Je čas koupit novou autosedačku?

kajos12
5. zář 2016

Maminky,
dcera (přesně 1 rok, 75 cm, 8 kg) sedí od půl roku, hlavičku drží pevně, od 7. měsíců chodí kolem nábytku, od 10. měsíců chodí i sama v prostoru. Zatím ji máme ve vajíčku, které je do 13 kg, hlava ji nepřečuhuje, ale nohy má chudinka dost skrčené a také se jimi odráží od sedadla. Vyvlíká se z popruhů (má úzká ramena), aby viděla na tatínka, který řídí. Celkově se ji už ve vajíčku/autě nelíbí.
Bude lepší ji pořídit novou autosedačku nebo ji ještě trápit ve vajíčku? Chtěla bych jít do 9-36 kg. S jakou značkou máte dobré zkušenosti, která je co nejbezpečnější? Můžu ji už dát po směru jízdy?
Jde o to, že když s ní pojedu sama (min. 2x týdně), nebudu co minutu zastavovat, abych ji ruce zandala zpátky do popruhů.

Děkuji za Vaše rady.

vetyver
5. zář 2016

Určitě už novou, náš malý je v ní asi od 10m a to měl těsně těch 9kg... Pro dceru i syna máme Römer King II, spokojenost.

23363
5. zář 2016

My máme taky Römer King II. Používáme tak od 11 měsíců, malá měla taky tak 8 kg.

yerry
6. zář 2016

@kajos12 ahoj moje dcera sla do vetsi sedacky v 9 mesicich pri vaze asi 7,5 kg. Sama sedela uz dlouho. Vahicko ji bylo kratke a pasy uz mela pod raminky. Nicmene kdyz jsme ji kupovali tak jsme dostali od nejolika lidi a peidejcu jednoduchy tahak kdy diteti sedacku poridit. A to ze musi mit aspin 9 mesicu vek, vahu aspon 9 kg a nusi samo sedet. Vahu jsme nedodrzeli ale urcite byla pri ni vetsi sedacja lepsi nez vajicko ( ktere mimochodem nebylo moc kvalitni naeozdil od sedacky kterou jsme meli potom) koupili jsme romer king plus a mala v ni byla spokojena az do 3 let a 9 mesicu kdy dostala novou romerku tentokrat od 15 kg a to proto ze z te puvodni vyrostla na vysku 🙂 a mela tam uz malo mista 🙂

babyrenka
11. zář 2016

@kajos12 : asi Vás čekají dvě důležité věci. První bude ta, že se Vám bude vyvlíkat z pásů i v nové autosedačce, protože už ví, že to jde. Druhá je ta, že počítáte s tím, že minimálně dvakrát týdně s ní pojedete někam sama a pak ještě asi i párkrát do týdne také společně se zbytkem rodiny. Pro pravidelné časté používání není sedačka kategorie 9 - 36 kg právě nejvhodnější, hodí se spíš pro někoho, kdo jí použije párkrát za měsíc. Jednak není tak pohodlná, jako sedačka 9 - 18 kg a pak také počítejte s tím, že byste jí měli používat ještě 11 let. To žádný potah sedačky nevydrží, takže do pěti let budete potřebovat nový a nový potah, to jsou zhruba dvě třetiny ceny sedačky.

yerry
11. zář 2016

Presnee tak sedacky uni velikosti nejsou vhodne na caste pouzivani nebo delsi cesty. Nikdy nenlmuze byt sedacka stejne vhodna pro rocni dite jako pro 6 -ti lete a vice. Pokud budete pouzivat casto melo by to jit podle velikosti. Zase to neno az takova investice kdyz je to jednou za cca 3 roky...

terry1512
11. zář 2016

Já můžu za sebe i snad i za spokojenou dceru doporučit Cybex s pultikem. Nemusis řešit pak že se bude vyvlikat s pásů. Navíc dost často vidím že ty děti co mají pásy je mají špatné dotažené. Takže je to pak jak kdyby je ani neměli.

chris_n
11. zář 2016

a kde ma pasy? začátek pásů by nemel být pod rameny (za zády), ale nad rameny. Jinak je sedačka malá.

hafika
11. zář 2016

@babyrenka Nesouhlasím, nám se dcera také vyvlékala z pásů ve vajíčku, tak jsme dali romer 9-18 kg a vyvléknout se nedokáže, protože je zde pětibodový pás a z toho se tak lehce dostat nejde, narozdíl od trojbodového ve vajíčku. Máme dva typy sedačky romer 9-18 kg starší a novější (máme dvojčátka) a ani u jednoho to nedokáže (občas si sedačky střídají). A ani se o to nepokouší, co jsme vyměnili sedačky, dcery jsou spokojené, přestaly horory v autě, kdy třeba hodinu v kuse zvládly brečet... Jim prostě nevyhovovala ta poloha ve vajíčku a že neviděly na cestu. Naše dcerky byly menší, takže přešly z vajíčka až v 15 m, kdy jedna měla asi 9,5 kg a druhá 8,5 kg. Bohužel nebyl dost dobře možné dát větší sedačku jen jedné dceři.

kajos12
autor
12. zář 2016

@babyrenka Na doporučení se už dívám po sedačkách 9-18 kg. 🙂 uvažuji o těch Romerech, ale nevidím rozdíl v jednotlivých typech. A také jsou to sedačky, které jdou upevnit jen po směru jízdy...

@chris_n Má je nad rameny, ale má tak úzká ramena, že se mi vyvlékne i z kočárku, kde má pětibodový pás... 😀

masotri
12. zář 2016

@kajos12 existuje spona na pásy, aby se dítě nedokázalo samo vyvléct

chris_n
12. zář 2016

@kajos12 já se neptala kvůli vyvlekani. Ale kvůli výhodnosti sedačky 🙂

babyrenka
12. zář 2016

@kajos12 : větší autosedačka, kterou lze upevnit ještě proti směru jízdy, se dělá ve dvou provedeních. Jednak kategorie 0 - 18 kg, tam ale počítejte s tím, že její použitelnost je obvykle omezená prostorností skeletu. Protože je určená pro děti od narození do 18 kg, je obvykle skelet menší a pak z ní dítě odchází obvykle o rok dřív, než u sedaček 9 - 18 kg. Pak jsou tady sedačky v takzvaném skandinávském provedení, tedy v kategorii 9 - 18 kg, s možnosá instalace proti směru jízdy. Tam ale musíte počítat s tím, že u nás není mnoho aut, kam by se daly bez problémů instalovat, protože díky tomu, že umožní dítěti víc prostoru pro nohy před opěradlem sedadla, na kterém jsou instalované, musí mít logicky více místa za zády a pak má obvykle problém spolujezdec vepředu, nemá si kam dát nohy.