Malá a skromná svatba. Na kolik vás vyšla?

2. únor 2025

Dobrý den
Měla jste některá malou svatbu? Na kolik vás vyšla? Chtěla bych se s přítelem vzít, ale nechci do toho cpát statisíce. Ikdyž je to den D, jsem zastánce malé a skromnější svatby, i tak může být hezká. Byla by tam jen rodina, cca 20 lidí jen, chtěla bych nějaký statek, máte i nějaký tip kde to nebude tak drahé?☺️ děkuji

marry94
2. únor 2025

My měli svatbu cca 40lidi rodina a nejbližší přátelé a za mě super. Ale dokážu jsi představit jen nejbližší rodinu a svědky za mě i ta malá svatba je krásná. A odkud jste?

20190418
2. únor 2025

Sakumprdum jsme to měli za asi 24k...bylo nas 15, nejdražší jídlo a pití, to bylo asi 13k, fotograf 5k, 1k obřad a a zbylé 5k šaty, kytka a prstýnky (máme obyč stříbrné, šaty jsem měla za 800 z Aboutyou).

terkatomanova
2. únor 2025

My měli 12-13 lidí 🙂 a to nám přišlo už moc. 🤣 nejdražší byly prstýnky - asi 36 000 a pak jídlo. O 17:30 jsme už byli doma a byla to nejlepší svatba 🤣. Fotograf nebyl, toho bych příště chtěla zaplatit taky, ale máme hezké fotky a stačí nám to.

jane46
2. únor 2025

My tajnou u lesa, jen se svedky... Tehdy za 15.000,- (uz je to ale skoro 11 let). Mela jsem liceni od kosmeticky, fotografa, svatebni noc na zamku, kde nam i extra uvarili obed... Nebyla to jen "saty a radnice". Nadhera to byla, nelitujeme...

zuzkasim
2. únor 2025

Měli jsme na svatbě 12 lidí, jen rodiče, sourozence a prarodiče. Dodnes na to vzpomínám ráda, byl to krásný den. Na obřad přišla i spousta kamarádů, oběd jen pro nejbližší rodinu. Zákusky byly v režii tchyně, měla potřebu podarovat půlku vesnice, takže jsme jí to nechali, byla to její aktivita, nemám tušení, kolik to stálo. Šaty jsem měla půjčené od sestřenice, oznámení jsme si dělali sami, fotografa jsme neměli, jen fotky, co kdo nafotil a to škoda, to mě trochu mrzí... Oběd tedy platili naši, odpoledne nám přišli na chvíli zahrát kamarádi k tanci. Takže jsme kupovali kytici, manželovi oblek, který nosí doposud🙂 Stačilo a na kvalitu manželství to skutečně vliv nemělo. Mí rodiče jsou toho názoru, že je lepší ty peníze investovat jinak a my jako novomanželé měli prioritu v investicích jinde, byla jsem těhotná a z rodiny první, takže jsme neměli po kom dědit věci na prcka.
Pokud bych se vdávala ještě někdy, asi bych opět upřednostnila něco takového, kamarády pak pozvala klidně na grilovačku na zahradu.

1pomnenka
2. únor 2025

20 lidí a na statku jako levná svatba? Tak to počítej 100.000Kč, pokud ten statek není tvůj. Nejlevnější varianta je obřad se svědky max s rodiči a grilovačka na zahradě.

drep
2. únor 2025

Obřad, oběd se svědky a druhý den oběd s rodinou. Vešli jsme se do třiceti tisíc, plus prstýnky. Ty stály jeden dvacet tisíc, ale rozhodně jsme si nemuseli vybrat tak drahý.

daasqua
2. únor 2025

Statek mi nepřijde zrovna levný, bývají oblíbené a na ceně se to projeví.
My měli malou a levnou svatbu (tedy když bych odečetla drahou fotografku). Měli jsme to vše na 1 místě, v jedné restauraci v Praze, kde jsme neplatili za nájem a dekorace, jen za jídlo. Měli uzavřený dvorek se zahrádkou, mlýnské kolo, slavobranu půjčili, bylo to takové malebné. Měli jsme to tam jen pro sebe. I to jídlo jsem tenkrát čekala dražší, na Prahu, na to že bylo super.
Takže třeba zkuste hledat nějakou malebnou restauraci, kde by se třeba neplatil nájem a vše byste měli na 1 místě. Dá se hodně ušetřit i na fotkách a videu (za což si naopak já ráda připlatit), na šatech taky, pak je otázka, kolik stojí oddávající (u nás tenkrát 1000)...

cherie24
2. únor 2025

My máme třeba domluvenou svatbu v hospodě v rodné vesnici muže. Jídlo, pití si můžeme vyjednat jak chceme, buď u nich nebo svoje/raut. Za pronájem si neřekli skoro nic. Úklid buď v naší režii nebo za příplatek od hospodské. Ubytování nemusíme řešit, neboť to mají všichni kousek a rozvoz zajistí hasiči z vesnice. K hostinci je velké dětské hřiště, takže pro děti značka ideál. Výzdobu si dělám komplet sama, což mi vyhovuje. Teď hodně frčí umělé květiny, kterých je doslova plný bazar i za pár kaček. Pokud vám nezáleží na barvě výzdoby, určitě by jste sehnali i výzdobu od někoho z příbuzných nebo známých. Nám to nabízela spousta lidí, že mají ze své svatby x beden plných výzdoby. Takže něco máme svoje vyrobené, něco půjčené něco z bazaru. Zkuste se poptat třeba takto po hostincích v okolí, třeba budete příjemně překvapeni.
Taky neplánujeme utratit všechny úspory za svatbu. U nás na tom nejvíc záleží partnerovi kvůli dětem a sjednocení jmen. Za mě bych klidně žila na psí knížku a bylo mi to úplně jedno. 🙂

elesse
2. únor 2025

Mala sice byla, ale stala nas tehdy stejne jako normalni🙂 nektere naklady jsou proste fixni, saty, liceni, fotograf, misto… levne bylo misto obradu, brali jsme se ve vojanovych sadech, coz je jedbo z oficialnich mist, tak to bylo jen za 1000.

somalicats
2. únor 2025

My měli malou svatbu před necelými 6 lety. Nejvíc jsme utratili za jídlo, na kvalitě jídla jsme šetřit nechtěli. Nebrali jsme se na úřadě, takže 1000 Kč za obřad mimo, měli jsme dost netradiční místo (manžel je fanda do parních vlaků), takže jsme využili jízdu a stálo nás to tak jen 1200 Kč za jízdenky pro všechny svatebčany. Celkem jsme se vešli do 27000 Kč i s tím jídlem (měli jsme podvečerní raut, obřad byl odpoledne) a s DJ, co nám tam hrál. Tu hostinu jsme měli v Praze, za pronájem salonku nechtěli nic, páč jsme tam objednali ten raut, kytka taky nebyla drahá, neřekla jsem, že je svatební 😀. Prstýnky za 1000 Kč z netu.

autor
2. únor 2025

@marry94 Z Ústeckého kraje, chci něco poblíž, ne Praha a tak, i kvůli tomu že ještě prostě nevíme jestli nepojedou pak rodiče domů, tak aby to nebyla nějaká dálka a hlavně např. v Praze to nebude úplně levné

autor
2. únor 2025

@cherie24 takže myslíte že jít na úřad a pak jít prostě nemám do hospody kde si to pronajemem vyjde levněji než statek, tak to jsem asi za tupce teď když napíšu o skromné a levné svatbě na statku😃

andelka
2. únor 2025

Měli jsme malou svatbu. 14 lidí, jen nejbližší. Svědčili nám sourozenci. Hudba na obřadu živě. Dvě violoncella, hrála švagrová s kamarádem. Obřad jsme měli v pátek na zřícenině hradu. Potom jsme se tam fotili. Oslava byla u rodičů v domě a na zahradě. Bylo to super.

autor
2. únor 2025

@andelka to je hezký, něco podobného bych chtěla, a myslíte že když si třeba na víkend pronajemem někde chatu protože je to teda levné oproti statku jak sem psala, že si pak můžeme provést oddávajícího? nebo se to dělá že v tom městě se oddá na úřadě a pak se teprve jde někam na chatu jako slavit? vůbec nevím😃

martulka88
2. únor 2025

My jsme měli malou svatbu - celkem, i s námi dvěma, 15 lidí. Z toho 10 dospělých a 5 dětí. Celkem nás vyšla na 100 000.
Manžel trval na dražších prstýncích (30000,-). Měli jsme kameramana a fotografa jen na obřad + poobřadové foto. Měla jsem vizážistku + kadeřnice (já, mamka a neteřinka). Ségra šla mně za svědka, její manžel mému manželovi. Šaty z půjčovny, muž oblek z HM. Boty nechtěl, měl jedny, které měl jen jednou na sobě před cca 6 lety... No a po obřadu se mu rozpadly 🤣 Dort nám dělala naše kamarádka, nějaké malé zákusky + svatební koláčky na výslužky. Do ceny jsou zahrnutá oznámení. Hostinu jsme měli v "pizzerii," kde nám udělali menu dle nás (předkrm ciabatta s paštikou, hlavní chod panenka, demi glace a grilované brambory a dezert čokoládový fondan se zmrzlinou). Platili jsme i vše, co se vypilo. Za pronájem nic majitelé nechtěli, chodíme k nim. My jsme s manželem odešli v 8, kdy jsme šli koupat malého. Ostatní v 9 večer. Obřad jsme měli na úřadě, ikdyž jsme uvažovali o soutoku v Hradci. Tam jsme se šli nakojec fotit.

1pomnenka
2. únor 2025

Oddávající může oddávat jen ve svém obvodu, určitě ne v jiném městě.

pipi_puncocha
2. únor 2025

Určitě je důležité zjistit, pod jaký obvod vybrané místo spadá a jaké dny jsou ochotni oddávat mimo určené místo. My jsme platili za obřad mimo radnici 1000kč, to je minimální položka, ale bylo nutné ladit i to datum s ohledem na oddávajícího. Jinak i ve čtyřech lze mít svatbu v cenové relaci přes 100 tisíc a zároveň taky do 10 tisíc - prstýnky, šaty, fotograf, kameraman, líčení, účes, to všechno lze i vynechat, i se rozšoupnout.

cherie24
2. únor 2025

Ano, my budeme mít na úřadě, ale šlo by to klidně i venku, když je to stejná vesnice/město, tak už je jedno kam matrikářka dojede... Co jsme koukali na taková ta místa typu statky, tak to všude na 15 tisíc jen za nájem začínalo. Navíc pokud je to dál, tak ubytování k tomu je masakr. Spousta lidí se třeba brala v parku, u rybníka, což drahá záležitost vůbec není, ale mě osobně by vadilo, že tam očumují cizí lidi. 🙂 My máme hostinec zamluvený se sálem i se zahradou. Takže je možnost být jak uvnitř v případě nepovedeného počasí, tak venku, pokud bude krásně. Jídlo by nám zajistili levně, ale na tom jediném šetřit nechci. Vaří tam opravdu takové to typické hospodské jídlo a nechci být za tupce 😆, takže to řešíme cateringovou firmou. Moje teta se ale vdávala v hospodě taky v místě svého rodného bydliště a tam třeba vaří moc dobře. Takže si zajistila jen zákusky a dort a jídlo bylo hospodské a moc dobré. Za nájem neplatila vůbec nic. Šaty plesové, aby se daly využít i po svatbě, výzdoba z druhé ruky nebo půjčená a celkově vyjde svatba na pár kaček. ☺️

teryem
2. únor 2025

Vdávala jsem se vloni. Chtěli jsme malou svatbu, jenom pro rodinu a nejbližší kamarády. Bylo nás dohromady asi 32, z toho asi čtyři děti. Chtěli jsme krásnou stylovou svatbu, ale odmítli jsme platit za všechny ty zbytečnosti. Takže celá svatba byla skoro na mně, jako plánování, příprava výzdoby a podobně.. pomohla rodina, kamarádi.. nejdražší bylo jidlo a pití..cca 30000.. na ostatním jsme ušetřili dost... Ne přímo nutně, ale prostě jsem odmítla platit desetitisíce za šaty, takže jsem je měla že shein asi za 600, 700 švadleně za úpravy..byly krásný a byly přesně takový, jaký jsem chtěla.. prstýnky nás dohromady stály cca 1200, a to jsme vybírali opravdu ty, který se nám líbily, jsou speciální..boty mě stály asi 1200, na těch jsem nešetřila 😁 chlap byl mnohem dražší, ale žádný obleky na míru..cca 4000 dohromady.. děti taky dohromady asi 3000 nebo 4000.. výzdobu jsem si dělala měsíce dopředu sama, pak koupila asi za 2000 čerstvé květiny... Dort sama, sladké taky s rodinou sama...fotil bratránek, hudbu jsme měli ze Spotify, dělala jsem si playlisty, vlasy make-up jsem si dělala sama, beztak by mi to někdo zkazil, měla jsem jasnou představu, kytku jsem si pro sebe i družičky a mamky dělala sama...báli jsme se trochu, že to třeba nebude hezké, že to ostatním bude pripadat odflakle nebo tak... Ale bylo to úžasný! Jak se každý angažoval, a opravdu jsme tam byli jen nejbližší, žádný divadlo před cizíma, tak to bylo tak v klidu a na pohodu... Ale i tak, na to, že jsme na dost věcech hodně ušetřili, i když ne přímo plánovaně, tak nás to vyšlo na dost..za jeden den..taky jsme měli představy o 20 max 30 tis... Ale pokud to není doma na zahradě s grilem, tak to není prostě možný

kleio
2. únor 2025

Ono vždycky záleží na míře luxusu, kterou si vybereš. Můžeš mít šaty za 12 000, nebo od místní švadleny za 2 000, prstýnky za 20 000 nebo 2 000, dort od profesionála nebo od známé, to jsou pak velké rozdíly v celkové ceně svatby. My jsme měli velkou svatbu, tak 120 lidí, a vešli jsme se do 80 000 (r. 2018).

andelka
2. únor 2025

My jsme to měli tak,že jsme obřad byli zařizovat na obecním úřadě, pod hradem, takže to bylo místo,kde se oddává, jen se za to priplaci. Samotný obřad jsme pak domlouvali s kastelánem, včetně povolení k vjezdu. Kam za vámi oddávající a matrikářka přijedou se musíte domluvit na úřadě. Dost často se oddává mimo obřadní síň, říká se tomu JVM - jiné vhodné místo. My jsme se brali v místě,kde nebydlí ani jeden z nás, ale rodiče manžela. Ti toho taky pak hodně zařizovali. Pro mě kadeřnici, kosmetičku, květiny ve vedlejším městě, výzdobu domu i místa obřadu, aut.. My jsme vlastně řešili jen oblečení, prstýnky a fotografku. Papírové oznámení jsme ani neměli,a koláčky a cukroví do práce pekly babička s mamkou. Dort upekla kolegyně od tchýně.
Svatba v pátek měla výhodu v tom, že jsme měli volno na obřad z práce, a potom byl víkend,takže úplná pohoda. V pondělí jsme šli normálně do práce. Většina hostů neměla problém se uvolnit, pro rodiče je volno, babičky v důchodu, děti ze školy taky bez problémů a švagrová si taky mohla vzít volno. Jen můj brácha odjížděl dřív, šel na noční.

andelka
2. únor 2025

Šaty jsem měla z bazarku, anglická značka, tuším 1200. Boty CCC, nosím je pořád a moc ráda. Manžel měl oblek z Polska, je super, chtěli jsme tmavě modrý s červenými detaily. Barva svatby byla červená, měla jsem kratší šaty a červené lodičky. Fotky máme od začínající fotografky,která dnes už je známá. Fotili jsme na hradě a potom v historickém centru blízkého městečka. Bylo to Boží.

20190418
2. únor 2025

My měli obřad na zámku, je tam obřadní síň a manžel má trvalý pobyt v te obci, takže to bylo za litr, jen jsme se museli vejit do jednoho z par terminu, ktere na tu sezonu vypisovali. A pak obed a raut v jedné z misnich hospod v salonku. My, rodiče, světci a děti. Statek už z principu nebude levný, když si vybukují celý víkend, tak budou chtit aby se jim to vyplatilo.

ondul
2. únor 2025

Ty jo ja na to tam rada vzpominam, ze jsme si to udelali, jak nam bylo.prijemne a nenechali se strhnout. Modre saty z haemka za sest stovek, prstynky jen z oceli, symbolicky, protoze vime, ze to nenosime, vlastni pipa a kytara a ohynek s kamaradama, gulas od tchana a dort od segry, par momentek cvakla kamaradka a ja fotila instaxem vsechny okolo. Doporucuju vsema deseti.

autor
2. únor 2025

@ondul to vy se mi líbilo, takový ,,hezky obycejny'' vůbec nic ve zlým, prostě malý, rodinný a určitě moc pěkný, já taky preferují spíš tohle než nějaký přehnaný luxus, ne jen kvůli financím ale prostě je to mezi mnou a partnerem a je to náš den a my si ho musíme udělat hezký podle svého , co je nám příjemný utratit za to kvanta je škoda měli jste obřad na úřadě a lak někde na zahradě?

ondul
2. únor 2025

Obrad jsme meli na stare radnici v malem meste v Podjestedi, pochazi odtud rodina meho tatinka, a oslavu na zahrade mistni myslivny

novacek21
3. únor 2025

Zkus mrknout na kavárnu za dubem na Peruci, pokud to nemáte nějak extrémně z ruky..

95newmommy2020
4. únor 2025

My měli mega lowcost svatbu.(2019) Taky se mi do toho nechtělo dávat peníze. Šlo mi jen o to být vdaná. Navíc jsem organizaci nechala na manželovi, protože mě tyhle věci nebaví.
Takže to dopadlo tak, že šaty jsem si kupovala sama z Aliexpresu 2300 Kč.
Prstýnek - 800 KČ. Ten prstýnek mi začal po čase vadit nejvíc. Teď po 5 letech mám zlatý za 5 K. Takže na tomhle bych zpětně už nešetřila.
Svatba od naší MČ. 500 Kč varhany, Hostů jsme měli 14. Já mám mini rodinu, já tam měla jen mámu, nej kámošku jako svědkyni a Gay kolegu jako doprovod k oltáři. 😃 Zbytek měl manžel. Pak byl oběd, kde si každý dal, co chtěl. To stálo i s dýškem cca 8000 K. Celkově jsme se vešli do 15K.
Fotil nám to manželův kámoš - zdarma. A nechala jsem se nalíčit od kosmetičky asi za 1000 KČ.
Na co manžel zapomněl? Dekorace, svatební dort, svatební oznámení. A co se týče aut. Tak jsem si na tu svatbu dojela sama se svoji prastarou octavku. Kde jsem si ještě zapojovala baterku ve svatebních šatech.
Ale celkově to byla taková milá, hodně na punk svatba, kde jsme se dobře opili. 😄

olusenka
4. únor 2025

My chtěli a (snad) měli malou levnou svatbu. Připláceli jsme si za místo mimo klasickou obřadní síň (zámecká kaple) a nocleh v penzionu. Svatebních hostů bylo, myslím 13, večer přijeli ještě dva. Ušetřili jsme za oznámení, dělali jsme si ho sami, za prstýnky, ty byly z chirurgické oceli za pár stovek (nezničitelné, dodnes vypadají jako nové po skoro 17 letech), za květiny - chryzantémy, které jsou levné a na jednom stonku je jich hodně, ušetřili jsme za hudbu, tu jsme neměli, jen kazeťák vlastní na pár písniček. Co mě mrzí, že jsme šetřili až moc, že jsme neměli kameramana nebo kamaráda, co by nám to natočil, jen krátká pár sekund dlouhá videa od táty z foťáku. Z obřadu logicky nic. Ušetřili jsme i za dort, svatební byl klasický medovník, k tomu ovocný v pekáčku. Největší položka byla logicky za penzion, kde byla hostina, nocleh, jídlo večer, snídaně, večer bowling.
Kolega manžela měl loni svatbu na statku někde u Plzně či Rokycan a jen samotný pronájem statku je stál 72000 Kč.