Maminky, které trpíte na opary na rtu

markyf
30. črc 2015

Maminky, které trpíte na opary na rtu - mám 3 týdny do porodu a během těhotenství jsem měla 2x opar, mívám ho celkem často. To by teď nevadilo, ale bojím se, že až se mi narodí miminko a budu mu dávat pusinky, tak to ode mně může chytnout a u malých dětí je to prý moc nebezpečné. Samozřejmě, že hned jak si oparu všimnu, tak ho pusinkovat nebudu a vezmu si roušku, ale co ty začátky oparu, než si ho všimnu? Například včera se mi udělal opar cca kolem 14h, ale určitě se tvořil už od rána, tak co kdybych miminko ráno pusinkovala? Slyšela jsem, že ta první fáze oparu je nejvíc infekční. Ale to bych ho zase nemohla pusinkovat nikdy, ne? ☹ Jak to řešíte vy? Nemáte taky strach? A když jsem měla opary v těhotenství, tak nebude mít moje miminko alespoň ode mně už na opary protilátky? Díky za všechny odpovědi a typy!

pabka
30. črc 2015

@markyf ahoj, mívám opary hodně často, máme je v rodině.. a moje tříletá dcerka uz ho měla 4x, vždy ho chytla ode mě přesně jak pises - asi od pusinek ještě než se mi vyrazil ☹
Takže bohužel radu nemám, jen bohužel můžu potvrdit, ze to dítě může chytit... ☹
Na druhou stranu ode me ho manzel nikdy nechytil.. takže asi i záleží na každém, jak je náchylny...

markyf
autor
30. črc 2015

@pabka a neměla nějaké komplikace? Pokud má jen opar, tak je to v poho, horší jsou horečky, četla jsem i o zánětu mozkových blan.... A měla někdy opar jako miminko, třeba do 1 roku? Manžel to ode mně taky nikdy nechytil...

pabka
30. črc 2015

@markyf ja mivam opravdu velke a hodne bolestive opary, za to ji nikdy vubec nebolel, ani o nem nevi (a to ho ma vzdy na stejnem miste v koutku a tim ji i praska... ) a zadne jine pruvodni znaky nemela. Ale mela ho vzdy taky pomerne velky. Prvni mela tusim nekdy v roce.
A jednou měla aftozni stomatitidu, nevím, zda z toho a to byl tedy masakr. To ji byl rok. Zatím nejhorší věc, co nás potkala.. ale to není jisté, ze bylo z oparu.

mysonek
31. črc 2015

@markyf ahoj, na opary také trpím, i jsem je měla v těhotenství a moje holky (22 měsíců a 6 týdnů) to zatím nechytily. Nebezpečné to je u novorozenců a malých kojenců, ale tam si myslím, že přetrvávají nějaké protilátky z doby těhotenství (pokud maminka opary mívá). Pak už to tak nebezpečné není. Primoinfekce je herpetická stomatitida (afty v puse a teplota), potom virus v těle přetrvává a při oslabení organismu se udělá opar. Zánět mozkových blan je nebezpečný, ale naštěstí vzácný a hrozí spíš u někoho s oslabenou imunitou nebo u toho novorozence, ale tvoje dítě bude mít určitě protilátky od Tebe.

mirun
31. črc 2015

Opary se mi dělají, co si pamatuji. zrovna ted mám na horním rtu. 😒 . Moje děti, ani manžel je ode mě nikdy nechytli, nebo o tom nevím. Ani jednoho jsem s oparem nikdy neviděla a já je mám každou chvilku. mudr mi tvrdil, že je způsobuje vir v těle, nedá se vyléčit. ☹. mě nejvíc pomáhá zovirax. jak mě začne svědit ret, hned to místo mažu. opar mám po mazání poloviční, většinou se mi neudělá ani ,,puchýř" a brzo zmizí....

pavlapl
31. črc 2015

Já mám opary každou chvíli a děti je ode mě nikdy nedostaly. Když budeš kojit tak bude mimi v mkéce dostávat protilátky proti oparu.

katynka83
31. črc 2015

Mě na opar vždy pomůže gel Urgo z lékárny, jak cítím pálení na rtu, rychle to potřu, udělá to takový průhledný film, ve většině případů mi pak ten opar ani nakonec nevyraší, je to fakt super věc. Když už opar vyleze, tak to ten gel docela rychle vyléčí.

jarkakr
5. zář 2015

Dcerka teď ode mě chytila herpes vir a má z toho (podle wikipedie určitě) šestou nemoc. Naštěstí je odolná, takže teploty jen 37 - 38, ale dneska se osypala a je na nurofenu, úplně po něm ožije, tak jí ho dáváme. Taky nevím, co s tím, naštěstí je mívám tak 2x do roka a spouštěč je určitě stres. A taky mi pomáhá dobrá zubní pasta, normálně si s ní občas preventivně přetřu rty a zase to umeju, mělo by to pomáhat. Aspoň je tohle tip od mojí babičky a určitě opar rychleji hojí.

klaarka
5. zář 2015

Já jsem měla plnou pusu oparů díky porodu. Dceři bude letos 6 let a neměla ode mě jediný za celou dobu. A to na ně trpím dost.

dorje
23. zář 2015

Pomaha gel urgo, i proti sireni nakazy, a zazrak je avene cicalfate LOTION a bkomplex forte🙂 jinak ten strach vas prejde🙂))

zulitvi
23. zář 2015

Taky trpím na opary, Vendovi je 17 měsíců a zatím ho neměl naštěstí. Ani mě teda nenapadlo, že bych si brala roušku. Jen jsem se musela hlídat, abych ho nepusinkovala.

eanie
23. zář 2015

@markyf mala som opar ked som kojila - male malo 2 mesiace umyvala som si stale neustale ruky - pred prebalovanim, kupanim, prezliekanim, pred kojenim - na kojenie som si zakryvala usta satkou - pretoze som sa bala ze sa zabudnem a dam mimcu pusu 🙂 A inak som sa ho dotykala len cez oblecenie 🙂 Samozrejme som bola cely cas v pozore a mimco je ok 🙂

ilona87
2. pro 2015

Mě pomohl česnek. Hned jak jsem cítila, ze se klube, tak jsem si oloupala a rozkrojila česnek a potirala. Super. Vůbec nevybehl.

eva518
2. pro 2015

mě pomáhá úplně nejlíp Cannadent tinktura. Dělá ji stejná firma jako konopnou dětskou kosmetiku Robátko a používala jsem ji i těhotenství, kdy se žádný Zovirax a Herpesin používat nemá. Trošku štípe, ale i velký puchýř potíráním seschne a doba léčby je poloviční než u různých mastí nebo náplastí. Stojí cca 70,- a tu lahvičku 1,2 ml mám už dva roky 🙂 protože stačí malinko.

michalusenka
28. pro 2015

me pediatricka rekla at si davam naplasti na opar ale tim se mi to nehojilo a spis mokvalo (snazila sem se to vydrzet dlouho ale...) takze sem dala male rukavicky 🙂 a samozrejme nepusinkovala