Jak se stravovat při kojení? Je nutné zcela vyřadit nadýmavé potraviny, které mi nevadí?

Zodpovězené
1. kvě 2019

Hezký den,

jsem ve 24 tt a pomalu se připravuju na příchod svého prvního dítěte. Jsem zvyklá si hlídat, co jím a v mém jídelníčku mají zásadní roli potraviny, které jsou obecně považovány za nadýmavé - luštěniny (jím opravdu denně, i několikrát denně, nasladko, naslano...), různá zelenina - brokolice, květák, cibule, ředkvičky....

Když mi tyto potraviny nedělají problém, můžou vadit miminku a bude trpět nadýmáním? Přiznám se, že si neumím představit, co bych jedla, kdybych měla tyhle věci kompletně vyřadit.

A druhá věc - v jednom článku jsem narazila na informaci, že je fajn si před porodem srovnat zažívání a obecně stav střev, že pak trávení lépe funguje po porodu a i dítě pak méně trpí na nadýmání. Logicky by mě napadly probiotika - takže zařadit kefíry, kysané nápoje atd? Je to pak dobré i při kojení?

Díky za odpovědi, budu ráda klidně i za další tipy ohledně stravování při kojení.

Dobrý den.

Myslím, že pro Vás mám dobrou zprávu. Kojení není nemoc a není třeba Vaše stravování předem nějak zásadně řešit. Máte patrně zdravý jídelníček plný všeho, co tělo potřebuje. Není dokázáno, že luštěniny či jiné nadýmavé potraviny jsou příčinou dětské koliky i jen obávaných "prdíků". Z praxe mohu z čistým svědomím prohlásit, že jsou maminky, které jedí naprosto vše (včetně nadýmavé či pikantní stravy) a miminka jsou v pohodě. Jindy maminky jedí jen jablka, mrkev, kuřecí a rýži a přesto děti denně hodiny pláčou. Ač velký zastánce prevence, v tomto případě bych problém doporučila řešit, až pokud opravdu vznikne.

Ohledně úpravy jídelníčku před porodem - ráda bych uvedla, že nejsem výživový poradce, ani gynekolog, mou odpověď tedy berte jako laickou - probiotika v přirozené formě by měla být každodenní součástí jídelníčku. Pokud netrpíte zácpou či jinými trávicími potížemi, nemyslím, že je nutné jídelníček před porodem nějak zásadně měnit.

Přeji pohodový porod a šťastné mateřství.


Přeji Vám krásný den.
Radka Jakubová