Je kontaktní rodičovství zdravé?

lrg
2. čer 2013

Najela jsem na systém kontaktního rodičovství dřív, než jsem vůbec věděla, že nějaký takový termín existuje a má dokonce svou teorii 🙂 Když jsem se o tom dozvěděla, tak jsem si koupila knížku, abych si nahonila ego, jaká jsem výborná matka 🙂 Určitě souhlasím, že je to pro psychiku dítěte přínosné, ale je to zdravé i pro jeho fyzický vývoj? Mám na mysli hlavně nošení v šátku, které doporučují praktikovat celý den co nejdéle. Nejsem žádná zkušená matka ani fyzioterapeut, ale nemělo by dítě jak roste trávit co nejvíc času na rovné podložce, kvůli páteři a aby sebou mohlo mrskat a posilovat tělíčko? Není to zrovna můj případ, my nešátkujeme, používáme jen manducu ale dcera z ní extra nadšená není. Ale tak mě to zajímá, nakolik jsou názory toho pediatra domyšlené. A co spaní v posteli? Manžel mi vyčítá, že máme v prázdné postýlce nainstalovaný monitor dechu a malá si hoví s námi v posteli, že je to nebezpečné, protože nezjistíme jestli dýcha.

Váš názor?

ivular
2. čer 2013

@lrg Já jsem kvůli tomu monitoru měla snahu, aby malý spal co nejvíc v postýlce. Jenže byl kolikový, takže monitor, nemonitor, drtivou většinu nocí spal se mnou v posteli. A co se týče nošení, byl to tentýž princip - snažila jsem se, aby byl co nejvíc na podložce a snažil se pohybovat sám. Ale úspěch s touto mojí snahou jsem měla spíš jen po chviličkách - syn byl velice kontaktní dítě a neustále mě volal, čili se nosilo a nosilo 😉
U toho nošení bych ale dávala pozor na pasivní vertikalizaci - té je opravdu nutné se vyvarovat, jinak to může udělat opravdu paseku s páteří. Čili nosit tak, aby dítko bylo pokud možno vodorovně, aby hlavička nevyvíjela tlak na páteř a pak není problém 😉

svoba
2. čer 2013

Myslím, že to zdravé je. je tady fyzioterapeut eficenka. Zeptej se jí. Nenech se nikým odradit. Je to zcela přirozená výchova.

elephant
2. čer 2013

@ivular Pasívna vertikalizácia? To počujem prvýkrát... Čo si mám pod tým presne predstaviť?

ivular
2. čer 2013

@elephant Uvádění do vertikální polohy už v době, kdy toto dítě samo ještě nedělá, jelikož na to ještě nemá zpevněné svaly. Tou vertikální polohou přitom není na mysli rovnou úhel 90 stupňů, ale i jakýkoliv menší napřímení, kterého by dítě v daném věku ještě samo nedosáhlo. Proto i odříhávat by se miminka měla nechávat v poloze tygříka. A pokud je nutno nechávat odříhávat na rameni (např. kvůli refluxu), tak pokud možno tak, aby hlavička ležela až na rameni rodiče nebo i dál, aby "neztlačovala" páteř. To představuje nepřiměřenou zátěž na páteř, která se třeba až v předškolním nebo i pozdějším věku může projevit skoliózou.
Snad je ten můj popis aspoň trochu srozumitelný 😉

jancip
2. čer 2013

@lrg Myslím, že na tohle téma se rozpoutá hodně bouřlivá diskuse a taky, že se potkáš s hodně odlišnými názory a budeš si muset sama vybrat dle svého selského rozumu. Já se přiklonila k těmto názorům, protože mi dávají smysl. Miminko se rodí s kyfózou (zakulacená záda) a teprve postupně se záda narovnávají. Proto jsem 4. trim. (jak se někdy označují první 3 měsíce od narození) vůbec neřešila, zda mám dítě v šátku nebo v houpačce, teprve pak jsem začala více dbát na to, aby syn ležel i na rovném a mohl se rozvíjet dál. Ergo nosítka a manducy považuji pro tak malinká miminka za nevhodná, byť se říká něco jiného. Upozorňovala nás na to i porodní asistentka, u které jsem dělala kurz šátkování...a to spaní? Podle některých průzkumů vychází, že v zemích, kde děti spávají s rodiči, nejsou náhlá úmrtí tak častá. Jeden z důvodů je údajně i to, že miminko, když leží v blízkosti dospělého, se učí pravidelnému dýchání a často, když přestane na chvilinku dýchat, tak mu díky cítění dýchání dospělého opět dech naskočí...ale určitě se setkáš s úplně opačnými názory a je opravdu na Tobě, čemu uvěříš Ty a k čemu se pak přikloníš.

kajalka
2. čer 2013

Jsem fyzio a můj názor je, ze začátku nosit dítko max. v kolíbce v šátku, ale rozhodně ne většinu dne, je třeba to kompenzovat volným lehem na zádech a bříšku. A pak už bych nenosila vůbec, rozhodně ne vertikálně. Příroda sama to má vymyšlený geniálně, kdyby mělo být lidský mládě nošený, udělá nám nějakej vak.

svoba
2. čer 2013

@kajalka tak není jen vázání do kolíbky

kajalka
2. čer 2013

@svoba Pro malý miminko jsem jinou vhodnější polohu nenašla. Jen varianty kolíbek.

svoba
2. čer 2013

@kajalka ale ta se nedoporučuje při potížích s kyčlema

kajalka
2. čer 2013

@svoba Tak tady se nebavíme o dítěti s potížema (aspoň jsem si nevšimla), jen obecně o nošení dětí.

katyxq
2. čer 2013

Pokud se dodržuje pár pravidel, není nošení rozhodně problematické pro motorický vývoj (http://www.nosenideti.cz/clanek.php?clanek_id=104), miminko se nerodí s rovnou páteří, ale má zádička zakulacená, to je fyziologická poloha (a esovitá prohnutí se vyíjejí až časem s tím, jak dítě samo dospěje k lezení, sed, stání) - pokud jsou OK kyčle, tak se může kolíbkový úvaz, ale některé děti ho stejně nesnesou, pak je vhodný už od malého miminka pořádně doražený vertikální úvaz s podsazeným zadečkem a zádičky dokulata, pak je váha miminka rozložena podél páteře a ani několik hodin denně nošení není problém, vhodné je samozřejmě miminko dejme tomu po 2-3h vyndat a nechat protáhnout, během dne ho za bdělého stavu dávat na pevnou podložku na záda i na bříško, v noci je naopak vhodnější měkké (hacka, spací pelíšek, nepříliš tvrdá matrace i v posteli rodičů), aby se svaly mohly uvolnit.
A spaní v posteli - neznám nic lepšího 🙂, snadné noční kojení, které navíc pomáhá usnout miminku i mamince, miminko si říká o kojení bez omezení (podpora a udržení laktace) a je nakojen ihned (nezačne ani brečet), dítě se naladí na dech rodičů a v případě problému snadněji procitne (SIDS se snižuje 🙂), riziko zalehnutí nehrozí (leda by rodiče byli opilí nebo zdrogovaní), jasný, že je potřeba dodržovat pár pravidel - nekuřácká domácnost, nepříliš těžké peřiny, matrace tak, aby se tam miminko nemohlo zabořit obličejem, atd.

katyxq
2. čer 2013

K tomu společnému spaní např. toto http://www.evalabusova.cz/clanky/vsichni_v_jedn... 😉.
Takže za mě - dej na svou intuici, kašli na frflače (co beztak závidí miminku ten kontakt a že je spokojené 😀), dělej to tak, jak to vyhovuje tobě, miminku i tatínkovi, ostatní s vámi nebydlí a tudíž jim po tom nic není. Osobně bych ale ergonosítko volila až tak od 4 měsíců, přecijen páteř nepodpírají tak dobře (ani s novorozeneckou vložkou) jako šátek, kdo se bojí vázání, může pro začátek volit šátek elastický, prý je jeho vázaní snažší - "motivační video"

https://www.youtube.com/watch?v=qYdI7HH9PW0

(aneb když to zvládne tenhle týpek, tak snad každý 😉).

madlisek
2. čer 2013

@kajalka opice vak nemají a taky nosí, že 😉 Kdyby příroda nechtěla, abychom děti nosili, tak by se děti rodily jako hříbata, co hned po narození chodí. Souhlasím, že kolíbka je nejvhodnější, na druhou stranu se ten úvaz dá mnohem více zmršit, dítě špatně napolohovat a pod., tak si říkám, že lépe nosit dobře uvázané a správně podsazené dítě vertikálně, než blbě uvázané v kolíbce.

@lrg řiď se sama sebou a tím, jak to cítíš, to je myslím nejlepší ukazatel. Náhled na to, jak moc je co zdravé se liší člověk od člověka, doktor kd doktora. Naše mladší je v šátku, když jdeme ven, kočárek pro ni používáme tak jednou do týdne, jinak je v něm starší sestra (máme sporťák s vložnou taškou). Ale doma je skoro pořád na zemi na dece, kde se už o sto šest přetáčí, takže my to kompenzujeme takto 🙂 Monitor dechu jsme nikdy neměli, tak mě netrápí to, že dítě v noci v postýlce nespí. Ale přes den jo, tak je ta postýlka aspoň částečně využitá 🙂

svoba
2. čer 2013

@kajalka já nosila v kolíbce do dvou měsíců, pak přišel na řadu vertikál. a mrňous je v pořádku, dle neurologa. nosím hodně!

jancip
2. čer 2013

@lrg Vidíš, netrvalo to dlouho a už i musíš sama vybrat ze "správného" názoru. A sice nosit jen v kolíbce a nebo i vertikálně? A tak je to se vším. Člověk musí dát na svou intuici. Protože mnohdy nemají jednotný názor na danou věc ani odborníci v dané oblasti.

kajalka
2. čer 2013

@madlisek Opičata se ale drží sama, jistě uznáš, že dítě se samo neudrží ani omylem.
@svoba To že je v pořádku teď neznamená, že bude i v pubertě, kdy tělo dostává zabrat rychlým růstem a nebo v dospělosti, kdy zas dostáváme na frak vlivem pracovní polohy. Je to každýho volba, zatím nikdo neřekl ano, nemůže to mít negativní následky, stejně tak naopak. Protože toho o pohybovým aparátu vím dost a samozřejmě se po tom v práci pídím, když mi přijde křivý dítě, chci jako matka eliminovat negativní vlivy a mezi ně řadím i předčasné nošení dětí ve vetrikální poloze, ať chcem nebo ne, gravitaci nevypneme. A protpos, zkuste si vypodložit záda polšářema a posadit se s podsazeným zadkem, jak dlouho tak vydržíte.

svoba
2. čer 2013

@kajalka a nerodí se dítě s kyfotickou páteří a nikoli esovitou? jsi fyzioterapeut nebo neurolog?

katyxq
2. čer 2013

@kajalka já bych vertikální úvaz v šátku spíš připodobnila k sezení v houpací síti (záda podepřená pevnou látkou, ne měkkýma polštářema) 😉, což jako problematické nevidím 🙂, samozřejmě za předpokladu, že je dítě správně napolohované a šátek dobře dotažený ... některé děti kolíbkový úvaz prostě nesnesou (s ne úplně dobrým vývojem kyčli - nožičky jsou u sebe, kolikové - protože se jim mačká bříško, ty s trochu vyšším svalovým napětím - jsou tam hodně omezeny pohyby končetin, vysoce kontaktní - nevidí rodičí do obličeje, neleží tváří na hrudi rodiče), co pak zvolit, je-li nutno miminko nosit (prostě protože má vysokou potřebu fyzického kontaktu, nenošené pláče, bez přítomnosti rodiče nespí), já byla a jsem pak pro vertikální úvaz, než nechat miminko vyřvat

kajalka
2. čer 2013

@katyxq V tom případě bych "obětovala" čas a mimčo nosila v náruči, popř. s ním byla v posteli. Za mě je vertikální poloha nepřijatelná.

katyxq
2. čer 2013

@kajalka evidentně jsi nepochopila, i jakém miminku píšu, je pro to i temín "náročné dítě" - to znamená, že bez nošení v šátku bych nemohla dělat věci, ke kterým ruce potřebuju - nedošla na wc, neuvařila, nenajedla se, co teprve dojít nakoupit nebo na kontrolu k pediatrovi ... (a mytí se bohužel probíhalo za brečení malé a nebo jen tehdy, když byl doma manžel)

rebelie
2. čer 2013

@lrg Myslím, že Manduca pro takhle malé dítě skutečně není to pravé, žádné nosítko, co jsem viděla (mluvím jen o ergo nosítcích, klokanky vůbec neberu v patrnost, to je mučení dětí) nedrží miminko tak pevně jako šátek... v šátku osobně nemám pochybnosti o tom, že miminko krásně drží, zádíčka mají oporu a tak... Nicméně nenutila bych se do nošení x hodin denně jen proto, že to píšou v nějaké knížce... řídila bych se tím, co je příjemné mně a mému dítěti... nemyslím si, že by dlouhé nošení miminku uškodilo, ale pokud miminku nevadí spinkat spokojeně v posteli, klidně bych to kombinovala, abych pak já sama měla sílu být s ním ve chvílích, kdy mě potřebuje... Add spaní v posteli - osobně si myslím, že zdravé donošené dítě nepotřebuje monitor dechu a že pokud jsou rodiče taktéž zdraví, neberou nějaké tlumící léky, neberou drogy a nezneužívají alkohol, tak není třeba se bát spát s miminkem v posteli - nezalehnete ho a že nedýchá by si podle mě minimálně maminka všimla... navíc společné spaní šetří mamince spoustu sil, když se miminko vzbudí, jen v klidu nakojí, nemusí vstávat, vyndavat miminko z postele, pak ho tam vracet, znovu se uvelebit v posteli a tak... A když už jsem tak dlouhá, tak si nedovolím ještě jednu radu - kontaktní rodičovství je především o probuzení nějakých mateřských instinktů a návratu k přirozenosti, nejde o to se chovat podle knížky, ale otevřít se tomu, co mi říká intuice... a skvělé je, když máš někoho, kdo k dětem přistupuje podobným způsobem, a můžete to sdílet a navzájem se inspirovat.

svoba
2. čer 2013

@katyxq já si před porodem taky říkala, jak budu vše dělat jinak, jenže praxe je jiná. dočkej času, @kajalka 😉

madlisek
2. čer 2013

@kajalka ne, neudrží, lidské maminky nejsou tak chlupaté 🙂

katyxq
2. čer 2013

@madlisek ale snahu se držet má 😀, třeba za vlasy, manžela za chlupy na rukách, holt člověk nosit má, ale pokryvem těla v tomhle směru poněkud zdegeneroval (jak začal nosit oblečení - a šátek je taky textil, takže, jak to vidím já, je vlastně nošení v souladu s lidskou evulucí 🙂).
@svoba Jojo, když si srovnám svoje názory před těhotenstvím, před porodem, po porodu a teď, tak je tam hódně velký posun (nejen směrem ke KR).

kocicinka
2. čer 2013

Nechci rejpat, ale jak se dá dojít na záchod s dítětem v šátku? Já bych se takto asi nevytento 😀
@irg dělejte to tak, jak vám to vyhovuje. To je celé. A že má na některé věci jeden z partnerů jiný názor, to je naprosto normální. My se s mužem taky na některých věcech neschodneme.Když bude dítě v šátku spokojený, tak ho nos. Když bude spokojený na zemi, nech ho na zemi. Nejsem zastánkyně "dělat věci za každou cenu", nemám ráda ideologie a zažitá klišé. A to z obou stran spektra, jak z klasické výchovy, tak z té alternativní. A hlavně, když se o něčem až moc přemejšlí, tak to taky nebývá úplně dobře 🙂

jancip
2. čer 2013

@kocicinka Dá🙂

kocicinka
2. čer 2013

@jancip no, já jsem to zkoušela jednou a prostě ne. Některý věci prostě potřebuju dělat sama 😀
a to jsem s první šátkovala docela dost. Ovšem ne proto, že bych o tom byla já přesvědčená, ale že to do mě hustilo okolí....

katyxq
2. čer 2013

@kocicinka normálně, dojdešna wc, stáhneš kalhoty, sedneš si na wc (a předtím si chytneš cípy šátku, jinak hrozí, že si je omočíš 😅), vykonáš potřebu, utřeš se, natáhneš kalhoty, spláchneš, hotovo, dítě stále spí nebo spokojené kouká 🙂, dojdeš si umýt ruce.

madlisek
2. čer 2013

@katyxq souhlasím 🙂 On ten argument, že kdyby měl člověk nosit, tak má vak, prostě stojí na vodě. Celé dějiny lidstva se děti nosily, dítě se rodí zcela bezbranné a jeho zárukou přežití není nic jiného než být blízko u matky. Mění se styly nošení a nosící pomůcky, ale podstata zůstává.

jancip
2. čer 2013

@kocicinka Tak to já jsem naopak paličatá a dělám si vše po svém🙂 Je ale fakt, že nevím, zda bych doma šátkovala, kdybych měla spokojené dobře spící miminko. Tím, že řval i v náruči a ani při chování nedokázal usnout, šáhla jsem po šátku, což fungovalo okamžitě. Později jsem s tím doma přestala a nosila jen občas venku a do obchodu a nebo nosil můj muž, který nerad jezdil s kočárem.