Jak bojovat s plísní v bytě?

partyzanka91
24. led 2015

ahoj holky, máme jeden pro byty s plastovými okny typický problém. Je zima, topíme, okna navlhají, jsou orosená, voda se odpařuje a na stropě nad okny se nám opakovaně vytváří plíseň. Vždycky to vystříkáme savem proti plísním a zmízí to, jenže pár dní na to se začne tvořit znova. Každý říká ať prý větráme, což dělám pokud jsme pryč a nebo po ránu tak na půl hodinky. Déle ale větrat nemůžeme, protože by tady byla zima a máme malou holčičku co nemůže nastydnout. Takže většinu dne se topí a nevětrá. Máte někdo taky takový problém? Dá s tím dělat ještě něco jiného než to jen opakovaně vystříkávat savem (navíc to savo je tady pak docela dost cejtit a nevím jestli to taky nemůže být zdraví škodlivé, zvlášť pro naši holčičku. Nadruhou stranu o plísních jsem zase slyšela že mohou způsobit astma). Děkuju za jakoukoli radu, už jsme z toho docela zoufalí. V létě je to uplně v pohodě, děje se nám to pouze přes zimu

lucaaak
24. led 2015

ahoj,my mame uplne stejny problem. Bydlime v novem byte mesic,ja mela radost z plast. oken, myslela jsem si,ze vetram dost a houby, uz jsem plisen vystrikavala savem kolem oken v loznici. Smrad nam tak vadil,ze jsme spali dva dny v obyvaku. Od te doby utiram behem dne tu vlhkost z oken,vetram narazove cely byt,zhruba 10 min ale intenzivne,a to nekolikrat denne. Je to otrava,ale jine reseni asi neni. Zatim, a musim to zaklepat, se plisen neobjevila znovu..

zulitvi
24. led 2015

V koupelně se nám pravidelně dělala plíseň. Koupili jsme Ceresit a ok. Fakt pochyti vlhkosti hodně. Nikdy jsem tomu nevěřila. Pak došla tableta v tom ceresitu a opět se začal rosit záchod a vlhkost byla fak priserna.

luciebx
24. led 2015

mame to doma taky.. uplne to nesnasim.. hele existuji taky ty masinky co filtrujou vzduch a zachycuji vodu dehumifider se tomu rika.. nebo existuje proste nater.. takova bezbarva vec co natres.. druhy den znovu a pak premalujes amelo by to chranit.. ja maluju takhle kazdy jaro.. abych mela v zime pokoj ale i tak.. na tu vlhkost mam krabicky na kazdym okne.. a mam jednu do zasuvky co vali neustale .. a proste furt je neco nekde.. asi se toho clovvek jen tak nezbavi 😒 😠

infinity
24. led 2015

Topit, větrat krátce a intenzivně a koupit odvlhčovač. Mluvím ze zkušenosti s letým bojem s plísní a vlhkostí.

blanka.k
24. led 2015

Plisen se dela tam kde je vlhko = konndenzuje vodni para. Ta v beznych obytnych mistnostech s beznou vlhkosti kondenzuje na povrsich studenych cca 13st. a min . Pokud je vlhkost vyssi, tak kondenzuje i pri vyssich teplotach povrchu. Takze resenim je snizit vlhkost (odvhlcovace), vic vetrat, a zvysit teplotu tech problematickych mist - vetsinou se jedna o nezateplene rohy, stropy atd. ( nebo spatne zateplene domy s tepelnymi mosty). Nas p nastehovani take trapila plisen (oken.ramu, tesneni lednice atd) a problem byl, ze jsme meli 80% vlhkost , mela by byt 40-60% idealne. Po vyschnuti novostavby resime opacny problem - extremni sucho - mame 20%, skrabe nas v krku, takze mame zvlhcovac a jen v obyvaku denne vyparime do vzduchu 8 litru vody. Ja jsem bohuzel zvykla furt mit ventilacky otevrene, a to dost vlhkost snizuje.
Takze pokud neni problem v izolaci objektu, nebo neni mozna, jedina moznost je snizovani vlhkosti odvlhcovaci 😉

morgan
24. led 2015

V bývalém bytě jsme s tím bojovali léta, vlhkost byla přes 80%, savo, ceresit....nic nepomohlo, nakonec pomohla jen koupě odvlhčovače, stál sice asi 5000,-, ale byla to jedna z nejlepších investic! Po přestěhování jsme ho prodali na bazaru, takže určitě by se něco levnějšího někde našlo.

minerva
24. led 2015

Taky máme koupený použitý odvlhčovač z bazaru, opravdu doporučuju, je to nejlepší investice.

katerina32
24. led 2015

@minerva jak se to přesně jmenuje jen odvlhčovač?

superkousky
24. led 2015

Tak u nás zabral jen el.odvlhčovač (Ceresit byly vyhozené peníze),ale vzhledem k tomu,že mám 3+1 (chodbu a šatnu),tak bych potřebovala čtyři.
Mám tento a každý den ho musím vylévat - http://odvlhcovace-vzduchu.heureka.cz/delonghi-...

adypro
24. led 2015

Přidávám se do kluby, holky, u nás je to ještě krapet horší. Nezapomenu, když jsem minulou zimu šla do skříně najít malé dceři peřinku (konečně začala spát občas i v postýlce) a peřinku jsem našla navlhlou a plesnivějící polštář!!! To mě fakt dorazilo.
Máme starý dům po babičce, který jsme společnými silami opravovali, dnes vidíme, co všechno jsme udělali špatně a že by bývalo lepší domek zbořit a postavit znovu. Ale co už, je v tom spousta peněz.
Náš dům poslepovaný ze všeho možného, nemá dobrou izolaci (nejde podřezat), je hodně vlhký a ještě jsou místy nekvalitně udělané omítky, takže opadávají, ale to postupně eliminujeme. Největší problém je vestavěná skříň na míru (fakt krásná), která je ale za tenkou zdí, kde je průjezd. Takže tam vzniká rosný bod, když je velká zima, pára kondenzuje ve skříni!!! Letos už si dáváme pozor, skříň máme pořád pootevřenou, aby neprochladla.
Zvažujeme koupi pořádného odvlhčovače, Ceresit je pro nás málo. Jinak pravidelně po ránu větrám a řekla bych, že je to o trochu lepší a hlavně si hlídám skříň. Na jaro už máme zamluveného zedníka, že se bude zeď zateplovat. Plastová okna už bych teď nedala!!! Jak můžu, tak suším prádlo venku i za cenu toho, že ho převěšuju.
Držte se!!!

ladyhacek
24. led 2015

řešíme stejný problém, ale máme starý dům. Větrám 2-3x denně intenzivně nárazově (jak to již zaznělo). A jinak máme mikroventilaci. O koupi el. odvlhčovače uvažujeme jenže momentálně nám těch 5000,- prostě chybí ☹ > máme alespoň ten malý tabletový v rohu kde je plíseň zaklepám a asi 14 dní není. > objelvila se když jsem udělali nové topení.

infinity
24. led 2015

Náš je značky DOMO - cca 5.000,- Kč. Výborný, teď v zimě jede každý den.

morgan
24. led 2015

My měli tenhle http://odvlhcovace-vzduchu.heureka.cz/master-dh..., byt jsme měli 1+1, prvních pár dní to jelo skoro pořád a pak už jsem pouštěla jenom tak na 2 hodinky denně a bylo po plísni, opravdu jsem litovala, že jsme ho nakoupili dřív, i když je jasný, že ne vždy je tolik peněz po kupě, každopádně ta plíseň asi zdravi nepřidá 😒

teatime
24. led 2015

My jsme nemohli koupit odvhlčovač, protože jsme se dostali do paradoxní situace, kdy se nám kvůli vyšší vlhkosti objevovala plíseň a zároveň syn začal mít laryngitidy, na což doktorka doporučovala chlad a vlhko. Kupodivu fakt dost pomohla čistička vzduchu. A ještě jeden vcelku levný detail - koupili jsme vlhkoměr a jakmile vlhkost vystoupá nad 50%, celý byt vyvětrám. Prostě sednu s malým, zabalím nás do deky a pustím na tu chvilku písničku.

liska01
24. led 2015

Bydlíme ve starém baráku v přízemí a s plísní válčíme každou zimu. Na jedné zdi nám dokonce vlhkost dokonce vzlíná do spoda podlahy. Ta zeď nebyla dělaná jako venkovní, ale byl na ní přilepený sousední dům, který je už pár let zbouraný a je to peklo. Máme odvlhčovač a každý den větrám několikrát denně, ale jen chvíli, během větrání by neměly ochladnou zdi, jinak se na nich voda začne srážet. Prostě to chce pořádně vyluftovat a zavřít. Půl hodiny je podle mě dost dlouho. A letos jak je mírná zima, tak na plastových oknech existuje mikroventilace, takže každé ráno dávám kliku na polohu mirkoventilace a zavírám až večer, když se ochladí.

whitelilith
24. led 2015

Máme něco obdobného. Takže ceresit-vyhozene prachy, je dobrej tak do koupelny běžného bytu. Odvlhcovac za 7tis- hučí to, ale funguje. Prenasim každý den do jiné místnosti, kde ho nechám tak 3 hodiny běžet, ráno vetram celý byt a pak topim. Dokonce sme za 5tis udělali nátěr na obvodovych zdech - nějaký spesl cosi. A dobry. Jediný na čem je plíseň sou teď ty plastový okna a ty jednou za čas umeju savem a hotovo. Jo a koupili sme sušičku na prádlo. Protože sušit prádlo v byte, kde se po dni neaktivit (větrání, odsávání) tvoří vlhkost 85% je fakt psycho.

misak239
24. led 2015

Zrovna řešíme stejný problém. Bylo mi doporučeno použít přípavky bez chloru, protože ten zůstává ve zdi (v malbě )v podobě solí a pak při vlhkosti na sebe váže vodu = více plísně. 😒 Koupila jsem Fungispray bezchlorový likvidační nátěr proti plísni, mají i citronový a avokádový + Fungisan bezchlorový preventivní nátěr proti plísni. To první je s rozprašovačem ( něco jako Savo). To druhé přimýcháme do barvy, až budeme malovat, protože jsme zeď museli oškrabat. 😖

minerva
25. led 2015

@katerina32 Máme tento http://www.datart.cz/Odvlhcovac-SINCLAIR-CFO-12..., přesný typ už se asi neprodává, my jsme koupili dva použité. Jeden máme stabilně v koupelně a druhý v ložnici. Tam se v zimě netopí, tak ty kouty vlhnou. Má velkou nádržku a myslím i dost velký výkon (v množství vody).

minerva
25. led 2015

@whitelilith Prosím tě, vzpomeneš si jak se jmenuje ten nátěr? To je ten jak na tom pak nekondenzuje voda? A je to jen malba nebo celá omítka? Díky.

polakova43
25. led 2015

Také máme stejný problém. Mám otevřena okna na mikroventilaci skoro pořád.Savo nepomáhá a akorát se ti tam budou dělat další plísně. My jsme si koupili chytrou houbu (biorepel) podle návodu zde omyli a napatlali no a máme klid 😉 opravdu můžu doporučit. Může se dát i do barvy 🙂 Tak snad se vám poved plísně zbavit. Držím palečky 🙂

polakova43
25. led 2015

Jo a pokud máte možnost,tak doma nevěšet prádlo...dát ho třeba do prádelny a omezit páru při vaření a žehlení atd....
Ta chytrá houba právě požírá tu plísen a neni to nic chemického což je plus už kvůli dětem 🙂

jitavrtule
25. led 2015

Pridam se k tem,co doporucuji koupit odvlhcovac.my nekolik let pouzivali Master HD s petilitrovou nadrzkou. Ceresit je na nic,u bytu s vlhkosti 80% uz nepomuze. A ceny tech velkych odvlhcovacu sly dolu,my ten nas kupovali za 5 tis. A loni v Hornbachu byl za 3 tisice. Je to opravdu nejlepsi investice-zbavíte se plisne, bude se vam lepe dychat a navic u nej skvele schne pradlo😉 mmch my nakonec nasi situaci vyresili rekonstrukci,dukladnou izolaci podlah a vestavenym systemem rizeneho vetrani s rekuperaci. Maximalni spokojenost,ale naklady oproti odvlhcovaci samozrejme uplne v jinych castkach.

lucifereeek
25. led 2015

tak nám teda chytrá houba nezabrala vůbec, sice to smyješ ze zdi, ale ani ne za 14dní je tam plíseň znova, to už i to savo pomůže na dýl, cca měsíc. To stejné ty přípravky bez chloru, plíseň tam je ihned zpátky, Teď na podzim se dělala nějaká injektáž do zdi ale to taky nepomohlo, plíseň je stále, už se nám z toho začínají kroutit i podlahy ☹ jak je i na zemi mokro. Ještě hodně přemýšlíme o tom odvhlčovači, ale zas se mi nechce investovat několik tisíc, když by to stejně nepomohlo, jinak ten ceresit stop vlhkosti je taky uplně k ničemu. 🙄

polakova43
25. led 2015

@lucifereeek co vím,tak když je zed ošetřovaná před houbou savem,tak to houba moc dlouho nevydrží a chce to opakovat...chemie jí ničí ☹ My jsme nechali zed přes léto krásně vyschnout a na podzim napatlali houbu a máme opravdu klid...je to asi individuální a nejspíš v jakém rozsahu to je.

jitavrtule
25. led 2015

@lucifereeek a proč myslíš, že by pořádný odvlhčovač nepomohl? u nás teda pomohl výrazně, opravdu to (před rekonstrukcí) byla ta nejlepší investice, kterou jsme udělali. Abych nastínila situaci - nepodsklepený, blbě odizolovaný starý barák, přízemní byt, u rybníka, vytápění elektrickými přímotopy, v nepoužívaných místnostech se netopilo. Po výměně starých špaletových oken za plasťáky....zelená plíseň na zdech, hlavně těch venkovních, okna se rosila, zasmrádalo prádlo. Tehdy jsem to řešili v první řadě samozřejmě postřikem Sava, na likvidaci té "zeleně", ale pak hned právě nákupem odvlhčovače plus jsme začali všechny místnosti (i ty nepoužívané) temperovat, na přímotopy se pořídil časovací systém, aby se udržovala alespoň trochu stálá teplota v celém bytě. Po ráno a před spaním vždy pořádně nárazové větrání, žádné ventilačky, prostě okna dokořán na pár minut všude. První měsíc jel odvlhčovač nonstop, jen se přesouval z místnosti do místnosti, vlhkost i přes 90 procent a denně to vysálo i 15-20 litrů vody. Po roce plíseň dávno pryč, vlhkost v bytě kolem 50-60%.

lucifereeek
25. led 2015

@polakova43 no právě spíš jde možná o to, že my máme tu plíseň fakt všude po zdi nemůžeme tady mít ani obývací stěnu nic, jinak by to splesnivělo. My měli napřed právě tu houbu, ale nepomohla, tak jsme zkoušeli všelicos a teď jedině savo to vybělí.
@jitavrtule no kdybych věděla že to opravdu pomůže, tak ho koupíme, ale pořád nevím, letos jsme zkoušeli tu injektáž a je vidět že to nepomohlo, na zdi máme tak do 1,5m vidět mokré zdivo a od spodu jede plíseň a i ta podlaha je dost zničená - kroutí se. Taky máme starý barák a dělá to hlavně ta jedna zeď, na opačné straně baráku plíseň není i když máme všude plastové okna, ale zrovna tam kde bydlíme a máme obývák, ložnici a koupelnu, tak ta plíseň tam je. ☹

zdenikmar
19. bře 2015

Také se přidám,máme starý barák po celkové rekonstrukci,dělali jsme kamenou drenáš,nějaké speciální izolace proti vlhosti,podřízli celý barák plechy a měli sucho až do lonské zimy.Zateplili jsme střechu,stropy a začla nám kapat voda ze stropu,téct po zdech,plesnivé zdi jak dole tak u stropu.Je fakt že vše si děláme sami lajsky,zedník řekl že máme špatné materiály na zateplení.Řekla bych že dokud jsme měli doma o 4stupně chladněji,nezateplené stropy a střechu tak ten dům dýchal a žádné plísně jsme něměli.Náš další problém je že sousedi zavezly sklep a mi máme mokré do půlky zdi,omítka drží,ale na barvě jsou fleky.Jinak jsem letos nebyla na návštěve kde by neměli plesnivé zdi.Možná´je to tím větráním,málo se větrá,topení je drahé...

jolima
19. bře 2015

Tez jsem resila obdobny problem, mam take malou holcicku. Susila jsem v byte pradlo, tak to bylo silene. Poridila jsem susicku, tak je to trochu lepsi, ale stejne jednou za mesic Savo pouzit musim. Vetram kratce a intenzivne 2x denne, vzdy v mistnosti, kde neni mala.

zuzimuk
23. srp 2015
Uživatel zuzimuk je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od zuzimuk.

Ahoj, pred nedavnem jsem o tomhle cetla clanek a zaujalo me jak se daji v dnesni dobe stavet domecky, ci byty ale se tomuhle dalo predejit. - jrd.cz/nase-vyhody ... V bytech navrhuji rizene vetrani a tak se tam nemnozi plisne..🙂 No nebylo by tohle reseni pro vsechno? 🙂

radka35
23. srp 2015

měla jsem plísen na jedné zdi v kuchyni a v jídelně kolem okna.V kuchyni jsme koupili pořádnou digestoř s odvodem ven a přesunuli rychlovarnou konvici na jiné místo.Plísenˇzmizela tak nějak sama.A v jídelně mi kdysi kdosi poradil na tu studenou zedˇnalepit ty klasické polystyrenové obklady,že se tím posune rosný bod ,zedˇnebude studená a nebude nic plesnivět.Ten kdo mi to řekl,měl pravdu.Štačily ty čtverce z hobbymarketu za pár korun.Dají se i klasicky přetřít,takže to není ani astetický problém.