Maminky, co máte děti kolem 4 let, které nejsou/nebyly nemocné. Jaký mají jídelníček?

hanka158
21. zář 2019

Moc by me zajimalo, jaky maji jidelnicek deti, ktere jsou malo nebo vubec nemocne a jsou ve skolkovem veku... Snidane, svacinka, obed, vecere... A jestli davate nejake doplnky stravy. Dcera byla do 2, 5 let zdrava mela rymu snad jen parkrat, jinak nic, ale lonsky skolkovy rok byl ocistec, byla cely rok nemocna snad co 2 tydny, i v lete. Letos to zatim vypada dobre, ale musela dostat nejaky lek na imunitu na alergologii, ale uz se tak trochu desim podzimu a zimy, tak by me zajimalo, jestli nedelam chybu ve strave... Venku je stale i ve spatnem pocasi, chodi do lesni skolky, sportuje, oblekam ji tak nějak normalne, spi dost, tak tam ten problem nevidim... Dekuji 🙂

makronka222
21. zář 2019

Moje taky nebyla snad nikdy nemocna do doby, nez vlezla do skolky. Po pul roce tam uz pohoda a nemocna zas poradne dlooouho nebyla (skoro 3/4 roku)

petit.a.nge
21. zář 2019

Tim si projdou snad vsechny deti. Syn to mel takto snad 3roky az vloni byl klid. Nevim jestli pomohlo to, ze zacal hrat fotbal nebo proste vyrostl. Vysadila jsem veskere Imunoglukany atd a letos jsme jen na vitaminu C a D a zatim se drzi. Zkousim to i na sobe a pri mirnem nachlazeni zvedam davky a nachlazeni rychle mizi.

barumat
21. zář 2019

Spíš to bude budováním imunity v kolektivu než chybou na vaší straně. Každý vám potvrdí, že první rok děti ve školce spíš nejsou než jsou. Jinak dcera snídá lipánka, dopoledne nabídnu ovoce nebo zeleninu (okurku, rajské, jablko, banán, hrozno...), přes léto to, co si ukořistí na zahradě. Před spaním má polévku. Po spaní buď druhé jídlo jako my, nebo kinder řez/brumíka, když potřebuju rychle vypadnout, nebo byla polévka hodně sytá třeba. Odpoledne taky nějaké ovoce nebo zeleninu, k večeři buď odsunutý oběd, nebo chléb se sýrem, šunkou, případně toho brumíka, bu hru, pudink atd.

martiniquest
21. zář 2019

Myslim, ze je to individualni a ani to nelze ovlivnit. Syn byl kojeny 22m. Za tu dobu mel dvakrat zanet mocovych cest (krasne to korespondovalo s krizi ve vztahu mezi mnou a manzelem, coz potvrzuje psychosomatickou pricinu techto zanetu), pravidelne jsme kazde jaro a podzim nemocni - klasicka viroza bez teplot na par dni. V roce a pul prodelal setou nemoc. Myslim, ze je nemocny tak nejak prumerne. Ted ve trech letech nastoupil do skolky, tak jsem nasadila Imunoglukan, presto mame od ctvrtka vsichni slabou virozu. Jinak davam od podzimu do jara decko, narazove cecko, tu a tam laktobacily. Ji relativne zdrave, hodne ovoce, zeleniny, malo mlecneho, omezuji psenici (coz se mi bohuzel u nej nedari, protoze je milovnik peciva) a cukr, bezne doma jime netradicni potraviny - pseudoobilniny, ruzne druhy lustenin, masa primerene...

pabka
21. zář 2019

Moje starší dcera nebyla téměř nikdy nemocná, ani po 2,5 letech docházky ve školce, to za celou dobu chyběla myslím 2x týden. Stravu má nic moc popravdě. U nás to tedy stravou nebude.
Zase si to vybrala ve škole, v první tride 5x spalova angina za sebou.

20190418
21. zář 2019

Syn taky skoro není nemocný. Ani školka to nezměnila. Občas nudle. Ale jídlo nic moc. Naštěstí kromě čokolády a zmrzliny si neujizdi na sladkém, ale dostat do něj něco nového je peklo. Zeleninu jen v polivce nebo okurku a kedlubnu. Ovoce jen banán a jablko. Bilej jogurt s cornflakes, maso a příloha. Nic jiného.
Spíš to je tím, že jsme pořád venku, za deště i v zimě. Přehnaně neřeším hygienu a hodně se smějeme 🙂

ivis_b
21. zář 2019

Asi to jen stravou nebude. Syn 3 roky, kojeny 16m, doted na zdrave strave - neji zadne bonbony/susenky/cokoladu, nic smazene, zadne uzeniny atd., naopak ji hodne zeleniny i ovoce a je nemocny casto. Ve skolce je od dvou let, ale marodil casto i pred tim. Tak nevim.

pink_unicorn
Autor odpověď smazal
Zobraz
syrinxka
21. zář 2019

@hanka158 moje malá byla do 2,5let zdravá. Pak nastoupila loni do školky a střídalo se to většinou po týdnu, týden nemocná, týden zdravá. Imunoglukan ani vit.C nepomohly. Letos nedávám nic a zatím nic nezameskala. Tak uvidíme. Nikdy předtím nebyvala nemocná, až v tom kolektivu pořád rýmecky, kašel apd. Naštěstí nic horšího. A zelenině a ovoci nikdy moc nedala. Nejvic má ráda maso k obědu. Svačiny ideálně namazane pečivo, brumiky. Semtam banán, hrozny nebo jablko. 1x týdne čoko jogurt, 1x týdne kakao, vic do ní nedostanu. U nás hrála loni trochu roli i psychika. Do školky moc ráda nechodila, za to letos si to užívá.

izz76
21. zář 2019

Moje dcery do 3let nebyly nemocné vůbec, ani rýmu, nepotřebovaly žádný lék.. Ve školce se občas něčím nakazily, rýma, kašel, první rok tak 3x4,pak už méně.. Obě byly dlouho kojené mladší dokonce přes 3r,statsi 2,5r myslím, že ta dobrá imunita je díky tomu... Starší dceři už je 21let a já dokážu vyjmenovat kolikrát byla nemocná, atb měla 2x,mladsi je 5 zatím bez atb.. Jídelníček má normální, ovoce, zeleninu má ráda, mléčné výrobky naopak ji minimálně, žádné doplňky, stravy nedávám.

rebe
21. zář 2019

Osobně víc než stravu podezírám vzduch a celkově čistotu životního prostředí. Ale souhlasím, že na strěv hodně záleží. Pochybuju, že bys dělala nějakou zásadní chybu, pokud jde o skladbu jídelníčku,každého asi napadne, že je potřeba dostatek živin a vitamínů. Zkus se zamyslet, jestli používáš top suroviny: žádné maso z velkochovů, bio ovozel, pečivo jen z primárních surovin... Pokud chodí do lesní školky, a přesto hodně marodí, nejspíš někde nějaký zádrhel bude. U nás děti skoro nemarodí.

jajulin
21. zář 2019

Tu otázku, proč jsou některé děti tak nemocné a jiné ne, si kladu dost často. Ale naštěstí jsem na druhé straně barikády. Mám ve školce třetí dítě a nikdy jsem nezažila, že by byly nějak víc nemocné. Ano, občas ano, a sem tam i ATB, ale neustálé rýmečky a kašlíky jsem naštěstí nikdy neřešila. Většinou si zamarodí 1-2 týdny v roce, jinak jsou OK. Kolem nás jsou děti nemocné mnohem častěji. Přemýšlela jsem nad tím, co dělám jinak, a dospěla jsem k názoru, že je to asi celý komplex drobností. U nás tedy takto:
- genetika - sama jsem jako dítě nebývala nemocná, manžel asi také ne.
- stravu neřeším, razím heslo, že všeho s mírou, tedy i sladkosti. Na druhou stranu mají rádi polévky - vývary a ve školce a ve škole většinou sní to, co dostanou.
- za 10 let mateřství a 4 děti jsem nikdy nic nesterilizovala, nic nevyvářela, dezinfekční prostředky nepoužívám, vše jen oplachuji vodou nebo otírám.
- teploty srážím až kolem 39 stupňů, samozřejmě podle stavu dítěte. Ale když je v klidu a nic ho nebolí, jen leží a spí, nechám teplotu i nad 39. Často se stalo, že večer byla teplota kolem 39 a ráno se dítě probudilo úplně v pohodě.
- stabilní rodinné zázemí v rámci celé široké rodiny. Milující babičky a dědečkové.

luciebx
21. zář 2019

Můj syn má 9 let a mužů říci ze v podstatě není nikdy nemocný. Krom občas střevní nebo 48 hodinovka. Atd měl v životě možná 2x a to ze furt blbě pokaslaval. Ovoce skoro nejí. Zeleninu ano. Ze bych do nej rvala vitaminy to tak v zimě v období chripek. To je cele. Jinak jídlu moc neda.

hanka158
autor
21. zář 2019

@jajulin moc dekuji za odpoved, a jak částo jite maso / mlecne vyrobky jestli se muzu zeptat?

ivular
21. zář 2019

Až do cca sedmi let měl syn maximálně jednu rýmu za rok (a ta trvala tak 2 nebo 3 dny, víc ne). Nic jiného přenosného nechytil.
No a ten jídelníček: až do 2 let věku byl PLNĚ kojen - což chápu, že je informace, která Vám nepomůže;) Jinak nic zvláštního v jeho jídelníčku nebylo - snad jen, že stále vypil každý den relativně velké množství mléka. Jinak jsem se snažila omezovat sladkosti, nicméně jeho otec jej naopak krmil sladkostmi velmi hojně, takže v tomto to asi taky nespočívalo.
Doplňky jsem nedávala žádné.

ladyhacek
21. zář 2019

Syn první rok ve školce taký blbý, druhý o něco lepší. Nasadila jsem hlavně probiotika - imunita začíná ve střevech.
Teď jsem zjistila že jedna známá nemá vůbec nemocné děti ( ale ty jsou už kolem 8let) dává jim kozí kolostrum
Takže jdu studovat 🙂

neomenia
21. zář 2019

Ahoj. Moje dcera nyni 5 let, ATB nikdy , obcas ryma, obcas kasel. Ji podke me zdrave, denne ovoce i zelenina, sladkosti omezuju hodně, maso miluje, ale omezuju take, jinak by ho jedla snad porad, denne jogurt ( bily), pečivo, müsli. Casto zeleninove polevky, aleslon 1x tydne ryba, snazim se i casteji. Nejime doma skoro zadno ceskou klasiku typu knedliky s masem, dle me to neni nic, na co bych měla dítě zvykat. Obcas tyto mnamky ji u tchyne. Žádné vitamíny nedavam. Pak myslim hraje roli i to, že byla dlouho kojena a vaginalni porod. Doma od miminka zvíře - kocka. A v neposlední řadě - psychika, rodina uplna, stabilni, nehadajici se. To se hodně opomiji!

mysicka_lb
21. zář 2019

Synovi je 5,5 roku, imunitu má myslím dobrou. Nemocný býval hlavně v období, kdy jsem přestala kojit a pomalinku se začleňoval do dětské skupiny (bylo mu cca 2,5 roku), po pár měsících tohle přešlo a třeba za loňský školkový rok měl jen jednou pár dní rýmu bez teplot, jinak nic. Jídelníček je špatný, dostat do něj ovoce je boj a o zelenině ani nemluvím, navíc babičky rozmazlují sladkostmi. Ani toho moc nenaspí. Venku tedy býváme každý den, ale nemáme zahradu a nežijeme někde v lese v Krkonoších, takže ani tohle není nijak zářné. Řekla bych, že největší roli hraje dědičnost. Já sama jsem jako dítě byla "nemocná" vždy tak týden v roce, což spočívalo v tom, že jsem si jednoduše vyklepala teplotu na teploměru a výrazně zveličila příznaky "těžkého" rýmového onemocnění, abych nemusela do školy.

alenka_p
22. zář 2019

Tak syn 3,5 ve školce už druhý rok a nemocný byl všehovšudy asi dvakrát. Žádné doplňky na imunitu nedávám, jí spíš blbě než zdravě, na UM byl od narození, nikdy nebyl kojený. Myslím, že máme spíš štěstí, než že bychom to nějak ovlivnili...

lennus
22. zář 2019

@hanka158 Syn je celkem zdravý až na drobná nachlazení v zimě, i když od 5. roku už skoro ne, ale s nástupem do MŠ trochu nemocí přibylo, byl doma asi 3x po pár dnech během prvního půl roku. Když jsou zahlenění, vysadím mléčné a snažím se omezit cukr a bílou mouku, v zimě ne citrusy, ochlazují tělo, spíš sezónní a lokální ovoce q zeleninu a doporučuju saunu, máme tu i skupinu!

chanddra
6. kvě 2020

Ahoj, můj syn nastoupil do školky ve 3 letech a 3 mesicich a od zaří prinesl 3x rýmu. Deti kamaradek furt jen doma s nejruznejsími nemocemi. My nic, zdravý, ta první rýma byla asi nejhorší, měl poprvé v životě i kašel. Mám i mladšího, ani jeden jestě neměl antbiotika, chytli jen 6.nemoc. Starší ještě 7.nemoc a 2x zvracel a prujem. Rýma a teploty občas, jako u všech detí, ale vetsinou z toho nic není. Tak nevim čim to je. Snad jen - kojení jsou dosud oba, i když starší byl cisařem, mladsí vaginalne 🙂 Nic jsem jim nedávala, parkar nejaká probiotika, vigantol jsem flákala. Co chodí do školky dávám Kouzelné kapky a Sirup z 14 bylin od Alta herba (najdeš na netu). Čajíčky moc nepije, pijou mi hlavne vodu a ovoce miluji oba zeleninové polevky i maso (tak 1-2x tydne). Jinak baští už oba skoro vše, s druhým už jsem na "bio" rezignovala, ale třeba bonbony a lízatka a ovocná piticka u nas nekupujeme. Teď v souvislosti s koronavirem jsem si uvedomila jednu vec. Kupovala jsem dezinfekci a napadlo mě, že jsrm vlastně do teď v domacnosti zádnou nepouzívala. Kromě hubení plísně, výjimečně Sanytolu na praní a antibakterialního gelu na ruce na cesty. Jsem nejspíš prasátko. Ani jidelní zidličku nedrhnu dezinfekcí, jak je to v té reklamě. Vytírám podlahu jednou za uherák a detem je to jedno a baští co jim upadne na zem. S prvnim jsem byla trochu opatrnější a s druhym už na to dlabu. Baští pisek a trávu... Syn chodí rád doma nahatý a bosý a pry mu není zima, tak ať se otužuje 🙂 Backurky jsme poprvé kupovali až do školky. Očkovaní jen to povinné, ono to prý imunitu naopak oslabuje. Sama jsem alergik, ale co kojím neberu zádné prášky a celkem se mi to lepší. Byla jsem detstvi pořád nemocná, mama nas brala k doktorovi jen jsme zakšlaly a doktorka dávala sama antiotika. Imunita se mi zlepšila až teď s detmi.