Může restaurační strava uškodiť 3-leté holčičce?

tatulda
13. bře 2010

Ahoj, jen jsem se chtěla zeptat na Váš názor. Moje sestra má tříletou holčičku a každý den chodí na oběd do restaurace. Dává si tam většinou jen polévku, když má ještě hlad, tak hranolky. Jak moc jí může taková strava uškodit? Doma jí jen o víkendech, to si ji brávají k sobě babičky.

terezka044
13. bře 2010

to je skoda. ak ma dieta zle stravovacie navyky vybudovane odmalicka (a hranolky a taku jednotvarnu stravu za zdrave teda nepovazujem), tak bude mat v buducnsoti problemy so stravovanim samotnym a mozno aj s obezitou. urcite teda je to pre deti zataz jednak na pecen, a velmi na srdce.
mal by jest vela zeleniny, masko, ovocie, ryzu, strukoviny, oblininy. ako papa ranajky, desiatu, veceru atd?

lena13
13. bře 2010

ahoj,my taky nekdy chodime s malou do restaurace tak jednou za 4 mesice,ale nikdy ji teda nedavame hranolky.ja varim kazdy den kdyz dojdu z prace,ale hranolky teda mala neji.mela jen jednou u babicky.nemyslim,ze takova strava je pro takove male dite vhodna,ale to je muj nazor 🙂

criterska
13. bře 2010

Ahoj, to je divný..Proč sestra nevaří? No, hranolky asi moc OK nebudou, ale celkově to nechápu..Já se snažím, aby měl Tadík pestrou stravu, vařím každý den, občas máme teda jídlo na dva dny, ale v restauraci prcek ještě nebyl 🙂 No, vlastně jednou, to mu bylo tak půl roku, ale ne na jídle 🙂

lena13
13. bře 2010

terezka co je pecen 😅

terezka044
13. bře 2010

criterska my sme tiez boli v restike len raz a tiez tam nejedol ale este je malicky na to aj tak.. 🙂 🙂

nevesta
13. bře 2010

jatra 😉

criterska
13. bře 2010

Terez - já proti chození do restaurace nic nemám 🙂 Ale všeho s mírou, kór u takové malé holčičky a každý den.. 😕 My bysme Tadeáška i vzali, ale chvíli neposedí a z jídla by asi nic nebylo 😀

terezka044
13. bře 2010

ved to ze kazdy den, to by mi vadilo... a deti su neposedne ako vravis 🙂 🙂

lena13
13. bře 2010

nevesta diky 😵 se omlouvam 😅

terezka044
13. bře 2010

😀 😀 pohoda 🙂

criterska
13. bře 2010

To jo 😉 Nedovedu si představit, že by malej vydržel třeba půl hodiny sedět než by nám donesli jídlo, je zvyklej pořád poletovat, mám z toho strach, my počkáme, až bude větší 🙂 Ale už se na to těším, až si někdy třeba vyrazíme na pizzu 😎

vercak.
13. bře 2010

já jsem teda byla s malým v restauraci třikrát. byl tam dětský koutek, takže si tam hrál a k obědu měl polévku hustší a rizoto nebo brambor s kuřecím řízkem (bylo to dětské menu, takže nesolené, nekořeněné). Jinak proti obědu v restauraci nic nemám, ale ne často. Každý den je fakt moc a nechápu, proč maminka na mateřské doma neuvaří, i kdyby jen nějakou rychlovku.
Štěstí, že děti chodí do školky a tam pak už obědy mají normální. 😉

terezka044
13. bře 2010

my mame pri nas jednu fajnu kaviaren, tusim tam aj varia.. je tam velky detsky kutik s hrackami, kobercekom,smyklavkou.... je to fakt super, vojde sa tam dost vela deti, hned pri tom sa da jest, su tam detske stolicky. tomu vravim baby friendly 😉 😉

criterska
13. bře 2010

Tak my také chodíme do kavárničky, je rozdělená skleněnou stěnou na dvě části - jedna část je klasická kavárna, ve druhé je veliká dětská hernička, pár stolů pro maminky - tam chodíme docela hodně často - hlavně teď přes zimu..Tadík si vždycky hraje - taky je tam skluzavka, bazének s míčky, prolézačky, skákací hrad...Tam je to fajn, já si dám kapučíno a malej si vyhraje.. 😉 Teď tam začínají pomalu zavádět i vařená jídla.

terezka044
13. bře 2010

to mate super. alexik je este maly tak zatial sme stale doma, navyse teraz chory... uz nech je teplo a da sa chodit vela von 🙂 🙂

criterska
13. bře 2010

Taky zrovna marodíme ☹ Už podruhé za sebou v krátké době - to je to nejhorší co může být, malej se nudí a už nevíme co pořád vymýšlet..Taky už se strašně moc těšíme na jaro a hlavně na léto 😉

tatulda
autor
13. bře 2010

Ahoj, taky jsme se jí na to s mamkou ptaly, ale ona se celkově na toto téma moc nechce bavit. Nechce se jí vařit, protože je to zdlouhavé, vařit jen dvě porce namá cenu, číšnice v restauraci jsou její kamarádky, tak si aspoň splkne a Vanesce se tam také líbí... Horší je, že už si toho všímá čím dál víc lidí a chodí si "stěžovat" i našim do práce.. A k tomu ostatnímu jídlu: Vaneska je hodně vybíravá - prý to má po tatínkovi. Nejí žádné ovoce ani syrovou zeleninu, jí ale aspoň zeleninové polévky. Takže v podstatě jí pořád jen polévky, brambory na všechny způsoby, kuř. řízky (jinak maso nedá do pusy), jogurty, krupicovou kaši, šulánky s kakaem, pečivo s máslem, sýrem nebo medem. Víc nic. A miluje sladkosti.

ladywitch26
13. bře 2010

tak malemu decku hranolky? 😲 no ano, aj tu vidim obcas divne veci, mamicku tlaciacu nakupny kosik, v ktorom je rocne dieta a dlabe do seba slane octove chipsy. ale to clovek aj hned vidi, kam sa tak dopracuje. polovica deti v skolach obezna.
inak aj ked si da mala len tu polievku v restauracii, vsak tam je to vsetko posolene, pokorenene, takze tiez to nepovazujem vhodne na kazdodennu konzumaciu pre tak male dieta. nepoviem raz za cas, ale stale? a to je taky strasny problem pre zenu, ktora nemusi byt ani na materskej navarit? ked nema cas kazdy den, tak nech navari plny hrniec, bude na dva dni a zvysok moze dat do mrazaka. ja pracujem, nakolko tu je materska len pol roka, ale aspon 3x do tyzdna si najdem cas nejaku tu polhodinku na uvarenie. kupim kusok masa alebo ryby, hodim do hrnca, pridam nejaku zeleninu a nemusim sediet pri hrnci, ta polievka sa uvari aj sama. potom maso vyberiem, k tomu spravim zemiaky, ryzu prip. cestoviny a ma na dva dni. to je fakt taky problem?

vercak.
13. bře 2010

tatulda - podle mě se setra jen vymlouvá, že je zdlouhavé vařit a že vařit 2 porce nemá cenu. Já taky vařim v malým množství, když máme tatínka v práci a nebo je taky možnost uvařit velkej hrnec omáčky, tu si zamrazit do malých misek a pak to má jako když to najde. no jo, holt každej jsme nějakej jinej no. Náš Robin je třeba taky mlsnej na sladký, ale má rád omáčky s knedlíkem a pak polívky. A když se mi nechce faskt vařit, tak oškrabu 3 brambory, udělám kaši a k tomu třeba rybu nebo vajíčko 😉

terezka044
13. bře 2010

tatulda to ale pekna blbost. ze vyberavost po tatovi. za stravu su zodpovedni rodicia a tym pristupom tvojej sestry sa ani nedivim ze je mala taka prieberciva. my sme s detmi v nasej rodine vzdy jednali rovnako =chces, jedz, nechces, nechaj tak. nic ine nebude.
neter je tiez vyberava, ale vie, ze kym nezje zeleninku a co treba, nebude nic ine a zostane hladna. vie, ze ked to nespapa a chce sladke, ziadne sladke nebude. a to mala velky problem nieco zjest, ale casom to pochopila.

dcera tvojej sestry je akurat vo veku ked uz ma prebadane, kam moze zajst.. a co sa tyka tychto hranic ich ma posunute asi dost blbo. ale ked to tak vyhovuje tvojej sestre, s tym ty bohuzial nic nespravis.

nasi rodicia (mna a mojich bratov) nas vychovavali v tomto priserne. otec nam odmalicka daval salamu, udene salamy, klobasy, cokolady, mali sme vsetky tieto nezdrave veci kazdy den uz odkedy si ani nepamatam. ako polrocnej mi dali segedin, vsak co... v 12tisch som mala obezitu nemala som kamaratov no hropzne detstvo. k tomu sa vdaka strave pridruzili problemy so stitnou zlazou. teraz budem brat lieky uz asi nastalo.

v 14tich som si povedala dost, naucila som sa varit, zdravo sa stravovat, schudla som 15kil a vyrastla som trosku, zacala som vela sportovat (hoci som sportovala aj ked som bola mala, ale to je o inom trochu).

vzdy to moze sama zmenit ked chce, ale zle zaklady nie su dobre.
brat

terezka044
13. bře 2010

inak k tym malym porciam to je fakt len vyhovorka. baby pisu dobre ze sa da navarit na viac dni.

ja ked malemu robim zeleninovu polievku s maskom tak polku zjem ja, 1/4 on a na druhy den ma dalsiu porciu,alebo varim aj kazdy den a mam aj ja polievku. 🙂

terezka044
13. bře 2010

to brat tam nema byt neviem ako sa to tam dostalo 😕 😀

tatulda
autor
13. bře 2010

No s tím, že s tím nic nenadělám máte asi pravdu. Sestře se těžko něco vytýká. Hned se naštve, tak už to ani nezkoušíme. Ale hodně mi vadí, že Vaneska takhle od malička chodí po hospodách.. Jí tak už od roku. Obézní nemá být po kom, je štíhlunká, spíš se bojím toho zdraví.

terezka044
13. bře 2010

tak nemusi byt obezna navonok moze sa jej ukladat tuk okolo maleho srdiecka a s tym mat potom problemy ☹

mikulka
13. bře 2010

Která pravidla porušuje: | Zruš Tak tříleté dítě už může jíst jako dospělý, ale jde o to, do jaké erstaurace jdou, a co si tam dává. Hranolky jí teda moc živin nedodají!
Já jsem pro domácí stravu a malýmu vařím od půl roku vše sama, skleničky jsou a byly u nás velikou vyjímkou, ale pokud třeba někdo neumí vařit a má peníze na restauraci, ok. Ale výběr restaurace musí a jídel musí být ostražitý!

Existují i zdravé restaurace. Třeba country life dělá dobré obědy, ale bezmasé.

vodnarky
13. bře 2010

tatulda-nechapem ako si jedna mamina nedokaze uvedomit,co je pre jej dieta dobre a zle.. 😒 ..odkedy ja mam dcerku,tak myslim hlavne na tu zdravotnu stranku..co sa tyka stravy a hygieny..a ona si ako mysli,ze je to uplne v pohode?

tatulda
autor
13. bře 2010

Právě ona si myslí, že je to v pohodě. Je moderní maminka a nehodlá svůj život trávit u plotny... Do restaurace chodí do klasické, aspoň že se tam přes obědy nekouří.
Já mám taky holčičku, je jí rok a půl. A vařím doma, taky většinou jíme jen my dvě - tatínek je často celý den v práci a je to v pohodě, spíš samé rychlovky. A do restaurace máme taky v plánu chodit, ale s mírou. Sama nemám ráda, když mi někdo radí, jak mám dcerku vychovávat a tak je hrozně těžké se sestrou o tom mluvit. Hned se urazí a začne s tím, že z ní hned všichni děláme tyranku, co se nestará o dítě... přitom Vanesce v restauraci chutná, tak v čem furt vidíme problém...

vodnarky
13. bře 2010

tatulda-ide len o to,ze ake jedla sa tam varia..ake ingrendencie pouzivaju..ci su neni moc korene..atd..a dalsia vec je hygiena pri vareni..,ako sa aj hovori:doma vies,co jes.. 😉 ..
ale nic v zlom..kazdy nech si robi samozrejme ako chce.. 😉 ..

tatulda
autor
13. bře 2010

No jasně, to se právě nikdy neví, jak kde vaří. Kdysi jsem chodila s kuchařem a co jsem tak slyšela, tak bych si v restauraci snad ani nemohla dát jídlo. Každý se snaží ušetřit a nechce vyhazovat zbylé jídlo...Hodně se prý vaří z prošlých potravin, hlavně si prý nedávat žádné masové směsi - to jsou prý určo zbytky z předešlých dní atd.

pepibubu
14. bře 2010

Původně jsem myslela že se téma týká chování dětí v restauraci. Ale to co jsem si přečetla je smutný. My jsme dlouho "jeli" na skleničkách (asi tak do roka,), i z důvodu že to mělo přísné atesty a protože jsem nebyla schopná vařit takové mikroporce, ale po roce už jsme polehoučku najeli na normální stravu a dneska jí s námi cokoliv - jen jsme omezili česnek a pepř (dle doktorky tyhle ingredience nejsou vhodné pro děti do 3 let).

Občas taky jdeme do restaurace, mají-li dětské jídlo dáváme mu to, nebo něco "normálního" typu plátek s bramborem a zeleninou. ale rozhodně ne denně.

CO se týká sestry, překvapuje mě že nevaří, vždyť by ji to vyšlo i levnějc. Jo, já mám taky občas "lenoru" a vaří za mě dovoz pizzerie (pizzu vždy vyberu nějakou jemnou aby jí Pepča mohl taky) ale to je tak max. 2x měsíčně, víc ani nechci, ani bychom finančně neutáhli 😀