presto ze to je takovy dobrosrdecny klucik, strasne mily, bezprostredni, tak co se tyce dodrzovani nejakych prikazu ci zakazu, ci proste veci, co se nedelaji, je to takove "telatko", jak pise Kakaja.
Co tak rika sestra, jak se chova ve skole a jake nosi porad poznamky, pripomina mi trosku - urcite znas serial "My vsichni skolou povinni" - toho Jirku Olivu, ktery videl pri vyucovani veverku za oknem a sel se na ni koukat k oknu..
Synovcova posledni akce, za kterou byla sestra volana do reditelny byla, ze jeho ucitelce v jeji nepritomnosti zvonil na stole mobil a on normalne prisel a ten telefon zvedl. Ucitelka mu za to samozrejme potom vynadala a volala si rodice na koberecek.
Kdyz mi to sestra vypravela, prislo mi to jako nezucastnenemu pozorovateli velmi vtipne, proste ten klucik chtel ucitelce vlastne pomoct 😀 , ovsem chapu, ze sestra uz je z nej obcas na prasky....
Je to tezke no, do tech jejich mozecku nevidime, nektere deti asi opravdu potrebuji delsi cas nez jine, aby pochopily, ze neco se nesmi delat a proc. Ze se treba musi dodrzovat cas prichodu domu a podobne..
Asi bych to zkusila resit tak jak navrhuje Kakaja, pro dite bych si v urcenou dobu prisla.
A ty zakazy za nedodrzenou umluvu mi pripadaji spravne, zase nejsou tak mali, aby nepochopili, co provedli a proc maji trest.
Tak snad u vas bude brzy lip! 🙂

evena
19. říj 2010

ahoj
já ještě tak velké dítě nemám, ale mohu posoudit od synovců o které sem se starala.. tím že ho budeš trestat zákazy nebo trestat fyzicky to zhoršíš, dítě bude ještě víc umíněné, zapřené, bude tě brát jako nepřítele, bude tě nenávidět.. mám trochu odlišné názory na tresty a abslutně je neschvaluji protože dělají situaci ještě horší a neřeší ji..
diskuse tu na koníkovi
https://www.modrykonik.cz/diskuse/tema/respekto...
podle knihy (doporučuji koupit)
http://www.knihkupectvi-bn.cz/respektovat-a-byt...

romana29
19. říj 2010

no a já znám paní - učitelku, která svoje syny bila jak koně za každou blbost a co myslíte? Dnes jsou už dávno dospělí a maminka je pro ně svatá a nedají na ni dopustit. Je rozdíl bít a bít 😉 .

evena
19. říj 2010

@romana29 to že mají k matce úctu ale neznamená že si to její kluci v dospělosti nepamatují a nemají jí to za zlé.. zvláště pokud byli biti jako koně jak píšeš 😕 to je spíš smutné..

romana29
19. říj 2010

eveno mě je jedno, co si kdo dělá se svým dítětem, pokud ho vychovává tak, jak uzná za vhodné. Důležité je, aby z dítěte vyrostl poctivý a slušný člověk, jak toho rodič dosáhne je jeho věc a vůbec tohoto tématu se to až tak netýká, to byla jenom vsuvka 😉 .

evena
19. říj 2010

@romana29 jasně 🙂 já znám tvůj pohled na věc z nějakého jiného tématu, nějak si mě utkvěla v paměti asi kvůli fotce v pasu 😉 zadavatelce jsem nabídla jen jinou variantu když ta její selhává 😉