Jak pomoci 22měsíčnímu synovi k rozmluvení?

strawberr
18. dub 2015

Syn -22m - je velice moc šikovný, zvládá spoustu věcí, co teprve děti o rok starší, ale už delší dobu nám nemluví ☹ . Když mu byl rok, krásně žvatlal, hezky říkal různá slova (klasicky máma, dej, ahoj,... ze složitějších i jahoda - akorát "h" nevyslovoval", když se mu něco líbilo, říkal trochu zkomolene "krásné" ). Jenže už je to půl roku, co postupně přestal mluvit, od vánoc z něj vydoluji sotva citoslovce, kterým označuje svého oblíbeného plyšáka ☹ . Vůbec nevím, proč se tak zablokoval. Kdykoliv má něco říci, křečovitě zatne pusu a nic neřekne, jen mručí ☹
Věnuji se mu co nejvíce, před spaním si říkáme pohádky, nebo zpíváme ukolébavky. Přes den si hrajeme, povídáme (nebo spíš vedu monolog), máme i různé knihy, které předčítám (dle jeho výběru)... když jdeme ven, povídáme si o tom, co vidíme a co se děje. Už nevím, co dál. Doktorka říká, že má čas se rozmluvit, ale blíží se 2. Narozeniny a dítě mluvit odmítá ☹ .

zo_ja
18. dub 2015

No, spíš je mi divný, že přestal mluvit. Náš syn taky mluvil do ca 2 let velmi málo, pár slov... rozuměl vše... k rozmluvení mu pomohlo miminko... ale to nebude asi váš případ.
Nestěhovali jste se, partnerské problémy, těhotenství, jiná změna? Očkování? Je kontaktní? Dívá se na Tebe? Komunikuje jinak? Moje dítě používalo málo slov, a nějaký znaky a prostě na to, co tehdy potřeboval, mu to stačilo.
Počkala bych na další názory, ale pokud nic z toho atp., tak mi to, že přestal mluvit, přijde divný a asi bych s ním radši někam zašla - akorát nevím, kam - PPP, logoped, psycholog.... snad někdo poradí lépe.

strawberr
autor
18. dub 2015

A přitom všemu rozumí, i složitějším příkazům a větám, např. "Když si neuklidíš hračky, Míša (náš pes) ti je zase sebere." se vším mi pomáhá, snažím se ho co nejvíce zapojit i do běžných domácích činností...

strawberr
autor
18. dub 2015

@zo_ja sice jsme se stěhovali, ale to bylo až kolem vánoc, kdy už skoro nemluvil. A stěhování ho velice bavilo, pomáhal malovat, montovat nábytek, balit a vybalovat věci... myslím, že v tom problém nebude... sourozence mu pořídit chceme, ale těžko říci, kdy se povede 🙂 . Očkování prodělal bez problémů (jen třeba teplota na 1 večer a pak byl OK ) . Sice chodím občas do školy a na praxi, ale na to je zvyklý, že ho hlídá babička nebo švagrová, studovala jsem už jako těhotná a po porodu se zase do školy vrátila, akorát s individuálním plánem, abych se mohla co nejvíce věnovat špuntovi 🙂 . Tak v tom taky moc problém nevidím...

Kontaktní je taky, má rád společnost, děti má taky rád...

pavlapl
18. dub 2015

Můj syn mluví velmi sporadicky a začal se slovně projevovat až kolem 4 roku. Doporučovala bych vyšetření u psycholožky. Syn třeba kvůli mluvení navštěvuje logopedii a od září půjde do speciální logopedické školky. Hlavně nic nepodcenit.

strawberr
autor
18. dub 2015

@pavlapl já jsem jako malá taky měla trochu problém s mluvením, ale u mne to bylo způsobeno úrazem ve 4 letech, načež jsem na dalších 15 let měla problém s vyslovováním některých písmen a ani logopedi mi nedovedli pomoci. Naučila jsem se to až teď, když si říkáme říkanky a čteme pohádky :D .
Ovšem můj případ je zcela jiný. On právě mluvit odmítá a já to podcenit nijak nechci... on umí všechno, jen mluvit odmítá :( Kolikrát mám pocit, že by snad i brzy uměl číst, když si pomalu listuje knížkami a ukazuje písmena.... jenže doktorka mi při každé zmínce řekne: "kluci mluví později, to až kolem 2 let, do 3. narozenin má dost času, pak by to bylo na logopeda..." a podobné věty ☹

Dnes jsem se o tom bavila s kolegyní, která má neteř - děvčátko ve 2 letech vůbec nemluvilo, rodiče to po poradě s doktorem neřešili (co se týče nějakého specialisty). Ve 4 letech s děvčátkem absolvovali maraton po doktorech a výrok zněl: autismus. ☹

kacikaci
18. dub 2015

@strawberr pokud prcek mluvil a najednou přestal, chce to určitě řešit..co nejdřív bych naklusala k pediatřičce, ať Vás pošle na vyšetření..a trvala bych na tom..moji kluci necelé dva roky, taky ještě moc nemluví, ale zatím to neřešíme, protože ještě nemluvili, pokud dítě mluví a najednou přestane, je něco špatně a chce to řešit

zo_ja
18. dub 2015

Souhlas s @kacikaci. Já u dr., pokud nechce dr. napsat vyšetření, které pokládám za potřebné, tak používám větu typu, že moc prosím o napsání atp., "abychom to mohli (s jistotou) vyloučit". Sice to musím zopakovat třikrát, dr. se šklebí, ale napíše.

cutie_01
18. dub 2015

Je zvláštní, že mluvil a pak přestal. Nesoustředil se v době, kdy přestával mluvit, na něco jiného? Třeba chůze nebo tak (viz poznámka, že je v jiných věcech popředu). A kdy byl (pokud už byl) na očkování proti spalničkám a spol.?

ivular
18. dub 2015

@strawberr Jen stručně: jak už tu bylo zmíněno, pokud mluvil a přestal, zavání to průšvihem (např. autismem, či nějakou neurologickou příčinou). Kdyby paradoxně do 22m nemluvil vůbec, byla by velká pravděpodobnost, že jde o pouhý opožděný vývoj řeči. Rozhodně doporučuji neurologické vyšetření - zejména když zmiňuješ nějaké křečovité zatínání úst.
A jen poznámka k očkování - ty nejhorší důsledky (tj. to, jestli a co to udělalo s nervovou soustavou), ty vidět nejsou. Berou mě vždycky čerti, když si maminky pochvalují, jak krásně jejich děti očkování zvládly a mají při tom na mysli tělesnou teplotu nebo podobné srandy (to ale nemyslím přímo na Tebe).

strawberr
autor
18. dub 2015

@cutie_01 ani nevím, co všechno máme očkované, ale jedeme tak nějak podle tabulek a nijak zle to nenese. Spíš se mu na to akorát často naváže nějaká rýma ☹ .

U těch dovedností, těžko říci... nábytek začal obcházet v 6m, v cca 8,5 už chodil sám, v 9m byl zcela bez plenek (i na noc a na cestování) a to ze své vlastní iniciativy - prostě plenku nosit nechtěl. Tehdy se mu ještě stávaly nehody z 40%, že nestíhal dobíhat na jeden z 4 nočníků :D . Od toho roku se mu stávají nehody relativně výjimečně, akorát za poslední 2 měsíce to vždy šíleně špatně nese ☹ . Hlavně když si cvrkne na postel, to dovede prožívat i 3 hodiny, než na to zapomene ☹ . Přitom za to trestaný není, uklidňuji ho, že se to stává a že to uschne...
Je fakt, že teď se i začal hodně stydět, nechce běhat s nahou prdýlkou, nedejbože aby se převlékal v přítomnosti jiných osob, než jsem já a jeho táta (popř. babička a švagrová).

Vůbec nevím, co se mu v té maličké hlavičce děje... možná jeho zručnost je na úkor slovního vyjadřování ☹ . Umí zašroubovat šroubek, zatlouci hřebík, rolovat žaluzie, prostřít stůl, obstojně se i nají lžičkou, rád maluje prstovými barvami, nebo kreslí pastelkami.... hodně ho baví i pečení, přebírání prádla na vyprání (nadávkuje prací prášek a pomůže i s aviváží...). Sám si umí odemknout i zamknout dveře, jezdí na tříkolce, pomáhá umývat podlahu, když ušpiní stůl, sám si ho uklidí... je toho hodně, co umí, většinu věcí z toho jsem ho cíleně neučila. On je z těch dětí, co se dívají, dívají a najednou to umí. (stejně to bylo i v těch 6m... bylo to ležící miminko uprostřed obývacího pokoje a najednou stál u pohovky a cupital...) . Kéž by to s tím jeho mluvením bylo stejně, že si to v té své hlavičce srovnává a pak se rozpovídá... 😖

strawberr
autor
18. dub 2015

@ivular právě toho všeho, co zmiňuješ, se taky bojím ☹ jenže nevím, jestli by nás nějaký doktor vzal i bez objednání... ☹ Naše pediatrička má pořád to její "do tří let čas" ☹ . A já se jen hrozím toho, co nastane... u různých specialistů jsou čekací termíny 6-9 měsíců ☹ Kdyby se do té doby rozpovídal, bylo by to parádní... zrušit termín se dá vždycky. Jen nevím, jak zlomit pediatričku,aby nás někam konečně poslala.... tedy někam jinam, než do háje zelenýho ☹ . A přitom je to tak skvělá doktorka 🙂

cutie_01
18. dub 2015

@strawberr Od 15 m se ockuje prave MMR (spalnicky, zardenky, priusnice), pises, ze to zacalo pred cca pul rokem, tak jestli tam nemuze byt souvislost (pokud na tom ocku byl).

strawberr
autor
18. dub 2015

@cutie_01 tak podle očkováku těch očkování moc nemáme... Poslední hexu měl kolem prvních narozenin a teprve teď v březnu měl Priorix.

slunicqqo
18. dub 2015

očkováním to být může ale nemusí , myslím, že přímo autismus byste poznala, to by se nechoval tak jak píšete, spíš má prostě na práci něco jiného než mluvení a zase se rozpovídá, moje dcera mluvila krásně v roce a půl ve větách o několika slovech, ve dvou letech uměla několik básniček a mluvila pořád a celý den, syn ted má 26 měsíců a nemluví, teda ne že by nemluvil ale oproti ní katastrofa, zatím to nijak neřeším , jinak rozumí všemu a kluci jsou asi vážně na mluvení pomalejší. řekne mami, tati, babi, dida- jako děda, papa, spojí dvě slova jako třeba mami papa. řekne koko, místo Simi na dceru volá mini , traktor ma pufa, ptáka pipi, balon biba a tím skončila veškerá jeho slovní zásoba ,ale věřím, že bude ten typ, co nemluví a pak se mu to v hlavičce spojí a jednoho dne nás překvapí

strawberr
autor
18. dub 2015

@slunicqqo kéž by... zatím to u něj tak je, že pořád nic, nic, nic... a najednou bum bác a člověk čučí, co umí. 🙂 Mohu se jen modlit, aby v brzké době přišel a řekl aspoň něco... (zatím jsem si všimla, že podle reklamy snad trénuje "tati, chrápeš" :D - ale to jen otevírá pusu a hlásku nevydá 🙂 )

pavlapl
19. dub 2015

@strawberr mě právě pediatr taky pořád říkal ať počkám že má čas že se tozmluví. Já jsem nečekala a sama jsem si vyběhla psycholožku, logopedii. Mi třeba máme ve městě speciální pedagogické centrum které je zaměřené přímo na poruchy řeči a různá postižení tak jsem se obrátila tam. Najdi si dětského psychologa a dojdi tam. Alespoň budeš vědět na čem jsi a jak se synem pracovat. Jo a nemusíš mít doporučení od pediatra.

karlajasmine
19. dub 2015

@strawberr Napadlo me, deti obcas prestanou mluvit, kdyz spatne slysi, byli jste na vysetreni sluchu? Mas pocit, ze te dobre slysi, kdyz na neho mluvis? Mame rodinnou znamou, ktere prestal mluvit syn, a pak zjistili, ze skoro vubec neslysi na leve ucho.. doufam, ze to neni vas pripad, jenom me to napadlo?

kriistin
19. dub 2015

@strawberr syn taky přestal mluvit .u nas teda po očkovani.Ted ma 4roky a 9měsicu,mluvi.
na neurologii nam doporučili davat rybí tuk esprico.

strawberr
autor
19. dub 2015

@karlajasmine slyší dobře 🙂 . Řekla bych, že slyší i to, co vůbec slyšet nemá 😀

@kriistin Děkuji za radu 🙂 . A na té neurologii vám řekli co?

kriistin
19. dub 2015

@strawberr že je v pořadku.

onno
19. dub 2015

@strawberr
Ahoj kamaráka byla nešťastná že syn nechce mluvit.Mluvila o tom s doktorkou i byla na neurologii pře tím byla i dětská lékařka.Právě tam jí řekla doktorka že má nechat dítěti svůj prostor a nechat dítě být dítětem.Že to nemá přehánět.A když číst pohádky tak jednoduché a krátké.Kde není moc těžkých slov.A jen ráno a večer chvilku.Zpívat krátké dětské písničky nic složitého.Prostě že mozeček nestíhá a moc informací ho zahltilo.Těď skoro ve 4 letech už je to v pořádku.

romantika
19. dub 2015

ahoj také bych si zasla na neuro, ale obecne je todle vek, který se velice spatne hodnoti. s reci ma spousta deti, především a často kluci problém. nam je brzy 22m a slovni zásoba oproti starsi sestre, která uz davala vety je silene zadna - auto, často ani netrefi mama, huhu vlak a jinak něco porad mele ale bez vyznamu. obzvlast když po nem chci něco pojmenovat, zvlada tak akorát slusne zviratka, tak vůbec nechce. Jen pro tvůj klid. Jsme tedy mirne opozdeni i pohybove kvůli febrilnim krecem, ale v tomto veku nam porad neuro říká, ze je ok, jen nikdo nevi,kdy se mu bude chtit 🙂)))). takze v kazdem pripade shlednuti neuro neuskodi, pediatra by nemela byt proti. pokud nechce tak si klidne zavolejte na neuro a objednejte se a reknete problém a pediatre reknete, ze uz jste objednani a neurolog se na nej koukne. nechapu, pediatr nemá sanci todle zkontrolovat. ale jinak ono se tak do tech tri let todle opravdu moc nehodnoti moc dobře. ale ja tendle pocit znam, mama je s dítětem porad a sama pozna, ze něco nei v neporadku a také se mi několikrát osvědčilo, ze intuice byla spravna. Za kontrolu nic nedate a jak radi ostatní - zkontrolovat i jiné smysly- sluch, zda nemá prirostlou uzdičku pod jazykem apod..

ivular
19. dub 2015

@strawberr Snažila bych se pediatričce vysvětlit, že neřeším to, že syn nemluví, ale to, že mluvit přestal. A obzvlášť, když jí řekneš o tom křečovitém zatínání úst, měla by Ti žádanku na neurologii dát.
A ještě k tomu sluchu - to je dost ošemetná záležitost, protože může neslyšet jen určité frekvence, což se vnějším pozorováním nepozná. Ležela jsem na neurologii s maminkou se čtyřletým synem, který nemluvil, vývojově se zpožďoval a nikdo nevěděl proč. Až na magent. rezonanci zjistili, že má těžce poškozený sluchový nerv. Ta maminka byla těžce v šoku, protože celé čtyři roky měla pocit, že syn slyší bez problémů.

strawberr
autor
19. dub 2015

@onno neboj, nic složitého nezpíváme, nečteme... a když už je v knize těžší text, tak čteme jen kousek, nebomsi ukazujeme a popisujeme obrázky 🙂

@romantika zkusím doktorku pořádně "prudit"@a ona nám to napíše 🙂

@ivular dle mého slyší velice dobře, když slyší oblíbenou pohádku, reklamu, nebo na něj zavolám z kuchyně, případně mu něco říkám, když vařím a on je v pokojíku, tak nějakým způsobem zareaguje, nebo přijde, případně donese to, co po něm chci 🙂

Ale když tak přemýšlím, asi by nám spíš pomohl psycholog nebo logoped. v noci jsem nad tím docela dost přemýšlela, že už v těhotenství se klučina odmítal projevit, když byl vblízkosti jeho táta (pořádně nevim proč). Po porodu jsme spolu nebyli a je fakt, že až po roce a něco s námi začal být častěji. Na vánoce jsme se sestěhovali... a když si tak vzpomenu, kdykoliv se syn naučil něco nového a přijel jeho táta, tak kluk to "zapomněl" a týden se to zase "učil". možná má v sobě ten blok vůči tátovi :( . A nevím, jak to pozná, nebo co, ale kdykoliv se s partnerem začnu bavit o sourozenci a plánujeme - večer, když máme klid, syn začne ze spaní křičet a následuje hrozNá noc ☹ . Když trávíme večer filmem, nebo si čtu, učím se atp, vzbudí se jen kolem půlnoci, vyčura se a spí až do rána... 😖